Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Régi és új étkek, mai ízek: Gombás juhtúróval töltött tök paradicsomos burgonyával

A 160 grammos diéta egy újabb eleme következik. Szerintem ez is tetszeni fog, nyári zsenge tök már nincs, de  finom tökfélék még kaphatóak és igaz nincs eső mostanában, de szerencsés voltam találtam azért egy keveset, így az erdő kincse is hozzá került, persze amikor nem találunk, akkor jó a bolti is, de az erdei gombáknak nincs párja. Hozzávalók: Felpucolva 80 dkg tök 30 dkg gomba (jelen esetben 15 dkg fenyő tinóru, 15 dkg déli tőkegomba…

Régi és új étkek, mai ízek: Mexikói kukorica

Ezekben a napokban a drága tengeri már nem annyira drága és csodás kis kukoricákat lehet még vásárolni, a nyáron csináltuk ezt a finomságot, de még aktuális és jövőre is lesz nyár. Szívből ajánlom. Hozzávalók: 6 cső kukorica 30 dkg kockázott bacon 6 db kápia paprika házi mexikói fűszerkeverék, receptje itt az oldalon. Olívaolaj A kukoricát főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni. Bekenjük olajjal, pici sóval és a mexikói keverékkel. Egy…

Régi és új étkek, mai ízek: Mexikói fűszerkeverék házilag

Ez a fűszer teljesen más ízű, mint a bolti, sokkal jobb, remélem tényleg autentikus mi úgy kaptuk, olcsóbb és megéri összekavarni az alábbiakat: 1 ek chili paprika (ha szereted a csípőset) 2 tk őrölt római kömény 1 tk fűszerpaprika (én füstöltet használok) 1/2 tk szárított oregánó 1/2 tk fokhagymás só 1/4 tk só 1/4 tk őrölt fekete bors 1/4 tk cayenne pepper ) ha nincs otthon, ne aggódj, enélkül is finom lesz) 1 tk őrölt rozmaring 1/4 tk…

Külvárosi konyha: Szombati piaci bevásárlás

A hétvége mutatványa a plov lesz. Mint annyi minden más, ez is szezonális. Úgy gondolom, hogy pont a paprikák miatt van éppen most itt az ideje. Paprikák nélkül a plov mit sem ér. A videó alapján eléggé passzívnak tűnik a részvételük az étel elkészültében, de ez tévedés. A plovhoz van a kapor, a petrezselyem, a paprikák mindegyike, a zöldbab, a csiperke, a sárgarépa és némelyik paradicsom. Elég nagy volumenű étel. Már csak a sokféle hozzávaló…

Más Tészta: Málnás joghurt torta

Édesanyám a nyáron szemenként fagyasztotta le nekem a málnát, azért, hogy az szemenként felolvasztva is látványos, csodálatosan gusztusos legyen. Azt mondta, hogy jól fog esni, ha majd a szürke télben elővehetem. Háttt.. őőő.. nem bírtam ki a hideg hónapokig, sőt, a málna lekvárját is elővettem. A szabályosra lefagyasztott málnaszemek remekül mutattak a tortámon.  :-) Fotó: KockacZukor Hozzávalók: 3 Gyermelyi tojás 400 g görög joghurt 100…

A Zöldséges: Turbózd fel az immunrendszeredet! Csak természetesen.

Az őszi beálltával mindig egy kicsit fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, és ez idén sincs másképp. Az egészségünk megőrzése és a vírusok elleni védelem most kiemelten fontos mindannyiunk számára. Az egyik legjobb dolog amivel felvértezhetjük immunrendszerünket, ha megerősítjük azt. Már pusztán a táplálkozásunkkal is rengeteget tehetünk az egészségünkért.    Most összegyűjtöttünk néhány szuper immunerősítő ételt, ami segít szembeszállni a…

ÍZcsiklandozó: Fügés piskótarolád

Az ősz egyik legszebb időszaka kezdődik számomra, amikor a természet színei, a gyümölcsök ízei, illatai utánozhatatlanok. Egyik kedvenc gyümölcsöm a füge, amely bár eredendően mediterrán éghajlaton őshonos, hazánkban is egyre több helyen megjelenik a kertekben. Remek tápláló erővel bíró gyümölcs, amely frissen fogyasztva, aszalva, lekvárként vagy éppen bornak elkészítve is mennyei!Ebben a csodás sütiben nem csak frissen van jelen, hanem…

Szotyi művek: Sütőtökös "minipite"

Gondolom nem árulok el nagy titkot, mikor azt mondom, hogy imádom a sütőtököt, és kb mindent, ami belőle készül. Az egyik legnagyobb kedvenc pedig, minden kétséget kizáróan, a sütőtökös pite ☺️ Amúgy ezzel a rajongással nem vagyok egyedül a családban, anyu szintén hasonlóan érez, és még tavaly említette, hogy tulajdonképpen neki nem is hiányozna belőle a tészta, bőven elég lenne a töltelék Mondjuk nem csodálom, hiszen fűszeres, lágy, krémes,…

