Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Margit2 blogja: Búvártúrós és mákos-meggyes rétes...

Ma amikor átmentünk a boltba, a férjem megjegyezte, hogy jó lenne, ha túrót is vennénk.... Vagy van itthon?... Mivel nem emlékeztem rá, vettünk egy 50 dkg-os csomaggal... Aztán idehaza láttuk, hogy még van 2 zacskóval is a hűtőben, ezért gyorsan ki kellett valamit találni.... Ezért sütöttem a búvártúróst, amit ismét a férjem kért. Már teszteltük. Tegnap pedig a kedvéért mákos-meggyes réteseket sütöttünk... Természetesen a reszelt almát se hagytam…

Pasztellbarokk: Sushi bowl algapehellyel, csípős öntettel

Bowlokat tervezetten és "hirtelen felindulásból" is szoktam készíteni. Utóbbira általában akkor kerül sor, ha többféle zöldségmaradékom keletkezett: feldarabolom őket, majd tálkákba rendezem főtt gabonával vagy álgabonával, hallal vagy tofuval, hüvelyesekkel, magvakkal. Most a hüvelyeseket fehérjedús algapehelyre cseréltem, amit a (szintén fehérjében gazdag) tonhallal együtt az Íztenger webshopból választottam.  A bio algapehely nemcsak…

Nagy Limonádéteszt: Sió Limonádé Üde Citrus

A félliteres karcsúsított PET palack a neves magyar(országi) gyártó egyik szénsavmentes limonádéját tartalmazza. A csomagolás kifejezetten tetszik. És még informatív is. Érdekes, hogy túl vagy harminc limonádéteszten ez az első, amelyik citromfű kivonatot is tartalmaz – pedig ugye milyen kézenfekvő? A citrommal viszont nem túloztak, a 4,8% messze elmarad a hagyományos aránytól.Az illata elég halvány, látszik, hogy nem foglalkoztak vele a Sió…

Régi és új étkek, mai ízek: Steak sörben párolva gombával és vörös rizs

Ajánlom, ameddig lehet, járjatok nyitott szemmel a boltokban és használjátok ki azokat az akciókat, lehetőségeket, amelyet még lehet. Sajnálatos módon a kormányzati tevékenység következtében július 01. után erre már nem lesz lehetőség. Tehát a steak drága, tudjuk, elkészíteni meg nem igen. De az egyik élelmiszer láncban a kettőn napon belül lejáró steak szeleteket 1150 Ft-ért időnként meg lehet venni ( ennek lehetőségét szüntetik meg július…

Fast Food Central: Kacsatekercs - Smokey Duck Roller

Kacsahússal eléggé le lehet venni a lábamról, úgyhogy amikor megláttam néhány hete a Don Pepe májusi újdonságait, szinte biztosra tudtam, hogy a szendvicsként korábban már bizonyított Smokey Duck Roller változata lesz az első, amit bepróbálok. Az étterem tortilla tekercsei sem ízvilágra, sem méretre nem okoztak még különösebb csalódást, így egészen magas elvárásokkal kértem az ételt, amibe BBQ szószos sajtkrém alap,…

Dekantáló: Az Olaszrizling nem hivatalos világbajnoksága Újvidéken!

GROW du Monde. Egy nemhivatalos világbajnokság, amit Közép-Európa leginkább meghatározó fehér fajtája hívott életre. Hogy melyik is az? A GROW egy mozaikszó, amely a fajta legnépszerűbb neveiből áll: GRaševina, Olaszrizling és Welschriesling. De hívhatjuk rizling italicónak, grasacnak vagy laški rizlingnek - akárhogy is nevezzük, ez a fajta Közép-Európában és a Duna medencéjében terjedt el. A verseny egy jó lehetőség, hogy nemzetközi szinten is…

