Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Anyukám Főzte: Sült kacsacomb édesburgonyával és dinsztelt lilakáposztával

Hozzávalók:2 db kacsacomb1 db nagyobb édesburgonya1 kg lilakáposzta1 fej vöröshagyma1 db almasóegész köménymagecetkacsazsír Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük, a felszeletelt, lesózott, kicsavart káposztát rátesszük, majd fűszerezzük (kömény, bors - ízlés szerint).Hozzátesszük még a reszelt almát, jól összekeverjük, ha szükséges akkor adunk hozzá pici vizet, majd amikor megpuhult ráteszünk az 1-2 evőkanál ecetet. A kacsacombot…

KönyvParfé: Jonas Karlsson: Esőisten – Kedvcsináló idézetek

Mi történik, ha egy rozsdás kerti csap hirtelen esőt fakaszt? Jonas Karlsson Erőisten című, új regénye erre a kérdésre keresi a választ, miközben egy gyászoló, nyugdíjas rendező történetén keresztül, a mágikus realizmus eszközeivel mesél nekünk az élet dolgairól. Tartsatok két bloggerünkkel ennek a hangulatos kötetnek a miniturnéjára, válaszoljatok a kérdésekre és nyerjétek meg az Athenaeum Kiadó által felajánlott példányt! KEDVCSINÁLÓ…

Régi és új étkek, mai ízek: Anikó szelet

Mostanában nem készült sütemény az oldalunkra, de jelentem ezennel ennek vége. Elmúltak a meleg nyári napok, van kedv újra mozogni, mert ebben az időben könnyebb, így jelentkezünk majd sütikkel. Többynire diabetikus módon készítve, de mellette ott lesznek a hagymányos módon készítés receptjei is. Hozzávalók: Tészta: 30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt vagy 30 dkg BL 50 5 db tojás 4,5 dkg 4:1-ben édesítő vagy 17 dkg kristálycukor 1 dl…

Régi és új étkek, mai ízek: Fügés-rozmaringos csirkecomb

Édes fogás egészségesen, fűszeresen. A füge bele tud passzolni ebbe a felsorolásba, így is tesz ebben az ételben. Sajnoos fügebokrunk, fánk nincs, de mindig akad segítség, most köszönjük mindezt párom kolléganőjének, a füge Tőle érkezett. Hozzávalók: 12 db csirke felsőcomb 2 ág rozmaring 12 szem füge só, frissen őrölt bors 4 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj A húst egy nappal az elkészítést megelőzően pácoljuk sóval, a reszelt…

Csabi Konyhája: SAJTOS-SÜTŐTÖKÖS PIZZALEPÉNY a Don Pepe októberi újdonsága

Októberben mi más is lehetne az egyik főszereplő a Don Pepe havi újdonságainál, mint a sütőtök. Azért túl messzire nem lett engedve az a bizonyos fantázia a sajtos-sütőtökös pizzalepény (3290.-) esetében, azért egy korrekt összeállítást ígért előzetesen. Szokás szerint a békásmegyeri étteremből rendeltem. A dobozt kinyitva korrekt látvány fogadott, bekukucskálva a két tésztaréteg közé is minden a helyén volt, illetve minden hozzávaló…

AI CHEF: Pumpkin spice sütőtökkrémleves pörkölt pekándióval és juharszirupos karamellel

A sütőtökkrémleves már önmagában is az ősz egyik legnagyobb kényeztetése, de ha egy csipetnyi pumpkin spice kerül bele, az illata és íze egyenesen ünneppé változtatja a napot. Ez a recept a klasszikus őszi komfortételek új szintje: a selymes, fűszeres levesben a sütőtök természetes édessége találkozik a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió aromáival. A tetejére ropogósra karamellizált pekándió és juharszirup kerül, ami tökéletesen egyensúlyozza a…

FANAN Hummus: 4 nap, sok program – Készülj FANAN hummuszokkal a hosszú hétvégére!

