A modernkori skót whiskyiparban megfigyelhető az árpa szerepének újraértelmezése, például a régi fajták elővétele és felhasználása. Nemcsak a geeky vonalon, de már a szélesebb közönség számára is elérhető kínálatban egyaránt találkozhatunk olyan kifejezésekkel, hogy Golden Promise, Maris Otter vagy Bere. Nyilván az eddig megjelent, régi árpavariánsokra fókuszáló kiadások is elérhetőek voltak, maximum az egyszeri, átlagos whiskykedvelő elé nem…
A Zöld Oromban játszódó történetek mindig is varázslatosak voltak, hiszen a szívet melengető táj, a szereplők bája, és a mindennapi élet apró örömei teszik különlegessé Lucy Maud Montgomery világát. Ám Kate Macdonald szerkesztésében most egy egészen új perspektívából ismerhetjük meg Anne Shirley-t, mégpedig az ízek világán keresztül. Viszont az Anne Shirley legkedvesebb receptjei című kötet nem csupán egy szakácskönyv, hanem egy szinte…
Régen jelentkeztünk, és annál is régebben ajánlottunk programot, de úgy alakult, hogy részt vehettünk a Garden Bistro & Beach hamburgeres eseményén, ami vasárnapig tart, így gyorsan megírtuk, hogy a műfaj rajongói még elcsíphessék a különleges burgereket.
A Garden Bistro most három napon keresztül négyféle burgerrel vár minket. Igyekeztek négy, egymástól teljesen különböző ízprofilt összeállítani, melynek eredményeképpen egy Ázsiai…
Az indiai konyhában a mákot nem édesség formájában használják, erre jó a fehér mák, hiszen ezt sósan és pirítva is lehet fogyasztani. Az Andhra csirke egy hagyományos currys csirkeétel, amely különleges alkalmakra készül. Figyelj ,mert lehet egy kicsit szokatlan lesz ez a rengeteg alapanyag és fűszer, de az indiai konyha már csak ilyen, na nézzük:)
Tedd a következő hozzávalókat egy keverőtálba, és pácold be a csirkét.
½ kg csirkehús (bőr…
Kókuszos rész hozzávalói:
2 dl tej
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
100 g kókuszreszelék
Kekszes masszához:
300 g darált háztartási keksz
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
130 g vaj
2 teáskanál vanília aroma
1 dl tej
A külsejére: kókuszreszelék A közepébe: 100 g áfonya
Elkészítés
Kókuszos krém: A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a kristály- és vaníliás cukrot, majd…
Van valami varázslatos abban, amikor kint szitál az őszi eső, bent pedig gőzölög a kávé, és a sütő illata lassan belengi a lakást. Ez az almás-fahéjas gofri pontosan ezt az érzést hozza el. Mintha egy lusta novemberi reggelen beülnél Luke kávézójába, és rendelés nélkül már hoznák is a meleg, fűszeres gofrit, amitől minden borús nap kicsit szebbé válik. A reszelt alma szaftosságot ad, a fahéj otthonos melegséget, a juharszirup pedig pont azt az…
December közeledtével a gyerekek már javában pucolják a csizmát, te pedig a fejed vakarod: hogyan legyen varázslatos a Mikulás-csomag úgy, hogy ne egy hétig tartó cukormámor legyen a vége? A klasszikus megoldás egyszerű: csokimikulás, cukorkák, nyalókák, „valami olcsó nasi még”. Csakhogy ma már egyre több szülő érzi azt, hogy ennél jóval többet tudna adni a gyerekének – törődést, minőséget és energiát, nem csak gyorsan lecsengő édességlöketet. A…
Valencia Spanyolország 3. legnagyobb városa, az első kettőhöz (Madrid és Barcelona) már volt szerencsém korábban. Valencia ráadásul tengerparti város is, így aztán minden adott volt egy csodás és napsütéses novemberi időtöltéshez. Ahogy szoktam, a látványosságokból és a gasztronómiai érdekességekből is alaposan felkészültem és hát bizony elég sok megkóstolandó étel és ital várt rám nem kis, de annál örömtelibb feladat elé állítva…
Amikor először kezembe vettem a Budapest Gasztro című könyvet, nem tudtam pontosan, mire számítsak. Mi ez? Gasztrokönyv? Városkalauz? Történeti regény? Vagy mindez egyszerre? De már az első oldalak után világossá vált, hogy Kordos Szabolcs és Mautner Zsófia egy olyan különleges utazásra invitálja az olvasót, amelyben Budapest nem csupán egy hely, hanem élményekkel, ízekkel, illatokkal, történetekkel és hangulatokkal teli univerzum.A kötet a 21.…
A több mint 130 éves történetre visszatekintő Gundel új fejezetet nyit: 2026. február 7-én megrendezik a Gundel Bált, amely a nagy múltú társasági esemény modern folytatása és a hazai báli kultúra megújításának szándékát jelképezi.
A rendezvény célja, hogy a Gundel örökségét kortárs formában értelmezze újra, miközben megőrzi a helyszínhez kötődő eleganciát, a közösségi élmény erejét és a magyar vendéglátás hagyományos értékeit. A bál témája –…
🎃 Pumpkin spice szirup (sütőtökös-fűszeres szirup)
Hozzávalók:
0,75 dl víz
100 g cukor
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál reszelt szerecsendió
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál őrölt fahéj
100 g sült sütőtök
1 kávéskanál vaníliaaroma
1 csipet só
Elkészítés:
A vizet és a cukrot egy kis lábasban felforraljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket (gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj) és a…
Endrész-Nagy Tamás
A gasztronómia nem csupán ízekről szól – történeteket mesél, karaktereket formál, és közösségeket épít. Endrész-Nagy Tamás, a Zazie étterem séfje, pontosan ezt teszi: minden tányér mögött ott rejlik egy gondolat, egy érzés, egy szándék. Tamás nem a hangzatos alapanyagokkal vagy látványos technikákkal akar hatni – sokkal inkább azzal, ahogyan a hétköznapi hozzávalókból emlékezetes élményt teremt.
A Zazie nemcsak egy bisztró…
A világ legjobb hamburgere és a Hundred után szintén egy elég nívós helyre látogattam el, hiszen a Jenkin's is büszkélkedhet több bezsebelt díjjal, amik közül a legkiemelkedőbb a 2023-ban elnyert Európa Legjobb Burgere díj. Valenciában 3, Madridban 1 helyszínen is megtalálható ez a vérbeli amerikai stílusú étterem. Érkezésemkor épp System of a Down üvöltött a hangfalakból és egész ottlétem alatt egy elég erős nu metal lejátszási lista pörgött,…
Kevés olyan étel van, ami egyszerre egyszerű, tápláló és mégis izgalmas, mint ez a csicseriborsó lisztből készült palacsinta. A csicseriborsó önmagában is telt, diós aromát ad, ami tökéletesen illik a friss, lédús paradicsomhoz és paprikához. A cottage cheese krémes könnyedsége pedig szépen ellensúlyozza a palacsinta karakteresebb ízét. Ez az étel tökéletes választás akkor is, ha egészségesebb alternatívát keresel a hagyományos palacsintára, és…