Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

ÍZcsiklandozó: Narancsos répalekvár...

Húsvét közeledtével sokaknak fejtörést okoz, hogy a hagyományos ételeken kívül milyen különlegességeket tegyenek az asztalra. Én nagy tradíció kedvelő vagyok, de akik ismernek jól tudják, hogy imádok kísérletezni a konyhában, kipróbálni a megszokott ízeken kívül minden újat. Édesszájúként természetesen Húsvétkor sem maradhatnak ki a nyalánkságok a vendégvárásból, a süteményeken kívül azonban most az ünnepi reggelik favoritját, lekvárt hoztam!…

SütiSári: Valami különleges húsvétra? Csapjál rá erre a briósra!

Hozzávalók:   500 g liszt 50 g vaj 50 g kristálycukor 2,5 dl tej 1 db tojás 20 g élesztő 8 g só     Elkészítése:     A lisztet átszitáljuk egy edénybe és hozzáadjuk a citrom reszelt héját. Belerakjuk a vajat és elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a maradék kristálycukrot és a sót. Legvégén az élesztőt, a tejet és a tojást is belerakjuk, majd összegyúrjuk a tésztát. A tészta akkor jó, ha már elválik az edény…

sörfigyelő: Szent András Nyúlon Innen 2024

Illat: enyhe, finoman citrusos, édes pomeló, fehér grapefruit, sárgadinnye Hab: lágy, paplanos, kifejezetten tartós Szín: NEIPÁ-san telt citromsárga   Veszélyesen jól csúszik. Ez egy olyan sima raw IPA-ként pozícionálja magát, ami pincesörösen csemegés jelleggel kíméli az ízlelőbimbóinkat. Sikerült úgy eltalálni a komlók és maláták mennyiségét, hogy aljas mód itassa magát. Relatíve édes, hiszen bőven van benne annyi anyag, ami tettszen a…

sörfigyelő: Szent András Nyúlon Túl 2024

Illat: édes málna, a jó szimatúak kiérzik a rózsabors nyomát is Hab: lágy, paplanos, kifejezetten tartós Szín: málnapürésen opálos   Van az a LOYD teamárka, ami mára egy igen tekintélyes fűszeres gyümölcstea kínálattal rendelkezik. Ott teljesen megszokott a chilis meggy, a feketeborsos málna, a kurkumás málna. Legyen sörben is az.   A rózsabors egyáltalán nem is bors, hanem szömörceféle. A bogyókban viszonylag sok a cukor (amitől édeskések) és…

sörfigyelő: Tête de Mort Triple Red

Illat: alkoholos kriek Hab: sok, masszív, rózsaszín Szín: lilás piros  A kérdés, mi lenne, ha egy belga meggyes kriek végre erős lenne? A válasz, ez a sör. Persze kevésbé lenne meggyes, főleg a savasság mértéke csökkenne, de nagyobb test és az alkohol jóvoltából több komolyság lenne benne. Szóval a belga radler érzés helyett, felnőtt embernek érezhetjük magunkat kortyolgatás közben. A hátrány, hogy az alapnak egy semlegesebb strong ale kell,…

The Dram Diary - whiskyblog: 159. Whisky is the Limit

2024. február másodikán szervezte meg a magyar Noble Nectars független disztribútor cég az első nyilvános kóstolóját, amelyen a svájci Whisky is the Limit tételeit kóstolhattuk meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel online formában is ment a kóstoló, amihez mi otthon is tudtuk kóstolni a whiskyket. A Whisky is the Limit egy fiatal, néhány éve létező független palackozó (milyen szép egybeesés: egy hazai, független disztribútor egy független…

Szeretem a pulykát: Na ilyet még tuti nem ettetek

Gyerekek, ez brutál jó lett. Szerénytelenség nélkül mondom, hogy erre most komolyan büszkék vagyunk, jól sikerült na. Próbáljátok ki, nagyon megéri.  Krumplis-kolbászos tojásfészek Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb krumpli 15-20 dkg pulyka vastagkolbász apró darabokra vágva 1-2 tojás só továbbá: 4 tojás a tálaláshoz: friss saláta A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, megsózzuk, 10 percre félretesszük, majd a levét kinyomkodjuk.…

Dekantáló: Már lehet nevezni a 43. Országos Borversenyre!

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor. Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A…

Anyukám Főzte: Citromos álom kivi szelekkel

Hozzávalók: 500g mascarpone 10 dkg cukor (vagy édesítő) 1cs vaníliás cukor 2-3 db citrom 5dl habtejszín Elkészítés: A mascarponet keverjük össze a cukrokkal, tegyük bele a citromok reszelt héját és levét. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a citromos, mascarpones krémbe. Egy tál aljára tegyünk egy sor babapiskótát, erre öntsük rá a krém felét, majd ismét egy sor babapiskóta, majd a krém másik fele. (Ha pohárkrémet…

Közel keleti Marokkói ételek: Nagyon finom Marokkói előételek Mezze

A marokkói konyha gazdag és változatos, tele ízletes és egyszerűen elkészíthető ételekkel, amelyek tökéletesen illenek a mindennapokba is. A mezze, egyfajta előétel vagy kisebb fogások válogatása, különösen népszerű, és remek módja annak, hogy megkóstoljunk több különböző ízt és textúrát egyetlen étkezés alatt. Íme néhány egyszerű, de ízletes marokkói mezze recept, amelyekkel könnyedén feldobhatod a hétköznapokat. Hummusz Ez a klasszikus…