Zamat Mérő: Lekváros táska

A mai világban egy hájas tészta kiejtése is rettenettel tölti el az embereket. Érkezik is a kérdés, hogy mitől hájas, csak nem háj van benne?! De... Az. És isteni. Ennek a szelídebb változata a zsírral készült élesztős tészta. Lehet, hogy nem elég reform és egészséges, de az egyik legeslegfinomabb tészta készül el belőle - legyen az édes vagy sós! Ezúttal egy sűrű gyümölcsös szósszal töltöttem meg a mennyei kis táskákat! Hozzávalók: 600g…

Városi konyha: Teljes kiőrlésű császárzsömle

A fejedelmi péksüti. A császárzsömle nálunk az ünnepnapok zsömléje volt. A nagypapám vett olykor-olykor, mert a sima zsömléhez képest csillagászati áron lehetett kapni. Ugyan most is drágább, mint a hagyományos változat, de koránt sincs akkora különbség az árak között, mint 30 éve, a gyerekkoromban.  Ezért a császárzsömle különleges számomra a mai napig. Ugyan rendszeresen készítem és mindig van néhány darab a mélyhűtőben, de csak akkor veszem…

Más Tészta: A pitába vele! :)

Tegye fel a kezét, aki ismeri és szereti a gyrost. Húúú, rengeteg kezet látok! :) Az enyém is fent van, bár most leteszem, hogy tudjam tovább gépelni ezt a bejegyzést. ;)  Ha alkalomadtán gyorsbüfében étkezem, biztosan gyros mellett döntök. Sőt, egy ideje a sajtos verziót választom, ahol a pita aljába sajtszeletet tesznek, erre halmozzák a forró husit, ami kellemesen megolvasztja a sajtot, majd rajta a zöldségek és az öntet, hmmm... Találtam egy…

A Borrajongó: Weingut Markus Huber Berg duplavertikális a Carpe Diem-ben

A nyári szünet után lassan, óvatosan újra elindultak a borkóstolós programok a fővárosban, így Tar Ferenc borbárjában a Carpe Diem-ben is. Sajnos aztán a vírushelyzet romlására tekintettel a kóstolókat fel is függesztette Feri, de addig is kettőre azért sikerült eljutnom. Az első szeptemberi kóstolón Markus Huber borai játszották a főszerepet, elsősorban természetesen riesling-ek és zöldveltelinik. A borest apropóját és a kóstolósor gerincét a…

Ízek nyelvén: Overnight, azaz másnapos zabkása sült fügével

Eddig leginkább mikróban mixelt zabkását készítettem, mert azt gondoltam, ez az étel melegen az igazi, és így a legegyszerűbb és leggyorsabb elkészíteni. Mivel kísérletezős típus vagyok, eljött az ideje a másnapos, angolul overnight oats névre hallgató, hidegen áztatott verziónak is. Ha már ősz van (bár ezt a hőmérséklet még nem tudja), akkor pedig elsőként az egyik kedvenc őszi gyümölcsömmel próbáltam ki: fügével.A zabpehely, a zabkása szerintem…

sörfigyelő: Cernovar Svetle

Illat: zatecky komló Hab: lágy Szín: arany   Még a nyáron vettem ugyanitt a Prazackát és azzal az árát leszámítva teljesen meg voltam elégedve, még úgy is, hogy az eleve egy ivósör. Ezen fellelkesülve lecsaptam egy másik cseh darabra is, de ezzel meg érzésem szerint jól ráfaragtam. Papíron 11.6 B°, ami inkább a prémium felé hajlik, ehhez képest csakis a zatecky komló van tolakodóan előtérben, márpedig a jóból is megárt a sok. Ezen kívül másik…

Tejturmix: Tökéletes créme brulée

Egy francia desszert, amit az egész világ ismer. Selymes, vaníliás krém, tetején egy ropogós, pirult karamell réteggel. 6 brulée formához: 300 g habtejszín 125 g zsíros tej 4 db tojássárgája 100 g kristálycukor 2 tk vaníliaesszencia Egy nyeles forralólábasba mérjük a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vaníliát. Felforrósítjuk és addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. A tojások sárgáját kézi habverővel simára keverjük, apránként…

Sütikritikus - a magyar cukrászdák krémje: A körtés karamell mousse lett idén Budapest desszertje

Fotó: MTI/Soós Lajos A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje, amelyet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhat meg a közönség péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt. A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség immár harmadik alkalommal írta ki a Budapest desszertje versenyt, amelynek lényege, hogy szeretnének egy olyan édességet találni, amely a széles közönség tetszését…

Csabi Konyhája: Csabi Konyhája X Hari Kebab CHIMICHANGA Party

3 év után újra Csabi Konyhája CHIMICHANGA Party a fővárosban! Korábban már egy sikeres kebab és két hamburger party után most úgy gondoltam, hogy valami újdonsággal térek vissza a Hari Kebab családias kis egységében megrendezésre kerülő esemény keretein belül. De hogy mi is az a chimichanga? Aki annak idején a hosteles eseményeken már kóstolta, sosem feledi, aki pedig még nem ismeri, itt az ideje kipróbálnia ezt a gasztronómiai…

még több találat...