Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Anyukám Főzte: Tojásos nokedli jégsalátával

Hozzávalók: Nokedli:50 dkg liszt (itt 25 dkg DW 50-es + 25 dkg fehér liszt) 2 darab tojás só víz Tetejére 8 darab tojás Saláta 1 fej jégsaláta ecet édesítő víz Elkészítése: Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, közben keverjük össze egy tában a nokedli hozzávalóit úgy, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Amikor felforrt a vizünk, szaggassuk bele a nokedlit, majd főzzük 1-2 percig, utána szűrjük le. Ezt követően tegyünk pici olajat egy…

Oliva: Rusztikus kenyér

Ennek a kenyérnek az elkészítése kicsit hosszadalmasabb a többszöri kelesztés miatt, de ha van időnk, akkor igazán megéri nekiállni, mert nincs vele sok tennivaló, és nagyon szép, ropogós héjú, hagyományos kenyér lesz a végeredmény.  Magok nélkül is lehet készíteni.  Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 70 dkg búzakenyérliszt kb. 6 dl langyos víz 3 dkg friss élesztő 2 teáskanál só 3 teáskanál cukor 2 evőkanál olaj 3 evőkanál…

Dekantáló: A fővárosba költöznek a Balatonfüred-Csopak borvidék borászai

A Rizling Generáció borászai 2024. április 25-én egy napra Budapestre költöznek, hogy egyvarázslatos helyszínen mutassák be legizgalmasabb tételeiket, és egy rögtönzött kiállításon rántsák lea leplet a dűlőtábla pályázatuk döntőseiről. A Rizling Generáció egy nemzedék és egy borvidék összetartozása. A Balatonfüred-Csopaki történelmiborvidék pincészeteinek csoportosulása, melyet a közös eredet, a közös értékmentés és a borászatiránti szenvedély…

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban: Kiváló somlói Budapest szomszédságában - Don Papa Pizzéria és Étterem, Göd

A Dunakanyarból a fővárosba tartva választottuk ezt az éttermet egy vasárnapi ebédre. Bár a honlap képei alapján ismét egy kelyhes somlóira számítottam, de teljesen más kaptam. Bőséges adag, mind a csokiöntet, mind a hab tekintetében. És nemcsak a mennyiség, de az íz is nagyon ott volt. Sok próba után végre lehetett minden kanálba csokit és habot is találni. A tészta is nagyon rendben volt számomra. Szó szerint etette magát, ízével és…

Fast Food Central: Tripla Erős Pista a Mekiben!

Ráadásul minden eddiginél csípősebb kivitelben, hiszen a különleges szósz mellett most Erős Pistás sajtpogácsa is kerül a szendvicsekbe! A három újdonság összetétele igen hasonló: zöldségek, és a fent is említett szószon és panírozott sajton kívül az adott kivitelre jellemző hús kerül még bele: Erős Pistás marhaburger: marhahúspogácsa, szezámmagos zsemle, Erős Pistás csípős ömlesztett sajtkorong, jégsaláta, paradicsom és Erős Pistás…

Anyukám Főzte: Rántott sajt sült krumplival

Hozzávalók: 40 dkg sajt 10 dkg liszt 2 tojás 10 dkg zsemlemorzsa só olaj 2 db burgonya Elkészítés: A sajtot 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd bepanírozzuk duplán, hogy sütéskor ne folyjon ki a bundából. A sajtot így először a lisztbe, aztán a tojásba, majd ismét a lisztbe és tojásba forgatjuk, majd a végén zsemlemorzsába panírozzuk. Ezután pucoljuk meg, mossuk le, vágjuk fel és sózzuk be a krumplinkat. A sajtokat, majd a krumplit süssük meg air…

Anyukám Főzte: Túró Rudi palacsinta - ronda, de finom :)

Hozzávalók: Palacsinta tészta: 30 dkg liszt 1 darab tojás 7 dl tej 1 evőkanál olaj 1 csipet só Töltelék: 2 dl habtejszín 50dkg túró cukor 1 citrom vagy narancs reszelt héja és leve 5-8 dkg étcsokoládéTetejére olvasztott étcsokoládé Elkészítése: Összekeverjük a palacsintatészta hozzávalóit, majd fél órát pihentetjük. Ezután palacsintasütőben, kevés olajon kisütjük a palacsintákat. Közben elkészítjük a tölteléket: felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a…

