Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

AI CHEF: Vörösboros marharagu aszalt szilvával és kakukkfűvel

Ez az az étel, amelyik lassan készül, cserébe minden percért bőven visszaad. A vörösbor mélysége, az aszalt szilva visszafogott édessége és a kakukkfű fanyar illata együtt olyan ragut alkot, ami nem akar villantani, mégis emlékezetes marad. Komoly, melegítő fogás, amelynél a konyhát fokozatosan betölti az az illat, amitől az ember tudja, hogy jó döntést hozott. Nem siet, nem kapkod, hagyja, hogy az ízek összeérjenek, a hús omlóssá váljon, a szaft…

SütiSári: Nemsokára jön Mikulás a zsákos, ez a finom süti pedig mákos

A tésztához: 400 g liszt 25 g élesztő 50 g kristálycukor 250 ml tej 1 csipet só 100 ml étolaj A töltelékhez: 250 g darált mák 160 g kristálycukor 155 ml víz 1 citrom reszelt héja őrölt fahéj ízlés szerint A kenéshez: 1 db tojás Elkészítés (kb. 100 perc) Felfuttatjuk az élesztőt: 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kávéskanál cukrot, majd 10 percig pihentetjük, amíg felfut. Összeállítjuk a…

sörfigyelő: Félegyházi Smoky Stout

Illat: közepesen bükkfafüst, enyhe malátás édességgel Hab: nagyon szép, krémes, cappuccino színű Szín: éjfekete   Ez van, ha valakinek nem elérhetők a sörei a székesfővárosban. Kihal, mint a Beertailor. Pedig néhány tétele jobb is, mint a Rekettyéé vagy a Horizontté. Visszafogottan tőzeges és füstös, de azért ad némi plusszt egy sima, alkoholszegény stout-hoz képest, és bezony krémesebb, mint a Rekettye pisztáciás feketéje. Az híg és savanyú…

Csabi Konyhája: Rántott pacal svéd gombasalátával

Az utóbbi időben elég rendesen belehúztam a pacalok kóstolgatásába, hiszen előbb a Fény utcai piacon volt szerencsém több specialitást is megkóstolni a Pacal Péntek keretein belül. Akkor ugyan kimaradt a Buja Disznó(k) menüje de én már akkor is sejtettem, vagy inkább csak óvatosan bíztam benne, hogy esetleg a későbbiekben is lehet majd tesztelni, hiszen az esemény jól láthatóan hatalmas siker volt. Nem is kellett sokat várni a bejelentésre,…

A Két Cica Konyhája: Az ünnepi italok új arca: Tokaj és a koktélok világa

Az ünnepi időszak hagyományosan a különleges ízek és kivételes italok ideje. Ilyenkor kerülnek elő a nemes borok, a gazdag, édes karakterek, az ünnepi aromák. Kevés borvidék testesíti meg mindezt olyan tökéletesen, mint Tokaj. A világörökség részét képező borvidék neve évszázadok óta egyet jelent a luxussal, a kivételes minőséggel és azzal a páratlan gazdagsággal, amelynek köszönhetően a Tokaji Aszút a világ minden táján a legkiválóbb édes borok…

DiliChef: Gombás-spenótos gnocchi

4  személyreElkészítés: 30 perc500g gnocchi1 doboz zabtejszín350 g csiperke gomba150 g koktél paradicsom125 g bébispenót2 fej lilahagyma4 fej fokhagyma1 ek. morzsolt bazsalikom1 ek. morzsolt majoranna1 tk. kurkuma1,5 dl vízsó, borsJó dús, zaftos és laktató gnocchi ez, nagyon szerethető. Valamint rém egyszerűen megalkodható.Egy nagy serpenyőben el is készíthető az egész. Pont az ilyen klassz ételek miatt nálam ezen esetekre egy 32-es van…

