Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Vegetáriánus és vega ételek: ZSÁLYA GYÓGYÍTÓHATÁSA

1. Segíthet növelni a koncentrációt Még kis mennyiségű zsályakivonat is, akár belélegezve, akár fogyasztva, segíthet enyhíteni az enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór tüneteit. Bizonyos Salvia fajok, mint például az S. officinalis és az S. lavandulaefolia, hatékonyak lehetnek az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegek memóriájának javításában, és pozitív hatással vannak az egészséges fiatal emberek memóriájára…

FANAN Hummus: Fél kiló nyers zöldség naponta? Jó cél, de nem kőbe vésett szabály

Mindenhonnan a fél kiló zöldség jön szembe Ha az utóbbi hónapokban bármerre görgettél, nagy eséllyel te is találkoztál Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus nevével és azzal a gondolattal, hogy a bél mikrobiom egészsége miatt napi fél kiló nyers zöldség lenne az ideális. Ősszel szakácskönyve is megjelent a témában. Jól hangzó, könnyen megjegyezhető üzenet, amire egyszerre lehet lelkesedni és szorongani is: „Na szuper, még egy elvárás, amit nem…

Régi és új étkek, mai ízek: Sült édesburgonya saláta gránátalmával sült hússal

Kollégánőmnek sokat meséltem róla, mennyire szeretjük a gránátalmát aztán meglepett bennünket egy szatyor almával a kertjükből. Kerestünk így új receptet, amelyet örömmel osztunk meg veletek. Szerintünk tetszeni fog. Hozzávalók: 2 édesburgonya só, bors 4 ek gtánátalmamag 3 ek feta aprított petrezselyem olívaolaj gránátalmás krémbalzsamecet 4 szelet fűszerezett hús tetszés szerinti (jelen esetben tarja) Az édesburgonyát karikákra…

SütiSári: Sokféle pogi mellé kell egy kis újítás, legyen most egy ízbombás zöld hagymás

Hozzávalók 500 g búzafinomliszt 25 g friss Budafoki élesztő 15 g só 200 g vaj 50 g finomra vágott friss zöld hagyma 1 db tojássárgája 7,5 g cukor 1 kis pohár tejföl 100 ml tej Elkészítés A lisztet a vajjal alaposan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, a sót, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a tejet és a finomra aprított zöld hagymát. A hozzávalókat sima, rugalmas tésztává dolgozzuk össze, majd lefedve egy órára hűtőbe…

AI CHEF: Indiai stílusú joghurtban pácolt sült csirkecomb

Az indiai konyha egyik legszebb erénye, hogy egyszerű alapanyagokból is mély, rétegzett ízeket teremt. Ez a joghurtban pácolt sült csirke pont ezt a világot hozza közelebb. A joghurt gyengéden puhítja a húst, miközben magába zárja a fűszerek aromáját, így sütés után nemcsak omlós lesz, hanem illatos és szaftos is. A garam masala, a gyömbér és a chili meleg, otthonos ízt ad, ami mellé elég egy adag basmati rizs vagy egy frissen sütött naan, és…

Anyukám Főzte: Baconbe tekert aszaltszilvás csirkemáj

Hozzávalók:50 dkg csirkemáj, 15 dkg aszalt szilva, 20-25 dkg bacon, zsír, só, borsKukoricasali:1 doboz kukorica, majonéz, tejföl, mustár,só, fehér borsElkészítése:A májat megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk (3cm), hogy jól tudjuk majd feltekerni. Tisztítás után sózzuk, borsozzuk és félretesszük egy kicsit.Utána a baconra helyezzük a májat, majd rá az aszaltszilvát és feltekerjük, hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzhetjük. Ezután sorba…

A Két Cica Konyhája: A grillsajt nem csak a nyár slágere – így szerepeltek a hazai termékek a Nébih tesztjén

