Logo Pic
l.balays 2024. május 04.

A ceglédi Kenyérváró-hegy

A ceglédi Kenyérváró-hegyet legjobb tudomásom szerint sehol sem jegyzik.

A "hegy" napjainkra már teljesen feledésbe merült, viszont Cegléd története szempontjából úgy gondolom, hogy mindenképpen említést érdemel.

A Kenyérváró-hegyet és annak helyét még évekkel ezelőtt, régi térképek alapján azonosítottam.

A régi helynevek kapcsán:

".. Földrajzi neveinket gyakorlati szükség alakította ki. Az embernek, ha tájékozódni akar az őt körülvevő világban, meg kell különböztetnie a földfelszín egyes részeit egymástól, és más más névvel kell illetnie.

A földrajzi nevek híven őrzik a tájban lejátszódott eseményeket, az akkori köznyelv jellemző vonásait..."

- Pest Megyei Hírlap, 1976** Évszázados hagyományok - Szabó Attiláné írásából

A ceglédi Kenyérváró-hegy a távolból, ami egy íves domb a szántóföldben:

lllll.jpg

A magaslat fontos hely és emellett tájékozódási pont is lehetett - melyet Cegléd egyik XIX. századi térképének  részlete támaszt alá, amely névvel tünteti fel a dombot (vagy halmot?):

1881b_3.jpg

A Kenyérváró elnevezés onnan eredhet, hogy a régi időkben a juhászok, bojtárok, vagy a földeken dolgozók ezt a helyet választhatták maguknak pihenőhelyül, ahol a részükre kihozott élelemre várakoztak.

A ceglédi Kenyérváró-hegy szerepére - leírások hiányában - a környékbeli, más hasonló elnevezésű helyek vonatkozásában lehet következtetni.

Az innen ~15 km-re lévő Tetétlen melletti Kenyérváróról 1958-ban pl. ezt írták:

A tetétleni Kenyérváró domb:

"...A juhászok - valahányan csak arrafelé legeltettek - mind a Kenyérváró domb alá terelték a nyájat. Mikor a pulik karikába hajtották a konylábú jószágot, felmentek a dombra és onnan lesték: jönnek-e már az asszonyok?.." 

"...S a leáldozó nap vörös függönye előtt kirajzolódott az asszonyok alakja. Hátukon átvetett terítő. Abban van a friss kenyér. Még melegíti a hátukat.

S a juhászok csak akkor jöttek le a Kenyérváró dombról, amikor az aljánál földre roskadtak a fáradtságtól a kenyérhozó asszonyok...."

- Pest Megyei Hírlap, 1958 - Gáldonyi Béla: A három halom

 A ceglédi Kenyérváró-hegy egykoron jóval magasabb lehetett, mint manapság:

dji_0927_4.JPG

Katonai térképek nem tüntetik fel, de a hely ismeretében látható, hogy a térképek ezen a területen egy dombot jelölnek, mint pl a második katonai felmérés térképén (1819-1869):

2_kat_24.jpg

Néhány kép a valamikori Kenyérváróról, amely sok mindent láthatott már életében és több titkot is hordozhat magában..

Az egyik közeli dűlőút felől:

dji_0990.JPG

Zöld színekben - az egykori "hegy" tetején foltos és világosabb színű a terület:

dji_0584.JPG

Sárga kukoricák között:

dji_0025_3.JPG

Nem lennék biztos abban, hogy csak egy egyszerű dombról lenne szó.

Távolabbról a formája szabályosnak tűnik, de az idők során alaposan megdolgozta már a földművelés, illetve mintha karimája is lenne a dombnak:

img_20230420_115526.jpg

img_20230306_122109.jpg

A térképen feltüntetett ceglédi Kenyérváró-hegy kétséget kizáróan a bejegyzésben lévő helyen volt.

A XIX. század végén a "hegy" Bogdán János és Szegedi Péter birtokának mezsgyéjén magaslott (közvetlenül a domb alatt nyugatra, illetve dél-keletre egykor mocsár, illetve vizes terület, vízállás volt).

Térképek összevetése:

kenyer_azonositas.jpg

Tanyák a Kenyérváró közelében, 1965-ben:

1965_kvh.jpg

A környéken többek között Nagykőrösön és az egykori Pótharaszton is volt Kenyérváró hegy, amelyeket még az 1941 évi katonai térkép is feltüntet, a Ceglédit viszont a katonai térképek nem jelölik. 

Egyéb, távolabbi Kenyérvárók:

Kenyérváró-domb Szeged környékén:

"...20 kilométerre Szegedtől magasabb domb emelkedett az országút mellett. A szájhagyomány Kenyérvárónak nevezte el: délidőben itt pihentek meg a juhászok, mert már messziről lehetett látni, ha a feleség vagy a gyermek közeledett az ebéddel.

Várakozás közben egyszer az egyik juhász a domb tetejébe szúrta pásztorbotját, és azt jövendölte: itt templom épül majd. A jóslat 1892. május 16-án valóra vált: felavatták a .dombon épült kápolnát Szeged-Alsóközponton, a mai Mórahalmon..."

