Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Szakácskönyvek: Náray Tamás olyat sütött ki hogy nem hiszed el

Mit ér a lagúnakék tenger, a homokos part és a napfény Tojáshabos cit­romtorta nélkül? Így kezdődik Náray Tamás kalandja a spanyol sütemé­nyek világában. Kitartó keresése elnyeri méltó jutalmát, nemcsak azt a bizonyos tojáshabos citromtortát találja meg, hanem ennek a könyvnek a kedvéért még a r eceptjét is sikerül megszereznie.   Náray Tamás első szakácskönyvéből – Utolsó reggeli Párizsban – a fran­cia süteményeket ismerhettük meg, ezúttal…

Anyukám Főzte: Rakott kel

Hozzávalók:1 fej kelkáposzta 60 dkg csirkemell 1 fej vöröshagyma olaj 2 bögre rizs só bors paprika 800g tejfölElkészítése:A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük, majd egy nagy fazék vízben puhára főzzük, amit sóval vagy ételízesítővel megszórunk. Eközben a hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, ízlés szerint fűszerezve (só, bors, paprika), és egy dl víz hozzáadásával készre főzzük.…

Burger Blog: Újra itt a Burger House!

Ki ne emlékezne Lázár Péterre és a Burger House láncra, amelyik korát megelőzve hozta el a kézműves burgereket Budapestre. A burgerezőről, amelyik fénykorában 6 étteremmel büszkélkedhetett, jómagam is többször írtam. Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán, Péter a kisfia születése, majd betegsége miatt visszavonult a vendéglátástól, de most visszatért és újra kapunk egy kis lehetőséget arra, hogy történelmi burgereket kóstolhassunk. A helyszín a…

Szakácskönyvek: Magyar Superfood

Tudatosság – Fenntarthatóság – Környezettudatos táplálkozás A „superfood” fogalma sokak számára szinte az egészség szinonimájává vált, mivel olyan alapanyagokat takar, amelyek valamilyen értékes tulajdonságuk révén kiemelkednek a többi közül. A legismertebbek között ott találjuk a goji bogyót, az avokádót, a tengeri moszatot és a lazacot, azonban csak kevesen tudják, hogy a vargánya, a rizs, vagy akár a sárgarépa és a padlizsán is valódi…

Régi és új étkek, mai ízek: Cukkini pörkölt kapros-joghurtos tésztával

Hozzávalók: Olaj 2-3 fej vöröshagyma 3 db tv paprika 1 db kápiapaprika 5-7 gerezd fokhagyma 1 tk köménymag 1-2 tk fűszerpaprika Só, bors szójaszósz 2 db paradicsom Víz 2-3 db cukkíni 1 ek keményítő 2-300 g vegán "tejföl" vagy "tejszín" 1 csokor kapor A tésztához: 32 dkg száraz tészta 2 dl natúr joghurt 1 csokor kapor aprítva A hagymákat lepirítjuk, majd készítünk egy lercsós alapot, amikor ez elkészült…

Régi és új étkek, mai ízek: Sajtos rúd

Volt egyszer egy Szilveszter és Újév napja, nálunk ennek a sajtosnak volt nagy sikere. Sokszor fogjuk készíteni, mert egyszerű, gyors és finom. Hozzávalók: 35 dkg lliszt 25 dkg margarin 5 ek tejföl 25 dk reszelt sajt só A tetejére: 1 tojás  20 dkg reszelt sajt A sütőnket melegítsük elő 200 fokra, állítsuk össze a tésztát, nyújtsuk kb 3 mm vastagra. Vágjunk rudakat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tojást verjük fel,…

Régi és új étkek, mai ízek: Fekete köményes füstölt paprikás sós rúd

Blogunk sós rovata bővüé ezzel a gyors és finom rágcsálnivalóval. Ezeken a téli estéken teázás közben jól esik néhány ropogtatni való falat. Hozzávalók: 35 dkg liszt 2 tk füstölt paprika 25 dkg margarin 15 dkg tejföl A tetejére: 1 tojás 3 ek tej 5 dkg fekete köménymag (nigellamag) A tésztát gyúrjuk össze, majd pihentetésre becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük két órára. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk…

