Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

HENI SÜT NEKED: Színes káposztalevelek rizzsel, zöldségekkel töltve, paradicsomszószban

Töltött káposzta. De nem ám akármilyen. Színekben csodásan pompázó, ez esetben húsmentes, kicsit talán különleges töltelékkel és paradicsomszószban készült verzió. Vagyis teljesen más, mint a megszokott, hagyományos töltött káposzta. Mégis azt ajánlom, hogy aki érez magában vágyat/erőt/kihívást a szokatlanra, az újításra, az mindenképpen készítse el. Mert ez az étel nem csak látványnak gyönyörű, de ízvilága is pazar. Füstölt paprikás rizs (ami…

àlabeck: Ropogós sült csirkeszárny

Elgondolkoztunk, hogy mikor is jött divatba itt a csirkeszárny mit külön étel, illetve ropogtatni való. Gyerekkoromban – ami igaz, elég régen volt – nem nagyon árultak külön-külön csirkealkatrészeket; egész csirkét vett mindenki. Aztán a szárnyát vagy a levesbe, vagy pörköltbe főzték bele. Nagymamám a rántott csirkénél a szárny „hóna alá” tette a májat, úgy panírozta, rántotta. Azt nagyon szerettem. Én, még régebben, amikor kicsik voltak még a…

magyar retro kajak: Alföldi zúzapörkölt

1 csomag csirkezúza, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 1 db zöld­paprika, 50 dkg burgonya, só, 1 evőkanál pirospaprika, őrölt bors, 1 mokkáskanál őrölt kömény. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük a pirospaprikával, és a zúzát beleforgatjuk. A fokhagymagerezdekkel, sóval, borssal meg köménnyel fűszerezzük, és annyi…

Bor és vállalkozás: BORYSSZA GRÚZ TÚRA

Nagy kedvelője vagyok a grúz kultúrának, a grúz boroknak és a grúz konyhának. Kedvelem a grúz embereket. Korábban már jártam ott. Most úgy döntöttem „visszakóstolóm” Grúziát. Ezért Lindával egy Kárpát-alján született és most Tbilisziben élő magyar hölgy segítségével boros, kultúrális és gasztronómiai túrát szervezek Grúziába. Fedezd fel velünk Grúzia borait, kultúráját, gasztronómiáját! CSATLAKOZZ HOZZÁNK! Technikai és szervezési információk -…

Bor és vállalkozás: Kirándultunk a BBQ és a sörök világába

Életemben mind a Kapucinus Sörfőzde itala, mind KicsiZso főztje mély nyomokat hagyott. Ezért tartottam kihagyhatatlannak KicsiZso 2020 első BBQ vacsoráját a most debütáló KicsiZso Rendezvényházban. A döntésem story-ja. Kapucinus Sör Pécset nyaraltunk a családdal. A Zsolnay Negyed Boltok utcájában jártunk. Nagyon szomjasak voltak a gyerekek. Ezért vettünk nekik szörpöt. Gondoltam magamnak is veszek innivalót és 2 üveg sör mellett döntöttem. Az…

sörfigyelő: Krois Seven Seas Black Ipa

Illat: többrétű, fekete csoki, IPA ananász, mangó Hab: drapp masszív Szín: fekete  Nem egy gyakori dolog black IPA-val előállni itthon, de némi kutakodás után kiderült, az első itt tesztelt Monyo sör is ilyen volt. Sőt, kis meglepetésre, a tavalyi Esthajnal is black IPA volt. A Krois Beweryről annyit hallottam, hogy jók a söreik és annyit láttam, amennyit a Csak A Jó Sör-ben az árcédula mutatott. Ezek után szomorúan, de  kissé hátrébb lettek…

magyar retro kajak: Tournedos vadász módra

10 db 8 dkg-s bélszínszelet, 25 dkg csirkemáj, 25 dkg gomba, 4 dl vörösboros mártás, 5 dkg vaj, só,bors, mustár, kevés olaj a sütéshez.  A hússzeleteket sóval, borssal fűszerezzük és nagyon hirtelen kevés olajban, erős tűzön félangolosra sütjük.  Mártást készítünk. A vajon megpirítjuk a gombát, rátesszük a kockára vágott csirkemájat, sóval, borssal fűszerezzük, majd felöntjük a vörösboros mártással; jól felforraljuk. Tálalhatjuk vajban párolt…

Margit2 blogja:

Tegnap vendégek voltak nálunk, de csak átutazóban Pécsről. Körülbelül jó 2 órát töltöttünk együtt. Sütöttem túrós batyukat, ez már elég régen volt. Szerencsére ízlett a vendégeknek is.De ma is sütöttem, igaz, hogy csak 2 tepsivel, mégpedig a gyorsan készülő sós sütit. De nagyon siettem, ezért ma nem rudakat vágtam a derelyevágóval, hanem ahogy sikerült, így lett mindenféle forma... Én nagyon szeretem, ha nincsen valami sós, az nagyon tud…

magyar retro kajak: Bécsi borjúszegy

1 db borjúszegy, 1 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 10 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 db citrom,só, olaj a sütéshez. A borjút hosszában kétfelé vágjuk, majd forrásban levő vízbe tesszük, hagyjuk felforrni. Ezután ezt a lét leöntjük róla és hideg vízben leöblítjük. A húst hideg vízbe feltesszük főni, vöröshagymával, sóval fűszerezve. Fedő alatt  másfél-két óra alatt puhára főzzük. Ezután kivesszük a léből, hagyjuk jól kihűlni és egy napig a…

Más Tészta: Itt a felháborítóan finom csirkefalat!

