Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gitár János

267 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Líbia vezetőjéről szóló történelmi operán dolgozik a brit dnb-bhangra-rap-punk vezető formációja, az Asian Dub Foundation, az English National Opera és Shan Khan drámaíró. A tervezett mű végigkíséri az ezredes pályáját: 1969-ben, a Kadhafit az ország élére juttató puccs…..
Ray Davies: Other People's LivesV2, 2006BHa lenne Quart Dicsőségcsarnok (lesz), Ray Daviesnek (lásd Kinks) abszolút bérelt helye lenne benne (lesz). Ő találta fel a kemény rockot (illetve az öccse, de ő segített), de ami sokkal fontosabb: ő találta fel azt is, hogy rockandroll-dalokat…..
Fizetős műsor keretében kíséreltek meg kapcsolatba lépni John Lennon szellemével az amerikai In Demand csatorna műsorkészítői. A másfél órás adás hozadéka: John üzeni "béke... a béke az üzenet".9.95 USD-ba került a műsor megtekintése. Akik ezt befizették, a New York-i…..
Amerikai médiaértesülések szerint kész a 2006-os szellemitulajdon-védelmi törvény ("Intellectual Property Protection Act of 2006") szövege, amely az információszabadság-védelmi és file-cserélő körökben hírhedett (egyebek mellett a p2p rendszerek és felhasználóik elleni…..
Belle and Sebastian: The Life PursuitMatador, 2006C+Takaros, magabiztos, intelligens, szépen hangszerelt, a 60-as évekbe (néhol meg Bryan Ferrybe) kapaszkodó dalok. Ha Rachel Weisz nagy megbecsülésnek örvedő skót alterpop együttes lenne, pontosan ő lenne a Belle & Sebastian.Isobel…..
Pete Doherty, a Libertines zenekar egykori, a Babyshambles mai frontembere örömmel nyugtázta, hogy a brit bulvársajtót élénken foglalkoztató drogügyi perében ma számára kedvező ítélet született. Semmi börtön, csak közmunka meg elvonó meg jogsibevonás. Az esemény önmagában nem…..
Legalábbis a brit VH1 zenetévé nézői szerint. Szavazásuk vasárnap kihirdetett eredménye alapján minden idők legjobb dalszövege az, hogy "One life, with each other, sisters, brothers" (U2: One). A második helyen közeli jó barátunk, Morrissey futott be jellegzetesen vidám soraival: "So…..
Ilyen lehetett (ilyenek lehettek) a 60-as évek: alig több mint fél évvel a Prairie Wind megjelenése után már kész is az új Neil Young-lemez, "metál folk protest", ahogyan az idős rocker mondja, 10 dal a háború és a művész szerint hazugságokkal operáló George W. Bush ellen. (Az…..
679, 2006C+Mike Skinner (= The Streets) az angol Eminem, egy garage-buliból érkezett mikrorealista, sikeres, nyers és vicces és mindig úgy mondja, ahogyan van. Ezúttal úgy van, hogy Mike Skinner nyafogós rockerek nyomába lépett és a hírnév hátulütőiről készített egy egész…..
Quart.blog Egy kupac Amerika 2006.04.17 09:02:00
Calexico: Garden RuinQuarterstick, 2006BA világ legjobb country-jazz-mariachi kollektívájának új albumán az a meglepetés, hogy milyen kevés a meglepetés. Szinte teljesen eltűntek a fúvósok és vonósok, nincs szélesvásznú hangszerelés, sehol egy hirtelen kitörő ütőhangszer-kórus…..
Quart.blog Gotan Project: Lunático 2006.04.16 20:22:00
XL, 2006B-A francia-svejci-argentin-globalista elektrotangó-projekt az értelmiségi körökben (Magyarországon is) átütő sikert követően 5 évet kotlott második rendes albumán. Rámentek az őszintére, nyersebb, organikusabb a hangzás. Jár a jópont, amiért fejlesztik a formulát, de…..
Még az idén bemutatja a Beatles zenéire épülő új műsorát a Cirque du Soleil akrobatikus mozgásszínház-társulat a Las Vegas-i Mirage kaszinóban. A projekt gyökerei az azóta elhunyt Beatles-tag George Harrison és a Soleil-alapító Guy Laliberte 1999-es találkozásáig nyúlnak…..
