Mit ér a lagúnakék tenger, a homokos part és a napfény Tojáshabos citromtorta nélkül? Így kezdődik Náray Tamás kalandja a spanyol sütemények világában. Kitartó keresése elnyeri méltó jutalmát, nemcsak azt a bizonyos tojáshabos citromtortát találja meg, hanem ennek a könyvnek a kedvéért még a r eceptjét is sikerül megszereznie.
Náray Tamás első szakácskönyvéből – Utolsó reggeli Párizsban – a francia süteményeket ismerhettük meg, ezúttal…
Hozzávalók:1 fej kelkáposzta 60 dkg csirkemell 1 fej vöröshagyma olaj 2 bögre rizs só bors paprika 800g tejfölElkészítése:A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük, majd egy nagy fazék vízben puhára főzzük, amit sóval vagy ételízesítővel megszórunk. Eközben a hagymát felkockázzuk, olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, ízlés szerint fűszerezve (só, bors, paprika), és egy dl víz hozzáadásával készre főzzük.…
Ki ne emlékezne Lázár Péterre és a Burger House láncra, amelyik korát megelőzve hozta el a kézműves burgereket Budapestre. A burgerezőről, amelyik fénykorában 6 étteremmel büszkélkedhetett, jómagam is többször írtam. Azóta rengeteg víz lefolyt a Dunán, Péter a kisfia születése, majd betegsége miatt visszavonult a vendéglátástól, de most visszatért és újra kapunk egy kis lehetőséget arra, hogy történelmi burgereket kóstolhassunk.
A helyszín a…
Tudatosság – Fenntarthatóság – Környezettudatos táplálkozás
A „superfood” fogalma sokak számára szinte az egészség szinonimájává vált, mivel olyan alapanyagokat takar, amelyek valamilyen értékes tulajdonságuk révén kiemelkednek a többi közül. A legismertebbek között ott találjuk a goji bogyót, az avokádót, a tengeri moszatot és a lazacot, azonban csak kevesen tudják, hogy a vargánya, a rizs, vagy akár a sárgarépa és a padlizsán is valódi…
Hozzávalók:
Olaj
2-3 fej vöröshagyma
3 db tv paprika 1 db kápiapaprika
5-7 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag
1-2 tk fűszerpaprika
Só, bors
szójaszósz
2 db paradicsom
Víz
2-3 db cukkíni
1 ek keményítő
2-300 g vegán "tejföl" vagy "tejszín"
1 csokor kapor
A tésztához:
32 dkg száraz tészta
2 dl natúr joghurt
1 csokor kapor aprítva
A hagymákat lepirítjuk, majd készítünk egy lercsós alapot, amikor ez elkészült…
Volt egyszer egy Szilveszter és Újév napja, nálunk ennek a sajtosnak volt nagy sikere. Sokszor fogjuk készíteni, mert egyszerű, gyors és finom.
Hozzávalók:
35 dkg lliszt
25 dkg margarin
5 ek tejföl
25 dk reszelt sajt
só
A tetejére:
1 tojás
20 dkg reszelt sajt
A sütőnket melegítsük elő 200 fokra, állítsuk össze a tésztát, nyújtsuk kb 3 mm vastagra. Vágjunk rudakat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tojást verjük fel,…
Blogunk sós rovata bővüé ezzel a gyors és finom rágcsálnivalóval. Ezeken a téli estéken teázás közben jól esik néhány ropogtatni való falat.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 tk füstölt paprika
25 dkg margarin
15 dkg tejföl
A tetejére:
1 tojás
3 ek tej
5 dkg fekete köménymag (nigellamag)
A tésztát gyúrjuk össze, majd pihentetésre becsomagoljuk folpackba és hűtőbe tesszük két órára. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát nyújtsuk…
Nem is oly régen a Magyar Borszakírók Köre, élükön Szabó Edit elnökkel a X. Nagy Fehérvári Bormustrán átadta a Magyar Bor Nagy Díj-at a Top 12-be került fehér és vörös borok mezőnye győzteseinek. A legjobb fehér bornak a tokaji Bott Pincészet Csontos 2021, a vörös bornak az egri St. Andrea Szőlőbirtok Agapé 2019 lett.
A győztes borászatok képviselővel készített podcastet az alábbiakban hallgathatjátok meg.
Tegyétek ezt, de előtte ne felejtsetek…
Illat: furcsa maláta, mintha nem csak árpa lenne
Hab: sok, fehér, rugalmas
Szín: szűrt borostyánsárga
Nem túl ízes, pedig a színe alapján bizakodó voltam. Összességében nem ihatatlan, de a maláta ki van spórolva, ellenben a buborékok nem, és mivel elég kemény a víz benne, ezért így együtt nem túl kellemes. Érzetre kell lennie benne rizsnek is.
Külalak: Squid Game hivatalos söre
Pontszám: 5/10
Ár/érték magyarhoz: 4/10
Ár/érték helyben:…
Az úgy volt, hogy itthon vannak éppen a kicsilyány férjének szülei, akiket meghívtunk ebédre karácsony utánra. Mivel Abu Dhabiban élnek, a főételnek nem a kacsát választottam (ami amúgy már csak az ő fagyasztójukba fért be :), hanem egy csodaszép 4,5 kilós csontos tarját. Arrafelé sertést kicsit nehéz beszerezni...