Dekantáló: A legjobbak a legjobbakról

Nem is oly régen a Magyar Borszakírók Köre, élükön Szabó Edit elnökkel a X. Nagy Fehérvári Bormustrán átadta a Magyar Bor Nagy Díj-at a Top 12-be került fehér és vörös borok mezőnye győzteseinek. A legjobb fehér bornak a tokaji Bott Pincészet Csontos 2021, a vörös bornak az egri St. Andrea Szőlőbirtok Agapé 2019 lett. A győztes borászatok képviselővel készített podcastet az alábbiakban hallgathatjátok meg. Tegyétek ezt, de előtte ne felejtsetek…

sörfigyelő: Taihu Squid Game (○△□啤酒)

Illat: furcsa maláta, mintha nem csak árpa lenne Hab: sok, fehér, rugalmas Szín: szűrt borostyánsárga   Nem túl ízes, pedig a színe alapján bizakodó voltam. Összességében nem ihatatlan, de a maláta ki van spórolva, ellenben a buborékok nem, és mivel elég kemény a víz benne, ezért így együtt nem túl kellemes. Érzetre kell lennie benne rizsnek is. Külalak: Squid Game hivatalos söre Pontszám: 5/10 Ár/érték magyarhoz: 4/10 Ár/érték helyben:…

Blogkocsma: BBQ kolbászhússal töltött tarja

Az úgy volt, hogy itthon vannak éppen a kicsilyány férjének szülei, akiket meghívtunk ebédre karácsony utánra. Mivel Abu Dhabiban élnek, a főételnek nem a kacsát választottam (ami amúgy már csak az ő fagyasztójukba fért be :), hanem egy csodaszép 4,5 kilós csontos tarját. Arrafelé sertést kicsit nehéz beszerezni... A kép kicsit életlen, de ettől még a tarján szépen látszik a feketére füstölődött kéreg, meg a BBQ-ra jellemző rózsaszín füstgyűrű…

SütiSári: Terjeng a friss bagett illata, ez lesz a péksüti varázslata

Hozzávalók: 600 g finomliszt 3,5 dl víz 1,5 tk. só 1 tk. kristálycukor 9 g instant élesztő 3 ek. olíva olaj   Elkészítése: A lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük a dagasztó edényben. Hozzáadjuk a vizet és az olíva olajat a száraz alapanyagokhoz. Dagasztó gépben kidagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 1 óráig kelesztjük a tésztát. A tésztából rudakat sodrunk . A bagett sütőformába helyezzük bagetteket. Meleg helyen lefedve a…

mákvilág: A mák élettani hatásai

A mák magjai különösen gazdagok különféle tápanyagokban, és az egészségre gyakorolt hatásaik széleskörűek. Elmondjuk miért: A mák magjai különösen gazdagok különféle tápanyagokban, és az egészségre gyakorolt hatásaik széleskörűek. Az ún. orvosi mákot a mai napig használják fájdalomcsillapításra (morfint nyernek ki belőle), az étkezési mákok esetében azonban ez a hatás nem jelentkezik.  Nyugtató és relaxáló hatás: A mák magjai, különösen a…

sörfigyelő: Taiwan Beer One

Illat: üde, friss, gyenge malátásság Hab: szép, apró buborékos, fehér, rugalmas Szín: hazy arany   Talán jobb, mint a sima, de nekem nem az esetem. Ha nagyon akarnék magyar vonatkozásokat mondani, akkor az a Szalonra hasonlít a leginkább, a Double Hops a Borsodi Hoppy-ra, ez pediglen a Pécsi szűretlen pils-re. Nem túl testes, talán még az eredetinél is vékonyabb, a malátája kicsi helles-es beütéssel bír, de alapvetően egy üde sör, mert azért…

