Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Városi konyha: Pasta di mandorle

Olasz mandulás karácsonyi finomság. A pasta di mandorle egy Dél-olasz karácsonyi keksz, amit a nagy sütésekből kimaradt tojásfehérje felhasználására találtak ki. Ez a recept mindig jól jön nekem is (és nem csak karácsonykor, hanem egész évben), mert sok kelt tésztához és a Tiramisuhoz csak tojássárgáját használok. Ha nagyon sok fehérje összegyűlik, adagokban lefagyasztom, hogy később püspökkenyér, vagy ez a kis mandulás keksz készüljön…

Régi és új étkek, mai ízek: Duna hullám

Akik ismernek, ők jól tudják hogy gyűlölöm az olyan recepteket, ami több oldalon keresztül sorolja fel a hozzávalókat, tutira veszem, hogy valamit biztosan ki fogok hagyni belőle. Ezzel a süti recepttel pont az ellenkezője van, és szinte vagy egyáltalán semmit sem kell venni hozzá, ha jól körül nézünk a kamránkban. Mi így tettünk. Most hogy közelednek az ünnepek és szerintem mindenkinek spórolósabbra kell venni a kiadásait, íme egy tökéletes…

Lepcsánkparty: Töltöttkáposzta - ahogy én csinálom

Közeledik a karácsony, meg különben is, miért nem volt még a blogon töltöttkáposzta? Amivel egyébként úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: Lehet pici, óriási, kapros-tejszínes, paradicsomos, rántással, rántás nélkül, édeskáposztába töltve, savanyúkáposztába, szőlőlevélbe.... mindenhogy szeretem.  Legutóbb a következőképpen készült: elővettem a nagy piros lábasomat, leraktam benne egy réteg savanyú aprókáposztát, erre egy réteg töltött…

Vegetáriánus ételek: Sült zöldségek

Bármilyen zöldségfélével  elkészíthető. Pl.: burgonya, zeller, cékla, édesburgonya, sárgarépa, padlizsán, cukkini, karfiol stb. A felaprított  zöldségekhez hozzákeverünk 2 db felkockázott vörös- vagy lilahagymát, sót, egy kis hidegen sajtolt olajat, 1 mokkáskanál kurkumát, majd 1 felaprított füstölt tofut. A nyers zöldségeket  tepsibe tesszük, kicsi vizet öntünk alá és fólia alatt megpároljuk. Levesszük a fóliát és egy kicsit pirítjuk

Fast Food Central: Novemberi hírzuhatag

Avagy kicsit megcsúsztam az újdonságok megírásával, és már annyi összejött és némelyik olyan régi, hogy nem érdemes őket külön-külön tárgyalni, inkább összefoglalom őket egyetlen posztban. A Burger King kapcsán például mindjárt két érdekesség is felkerült az étlapra: a Nutellával készülő gofri, muffin és King Fusion fagyi trióra talán kár is ennél több szót legépelni, ugyanakkor a BBQ Lover szériával már nem kell szófukarnak lenni. Ezek a…

Régi és új étkek, mai ízek: Birsalma likőr

Akik ismernek minket, ők jól tudják hogy  a karácsonyi ünnepek és az évbúcsúztató, új év kezdésre számtalan finomsággal készülünk. Mottónk, hogy ne legyen minden évben ugyanaz a menü. Most sem lesz ez másképp. A birsalma nemcsak lekvárnak jó, de isteni gyümölcssajt, és fenséges likőr alapanyaga is lehet. Remek ajándék is lehet. Kb. 7-8 dl lesz összesen. Hozzávalók 4 birsalma 300 g cukor egy félbevágott vaníliarúd magjával…

Nyárspolgár BBQ: Hogyan vegyük komolyan a hazai BBQ-t?

