Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Makronauta: A karantén feloldása, mint pünkösdi élmény

Beszélgetés Martin Keizerrel A járvány időszakának egyes szakaszai szinte egybe esnek spirituális ünnepeinkkel. Amikor a karantén elkezdődött, a húsvét előtti böjtben éltük, most pedig, amikor – a te szavaiddal élve – lassan kibújunk a karantén-köpenyből, a pünkösdre készülünk. - Néhány hét bezárkózás után úgy érezzük, sok minden változott és még mindig van bizonytalanság körülöttünk, bennünk. Az egészségügyi, gazdasági szempontok mellett…

A Zöldséges: 5 epres finomság gyereknapra

Hamarosan újra itt a gyereknap, és nem lenne az igazi az ínycsiklandó sütemény illat nélkül. Mivel javában tombol az eperszezon, ezért összegyűjtöttük a kedvenc epres finomságainkat, hogy maximálisan ki tudjuk használni a friss gyümölcsöket.   1. Csokis eper Hozzávalók: 1 kg eper 10 dkg tejcsokoládé 10 dkg fehér csokoládé Elkészítés: Az epreket megmossuk, majd szárazra töröljük őket. (Így tud csak megtapadni rajt a csoki.) Az…

esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog: Ha Badacsonyba vágysz, nyomozz velünk

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület és a Nyomozz Velünk (AR/VR Game Flow  Kft.) csapata 2020. május 18-tól 4 héten keresztül tartó nyereményjátékot hirdetett „Ha Badacsonyba Vágysz, Nyomozz Velünk!” címmel.  A játék célja, hogy ismertté tegyék Badacsony festői szépségű környezete mellett a környéki vállalkozásokat, a kitűnő borokat, a különleges vendéglátó, és szálláshelyeket, valamint idevonzzák a lehető legtöbb látogatót.  Az online…

KönyvParfé: Czernák Eszter - Rátkai Kornél: Sárkányovi

Valljuk be, az óvoda-, és iskolakezdés sosem egyszerű egy családban. Alaposan fel kell rá készülni, és nem elég, hogy beszerezzük a szükséges eszközöket, de a gyermek lelkét is érdemes erősíteni egy picit. Czernák Eszter Sárkányovi című vidám mesekönyve az óvodakezdéssel kapcsolatos szorongások ellen próbálja felvértezni a kicsiket, nem is akárhogyan! Történeteinek főszereplői nem embergyerekek, hanem varázslények: trollok, manók, jetik,…

Pasztellbarokk: Köleses-tonhalas töltött paprika LEGJAVA Csípős Paprikakrémmel

2019 őszén kezdtem el dolgozni a LEGJAVA termékekkel. Azóta nagyot fordult a világ a bordányi Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Üzemével, azaz a termékcsalád gyártójával, hiszen a Hungaricool by Spar innovációs verseny egyik győzteseként 3 LEGJAVA íz is bekerült a Spar kínálatába. A Csípős Paprikakrém, a Borsos-mentás Eperszósz és a Pezsgős Őszibaracklekvár valamennyi INTERSPAR üzletben, valamint a Spar online…

Városi konyha: Shakshuka

Fűszeres, zöldségragu Izraelből. Izraeli lecsónak is nevezik, de szerintem ez legalább annyira rossz elnevezés, mint a mi lecsónkat magyar ratatouille-nak hívni. Szóval, a shakshuka, az shakshuka: jó sok zöldséggel, fűszerrel és tojással készül. Ha otthon támad kedvem bruncholni, vagyis egyben letudni a reggelit és az ebédet, amikor későn sikerül csak felkelnem, szívesen készítem ezt, mert késő délutánig kihúzza vele az ember. Most Balcsin is…

Citromdisznó: Gluténmentes gyümölcstortácska, szifonos eperhabbal töltve

Kevert tészta alkotja a kosárkát, ami szinte elronthatatlan, még gluténmentesen elkészítve sem jelent nehézséget, a szifonos habok is elég megbízhatóan tudják a dolgukat, kevés munkával remek eredményt produkálnak. Az epret nem főztem fel, így teljesen megőrizte az aromákat, ízeket. Szerintem így a legfinomabb. A friss gyümölcs a tetején tovább élénkíti az ízélményt. A szifonból a habot közvetlen a tálalás előtt érdemes a tortácskákba tölteni. A…

