Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Sörbúvár: Reketye Brewing - Never before 1. - Sörös Apák Napja

Vannak mindennapi sörök, és vannak ünnepi sörök, amiket nem pattint-szisszent-ciccent csak úgy föl még a legelvetemültebb sörgeek sem. A Never Before értelemszerűen az utóbbi. Elintézhetnénk annyival is, hogy húúúú, 18% alkohol, meg dupla rássön imperiál, meg hordóérlelt és még málna is van benne, ez biztos valami brutál darab, látatlanban tíz pont és az irigykedő nagyérdemű kommentjeit és az újabb untappd badge-et bezsebelve elégedetten…

Városi konyha: Rakott kel

Sok-sok tejföllel, füstölt sajttal és bulgurral.   Amikor begyűrűztek a valóság show-k a magyar kereskedelmi televíziózásba, dolgoztam az egyik ilyen műsorban szerkesztőként. Hát, akkor vicces volt, ma már biztos, nem vállalnám el. És, hogy jön ez egy gasztrobloghoz? Úgy, hogy két tündéri, szuper szakács néni főzte nekünk az ebédet minden nap. A rakott keljük toronymagasan vert mindent, mindenki aznap akart dolgozni, amikor ezt sütötték. Azóta…

Blogkocsma: Hamburger a grillen

Végre begyújtottam a grillt! Miután a korona alatt nem igazán vendégeskedtünk, a grillt se volt kedvem használni, bár néha kettőnknek is csinálok benne valamit. Hétvégén jöttek a kicsilyányék, őket kérdeztem, érdekelné egy hamburger a gyomrukat? Persze, hogy igent mondtak :) Feleségem bevásárolt hozzá (most lusta disznó voltam, és nem sütöttem hamburger zsemlét ...) 1,5 kg 20%-os darált marha (elég száraz volt) 1 vereshagyma 1 marék…

Külvárosi konyha: Savanyúságok, befőttek rev.1

Avagy küzdelem a beküppedt lekvárok, a kenhető ecetes paprikák és a kupleráj ellen. Bezzeg a nagyanyáink idejében... Kezdődik a közismert mantra. Akkor még otthon főzték a szilvalekvárt, rendben álltak a kamrában meggybefőttek, a baracklekvárok. Jaj be szép volt... megy hányingerig a modoroskodás. Ez a modell jó megoldás annak, akinek gyümölcsfái, nagy veteményese, és olyan tíz négyzetméteres - ez itt nagyon fontos - hűvös kamrája van. Mi,…

sörfigyelő: Stone Buenaveza Lager

Illat:  lime meg másvalami, felteszem lager Hab: lágy Szín: zöldbe hajló arany  Ez egy sós lime-os lager, viszont nem goose, vagy berliner jellegű savanykás cucc. Az enyhén érzékelhető lager alapon van egy könnyed lime felhang, amit feltehetően az amúgy nem érezhető tengeri só emel ki. A sót utólag lehet megtapasztalni, mivel később kissé összehúzza a szájat.  A közösségben csalódást keltett, mert mindenfélét vártak tőle, amit nem adott meg…

Bátor nyúl konyhája: Paradicsomsaláta mozzarellával.

Paradicsomsaláta mozzarellával. Könnyen elkészíthető, igazán finom nyári saláta. Kicsit behűtve remekül összeérnek az ízek. Önállóan is pompás, de gazdagíthatjuk még sonkával, illetve húsok mellé is ajánlom. Hozzávalók 3 személyre: 3 nagyobb szem paradicsom, 1 közepes fej új lilahagyma, 20 dkg mozzarella sajt, só, frissen őrölt bors, bazsalikoom, 1 evőkanál olivaolaj. A paradicsomokat félbevágjuk, majd kb. fél centiméteresre…

Winelovers: A Felső-Pannon borrégió múltja és jelene

A Felső-Pannon borrégióra jellemző fejlettség és kulturális sokszínűség az itt haladó nyugati kereskedelmi utaknak illetve a Duna közelségének ugyanúgy köszönhető, mint az ideérkező szerzetesek és telepesek megjelenésének, szorgosságának, vagy a térség geopolitikai elhelyezkedésének és történetének. Kép: https://bor.hu/ Szerző: Hajdu Ferenc A balatoni borrégiót darabokra szedve egy több szempontból is nagyon érdekes hazai borrégiójaa a…

Csabi Konyhája: Carbonara Burger a Don Pepe júniusi kínálatában!

Régen burgereztem már a Don Pepénél, a házhoz szállítást pedig amúgy se nagyon favorizálom ebben a műfajban, most viszont mégis úgy gondoltam, hogy merész leszek és két legyet ütök egy csapással és a békéscsabai étteremből rendelve tesztelem le a havi extra burgert, a BEEF CARBONARA BURGER névre keresztelt őrületet. (2990.-)  A szokásos dobozból kinyitva egy elég szimpatikus kép fogadott. A jól ismert és általam egyébként rendkívül szeretett…

VegaLife: Csokis banándzsem (vegán)

Körülbelül 20-22 évvel ezelőtt ettem életemben először banán lekvárt, banándzsemet. Az évvégi napokat töltöttem barátok között és reggelire kovásztalan kenyér és banánlekvár is volt az asztalon. Ezt követően pár évre, amikor már férjnél voltam, főztem banánlekvárt. Most pedig egy kicsit változtattam rajta. Kaptunk egy csomó túlérett banánt, legalább 2-3 kilónyit, gyorsan kellett felhasználni, hogy ne romoljon meg még jobban, úgyhogy először is…

Pesztó: Áfonyás citromkenyér

Legjobban a citromos sütiket szeretem, főleg nyáron. Ez a vegán citromkenyér szerintem nagyon jól illik egy nyári, hétvégi baráti vagy családi társasozásokhoz. Hozzávalók: - 200 g finomliszt- 120 g cukor- 1 csomag sütőpor- egy csípet só- 180 ml növényi tej- 1 pohár vegán krém/tejföl én a Dr.Oetker vegán krémet szoktam használni- 100 ml olaj- 2 tk. vanília kivonat- 1 csomag vaníliás cukor- 1 frissen facsart citrom leve - 1 citrom reszelt héja-…

Íz dömping: Kókuszos kocka tej - glutén - és cukormentesen. Ünnepi süteményeink 1.

