Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Winelovers: Ritka balatoniak

Az elmúlt cikkekben már megismerkedhettük a Balaton boros történelmével, valamint a kivételes és egyedi földrajzi adottságaival. Ma néhány kevéssé ismert szőlőfajtát mutatunk be a környékről. Tartsatok velünk! Kép: https://osszkep.hu/ Szerző: Hajdu Ferenc A régióból kiemelt magyar fajták többsége még csak 50-60 éve létezik, ám nem jöhettek volna létre Király Ferenc agrármérnök, szőlőtermesztő és nemesítő doktor munkássága…

The Dram Diary: Arran Small Batch series - Fino Sherry Casks

A tavaly, 2020-ban 25 éves Arran átlag hazai közönség előtt kevésbé ismert palackozásai ezek a Small Batch kiadások, amelyek valamilyen különleges érlelésről szólnak az én olvasatomban. Általában valamely piacra, esetleg szaküzletnek palackozzák őket, ahogyan az majd 5 részes kóstolósorozatunkban látható is lesz. A kóstolt tétel egy teljes időben - 9 évig - Fino sherry hordós érlelés. Több hordó tartalma egyesült itt, a címke is többes számban…

Fast Food Central: Gyere vissza gyerek a Crunchy-ba!

Hiszen itt az étterem újdonsága, a Comeback Kid szendvics, amiről lényegében annyit lehet tudni, hogy létezik. Hiszen az egyetlen valóban extra összetevő, avagy a szósz, nos, arról csupán annyit árult el a Crunchy, hogy rátaláltak, kipróbálták, tökéletesítették, aztán beledobták egy szendvicsbe. Így jött létre a ropogós csirkével, batáviával, paradicsommal, csemegeuborkával, meg persze az előbb említett Comeback szósszal készülő Comeback…

Blogkocsma: Egy csodás birkapörkölt

Ismét egy étel, amit soha nem ettem, sohasem főztem eddig. Viszont a kispiacon szembe jött egy friss vágású csontos birkapörkölt alapanyag, mintegy két kiló. Ennek nem tudtam ellenállni! Valami rémlett, hogy a feleségem annak idején többbször is evett az olaszok főztjéből Beregdarócon, így nyugodtan hazavittem, mert ebből jut még a rendelőbe is. Azért nekiláttam olvasgatni a weben, de nem sok extra dolgot találtam (azon túl, hogy ezt azért…

Pasztellbarokk: Bruschetta, egy falat Olaszország

A klasszikus bruschettát senkinek sem kell bemutatni. Pár jó minőségű hozzávaló, mellé egy pohár könnyű bor, és kész is a tökéletes nyári(as) este. Ebben a posztomban is a bruschettáé lesz a főszerep, de egy kicsit máshogy: az Italia Divina Bella Italia bruschetta fűszerkeverékét használtam fel 4 különböző ételhez. Mind nyárias, mind szuper estére a teraszra borral, Aperollal, olajbogyókkal, ahogy szeretnétek.  Az Italia Divina kínálatában…

ÍZcsiklandozó: Mák macaron

Egyik kedvenc sütim a macaron. Mióta jó pár éve először megkóstoltam, rabja vagyok. A roppanós héj alatt a puha belső és a krémes töltelék valami mesés! A formáról és a hihetetlen változatos szín és ízvilágról már nem is beszélve... Ez a klasszikus francia finomság tulajdonképpen két mandulás habcsók talpával összefordítva és lekvárral vagy ganache-sal összeragasztva. Bár eredetileg már a XV. századból Velence környékére tehető a kialakulása (más…

