Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Pasztellbarokk: A legfinomabb téli sült zöldséges köret

Legalábbis az egyik legfinomabb, nálam biztosan toplistás! Folytatva a tegnapi gondolatmenetet, megint egy ünnepi köretet mutatok, bár én hétköznap is nagyon szívesen megeszem, sőt nem muszáj csak köretként tekinteni rá, könnyű, de meleg vacsinak is tökéletes.  Igazából roppant egyszerű ételről van szó, hiszen csak tepsibe szórjuk a zöldségeket, majd rábízzuk a munkát a sütőre. Oké, azért némi plusz került a receptbe, ugyanis mindegyik…

Alimento: Kiegészítések a C-peptid cikkhez

A c-peptidről írt cikk egészen vad indulatokat gerjesztett, bár volt már pár hasonló a blog történetében (kaptam én rendszeresen a vegánoktól, homeopátia-hívektől meg a Hamer-féle csapattól is), de szerintem ilyen elemi szintű, ordítva epét hányós történetre nem volt példa. Ugyanakkor maga az egész folyamat rendkívül tanulságos volt. Érdemesnek gondoltam, hogy a nagy viták közepette megfogant néhány gondolatot ilyen formában „kihangosítsak”.…

ÍZcsiklandozó: Cruffin

Nyakunkon Advent második vasárnapja. Ilyenkor már gőzerővel készülődünk a Karácsonyra. Én is sokat sürgök-forgok a konyhában, előkerülnek régi receptes könyvek, bújom a különféle internetes oldalakat és persze igyekszem visszaemlékezni édesanyám ünnepi finomságaira. Bevallom, legtöbbször ez utóbbi győz... anyukám ugyanis zseniális háziasszony volt. Tulajdonképpen bármit sütött-főzött, csodákat varázsolt. Leginkább mégis kelt tészta készítésben…

Ízvilágom: Tormás - sajtos sonka tekercs

Reggelire, vacsorára, uzsonnára... Volt itthon megmaradt tormám, s gondoltam mivel amilyen gyorsan mennek a napok, lassan eljön az újabb sonka-torma-tojás ideje, így illene elfogyasztani az idei üveggel :)  Ennek okán készült ez a rém egyszerű finomság.  Adag: 4 fő Elkészítési idő: 30 perc Hozzávalók:  2 csomag gépsonka (én az Aldiban vettem, 10 szelet van egy csomagban)  8 dkg liszt (nálam kukoricaliszt) 8 dkg vaj ( nálam…

Lollipop: Így pótold természetesen a D-vitamint télen

A hideg, komor idő beköszöntével el kell kezdenünk gondoskodni szervezetünk vitaminpótlásáról. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy a csontok erősségéért, a daganatos megbetegedése kockázatának csökkentéséért is felelős D-vitamint a szervezetbe juttassuk. A gyermekek és az idősek számára nem elegendő a természetes bevitel, számukra szükséges a táplálékkiegészítők használata, a 15-50 év közöttieknek azonban elegendő, ha megfelelő táplálkozással…

HENI SÜT NEKED: Chilis-csokis csirke vagyis a mole poblano

Vad párosításnak hangzik, pedig hidd el, nem az! Képzelj el egy selymesen krémes, sötét, zamatos szaftot, amiben kényelmesen megpihennek a csirkecombok, amik szép lassan belefőttek ebbe az ízorgiába. Mert hogy ez az. Nem is kicsit! Csokoládé - és itt minimum 80%-os kakaóbabot tartalmazó étcsokoládéra gondolj és ne egy csoki Mikulásra! -, tüzes chili paprika és fűszerek (nem kevés). Alapvetően a mexikói konyha köszön vissza ebben az ételben, de…

Csabi Konyhája: Sertésdagadó kínai módra

Régen alkottam már valamit az ázsiai konyha világában így aztán pont kapóra jött egy jó kis recept, amin végül elég sokat változtatva és egy igen eltérő végeredményt kapva született meg a szóban forgó egészen elképesztő ízkavalkád, amiből jelen esetben simán csinálhattam volna dupla adagot is, mert konkrétan lehetetlenség abbahagyni, annyira finom és addiktív! Korábban még sosem dolgoztam dagadóval, így én magam se voltam biztos, hogy…

BorvidékMánia: Egri Bikavér – az ünnepekre is

Bevallom, hosszú ideje fenntartásaim vannak az egri bikavérrel kapcsolatban. Nem feltétlenül az egri bikavér címke mögötti borok minőségével, sokkal inkább a bikavér, mint brand szabályozásával. (erről részletesebben egy következő bejegyzésben írok majd). Részben talán ennek is köszönhető, hogy nem feltétlenül keresem a boltokban az egri bikavért, annak ellenére, hogy nagyszerű borászok igazán csodálatos borokkal képesek kényeztetni a…

Más Tészta: Túrós kocka gazdagon

Mi magyarok az az ország vagyunk, akik a túrós tésztájukat ezerféle formában tudják elkészíteni. A túrós tészta szerepelhet egy nívós étterem étlapján, és lehet az otthon, sebtiben összedobott egytálétel is. A kisfiam megszületése után képes lettem volna egyfolytában édes túrós tésztát enni, minden nap erre vágytam, ezt kívántam. Amikor már én is túlzásnak éreztem az édes túrós tészta evészetet, változtattam. Sós túrós tésztát készítettem. :D…