Csabi Konyhája: Apple cobbler

Már egy ideje rajta volt az elkészítendő desszertek listáján ez a süti, aztán amikor nemrégiben a müncheni Hard Rock Cafeban meg is kóstoltam, akkor azonnal el is határoztam, hogy ezt bizony nekem mielőbb el kell készítenem. Ahogy az lenni szokott, itt is érvényes az ahány ház annyi szokás alapelv, így én is jó sok receptet áttanulmányozva raktam össze a saját kis verziómat. HOZZÁVALÓK (6 adag) ALMÁS TÖLTELÉK7 db - 1.2kg gála alma120g…

Gastro.hu: Pistázd meg - McDonald’s és az Erős Pista kollab

A tavalyi nagy sikert követően új Erős Pistás szendvicsekkel várja vendégeit a hazai McDonald’s. A fogyasztók visszajelzéseit meghallgatva azonban, idén az eddiginél még „pistásabb” formában érkeznek a burgerek. A két márka kollaborációja – a mekis szendvicsek és az ország egyik legismertebb csípős szósza között – a tavalyi év egyik nagy közönségkedvence lett. A vendégek közül azonban sokan jelezték, hogy szívesen vennék, ha a burgerek még…

Régi és új étkek, mai ízek: Carbonara házi tésztából

Sokan azt hiszik ismerik a carbonara készítését, készítik kolozsvári szalonnából és tejszínnel. Nos ezekből egyik sem kell bele, igyekeztünk most autentikusan elkészíteni, sikerült is. Az esztétikai értéket picit rombolhatja, hogy a házi száratított tésztás zacskócsomon végéig mentek a cicáink, így a tészta összetört. Hozzávalók: 3 tojás 2 tojás sárgája 15 dkg guanciale (házi, receptje az oldalon megtalálható) 35 dkg spagetti (jelen…

Régi és új étkek, mai ízek: Medvehagymafőzelék

Medvehagymából nem tudunk eleget venni minden formában fogy, kerül szendvicsbe, pogácsába, készült máre leves, kencébe volt isteni ízfokozó most pedig főzelékbe ejtettünk belőle és tessék, nagyon finom lett. Egy adag: 310 kcal, fehérje: 6,43 gramm, szénhidrát: 35,1 gramm, zsír: 15,31 gramm. Plusz a feltét. Hozzávalók:  3 csokor medvehagyma 2 ek olaj 1 dl tejszín 70 dkg burgonya 2 dl tej só, frissen őrölt bors fél citrom leve A…

Bátor nyúl konyhája: Sajtkrémleves fokhagymásan, tejszínnel.

Sajtkrémleves fokhagymásan, tejszínnel. Nagyon egészséges leves, tele vitaminnal a sok fokhagymától. Gyorsan elkészül.   Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg reszelt sajt, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 szál lestyán, 2 cm-es gyömbérdarab, só, bors. csipetnyi szerecsendió, 2,5 dl tejszín, 2,5 dl tej,   1 leveskocka és fél liter víz vagy alaplé 2 evőkanál olaj vagy vaj, 2 evőkanál liszt, rizsliszt vagy keményítő.…

sörfigyelő: Uiltje El Patron

Illat: pomeló, fehér grapefruit, citrom, mandarin Hab: lágy, paplanos, csak kicsit tapad Szín: hazy sárgadinnye   Nagyon karaj West Coast IPA, ami szűretlenebb (élesztősebb) kicsit, talán ezért a North West feltüntetése. A kortyérzet finom, kellemesen citrusos, lédús trópusi gyümölcsös zamatok jellemzik (illatával megegyezik), visszafogott a komlókesernye (habár double) és a lédússág ellenére elég száraz a zárás a végén. Utóíze kicsit…