Városi konyha: Húsos pierogi

Lengyel töltött batyuk hússal. Krakkóról azt mondják, hogy a lengyel kultúra fővárosa. Szerintem pedig a pierogi fővárosa, hiszen lépten-nyomon Pierogaria-ba botlik az ember, vagyis olyan kis éttermekbe, ahol kizárólag pierogit kínálnak. Én is végigettem az édes és sós változatokat, amikor ott jártam. Hússal, gombával, káposztával töltve kiadós ebéd, az almás, a meggyes-mákos és túrókrémes változatok pedig desszertnek jöhetnek.Itthon azóta is…

világevő: Rácz Jenő gasztroszínháza - a Rumour

Rácz Jenő frissen nyitott étterme a közbeszéd tárgya, megnéztem, mit főzött ki a Shanghaiban edződött séf!  Első pro tipp: érkezz sétálva a Lánchíd, vagy az Erzsébet-híd irányából! Második pro tipp: érkezz időben, hogy körül tudj nézni a deliben is vacsora előtt, megéri! Akár még sztárséfnek is képzelhet magad például, ha otthon elkezded a mikrozöldeket profi séfcsipesszel pakolgatni a pacalpörköltre: Harmadik pro tipp: érkezz…

Szöszi a konyhában: Csikós tokány

Lehet, hogy a klasszikus csikós tokány nem sertéscombból készül, nekem most az volt itthon, na meg egy férj, aki mindenáron erre az ételre vágyott, így körülnéztem, és kihoztam a maximumot a rendelkezésre álló alapanyagokból, szerintem elég finom lett, ja és gyorsan meg is van :) Hozzávalók: - 2 fej vöröshagyma - 15 dkg füstölt szalonna - 800g sertéscomb kockázva - só, bors, füstölt paprika, sima pirospaprika - víz - 1/2 vegaföl Köretnek:…

Szeretem a pulykát: Citromos pulyka zöldborsóval

Nemcsak színes és jól néz ki, hanem finom is. Ahogy ez lenni szokott.:) Citromos pulyka zöldborsóval Hozzávalók: 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva 1 evőkanál szárított rozmaring 1 citrom leve só olaj 10 dkg vékonyra szelt húsos szalonna a körethez: 1/2 póréhagyma karikára vágva 20 dkg bébispenót 30-40 dkg zöldborsó 1 citrom leve 1 teáskanál szárított rozmaring só olaj a tálaláshoz: apróra vágott snidling A…

A bor meg én: Nachbil Pince - La Capela sorozat

A Nachbil Borászat két komoly tételéről már korábban írtam, most a gasztro márkájukból választottam ki két bort. La Capela, Trio Alba 2019Királyleányka és muskotály házasítása.Közepesnél nagyobb illatintenzitással rendelkezik, parfümös muskotályos vonallal. Friss sárga alma, érett őszibarack, buja fehér virágosság, pirított fenyőmag. Közepes test, nem túlzó maradékcukor mellett friss savak jellemzik. Megkóstolva is izgalmas, nem bonyolult,…

Csabi Konyhája: Harcha - a marokkói kenyér

Korábban még csak nem is hallottam erről az ételről, viszont egy jópofa cikk hamar meghozta a kedvemet, hogy én is elkészítsem. Ráadásul annyira megtetszett már az alapgondolat is, hogy a neten kutakodva több, eltérő elkészítési módot is találtam, így végül két különböző módon is kipróbáltam. Először a fent említett cikkben leírtakat követve előbb elmorzsoltam 15g friss élesztőt 60ml vízben és 1ek cukorral is alaposan elkavartam és hagytam,…

Lepcsánkparty: Tűzdelt őzgerinc

Igazi ünnepi finomság az őzgerinc. Talán akkor a legfinomabb akkor, ha a csonton hagyjuk a filéket, pácoljuk pár napig, majd tűzdelve megsütjük. A pácolás nagyon fontos ahhoz, hogy igazán finom legyen az őzsültünk. A páchoz egy üveg minőségi száraz vörösbort felfőzünk egy hagymával, pár gerezd fokhagymával,10 szem borssal és összeroppantott szegfűborssal, két babérlevéllel. Ha kihűlt a pác, egy jénai tálba tett húsra öntjük úgy, hogy ellepje és…

