Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Régi és új étkek, mai ízek: Mustármártás

Blogunk és hasonló nevű facebook-csoportunk mottója többek között, hogy a régi ételek receptje ne felejtődjön el, illetve mostani konyatechnikával tartsuk életben ezeket a remek recepteket. Egy régi szakácskönyvben találtam erre a gyöngyszemre. Azoknak szól, akik nem szeretik a majonézt, vagy egy új ízre vágynak. Tökéletes salátákhoz, rántott ételekhez. Legnagyobb előnye, hogy hamar kész van és minden megtalálható otthon hozzá.   Elkészítés:…

Régi és új étkek, mai ízek: Tanzániai banános curry

Akik ismernek minket, ők jól tudják, hogy az egzotikus konyhát is nagyon szeretjük. A főzőbanán viszonylag nehezen beszerezhető, de érdemes  kipróbálni ezt a Kelet-Afrikai ételt, ami felvonultatja a helyben termesztett fúszerek bőségét. A főzőbanánt helyettesíthetjűk éretlen banánnal.  Én nem szeretem a koriander zöldjének ízét, viszont ebben az ételben nem passzolna bele a petrezselyem. Az ilyen jellegű ételeket wokban vagy magas falú…

Régi és új étkek, mai ízek: Gránátalmalikőr

Aki szereti a gasztro ajándékot, annak biztosan remek karácsonyi ötlet lehet, de kitűnő vendégek fogadásakor is. Ha most elkészíted, akkor karácsonyra kész is lesz. Nics sok munka vele, fél liter lesz belőle.   Hozzávalók: 1 nagyobb gránátalma, 1 vaníliarúd. 1 rúd fahéj. 4 szem kardamom, 15 dkg barna kandiscukor, 3,5 dl barna rum.   Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, celofánnal és kupakkal lefedjük. Naponta…

The Dram Diary - whiskyblog: 190. Whisky Show Budapest 2025 - privát értékelés

Egyhetes skóciai tartózkodásból szinte beesve érkeztem az idei budapesti Whisky Showra, így különösebben nem voltak nagy terveim. Ami biztosnak látsztott, hogy beülök egy Arran masterclassra - az idei kínálatból ezt választottam a lepárló 30. évfordulója okán, hiszen tudtam, hogy egy 28 éves single caskot is fogunk kóstolni. A másik tervem pedig az volt, hogy üdvözlöm a régi kollegákat és iparági ismerősöket, hiszen nekem a Whisky Show az a…

Régi és új étkek, mai ízek: Vegán gofriburger gombafasírttal

Sajnos az időjárás rossz. Sokan azt gondolják a szép napos idő jó, de szomjazik a természet és a föld különösen. Ilyenkor már sok gombát szoktunk szedni, most esély sincs, így bolti gombából készült az étel. Hozzávalók a fasírthoz: 30 dkg gomba 10 dkg főtt rizs 3 dkg zsemlemorzsa só frissen őrölt bors fűszerpaprika fokhagyma granulátum 1 tojás 7 dkg dió 2 ek olívaolaj Egy késes betétű robotgépben külön-külön felaprítjuk a gombát…

SütiSári: Nem kell sok minden ide, így készül az ízletes pite

Hozzávalók a 21 cm átmérőjű formához: 200 g liszt 150 g vaj 1 db tojássárgája 60 g porcukor 1 csipet só Hozzávalók a töltelékhez: 350 g sütőtök 2 tk mézeskalács-fűszerkeverék 2 db tojás 56 g vaj 3 ek liszt 1 tk vaníliaaroma 1 csipet só Elkészítés: A sütőtököt kettévágjuk, és előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 40 percig sütjük. A lisztet, a porcukrot és a sót szárazon összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a felkockázott…

AI CHEF: Sárgabarackos köleslepény

Puha, gyümölcsös, gluténmentes sütemény. Hozzávalók:• 80g köles• 2 dl növényi vagy tehéntej• 1 tojás• 3 érett sárgabarack• 1 evőkanál nyírfacukor vagy nádcukor• egy csipet fahéj (elhagyható)Elkészítés:1. a kölest főzd puhára a tejben (kb. 15 perc), majd hagyd kicsit hűlni.2. a barackokat vágd kis szeletekre.3. a főtt köleshez keverd hozzá a tojást, az édesítőt és a fahéjat.4. egy kisebb tepsit vagy sütőtálat bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele…

