Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Gulyás Konyha: Majonéz és tartármártás

MAJONÉZ ÉS TARTÁRMÁRTÁS   FORRÁSOK   Kezdjük ott, hogy ma már olyan az internet, hogy ott boldog-boldogtalan azt ír, amit csak akar - még én is -, ha ért az adott témához, ha nem, ezért az ezekből a mellényúlásokból adódó lehetséges hibákat az ember egyetlen módon kerülheti el, méghozzá úgy, ha minden esetben megpróbál bevált és bizonyított hiteles forrást találni. A magam részéről, ha valaki megkérdezné tőlem, hogy kinek hiszek inkább, egy…

DiliChef: Pikáns tofuragu

4 személyreElkészítés: 30 perc                                                                  400 g füstölt tofu2 marék snidling6-7 gerezd fokhagyma6 ek. szójaszósz2 tk. worchestershire szósz2 csepp folyékony füst2 ujjnyi gyömbér1/2 lime levebors, lisztolíva olajÍzletes. Nagyon. Kívül keményebb, roppant erős ízvilággal, belül finom puha.Öntettel kezdek, hogy a hozzávalók csoda pikánssá érjenek, mire eljutnak a serpenyőbe zúdulásig.Összekeverem…

Pasztellbarokk: Céklás rizottó gombafeltéttel

Nem teljesen klasszikus rizottó, viszont hatalmas őszi kedvenc nálunk. Édeskés, földes ízű sült céklával, szójaszószos ChefGomba gombaszeletekkel és fetával készült, magába a rizottóba pedig még egy jó nagy marék parmezán is került.  A recept előtt jön még egy receptajánló is szójaszósz-gomba témakörben:  Csilis-szójaszószos steak csiperkegomba   Céklás rizottó gombafeltéttel Hozzávalók (4 nagy adaghoz): A rizottóhoz: 35 dkg…

KönyvParfé: Marie Benedict - Victoria Christopher Murray: Belle, ​a könyvtár királynője

Amikor a kezembe vettem Marie Benedict és Victoria Christopher Murray közös könyvét, a Belle, a könyvtár királynőjét, egy könnyed olvasmányra számítottam. Az igazsághoz  hozzátartozik, hogy eddig soha nem hallottam Belle da Costa Greene nevét, pedig egy kivételes műveltséggel és páratlan ízléssel megáldott hölgyről van szó, aki csalhatatlan érzékkel válogatta össze munkaadójának az egyedülálló kéziratokat és ritka műkincseket. Az 1900-as évek…

Nagy Limonádéteszt: Fonti di Crodo LEMON SODA

A fekete doboz eleganciát sugall, ami általában nem a limonádék legjellemzőbb tulajdonsága, de hát ez a felirat tanúsága szerint maga az eredeti limonádé Olaszországból, amiben kizárólag szicíliai citrom és a névben is szereplő ásványvíz található. Na és persze cukor, plusz egy kis ez meg az.Kibontáskor nagyot szisszen, hiszen ez a példány a szénsavas mezőnyben indul. Kinézetre teljesen rendben van, az illata pedig egyenesen fenomenális. Tényleg…

Gulyás Konyha: Gyors csibebrassói

nosalty.hu/recept/gyors-csibebrassoi   CSIBEBRASSÓI   AZ ÉTEL, AMI ÖSSZEKÖTI A DAMJANICH USZODÁT A HOTEL PELIKÁNNAL   Érdekes módon, számomra a brassói nem "anya főztje" - pedig anyukám is nagyon finomat csinál - hanem inkább a szolnoki Damjanich uszoda strandbüféjét, és az egészen borzasztó Hotel Pelikán éttermi kosztját jelenti... Ja, és még valamit: rendesen megcsinált tartár mártást. Nem azt a bolti szart, amit manapság már az…

Városi konyha: Tagliatelle garnélával és spenóttal

Egy falat tengerpart.   A szép, meleg, hosszú őszt szeretem. Ezért egyáltalán nem esik jól ez a barátságtalan, szinte novemberi ősz. Amellett, hogy a konyhámban már megjelentek az igazi őszies ételek, igyekszem egy kis napfényt becsempészni a mindennapokba.Szívesen emlékszem vissza Rovinjra, ahol 3 éve jártunk. Október vége volt, de mégis szinte nyári idő. Akár fürödhettünk is volna a tengerben. Fürdőruha híján inkább a kulináris élvezeteknek…

Régi és új étkek, mai ízek: Erdélyi almás tokány kápiás rizzsel

A hétköznapi rohanásban az étkezések adják az együtt tölthető időnek egyik lehetőségét. Ehhez egy gyors, finom étel pedig remek körítés. Az almát sokan szeretjük, de felhasználása is egyrétű, így most mutatunk egy újabb verziót. Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj csíkokra vágva 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva 3 gerezd reszelt fokhagyma 1-1 tk őrölt gyömbér, őrölt köménymag 2 ág kakukkfű 2 db babaérlevél 3 db kockázott alma 3 db kápia…