Régi és új étkek, mai ízek: Hentes tokány bulgurral

Gondolom, ennek az ételnek is létezik több változata, mi így szeretjük. Ránk magyarokra pedig jellemző a tokányok készítése, így oldalunkon is fogunk jópár ilyen ételt asztalra tálalni. E recepthez pedig jó étvágyat kívánok! Hozzávalók: 70 dkg sertés tarja csíkokra vágva 30 dkg füstölt tarja csíkozva 30 dkg csemege uborka csíkokra végva 10 dkg házi füstölt szalonna kockázva 3 ek sűrített paradicsom 2 gerezd fokhagyma reszelve 1 fej…

Gastro.hu: Ez mindennek a teteje: tetőcserép-étlap Sárközi Ákossal

A BMI Bramac nagyot gondolt, amikor a fúziót említették említették nekik... Új megközelítésben mutatják be termékkínálatunkat, melynek minden eleméhez Sárközi Ákos, Michelin-csillagos séf álmodott meg és alkotott egy-egy különleges fogást és létrehoztak egy tetőcserép-étlapot. Nem is húzom tovább a szót, az étlapot itt találjátok » https://bramac.hu/wp-content/uploads/BMI_Bramac_tetocserep_etlap.pdf Ha pedig cserépre lenne szükségetek, akkor…

Pasztellbarokk: Epres-rebarbarás chiapuding

Az eper rebarbarával tuti páros, nagyon szeretem azt a pluszt, amit a savanykás zöldség hozzáad az édes gyümölcshöz. További édesítés csak minimálisan szükséges hozzá! Hozzávalók (2 nagy vagy 4 közepes adaghoz*): *A fotón ezt a mennyiséget 2 nagy pohárba tálaltam. 40 dkg görög joghurt tetszőleges édesítő (agávészirupot használtam) 4-5 evőkanál chiamag 20 dkg rebarbara  20 dkg eper + a díszítéshez  kókuszchips  A görög joghurtot…

Gourmetchef: Kurkumás fasirt 

Kurkumás fasirt  Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc fasírtomat, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy.   A recept 4 adagra  Hozzávalók/ 20 dkg darált hús  1 teás kanál mustár 1 darab tojás  2 dkg zsemlemorzsa 1 mokkás kanál só  1 mokkás kanál bors  1 mokkás kanál kurkuma  4 evőkanál olaj a sütéshez  Elkészítés: A darált húst és a hozzávalókat összegyúrjuk és a 4 evőkanál olajban kisütjük. Kb 22 db…

Szöszi a konyhában: Töltött kaliforniai paprika

Ahogy megérkezett a nyárias idő, tekintve hogy tavasz idén sem volt, sürgős szükségét éreztük, hogy előkapjuk a tikkasztó napokkal kompatibilis, könnyed, egyszerű és finom receptjeinket, na ez pont egy ilyen, emellett még viszonylag gyorsan össze is lehet dobni, a makrói nagyon kedvezőek, tökéletes hétfői kezdés. Hozzávalók: - olívaolaj - 6 db színes kaliforniai paprika - 500g darált pulykahús - 2 közepes fej vöröshagyma - 3 ducibb gerezd…

Fast Food Central: Mangóval készül a Zing új időszakos burgere

Ha eltekintünk a borzalmasan ripacs közösségi médiára feltöltött videóktól, akkor egészen ínycsiklandónak hangzik a Zing új szendvicse! Ami tervezőjéről, Katz Dávidról a Katz Burger nevet kapta. A tartalma bacon-mayo, saláta, sós chilis mango csatni, Angus húspogácsa, monterey sajt és grillezett édesburgonya. Utóbbi első blikkre picit furán hat, de láttunk már körettel töltött szendvicset vagy tortilla tekercset ami kifejezetten jól…

Nagy Limonádéteszt: BBB Lemonade

Ezt is Bulgáriában vásároltam, mint a múltkori Frudadát, de itt van angol felirat is. Sajnos nem sok jót ígér. Becsülettel figyelmeztet, hogy fenilanalint tartalmaz, majd hosszan sorolja, hogy még mi mindent, aminek semmi keresnivalója egy limonádéban. Citromot, a jelek szerint elfelejtettek tenni bele, leszámítva a természetazonos aromáját. A kinézet ráerősít erre: a víztiszta de élénksárga folyadék limonádé helyett inkább egy vizeletmintára…