KönyvParfé: Ernest Hemingway: Az ​öreg halász és a tenger

Ernest Hemingway Az öreg halász és tenger című regénye talán az egyik legismertebb A Búcsú a fegyverektől és az Akiért a harang szól című művei mellett. Ez a rövid elbeszélés egy idős ember, a tenger és egy horogra akadt hatalmas marlin történetén keresztül foglalkozik az emberi lét legalapvetőbb kérdéseivel. 1952-ben jelent meg, de 1953-ban már Pulitzer-díjjal, rá egy évre pedig irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták ezt a kisregényt, mely méltán…

sörfigyelő: Szent András Houdini

Illat: sárgabarack, mangó Hab: rugalmas, pergamen sárga Szín: narancsos félbarna  Bevallom, ez az első árpaborom, bár a hazaiak közül a Fehér Nyúl már biztosan készített ilyet. A várakozásaimnak teljesen megfelelt. A korty eleje még szolid, de aztán belelendül. Van benne egy pikáns borsos, rozsos érzés és a végére ahogy megjön az enyhe alkoholos íz, már kezd whiskey jellege is lenni. Rendesen átmelegít, talán még több is, mint 11% az…

Fast Food Central: Variálható újdonság a KFC-ben!

Van egy kis tartozásom a KFC-vel kapcsolatban, hiszen a néhány hónapja elérhető Rizs Boxokról nem írtam semmit. Nincs is jobb alkalom a lerovásra, mint összekötni a múlt hét óta elérhető újdonság bemutatásával! Ami nem más, mint a meglehetősen fura nevű Poké Bowl, amiben sajnos vagy talán inkább szerencsére, nem Pokémonok vannak. Ez egy elég szélesen variálható összetételű termékvonal, az étterem weboldala alapján két ízvilágot sorolnak fel.…

A Két Cica Konyhája: Ütős imázsfilmmel nyitja meg a szezont a díjnyertes fagyikészítő

Legszívesebben megnyalnánk a képernyőt, úgy hat az érzékszerveinkre a 2019-es év fagylaltját készítő Wilheim Dávid (DaCrema) kisfilmje. Nem csoda, hiszen az elkészítéséért a szintén ebben az évben az év gasztrofilmesének választott Terei Miklós (E-motion Pictures) volt a felelős. Ez ugyanolyan jó párosításnak bizonyult, mint ahogy egyes ízek hatnak egymásra a fagylaltokban. „Számomra a fagylalt egyszerre művészet és kreativitás, ezért olyan…

Városi konyha: Mogyoróvajas-kókuszos csirke

Indiai ízek erős fűszerezés nélkül. Tavaly Anyukám szülinapján indiai menü volt, mert legalább 10 éve ígérgettem neki, hogy elviszem egyszer egy jó indiai helyre. Sikerült pont abban az évben beváltanom ezt az ígéretem, amikor nem lehetett étterembe menni, ezért rendeltünk és szerencsére a házhozszállítás is nagyon jól működött, finomakat ettük. Az egyik étel kesudiós csirke volt kókusztejjel krémesítve. Isteni, nem az a rengeteg fűszerrel…

Nyárspolgár BBQ: Barbecue-alapkurzus

Ha jobbak akarunk lenni a barbecue-ban, többféle módon fejleszthetjük magunkat, amelyek közül az egyik, ha az egyre több helyen elérhető tanfolyamok egyikére elmegyünk, és közvetlen közelről a saját szemünkkel nézzük meg az összes fontos műveletet. Ezt az élményt videókon és könyvekből biztosan nem kaphatjuk meg. Akit megérint a barbecue világa, sokfelől érkezhet, van, akit a szubkultúra fog meg, van, aki megkóstolja valahol a húst, és abba…

Dekantáló: A Gere Tamás és Zsolt Pincészet két új trófeája

A Gerék élő legendák Villányban. Tamás, és a vele szemben található (szerencsére csak földrajzilag és az utca túloldalán) Attila pincészete a legkiválóbb villányi hagyományok őrzője. Legyen szó fehér, rozé, vagy vörösborokról, a Kopár vagy a Várerdő-dűlő (stb.stb.) kiválóságairól. Ezúttal Gere Tamás és fia Zsolt sikeréről szeretnénk egy fantasztikusan jó hírt megosztani Veletek! A 2021-es Berliner Wein Trophy borversenyen - ahol 77 kiváló magyar…

még több találat...