AI CHEF: Piros bogyós sajttorta fehércsokoládé öntettel

Ez a desszert az a fajta sütemény, ami már az első szeletnél levesz a lábadról. Krémes, selymes állag, visszafogott édesség és friss gyümölcsös savasság találkozik benne, amit a fehércsokoládé lágy gazdagsága tesz igazán kerek egésszé. Nem tolakodó, mégis emlékezetes, egyszerre elegáns és otthonos. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra, vendégváráshoz, de akkor is, amikor csak szeretnél valami igazán különlegeset az asztalra tenni, ami nemcsak…

A Két Cica Konyhája: Modern rituálék a tányéron az újévi jószerencséhez

A japán kultúrában az újév nem csupán a naptárváltás pillanata, hanem egyfajta gasztronómiai rituálé, hiszen a hagyományos újévi ételek mindegyike valamilyen jókívánságot közvetít a következő esztendőre. A Nobu Budapest idei szilveszteri menüje ezt a többszáz éves szimbolikát értelmezi újra kortárs fine dining formában, olyan ikonikus alapanyagokkal, mint a toro, a wagyu vagy ikura. Az „edd magad szerencsésre” gondolat köré szerveződő ünnepi menü…

Eddi konyhája: Kókuszos kifli

Kókuszos kifli, gyerekkorom nagy kedvence, aminek az evését egyszerűen nem lehet abbahagyni. Pár alapanyag kell csak hozzá, és szinte elronthatatlan süti. Édesanyám mai napig fémformákban süti, amiket Istenem, hányszor töltöttem meg gyerekkoromban a tésztával, aztán a forró kisült kifliket ki kellett belőlük ütögetni, mert ment bele a következő adag. Örök emlék... Bevallom, ha most nálam lettek volna a formák, akkor is inkább nélkülük,…

A Két Cica Konyhája: Hiszünk nektek - filmajánló

A 75. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon különdíjjal jutalmazott Hiszünk nektek (belga tárgyalótermi dráma) magyarországi premierjére a II. BIFF – Budapest Nemzetközi Filmfesztiválon került sor. A film főszereplője, Myriem Akheddiou kiemelkedő alakításával elnyerte a BIFF szakmai zsűrijének legjobb színésznőnek járó díját. Akheddiou a filmben Alice-t alakítja, akinek gyermekeinek jövője forog kockán, amikor megkérdőjelezik gyámságát, ezért a…

sörfigyelő: HopTop Barrel Pig Liquid Cinderella

Illat: tőzeges, stout-os Hab: barna, aprószemű, krémes Szín: pokolfekete   Ha van a pokolban tó, akkor az ebből van. Bugyog át a szúrós szénsav a krémes, sűrű étcsokoládé tőzegen. Ilyen tömény (balling: 578) sört is ritkán találni, még külföldön is. Ekkor jön ki, hogy mennyire anyagszegény söröket tesznek le elénk mind a nagyüzemiek, mind a kisüzemiek. A korty vége felé megjelenik a whisky hordóban érlelt sörökre jellemző savanykásság, persze…

SütiSári: Ehhez a szalámihoz nem kell kenyér, egy kis türelem, és mindenki dicsér

Hozzávalók: 2,5 dl tej 180 g vaj 180 g porcukor 50 g kakaópor 200 g háztartási keksz 200 g darált háztartási keksz 100 g pörkölt dió 100 g aszalt áfonya 3 evőkanál birsalma lekvár 2 teáskanál vaníliaaroma   Elkészítés: A kakaós alap készítése: A tejet, a porcukrot, a vajat, a kakaóport és a vaníliaaromát egy lábasban összekeverjük. Folyamatos keverés mellett felmelegítjük, amíg a vaj teljesen el nem olvad, és egynemű, fényes…

A Két Cica Konyhája: A feltámasztott Notre-Dame - dokumentumfilm

A kihívásnak eleget tettek: öt év restaurálás után a párizsi Notre-Dame katedrális újra megnyitja kapuit. 2020 és 2024 között a NOTRE-DAME FELTÁMADÁSA című film a katedrális restaurálásában részt vevők munkásságát követte nyomon. A munkálatokhoz való kiváltságos hozzáférést élvezve, több mint 350 órányi, korábban nem látott felvétellel és közel harminc interjúval, a munkások, a cégvezetők, a történelmi műemlékek főépítészei és a Notre-Dame…

