Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Keceli Gasztro és Bor Egyesület: 2023: A legjobb pálinkák!

Minden országnak megvan a saját maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gáláján, Budapesten. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg…

Konyhanalfabéta: Krumplipüré

A krumplipüré egy kezdők számára is nagyon könnyen elkészíthető köret. Hozzávalók: krumpli, vaj, tej, só. Elkészítése: személyenként 2-3 közepes krumplit hámozz meg, vágj kisebb kockákra, majd tedd bele egy fazék vízbe, tegyél hozzá sót és főzd addig, amíg megpuhul. Ezt egy villával tudod ellenőrizni, ha könnyen bele tudod szúrni, akkor már jó. Szűrd le a krumplit és borítsd bele egy nagyobb műanyag tálba. Egy kis csomag vajnak a…

Csabi Konyhája: Almás-fahéjas tekercs vanília pudinggal

Igazság szerint egy régi tartozásom volt a lassan már 3 éves szalonnás-fahéjas csiga receptem folytatása, továbbgondolása, viszont mentségemre szóljon, hogy cserébe ezzel a szóban forgó recepttel egészen elképesztő, új magasságokba törtem desszert kategórián belül.  HOZZÁVALÓK (9 csigához)Csiga250ml tej20g friss élesztő80g cukor500g lisztcsipet só100g vaj12g vanillin cukorAlmás töltelék650g reszelt és lecsöpögtetett alma70g cukor60g vaj10g…

sörfigyelő: Reketye Naked Banghard

Illat: meglepően üres, felmelegedve étsokis, pörköltmalátás Hab: nagyon kevés, teljesen el is tűnik Szín: fekete, porteresen enyhén áttetsző Ez ugye nem krémes fekete, mint egy stout, pedig van benne a laktóz, hanem olyan, mint egy jó erősre főzött porter. Ennek megfelelően az ízek nem túl bonyolultak és eléggé tagoltan érkeznek. Először a száraz étcsokoládé, majd a cukros édesség, aztán tanninosan jelenik meg némi savanyság, végül a korty…

Ízvilágom: Karácsonyi banánkenyér

Általában van itthon banán, s általában marad is belőle pár darab, ami már csak turmixokba, vagy sütikbe használható fel. Ma is volt pár darab banánom, amit fel kellett használnom, ezért ma barnánkenyér készült. Az ünnepek közeledtével karácsonyi fűszerrel, csokival, s dióval. Hozzávalók: 4 db érett kisebb banán (vagy 2 nagyobb) 1 csomag sütőpor 1 csipet só  10 dkg cukor 1 tk őrölt fahéj 1 tk mézeskalács fűszer keverék 1 nagyobb…

KönyvParfé: Michala Ries: 24 ​nap karácsonyig

Tudtad, hogy az advent szó a latin "adventus Domini" kifejezésre utal? Ez valami olyasmit jelent, hogy az Úr érkezése, az Úr eljövetele. De mondhatjuk azt is, várakozás, hiszen karácsonykor a Messiás érkezését ünnepeljük, addig pedig négy héten keresztül igyekszünk méltó módon ráhangolódni az ünnepre; díszbe öltöztetni a lelkünket, figyelmünket még inkább magunkra és szeretteinkre fordítani, és egy kicsit lecsendesedni. Michala Ries 24 nap…

SütiSári: Kerekecske dombocska, így készül ez a golyócska

Hozzávalók: 170 g darált keksz 30 g kakaópor 4 ek. meggy lekvár 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék 68 g tej 50 g asztalt sárgabarack Forgatáshoz: 250 g étcsoki 1 kk. vaj         Elkészítése:   A száraz összetevőket összekeverjük egy tálban. Utána hozzáadjuk a meggy lekvárt, végül összegyúrjuk a masszát. Lemérjük a mézeskalács golyókat úgy, hogy egy darab golyó 20 g legyen. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára. A golyókat…

sörfigyelő: Aecht Schlenkerla Erle

Illat: füstös, csak felmelegedve azonosítható be a fa fajtája Hab: nem túl sok, de az tartós Szín: egészen fekete   Ez sem bükkfán füstölt malátából készült, hanem bizony égerfával lett "ízesítve". És jól is hozza, tekintve, hogy rendszeresen használok Alderwood sót, merthogy nagyon finom. Maga a fekete német lager alap sör is nagyon minőségi, aminek az étcsokoládés jegyeit meglepetésemre egyáltalán nem nyomja el a füst. Azt a kevés savanykás…

KönyvParfé: Ashley Poston: Halott ​romantika

A romantika határozottan nem halott. Ha pedig elolvasod Ashley Poston Halott romantika című regényét, te is rájössz majd, hogy igazam volt. A szerző első, gyönyörűen megírt regénye, egy meghitt történetre sikerült, mely szól a hazatalálásról, a családról, a gyászról, a veszteségről és az igaz szerelemről. De ha még mindig bizonytalan vagy, akkor is tegyél vele próbát, ha kedveled a szellemtörténeteket, a kisvárosi romantikát, a kiszámíthatatlan…

Gourmetchef: Halászlé

Halászlé  Kedves Látogatók!   A mienk egy tradicionális halászlé recept. Fogadjátok szeretettel. Valamint ez úton kívánunk  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket.   A recept: Hozzávalók: leveshez 2 kg ponty 40 dkg (3 nagy fej) vöröshagyma  3 ek zsír ,2 liter víz  Só, bors, piros őrölt paprika és egyéb fűszerek ízlés szerint  2 db  halászlé kocka Elkészítés:  A leves:  A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk – a fejét, farkát és a csontos,…

