Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

SütiSári: Terjeng a friss bagett illata, ez lesz a péksüti varázslata

Hozzávalók: 600 g finomliszt 3,5 dl víz 1,5 tk. só 1 tk. kristálycukor 9 g instant élesztő 3 ek. olíva olaj   Elkészítése: A lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük a dagasztó edényben. Hozzáadjuk a vizet és az olíva olajat a száraz alapanyagokhoz. Dagasztó gépben kidagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 1 óráig kelesztjük a tésztát. A tésztából rudakat sodrunk . A bagett sütőformába helyezzük bagetteket. Meleg helyen lefedve a…

mákvilág: A mák élettani hatásai

A mák magjai különösen gazdagok különféle tápanyagokban, és az egészségre gyakorolt hatásaik széleskörűek. Elmondjuk miért: A mák magjai különösen gazdagok különféle tápanyagokban, és az egészségre gyakorolt hatásaik széleskörűek. Az ún. orvosi mákot a mai napig használják fájdalomcsillapításra (morfint nyernek ki belőle), az étkezési mákok esetében azonban ez a hatás nem jelentkezik.  Nyugtató és relaxáló hatás: A mák magjai, különösen a…

sörfigyelő: Taiwan Beer One

Illat: üde, friss, gyenge malátásság Hab: szép, apró buborékos, fehér, rugalmas Szín: hazy arany   Talán jobb, mint a sima, de nekem nem az esetem. Ha nagyon akarnék magyar vonatkozásokat mondani, akkor az a Szalonra hasonlít a leginkább, a Double Hops a Borsodi Hoppy-ra, ez pediglen a Pécsi szűretlen pils-re. Nem túl testes, talán még az eredetinél is vékonyabb, a malátája kicsi helles-es beütéssel bír, de alapvetően egy üde sör, mert azért…

DiliChef: Chili sin carne

4 személyreElkészítés: 50 perc                                                                                                      240 g vörösbab (1 konzerv nettója)140 g csemege kukorica400 g darabos paradicsom konzerv2 fej lilahagyma8 gerezd fokhagyma2 db kápia paprika1 db kis chili paprika2 szár zeller (angol)1 csésze bulgur5 dl zöldség alaplé1 ek. őrölt oregánó1 ek. őrölt római kömény1 ek. őrölt madras curry (érős)1 tk. chili pehely1 tk.…

Gastro.hu: Fenntartható újévi fogadalom: ragyogó otthon, tiszta bolygó

Az Újév alkalmából sokan fogadkoznak, hogy mostantól környezettudatosabb életmódra térnek át. De vajon hogyan lehet a mindennapokban valóban zöldebb alternatívákra váltani, miközben még mindig él az a tévhit, hogy például az öko tisztítószerek hatékonysága elmarad hagyományos társaik mögött és túlságosan drágák is. Ezekre adhat megoldást az ÖkoBrill, amely nemcsak a tisztaság, hanem a fenntarthatóság terén is új mércét állított fel. Nagy Gábor…

Régi és új étkek, mai ízek: Kelkáposztás baconos tészta

Egyszerúű, gyors, önnyű fogások jegyében indult az év, e gyorsan kitalált maradékmentő fogásunk remek ízeket tesz az asztalra. Hozzávalók: 20 dkg kelkáposzta apróra vágva 30 dkg kockázott bacon 4 db újhagyma karikázva 2 gerezd reszelt fokhagyma 32 dkg tészta 2 dl tejszín só, őrölt fehérbors aprított petrezselyem a tálaláshoz A kockázott bacont pirítsuk le, majd adjuk hozzá a hagymakarikákat, később ehhez adunk 1-2 ek olívaolajat és…

Régi és új étkek, mai ízek: Lencsés korhely saláta

A korhely saláta finom fogás, mégis kevesen készítik. Mi ennek most a lencsés verzióját készítettük el az év végére, de bármikor felszolgálható lencsés és alap verzióban is a friss íze üdítőleg hat. Hozzávalók: 25 dkg lencse előző este beáztatva 1 babérlevél só, bors 5-6 db salátaburgonya karikázva, megfőzve 3 pár virsli karikázva 25 dkg lecsepegtetett megvágott savanyú káposzta 3 ek mustár 1 kis pohár tejföl 1 tojásból késuzült házi…

Régi és új étkek, mai ízek: Tápióka puding

2025-ben becsatlakoztunk a Veganuár kihívásba, igaz csak részlegesen, mert teljesen nem hagytuk el a húsos fogásokat, hanem 7 napból egy halas nap, egy húsos, a többi pedig zöldséges nap nálunk. Ezen kihívás ideje alatt számunkra sok új alapanyagot is kipróbálunk, ilyen a most következő recept is. Félve álltam neki, de megéri. Hozzávalók: 10 dkg tápióka gyöngy 3 dl tej (lehet növányi tej is) az áztatáshoz 1 tk vanília örlemény 6 dl tej…

The Dram Diary - whiskyblog: 174. Ballindalloch - fiatal lepárló a Speyside-ról

Skóciában gazdag sokszínűséget mutatnak a lepárlók. Nemcsak a tulajdonviszonyokban, hanem az elhelyezkedésben, méretben, külsőben, működésben is. Vannak nagy, már-már ipari jellegű monstrumok, kis farmlepárlók, közepes méretű termelőegységek. Vannak kétszáz évesnél öregebb és pár évnél is fiatalabb desztillálók. Mindez szétszórva, hegyek és völgyek között, városokban, falvakban, minden elképzelhető helyen. Viszont csak egyetlen olyan főzde van,…

Gyrosom - A görög gyros szerelmeseinek!: Miért a Gyrosom?

