Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

SóBors: Paradicsomleves és sajtos melegszendvics: a tökéletes expressz vacsora

Aki azt mondja, hogy a paradicsomleves unalmas, az még nem élt három olyan gyerekkel, akik legszívesebben minden áldott nap azt ennének. A monotonitás elképesztően jó hatással van a kreativitásra, ez különösen érvényes, ha az embernek gyerekei vannak. Néha minden nap ugyanazt a mesét kell elmondani, ugyanarra a játszóra kell menni, ugyanazt a dalt kell hallgatni és ugyanazt kell főzni.  Így lehet, hogy a…

SóBors: Cukormázas, foszlós húsvéti kalács: a spanyolok a látványra is adnak

A mona de pascua, a spanyolok tradicionális húsvéti kalácsa egy igen kedves jószág. Sokan készítik otthon, de az ünnep közeledtével a pékségek is tele vannak ezzel a vidám, színes süteménnyel. A mona tulajdonképpen egy sütifészek, melybe egy vagy akár több egész festett tojás kerül, amit színes cukorkákkal hintenek, sőt, alkalmasint még akár tollakkal is díszítenek. A tollak természetesen nem, de a mona ehető,…

Helló Curry!: Hagyományos sárgatúró készítése fázisfotókkal

Ha valahol említem a sárgatúrót, kettő reakcióval szoktam találkozni: a) az meg mi? b) jajj, mi azt úgy imádjuk, nem is lehet elképzelni nélküle a Húsvétot. Mi a b) csapatot erősítjük:-) A sárgatúró egy erősen valláshoz kapcsolódó, húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a…

SóBors: A klasszikus franciasaláta receptje – Sonka és sült húsok mellé kötelező

A húsvéti menü mellől - legyen az töltött tojás, sült hús vagy sonka - nem hiányozhat a franciasaláta. Ki így, ki úgy szereti, de minden ünnepi asztalon megtalálni. Megmondom őszintén, eddig még nem sokszor készítettem franciasalátát - általában csak húsvétkor esszük, ilyenkor pedig minden nagyszülő csinál belőle egy hatalmas adagot, úgyhogy nem volt rá szükség. Most azonban eljött az ideje, hogy a tökéletes…

Városi konyha: Szardiniai narancsos ricottás tortácskák

A túrótorta olasz verziója, amit Húsvétra naranccsal ízesítve sütnek. Az olasz túró, vagyis a ricotta számos sütemény alapja. Kerülhet a tésztába, vagy töltelékként is fel lehet használni. Gazdagíthatjuk kandírozott citrommal, naranccsal, vagy citrusok friss héjával. Süthetjük, de pohárkrém, vagy friss töltelék is lehet belőle. A legtöbb ünnepi desszert ricottával készül, akárcsak ezek a kis húsvéti…

SóBors: 100 éves töltött tojás recept – Nem véletlen nem változott semmit

Ez a recept, minden túlzás nélkül, biztosan van már százéves. Egy igazi családi klasszikus, dédnagymamám töltött tojását minden évben elkészítjük húsvétkor.  Mióta az eszemet tudom, nem múlt el úgy húsvét, hogy ne lett volna töltött tojás az asztalon. Kiskoromban még dédnagymamám készítette, aztán édesanyám, most pedig már rajtam a sor.  A macerás rész felgyorsítása Ha az eredeti receptet követjük,…

Mentes Konyha Ételallergiásoknak: Hamis majonézes burgonya

A tejre és tojásra érzékenyeknek sem kell lemondani a majonézes burgonya ízéről. A tejföl és a tojás alapú majonéz remekül helyettesíthető mentes hozzávalókkal. Ráadásul gluténmentes is lehet! Hozzávalók: - 5 db nagyobb burgonya - 3 dl gluténtól és tejtől mentes, növényi eredetű, tejszínt helyettesítő krém - 2 evőkanál frissen csavart lime vagy citrom - 1 mokkáskanál só - 1 csapott evőkanál…

SóBors: Minden gyereknél beválnak: trükkök finnyogás ellen

Minden gyereknek mások az étkezési nyavalyái, van rosszabbul és jobban evő gyerek, vállalkozó szellemű és hajthatatlan, de vannak trükkök, amik szinte mindegyiküknél beválnak. Az egyik a fűszerektől és az intenzív ízektől borul ki, a másik azt nem bírja, ha a különböző állagok változnak egy ételen belül, másnak pedig pont az a baja, hogy egyhangú az egész. Van, amelyik egyszerűen bepánikol a zöld színtől, a…

A Borrajongó: Fill the Winebox MiniVino 2019. április

A Fill the Winebox csapata már bő fél éve stabil főhadiszállásra lelt a Ferenc téren megnyílt borbárban, így természetesen a hagyományos MiniVino-knak is már ez a helyiség ad otthont. A tavaszi kóstolón is felvonult számos borvidék húsznál is több bora, Ausztriától Argentínáig, több új pincével. A nemzetközi választék mellett a magyarországi portfólió is folyamatosan bővül, ezekből is bemutattak néhány…

Régi és új étkek, mai ízek: Pacal csorba azaz ciorba de burta

6 f Jellemzően erdélyi ételek a különböző csorba levesek. Mi ilyent ettünk Kolozsváron, majd itthon a képen láthatót főztük is gyorsan. Állítom a miénk finomabb lett, mert ügyeskedtünk. Hogy melyik a legtutibb recept nem tudjuk, nem is számít, a lényeg a konyha szeretete.  Receptünk 6 főre 1 kg csíkozott pacal, 50 dkg kockázott marhahús, 1 fej kockázott vöröshagyma, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 2 sárgarépa…

Húsimádó: Ciderben párolt, sült libacombok, parmezános karfiolpüré és pirított shimejii gombák

Miért pont ciderben párolt? Nos először azt terveztem, hogy sörben fogom párolni a négy darab gyönyörű libacombomat, de aztán eszembe jutott, hogy Fruzsival és Viktorral készítettünk mi több mint 20 liter cidert, ami már túl van a palackozáson, túl van az első kóstolásokon - tehát mi is lehetne a legjobb közvetítő közeg a libacombokhoz, mint az általunk készített alma/körte cider... Szóval ezért. És hogy milyen…

Blanka konyhája avagy a gasztronómus kalandozik: Húsvéti csokoládétojások házilag

A legeslegjobb húsvéti meglepetés az ha mi magunk készítjük a nyalánkságot. Így megválogathatjuk a legfinomabb és igazán különleges alapanyagokat. Készíthetjük különféle csokoládékból, mi ét és ruby csokoládét használunk. Sokáig törtem a fejem, hogy könnyen hozzáférhető formából hogyan tudnék egy otthon elkészíthető csokoládétojást készíteni, mire elém került egy egyszerű policarbonátos műanyag…

Mikóczi Hús: Mit esznek húsvétkor a nagyvilágban?

Szerinted milyen ételeket esznek Európa országaiban húsvétkor? Vajon van különbség az európai és az amerikai hagyományok között? A közelgő ünnep fényében ismét tarts velem egy újabb gasztronómiai utazásra a világ konyháiba. Nagy léptekkel közeledik a keresztény vallás legszentebb ünnepe a húsvét. Őszintén szólva bennem még mindig elevenen élnek a karácsonyi emlékek. Pedig már csak alig több, mint két…

még több találat...