Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Gyors és finom receptek: Frankfurti zöldmártásos karaj, kicsit másképp

Az eredeti recept szerint a zöldek: sóska, borágó, turbolya, citromfű, zsázsa, snidling, petrezselyem. Ezek egy részét nem tudtam beszerezni, így a kertemben termő zöldeket használtam. Így is nagyon finom lett. Hozzávalók: 8 szelet karajsertéssült fűszersózsír, olaj a mártáshoz: 2 db főtt tojás1 dl tejszín1 dl tejföl1 tk mustár1 nagy csokor zöldfűszer (bazsalikom, rozmaring, snidling, petrezselyem, kakukkfű, spenót )só, bors, citromlé,…

Fincsa-nindzsa: Pisztáciás tarte - Imádom krém!

Imádom a pisztáciát, de érdekes, ez nem függő ételem. Értem ez alatt azt, hogy képes vagyok bármikor leállni vele. A pisztáciakrémhez fűződő viszonyom azért még felülvizsgálom. Mindig is szerettem a pitéket és ahogy kb 10 éve elkapott a macaron-láz, hozzávetőlegesen akkorra datálható a pite-imádatom is, azzal a különbséggel, hogy pitét rendszeresen sütök azóta is. Akkoriban vettem 3 féle kosárkát, amiben a pitéket akartam sütni, de végül ebből…

Fincsa-nindzsa: Pisztácia paszta, a bolti ár töredékéért

Ezer éve szemezek a pisztácia pasztával, de sajnos olyan rémségesen türelmetlen vagyok, hogy mindent azonnal akarok. Kompromisszumot kellett volna kötnöm: várok, amíg megérkezik, az amúgy túlárazott és biztos hogy nem annyira tiszta paszta, mint amit én csinálok házilag, elmegyek érte valahova - ebben a nagy melegben ez tuti bukó - vagy készítek magamnak. Tavaly már csináltam pisztácia krémet, amivel nem voltam maradéktalanul elégedett, no de…

Régi és új étkek, mai ízek: Cukkinis gombaleves

Idén nyáron óvatosságból nem mertünk befizetni külföldi utat, így le is maradtunk róla, de a magyar tenger kárpótolt mindenért. Ott ettük ezt a levest és persze gyorsan el is kellett készíteni, annyira megtetszett. Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma kockázva 2 gerezd fokhagyma reszelve 2 ek vaj, 2 ek olívaolaj 30 dkg szeletelt gomba 2 kisebb cukkini apróra kockázva só, bors 2 dl főzőtejszín A hagymákat megpároljuk a vaj olaj…

Pasztellbarokk: Divina Gasztronapló: Csoda szín, csoda íz – Secolo 21 extra szűz olívaolaj

Aki olvasta Frances Mayes Napsütötte Toszkána című könyvét, biztosan emlékszik arra a részre, amikor főhőseink saját szüretelésű olívájuknak próbálnak prés-időpontot szerezni. Bizony, még az idillien nyugodtnak tűnő toszkán vidéken is léteznek problémák, nekem pedig pont emiatt a kettősség (utazó vagy, kontra ott élsz), plusz a toszkán ősz hangulata miatt az egyik kedvencem a könyvben.  Azt hiszem, alig van olyan élelmiszer, amit…

Régi és új étkek, mai ízek: Olimpia szelet

2016-ban a Riói Olimpia alatt tradicionális brazil süteményt készítettünk ide az oldalra. Most pedig a békebeli Olimpia szeletet sütöttük meg. Könnyed habos finomság lett. Hozzávalók: 35 dkg liszt 25 dkg vaj 5 dkg cukor 1 zacskó sütőpor 1 tojássárgája 1 csomag vanilíás cukor Tetejére: 6 tojás fehérjéből készült hab 5 tojás sárgája 15 dkg porcukor 15 dkg darált mogyoró reszelt citromhéj vanilíás cukor A lisztet a cukorral…

Gasztrorégész: 115 éve tulipán szeletnek hívák egyik mai kedvenc ételünket

Politikai okokból keresztelték át a magyarok kedvenc ételét. Az új név előbb az ellenállás, majd a csalás jelképe lett. A tulipán szelet története az 1905-ös magyar országgyűlési választásokkal kezdődött. Ezen a  30 éve minden választást megnyerő és folyamatosan kormányzó Szabadelvű Párt kisebbségbe került a „48-asoknak” nevezett ellenzéki koalícióval szemben. Utóbbiak alapvetően elutasították a kiegyezést Ausztriával, valamint úgy általában…

Íz dömping: Duplán dióstorta.

Névnapi köszöntésre készítette édesanyám ezt az igazán krémes tortát az ünnepeltnek, aki elégedetten falatozta az egyik szeletet a másik után. :) Vannak olyan fogások és édességek ahol egymástól nagyon eltérő étkezésűek is megtalálják a közös nevezőt. Ez a torta is ilyen, ahol egy asztalhoz ülhetnek a vegánok és a peleosok.   Hozzávalók:   Tésztához: - Legkisebb tepsink, belül az egész tepsit sütőpapírral kibéllelni. - 5 darab tojás. - 5…

Winelovers: Édes vagy száraz?

