Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Keceli Gasztro és Bor Egyesület: 2025 07 18 Borklub Felező

Már hagyományosan az imrehegyi Káptalani Majorban kerül sor a félévzáró rendezvényre. Az időpont: 2025 07 18 18.00. A gasztro: Kézműves pogácsák; Hagyomány Tisztelő Alföldi Birkapörkölt főtt krumplival; Sült Sertésoldalas hagymás tört krumplival; Házi készítésű sütemények, rétes, fagyi; A borsor: Szászi Birtok Gyöngyözőbor 2024 - https://szaszibirtok.hu/ Dűne Borbirtok Generosa 2023 - https://duneborbirtok.hu/ Szászi Birtok…

A Két Cica Konyhája: Ezek hazánk legjobb vidéki éttermei 2025-ben!

Platán Gourmet, Tata Országos gasztrokörutazás a Dining Guide Top100 Étteremkalauzzal A gasztronómia egy igazi utazás, egy felfedezés, ahol minden falat új történetet mesél el. Hazánkban ráadásul olyan szerencsések vagyunk, hogy nem csak a fővárosba koncentrálódnak a  legkiválóbb éttermek, hanem jócskán akad belőlük vidéken is, sőt! A Dining Guide Top100 Étteremkalauz legjobb vidéki éttermeket felvonultató listája igazi gasztrokörutazásra…

FANAN Hummus: Mindenki kedvence egy asztalnál: FANAN ízek nagy társaságra szabva

Egy igazi baráti összejövetel lényege nem a tökéletes teríték vagy a milliméterre kiszámolt ültetési rend – hanem az, hogy együtt legyetek. Beszélgetés, nevetés, közös élmények… és persze valami finom, amit jólesik tunkolni, mártogatni, kenni, kanalazni – bárki bárhogy szereti. Csakhogy, ha egy nagyobb társaságot vársz vacsorára vagy épp grillpartira, a menü összeállítása igazi logisztikai bravúr lehet. Gluténérzékeny barát, tejmentes étrendet…

Gourmetchef: Alföldi csípős tekercs

Csongrádi csípős tekercs    ·         Hozzávalók 4 személy részére: ·           ·         60 dkg csont nélküli sertés karaj  ·         10 dkg füstölt szalonna  ·         20 dkg vöröshagyma  ·         20 dkg lángolt kolbász  ·         1 db csípős zöldpaprika  ·          só, bors ízlés szerint  ·         3 ek liszt  ·         2 tojás ·         10 dkg zsemlemorzsa Elkészítés: A töltelékhez a szalonnát üvegesre…

Blogkocsma: Egyben sült oldalas pirított szalonnás krumplival

Ahogy nálam gyakran elõfordul, megéheztem és nem volt fõtt étel (feleségem utazott). Irány a "csodahüttõ", ahol mindenféle alapanyagot szoktam találni. Most éppen egy bõ kilós oldalast egyben. Ez jó lesz mára, jönnek a kicsilyányék látogatóba. Ez már a végeredmény a tányéromon: Összegyûjtöttem hozzá mindent, amit beleképzeltem: 1+ kg vastag, enyhén zsíros oldalas (enyhén fûszerezve volt lefagyasztva) 1 tálca szép baconszelet 2 fej…

SütiSári: Erre kell a gyertya, így készül a szülinapi torta

Hozzávalók a tésztához: 400 g liszt 150 g laktózmentes vaj 150 g porcukor 2 db tojás 1 kiskanál vaníliapaszta vagy 1 evőkanál vaníliás cukor 1 teáskanál szódabikarbóna 3 evőkanál méz Elkészítés: A lisztet és a porcukrot szárazon elkeverjük, majd a felkockázott vajjal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a mézet, a szódabikarbónát, a vanília aromát és a tojásokat. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát letakarva legalább 30…

Keceli Gasztro és Bor Egyesület: A Rakszőlő

Egy soknevű szőlő fajta Németh Márton háromkötetes „Ampelográfiai album” cím átfogó m vében (Bp., 1967–1975) az olvasható, hogy a Raksz l ’convar. pontica subconvar. Balcanica provar. mesocarpa subprovar. macedonica’ ismeretlen eredet , többen magyar fajtának tartják. A filoxéravész el2tt nagyon elterjedt volt (erre utal nagyszámú társneve is). Újabban term2területe er2sen csökken, Romániában (Erdélyben) még nagyban termesztik ezt a sokmagvú,…

A Két Cica Konyhája: Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze

A görögdinnye nem csupán hűsítő nyári csemege, hanem valódi íz- és tápanyagbomba, amely számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Lacházi Pál dinnyeszakértő segítségével bemutatjuk, miért érdemes ezt a csodálatos zöldséget beépíteni az étrendedbe. Az olyan nemesített görögdinnyefajták, mint a Mirto és a Rubin különösen lédúsak és frissítő ízvilágukkal tűnnek ki, tökéletes választást jelentenek a nyári felfrissüléshez és hidratáláshoz. A…

Csabi Konyhája: 15. Csabi Konyhája X Chili House Burger Party

A legutóbbi újragondolt céklás burger után most egy teljesen új összeállítással, egész pontosan egy ízig-vérig olaszos burgerrel készülünk a 15. Csabi Konyhája X Chili House Burger Party alkalmából.  A jól ismert és szeretett pirított buci aljára kerülni fog a Chili House háziszószból, majd némi jégsalátával, rukkolával és lilahagymával, valamint szárított paradicsommal ágyazunk meg a 160g marhahúspogácsának, amire mozzarella sajtot…

A Két Cica Konyhája: Egy napos mini Olaszország a Szentendrei-szigeten!

