Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Bátor nyúl konyhája: Ribizlis sütemény őzgerinc formában.

Ribizlis sütemény őzgerinc formában. Nagyon kellemes ízű sütemény azoknak, akik a kevésbé édes tésztákat kedvelik. Más gyümölccsel is elkészíthetik, így most egy praktikus alapreceptet ajánlok. Öröm ilyen szép, saját gyümölccsel sütni. Hozzávalók: 3 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 14 evőkanál süteményliszt, csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vanillin cukor, másfél deciliter hideg tej,   20 dkg ribizliszem, 5 dkg darált dió, vagy…

Gourmetchef: Jávai jeges kávé

Jávai jeges kávé Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc kávékülönlegességemet. Kettő az egyben, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy. A nyári meleg sztárja is lehet. A recept 1 adagra Hozzávalók : 3-4 darab jégkocka (pohártól függ)  1 eszpresszó kávé 2 evőkanál barna cukor 1 dl víz 1 dl narancslé lehet 100% 1 darab narancs Elkészítés: Egy kis lábasba feloldjuk a vizet és a cukrot. Tehát cukorszirupot…

világevő: Csodálatos gasztrovideók, bárcsak lenne ilyenből magyar változat is!

99%-ban csak saját élményeken alapuló, saját tartalmakat teszek ki a blogra, de ezt túl jó ahhoz, hogy ne osszam meg.   Na meg voltak azért a helyszínen saját élményeim is bőven, Észak-Vietnam az egyik nagy kedvencem a gasztroúticélok közül, mindenkinek nagyon ajánlom. Szerintem itt a legfinomabb a pho, és tele van olyan ínyencségekkel, amik miatt végig óriási élmény az utazgatás errefelé. (Itt lehet ezekből Budapesten a legjobbakat…

Más Tészta: Csak 3 hozzávaló: pikk-pakk kekszek

Júliusban jó néhány születésnap és névnap is van a családban, és a baráti körömben is ünnepelnek páran. Jellemzően ajándékba gyakran készítek édességet, főleg mézeskalácsból. Hiába őszi, téli édesség, nyáron is sokszor kell mézest sütnöm, mert a kislányom imádja. De ajándékba ezúttal valami más jellegű sütit szerettem volna készíteni, ezért egy három hozzávalós, extra gyors kekszre esett a választásom. Tényleg pofon egyszerű, finom, omlós…

Városi konyha: Paradicsomos rakott padlizsán

Könnyű nyári, zöldséges ebéd. A nagy nyári melegben nekem sincs mindig kedvem bekapcsolni a sütőt, de ehhez a könnyű, ám mégis laktató padlizsánhoz megéri, mert nem tart órákig elkészíteni. A recept olasz, de semmi tészta, csak zöldség. Mert az olaszok sok zöldséget esznek. Például salátát, amit szinte mindenhez összedobnak,  legyen az hús, pizza vagy tésztaétel. De sütőben is megsütik őket, szaftosra, hogy lehessen tunkolni, mert az is fontos -…

Citromdisznó: Tofu

Ezzel a recepttel szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a tofu nem finom. Való igaz, hogy egy sült húson képződő pörzsanyag kavalkáddal nem vetekedhet, de nem is ez a dolga. A szója fogyasztás jótékony, avagy káros hatásairól megoszlanak a vélemények, mint sok más dologról is. A mértékletesség, a középút elvét alkalmazva bátran bele mertünk harapni. Napi szinten nem, de heti rendszerességgel részévé szeretnénk tenni az étrendünknek, azzal a…

Szivarozok tehát vagyok!: Ezért passzol össze a szivar és a pezsgő

Scarlett Johansson a Moët & Chandon-t választotta, vagy őt választotta a Moët ...? Néhány szivar kedvelő igyekszik elkerülni a tömény italokat, de néha még ők is megengednek maguknak egy kis alkoholt. A pezsgő és a szivar egy tökéletes párosítás lehet számukra. Természetesen, ami az egyik ember szerint egy jó párosítás, nem biztos, hogy egy másik ember esetében is működni fog. Ez egy nagyon hedonista téma, és sok más dologhoz…