Ez nem a Le Cordon Bleu: A nap fix pontja - A Reggeli

Nem arról vagyok híres, hogy gyakran válogatom a reggelijeim ötletét, de szuperboldog voltam az elmúlt 5-7 évben is, amikor szinten tényleg minden reggel rántottával indítottam a napot. El tudjátok képzelni, hány tojást ettem meg!? Átlagosan napi kettőt, hármat. Apróbb fejszámolással is legalább négyezret, és bevallom jól esett. Akkor is ez a kedvenc eledelem, leginkább rántotta formájában, mert a tükörtojástól speciel hamar megéheztem. Egyelőre…

A Borrajongó: Egy mátrai „garázs” klasszisai – Hoop Wines

A Gyöngyöspatán tevékenykedő, jelenleg már kétszemélyes projektnek tekinthető Hoop Wines viszonylag új névnek számít még a műértő fogyasztók körében is. A kisvállalkozás jelenleg két fő pillérre építkezik: a kékfrankosra, mint fajtára, valamint a pét-natra, mint borkészítési módra. Előbbire azért, mert képes tartalmas, de legalább annyira életteli bort is adni, melyhez a Mátra ideális helyszínt biztosít a klímájával, utóbbi pedig régi szenvedély,…

Winelovers: Bortárolás otthon, egyszerűen, akár nulla forintból

A bontatlan üveg bornak 4 nagy ellensége van. Ezek egyszerű otthoni pratikákkal „legyőzhetők”, nem kell hozzá speciális eszköz vagy anyagi áldozat. Szerző: Kis Hajnalka Fotó: Winelovers 100 A bevásárlásból hazatérve végre leteszed a szatyrokat a pultra, és elkezdesz kipakolni. Mindennek megvan a helye: mirelit borsó - mélyhűtő, tojás - hűtő tojástartó, tartóstej - konyhaszekrény alsó polc. Na és a bor? A bort hova teszed? Ha aznap este vagy…

Édes pofa: Probiotikus epres ivójoghurt - tejmentesen

A tavasznak két hulláma van. Az első hullám az éledező természeté, a második akkor jön el, amikor beindul a magyar eper szezonja. Akkor aztán a salátától a süteményekig és italokig mindenben képviseli magát május luxusa. Most egy tejmentes ivójoghurtot készítettem az ivásra nehezen rávehető lázadóim kedvéért, és azokra az ismerős gyerekekre, felnőttekre is gondolva - egy kezemen meg sem tudom számolni őket - akik egészségügyi vagy más okból…

Lollipop: 15 perces glutén és tejmentes gombás szűzérmék

Sokan azt gondolják, hogy a szűzérmék elkészíte egy bonyult feladat és nagy konyhai rutint igényel. A valóságban azonban elképesztően egyszerűen és gyorsan készíthetünk különleges, egészséges ebédet. Ráadásul az ételérzékenyek számára is fogyaszható, hiszen az általuk készített változat sem tejet, sem pedig glutént nem tartalmaz. Hozzávalók: rizs egy kis fej vöröshagyma egy nagyobb sertésszűz 20 deka csiperke gomba 1 doboz…

Modern háziasszony: Citromos pite

Ez a recept már egy ideje megvan, de csak most jutottam oda, hogy meg is csináljam. Ugyanis elég jól álltam citrommal, minden vásárláskor vettem párat, bízva abban, hogy beköszönt a limonádés időszak. Mindenestre jó dolog volt elkészíteni ezt a pitét, már a sütés alatt éreztem, hogy klassz lesz, hiszen isteni citromillat terjengett a konyhában. Aztán alig vártam, hogy kihűljön és megkóstolhassam: ez egy frissítő, könnyű sütemény, ami a nyári…