Délmagyarország, 2010.** Hagyományőrzés Mórahalmon

A kiskundorozsmai Kenyérváró dombon pedig az 1960-as években pedig sírok és V. századi leletek kerültek elő, majd a domb később megsemmisült, mivel azt elhordták.

Az, hogy a ceglédi Kenyérváró-hegyen lehetett e valami, szívem szerint azt mondanám rá, hogy igen, de ennek felszíni nyomai nem mutatkoztak.

Kukoricatarló a ceglédi Kenyérvárónál:

img_20231029_153944.jpg

A ceglédi régi Kenyérváró-hegy kapcsán akár az is elképzelhető, hogy esetleg egy mostanra már szinte teljesen elkopott, ősrégi halomról van szó (kunhalom, kurgán?), vagy a közeli középkori hely jellege végett lehetett mondjuk őrhalom is, de ezek csak elrugaszkodott feltételezések.

A Kenyérváró-hegy közeli környéke szintén különleges:

A hegytől kb. 800 méterre a felszínen szétszórt darázskövek formájában Árpád-kori templom romjainak maradványaira lehet akadni, amely temetőjének nyomait embercsontok szilánkjai jelzik, valamint elmondás alapján sok évvel ezelőtt az egyik közeli eperfára a tanyagazda akasztotta fel magát.

2024.05.05.

B.

További képek, térképek, egyéb:

A Kenyérváró-hegy aljában - a XIX. században Szegedi Péter földjén - a régi időkben mocsár volt:

knyv.jpg

Két akármilyen kődarab a domb homokjában, amiket csak úgy lefényképeztem:

kovek_kvhbc.jpg
A Kenyérváró-hegyen egykori épületről nem tudni. A legközelebbi tanya innen kb. 250 méterre lehetett. 

A hely ettől függetlenül véleményem szerint - már csak kizárásképpen is -  megérne egy talajradaros vizsgálatot.

dji_0928b.JPG

A régi mocsár és vizenyős rész a képen balra látható füves területen volt (régen Szegedi Péter birtoka) - a jobbra lévő facsoport egy régi tanya helye:

dji_0928.JPG

Állatnyomok a Kenyérváró és környékének homokjában:

dji_0343.JPG

dji_0343b.JPG

2016 - műholdkép:

2016_kvh.jpg

És ha valaki az olvasásban ideáig eljutott, annak egy kis környékbeli adalék:

A közeli Árpád-kori templomrom maradványaitól ellenkező irányba, a Kenyérváró-hegytől dél-keletre, néhány-száz méterre lévő másik, elnyújtott dombháton érdekesnek tűnő, szürke, mázolatlan cserépmaradványok találhatóak - amely helyet tudtommal szintén sehol sem jegyeznek.

Mégpedig itt, egy régi vízállás és mocsár felett - bár régen tanyák is voltak itt:

dji_0030_1.JPG

A cserépdarabok közül:

cserep_kvh.jpg

Talán egy edényfül darab - ami emlékezetem szerint tömör és nehéz volt:

valami_fulb.jpg

Források:
Pest Megyei Hírlap, 1976** Évszázados hagyományok - Szabó Attiláné írásából
Pest Megyei Hírlap, 1958 - Gáldonyi Béla: A három halom
Délmagyarország, 2010.** Hagyományőrzés Mórahalmon
Régi térképek: mapire, hungaricana
Katonai légifotó: fentrol.hu
Vissza a címlapra
romtúráim
Főleg vár és templomromoknál tett - sokszor felkészületlen és rögtönzött - kirándulásaimról rövid bejegyzések, visszaemlékezések fényképekkel, rövid történeti és történelmi ismertetővel a helyekről. A bejegyzések főképp a látványelemekre épülnek fényképek és alkalmanként régi archív drón képeim alapján, ahol éppen jártam. Az első két blogbejegyzés 2020. november 25-én készült, amikor régi fényképeimet nézegetve gondoltam megosztom azokat itt, ebben a formában másokkal is. Az eltelt időben kiegészítettem a témakört külön "Letűnt helyek nyomán" bejegyzésekkel, amikor is olyan helyeket próbálok felkeresni, melyek kevésbé, vagy egyáltalán nem ismertek, és már szinte alig maradtak nyomai, temetők, sírok, templomromok, egyéb helyek... Feltételezések, térkép elemzések, múltbéli dolgok.
Legjobban pörgő posztok
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 1 nap
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 8 nap
A kommunizmus egyik utolsó botránya: az 1989-es érettségi
Kerek Bálint • 4 nap
Cikkek a címlapról
Miskolczi legendák
Négy miskolci legendát hoztam nektek mára. Megismerkedhettek a miskolci sárkány legendájával, majd ennek a folytatásával, a Mátyás király és a Szent György Lovagrend történetével. Ezután a miskolci kocsonyáé kész a főszerep, majd a Fekete kutya is színre lép. :)   Az avasi református templom sok…
Slash leszállította az új dalokat
A nemrég az MVM Dome-ban is fellépő, Slash leszállította új nagylemezét Orgy Of The Damned címmel. A blues centrikus albumon olyan világsztárok vendégszerepelnek többek között, mint Brian Johnson (AC/DC), Demi Lovato, Iggy Pop, Billy Gibbons (ZZ Top), Beth Hart, vagy Paul Rodgers. Alább a teljes…
>