Sógornőmnél Kisorosziban van egy nagyon öreg körtefa. Erről a fáról kaptam egy adag körtét, ami azonban olyan kemény, hogy nyersen enni kihívás. Ebből készítettem egy adag körtelevest. Nagyon finom lett, klasszul érezni benne a sós karamella és a hozzáadott fűszerek ízét. Annyira ízgazdag, hogy feltét se kell rá.
Hozzávalók:
5 db körte
5 evőkanál cukor
1 csipet só
2 dl tejszín
1 fahéjrúd
2 db szegfűszeg
2 csipet őrölt…
Nem is értem, hogy nem volt eddig körte csatni recept.... Van már alma, szilva, datolyaszilva, mangó, és több is még. De valahogy a körte eddig elmaradt. Sebaj, most pótlom egy pofon egyszerű verzióval. Ebből a mennyiségből 1 nagyobb tálkányi lesz. Lehet eltenni nagy mennyiséget is télire, akkor a fűszerek mennyisége csökkenthető, mert lesz ideje jobban összeérni.
Mindig leírom, hogy nem lehet nem imádni, tökéletes húsokhoz,…
Hozzávalók:1 kg sütőtök1-2 közepes krumplisófehérborsgyömbérszerecsendiófőzőtejszínElkészítése:A tököt megpucoljuk, kimagozzuk, megmossuk és kockára vágjuk, a burgonyát szintén kockázzuk majd annyi vízzel felrakjuk főni ami éppen ellepi, ízlés szerint fűszerezzük. Mikor megfőtt, botmixerrel összeturmixoljuk és a főzőtejszínnel együtt visszarakjuk egyet forrni.Ha túl sűrű, akkor tejjel vagy vízzel hígíthatjuk. Pirított tökmaggal vagy szeletelt…
Hozzávalók:50 dkg csirkemájzsírsópici fokhagymapici bors majoránna1 közepes vöröshagyma1 közepes édesburgonyaElkészítése:A zsírba belerakjuk a megpucolt, megmosott, felszeletelt vöröshagymát, majd megdinszteljük.A májat megtisztítjuk, hozzáadjuk a hagymás zsírhoz, fűszerezzük és közepes lángon megsütjük. A közepes méretű édesburgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd forrólevegős sütőben megsütjük, savanyúval tálaljuk.Jó étvágyat!
Hozzávalók:
500 g liszt
2,5 dl olaj
25 g vaj
20 g kristálycukor
2,5 dl víz
1 db tojás
25 g élesztő
20 g só
forgatáshoz:
mák
szezámmag
Elkészítése:
A vizet, szedjük ketté. Az egyik vízbe keverjük el a sót, másik felében pedig az élesztőt. A hozzávalókat összeöntjük. Jól dagasszuk ki a tésztát.
A tészta akkor jó, ha már elválik az edény falától.
Letakarva meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát.
8…
Születésed napján mit kívánjunk Neked, gyönyörűt, egyedülit, nagyon-nagyon szépet! Amit csak mi kívánunk Neked és senki más, ami egyedi, akárcsak Veled a nagyvilág! Talán azt, hogy sokáig maradj meg nekünk, hogy legyél itt mindig egészen mellettünk. Ez a kívánság is önző, láthatod! Ezért egyszerűen csak Boldog szülinapot kívánunk!
Hario V60 Kávéfőzés: A Tökéletes Kávé Elérése
Ha igazi kávérajongó vagy, és keresed a tökéletes kávé elkészítésének módszerét, a Hario V60-t érdemes kipróbálnod. Ez a japán tervezésű kávéfilter egyedülálló alakjával és funkcionalitásával kiemelkedik a többi kávéfőző közül. A kúpos forma és a speciálisan kialakított bordák lehetővé teszik a víz egyenletes eloszlását, így garantálva a gazdag ízű és aromás kávét.
A Hario V60 anyagválasztéka…
Itt van az ősz, itt van újra. A kellemes (lószart) higeg időszaka, amikor nem a vénasszonyok nyarát éljük, hanem a lefagyott a t*köm erotikus fázisain megyünk keresztül.Nnnnna, ilyenkor, ebben a hirtelen dermedésben kell valami igazi szívmelengető, fórrón laktató, mégis különleges étel. Eszembe is jutott pár vad ötlet, aztán rájöttem, hogy ne csak az ötlet legyen vad, hanem az étel is. :) Szarvas. És ha már szarvas, akkor legyen vadas. Mert az…
Amikor Olaszországot említjük, az első dolog, ami eszünkbe jut, az a páratlanul gazdag ízvilág, amit az olasz konyha nyújt. A gnocchi alla sorrentina pedig egy igazi gyöngyszem, amely a Nápolyi-öböl napfényét és az olasz életörömöt egyesíti egy tálon. Szerencsére gyorsan és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Csak szoklásos módon az alapanyagokra kell nagyon odafigyelni. Mutatjuk az elkészítést!