FANAN Hummus: Kevesebb konyhai robot: hummusz a karácsonyi és szilveszteri vendégváráshoz

Az ünnepi paradoxon: pont akkor fogy el az energiád, amikor az élmény jönne Karácsonykor és szilveszterkor sokszor az történik, hogy a nap legszebb része a konyhában telik el. Keverés, sütés, mosogatás, még egy kör, még egy tepsi, közben pedig menne a társasozás, a gyerekekkel a játék, egy séta, vagy egy gyors hóember-építés, ha az idő is kedves. Az ünnep attól lesz jó, hogy jelen vagy benne, és ehhez a vendégvárást érdemes olyanra hangolni, ami…

Szeretem a pulykát: Reels videó recept: karácsonyi pulyka sült

Már javában folyik a gondolkodás, hogy mi legyen a karácsonyi menü vagy éppen már talán főztök is....  Ha tetszett, amit láttatok a rövid videónkban, akkor itt találjátok a teljes receptet:) A karácsonyi egész bébi pulyka hozzávalói: 1 db bébipulyka  2 fej vöröshagyma 1 db sárgarépa 1 fej fokhagyma 4 babérlevél 1 kis csokor friss kakukkfű 1 kis csokor friss petrezselyem 2 db citrom 40 dkg vaj Só Fekete őrölt bors  A sütés: A…

Gastro.hu: 2025 december: rekordhónap a prémium boltoknál

A prémium élelmiszerek és ajándékmegoldások iránt soha nem látott kereslet alakult ki – a karácsonyi szezon látványosan megmutatja, hogyan alkalmazkodnak a magyar fogyasztók a tartós költségnyomáshoz. A magyar háztartások idén karácsonykor nem mondanak le az ünnepről, de újrarajzolják a költési térképet: kevesebb impulzus, több megfontolás, ritkább étteremlátogatás, ugyanakkor célzottan magasabb minőségű termékek az ünnepi alkalmakra. Ez a…

Gastro.hu: Hogyan lehet kreatívan tálalni egy terméket a HoReCa szektorban?

A Covid járvány idején egyik-pillanatról a másikra eltűnt hosszú hetekre az élelmiszer-értékesítés HoReCa „lába”. Sokan emlékezhetünk rá, milyen hirtelenséggel zártak be azéttermek, szállodák, cukrászdák és kávézók, és senki sem tudta, mennyi időre. Azonban akkorsenki sem sejtette, milyen hosszan szünetel majd a turizmus és vendéglátás döntő része.Ennek következtében számos cégnek az új utak miatt teljesen más értékesítési és…

sörfigyelő: Van Pur Lager

Illat: kicsit lengyeles eurolager Hab: gyári fékezett habzású Szín: halványabb arany   Eléggé semmilyen, nagyon eurolageres, szóval nem értem a 0,33-azást és az üvegezést, mert semmi prémiumot nem ad. Van Pur esetében a többi ocsmánysághoz képest esetleg jó, de ugyanezért a pénzért, ugyanilyen kiszerelésben 1500 Ft-ig belgaverő apátsági sört is tudnak ők legyártani, méghozzá ugyanennyiért, gondolok itt főleg a tripel-re. Szóval ez skippelhető,…

A Két Cica Konyhája: KONTINENTAL ’25 - filmajánló

Kolozsvár, 2025. Egy román hajléktalan öngyilkosságot követ el, miközben egy magyar végrehajtó (Orsolya – Tompa Eszter) próbálja rávenni, hogy hagyja el a jogosulatlanul használt pincét, aminek a helyére egy új luxushotelt akarnak építeni. Orsolya összeomlik, lelkiismeret furdalástól hajtva járja a várost. Újra és újra előadja történetét kollégáinak, barátainak és ismerőseinek. A helyenként abszurd találkozókból egy feszültségekkel teli…

még több találat...