Májjal láttunk már ilyet, meg aszalt szilvával, de akármilyen banálisnak tűnik, csirkemellel még soha nem követtem el, hogy baconbe tekerjem. Eddig! Felháborítóan egyszerű és finom, és akik félnek a csirkemelltől, mondván, száraz lehet, őket különösen buzdítom arra, hogy elkészítsék. :) A csirkemellet aprókákra kockázod, sózod, borsozod, majd beletekered baconbe. Ennyike. Egy normál szelet bacon (ha szeleteltet veszel, márpedig...) három…

Csabi Konyhája: Currys-kapros tőkehalfilé

Akciós alaszkai tőkehalfilébe botlottam a boltban, amit persze azonnal muszáj volt a kosárba tennem és már gondolkoztam is, vajon mit kéne ebből csinálni. Hamar szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy valami jó kis ütős mártás és egy zöldséges rizses köret társaságában lesz a legjobb dolga ennek a halacskának. Először gondolkoztam azon, hogy a halat beleszeljem-e a mártásba és egyben készítsem el, de végül a külön sütés mellett…

Városi konyha: Semlor

A fánk svédül, marcipánnal és tejszínhabbal. Azt már írtam korábban, hogy nemrég találtam egy zacskó őrölt karmadomot a fűszeres dobozomban, és teljesen rákattantam. Elkezdtem recepteket keresni, amikhez használhatom. Az ázsiai konyha mellett a skandinávok is előszeretettel használják főleg a péksütemények ízesítésére. A svéd fánk, vagyis a semlor is ezzel készül. Idén farsangkor ezt próbáltam ki. A fánk inkább hasonlít a zsemle alakú kalácsra,…

Sörbúvár: Sörmesék 1. - Piroska és a Farkas - Stubna Ágoston: Little Red

Aki a klasszikus Grimm-testvérek féle opuszra gondol, természetesen téved. Jelen esetben egy sörfőzős összekacsintós poénról van szó, kizárólag vájtfülüeknek. Stubna Ágoston, az Első Soproni Házisörfőző Verseny nyertese, a Soproni Porter "szülőatyja" rukkolt elő egy gerilla-sörrel. Nem mese ez gyermek A Little Red Riding Hood (lánykori nevén Krásznájá Sápocská alias Rotkäppchen) a mi Piroskánk angol megfelelője és ehhez csapódott hozzá az a…

Citromdisznó: Kókuszkocka

Nincs olyan hazai család, ahol ne ismernék a kókuszkocka intézményét. Nálunk például évtizedeken keresztül kötelező eleme volt a Karácsonynak, viszont legutóbb nem készült, így a hiányérzetet enyhítve utólag elkészítettük.  Egy kicsit változtattunk rajta, a belsejében egy kevés meggylekvárt bujtattunk el, mert úgy véltük, hogy jól kiegészítené egy kis gyümölcsös, savanykás meglepetés.  Hozzávalók: a tésztához: 300 g cukor75 g tojás75 g puha…

Blogkocsma: Remek teriyaki szósz házilag

Legutóbb megigértem, hogy posztolom a (szerintem) tökéletes teriyaki szósz receptjét. Ezt a szószt a nagylyánynak készítettem, mivel nagyon izlett nekik az első változat is (főleg, mert nem olyan édes, mint a bolti). Hozzávalók (pohár és evőkanál mértékegységekkel): 1 pohár szójaszósz (lehet egy kevésbé sós változatot is használni) 1/2 pohár almalé 1/4 pohár rizsbor (sake) 1/2 pohár barnacukor 1 nagy hüvelyknyi gyömbér 7 girizd…

A Borrajongó: Tegnap ittam - Wenzel Blaufränkisch aus dem Kalk 2017

A Wenzel család ruszti borászatánál még 2018 végén jártunk, az emlékezetes látogatásról szóló beszámoló itt olvasható. Rusztra és Wenzel-ékhez visszatérni azóta még nem sikerült, de bízom benne, hogy nem maradok ezzel sokáig adós. Természetesen nem távoztunk üres kézzel a pincétől, elméletileg egy komplett kóstolóra való bor várakozik még, így remélhetőleg hamarosan meg tudom osztani a friss tapasztalatokat is. Addig viszont az itthoni privát…

Makronauta: Lányok és asszonyok aranykönyve

Vajon hogyan éltek a nők száz évvel ezelőtt?  Hogyan tekintettek a nők testére, és hogyan érezték magukat ők a saját testükben? Milyen volt a társadalomban elfoglalt helyzetük? Szécsi Noémi legújabb könyvében kamaszkortól időskorig kíséri végig a 19. század végén és a 20. század elején, egy paradigmaváltó időszakban élt nők életét. Arról a korról ír, amikor a nők társadalmi szerepének változása és a modern testtudatosság kialakulása jelentős…

sörfigyelő: Krombacher búza

Illat: Citrusosabb búza, de az öregebbik fajtából Hab: Sok, viszonylag selymes és elég fehér Szín: Mély borostyánsárga, zavaros, ez biztos, hogy nem volt leszűrve Elsőre a Franziskaner jutott az eszembe róla, azonban az jóval élesztősebb és üdébb, citrusosabb (érdekes, ennek csak az illata az). Ez inkább banános, de abból az olyan érett, mint amelyiket már banánturmixhoz használunk fel. No de ez nem jelenti azt, hogy ez nem volna egy egészen…

még több találat...