Logo Pic
Errejártam_ErreArra 2024. június 22.

Kertész már nem lesz itt senki

Képzeld el, hogy autózol egyik urbex helyszínről a másikra és egyszer csak egy településtől pár kilométerre a földek mentén meglátsz egy feltűnően elhagyatott üvegházkomplexumot. De mivel feszített ütemtervvel készültél, a lakóhelyedtől több mint 100 km távolságra vagy, nem állsz meg. Majd ha legközelebb erre jövünk, megnézzük! – hangzik el. Kétszer is, mert kétszer mentünk el úgy arra, hogy nem néztük meg. Na de harmadik alkalommal végre odakanyarodtam. :D

img_20230408_120526.jpg

img_20230408_120145.jpg

Ha láttál már posztapokaliptikus filmet, akkor el tudod képzelni az üvegházat. Egyszerűen ott hagyták abban az állapotban a növényeket, amiben akkor voltak. Van, amelyik azóta is küzd a túlélésért, rengeteg simán kipusztult és helyét más vette át. Valóban igazi túlélők, hiszen sem öntözésről, sem az eddig kapott speciális tápanyagokról nem gondoskodik senki. Ha kicsit elengedem a fantáziámat, akkor fura mutáns állatokat tudok oda gondolni a növények közé. Vagy esetleg fura mutáns húsevő vad növényeket! :D

Pedig volt itt szaktudás biztosan. Erről árulkodik a „Iparszerű dísznövénytermesztési rendszer” című 1979-ben írógéppel (!) írt bekötött  kötet.

img_20230408_120205.jpg

A tartalomjegyzék alapján megállapítható, hogy még az értékesítésre is kitértek benne. Lásd például: „Az értékesítés módjai, konkrét gyakorlata” vagy „Nagybani árudában történő eladás” címeket. De nem ragadtak le a jelennél, gondoltak a jövőre is, hiszen a „Távlati elképzelések az értékesítésre vonatkozóan” cím ezt sejteti számomra. Ha valakit érdekel, a galériában szemezgethet a tartalomjegyzékből.

Annyit még megjegyeznék, hogy a mázlisták tanulmányút címén eljutottak Ciprusra és Hollandiába is! Mondjuk Csehszlovákia és Bulgária az átlagember számára sem volt annyira elérhetetlen a ’70-es években. De ott is jártak azért. Nyilván a bolgárkertészet kifejezés nem véletlenül lehet ismerős számunkra sem.

img_20230408_120200.jpg

A Kertészet és szőlészet című szaklap összekötött példányai szépen sorakoztak a szekrényben.

img_20230408_120329.jpg

Azt a pár lapot pedig korábban lelkes urbexelők tették ki a hatalmas „Holland” feliratú káprázatosan változatos virágokat bemutató poszter elé fotózás céljából.

img_20230408_120240.jpg

A neten utána néztem, még mindig létezik, 760 Ft/lap! 1952. április 20-án jelent meg az első száma, 3 Ft-ba került.

https://magyarmezogazdasag.hu/2021/01/22/kerteszet-es-szoleszet-retro/

Itt bizony hibásan 1951-t írnak, pedig ugyan az a honlap. Biztosan más (és tájékozatlanabb) a második bejegyzés szerzője: https://magyarmezogazdasag.hu/kerteszet-es-szoleszet/

Az ágyból arra következtetek, hogy folyamatosan jelen volt valaki, amíg működött a kertészet. Nyilván hatalmas érték volt a rengeteg növény, a vegyszerek, de a kazán és a fűtőanyag is. Ezekre vigyázni kellett itt mindentől távol. A rengeteg tejfölös doboz szemmel láthatóan használatban volt valamikor, tehát azok biztosan egy-egy palántának adtak helyet. Remélhetőleg szépséges virágokká fejlődtek és sok örömet okoztak az embereknek. Bízzunk benne hogy sok szerelmes férfiú adott belőle a kedvesének!

img_20230408_120256.jpg

A helyen a kedvencem egyértelműen a zacskós TSZ tej!!! 1 liter 6 Ft, a ½ liter 3 Ft 10 fillér (lásd a zacskón). Volt. Egykor.

img_20230408_120309.jpg

A kazánházon látszik, hogy lelkes egyének megpróbáltak számukra hasznosnak tűnő tárgyakat begyűjteni. De a kazánnal nem bírtak. Mindenesetre a méretéből látszik, hogy alaposan befűtöttek vele ha, szükséges volt. :D

Kár lett volna kihagyni a helyet, hiszen nem tipikus urbex helyszín. Bár többször erre jártam, de meg nem álltam, örülök hogy végül betértünk ide! Valaki tudja hogy miért olyan fura a villámhárító (vagy nem is az?!) vége?

img_20230408_120419.jpg

img_20230408_120454.jpg

Vissza a címlapra
Errejártam_ErreArra
Sziasztok! Lehet, hogy kissé idejétmúlt, lehet hogy írni-olvasni nem olyan trendi manapság, de én mégis úgy gondoltam, hogy belevágok. Jó ideje járom a különféle elhagyatott helyeket. Jártam erre és arra is, ott vagyok az Instán régóta, de valahogy elkezdett hiányozni, hogy a gondolataimat is hozzáfűzzem a látottakhoz. Nem lesz történelemóra, nem szeretnék hosszasan idézgetni más oldalakról a helyek történelméről, csak legfeljebb annyit, amennyit akkor és ott szükségesnek gondolok. Egy gyors kereséssel ez amúgy is megoldható bárkinek. Én a benyomásaimat, gondolataimat szeretném megosztani a Tisztelt Olvasóval az adott helyről, vagy helyzetről. Meglátjuk mennyire leszek kitartó és mennyire érdekel ez az egész bárkit is. Az itt bemutatott helyek nem feltétlenül egyeznek meg az Instagrammra feltettekkel. Biztosan lesz átfedés is, illetve olyan, ami egyenlőre nem került fel oda. A helyeket igyekszem a lehető legetikusabb módon felkeresni. Zárt helyet nem nyitok ki és nem török be sehova! Nem áll és nem is állt szándékomban BTK-ba ütköző cselekményt végrehajtani. A helyeket soha és semmilyen körülmények között nem rongálom. Mélységesen elítélek minden rongálást! A képeket nem szerkesztem. Arra ott az Insta. ? Lássuk hát merre jártam! Erre és Arra 
Legjobban pörgő posztok
Magas alkoholtartalmú (strong) sör teszt
Linda Morvai • 5 nap
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 6 nap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 8 nap
Nagy magyaros vajkrém teszt
Linda Morvai • 12 nap
HIVATALOS: Douglas Luiz csatlakozott a Juventushoz
Apuleius • 3 nap
Cikkek a címlapról
Olaszországban nyaralsz? Ne kövesd el a hibát, amit minden turista elkövet
A nyári nyaralás helyszínének kiválasztásakor fontos szempont az ország gasztronómiája, és ebben Olaszország Európán belül verhetetlen. Számtalan magyar turista megy idén is Olaszország különböző pontjaira nyaralni, és elvárásként megfogalmazódik bennük, hogy Olaszországban igazi olasz ételeket…
Hűsítő almakompót
Hozzávalók: 3 db alma2,5 dl víz1 db citromlé1 kávéskanál cukor1 kávéskanál fahéj6-8 db szegfűszegElkészítése:Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházakat kivágjuk, majd felkockázzuk.Egy edénybe teszünk 2,5 dl vizet, beletesszük az almakockákat, beleöntjük a citrom levét, hozzátesszük a cukrot, a…
>