Nem vagyok olyan mértékben az olasz konyha…
Akik voltak már sörfőzdelátogatáson és sörkóstolón, találkozhattak a sörhibák bemutatásával, merthogy elég sok van belőlük. A gyártók, sörfőzők ügyelnek rá, hogy hibás sör ne kerüljön ki a polcokra. Így van ez a whisky világában is, bár egy párlat esetében más érzékszervi tulajdonságok jellemeznek egy hibát, mert nyilván (részben) mások az eljárások is. Vannak persze olyan whiskyk, amik érlelése kevésbé sikerül jól és független palackozók…
Hozzávalók:10 dkg boglyas szélesmetélt10 dkg darált dióízlés szerint porcukorElkészítése:A tésztát kifőzzük, majd cukros dióval tálaljuk.Jó étvágyat!
Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: 3
Hozzávalók (4 adag):
½ kg burgonya
300 g liszt
1 tojássárgája
1 egész tojás
1 csipet só
A tálaláshoz:
250 g zsemlemorzsa
50 g vaj
4 evőkanál baracklekvár
4 teáskanál porcukor
Elkészítés:
A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk, majd krumplinyomóval áttörjük.
Kihűlés után a liszttel és a tojással képlékeny tésztát gyúrunk belőle: a lisztet kicsinyenként…
Körülbelül két éve kezdtem bulgurt enni, amikor fogyókúrába kezdtem. Elsősorban köret lett belőle, később rájöttem, hogy máshogy is fogyasztható. Ez a bulgursaláta nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyban segíti a diétát. Egy gond van vele, nem mondható olcsónak. Azért olykor belefér, ha valami friss salátára vágyunk.
Hozzávalók:
25 dkg bulgur
3 kaliforniai paprika, piros és sárga
1 kígyóuborka
1 fej lilahagyma
kevés friss…
A hazai whiskykínálat állóvizébe dob most követ a Tokaj-hegyaljai Seven Hills Distillery, akik szeptember 14-én mutatják be régen várt újabb dobásukat, egy magyar single malt whiskyt. A ginjükkel és Furmit vodkájukkal már szép eredményeket elérő független hazai lepárló jól építgette a brandet az elmúlt években, nemcsak a bodrogkisfaludi boszorkánykonyhával, hanem a Budapest szívében található Seven Cocktail Barral is. Most újabb mérföldkőhöz…
A tésztához:
30 dkg búzaliszt,
15 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
1 db nagyobb tojás,
1 csipet só,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
6 evőkanál tej,
A töltelékhez:
1.2 kg alma,
15 dkg kristálycukor,
1 teáskanál fahéj (őrölt),
1-2 evőkanál búzadara vagy kekszmorzsa,
A tészta megkenéséhez : 1 db. tojás
Az almát megmossuk, megreszeljük hélyastól és hagyjuk állni, hogy levet engedjen. Utána kinyomkodjuk a levét, teszünk hozzá fahéjat,…
40 dkg liszt
1 tojás
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukor
só
tej
Elkészítés:
A lisztben elekverjük a szárazanyagokat, majd beleütjük a tojást és annyi tejet, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk.
Fél órát pihetetjük, majd meleg, de nem túl forró olajban kanalanként kisütjük.
Porcukorral megszórjuk, de fogyaszthatjuk akár lekvárral is.
Sokan sokféleképpen kértek már tőlem ilyen ajánlást és a tervem az volt, hogy a csatornámon készítem el, video formájában. Viszont a blogplatformot is birtokló híroldalon megjelent egy összefoglaló Pécsi Balázs (a nemrég polcokra került Stílusgourmand c. könyv szerzője) tollából az elmúlt időszakban piacra dobott luxuswhisky-kiadásokról, ami egy viszonylag korrekt módon átültetett beszámolóra sikerült, pedig itthon nem ez a jellemző. Nekünk, akik…
Imádom a gyümölcsleveseket. Bármilyen gyümölcsből.
Most a tavasszal befőttnek és fagyasztóba elrakott cseresznye, meggy, málna és áfonya került bele.
Langyosan is finom, de hidegen isteni. Számunkra legalább is mindenképp.
Hozzávalók:
250 g fagyasztott meggy (befőtt is lehet)
200 g cseresznye befőtt levével együtt
50 g (1 kupak) folyékony édesítőszer (használható cukor is)
3 rúd fahéj
1 ek citromlé
1 ek vaníliás cukor zéró (használtó…
· 1 maréknyi porcsin,
· fél fej vöröshagyma,
· 1 gerezd fokhagyma
· 1 nagyobb krumpli,
· só ízlés szerint
· késhegynyi bors
· 1 evőkanál őrölt napraforgómag
· 1 evőkanál zabliszt
· fél kávéskanál szerecsendió,
· 1,1/2 liter víz
A porcsint megmossuk és kevés vízzel turmixoljuk. Krumplit megpucoljuk, megmossuk, kockázzuk, felengedjük vízzel, feltesszük főni a…
1 kg kelkáposzta
1 dl olaj
1 fej hagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 kávéskanál bors
2-3 gerezd fokhagyma
só
bármilyen száraz tészta
Besamelmártás:
10 dkg margarin felolvasztva és abba,
2 evőkanál zablisztet teszünk és kicsit piritjük, mint a rántást. Majd,
2 dl szója tejel felöntjük és kavargatás mellet főzzük lassú tűzön, pöfögtetjük. Sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Ha nagyon sűrű lenne a mártás, szója tejjel vagy vízzel…