Ínyenc Fenevad: Mi a cseh sörök titka? Videón az igazság

A cseh söröknek nincs párja a világon: lehet elismerően szólni a német sörgyártókról, lehet hódolni a felső erjesztésű északi söröknek, de amit a csehek a sörrel művelnek, az egész egyszerűen művészet. A sörimádó, aki járt már Csehországban és be is ült egy jó kocsmába, azt minden bizonnyal szintén utolérte a felismerés: sehol máshol nem olyan. De mitől lesz olyan különleges Bohémia aranya? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád, és most egy cseh…

Blogkocsma: Egy nagyon kicsi rumosmeggy

Minden évben teszek el rumos meggyet, mert a fiam a lányok rabszolgamunkájával karácsony körül készít rumosmeggyes marcipános csokis bonbont. Idén viszont nem főztünk be meggyet, mert kiszáradt a meggyfánk és a boltban meg nagyon drága volt a gyümölcs. Van viszont egy pirinyó meggyfánk, ami már elmúlt 10 éves is, de valahogy nem akar megnőni. Leszedtem róla az összes gyümölcsöt, és nekiveselkedtem a rumosmeggynek. Volt hozzá: 50 dkg…

The Dram Diary: A szerzőről

2014 volt az az év, amikor eldöntöttem, hogy a whiskyvel és tágabb értelemben az italokkal szeretnék foglalkozni. Az azóta eltelt 8 év szinte kizárólag erről szólt. Megannyi küzdelem, tanulás, rengeteg pénz, néhány feláldozott emberi kapcsolat kísérte ezt az utat. Eleinte nem volt világos, hogy milyen formában akarok az italokkal dolgozni. Belemélyedtem az iparág híreibe, kezdetleges blogot indítottam, ami inkább a tanulási folyamat részének…

Ízek nyelvén: Körtés-mandulás sütemény gyömbérrel megbolondítva

Vannak kombinációk, amikre időszakosan rá tudok kattanni, ez most épp a körte, citrom és gyömbér hármasa. Nem is tudom honnan jött, lehet láttam vagy hallottam valahol, de teljesen megfogott. A héten készítettem lekvárt és ezt a süteményt, amibe használtam ezeket a hozzávalókat. És szeretném kipróbálni körte chutney ízesítésére is ezeket a fűszereket. Nektek van ilyen bevált kombinációtok? Elsőként megírtam Nektek ennek a körtés-mandulás,…

KönyvParfé: Jenny Colgan: Mentsük ​meg a Piciny Csodák Pékségét (Piciny Csodák Péksége 4.)

Hogy miért szeretik annyian Jenny Colgan könyveit? Talán azért mert mindig kapunk belőlük egy kis szelet napsütést, amely mosolyt csal az arcunkra. Nemrégiben megjelent a Piciny Csodák Péksége sorozat utolsó kötete, melynek címe: Mentsük meg a Piciny Csodák Pékségét. Az írónő pedig megint csak elkalauzol bennünket a Cornwall déli részén található barátságos kis faluba, Mount Polbernébe. A régi szereplők maradtak, de a történet most nem…

Receptesebbesebbes: Csicseriborsóval töltött spenótos-tahinis édesburgonya

Na, ebben mindent ehetEL teljes biztonsággal, és szerintem ez a világ egyik legfinomabb kajája.Szuperegészséges és tele van fehérjével, nagyon könnyű elkészíteni (csak a burikat és a csicserit be kell tenni a sütőbe időben, de onnan gyerekjáték).A tavalyi év legnagyobb felfedezettje nálunk. Krémes és mennyei, mindenféle tejtermék nélkül - IMÁFontos összetevője a tahini, Máltán ezzel szerintem nem lesz problémátok. Itt a recept.

Nagy Limonádéteszt: TROPICO

Portugáliában vásároltam ezt az utóbb franciának bizonyult színpompás dobozú limonádét, amin egy arapapagáj lelkesen veti rá magát egy félbevágott citromra.Kibontva és kitöltve egy sárgásfehér, átlátszatlan, szagtalan folyadékot kapunk. A szénsavmentes limonádék családjába tartozik, ami nem volna baj, de így méginkább fáradt hatást kelt az íz hiánya. Pontosabban van íze, de költőietlenül csak annyit lehet rá mondani, hogy „olyan semmilyen”. Kissé…

Receptesebbesebbes: Marokkói lencseleves

Ez nevében leves, valójában egy igen tápláló egytálétel, nekem a kedvenc comfort foodommá nőtte ki magát. Teljes íze van, illatos, tele van proteinnel, és igazi keleti hangulatot csempészhet az asztalotokra, főleg a csini kis lilahagymás halapennyós joghurttal a tetején (amennyiben ez bélrendszeri szempontból biztonságos a számodra - ki kell tapasztalni).Akkor a legfinomabb, ha úgy készíted el, ahogy a receptben van, de nem kell kétségbeesni, ha…

Receptesebbesebbes: Marokkói lencseleves

A leves receptje Ez nevében leves, valójában egy igen tápláló egytálétel, nekem a kedvenc comfort foodommá nőtte ki magát. Teljes íze van, illatos, tele van proteinnel, és igazi keleti hangulatot csempészhet az asztalotokra, főleg a csini kis lilahagymás halapennyós joghurttal a tetején (amennyiben ez bélrendszeri szempontból biztonságos a számodra - ki kell tapasztalni).Akkor a legfinomabb, ha úgy készíted el, ahogy a receptben van, de…

még több találat...