Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

ÍZcsiklandozó: Kapros túrógaluska

Végre itt a kapor szezon! Ez a különlegesen aromás, illatos zöld fűszer- és gyógynövény régóta kedvelt hazánkban, eredete szerint állítólag a római legionáriusok hozták Pannóniába. Levele, friss virága és beérett termése is alkalmas fűszerezésre, nélküle szinte elképzelhetetlen a kovászos uborka, a tökfőzelék vagy a cukkinis ételek. Emellett számos savanyúságba, salátába frissen használható. Ecetekbe, páclevekbe kiváló, de akár önálló mártás is…

Szivarozok tehát vagyok!: Kubai szivarok - Mi történik a prémium szivarpiacon?

Az elmúlt időszak egyik nagy híre volt a szivarpiacon, hogy az Imperial Brands nevű dohányipari óriás eladja a prémium szivar üzletágát. Ezzel olyan nagy márkák cserélnek gazdát, mint a legendás kubai Cohiba, a Montecristo vagy a Romeo y Julieta. Ennek kapcsán utánajártunk a kubai szivar történetének.   A szivarvilág történetének egyik legnagyobb üzletét jelentették be nemrégiben, amikor kiderült, a brit Imperial Brands (korábban Imperial…

Házisáfrány: Élesztős receptek átszámolása kovászosra

Ha valaki rendesen beleássa magát a kovászolásba, óhatatlanul eljut arra a pontra, amikor ki akar próbálni olyan kelt tészta recepteket is az új módszerrel, melyeket eddig élesztővel készített. A mennyiségek átszámolása elsőre ijesztőnek tűnhet, de némi matektudással könnyebb, mint gondolnád. Nem beszélve arról, hogy annak idején nem árultak boltban élesztőt, így minden kelt tészta kovásszal készült, és ha dédanyáink így sütöttek, nyilván nekünk…

Hobbiszakács / Skandikamera: Koronaidők a Skansenben

A ragyogó idő ellenére egyedül voltam a Skansenben. Követtem a tyúkok példáját, és a kakas nyomába szegődtem. A medvék karámjánál búcsút intettünk egymásnak.  A bocsok épp a fáramászást gyakorolták.  A mókus szemmel láthatóan nem zavartatta magát. A faluvörösre festett nyári lak és a macskaköves utcák a közelmúltat idézik. A néptelenség miatt enyhe tériszonyom támadt. Nem időztem sokáig, hanem szépen hazaballagtam.

Városi konyha: Csokis-mogyorós tekercs

A svéd fahéjas tekercs és a krémes töltelékű kakaós csiga keveréke egy kis mogyoróval megbolondítva. Emlékeztek még, hogy pár hete már megosztottam veletek a mogyoróliszttel készített Répatorta receptem? Ígértem, hogy lesz folytatás, hiszen a Grapoilától kapott liszt nagy kedvenc lett. Most egy reggeli édességet készítettem belőle, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy csak pislogtam. :D Készíthettem volna egyszerűen, ahogy a kakaós csigát szoktam:…

A Borrajongó: Új utakon - Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2018 és Szekszárd Kékfrankos 2018

Április elején új borcsaláddal lépett ki a nagyközönség elé a Heimann Családi Birtok, Heimann & Fiai néven. Az új borok a 2018-as évjárattól különálló márkanév és arculat alatt jelennek meg, egyrészt elválasztva a családi birtok már hagyományosnak mondható portfóliójától, másrészt mégis tovább képviselve a családot és a folytonosságot. A Heimann & Fiai borok már ifj. Heimann Zoltán elképzelései alapján születnek, ötvözve a szekszárdi és a…

sörfigyelő: The Beertailor Red Ale

Illat: jóféle barnás-vörös Hab: lágy drapp Szín: sötét vörösesbarna  Kezdésnek tompább barna ízjegyek egészülnek ki a felismerhető vörössel. Telt a kortyérzet, tökéletesen passzol a szénsavasság, talán ízre lehetne több is! Nálam ez a barna-vörös párosítás az Amstel Bock óta nagyon bejön. Ráadásul az egyetlen hasonló nedű, a Hacker-Pschorr Animator csak utánjárással szerezhető be. Ezekhez képest a Beertailor Red Ale ugyan alkoholban és ízben…