Jön a négynapos pihenő és vele a közös étkezések ideje. Kezdjük a jó hírrel: az 500 g-os natúr FANAN hummusz akciósan kapható a SPAR üzletekben október 22–29. között. Ez a családi kiszerelés pont a hosszú hétvégére való: egyetlen doboz, és megvan az alap a reggelikhez, uzsonnákhoz, vendégváráshoz és az útra csomagolt szendvicsekhez. A FANAN hummusz hagyományos recept alapján készül, növényi alapú, mégis mindenki megtalálhatja benne a kedvencét;…

Régi és új étkek, mai ízek: Mustármártás

Blogunk és hasonló nevű facebook-csoportunk mottója többek között, hogy a régi ételek receptje ne felejtődjön el, illetve mostani konyatechnikával tartsuk életben ezeket a remek recepteket. Egy régi szakácskönyvben találtam erre a gyöngyszemre. Azoknak szól, akik nem szeretik a majonézt, vagy egy új ízre vágynak. Tökéletes salátákhoz, rántott ételekhez. Legnagyobb előnye, hogy hamar kész van és minden megtalálható otthon hozzá.   Elkészítés:…

Régi és új étkek, mai ízek: Tanzániai banános curry

Akik ismernek minket, ők jól tudják, hogy az egzotikus konyhát is nagyon szeretjük. A főzőbanán viszonylag nehezen beszerezhető, de érdemes  kipróbálni ezt a Kelet-Afrikai ételt, ami felvonultatja a helyben termesztett fúszerek bőségét. A főzőbanánt helyettesíthetjűk éretlen banánnal.  Én nem szeretem a koriander zöldjének ízét, viszont ebben az ételben nem passzolna bele a petrezselyem. Az ilyen jellegű ételeket wokban vagy magas falú…

Régi és új étkek, mai ízek: Gránátalmalikőr

Aki szereti a gasztro ajándékot, annak biztosan remek karácsonyi ötlet lehet, de kitűnő vendégek fogadásakor is. Ha most elkészíted, akkor karácsonyra kész is lesz. Nics sok munka vele, fél liter lesz belőle.   Hozzávalók: 1 nagyobb gránátalma, 1 vaníliarúd. 1 rúd fahéj. 4 szem kardamom, 15 dkg barna kandiscukor, 3,5 dl barna rum.   Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, celofánnal és kupakkal lefedjük. Naponta…

The Dram Diary - whiskyblog: 190. Whisky Show Budapest 2025 - privát értékelés

Egyhetes skóciai tartózkodásból szinte beesve érkeztem az idei budapesti Whisky Showra, így különösebben nem voltak nagy terveim. Ami biztosnak látsztott, hogy beülök egy Arran masterclassra - az idei kínálatból ezt választottam a lepárló 30. évfordulója okán, hiszen tudtam, hogy egy 28 éves single caskot is fogunk kóstolni. A másik tervem pedig az volt, hogy üdvözlöm a régi kollegákat és iparági ismerősöket, hiszen nekem a Whisky Show az a…

Régi és új étkek, mai ízek: Vegán gofriburger gombafasírttal

Sajnos az időjárás rossz. Sokan azt gondolják a szép napos idő jó, de szomjazik a természet és a föld különösen. Ilyenkor már sok gombát szoktunk szedni, most esély sincs, így bolti gombából készült az étel. Hozzávalók a fasírthoz: 30 dkg gomba 10 dkg főtt rizs 3 dkg zsemlemorzsa só frissen őrölt bors fűszerpaprika fokhagyma granulátum 1 tojás 7 dkg dió 2 ek olívaolaj Egy késes betétű robotgépben külön-külön felaprítjuk a gombát…

SütiSári: Nem kell sok minden ide, így készül az ízletes pite

Hozzávalók a 21 cm átmérőjű formához: 200 g liszt 150 g vaj 1 db tojássárgája 60 g porcukor 1 csipet só Hozzávalók a töltelékhez: 350 g sütőtök 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék 2 db tojás 56 g vaj 3 ek liszt 1 tk vaníliaaroma 1 csipet só Elkészítés: A sütőtököt kettévágjuk, és előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. A lisztet, a porcukrot és a sót szárazon összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a felkockázott…

