Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Szeretem a pulykát: Reels videó recept: karácsonyi pulyka sült

Már javában folyik a gondolkodás, hogy mi legyen a karácsonyi menü vagy éppen már talán főztök is....  Ha tetszett, amit láttatok a rövid videónkban, akkor itt találjátok a teljes receptet:) A karácsonyi egész bébi pulyka hozzávalói: 1 db bébipulyka  2 fej vöröshagyma 1 db sárgarépa 1 fej fokhagyma 4 babérlevél 1 kis csokor friss kakukkfű 1 kis csokor friss petrezselyem 2 db citrom 40 dkg vaj Só Fekete őrölt bors  A sütés: A…

Gastro.hu: rekordhónap a prémium boltoknál

A prémium élelmiszerek és ajándékmegoldások iránt soha nem látott kereslet alakult ki – a karácsonyi szezon látványosan megmutatja, hogyan alkalmazkodnak a magyar fogyasztók a tartós költségnyomáshoz. A magyar háztartások idén karácsonykor nem mondanak le az ünnepről, de újrarajzolják a költési térképet: kevesebb impulzus, több megfontolás, ritkább étteremlátogatás, ugyanakkor célzottan magasabb minőségű termékek az ünnepi alkalmakra. Ez a…

sörfigyelő: Van Pur Lager

Illat: kicsit lengyeles eurolager Hab: gyári fékezett habzású Szín: halványabb arany   Eléggé semmilyen, nagyon eurolageres, szóval nem értem a 0,33-azást és az üvegezést, mert semmi prémiumot nem ad. Van Pur esetében a többi ocsmánysághoz képest esetleg jó, de ugyanezért a pénzért, ugyanilyen kiszerelésben 1500 Ft-ig belgaverő apátsági sört is tudnak ők legyártani, méghozzá ugyanennyiért, gondolok itt főleg a tripel-re. Szóval ez skippelhető,…

A Két Cica Konyhája: KONTINENTAL ’25 - filmajánló

Kolozsvár, 2025. Egy román hajléktalan öngyilkosságot követ el, miközben egy magyar végrehajtó (Orsolya – Tompa Eszter) próbálja rávenni, hogy hagyja el a jogosulatlanul használt pincét, aminek a helyére egy új luxushotelt akarnak építeni. Orsolya összeomlik, lelkiismeret furdalástól hajtva járja a várost. Újra és újra előadja történetét kollégáinak, barátainak és ismerőseinek. A helyenként abszurd találkozókból egy feszültségekkel teli…

Anyukám Főzte: Gombás lecsó

Hozzávalók: 3 paprika, 3 közepes paradicsom,1 nagy fej vöröshagyma,pirospaprika, chili, só, zsiradék, 30 dkg gombaElkészítés:Az apró kockára vágott  hagymát olajon megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, majd a felkarikázott paprikát és a felkockázott paradicsomot hozzátesszük.Sózzuk, jól összeforgatjuk, majd 15 perc után a felcsíkozott gombát is hozzátesszük.Együtt készre főzzük (ízlés szerint tehetünk bele chilit), körítése lehet: rizs,…

Csabi Konyhája: Cheeky's Deli, Budapest

Már egy ideje a listámon szerepelt a Cheeky's Deli, ha jól emlékszem anno egy spéci heti ajánlatos pacalos szendvics kapcsán vettem fel a letesztelendő helyek végtelen listájára, aztán nemrégiben úgy alakult, hogy pont a környéken kerestem valami harapnivalót, így aztán nem is gondolkoztam egy másodpercet se, tudatosan irányba tettem magam! A hely koncepcióját tekintve legjobb, ha a saját szavaikat idézem: "Ha egy igazán jó szendvicsre vagy…