Édes pofa: Anna banános répatortája és még 4 turbó étel szülés utánra

“Szóval evett egy kis humuszt zöldségekkel szülés után? Ne csodálkozzon, hogy szédül. Pár órája szült egy babát! Olyan, mintha lefutott volna egy maratont. Most nagyon sok kalóriára van szükség, hogy visszanyerje az erejét! Gyorsan egyen valami édességet! Mikor máskor nassolhat az ember éjjel bűntudat nélkül?” - kísért vissza az ügyeletes szülésznő a gyerekágyi kórterembe, amikor elindultam visszaszerezni a babámat a születés utáni…

Ízvilágom: Babcurry

Ismét egy húsmentes ételt hoztam. Ez a curry egy, ha minden előkészület (értsd bab beáztatása) megtörténik, akkor nagyon gyorsan elkészthető, laktató finomságot készítettem. Adag: 2 fő Hozzávalók: 100 g tarkabab (vagy vörös, vagy épp vegyesen fehér és vörös, ízlés szerint) 1 db lédús paradicsom 140 g sűrített paradicsom 100 g házi paradicsomlé (nálam házi, de a bolti is megteszi csak akkor kicsit savanykásabb lesz a ragu) 50 g rizs 4…

VegaTerasz: Nyári tejfölös krumplileves dazdagon

Nyáron a hőségben felesleges nagy kalóriatartalmú ételeket enni, jelen költeményünk mégis ad annyi töltést, amivel el lehetünk egy időre. A leves előnyeit amúgy felesleges túlmagyarázni: eszünk is meg iszunk is... Kánikulában kell a folyadék, de ha mellette jól is lakunk, akkor időt spóroltunk meg a konyhában. Természetesen nem útépítőknek ajánlom ezt a saját anyagával habart könnyed kis ebédet.  A kamra kisöprése is szempont jelen esetben,…

sörfigyelő: Horizont Hazy Queen

Illat: barack-papaja Hab: lágy Szín: opál   A 2021 09. 30. lejáratú őrületesen gyümölcsös volt és annyira szűretlen, hogy teljesen rostos gyümölcslének adta magát, pedig csakis a sörhöz szokásos összetevők vannak benne a búzapelyhet leszámítva. Ez azt jelenti, hogy hagyományos sör jellegét elveszítette. Viszont nagyon finom papaja-őszibarack íze volt. Az utóíze gyümölcshéjas mód volt kesernyésebb. A 2021 11. 25. lejáratú egy fokkal…

Szeretem a pulykát: Spárgás pulykamell csőben sütve

Miután megláttuk, hogy mennyibe kerül a spárga és túl vagyunk az első infarktuson, szépen berakjuk a kosárba és megvesszük. Mert még a drága spárga is megéri ebben a zseniális nem mindennapi fogásba. Egyétek, szeressétek!  Spárgás pulykamell csőben sütve Hozzávalók: 50 dkg pulykamell kis kockákra vágva 20 dkg zöld spárga  só bors a sütéshez: olaj a besamelhez: 5 dl tej 5 dkg  vaj 5 dkg liszt só őrölt fekete bors frissen…

Blogkocsma: Tél a nyárban: holland „hachée” almás vöröskáposztával

Vendégposzt MadMary "slow cooker"-jéből   Már régóta fontolgattuk egy „slow cooker” vásárlását, mégis csak pár napja szántam rá magam a cselekvésre – a végső döntésben pedig sokat segített kedves és tapasztalt kocsmatársaim egybehangzó lelkesedése e különleges főzőeszköz iránt. Kisebb űrtartalmú (3,5 literes) gépet választottam, mivel alapból kétszemélyes a háztartásunk, s egyébként sem vagyunk nagyétkűek. No de mivel avassuk fel legújabb…