Külvárosi konyha: Dunapart sárga gévagombákkal

Sárga gévagomba: aggresszív parazita és korhadékbontó. Nem mellékesen ehető. Könnyen lehet, hogy az idős nyárfa állomány megtizedeléséért is ez a gomba a felelős. A nyárfák gyorsan és nagyra nőnek. Azonban közel sem olyan hosszúéletűek, mint a bükk, vagy a kocsányos tölgy. A fiatal, friss termőtestek csordultig vannak nedvességgel. Ami termőtest levágása után azonnal csöpögni kezd. A kép akkor adja át a fa méreteit, ha elárulom,…

KönyvParfé: Bernardine Evaristo: A ​lány, a nő, a többiek

A nemzetközi könyvpiacon az utóbbi időben egyre jelentősebbé vált az az irodalmi irány, amely a nő és a férfi egyenjogúságát helyezi a középpontba. Vagyis a főszereplők a legtöbb esetben ambiciózus, modern, két lábbal a földön állnak és pontosan tudják, hogy merre tartanak. Ezen könyvek szerzői elismerik a női érdemeket és harcolnak a beskatulyázás ellen. És itt jön a képbe a feminista irodalom, amely kiemelten kezeli azon nők történeteit, akik…

sörfigyelő: Ursus Retro Carpatin

Illat: nem vészes, de olcsósörös Hab: vadul terpeszkedő, de lágy, piszkosfehér Szín: szalmasárga, a kukoricás Borsodinál is világosabb   Már legkésőbb a színéből gyanakodnom kellett volna, ha már a neve (retro) nem volt eléggé figyelmeztető. Megtaláltam a helyi Borsodit, aminek a habja alatt vészjóslóan gomolygott valami, mint a Lost-ban szörny, miközben maga sör teljesen átlátszó, ennyit a szűretlenségről. Mindegyik korty más ízű volt.…

Városi konyha: Pezsgő mojito

A klasszikus koktél pezsgős változata. Sokáig nem voltam barátságban a pezsgővel. Már egy korty is annyira a fejembe szállt, hogy órákig vihogtam tőle. Aztán, ahogy a jó bor (és gondolom a pezsgő is) érik a korral, úgy értem meg én is a pezsgőfogyasztásra. Kóstoltam igencsak nemes és drága fajtákat is, mint a Dom Perignon, vagy a Taittinger. A kedvencem pedig magasan a Krug Rosé Champagne. Hát, lássuk be, jó ízlésem van, ugyanis egyik sem egy…

Nagy Limonádéteszt: Bubee

Szokatlan ez a PET-palack és dobozos üdítő hibrid, de legalább felbontás nélkül is látszik, hogy egy hígan, aligfehéren opálos üdítővel van dolgunk. A design (és szerintem a név is) elég bazári, de informatív. Citrom-menta és sztívia édesítő. Az előbbit kellene érezni, az utóbbit jobb lenne nem. Az már csak az apróbetűből derül ki, hogy valójában se citrom, se menta nincs benne. Ez bizony nem sok jót ígér.Az illatából egész halványan feldereng a…

Ízek nyelvén: Sajtos-bazsalikomos ropogós

Egy ideje ismerkedem a kovászneveléssel, kovászos kenyér sütéssel. Sajnos nincs túl sok időm, így ritkábban készül itthon friss pékáru, mint szeretném, de a kovászt ettől függetlenül lelkiismeretesen etetem, nevelgetem, hogyha úgy alakul, mindig tudjak miből dolgozni. Emiatt viszont minden egyes etetésnél, és akár sütés előtt is megmarad némi plusz kovász, amivel eddig nem nagyon tudtam mit kezdeni, így sajnos időről-időre ki kellett dobnom.…

még több találat...