Régi és új étkek, mai ízek: Káposztás sertéstokány

Egy régi receptünk, amely nem került fel a blogra. Itt az ideje. Hozzávalók: 72 dkg sertéslapocka, 2 közepes vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, pár ág borsikafű (csombor) és majoránna levele, negyed fej káposzta, olaj, só, törött bors. Az olajon megpirítjuk a félbe, majd szeletekre vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma összeesett rárakjuk a csíkokra vágott lapockát. Amikor már engedett a hús egy kevés levet, belereszeljük a…

Régi és új étkek, mai ízek: Temesvári sertéstokány

A tokányok kedvenceink között vannak, mint oly sok más étel. Viszont ezt a tokányt valahogy nem ismertem. Munkámról itt nem igazán írhatok, de el tudom mondani része az egyes közétkeztetési feladatok ellenőrzése. Nos, ezt az ételt is így láttam meg, éppen ezt szolgálták fel. Nyilván közüzemi körülmények közt, így utána néztem a receptnek és el kellett készítenem. Nem csalódtam, sőt jobb is, mint amit a munkahelyen láttam. De ez szerintem nem is…

FANAN Hummus: A tányérod az első védelmi vonal: egészségmegőrzés hummusszal

Miért romlik a magyarok egészsége? Az EU-ban 2023-ban a születéskor várható átlag életkor 81,4 év. Magyarország e szint alatt marad, és több hazai régió is sajnos sereghajtó. Észak-Magyarország 74,9 évvel az egyik legalacsonyabb értéket mutatta az uniós régiók között. Az OECD 2023-as országjelentése szerint a magyarok 24%-a küzd súlyfelesleggel, és a túlsúly-elhízás együtt jelentős terhet ró az egészségre. Az életmód-kockázati tényezők…

Csabi Konyhája: A nagy madridi gasztrotúra

Spanyolországban korábban csak Barcelonában jártam, igaz ott háromszor is és nagyon sok nagyon pozitív élménnyel gazdagodtam. Ezúttal Madrid, a főváros volt a célpont és mint mindig, a látnivalók mellett gasztronómiai érdekességekből is alaposan felkészültem. A tintahalkarikás szendvics egy nagyon népszerű és ikonikus étel Madridban, ennek megfelelően rengeteg helyen kínálják, főleg a Plaza Mayor, azaz a főtér környékén. Én több…

Dekantáló: Ősszel is Balaton!

Négy évszak, egy Balaton és a csodás Balatonalmádi. Ezek a fogalmak minden ősszel összeforrnak, amikor is a vasútállommáshoz közel a Bor és Piac Magazin jóvoltából remek borkóstolón és mesterkurzusokon vehetnek részt az érdeklődők. A széles néptömegek sűrűn forognak a bemutatók asztalai körül és elégedett cuppantások kísérik a kóstolt bor vélemény nyilvánítását. Jó esték ezek, most is jóestét kívánunk mindenkinek! A Bor és Piac az „Ősszel is…

Csabi Konyhája: Áfonyás-túrós sült zabkása

A legutóbbi nagy sikerű áfonyás-túrós süti sikerén felbuzdulva egy szintén nemrégiben igen jól sikerült sült zabkása képében született újjá az áfonya és a túró örök barátsága. HOZZÁVALÓK (28cm tortaformához) 450g túró200g zabpehely (aprószemű)125g áfonya100g cukor100g görög joghurt5 tojás (M)1 citrom reszelt héjacsipet só Első lépésként egy nagyobb tálban kicsit áttörtem villával a túrót és összekevertem a felvert tojásokkal. Ezután…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #219 - Junk Burger, Madrid (Spanyolország)