SütiSári: Ez egy beteljesült álom, tiramisu télen, nyáron

A piskótához: 6 db tojás 12 dkg cukor 1 csomag sütőpor 25 g kakaópor 12 dkg liszt A töltelékhez: 2 db tojás 75 g cukor 1 csomag expressz zselatin 500 g mascarpone 4 dl habtejszín (min. 30%-os) 1 csomag habfixáló 200 g babapiskóta Elkészítés: A piskótához a tojásokat habbá verjük a cukorral. A tojásos keverékbe beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. A masszát elfelezzük, és az egyik felét sütőpapírral…

Anyukám Főzte: Borsóleves

Hozzávalók:Leves: 45 dkg zöldborsó 4 darab sárgarépa 3 darab fehérrépa 1 csokor petrezselyem 2 evőkanál olaj 1 evőkanál teljeskiőrlésű liszt só, ételízesítő (bors, paprika) víz Grízgaluska: 13 dkg búzadara 2 darab tojás 4 evőkanál olaj só Elkészítése: Először bekeverem a grízgaluskát, hogy állni tudjon a hűtőben, míg előkészítem a levest. Olajon megdinsztelem a megpucolt, feldarabolt répákat, kicsit lepirítom liszttel, majd hozzáteszem a borsót,…

Bűnös élvezetek: Citromos pite

Hozzávalók (16 szelethez): Tésztához:250 g búzaliszt150 g vaj1 kávéskanál só1 evőkanál cukor2-4 evőkanál hideg víz1 evőkanál ecet Krémhez:150 g kristálycukor500 ml tej60 g búzaliszt50 g vaj5 db tojássárgája2 db citrom Elkészítés: A tésztához összemorzsoljuk a lisztet a vajjal és a tejföllel, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Kétharmadát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kerek piteformát úgy, hogy legyen oldala is. A maradékkal együtt a…

Ízvilágom: Falafel

Szeretem a csicseriborsót, s sokszor készítek belőle, akár hummust, akár sültet, akár falaflelt, akár levest, akár főételt.  Most épp a falafel elkészítését szeretném megosztani. Hozzávalók: 250 g Csicseriborsó szárazon  2-3 tk só 1.tk őrölt római kömény 2 tk szárított zöldségségzöld 1 közepes fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 0.5 tk sütőpor 1 ek útifűmaghéj 3 ek rizsliszt 4 ek víz Elkészítés : A csicseriborsót egy éjszakára…

Dekantáló: Tarcal és a májusi Bűbáj

Egy hosszú hétvége erejéig ismét bűbáj járja át Tarcal mesebeli utcáit és varázslat költözik a történelemmel gazdagon átszőtt épületekbe. Idén május 3-5. között kerül megrendezésre Tokaj- Hegyalja tavaszi minifesztiválja, a Bűbájos Hétvége. Három napon át összesen 12 helyszín várja változatos programokkal a látogatókat. A fesztivál elnevezése mára már legendás: Könyves Kálmán ugyanis éppen Tarcalon hirdette ki – az eredeti természetesen latinul…

Fast Food Central: Megvadultak a KFC csirkeszárnyai!

Hiszen a néhány hete tartó promócióban vagány szószokkal nyakonöntve falhatjuk a csípős panírban sült pipihusit! Az 5-10-15 darabos kiszerelésben elérhető újdonság árazása egységesen 1390 és 3990 forint közt alakul, ami persze éttermenként ezúttal is eltérhet. Az öntet Whisky BBQ, édes csili, füstös BBQ vagy California szósz lehet. Utóbbi narancsos ízvilágot kínál némi szezámmaggal kiegészítve.  Menü vagy box kiszerelést nem látok, de bár…

sörfigyelő: Szent András Siller

Illat: leginkább savanyú feketeribizli Hab: viszonylag tartós Szín: erdei gyümölcs színű, hazy  Jó, üdít, van is benne anyag, de hiányzik a búzás bukéja, anélkül pedig ez csak egy sima sour ale. Külalak: Színesebb, élénkebb, vidámabb, mint szokott lenni, ez jelzi a tavaszt. PH: 3,4. Extrakt: 9,5 Balling. IBU: 7. Pontszám: 7/10 Ár/érték: 6/10 Név: Szent András Siller berliner weisse feketeszederrel és feketeribizlivel Származási hely:…

még több találat...