A Két Cica Konyhája: Új fejezet Újpest gasztronómiájában

A Központ Bisztró és a Calavera az Eventrend Group üzemeltetésében folytatja tovább Új mérföldkőhöz érkezett Újpest gasztronómiai élete: a Központ Bisztró és testvérhelye, a Calavera az Eventrend Group üzemeltetésében működik tovább. A cégcsoport a magas kategóriájú, ikonikus vendéglátóhelyeiről ismert, mégis különösen fontos számára, hogy a „mindennapi” vendéglátás területén is új minőséget, új gondolkodásmódot mutasson meg. Az Eventrend neve…

Gastro.hu: Süti helyett fehérje: ezt tedd a testépítő szerint, ha nem akarsz pluszkilókat

Rigó Richárd testépítő és erőemelő az ünnepi időszakban is odafigyel az étkezésre, hogy elkerülje a hirtelen súlygyarapodást. Fehérjedús fogásokat fogyaszt, a szénhidrátot főként estére szorítja vissza. Tapasztalatai alapján a húsos ételek nem terhelik meg a szervezetet, ezért ezekre építi a karácsonyi menüt is. Tojásfehérje-alapú, gyorsan elkészíthető alapanyagokat használ, hogy maradjon ideje a pihenésre is. Azt mondja, pár napnyi lazítás még…

A Két Cica Konyhája: ELEANOR, A LENYŰGÖZŐ - filmajánló

A 94 éves Eleanor Morgenstein (June Squibb) szellemileg friss, magabiztos és életvidám nyugdíjas, aki legjobb barátnőjével, a holokauszt-túlélő Bessie-vel (Rita Zohar) él. Bessie halála, valamint egy költözés után Eleanor váratlan módját választja annak, hogy életben tartsa a barátnője emlékét: sajátjaként kezdi mesélni Bessie élettörténetét, ezzel pedig felhívja magára egy fiatal újságíró, a holokauszt témáját kutató Nina (Erin Kellyman)…

SütiSári: Így készül a mikulás csodája, finom minden morzsája

Hozzávalók a tésztához 500 g búzaliszt 30 g friss élesztő 5 g só 60 g kristálycukor 10 g méz 100 g vaj 2 db tojássárgája 200 ml tej A töltelékhez 30 g olvasztott vaj 100 g aszalt vörösáfonya   Elkészítés   A tészta összetevőit egy nagy tálba mérjük, majd addig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas kelt tésztát kapunk. Letakarjuk, és kb. 50 percig kelesztjük. A tésztát kinyújtjuk és megkenjük olvasztott vajjal, és rászórjuk az…

A Két Cica Konyhája: Blue Moon - filmajánló

1943. március 31-én este a legendás dalszövegíró, Lorenz Hart a törzshelyén, a Sardi’s bárban néz szembe megtört önbizalmával, miközben egykori alkotótársa, Richard Rodgers épp az Oklahoma! című, korszakalkotó musicalje premierjét ünnepli. Hart alkoholba fojtja bánatát, a nagy hatású alkotásokról (például Molnár Ferenc Liliomja) és saját szorongásairól folytatott kocsmai beszélgetések során pedig feltárul egy zseniális, mégis komplexusokkal teli,…

Régi és új étkek, mai ízek: Spagetti aglio, olio e peperoncino

Városunk egyik ikonikus olasz éttermében ettem egyszer ezt az ételt. Nagyon egyszerű dologról van szó, ugyanakkor határozottan finom is, így tegnap este elkészítettem páromnak is. Fogadjátok szeretettel. Hozzávalók: 25 dkg friss házi durum spagetti  4 gerezd fokhagyma lövésre reszelve vagy zúzva Nagy csokor petrezselyem  1 friss Csíki vagy szárított ízlés szerint Só  Olívaolaj  Ha nincs házi tészta jó a bolti, de házi mindig finomabb…

A Két Cica Konyhája: Új téli menüvel ünnepel a VIRTU Restaurant

Idén télen különleges időszakot ünnepel a MOL Campus 28. emeletén működő VIRTU Restaurant: a budapesti panorámát modern magyar gasztronómiával ötvöző étterem két éves lett. A VIRTU ez idő alatt stabilan a főváros egyik legkülönlegesebb fine dining élményévé nőtte ki magát, és mára az a hely lett, ahová az emberek ünnepelni érkeznek – családi eseményekre, évfordulókra, különleges alkalmakra, vagy épp elegáns céges estekre. A jubileum alkalmával…