Augusztus 16-án Itália a Rosinante kertjébe költözik! Ezen a szombaton két időpontban is várják azokat, akik egy napos nyaralásra vágynak, tökéletes olasz hangulattal és olasz specialitásokkal: 11:00-15:00 és 18:00-21:00 között!  A két turnus között ők is sziesztát tartanak, ahogy déli kedvenceinknél is megszokott, de természetesen antipasti tálakkal, házi grissinivel, csodás kávéval, üdítőkkel, habzókkal ekkor is szolgálnak. Idevarázsolják…

Satake: Hogyan használd helyesen a japán szakácskéseket?

Ha valaha is volt szerencséd egy igazi japán késhez, akkor tudod, milyen hihetetlenül éles és pontos tud lenni. Ezek a műalkotások nemcsak szépek, de a megfelelő használattal forradalmasíthatják a konyhai munkádat. De mi is a titka a helyes használatnak, és miért van az, hogy nem mindegy, hogyan nyúlunk hozzájuk? Ugyan minden japán késre igaz, de nézzük meg ezt a Satake kések tükrében, hiszen már úgyis nálunk jársz! A japán kések különleges…

Satake: ELÉRHETŐSÉGÜNK

A Satake által forgalmazott késeket ezen az oldalon érheti el:   https://www.satakeknives.com/       Ismerje meg a Satake Japán Konyhakések Kiválóságát! Üdvözöljük a Satake Cutlery Mfg. Co., Ltd. világában, ahol a japán konyhakés gyártás remekművei kelnek életre. Fedezze fel a Satake késeket, amelyek a precizitás és a hagyomány ötvözetét képviselik! A Satake Hagyomány: Minőség és Innováció 1947 Óta Alapítás és Elkötelezettség: Az…

Szeretem a pulykát: Receptek a nagyvilágból: Törökország

Ismét egy a magyarok által kedvelt üdülőhelyre megyünk, amely azért hazánk történelme szempontjából is meghatározó, ez pedig nem más, mint Törökország🇹🇷 Bármilyen hihetetlen, de Törökország is pulykahús fogyasztó nemzet 🇹🇷🦃  Elsőre bizonyára a gyros, vagy inkább a kebab elnevezés ugrik be mindenkinek, ha Törökországról van szó, holott rendkívül színes és változatos a török konyha. Személy szerint rajongok az édességekért, de ezt most hagyjuk,…

The Dram Diary - whiskyblog: 183. Nyáresti Tokaji

A nyár közepe nem szokott jó alkalom lenni whiskykóstolásra, hacsak nem egy jól légkondicionált lakásban élsz. Most viszont az idő kegyesebb, így a hűvösebb estéket kihasználva előkerül egy-egy minta (vagy több) esténként. A WhiskyNet évtizedes munkájának köszönhetően nem ritkák a Tokaji hordós whiskypalackozások a hazai piacon. Ezúttal is egy ilyen tételt vizsgálok meg, méghozzá a kereskedőcég legújabb ilyen kiadását. Több szempontból is…

Satake: A mai Japán késgyártás: A hagyomány és az innováció találkozása

Mi teszi a japán késeket annyira különlegessé? Nem csupán egy éles pengéről van szó, hanem évszázados hagyományról, precizitásról és a folyamatos megújulás szelleméről. Merüljünk el együtt a japán késgyártás lenyűgöző világába, a múltból a modern jelenbe! A késgyártás bölcsője: A múlt hagyományai A japán késgyártás története szorosan összefonódik a szamuráj kardok, a katanák készítésével. Gondoljunk csak bele: az a tudás és technika, amivel…

A Két Cica Konyhája: A legjobb rumok, amit itthon is megvehetsz

A Szupermenta program terméktesztjén ezúttal rumokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az összehasonlító vizsgálatba 20 rum – 11 gold és 9 dark – került be, amelyek hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálaton is részt vettek. Egy termék esetében jelölési hibát tártak fel a szakemberek, míg egy, a tesztből kizárt fehér rum esetében élelmiszerminőségi probléma miatt intézkedtek. A hatóság mindkét…

Margit2 blogja: citromfű, házi fagyi, kremes, gofri, hókifli, sajtospogi, rakott kiflik....

Az elmúlt időszakban szárítottunk citromfüvet, már a dobozban is van a helyén... de majd még kell levágni... és szárítani, mert nagyon szeretjük a teáját! Házi készítési fagyi is készült, nagyon finom is lett!  A krémes is már szója tejjel készült.. A gofri is mindig kapós, na és a hókiflik előre elkészíthetők... most is így volt. Aztán sajtos pogikat is sütöttem, szív formával is szaggattam a tésztából. Meg rakott kifliket is csináltam, az is…

Csabi Konyhája: Cukkinis muffin

A legutóbbi cukkinis csirke recept után gondoltam itt az ideje egy újabb édességnek, hiszen tavaly már készítettem egy eszméletlenül finom kakaós cukkinikenyeret. Ahogy a cékla, úgy a cukkini is kiváló alapanyag desszertekhez, bár a céklával ellentétben a cukkininek nincs igazán karakteres íze, így igazából az tényleg csak rajtunk múlik, hogy végül milyen lesz az ízvilág. Ezúttal egy kicsit visszafogottabb fűszerezéssel dolgoztam, de a…

Dekantáló: Országos Borverseny 9 Fejér Vármegyei éremmel!

Kissé késve, de megismertetjük Önöket, a borbarátokat a június 26-án megrendezett, az esztendő legfontosabb boreseményével. Mert: megrendezték az idei országos borversenyt! Sok részvevő még több kiváló nedűvel jelentkezett a legnagyobb hazai megmérettetésre. Sokan szereztek arany- és ezüstérmet, a többségük ismert borász, de szerencsére találhattunk új borászatokat, és fiatalokat is a méltán büszke érmesek között. Ami Fejér megyét illeti. A…

még több találat...