Autentikus görög alapanyagok: Kizárólag eredeti görög termékekkel dolgozunk Házi készítésű szószok eredeti görög joghurtból: Frissen készített krémeink – a krémes tzatziki, a lágy fetakrém és a különleges füstölt sajtos répasaláta – minden falatot még ínycsiklandozóbbá tesznek. És a legjobb? Alapból járnak minden pitához és tálhoz! Csípős ízek felár nélkül: Ha szereted a pikáns ízeket, kérd csípősen gyrosodat! Ebben az esetben a fetakrém…

Dekantáló: A bor ünnepe, avagy „Bor, te ünnep ékes gyolcsa”

Szombat este rendezték meg Székesfehérváron a Mercure Hotel Magyar Királyban a jubileumi, tizedik Nagy Fehérvári Bormustrát. Akkor és ott adták át a Magyar Borszakírók Köre Magyar Bor Nagydíját is. Már a kezdéskor, délután négy órakor jöttek a borbarátok, hogy aztán megteljen a nagy terem, illetve az oldalhajóban található összenyitott termek borászokkal, finom borokat kedvelő hölgyekkel és urakkal. Az egyik falon a Fejér Vármegye borászai…

sörfigyelő: Gulden Draak Smoked

Illat: belgásan árpamalátás Hab: sűrű, tömör, selymes Szín: borostyánba hajó arany   Első korty első felében belövöm a pontszámát 8-as alá: ennél sokkal erősebb füstre számítottam. Ugyan szokásosan telt és lágy Gulden Draak malátásság jön, ami 500-600 Ft-ért verhetetlen. Azonban ez ugye nem része a Lidl belga pakkjának, így ahhoz képest drága pénzen árulják, de Tajvanon nem drágább, mint Magyarországon. Alapvetően édeskés, karamelles…

Csabi Konyhája: Csabi konyhája X Zabáljcsak Gourmet Gastro Party

Az elmúlt évek során többen is kértétek, hiányoltátok, vártátok, most pedig megcsináljuk! A méltán híres spéci chilis bab receptemen csavarunk majd néhányat és egy semmi máshoz nem hasonlítható ultrabrutális formában prezentáljuk majd Nektek! Utoljára 2017-ben volt Chilis Bab Party még a Hostel teraszon, úgyhogy én magam is rendkívül izgatottan várom, hogy újra rotyogjon a szakanyag! Aki annak idején kóstolta, azért, aki pedig nem, hát azért…

SütiSári: Málna lekvár mindenki kedvence, a vörös piskótát ezzel kend le

Hozzávalók a krémhez: 250 g mascarpone 200 g tej 1 csomag expressz zselatin 100 g kristálycukor 20 g vaníliás ízű pudingpor 3 kk. vanília paszta vagy aroma piros ételfesték pár csepp   Hozzávalók a piskótához: 5 db tojás 5 ek. liszt 4 ek. kristálycukor 1 csipet só   Elkészítése: A sót és a lisztet egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a tojásokat a cukorral habverő gép segítségével fehéredésig habbá…

sörfigyelő: Kapittel Winter

Illat: ünnepi fűszeres pörköltmalátás, pincés Hab: krémes, sűrű, sok, csipkés Szín: közepesen sötét barna   Téli sörnek jó, de karácsonyinak túl savanyú, szóval inkább egy decemberi dubbel-ként definiálnám. Amúgy meg minden más stimmel, ez a röhej. Kellemesen és minőségi értelemben édeskés a malátája, aminek ráadásul átjön a pörköltsége és még elég pincés is. Nem túl intenzíven, de vannak benne fűszerek és a szokványosak nekem megfelelnek. A…

DiliChef: Vegán Cubano szendvics

2 személyreElkészítés: 35 perc                                                                                             2 db 25 cm-es baguette 225 g jackfruit (1 konzerv nettója)2 db nagy narancs1 db lime100 g füstölt tofu5 szelet vegán felvágott (Viodeli)5 szelet vegán sajt (Vemondo armonatic)7 gerezd fokhagyma1 fej lilahagyma1 ek. őrölt kakukkfű1 ek. őrölt oregánó1 ek. őrölt kömény1 tk. só1 tk. bors2 ek. szójaszószDijoni mustárCsemege…

még több találat...