A száraz vagy édes bor megnevezéséhez hozzászoktunk, de tudjuk, mit jelent? A kezdő borivók számára a zűrzavar a tényleges terminológiában rejlik. Az édes egy érzékelt íz (mint a sós, savanyú vagy keserű), míg a száraz inkább egy halmazállapot. Szinte nincs is értelme ezt a két kifejezést egymással szembe állítani. Kép: https://mag.sommtv.com Szerző: Kis Hajnalka   A száraz bor magyarázata Furcsa a bort száraznak nevezni, hiszen alapvetően…

Szotyi művek: (Datolya)karamelles pite

Szerencsére még mindig kellemes meleg van, így továbbra is kelendőbbek itthon a sütés nélküli darabok.  Miután férj éveken keresztül csak nézegette itthon a karamellt, kb 2 éve - vesztére - egyszercsak megkóstolta, és azóta elég komoly függőség alakult ki nála. Szerencsére nem ragadt le a hagyományos változatnál, hanem bármilyen formában szívesen kóstolja. A datolya karamellt eddig fenntartással kezelte, de ez után a pite után megszűnt minden…

Városi konyha: Tonhalas penne

Könnyű, nyári tésztaétel. Imádom a tonhalat. Mindenféle formában. A legjobb persze a tonhal steak, de azt csakis tengerparti országokban, nyaraláskor készítek, ahol teljesen friss (éjjel kifogott) tonhalat lehet kapni a helyi halpiacon. Itthon marad a konzerv, de az sem rossz, ám. A tészta szószaim visszatérő hozzávalója, mert jól variálható zöldségekkel. Lehet tejszínnel készíteni, lehet belőle tésztasaláta. Két forma illik hozzá nagyon jól, a…

Burger Blog: Villa Strandbisztró, Balatonlelle

Idén nyáron a Balaton még inkább nagy figyelmet kap, és azt gondolom, nekünk sem mindegy, hová ülünk be. A Villa Strandbisztró már évek óta egy biztos pont a déli parton - ide látogattam el most én is! A Strandbisztró közvetlenül a Balaton partján található, ahonnan mind a kilátás, mind a strand közelsége tényleg fantasztikus. A hely, jellegéből fakadóan terasszal működik, abból viszont egészen naggyal; ráadásul esténként zenés-táncos…

Blogkocsma: Párolt zöldbab az első szedésből

Feleségem sok babot vetett idén! Vegyesen: 1 vékony sor szálkamentes bokorbabot, amiből 5 kelt ki, valamint 2 hosszú sor (állítólag szintén) bokorbabot. Ez utóbbi viszont hosszú indákat hozott, és teljesen betakarta a csilipaprikákat. Nem igazán vettem jónéven! Többször is kértem, hogy fogja össze a babjait, de végül nekem kellett felkötöznöm ... A bokorbabot ma reggel leszüretelte, amiből lett pont 50 dkg. Elment dokihoz, azalatt én…

Külvárosi konyha: Feles sárgaborsó saláta

Nem jár messze az igazságtól az, akit félkész "falafeltésztára" emlékeztet a recept. Sárgaborsófasírtot is készítenek falafel módjára attól függően, melyik hüvelyes adódik. Azonban a sárgaborsófasírt összetevőiből nagyszerű saláta is készülhet. A recept változatosan variálható. A szezámmagot aprított, pirított dióra, a petrezselymet kaporra, mentára, vagy korianderre, a sárgaborsót csicseriborsóra, lencsére, zöldborsóra, a lilahagymát…

Lepcsánkparty: Borjúpörkölt okoskuktában

A borjúpörkölt, galuska és kovászos uborka szentháromsága igazi magyaros étel:   Most az intelligens kuktám segítségét vettem igénybe az elkészítéshez. Felkockázott erdélyi szalonnát pirítottam, a zsírján a kockára vágott borjúcombot jól körbepirítottam. /Két főre készült, ezért a kis mennyiség, de a kuktának nem akadály./  Amikor megpirult a hús, kiszedtem, a visszamaradt zsiradékban egy fej apróra vágott hagymát dinszteltem, egy…

Fiatalok Főzőiskolája: Cseresznyebefőtt - tartósítószer nélkül

Ha már minden cseresznyés süteményt megsütöttünk, annyi gyümölcslevest ettünk, hogy már a fülünkön jön ki, akkor érdemes elrakni télire. Számtalan elkészítési módja van, én most egy olyat mutatok, amihez nincs szükség tartósítószerre. Hozzávalók: - 800 gramm cseresznye - 6 dl víz - 5 csapott evőkanál cukor - 3 szegfűszeg - 1 fél fahéj - 1 dl vörösbor, vagy 2-3 ek. rum (elhagyható)   Elkészítés: A cseresznyék szárát eltávolítom, és…

Dekantáló: Bálint borárium, kis borvidék nagy boraival, ételeikkel

A Velencei-tó környéki borászok, a Hegyközség, és elsősorban Bálint Gyuri ismét gondoskodnak arról, hogy a környék hírnevét erősítsék. Mert: a Velencei-tó nemcsak a tó közvetlen környékéről lehet híres, hanem a többi településről is. Mert vannak látnivalók, nevezeteségek, szerethetőségek. Ezért: örömmel tájékoztatunk, hogy idén is lesz Nyitnikék azaz Nagy velencei-tavi sétáló borkóstoló. Mikor: július 31-én 15.00-tólPázmándon a Bálint…

még több találat...