Logo Pic
Reiman Zoltán 2024. február 07.

A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG - 3. rész

Rendhagyó bejegyzés következik a blogon, hiszen nem az én írásom lesz olvasható, hanem egy 2008-as szakdolgozat, Ozsvári Tamás munkája. Nagyszerű munka, érdemes elolvasni. A 9. HONVÉDZÁSZLÓALJ MEGSZERVEZÉSE ÉS TÖRTÉNETE 1848. DECEMBERÉIG a szakdolgozat címe. Ezúttal a honvédsereg társadalmi bázisáról lesz szó. 

 

10334_w_600_wm_1_2.jpg

 

A szakdolgozat első része itt található:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2023/11/10/a_9_honvedzaszloalj_megszervezese_es_tortenete_1848_decembereig_1_resz 

A szakdolgozat második része itt található:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2024/03/16/a_9_honvedzaszloalj_megszervezese_es_tortenete_1848_decembereig_2_resz

 

img_20240207_192227.jpg 

A honvédsereg társadalmi bázisa

A honvédtoborzás vizsgálatakor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a nagyon fontos szempontot, hogy kikből tevődött össze az önkéntes sereg. Ugyanis az önkénteseknél a nemzetőrséggel ellentétben nem volt cenzus, így sokkal színesebb képet kaphatunk a honvédok társadalmi bázisáról. Kik? Milyen foglalkozáskörű? És milyen korosztályi elosztásban álltak be a lakosok közül honvédnak? Ezen összeírt adatok segítségével, vizsgálhatjuk meg a honvédsereg összetételét a leghitelesebben. Sajnos azonban a hadfogadó bizottmányok által vezetett beavatási lajstromok nagyrészt elvesztek. Ennek az az oka, hogy az osztrákok a szabadságharc bukása után kötelezték a magyar hatóságokat, hogy adják ki a névjegyzékeket, hogy be tudják a honvédeket sorozni az osztrák seregbe. Ezért a hatóságok ezeknek az iratoknak a nagy részét megsemmisítették.

Épp ezért a megmaradt avatójegyzékek nagyon fontosak a számunkra, viszont nem tud teljes, országos képet nyújtani a honvédségben szolgáló katonaságról. Ugyanis 1848 nyaráról csak Somogy- és Szabolcs megyéből, illetve Kecskemétről maradtak meg ilyen avatójegyzékek teljes terjedelmükben. Részletek viszont maradtak még az esztergomi, a jászberényi, a veszprémi és a zombori jegyzékekből is.

Ezen jegyzékek alapján sajnos a hiányosság miatt csak a honvédség augusztusi létszámának 10%-át tudjuk megvizsgálni, ami mintegy 933 főt jelent. 

(URBÁN Aladár: A nemzetőrség és honvédség szervezése 1848 nyarán, Akadémiai Kiadó, Bp. 1973, 264)

Az alábbi táblázatokban az összeírt honvédek számszerű ábrázolását, és százalékos eloszlását láthatjuk, illetve az önkéntesek foglalkozási körét. 

img_20240207_205000.jpg 

A kép, amelyet ezek a táblázatok elénk tárnak, mint már említettem töredékes, de mivel csak ezek az összeírások szolgáltatnak hiteles adatokat, így belőlük kell megpróbálni levonni általános következtetéseket. Még ha ezek a következtetések, és ezek az arányok nem is lesznek teljesen igazak más zászlóaljakra, hiszen mint láthatjuk igen különbözőek a területi megoszlások.

Például látható, hogy Szabolcs megyében rendkívül magas a földműveléssel foglakozó önkéntesek száma, sőt a földbirtokosoké is, viszont már Somogyban többségben vannak az iparosok. 

A Szabolcsi összkép mindenesetre egyezik a debreceni hadfogadó jelentésével, aki június 4.-én ezt írta az önkéntesekről:

,,A már leavatott önkéntesek többnyire nemes ffiak, itteni polgár fijai, mesterlegények és pór sühederekből állnak.”