A kép kicsit életlen, de ettől még a tarján szépen látszik a feketére füstölődött kéreg, meg a BBQ-ra jellemző rózsaszín füstgyűrű…
Hozzávalók:
600 g finomliszt
3,5 dl víz
1,5 tk. só
1 tk. kristálycukor
9 g instant élesztő
3 ek. olíva olaj
Elkészítése:
A lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük a dagasztó edényben.
Hozzáadjuk a vizet és az olíva olajat a száraz alapanyagokhoz.
Dagasztó gépben kidagasztjuk a tésztát.
Meleg helyen 1 óráig kelesztjük a tésztát.
A tésztából rudakat sodrunk .
A bagett sütőformába helyezzük bagetteket.
Meleg helyen lefedve a…
A mák magjai különösen gazdagok különféle tápanyagokban, és az egészségre gyakorolt hatásaik széleskörűek. Elmondjuk miért:
A mák magjai különösen gazdagok különféle tápanyagokban, és az egészségre gyakorolt hatásaik széleskörűek. Az ún. orvosi mákot a mai napig használják fájdalomcsillapításra (morfint nyernek ki belőle), az étkezési mákok esetében azonban ez a hatás nem jelentkezik.
Nyugtató és relaxáló hatás: A mák magjai, különösen a…
Illat: üde, friss, gyenge malátásság
Hab: szép, apró buborékos, fehér, rugalmas
Szín: hazy arany
Talán jobb, mint a sima, de nekem nem az esetem. Ha nagyon akarnék magyar vonatkozásokat mondani, akkor az a Szalonra hasonlít a leginkább, a Double Hops a Borsodi Hoppy-ra, ez pediglen a Pécsi szűretlen pils-re. Nem túl testes, talán még az eredetinél is vékonyabb, a malátája kicsi helles-es beütéssel bír, de alapvetően egy üde sör, mert azért…
4 személyreElkészítés: 50 perc 240 g vörösbab (1 konzerv nettója)140 g csemege kukorica400 g darabos paradicsom konzerv2 fej lilahagyma8 gerezd fokhagyma2 db kápia paprika1 db kis chili paprika2 szár zeller (angol)1 csésze bulgur5 dl zöldség alaplé1 ek. őrölt oregánó1 ek. őrölt római kömény1 ek. őrölt madras curry (érős)1 tk. chili pehely1 tk.…
Az Újév alkalmából sokan fogadkoznak, hogy mostantól környezettudatosabb életmódra térnek át. De vajon hogyan lehet a mindennapokban valóban zöldebb alternatívákra váltani, miközben még mindig él az a tévhit, hogy például az öko tisztítószerek hatékonysága elmarad hagyományos társaik mögött és túlságosan drágák is. Ezekre adhat megoldást az ÖkoBrill, amely nemcsak a tisztaság, hanem a fenntarthatóság terén is új mércét állított fel.
Nagy Gábor…
Egyszerúű, gyors, önnyű fogások jegyében indult az év, e gyorsan kitalált maradékmentő fogásunk remek ízeket tesz az asztalra.
Hozzávalók:
20 dkg kelkáposzta apróra vágva
30 dkg kockázott bacon
4 db újhagyma karikázva
2 gerezd reszelt fokhagyma
32 dkg tészta
2 dl tejszín
só, őrölt fehérbors
aprított petrezselyem a tálaláshoz
A kockázott bacont pirítsuk le, majd adjuk hozzá a hagymakarikákat, később ehhez adunk 1-2 ek olívaolajat és…
A korhely saláta finom fogás, mégis kevesen készítik. Mi ennek most a lencsés verzióját készítettük el az év végére, de bármikor felszolgálható lencsés és alap verzióban is a friss íze üdítőleg hat.
Hozzávalók:
25 dkg lencse előző este beáztatva
1 babérlevél
só, bors
5-6 db salátaburgonya karikázva, megfőzve
3 pár virsli karikázva
25 dkg lecsepegtetett megvágott savanyú káposzta
3 ek mustár
1 kis pohár tejföl
1 tojásból késuzült házi…
2025-ben becsatlakoztunk a Veganuár kihívásba, igaz csak részlegesen, mert teljesen nem hagytuk el a húsos fogásokat, hanem 7 napból egy halas nap, egy húsos, a többi pedig zöldséges nap nálunk. Ezen kihívás ideje alatt számunkra sok új alapanyagot is kipróbálunk, ilyen a most következő recept is. Félve álltam neki, de megéri.
Hozzávalók:
10 dkg tápióka gyöngy
3 dl tej (lehet növányi tej is) az áztatáshoz
1 tk vanília örlemény
6 dl tej…
Skóciában gazdag sokszínűséget mutatnak a lepárlók. Nemcsak a tulajdonviszonyokban, hanem az elhelyezkedésben, méretben, külsőben, működésben is. Vannak nagy, már-már ipari jellegű monstrumok, kis farmlepárlók, közepes méretű termelőegységek. Vannak kétszáz évesnél öregebb és pár évnél is fiatalabb desztillálók. Mindez szétszórva, hegyek és völgyek között, városokban, falvakban, minden elképzelhető helyen. Viszont csak egyetlen olyan főzde van,…
Írja alá a Vitævino Nyilatkozatot!Minden csepp számít!
Bővebb infók és aláírás itt!