FruzsiFitt: Uborkás-Tojásos Saláta

Közeleg a húsvét, mindenki mindenütt tojásos kajákat vízionál. Ezt a salit én pár hete dobtam össze egy air-fryerben készült, rántott csirkemell melé, és igazán isteni köret kerekedett belőle, ami bármihez passzol, akár a sonkához is, vagy egyéb sült husikhoz, grillezett sajthoz stb. Viszonylag könnyen össze lehet dobni, és mindenki szeretni fogja, vigyázzatok, gyorsan fogy :) Hozzávalók: - 1 nagy kígyóuborka - 1 doboz csemegekukorica - 1…

Szöszi a konyhában: Uborkás-Tojásos Saláta

Közeleg a húsvét, mindenki mindenütt tojásos kajákat vízionál. Ezt a salit én pár hete dobtam össze egy air-fryerben készült, rántott csirkemell melé, és igazán isteni köret kerekedett belőle, ami bármihez passzol, akár a sonkához is, vagy egyéb sült husikhoz, grillezett sajthoz stb. Viszonylag könnyen össze lehet dobni, és mindenki szeretni fogja, vigyázzatok, gyorsan fogy :) Hozzávalók: - 1 nagy kígyóuborka - 1 doboz csemegekukorica - 1…

Anyukám Főzte: Lilakáposzta fasírt sült édesburgonyával

Hozzávalók fél fej lilakáposzta 10 dkg liszt 2 gerezd fokhagyma 2 teáskanál őrölt fűszerkömény 1 db tojás 20 dkg prézli só, bors olívaolaj 1 db édesburgonya Elkészítése A lilakáposztát nagylyukú reszelőn reszeljük le, sózzuk be, majd hagyjuk állni 10 percet. A pihentetést követően nyomkodjuk ki belőle a vizet; majd a fokhagymagerezdeket reszeljük bele és a fűszerekkel, a tojással, a liszttel, valamint a prézli felével keverjük össze. Ezután…

sörfigyelő: Goaß-Maß

Illat: meggyes kóla némi pincés jelleggel Hab: szép, paplanos, sűrű, rugalmas, bézs Szín: barna és fekete között   Kerestem a SIRHA-n a sörös vonatkozású kiállítókat és bizony lehetett volna több. Megláttam ezt a bajor standot, ahol egy Goaß-Maß nevű italt mutattak be a közönségnek, tekintélyes mennyiségű igazi bajor sörkorcsolyával (kolbászkák mindenféle permutációban). A Goaß-Maß békebeli receptje 1/2 arányú feketesör, 1/2 arányú kóla, 2-2cl…

Anyukám Főzte: Anyu misu-ja

Hozzávalók: 50 dkg mascarpone 6 db tojás 6 evőkánál cukor 2 dl feketekávé 2 dl tej 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag babapiskóta 6 evőkanál rum vagy amaretto likőr (ízlés szerint)kakaóporElkészítése: A tojásfehérjéket a fele cukorral keverjük habbá. Egy másik tálban a tojássárgákat a fele cukorral és vaníliáscukorral keverjük ki, majd adjuk hozzá a mascarpone-t is, tovább keverve. Ezután óvatosan keverjük bele a tojásfehérje habot, (rumot,…

Ínyenc Fenevad: Igazi olasz rizottó: itt az eredeti recept

A rizottó nem olyan népszerű idehaza, mint amennyire annak kéne lennie. Szilárd meggyőződésem, hogy amennyiben többen ismernék a rizottó eredeti olasz receptjét, sokkal népszerűbb ételről lenne szó. Az idehaza ismert borsós-húsos menzás verziót ugyanis sértés együtt említeni az igazi olasz rizottóval, ég és föld a különbség. Az olaszok sokféleképp készítik a rizottót, mutatok egy eredeti receptet. A rizottó (olaszul risotto) népszerű étel…

Szeretem a pulykát: Édesem, ez savanyú???

Is-is, és nagyon finom, és már nagyon rég volt, úgyhogy ideje picit a távoli távol-keletre utazni - legalább a konyhában. És igen, az elmaradhatatlan kék tányérunkon nagyon jól néz ki. Jó étvágyat:) Édes-savanyú pulykaragu Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulyka felsőcomb csíkokra vágva 50 dkg sárgarépa vékony csíkokra vágva 20-30 dkg savanyú uborka csíkokra vágva 1 hámozott paradicsom konzerv (40 dkg) 1 dl ketchup 1 evőkanál kínai…

Blogkocsma: Az elengedhetetlen tavaszi spenót

Márciusban már megbolondulok a spenótpüréért! Annyit meg tudnék enni, amennyi nincs is :) Szerencsémre olyan sok terem minden tavasszal, hogy dobozszám tudom már elõkészítve lefagyasztani, oszt egész évben foglalja a drága helyet a mélythûtõben. Szerencsére még azelõtt lecsapok rá, mielõtt útban lenne :) Most is elõvettem az elsõ dobozzal, hogy ezt most megfõzöm. Kivételesen nem készült fénykép az hozzávalókról, de azért leírom: 1/2 kg…

KönyvParfé: William Joyce: Ollie ​hazatalál

Emlékszel még, hogy mi volt gyerekkorodban a legkedvesebb játékod? Nekem egy narancssárga maci, amelyet egy kedves, idős nénitől kaptam, amikor kiskoromban bekerültem a kórházba, hogy kivegyék a mandulámat. A műtétet végül elhalasztották és azóta sem feküdtem kés alá, de amíg bent időztem pár napig a klinikán, megismerkedtem a hölggyel, aki - hogy ne féljek annyira a szuritól -, megajándékozott azzal a kicsit durva tapintású, rikító színű,…

még több találat...