(OL HNI: 1848:448)

Az alföldi területeken egyértelműen látszik, hogy az önkéntesek nagy százalékban a földművelésből él. A jászberényiek 71,5%-a, a szabolcsiaknak pedig a 74,8%-a jelölte meg ezt a megélhetési forrást. Ez természetesen nem meglepő, hiszen az alföldi lakosok nagy része még ekkor a földből élt, míg ez az arány az ország más részein már kezdett csökkeni, vagy éppen megfordulni, az iparos réteg javára. De mint láthatjuk a százalékos elosztást mutató táblázatban, az összes meglevő terület arányában az önkéntesek 65,7%-a volt földműves. Míg az iparosok csak 20,6%-ot értek el. A Dunántúlon, Somogyban, Veszprémben, és Esztergomban mint ahogy a táblázatból is sejthető, már a mezőgazdasági dolgozók aránya kisebb. Ami annak tudható be, hogy ezeken a területeken az iparosodás jóval előrehaladottabb volt, mint az Alföldön. Országosan körülbelül az önkéntesek 55-60%-a élt földművelésből (URBÁN Aladár: A nemzetőrség és honvédség szervezése 1848 nyarán, Akadémiai Kiadó, Bp. 1973, 265), sajnos ezekből az adatokból viszont nem tudjuk meghatározni a cselédek, béresek, kocsisok arányát. Ugyanis Esztergomon kívül egyik hadfogadó bizottság se választotta szét ezeket a mesterségeket egymástól ezekbe a beavatási lajstromokba. Ha valaki nem iparos, kereskedő, értelmiségi, földbirtokos vagy tehetős polgár volt, azokat beírták a mesterség nélküli rublikába. Ezért vonhatjuk le azt a következtetést, hogy ezek az összeírások valamivel több földművest tartalmaznak mint amennyi valójában volt. Persze ez a szám még így is jóval magasabb, mint a többi mesterséget űzök tábora, aminek az az oka, hogy a mezőgazdaságból élők közül rendkívül sok volt a nincstelen. Így ők nem veszíthettek semmit azzal, ha beálltak valamelyik honvédzászlóaljba szolgálni, sőt a katonai pálya kiugrási lehetőséget adott a számukra. A jó zsolddal, és a hőssé válás álmával, mellyel egy igaz ügyet szolgáltak.

Az önkéntesnek állt iparos réteg tagjairól sem tudunk sokkal többet, mint a mezőgazdasági munkásokról, legalábbis abban az értelemben, hogy az iparon belül mivel foglalkoztak. A Kecskeméti lajstromon kívül ugyanis egyik hadfogadó bizottság sem jelölte meg, hogy ki milyen iparágban van illetve, hogy mesterlegény vagy szolga, esetleg napszámos-e. Így itt is a közvetett adatokra kell támaszkodnunk, melyekből kiderül, hogy az iparban dolgozó önkéntesek nagy része mesterlegény volt. Ennek legfőbb oka, hogy ezek a mesterlegények az ipar pangása miatt nem látták biztosítva a jövőjüket, és az önkéntesnek állás jó megoldásnak tűnt. Hiszen a foglalópénz kellően magas volt, illetve a néhol beígért „díj nélküli felszabadítás” is igen csábította őket. 

A táblázatban látszik, hogy az iparosok aránya – a meglevő lajstromok közül – Szabolcsban a legalacsonyabb, ami 13,8%. Ez a százalék nyilván az országos átlag alatt van jóval, hiszen Somogyban ez az arány eléri a 45,3%-ot, Veszprémben pedig a 46%-ot, ami valószínűleg átlag felettinek számított. Az összesített átlag pedig 20,6%, ami már közelíthet az országos átlaghoz. Egyes becslések szerint a honvédsereg állományának mintegy 25-30%-a foglalkozhatott iparral. A többségük pedig az iparilag fejlettebb dunántúli területekről származott. Tehát, míg az alföldi területeken túlnyomórészt mezőgazdasági munkások álltak be önkéntesnek, addig a Dunántúlon inkább az iparból élők domináltak. Az iparosokon belül pedig mintegy 90% lehetett a mesterlegények aránya.