Barbican Hall, London, Nagy-Britannia, április 9.AA Tropicália-fesztivál első koncertje; a mozgalom egyik alapítója a saját fiát is felvonultató zenekar kíséretében, érzelmes visszatérés Londonba 35 év után. Caetano Veloso a saját ligájában játszik - ezen az estén, énekelve,…..
Gregg Kofi Brown & Friends: Together as OneWrasse, 2005C-Az igazi, a hamisítatlan, a nagyon rossz értelemben vett világzene, igényes jazz-beütésekkel (pedig az ember az Osibisában játszott 22 évig). Ha nem énekelne Sting rögtön az első számban, akkor is olyan lenne, mintha igen. De…..
Red Earth, 2005BŐk afrodubnak mondják, én főleg afrofunknak hallom Idris Rahman szaxofonos, Robin Hopcraft trombitás és sok-sok zenészük/énekesük albumát. A sztárvendég Maxi Jazz a Faithlessből, de ez ne tántorítson el senkit: igényes hangszerelés, ropogós ritmusok,…..
Quart.blog Jackie McLean, 1932-2006 2006.04.04 15:12:06
Hartfordi (Connecticut) otthonában pénteken elhunyt Jackie McLean altszaxofonos. A harlemi csodagyerek Bud Powell mellett nőtt fel, 1951-ben már Miles Davis-szel játszott 1959 és 67 között a Blue Note kiadó ikonikus alakjaként 21 albumot készített zenekarvezetőként, majd az…..
Galeon, 2006B+Egy népszerű színész, egy lovasíjász, egy valamikori Kaláka-tag és az Omega szövegírója. Neil Young-dalokat. Magyarul. Ennél már csak az szürreálisabb, hogy öröm hallgatni.Nem valami szellemes cím egy feldolgozás-albumnak az, hogy Hommage, de itt a helyén van: a 3…..
Vampisoul, 2004; eredeti megjelenés 1972A+A nuyorican salsa aranykorának dokumentuma: a Fania All-Stars koncertje a Cheetah klubban + a harlemi utcák élete. Kosz, szegénység és az emberi civilizáció egyik soha felül nem múlható csúcspontját jelentő muzsika.Johnny Pacheco fuvolás és…..
Nyilvános főpróba, Budapest SportarénaDEl van szúrva a magyarság, mert I. András a 11. század közepén megszegte ígéretét és (újra) rákényszerítette a népre a kereszténységet. Pedig ő is a szíve felett hordta az ősök tarsolylemezét, csak szégyellte, nem merte megmutatni…..
Kasba Music, 2005A- Az előző két lemez billenti A mínuszra az osztályzatot: csak a Bartzeloona és különösen a Potiner állította rendkívül magas mérce miatt enyhe csalódás a barcelonai maghreb-patchanka bigband új lemeze. Barcelona legalább öt éve Európa leghúzósabb…..
Faber & Faber, 2005A- Döbbenetes merítésű, ennek megfelelő terjedelmű (közel 600 oldalas) monográfiájában a nagyon intelligens angol újságíró nagyon alaposan és nagyon érdekesen írja meg a nemrég újra divatba jött korszakot. A tényanyag elég lenne egy lexikonhoz is,…..
Quart.blog Jazz and 80's 2006.03.26 09:39:00
Music Brokers, 2006CKi ne szeretné a 80-as évek szuperslágereit a 80-as évek mumifikált hangzásvilágától megszabadítva, rendes hangszerekkel, rendes zeneként meghallgatni? Nyilván sok mindenki, de az első MTV-generáció 40 felé ballagó tagjait jól kalkuláltan célozza ez az…..
Quart.blog Pio Leyva, 1917-2006 2006.03.24 14:31:43
Elhunyt Pio Leyva kubai énekes, Wim Wenders Buena Vista-filmjének egyik sztárja. A hagyományos kubai zenét világdivattá emelő társaság tagja 1932 óta zenélt, legendás rögtönzőként és dalszerzőként is népszerű volt, a 2003-ban elhunyt Compay Segundóval már az 50-es években, a…..
Tzadik, 2002A-Tzadik, 2004AAz első album címe és borítója mindent elmond: zsidó dallamok és kubai ritmusok találkoznak ezen a két lemezen. Nem fúzió, nem világzene, sokkal több: egy sosemvolt, de nagyon is valóságos párhuzamos világ muzsikája, zokogó hegedűk, nevető trombiták,…..