AI CHEF: Sárgabarackos köleslepény

Puha, gyümölcsös, gluténmentes sütemény. Hozzávalók:• 80g köles• 2 dl növényi vagy tehéntej• 1 tojás• 3 érett sárgabarack• 1 evőkanál nyírfacukor vagy nádcukor• egy csipet fahéj (elhagyható)Elkészítés:1. a kölest főzd puhára a tejben (kb. 15 perc), majd hagyd kicsit hűlni.2. a barackokat vágd kis szeletekre.3. a főtt köleshez keverd hozzá a tojást, az édesítőt és a fahéjat.4. egy kisebb tepsit vagy sütőtálat bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele…

Régi és új étkek, mai ízek: Káposztás sertéstokány

Egy régi receptünk, amely nem került fel a blogra. Itt az ideje. Hozzávalók: 72 dkg sertéslapocka, 2 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, pár ág borsikafű (csombor) és majoránna levele, negyed fej káposzta, olaj, só, törött bors. Az olajon megpirítjuk a félbe, majd szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma összeesett rárakjuk a csíkokra vágott lapockát. Amikor már engedett a hús egy kevés levet, belereszeljük a…

Régi és új étkek, mai ízek: Temesvári sertéstokány

A tokányok kedvenceink között vannak, mint oly sok más étel. Viszont ezt a tokányt valahogy nem ismertem. Munkámról itt nem igazán írhatok, de el tudom mondani része az egyes közétkeztetési feladatok ellenőrzése. Nos, ezt az ételt is így láttam meg, éppen ezt szolgálták fel. Nyilván közüzemi körülmények közt, így utána néztem a receptnek és el kellett készítenem. Nem csalódtam, sőt jobb is, mint amit a munkahelyen láttam. De ez szerintem nem is…

FANAN Hummus: A tányérod az első védelmi vonal: egészségmegőrzés hummusszal

Miért romlik a magyarok egészsége? Az EU-ban 2023-ban a születéskor várható átlag életkor 81,4 év. Magyarország e szint alatt marad, és több hazai régió is sajnos sereghajtó. Észak-Magyarország 74,9 évvel az egyik legalacsonyabb értéket mutatta az uniós régiók között. Az OECD 2023-as országjelentése szerint a magyarok 24%-a küzd súlyfelesleggel, és a túlsúly-elhízás együtt jelentős terhet ró az egészségre. Az életmód-kockázati tényezők…

Csabi Konyhája: A nagy madridi gasztrotúra

Spanyolországban korábban csak Barcelonában jártam, igaz ott háromszor is és nagyon sok nagyon pozitív élménnyel gazdagodtam. Ezúttal Madrid, a főváros volt a célpont és mint mindig, a látnivalók mellett gasztronómiai érdekességekből is alaposan felkészültem. A tintahalkarikás szendvics egy nagyon népszerű és ikonikus étel Madridban, ennek megfelelően rengeteg helyen kínálják, főleg a Plaza Mayor, azaz a főtér környékén. Én több…

Dekantáló: Ősszel is Balaton!

Négy évszak, egy Balaton és a csodás Balatonalmádi. Ezek a fogalmak minden ősszel összeforrnak, amikor is a vasútállommáshoz közel a Bor és Piac Magazin jóvoltából remek borkóstolón és mesterkurzusokon vehetnek részt az érdeklődők. A széles néptömegek sűrűn forognak a bemutatók asztalai körül és elégedett cuppantások kísérik a kóstolt bor vélemény nyilvánítását. Jó esték ezek, most is jóestét kívánunk mindenkinek! A Bor és Piac az „Ősszel is…

Csabi Konyhája: Áfonyás-túrós sült zabkása

A legutóbbi nagy sikerű áfonyás-túrós süti sikerén felbuzdulva egy szintén nemrégiben igen jól sikerült sült zabkása képében született újjá az áfonya és a túró örök barátsága. HOZZÁVALÓK (28cm tortaformához) 450g túró200g zabpehely (aprószemű)125g áfonya100g cukor100g görög joghurt5 tojás (M)1 citrom reszelt héjacsipet só Első lépésként egy nagyobb tálban kicsit áttörtem villával a túrót és összekevertem a felvert tojásokkal. Ezután…

még több találat...