A Zöldséges: Egyszerű spenótos spagetti recept

Ez a spagetti recept szuper egyszerű, gyors, egészséges ráadásul még elképesztően finom is. Extra reszelt sajttal és pirított baconnel igazi éttermi élményt nyújt anélkül, hogy ki kéne mozdulnunk otthonunkból. Előkészület: 5 perc Elkészítés:10 percÖsszesen: 15 perc Miért fogyasszunk spenótot ? Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, a spenót minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez…

Más Tészta: Keleties csirke fekete rizzsel

A karantén időszak kezdetén néha üres polcok fogadtak bennünket némely üzletben. De míg az üzlet normál rizses részén alig volt már áru, addig a fekete rizsből sorban álltak a dobozok a polcon. Ezt jó megjegyezni tehát, hogy a fekete rizs is remek alternatíva finom ételekhez. :) Természetesen a következő receptben használt fekete rizs helyett használhatsz hagyományos rizst is, nagyon finom lesz azzal is. :-) Fotók: KockacZukor Hozzávalók: 3…

Ez nem a Le Cordon Bleu: The Game Changers - A plant-based kihívás

Az életem sokak számára rettenetes, mások számára viszont irigylésre méltó a maga szabadságával és kötetlenségével. Ehhez a dinamikához hozzá tartozik az állandó bizonytalanság, változás és újdonság, hiszen sosem állok meg. Vagy edzek, vagy tanulok. Lehet, hogy csak belekapok valamibe, lehet, hogy látok benne fantáziát és egy életcélként bele tudom iktatni a mindennapjaimba. Szerintem idén legalább 3 dologba vágtam bele: elkezdtem spanyolt…

Blogkocsma: Spenótos nokedli

A sokak által átkozott új-zélandi fajtát szoktam termeszteni. Ősszel, ásás után elvetem két sorban oda, ahol a következő évben a paradicsomot és paprikát tervezem ültetni. Mire a fagyosszentek elmúlnak, a spenót is beérik, fel lehet kapálni a helyét és mehetnek ki a palánták.Most is így volt, de sajnos elég gyenge eredménnyel. Míg tavaly annyi lett, hogy nem győztem osztogatni a kollégák között, idén csak mutatóban akadt pár tő. Az a kevés is…

A Borrajongó: Mádi túra helyett - 3 Barta bor a karanténban

Ujvári Vivien, a Barta Pince borásza még valamikor a Furmint Február után invitált, hogy ha legközelebb Mádon járok, látogassam meg a pincénél. Sajnos a közismert okok miatt tavasszal borkóstolásra csak otthon kerülhetett sor, borvidéki látogatásra pláne nem volt lehetőségem. Bár a borász társaságát, a mádi Király és Kővágó dűlők látványát, valamint a Barta Pince birtokközpontjául szolgáló Rákóczi-Aspremont Kúria hangulatát ugyan lehetetlen a…

Lepcsánkparty: Göngyölt csirkemáj vajban sült galuskával

Amikor a gyerek elmegy itthonról egy hétre, kirúgok a hámból: olyan ételeket főzök, amiket ő nem eszik meg: spenótot, gombát, belsőségeket. Így például májat.  A göngyölt csirkemáj nem igényel különösebb tehetséget, csak májat és jófajta bacont, amibe beletekerjük és sütőben megsütjük. Én nem fűszerezem, mert a bacon eleve fűszeres. Titka csak egy van, de ezt mind tudjuk: nem túlsütni. Galuskát főztem, amit vajon átfuttattam, répacsipszet…

világevő: Így nyitnak újra a legjobb budapesti éttermek!

A korábbi posztban a vidéki legjobbak újranyitását már megírtam, most jöjjönek a legjobb budapestiek, csillagostól a bisztróig!   [Folyamatosan frissül] A fővárosban is kezd újraindulni az élet, igaz, nem a Michelin-csillagosok nyitják a sort, közülük csak ketten indulnak el júniusban, ami érthető is, hiszen ezek nem szezonális helyek, és a legtöbbjüknek terasza sincs, na meg bizonytalan helyzetben a működési költségek bőven meghaladhatják a…

még több találat...