Sok családhoz hasonlóan a hosszú, kényszerű távollét után újból összeült a családunk, hogy együtt tölthessünk egy szép, napos nyári délutánt, ahonan a régi családi kedvenc fogások és sütemények sem hiányozhattak. Egyik nagy ünnepi süteményünk a kókuszos kocka (sok magyar családhoz hasonlóan!). Persze itt is átírva, mert nemcsak a glutén - és tejmentességre kellett figyelnem, hanem édesanyám egy másik ételérzékenységére is; a kakaó pótlására. Így…

Régi és új étkek, mai ízek: Rózsalikőr

Amíg Budapesten laktunk sokat vásároltunk arab árusoknál. Ott mindig volt rózsából készült üdítő és rózsaszirom lekvár is. Ez a 2 dolog biztosan a kosaramban landolt. Most, hogy vidéki városban lakunk van egy kis kertem, tele virággal és persze az illatos rózsákkal.eszembe jutott hogy milyen remek frissítő volt az üdítő, ennek apropóján készült el a likőr is. 3 lépésben készül, de szinte semmi munka nincs vele és máris kész lesz! Én többfajta…

Ínyenc Fenevad: Évek óta a vendéglátásban dolgoztak, de a koronavírus miatt feladták

Az elmúlt időszakban rengeteg hír, cikk, tudósítás, podcast szólt a vírusról különböző megközelítésben. Repkedtek a számok a válsággal és munkájukat elvesztett emberekkel kapcsolatban, de legfőképpen az áldozatokról és fertőzésszámról. Most a járvány által legsúlyosabban érintett szektor két szereplőjének kezébe adjuk a “mikrofont”, és megkérdezzük, ők hogy élték meg az elmúlt időszakot.  Aggódva figyelték a világot 2020 elején. Aztán…

5 hozzávaló: “Áfonyás vanilíás muffin” smoothie

Szeretem a sütiket, bár a lelkiismeretem mindig közbeszól... Ezért próbálok ilyen megoldásokat találni: valami, ami olyan mintha, de azért a reggel mégsem bűntudattal indul. A korábbi "EHETÜNK SÜTIT REGGELIRE?" posztomat is szerettétek, ezért gondoltam megörvendeztetlek benneteket egy újabb sütis recepttel!  Szóval ezt a #sütiízűsmoothie-t egy vaníliás áfonyás muffin ihlette, ami mandulaliszttel és zabpehelyliszttel készült!  “Áfonyás…

5 hozzávaló: CSOKIS CHIA PUDING 5 hozzávalóból

Szeretem az olyan recepteket, amik évszaktól függetlenül használhatak. Ilyen például a csokis chia pudingom, amit nem csak azért szeretek mert bármilyen idénygyümölccsel feldobható, hanem azért is, mert este 10 perc elkészíteni. S reggel már csak a gyümölcsöt kell rátenni és ehetem is. CSOKIS CHIA PUDING Elkészítés idő: 10 perc + egy este pihenés Hozzávalók (2 személyre):- 1 evőkanál kakaópor (!cukrozatlan)- 2 evőkanál stevia- 1…

Szeretem a pulykát: Sült hús vitaminsalátával 

Sült hús vitaminsalátával  Hozzávalók: 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva olaj só továbbá: 20 dkg zöldborsó 2 sárgarépa 2-4 evőkanál majonéz 2-4 evőkanál tejföl 1 evőkanál mustár pár csepp citromlé a tálaláshoz: friss saláta, frissen őrölt bors A megtisztított sárgarépát kisebb darabokra vágjuk és sós vízben pár perc alatt puhára főzzük. Kiszedjük a vízből, félretesszük. A vízben 5 percig főzzük a zöldborsót, kiszedjük,…

Városi konyha: Corzetti sonkával, sajttal

Magyar-olasz jó barátság a tányéron. Néhány hete vásárolni voltunk és megláttam az egyik polcon egy zacskós tésztaételt. Tudjátok, amit hideg vízzel el kell keverni, felforralni, letakarni, majd 20 perc múlva ehető is. Sonkás-sajtos tészta volt. Mivel persze éhesen indultam útnak (tudom, éhesen sosem vásárolunk, de hát ezt az esetek 90%-ban nem sikerül összehoznom), erős késztetést éreztem arra, hogy az a zacskó a kosaramban landoljon, mert…

Szöszi a konyhában: Babos korianderes csirkeragu

Nálunk azok az ételek, amik kicsit is mexikói ízvilágra hajaznak általában nagy sikert aratnak, így mindig van otthon vörösbab, kaliforniai paprika, megfelelő fűszerek és koriander is. A praktikum jegyében szerencsés, ha nem tart tovább fél-háromnegyed óránál az étel reprezentálása, szerencsére ez is ebbe a kategóriába esik! Köretnek lehet mellé tortillát sütni, de rizzsel vagy zöldésgekkel is tökéletes párosítás. Hozzávalók: - 600 g…

még több találat...