Tejturmix: Sült eper

Egyik délután mikor Instagram végigszaladtam a képeken, egyből megragadta a tekintetemet Kárai Dávid ragyogóan piros fotója, ami alatt valami sült eperről említett. Nem hagyott nyugodni a gondolat és maga a fotó, így én is készítettem egy adagot. Végülis egy eper lekvárról beszélünk, ami nincs tartósítva - tehetjük melegen fagyira, hidegen egy tejberizsre vagy egy habos gofrira.  3 adag Hozzávalók: 380 g friss eper, a zöld része nélkül 2…

Blogkocsma: Teljeskiőrlésű rozskenyér kovásszal

Néhány hete ápolgatom már a kovászomat: hátha nem lesz a megszokott kenyerem (amit reggel 9-ig kéne megvennem, mert akkorra elfogy, a korom miatt viszont akkor nem vásárolhatok). Egy félkilós rozsos kenyeret 8 napig eszem, és most sikerült úgy elfogyasztanom, hogy hétvége jött és hirtelen nem találtam valaki fiatalt, aki reggel hajlandó felkelni nekem egy kenyérért. Elővettem hát a pihenő kovászt, és kiadósan megetettem. Nekem a rozslisztes…

Nyárspolgár BBQ: Rekeszizom-szték faparázson

A marha-rekeszizom hazai viszonylatban kevésbé használt húsrész. Tömör, zsírerekkel szépen átszőtt, és a rostjai sem túlságosan rágósak, így kíváncsiak voltunk, hogy a magyar wagyuállományból származó hús hogyan sül meg friss faparázs felett! A skirt steak a marha első felén található rekeszizom hatodiktól a tizenkettedik bordáig terjedő része. Jellemzően egy hosszú, lapos húsdarab, amit nem annyira a porhanyóssága, mint inkább az íze miatt…

Más Tészta: Kuckózós reggeli

A kötelező kuckózás feloldása után sem hagyhatjuk el a család kényeztetését. Akár már kora reggel egy egyszerű, de isteni reggelivel indíthatjuk a napot. A legegyszerűbb hozzávalókból is varázsolhatunk „fancy” ételt. Én továbbra is hiszem, hogy ha elégedetten, sőt vidáman indul a nap, akkor ez az érzés estig velünk is marad. ;-) Fotó: KockacZukor Hozzávalók: 4 db Gyermelyi tojás  4-5 ek kókusztej 4-5 fej gomba 2-3 ek reszelt parmezán…

A Borrajongó: Rejtőzködő borvidékek: Finger Lakes - Forge Cellars

Folytatódik a "Rejtőzködő borvidékek" sorozat, ezúttal az Újvilágba utazunk képzeletben. Az Amerikai Egyesült Államok egy különleges vidékéről és egy ottani pincészet két boráról szól a mai bejegyzés. Jégkorszakból származó gleccserek vájta tavak, egyedi mikroklímák, francia és amerikai tulajdonosok, riesling és pinot noir, ez a Forge Cellars. Finger Lakes Finger Lakes AVA (American Viticultural Area) New York államban, New York-tól mintegy…

Szőlőművelés: Ezerízű Dörgicse

Eljött az idő, amikor a korábbi írásoknak megfelelően leraktuk egy olyan modern szövetkezet alapjait, amely igyekszik bemutatni a Balaton-Felvidék termőhelyi adottságait a különböző fajták által. A tavalyi évben eredményes együttműködés kezdődött a Madaras Pincével, amelynek vezetőjével, Fogl Jánossal elég jól megtaláltuk a közös hangot. Egyetértés van közöttünk abban, hogy:   "Durva hiba a Balaton-felvidéket, és ostobasággal határos hiba a…