A madridi Junk Burger azzal keltette fel érdeklődésemet, hogy 2022-ben megnyerte Spanyolország legjobb burgere díjat a szóban forgó smashed burgerével, ráadásul eddig bármilyen smashed burgert ettem Barcelonában, mindig rendre le lettem nyűgözve, még ha nem is a kedvencem a műfaj. Maga a hely 2020-ban, egy hónappal a COVID előtt nyílt, úgyhogy egy nem éppen egyszerű életutat tudhatnak maguknak, mára viszont már 3 egységgel is büszkélkedhetnek a…

AI CHEF: Parmezános-tejszínes rakott krumpli spenóttal és füstölt sajttal

Van, amikor a klasszikus ízeket érdemes újragondolni. Ez a parmezános-tejszínes rakott krumpli például épp annyira otthonos, mint a hagyományos változat, mégis egészen más élményt ad. A füstölt sajt mély, karakteres aromája, a friss spenót üdesége és a krémes tejszín tökéletesen kiegészítik egymást, így egy könnyed, de mégis laktató vacsora születik, amitől az egész konyha illatozni fog. Parmezános-tejszínes rakott krumpli spenóttal és füstölt…

SütiSári: Francia apró süti átgondolva, a szezon gyümölcsével bolondítva

Hozzávalók az alap tésztához: 2 db tojás 1 db tojássárgája 100 g vaj 100 g cukor 100 g liszt 1 kávéskanál sütőpor 40 g reszelt alma 1 csipet só Szükséges eszköz: szilikonos madeleine forma francia apró süti átgondolva a szezon gyümölcsével bolondítva   Elkészítés: A vajat megolvasztjuk a mikróban, majd hagyjuk visszahűlni. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. A tojásokat habosra keverjük, majd…

Régi és új étkek, mai ízek: Kínai töltött káposzta

A töltött káposzta nekünk magyaroknak egy alap étel, nem véleltlenül. Blogunkon is sokféle recept található a görög töltött káposztától kezdve a hagyományos, a vega verziókig és füstöltünk halat is, hogy készüljön balatoni verzió, de van töltött lilakáposzta receptünk is, amelynek töltelékében mazsola van és egy kellemes mézes citromos mártás dukál hozzá. Most folytatjuk a nemzetek töltött káposztáival, egy számunkra kicsit fura ízvilágú,…

Régi és új étkek, mai ízek: Marokkói stílusú töltött padlizsán air fryerben

Az arab világ a mesés kelet ismét. Akik követnek bennünket tudják, hogy ezek az ízek nálunk nagyon sokszor visszaköszönnek, most például ebben a receptben. A töltelékhez készült ragu pedig tésztákra is ideális feltét. Hozzávalók: 4 közepes padlizsán félbevágva és beírdalva 1 fej vöröshagyma apróra kockázva 3 gerezd reszelt fokhagyma 50 dkg darált marhahús 3,5 dl paradicsomlé só, frissen őrölt bors  őrölt fahéj őrölt római…

Blogkocsma: Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

A lehető legegyszerűbb, ám igencsak ütős spagetti receptjét prezentálom. Mivel imádom a fokhagymát (és frissen szedtem a veteményből), nem álltam meg egy kis csilipaprika nélkül készíteni. Gyengébb tűrőképességűek kihagyhatják a csilipaprikát ... Lementem a veteményesbe, mit hozzak fel, és szép paprikákat találtam. Hamár ott jártam zöldfűszereket is szedtem, mert az kell hozzá. Tányérra tettem, hogy külön lefotózhassam…

FANAN Hummus: Hummusz-party gyerekeknek: mini szendók, maxi mosolyok a Fanan-nal

Gyerekzsúrra készülsz? Jó hír: nem kell órákat a konyhában töltened ahhoz, hogy a kicsik (és a szülők) is odalegyenek az asztalért. A FANAN hummuszokkal pillanatok alatt színes, laktató és játékos menüt rakhatsz össze, ráadásul a gyerekek is imádják, ha ők maguk kenhetnek, tunkolhatnak, „építhetnek” szendvicset. A FANAN többféle kiszerelésben és ízben érhető el: a 100 g-os FANAN Falat egy „egy gyerek – egy doboz” megoldás, mellette ott a 250 g-os…

még több találat...