Csabi Konyhája: A nagy alicantei gasztrotúra

Nem sokkal a valenciai kiruccanásom után egy régi kiszemelthez, a Valenciától nem sokkal délebbre elhelyezkedő Alicantéba látogattam el nagy reményekkel, hiszen jellemzően igencsak élménygazdag, illetve rendkívül pozitív élményekben gazdag útjaim szoktak lenni Spanyolországban. Az itthoni eléggé fagyos és szürke napokhoz képest nagyon szép napos idő fogadott, nem hiába Európa egyik legnaposabb régiója ez. Első utam egy churros helyre…

FANAN Hummus: FANAN a vizsgaidőszakban – hummuszos nasik, amik segítenek fókuszálni

Az egyetemistáknak itt a vizsgaidőszak, ami sokaknál egyenlő a szétcsúszott napirenddel, a kifogyhatatlan kávékészlettel és azzal, hogy „majd eszem valamit, ha túl vagyok ezen a tételen”. Ilyenkor jönnek a péksütik, az energiaital, a gyors csokik és közben senki nem csodálkozik, hogy a fókusz és a hangulat is úgy ingadozik, mint egy hullámvasút. Pedig egy kis tudatossággal úgy is végig lehet csinálni a vizsgaszezont, hogy közben az agyad és a…

A Két Cica Konyhája: A Master Good 20 millió forint értékű húsadománnyal támogatta a debreceni rászorulókat

Debrecenben ismét megmutatkozott az a sok szereplőt megmozgató, példaértékű összefogás, amely a város vállalatainak, civilszervezeteinek, egyházi közösségeinek és intézményeinek közös munkáját jellemzi. Ez a társadalmi felelősségvállalás és együttműködés országos szinten is kiemelkedő, hosszú távon is formáló erejűnek bizonyult. Az id. Bárány László által létrehozott Master Good cégcsoport az idén is folytatta hat éve tartó adventi hagyományát,…

Gasztrófasírt: Nincs karácsony halászlé nélkül

A halászlé Magyarországon és a világban A halászlé a magyar gasztronómia egyik kiemelkedő, hungarikumnak számító étele, melynek gyökerei a vízparti életmódhoz és a halászathoz kötődnek. A halászlé eredete A halászlé (vagy korábbi nevén halpaprikás) kialakulása a paprika 18. századi elterjedésével és a bográcsban való főzés hagyományával függ össze. Eredetileg a halászok egyszerű, helyben fogott halból (ponty, harcsa, kecsege, apróhalak)…

A Két Cica Konyhája: Szezonális és fenntartható – az új irányvonal az ünnepi menü tervezésekor

Három rusztikus, de különleges hozzávaló Az ünnepi menüsorok tervezésekor gyakran gondolkodunk ritkán használt, drága alapanyagokban, pedig számos hétköznapi, sőt sokszor elfeledett hozzávaló is alkalmas arra, hogy letisztult, mégis elegáns ételek főszereplője legyen. A szezonális és fenntartható konyhaművészet újra előtérbe helyezi azokat az alapanyagokat, amelyekkel régen részei voltak a mindennapoknak, mára azonban szinte eltűntek a…

AI CHEF: Kókusztejes zöldséges tofu curry sült karfiollal és basmati rizzsel

A kókusztejes tofu curry azok közé az ételek közé tartozik, amelyek egyszerre hozzák el a komfortérzetet és az egzotikus ízek frissességét. A selymes kókusztej, a fűszerek mély aromája és a roppanós zöldségek könnyedsége olyan harmóniát teremt, amely még a húsimádókat is képes meglepni. A pirított tofu kívül aranybarna, belül puha, a tetejére halmozott sült karfiol pedig édeskés, enyhén füstös kontrasztot ad. Ez a fogás nemcsak látványos, hanem…

még több találat...