Regisztráció Blogot indítok
Jogi problémák kezelése

Jogi problémák kezelése

Ha a blog.hu alatt megjelenő valamelyik tartalommal jogi problémád van, a következőket olvasd át, mielőtt írsz nekünk. Ezzel időt és energiát spórolsz meg magadnak is.

  • Szólásszabadság van, ez alkotmányos alapjog, és ennek a védelmét mi fontosnak tartjuk. Ha téged zavar, a legegyszerűbb amit tehetsz, hogy máshova kattintasz. A mocskolódókat egyébként is a figyelem élteti.
  • szólásszabadság viszont nem sérthet személyiségi, illetve szerzői jogokat. Ha bizonyított jogsértés jut a tudomásunkra, teszünk ellene.
  • Jogi szempontból a blog.hu úgynevezett tárhelyszolgáltatás. Ez azt jelenti hogy, csak akkor avatkozhatunk be, ha valaki felhívja a figyelmünket a jogsértésre. Nem dolgunk tehát folyamatosan szemlézni az összes nálunk tárolt tartalmat és ez nem is áll módunkban.
  • Ha megalapozottnak látjuk a panaszt, töröljük az érintett tartalmat.
  • A blog szerzőjéről az általad is elérhető profiladatokon túl nem tudunk több információval szolgálni, ilyen kérésekkel felesleges hozzánk fordulni, csak tartalom-eltávolításban tudunk segíteni.
  • a blog.hu rendszerétől független, tartalmunkat szemléző és felhasználó keresőkben tárolt tartalmakra (Google, Bing) kevéssé vagyunk hatással - ez azt jelenti, hogy az blog.hu rendszeréből való törlés nem jelenti a hivatkozott tartalom a világháló egészéről eltűnik.
  • a blog.hu blogokban esetenként feltűnő külső modulként beépített pl. un. social pluginekben megjelenő tartalmakért vagy beágyazott tartalmakért a blog.hu tárhelyszolgáltatóként sem tud eljártni, mert ezen tartalmak csak becsatornázottak, nem a blog.hu tárolja azokat. Ez azt jelenti, hogy még ha a beágyazó kódot el is távolítjuk, a tartalom a beágyazás forrás-rendszerében továbbiakban is elérhető lesz.
  • A blog.hu felhasználók jogairól és kötelességeiről bővebben a felhasználási feltételekben is olvashatsz.

Ha ezekkel tisztában vagy, és úgy érzed, sérült valamelyik jogod, és ezt alá is tudod támasztani, a következők a teendőid:

  • Jelöld meg pontosan, melyik tartalomelemmel van gondod. Ez általában egy-egy bejegyzés, vagy bizonyos hozzászólás lesz - a legritkább esetben fordul elő, hogy egy blog összes bejegyzésének teljes tartalma jogsértő. Ügyelj a pontos beazonosíthatóságra, mellékelj URL-t. Példák:
    • Rossz: A Napi Eke bloggal gond van.
    • Jó: A Napi Eke blog alábbi címen található bejegyzésével gondom van http://napieke.blog.hu/2010/06/11/ez_a_geza_igazi_arca

    • Rossz: Ekegéza személyemet és cégemet gyalázza a blog.hu-n. Azonnal szedjék le.
    • Jó: A blog.hu alábbi linkeken található kommentjeiben személyes adataim jelentek meg, melyek súlyosan sértik személyiségi jogaimat.
      http://napieke.blog.hu/2011/06/30/vissza_kinaba_elhagyta_a_posta_a_faxolt_vampapirokat/fullcommentlist/1#c13876878

    megj.: komment URL-t (permalinket) a komment dátumára kattintva találhatjátok meg.

  • Mellékelj valami bizonyítékot. Ha hozzájárulásod nélkül használtak fel rólad készült fotót, ha nem engedélyezted a szerzői jog által védett tartalmad utánközlését, vagy bármi más jogsérelem ért, muszáj, hogy ezt el is higyjük neked.
    A szerzői jogot sértő tartalom bitorlás esetében inkább fordulj inkább ügyvédhez, mert csatolnod kell a tulajdonlás bizonyítékait.

    Fontos: utcán, közterületen készült Téged is ábrázoló fotók/videók közlését nem tilthatod le.

  • Írd le, hogy pontosan milyen törvényt sértett meg a szerző.
    A jó ízlés, az erkölcs nem törvény, nem törölhetünk le valamit azért, mert neked nem tetszik. Legyél a lehető legpontosabb amikor a konkrét törvénysértést megjelölöd.

Ha összeállítottad a fentieknek mindenben megfelelő panaszod, küldd el nekünk a kifogas@blog.hu emailcímre vagy a kapcsolat formon keresztül. Amint tudjuk, kivizsgáljuk, és ha jogos volt a problémád, eltávolítjuk a kifogásolt tartalmat.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy az így beérkező kifogásokat hozzánk benyújtott kérelemként kezeljük. Ha abban valótlant állítasz, azzal jogot sértesz, és így nem csak, hogy a megkeresésed lehet semmis, de ha az intézkedésünk nyomán mások magasabb rendű jogai sérülnek, úgy a felelősség a tiéd.