(URBÁN Aladár: A nemzetőrség és honvédség szervezése 1848 nyarán, Akadémiai Kiadó, Bp. 1973, 266)

img_20240207_192202.jpg

 

A táblázat következő elemét az értelmiségiek részvételét a honvédseregekben nehéz vizsgálnunk, mert a földbirtokosi és az értelmiségi réteg gyakran fedte egymást. Vagyis, az értelmiségi rovat tartalmaz földbirtokosokat, illetve fordítva is igaz, hogy a földbirtokos rovatba kerülhettek be például a köznemesség tagjai, akik egyben értelmiségiek is voltak. Így ez a rovat kissé csalóka. Annyi bizonyos a kortársi elbeszélésekből, hogy egyes zászlóaljakba az értelmiség és a középnemesség aránya elérte akár a 30%-ot is. Ez a 30% azért valószínűleg túlzás, de tény, hogy Pécsen, Szegeden, Keszthelyen és Jászberényben fiatal értelmiségiek kezdték el a toborzást, így jelentőségük és létszámuk egyáltalán nem elhanyagolható. Sőt valószínűsíthető, hogy arányaiban az értelmiségi rétegből csaptak fel a legtöbben honvédnak. Hiszen ők kezdeményezték leginkább a változást, és ők kísérték legjobban figyelemmel a politikai változásokat. Illetve ezen réteg tagjainak nagy esélyük volt tiszti pozíciók elérésére a zászlóaljakban, és ez kellő perspektívát adott nekik ahhoz, hogy beálljanak valamelyik zászlóalj kötelékébe. Így más seregekhez képest az értelmiségiek aránya jóval magasabb volt a honvédségnél, ami persze viszonylagos, mert becslések szerint az önkéntesek körülbelül 8-12%-a tartozhatott ide.

(URBÁN Aladár: A nemzetőrség és honvédség szervezése 1848 nyarán, Akadémiai Kiadó, Bp. 1973, 268)

Tehát mint láthatjuk, a honvédség nagy része, majd 60%-a a parasztság köréből került ki. Mintegy 25% körül voltak az iparosok, közülük is legtöbben a mesterlegények, és nagyjából a honvédsereg tizede állt iskolavégzett elemekből. 

Végül pedig érdemes egy kicsit megvizsgálni a honvédség életkori megoszlását is, melyben a következő táblázat lesz segítségünkre. Ebben a táblázatban már nem 933, hanem 955 honvédot tudunk vizsgálni és levonni a konzekvenciákat, ugyanis itt eggyel több dokumentum áll rendelkezésünkre. Méghozzá azért mert Dunapatajon csak az életkorukat írták össze az itt beállt 22 önkéntesnek.

img_20240207_205019.jpg 

Mint láthatjuk, a honvédség 80%-a a 18 és 25 év közötti korosztályból került ki. Az ismert adatok csekélysége ellenére ezt mégis vehetjük mérvadónak, ugyanis a nemzetőrségnél is hasonló volt az arány, ahol pedig jóval több dokumentum áll a rendelkezésünkre.

Ennek az alacsony átlag életkornak nagy előnye volt az, hogy jóval gyorsabb volt a kiképzés, és így hamar fel tudta venni a verseny a honvédsereg a több éves gyakorlattal bíró osztrákok ellen. 

(Folytatjuk...)

 

Bibliográfia

 

19. századi magyar történelem 1790-1918, szerk.: GERGELY András, Korona Kiadó, Bp., 1998.

ÁRVAI Ferenc – RÓZSA György Gyula: Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc dokumentumai a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárban, Miskolc, 1998.

AVERBUCH, R.A. : A magyar nép szabadságküzdelme1848-1849-ben, Akadémiai Kiadó, Bp., 1970.

Az 1848-49.évi forradalom és szabadságharc története, szerk.: HERMANN Róbert, Videopont Kiadó, Bp., 1996.

Az 1848-49-es I. magyar hadtest iratai I., szerk.: HAJAGOS József, Eger, 2002.

BONA Gábor: Tábornokok és törzstisztek az 1848/49.évi szabadságharcban, Heraldika Kiadó, Bp. 2000.