DiliChef: Chili sin carne

4 személyreElkészítés: 50 perc                                                                                                      240 g vörösbab (1 konzerv nettója)140 g csemege kukorica400 g darabos paradicsom konzerv2 fej lilahagyma8 gerezd fokhagyma2 db kápia paprika1 db kis chili paprika2 szár zeller (angol)1 csésze bulgur5 dl zöldség alaplé1 ek. őrölt oregánó1 ek. őrölt római kömény1 ek. őrölt madras curry (érős)1 tk. chili pehely1 tk.…

Gastro.hu: Fenntartható újévi fogadalom: ragyogó otthon, tiszta bolygó

Az Újév alkalmából sokan fogadkoznak, hogy mostantól környezettudatosabb életmódra térnek át. De vajon hogyan lehet a mindennapokban valóban zöldebb alternatívákra váltani, miközben még mindig él az a tévhit, hogy például az öko tisztítószerek hatékonysága elmarad hagyományos társaik mögött és túlságosan drágák is. Ezekre adhat megoldást az ÖkoBrill, amely nemcsak a tisztaság, hanem a fenntarthatóság terén is új mércét állított fel. Nagy Gábor…

Régi és új étkek, mai ízek: Kelkáposztás baconos tészta

Egyszerúű, gyors, önnyű fogások jegyében indult az év, e gyorsan kitalált maradékmentő fogásunk remek ízeket tesz az asztalra. Hozzávalók: 20 dkg kelkáposzta apróra vágva 30 dkg kockázott bacon 4 db újhagyma karikázva 2 gerezd reszelt fokhagyma 32 dkg tészta 2 dl tejszín só, őrölt fehérbors aprított petrezselyem a tálaláshoz A kockázott bacont pirítsuk le, majd adjuk hozzá a hagymakarikákat, később ehhez adunk 1-2 ek olívaolajat és…

Régi és új étkek, mai ízek: Lencsés korhely saláta

A korhely saláta finom fogás, mégis kevesen készítik. Mi ennek most a lencsés verzióját készítettük el az év végére, de bármikor felszolgálható lencsés és alap verzióban is a friss íze üdítőleg hat. Hozzávalók: 25 dkg lencse előző este beáztatva 1 babérlevél só, bors 5-6 db salátaburgonya karikázva, megfőzve 3 pár virsli karikázva 25 dkg lecsepegtetett megvágott savanyú káposzta 3 ek mustár 1 kis pohár tejföl 1 tojásból késuzült házi…

Régi és új étkek, mai ízek: Tápióka puding

2025-ben becsatlakoztunk a Veganuár kihívásba, igaz csak részlegesen, mert teljesen nem hagytuk el a húsos fogásokat, hanem 7 napból egy halas nap, egy húsos, a többi pedig zöldséges nap nálunk. Ezen kihívás ideje alatt számunkra sok új alapanyagot is kipróbálunk, ilyen a most következő recept is. Félve álltam neki, de megéri. Hozzávalók: 10 dkg tápióka gyöngy 3 dl tej (lehet növányi tej is) az áztatáshoz 1 tk vanília örlemény 6 dl tej…

The Dram Diary - whiskyblog: 174. Ballindalloch - fiatal lepárló a Speyside-ról

Skóciában gazdag sokszínűséget mutatnak a lepárlók. Nemcsak a tulajdonviszonyokban, hanem az elhelyezkedésben, méretben, külsőben, működésben is. Vannak nagy, már-már ipari jellegű monstrumok, kis farmlepárlók, közepes méretű termelőegységek. Vannak kétszáz évesnél öregebb és pár évnél is fiatalabb desztillálók. Mindez szétszórva, hegyek és völgyek között, városokban, falvakban, minden elképzelhető helyen. Viszont csak egyetlen olyan főzde van,…

még több találat...