Két éve júniusban indult az első hazai barbecue-tematikájú podcast, amely során a lassú tűzön-füstön sütés három hazai úttörője vágott bele egy új műfajba, hogy segítsenek elindítani a hazai barbecue-zást a gasztronómia komolyan vehető szakmai területei felé. A Tűztér BBQ & Grill Hangadó három különböző – a magyar BBQ-ban dolgozó cég – frontembereinek koprodukciójában készül. A cégek: Bp BARbq, Őrház Chill & BBQ, BBQ Expedition, a…

Vegetáriánus ételek: Sült mákos guba

8 db kifli karikára vágva 7 dl tej 1 vaníliás pudingpor 5 dkg cukor vagy édesítő 10 dkg mák darálva ízlés szerint cukorral 5-10 dkg mazsola, megáztatva, (aki szereti) kihagyható     A tejet összekeverjük a vaníliás pudingporral és kevergetés mellett felfőzzük. Beletesszük a cukrot vagy az édesítőt. Ezt forrón ráöntjük a karikára vágott kiflire. Kicsit hagyjuk dagadni. Egy sütőtálat vastagon kikenünk margarinnal (vagy vajjal) a megdagadt…

Balgamagyar: Jogosítványt Belgiumban - ilyen egyszerű

B a múlt héten sikeresen levizsgázott autóvezetésből. Ez, meg az index tegnapi cikke adja az apropót áttekinteni miből is áll itt egy jogsi megszerzése. A teljes képhez tartozik, hogy 14 éves korában Magyarországon megszerezte a segédmotoros jogosítványt, azóta aktívan motorozik, így a forgalomban való jártassága többé-kevésbé megalapozott volt már. Bár a B kategóriás vezetői engedély esetében is felmerült egy pillanatra, hogy csinálhatná…

Brunch With Us Cluj: DOT - District of Toast

Ha kedved lenne egy kis városi sétához, és esetleg Kolozsvár várromjait is szívesen meglátogatnád, akkor mindenképp ugorj be egy gyors korai ebédre a DOT – District of Toast bruncholóba. A múlt héten mi is így tettünk, és ellátogattunk oda. A DOT a Potaissa utca 10. szám alatt van, egy igazán hipszter és egyben nagyon kellemes hely, amely tökéletes mondjuk egy teljes angol reggeli elfogyasztásához, de a kézműves sörkedvelők is találnak számukra…

Vegetáriánus ételek: Májkrém vegánsan

1 szál póréhagyma vagy közepes vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 10 dkg zabpehely darált (vagy zabliszt) 15 dkg darált dió 1db. kápia paprika (vagy fél piros kaliforniai paprika) 10-15 sörélesztő 2 bögre víz 4 tk majoránna 1 kk. kurkuma 1 kk. őröl babérlevél só, bors, őröl köménymag, vegamix, metélőhagymát (snidlinget) ízlés szerint 2 ek. olaj 3 ek. tökmagolaj  Apróra vágott hagymát, fokhagymát, kápia paprikát olajon megdincteljük.…

Nagy Limonádéteszt: essentially Blue Lemonaid

Ezt a tesztalanyt Vincének és anyukájának köszönöm, akik Dubajt is megjárták, csak hogy hozhassanak egyet ebből a különleges kék limonádéból.A kis negyedliteres szögletes palackocska arab feliratos oldalát fotóztam le, de a szemközti oldalon minden megtalálható angolul is. Külön kiemelik a fő összetevőket, elsőként a „blue spirulina” nevű valamit, ami cianobaktériumokból álló biomassza (korábban kékmoszatnak is hívták), és bármilyen furcsán is…

Csabi Konyhája: Csabi Konyhája Sörkóstoló #17 - REKETYE Marie Curry

Ezúttal a Reketye Brewing Co. egyik újdonságát, egy curryvel megbolondított berliner weisse típusú sört kóstoltunk Lászlóval közösen és hát bizony egy elég komoly hullámvasútra ültünk fel ezzel! Hogy végül tetszett, vagy sem, az kiderül az alábbi videóból.  "Íme egy currys sör, mert szerettük volna ennek a fűszernek az izgalmas különlegességét sörben is kipróbálni. Az eredmény – nem meglepő módon – egy finom, enyhén fűszeres berliner…