Fotó: Tóth Milán; Recept: Bezselics-Békési Ildikó Mediterrán halloumi saláta  – Modern, házias ízek A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 33 magyar előállítású grillezhető sajtot vizsgáltak a Szupermenta terméktesztjén, melyek között – újdonságként – kilenc kistermelői termék is szerepelt. A jelölési problémák mellett a hatósági felügyelők három terméknél minőségi hibát állapítottak meg, egy esetben pedig a technológiai…

KönyvParfé: Amanda Peters: Áfonyaszedők

Néhány történet - s annak fülszövege -, alattomosan ártatlannak tűnik. Nem harsányak, és nem harangozzák be előre, hogy "itt valami egészen különleges vár". Nem döngetik az ajtót, nem fenyegetik az olvasót érzelmi hullámvasúttal - mégis megteszik. Valahogy belopódznak az ember bőre alá, és mire az utolsó oldalra érünk, rádöbbenünk, hogy bevittek minket az erdőbe. Amanda Peters Áfonyaszedők című kötete pontosan ilyen. Halk, visszafogott, mégis…

Régi és új étkek, mai ízek: Sült karfiolos tészta

Rég jelentkeztünk és sok restanciánk akad. Pótoljuk ételeink receptjeit. Elsőnek jöjjön a számunkra kedvenc, az ősz slágere a sült karfiolos tészta általunk készített verziója. Egy kevésbé szép étel, de annál finomabb. Hozzávalók: 1 karfiol rózsáira szedve só, bors, olívaolaj 1 nagy pohár görög joghurt 20 dkg reszelt edami vagy cheddar sajt 1 fej vöröshagyma kockázva 2 gerezd fokhagyma reszelve 32 dkg tészta (pl. spagetti) A karfiolt…

Olaszrizling: Jásdi István köszöntése

Pontosabban: KÖSZÖNJÜK JÁSDI ISTVÁN! Még pontosabban: KÖSZÖNJÜK JÁSDI PISTA! Életműdíjat kapott Jásdi István, a Vince magazintól. Nagyon jó, gratulálunk! Köszönjük! Tök jó, de nekünk: csopakiaknak-paloznakiaknak-lovasiaknak-alsóörsieknek-felsőörsieknek, satöbbi, ő már réges-régen életműdíjas.  Életdíjas. Mert élete az itteni bor, érte él, élteti. ÉLTETI! Nekünk él.  Kell ennél több? Életben tartja, minden finomságával, zamatával,…

The Dram Diary - whiskyblog: 192. Árpaünnep: Heritage barley vs. Local barley

A modernkori skót whiskyiparban megfigyelhető az árpa szerepének újraértelmezése, például a régi fajták elővétele és felhasználása. Nemcsak a geeky vonalon, de már a szélesebb közönség számára is elérhető kínálatban egyaránt találkozhatunk olyan kifejezésekkel, hogy Golden Promise, Maris Otter vagy Bere. Nyilván az eddig megjelent, régi árpavariánsokra fókuszáló kiadások is elérhetőek voltak, maximum az egyszeri, átlagos whiskykedvelő elé nem…

KönyvParfé: Kate Macdonald - Lucy Maud Montgomery: Anne ​Shirley legkedvesebb receptjei

A Zöld Oromban játszódó történetek mindig is varázslatosak voltak, hiszen a szívet melengető táj, a szereplők bája, és a mindennapi élet apró örömei teszik különlegessé Lucy Maud Montgomery világát. Ám Kate Macdonald szerkesztésében most egy egészen új perspektívából ismerhetjük meg Anne Shirley-t, mégpedig az ízek világán keresztül. Viszont az Anne Shirley legkedvesebb receptjei című kötet nem csupán egy szakácskönyv, hanem egy szinte…