BONA Gábor: Kossuth Lajos kapitányai, Zrínyi Katonai Kiadó, Bp., 1988.

Borsod és Miskolc 1848-1849-ben, naplók, töredékek, visszaemlékezések szerk.: DOBROSSY István, Miskolc, 1998.

Borsod Miskolcz 1848, szerk.: CSORBA Csaba, Miskolc, 1987.

Borsod vármegye, vármegyei szociográfiák, szerk.: CSÍKVÁRI Antal, Bp., 1939.

DEÁK István: A törvényes forradalom. Kossuth Lajos és a magyarok 1848-49-ben, Gondolat, Bp., 1994.

ERDŐDY Gábor: A magyar kormányzat európai látóköre 1848-ban, Akadémiai Kiadó, Bp., 1988.

GERGELY András: Egy nemzetet az emberiségnek. Tanulmányok a magyar reformkorról és 1848-ról, Magvető, Bp., 1987.

HERMANN Róbert: 1848-49: A szabadságharc hadtörténete, Korona Kiadó, Bp. 2001

 „hírünk, nevünk virágozni fog” 1848-1849. A forradalom és szabadságharc dokumentumaiból szerk.: SZILÁGYI N. Zsuzsa, Kriterion Könyvkiadó, Kolozsvár, 1998.

KOSÁRY Domokos: Magyarország és a nemzetközi politika 1848-1849-ben, História Könyvtár, Bp., 1999.

NEMESKÜRTY István: 1848-49 „Kik érted haltak szent világszabadság!”, Aquila Könyvek, Debrecen, 1998.

PUSZTASZERI László: Görgey Artúr a szabadságharcban, Magvető Könyvkiadó, Bp., 1984.

SÁFRÁNY Mihály emlékiratai, Emlékirat Bizottság, Miskolc 1941

SCSERBATOV, Alekszandr Petrovics: Paszkievics Magyarországon, Európa Könyvkiadó, Bp., 1984.

Szabadság és halál 1848-49. Szem és fültanúk híradásai, szerk.: VARGA Domokos, Hét Krajcár Kiadó, Bp., 1998.

SZABÓ György: Egy honvéd köztüzér élete 1848-49-ben, Franklin-társulat

Szemere Bertalan és kora I., szerk.: RUSZOLY József, Miskolc, 1991.

SZENDREI János: Miskolcz város története és egyetemes helyirata, IV.köt. 1800-1910, Miskolc, 1911.

SZEŐTS Sámuel naplója

SZŰCS Lajos: Hogyan és hol született a dicső 9-ik honvédzászlóalj egyik százada 1848 tavaszán? Borsodmegyei Lapok 1898. 35.sz.

URBÁN Aladár: A nemzetőrség és honvédség szervezése 1848 nyarán, Akadémiai Kiadó, Bp., 1973.

URBÁN Aladár: Gróf Batthyány Lajos. Magyarország első alkotmányos kormányfője, Holnap Kiadó, Bp., 2007.

Vissza a címlapra
Szemelvények Miskolc város történelméből
Legjobban pörgő posztok
Magas alkoholtartalmú (strong) sör teszt
Linda Morvai • 5 nap
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 6 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 8 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 12 nap
HIVATALOS: Douglas Luiz csatlakozott a Juventushoz
Apuleius • 3 nap
Cikkek a címlapról
Olaszországban nyaralsz? Ne kövesd el a hibát, amit minden turista elkövet
A nyári nyaralás helyszínének kiválasztásakor fontos szempont az ország gasztronómiája, és ebben Olaszország Európán belül verhetetlen. Számtalan magyar turista megy idén is Olaszország különböző pontjaira nyaralni, és elvárásként megfogalmazódik bennük, hogy Olaszországban igazi olasz ételeket…
Hűsítő almakompót
Hozzávalók: 3 db alma2,5 dl víz1 db citromlé1 kávéskanál cukor1 kávéskanál fahéj6-8 db szegfűszegElkészítése:Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházakat kivágjuk, majd felkockázzuk.Egy edénybe teszünk 2,5 dl vizet, beletesszük az almakockákat, beleöntjük a citrom levét, hozzátesszük a cukrot, a…
>