Szeretem a pulykát: Ezzel várjuk a Télapót!:)

Ezzel nyugodtan várhatjuk a Télapót, nem fogunk szégyenkezni. Vagy ha esetleg már elment, akkor ezért tuti visszajön:) Vannak olyan receptek, amikhez nem érdemes hozzányúlni, mert csak katasztrófa lesz a vége. Olyan ez mint a jó filmeknél: az első nagyon jó, aztán csinálnak egy folytatást és inkább sírunk rajta.... Nos ez most egy rakott krumpli, csak kicsit másképp. Itt nem lesz sírás a vége:), érdemes kipróbálni, mert jól sikerült a…

Blogkocsma: Oldalas és szűzpecsenye sörrel lágyítva

Hamár mikulás van, együnk valami finomat! A madarasban jártam, mert tankolni kellett a kocsit. Végignéztem a húsfrontot, bár a mélyhűtőm tele van... Hát persze, hogy találtam legalább egy ebédre valót kettőnknek: nagyon szép oldalas szeletek csont nélkül. Zsír is alig volt rajta, így a feleségem se tiltakozhat! Jártomban megláttam egy finom barnasört, abból is vettem egy dobozzal (most nem inni akartam, hanem főzni). Benéztem a csodahüttő…

sörfigyelő: Aecht Schlenkerla Weichsel Rotbier

Illat: cseresznyefa Hab: szép, rugalmas, tartós Szín: vörösréz   A füst volt az emberiség első fűszere és mint mondjuk az ősi idők óta létező bornál, itt is elkezdtünk több fajtával dolgozni, aztán játszani a különféle ízekkel. Ezt teszi az Aecht Schlenkerla is, a bambergi füstös sörök királya. A sör típusának egy német vörös lagert választott a gyártó, amit ezúttal nem bükkfa, hanem cseresznyefatűzön szárított árpamalátából készítenek.…

Szeretem a pulykát: Gyors, könnyű, bármikor jó és finom: ez sonkasaláta

Egy salátának mindig helye van az asztalon: magában, köretnek, reggel, délben, este. Ünnepekkor vagy csak úgy... teljesen mindegy, együnk salátát minél többet.  A mi variációnk pedig ez:)  Szuper finom sonkasaláta Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg pulykamellsonka csíkokra vágva   15-20 dkg trappista sajt csíkokra vágva 2-3 alma pucolva, csíkokra vágva   a tartárhoz: 2 dl majonéz 1 dl tejföl 1 teáskanál mustár kevés cukor 1…

sörfigyelő: Szent András Esthajnal '14

Illat: fenyőtűs, fenyőrügyes, fenyőgyantás, ilyen sorrendben + West Coast Hab: sok, rugalmas Szín: borostyán, átlátszó   Számomra már megüti a nagyon érdekes szintet az összetevők alapján és akármennyire is szeretnék ilyenkor szokásomhoz híven elnéző lenni az előforduló kellemetlenségek esetén, most ez nem megy. Ízében túlságosan jön a fenyő és annak a permutációi, de ami a nagyobb baj, hogy nem szépen öregedett. Sok volt ez a 9 év neki. A…

Sugar Spy Squad: A Sucré Cukrászda: Ízek Művészete

Az elmúlt héten a SugarSpySquad csapat útnak indult a Sucré cukrászdába, és a hely egyszerűen lenyűgöző volt. A rózsaszín környezet és a kedves hangulat azonnal magával ragadott minket, miközben a kiszolgálás figyelmes és barátságos volt, ami még jobbá tette az ott töltött időt. Háromféle süteményt kóstoltunk: répatortát, medovikot és egy vaníliás, passió gyümölcsös tortaszeletet. Az ízek egyszerűen lenyűgözőek voltak, és minden falatban…

SütiSári: Álmos almás helyett, almás mákos a kedvenc

Hozzávalók töltelékhez: 3 - 4 db alma 1 db citrom reszelt héja ½ citrom leve 2 ek. darált háztartási keksz 2 tk. fahéj 170 g darált mák 100 g cukor 100 ml víz Az összeállításhoz 2 csomag réteslap 100 g olvasztott vaj   A töltelékhez az almákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük őket. A citrom héját is lereszeljük, majd az almához adjuk a fél citrom levével, a darált háztartási keksszel és a fahéjjal együtt. A…

ÍZcsiklandozó: Rénszarvas keksz

Mikulásra mi mással készülhetne az ember, mint egy rakás rénszarvassal, akik remélhetőleg hamar iderepítik a jó öreget! Ez a keksz a benne lévő krémtől lett különleges! A tészta egyszerű linzer, ami jól és hosszan tárolható, de akár fagyasztható is. Az említett krém pedig a színe miatt került kiválasztásre, hiszen csodás őzbarna, a csokoládéval rajzolt agancsokkal és a piros orrocskákkal tökéletes a stilizált fejecskékhez. Az íze pedig…

Ízvilágom: Rozmaringos sajtos keksz (sörkorcsolya)

Ezt a kekszet egyszerűen imádom! Ízletes is, gluténmentes is, laktózmentes is és irtó finom. Tipikusan addig eszed amíg van belőle. De sokáig nem marad.  Villamgyorsan elkészül, és olyan ízkombinációt alkot a sajt és a rozmaring, hogy az valami zseniális. Készítem ünnepekre, készítem hétköznapokon, vendégváró falatnak, azaz bármikor. Bárki kóstolta, mindenki szerette.  Hozzávalók: 16 dkg liszt (nálam its' a miklos' universal gluténmentes…

még több találat...