Falatom: Mézes-mázas sült tök, parmezánnal

Kihagyhatatlan sült tök recept, ahogy még sosem etted. Az egészben sütött tök vékony szeletei ropogóssá sülnek, de közben a belseje lágy marad. Édes és fokhagymás máza, valamint ropogós pisztácia és parmezán egyvelege, mennyei ízt varázsolnak a szádba.    Hozzávalók: 1 közepes fej fokhagyma 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, felosztva 2 közepes sütnivaló tök Kóser-só és frissen őrölt fekete bors 1/4 csésze sózott vaj 1 csésze méz 1/4…

A Borrajongó: Finewines portfólió bemutató 2019

Tar Feri régóta dédelgetett álma volt egy portfóliókóstoló, ahol a finewines.hu széles szortimentje bemutatkozhat egy külön rendezvény keretében, meghívott borászokkal, mesterkurzusokkal, prémium tételekkel. Az álom idén november utolsó napján valóra vált, az eseményre jegyet váltó nagyjából 120 fő a Haris Park-ban válogathatott mintegy 100 borból a pezsgőktől a komoly vörösekig. A tematikus standokért felelős…

Pasztellbarokk: A köret sem mindegy! Teriyaki káposztás rétes

Ígérem, lesz még bőven édesség az adventi ablakokban, de most evezzünk sós vizekre! Az egyszerű párolt káposztát turbóztam fel némi ázsiai ízzel (a gombát el is hagyhatjátok vagy más zöldséggel helyettesíthetitek, ha nem passzol a főételhez), szuper lesz különböző sültek mellé. Igazi villantós köret!  Hozzávalók (2 rúdhoz): 50 dkg fejes káposzta  20 dkg csiperke gomba (vagy más zöldség, esetleg több káposzta) 1 evőkanál…

gastrotherapy: A Hajós-Bajai borvidék gyöngyszemei

A Hajós-Bajai borvidék számos programot és figyelemreméltó borokat kínál az ide látogatóknak. Gyönyörű pincesorai és kitűnő klímája miatt régi tradíció itt a borászkodás. A Duna Borút turisztikai kezdeményezés útvonala a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő 40 borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a…

Modern háziasszony: Kókuszkocka tojás nélkül

Néhány éve készítette először Anyukám a kókuszkockát, és mert az egyik unokája tojásallergiás, kihagyta belőle a tojást. Észre se venni, nem hiányzik, rögtön a család kedvence lett. Annyira, hogy a legutóbbi családi összejövetelen a 15 éves unokahúgom készítette el, ebéd után tálalták, és alig 10 perc múlva csak azért maradt kb. 3 kocka, mert valaki szólt, hogy hagyjunk annak is, aki épp nem ült az asztalnál. A rum is opcionális hozzávalója,…

Régi és új étkek, mai ízek: Fetás-padlizsános rizses egytálétel

Ez az étel Görögországi pihenésünk alatt született. Kimentünk a helyi piacra, és nem tudtam betelni a hatalmas paradicsommal és padlizsánnal, a nálunk nevetséges méretű petrezselyemcsokorral ( ott valóban egy csokorral árulják, nem pár szálat...), a zsákban árult rizzsel, az ezerféle olívabogyóval és a töménytelen mennyiségű különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ekkor született meg bennem meg ez a recept, amit még ott az apartmanban el is…

Régi és új étkek, mai ízek: Paradicsomos kacsa

Ez egy roppant egyszerű étel, most aktualitását az adta hogy szint minden boltban lehet (végre) kacsát venni! Tökéletes alternatíva hogy újabb elkészítési módot mutassunk be, és egyben növeljük e remek állat fogyasztását. Aki rendszeresen olvass e blogot, biztosan talál több kacsás receptet is, pl. portugál rizses kacsa, most hirtelen ez jutott eszembe, de biztosan akad több is, de ki tudja ezt fejből ennyi recept után. Hozzávalók: 1 egész…

Szotyi művek: Mandulás édes kenyér

Szintén a lejárós mandulatej esete... Mivel nem akartam olyan mennyiségű mandulalikőrt készíteni, amiben ellőhettem volna az egész litert, így valami más után is kellett nézni. A Pinterest ilyenkor is remek barátom, így jött az édes kenyér ötlete. Amúgy is sűrűn készítek hasonlókat, akár banán - vagy almás kenyér formájában, miért ne lehetne mandulatejjel is hasonlót :) És a legjobb, hogy semmi nem kellet hozzá, csak ismét a turmixgép, és a cup…

charmingtomatoes: Kacsa ünnepi hangulatban

Ha azt hallod karácsony, te is azonnal látod azt a plusz 3 kilót, ami miatt egyre nehezebben tudod magad elképzeli az őszi glamouron vásárolt flitteres miniruhádban szilveszterkor? Ha idén nem szeretnél ettől rettegni, ezt a karácsonyi hangulatot árasztó receptet neked találták ki, és biztos lehetsz benne, hogy a család is elmorzsol majd egy könnycseppet az ebéd végén.   Hozzávalók  1 egész kacsa 5 cm-es gyömbér  1 gerezd fokhagyma 2 ek…

még több találat...