A Borrajongó: Homoky Dorka a Vino Piano-ban

A kerthelyiségek, teraszok megnyitásával beindult az élet Budapesten is, a borkóstolók is visszatértek, és ahol az adottságok ezt megengedik, a kettő kombinációja is adja magát. A Tűzoltó utcában, az Élesztővel és a Pancs Gasztroplaccal lényegében egy fedél alatt működő VinoPiano is így tesz, a nyár folyamán a meghívott borászok a teraszon (rossz idő esetén a bárban) kötetlen formában mutatják be boraikat. Az első alkalommal Homoky Dorka volt a…

Ízvilágom: Gluténmentes és laktózmentes lasagne padlizsánnal, vöröslencsével és baconnal

Ezt a rakott tésztaételt, már sokszor készítettem, mindig más változatban, más töltelékkel, mindig sikert aratva. Egy dolog volt közös az eddigi változataiban, az pedig a darált hús volt. Most azonban úgy döntöttem, hogy zöldséges lasagne készül, annyi hús lesz benne csupán, amennyit a bacon jelent. Ez is csak azért került bele, hogy felhasználjam, s ne kelljen kidobni azt. Most is, mint általában a maradékokat használtam fel ehhez a recepthez.…

Kata konyhája: Krémleves barackból

Hozzávalók: 4 db érett őszibarack (vagy nektarin) 1 csomag vaníliás cukor 2 ek kristálycukor 2 ek citromlé 8 dl víz 1/2 csomag vaníliás pudingpor (20g) A barackot megmossuk, meghámozzuk és feldarabolva egy lábosba tesszük a vízzel, cukrokkal és citromlével együtt. Megvárjuk míg felforr, ekkor belekeverjük a pudingport is, majd botmixerrel pürésítjük. Pár percig főzzük, míg sűrűsödni kezd a leves. Hidegen,esetleg egy kis tejszínhabbal…

sörfigyelő: Hacker-Pschorr Kellerbier dobozos

Illat: most azt mondanám, hogy semmi, de mivel szakértők vagyunk, ezért kiérzünk valami félig meddig gyümölcsös IPA jellegű illatot Hab: élesztős, hamar eltűnik Szín: zavaros mézsárga A dobozos kiszerelés megjelenése, az ezzel járó megfizethetőbb ár és a régen készült teszt elégséges indokot szolgáltatott az újbóli értékelésre. Szándékosan jéghidegre hűtöttem be, hogy végigvárva a felmelegedést, minden rejtett ízét megtapasztalhassam. Nos,…

Más Tészta: Ínycsiklandó LEGO fogások

Rendhagyó ételhozzávalók lesznek a mai Trend ABC-ben, méghozzá LEGO darabok! Nálunk konkrétan tényleg van a spájzban is ezekből az építőkockákból, mert a lakás gyakorlatilag minden pontját elárasztotta vele a gyerkőc. Egy japán Lego guru, Tary most ínycsiklandó ételeket dobott össze ezekből a színes műanyagdarabokból, eszméletlen élethűen! Talán most a felnőttekre is értelmezhető lesz a LEGO dobozokra írt, 'az apró darabok lenyelésének…

Kata konyhája: Tejszínes málnatorta mézes kekszes alappal sütés nélkül

Hozzávalók (20-22 cm-es tortaformához): A kekszes alaphoz: 20 dkg mézes keksz (de bármilyen más is jó, pl.: zabkeksz) 5 dkg olvasztott VAJ A krémhez: 2 dkg porzselatin + 8 ek víz 4 dl habtejszín 5 dkg porcukor 2-3 ek frissen facsart citromlé 35 dkg tejföl 20 dkg málna (vagy más bogyós gyümölcs)   Előkészítjük a torta végleges helyét - én tortaállványon dolgoztam -, de lehet tálcán vagy tortatartó/hordozó alján is. A közepére…

még több találat...