Oliva: Csirkemell tekercs hidegen

Ebben a tekercsben a csirke tölteléke is jobbára csirkemell. A fűszerezés nagyon egyszerű, de egyéni ízlés szerint variálható.Két nagy csirkemellfilé kell hozzá, egy zsemle, 1-2 szál újhagyma, zöldpetrezselyem és ízlés szerint fűszerek.Az egyik csirkemellet és a másiknak nagyjából a harmadát vékonyra klopfolom (a maradék hús megy a töltelékbe).Alufóliáról letépek egy kb. 40-50 cm-es csíkot, és a csirkemellet ráfektetem úgy, hogy nagyjából…

Oliva: Langyos babsaláta cukorborsóval

Ez a köret nagyon gyorsan elkészül, remek kísérője a rózsaszínre sült kacsamellnek, amikor fél óra alatt szeretnék finom ebédet készíteni.Hozzávalók:1 doboz konzerv fehérbab, leszűrve20 dkg cukorborsó3 szál újhagyma1 adag olívaolajos salátaöntet (3 ek. olívaolaj, 1 ek. balzsamecet, só, bors, esetleg egy kis mustár)A borsóhüvelyeket forrásban lévő vízben egy percig blansírozom, leszűröm, és gyufaszálnyi csíkokra vágom.A karikára vágott hagymát…

Oliva: Mennyei csokis - mogyorós tekercs

Tömény csokis-mogyorós finomság, igazi ünnepi sütemény! Hozzávalók:5 tojásból sütött piskótatekercs - liszt helyett darált mogyoróval20 dkg törökmogyoró20 dkg étcsokoládé10 dkg vajfél dl + 2 dl tejszín5 dkg porcukorA mogyorót tepsire terítem, és 180 fokos sütőben 10 percig pirítom. Konyharuhára borítom, és a konyharuha sarkait összefogva jól átgyúrom a mogyorót, hogy a héja nagyrészt ledörzsölődjön.Az így megtisztított mogyoró felét finomra…

Oliva: Vadkacsacomb pikáns mártásban

Nagyon finom fogás, kevés munkával elkészíthető, bár a vadhús főzési ideje picit több, mint a csirkéjé. Hozzávalók:10 vadkacsacomb1 sárgarépaegy fél póréhagyma1 gerezd fokhagyma1 teáskanál barnacukorfél liter húslevesa habaráshoz: 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt, egy teáskanál mustár.A kacsacombokat sóztam, lisztbe forgattam, egy nagyobb lábosban kevés forró zsiradékon elősütöttem, majd kivettem őket.A maradék olajon mepirítottam a finomra…

Oliva: Túrókrokett

Ennél a krokettnél fontos, hogy a bundázáshoz panko morzsát vagy durvára darált kenyérmorzsát használj; ez fogja adni a kontrasztot a lágy, krémes belső és a roppanós kéreg között. Hozzávalók 10 db-hoz:25 dkg túró2 császárzsemleegy csokor petrezselyemzöld ( vagy más zöldfűszer)1 tojáskevés fokhagyma (én egy negyed gerezdet használtam)1 púpozott evőkanál keményítősóa bundázáshoz panko morzsaA zsemlét vízben áztattam, jó alaposan kinyomkodtam.…

Oliva: Fish & chips - Halfilé ropogós bundában

Próbáltam már többször ropogós bundájú halat sütni, de eddig egyszer sem lett ilyen tökéletes, mint most Kalla Kálmán receptje szerint. Ő negyven deka halhoz az alábbi mennyiségű hozzávalókat írja:3 evőkanál finomliszt3 tojás1 dl száraz fehérborfél dl olívaolaj.A tojássárgáját a többi hozzávalóval össze kell keverni, majd beleforgatni a felvert tojáshabot. A tőkehalat két centis csíkokra vágtam, sóztam, majd először réteslisztbe forgattam, utána…

még több találat...