Sunseaty: Bisztró burgerek hétvégéje

Régen jelentkeztünk, és annál is régebben ajánlottunk programot, de úgy alakult, hogy részt vehettünk a Garden Bistro & Beach hamburgeres eseményén, ami vasárnapig tart, így gyorsan megírtuk, hogy a műfaj rajongói még elcsíphessék a különleges burgereket. A Garden Bistro most három napon keresztül négyféle burgerrel vár minket. Igyekeztek négy, egymástól teljesen különböző ízprofilt összeállítani, melynek eredményeképpen egy Ázsiai…

mákvilág: Fehér mákos csirke curryvel - indiai étel recept

Az indiai konyhában a mákot nem édesség formájában használják, erre jó a fehér mák, hiszen ezt sósan és pirítva is lehet fogyasztani. Az Andhra csirke egy hagyományos currys csirkeétel, amely különleges alkalmakra készül. Figyelj ,mert lehet egy kicsit szokatlan lesz ez a rengeteg alapanyag és fűszer, de az indiai konyha már csak ilyen, na nézzük:) Tedd a következő hozzávalókat egy keverőtálba, és pácold be a csirkét. ½ kg  csirkehús (bőr…

SütiSári: Karácsonyi kedvedet fűti, ez a finom és gyönyörű süti

Kókuszos rész hozzávalói: 2 dl tej 2 evőkanál kristálycukor 2 evőkanál vaníliás cukor 1 evőkanál liszt 100 g kókuszreszelék Kekszes masszához: 300 g darált háztartási keksz 6 evőkanál porcukor 2 evőkanál kakaópor 130 g vaj 2 teáskanál vanília aroma 1 dl tej A külsejére: kókuszreszelék A közepébe: 100 g áfonya Elkészítés Kókuszos krém: A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a kristály- és vaníliás cukrot, majd…

AI CHEF: Almás-fahéjas gofri juharsziruppal

Van valami varázslatos abban, amikor kint szitál az őszi eső, bent pedig gőzölög a kávé, és a sütő illata lassan belengi a lakást. Ez az almás-fahéjas gofri pontosan ezt az érzést hozza el. Mintha egy lusta novemberi reggelen beülnél Luke kávézójába, és rendelés nélkül már hoznák is a meleg, fűszeres gofrit, amitől minden borús nap kicsit szebbé válik. A reszelt alma szaftosságot ad, a fahéj otthonos melegséget, a juharszirup pedig pont azt az…

FANAN Hummus: Cukorsokk ellen: egészséges FANAN hummuszt a Mikulás-csomagba!

December közeledtével a gyerekek már javában pucolják a csizmát, te pedig a fejed vakarod: hogyan legyen varázslatos a Mikulás-csomag úgy, hogy ne egy hétig tartó cukormámor legyen a vége? A klasszikus megoldás egyszerű: csokimikulás, cukorkák, nyalókák, „valami olcsó nasi még”. Csakhogy ma már egyre több szülő érzi azt, hogy ennél jóval többet tudna adni a gyerekének – törődést, minőséget és energiát, nem csak gyorsan lecsengő édességlöketet. A…

Csabi Konyhája: A nagy valenciai gasztrotúra

Valencia Spanyolország 3. legnagyobb városa, az első kettőhöz (Madrid és Barcelona) már volt szerencsém korábban. Valencia ráadásul tengerparti város is, így aztán minden adott volt egy csodás és napsütéses novemberi időtöltéshez. Ahogy szoktam, a látványosságokból és a gasztronómiai érdekességekből is alaposan felkészültem és hát bizony elég sok megkóstolandó étel és ital várt rám nem kis, de annál örömtelibb feladat elé állítva…

KönyvParfé: Kordos Szabolcs - Mautner Zsófi: Budapest Gasztro

Amikor először kezembe vettem a Budapest Gasztro című könyvet, nem tudtam pontosan, mire számítsak. Mi ez? Gasztrokönyv? Városkalauz? Történeti regény? Vagy mindez egyszerre? De már az első oldalak után világossá vált, hogy Kordos Szabolcs és Mautner Zsófia egy olyan különleges utazásra invitálja az olvasót, amelyben Budapest nem csupán egy hely, hanem élményekkel, ízekkel, illatokkal, történetekkel és hangulatokkal teli univerzum.A kötet a 21.…

még több találat...