Édes pofa: Zöldfűszeres hasselback batáta - ha nincs ötlet köretre

A nagy és viharos múltú stokholmi Hasselbacken étterem https://hasselbacken.com/en/about-hasselbacken/a  történetének egyik jelentős pillanataként tartja számon, amikor 1953-ban Leif Elisson először alkotta meg a vékonyra irdalt, sült burgonyát. Hálás vagyok ezért a találmányért, akut köretdilemmán át tud segíteni. A batáta önmagában is nagyon tápláló gyökér, és ilyen módon kis rései rengeteg fűszert, zöldfűszert magukba tudnak fogadni úgy, hogy…

sörfigyelő: Pyynikin Pacific Pale Ale

Illat: barack, dinnye Hab: masszív Szín: sötét óarany, hivatalosan félbarna  Eleinte óvatosan dinnyés, citrusmixes ízű, csak enyhén édes, viszont a szájban marad  utána némi keserű. Később már határozottabb lesz, papaja és mangó is csatlakozik a trópusi koktélhoz, már szinte telt lesz érzetre. A lényege az egyediségében van, mert ugyan semmi extra nincs benne, mégis jól felismerhető a karaktere. Nem egy földhözvágós ízorgia, de ennyiért még az…

KevInfo: Hogyan szeresd meg a zöldségeket?

Gyerekkorunkban rengeteget szajkózták az óvónénik, tanítónénik, a szüleink és majd’ minden más felnőtt is az életünkben, hogy ha egészségesek akarunk lenni, akkor együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Bár régen a népi gyógyászat útján kétségtelenül terjedtek abszurd egészségügyi tanácsok, ebben valóban igaza volt a régieknek, és ezt a tudomány is alátámasztja – a legtöbbünknek azonban mindennapos harc a zöldségeket és gyümölcsöket beilleszteni az…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #164 - Jamina Burger, Békéscsaba

Jogosan merülhet fel a kérdés 2020-ban az emberben, hogy vajon komolyan lát még valaki fantáziát egy újabb burgerező megnyitásában? Ugyan nem tisztem erre válaszokat keresni, de mivel az azért kijelenthető, hogy nagyjából több zár be, mint nyit, így valahol érthető a dolog, ráadásul Békéscsabának ezen része, nevezetesen Jamina nem igazán dúskál a gyorséttermekben. Ráadásul az elhelyezkedése egészen parádés, egy rendkívül forgalmas szakaszon, az…

Ízek nyelvén: Tavaszi zöldséges-csirkés egytál

Na ez egy igazi spontán főzés volt! Csak azt tudtam, hogy szeretnék az itthon lévő sok zöldségből valami könnyű, gyors és finom ebédet készíteni. Emiatt ez egy olyan mindent bele étel lett. Semmi bonyodalom: minden zöldség felaprítva, a csirke pedig egyszerű citromos pácot kapott. A sokféle zöldség íze mind egybefő, a friss oregánótól és az aszalt paradicsomtól pedig még jobb lett az összhatás. Itt a tavasz, sőt már lassan a nyár dereka is,…

A Borrajongó: Tegnap ittam - Árpád-hegy Pince Szerencs Bora 2018

Noha Szerencs városát szokás a Tokaji borvidék kapujaként emlegetni, a köztudatban sokkal kevésbé él a borvidék részeként. A legtöbb Hegyaljára érkező borkedvelő áthajt a városon és folytatja útját Tokajba, Mádra, Erdőbényére, vagy a régió más, borturisztikai szempontból jelentősebb településére. Szerencsnek sok más hegyaljai településsel ellentétben nincsenek híres dűlői sem, és Szerencshez köthető, szélesebb körben ismert borászat is alig van.…

még több találat...