Logo Pic
DJP 2024. június 28.

Az SOS születése

Az SOS egy Morse-kód vészjelzés esetére (▄ ▄ ▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄ ▄ ▄), amelyet még ma is sok helyen használnak, bár eredetileg csak tengeri használatra hozták létre.

sos.jpg

Az SOS a német kormány 1905. április 1-jén elfogadott tengeri rádiószabályozásából származik. Világszabvánnyá akkor vált, amikor az 1906. november 3-án aláírt első Nemzetközi Rádiótávíró Egyezmény szolgáltatási szabályzatába is belefoglalták, amely 1908. július 1-jén lépett hatályba.

Az első olyan hajó, amelyről SOS-jelet küldtek, a Cunard RMS Slavonia nevű óceánjárója volt, amely 1909. június 10-én a ködös időben zátonyra futott az Azori-szigeteknél, de nem sokkal később is szükség volt rá, amikor az SS Arapahoe gőzhajónak 1909. augusztus 11-én eltört a propellere az észak-karolinai partoknál, a Hatteras-fok közelében.

cunard_rms_slavonia.jpg

Az SOS 1999-ig maradt a tengeri rádiós vészjelzés, amikor is felváltotta a globális tengeri vészhelyzeti és biztonsági rendszer, de részben kényszerűségből, sokszor még ma is használják.

Egyéb érdekességek - Verocious blogja

djp

Vissza a címlapra
Verocious párpercesei
A történelem, a technika és az élet érdekességei pár percben - képben vagy szóban mindenféléről
Legjobban pörgő posztok
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 4 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 6 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 10 nap
Motta ragaszkodna Souléhoz, Milik elősegítheti Calafiori érkezését?
venember83 • 8 nap
Koopmeiners is érkezhet, de a Bologna elzárkózik a tárgyalástól
venember83 • 6 nap
Cikkek a címlapról
A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG - 3. rész
Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a honvédsereg társadalmi…
Kertész már nem lesz itt senki
Képzeld el, hogy autózol egyik urbex helyszínről a másikra és egyszer csak egy településtől pár kilométerre a földek mentén meglátsz egy feltűnően elhagyatott üvegházkomplexumot. De mivel feszített ütemtervvel készültél, a lakóhelyedtől több mint 100 km távolságra vagy, nem állsz meg. Majd ha…
>