Tudom hogy ez nyári kaja,de sok ételünknek ez az alapja.Először megpucoljuk maj felkockázzuk a hagymát. Kevés olajon kifehéredésig pirítjuk.Ez után mehet rá a kicsumázott és felszeletelt paprika.A paprikát úgy a legegyszerűbb kicsumázni hogy fogjuk a csumáját benyomjuk majd tekerünk rajta egyet és kihúzzuk ez után csak óvatosan kiütögetjük belöle a magokat.Ha ez megvan mehet rá a felkockázott paradicsom majd a fűszerek:só,bors,vegeta,fokhagyma…
Birsalma krémleves
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc, könnyen elkészíthető bírsalma krémleves receptemet.
A recept 4-6 adagra
Hozzávalók :
2-3 darab birsalma vagy birskörte
0,5 liter víz főzéshez
1 csipet só
1-3 darab egész fahéjrúd
1-2 teáskanál fűszer gyömbér/ lehet reszelt is , 8-10 szem szegfűszeg,
2-3 evőkanál kristálycukor vagy 1 evőkanál xilit/ cukorhelyettesítő/
1 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A gyümölcsöt…
Idén úgy alakult, hogy volt már a saját fánkon is pár kilónyi birsalma és kaptunk is Mamáéktól egy adag birskörtét is. Birsalma vagy birskörte kérdésről csináltam épp múlt héten egy rövid videót: https://www.instagram.com/hello_curry/reel/DBWVtAFI1uT/
Na szóval volt elegendő birs, egy nagy adaggal befőztem, maradt még ki néhány darab. És jött a kérés, hogy lesz-e csatni recept hozzá. Hát lett:-) És örök hálám a kérdezőnek, ugyanis idén még csak…
Hozzávalók:1,5 kg-os karaj csontja4 sárgarépa2 fehérrépa 1 fej zeller1 fej karalábé4 gerezd fokhagyma1 vöröshagyma1 paprika1 paradicsomsóbors2 leveskocka1 evőkanál vegetaElkészítése:A csontot felrakom vízben lassú tűzön főni, mikor elkezd forrni lehabozom.Ezután a megpucolt, megmosott, felvágott zöldségeket beleteszem, ízlés szerint befűszerezem és takarékon még főzöm 1-1,5 órát.Közben egy másik edényben kifőzzük a cérnametéltet, leszűrjük, majd…
2010 óta immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a hazai whisky (és párlat) közösség mindmáig egyetlen rendezvényét, a Budapest Whisky Show-t. A helyszínnek idén is a Millenáris B csarnoka ad otthont (ami véleményem szerint továbbra is jobban áll ennek a rendezvénynek, mint a Corinthia, ahol amúgy is szűkösen fér már el).
Három fontos dolog van, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül:
A legutóbbi Bar Show és Whisky Show eseményeken…
Ha paprikás krumpli nem maradhat el a krumplis tészta sem. Ami egy paprikás krumpli alappal kezdődik annyi külómbséggel hogy nem kell bele kolbász,kevesebb kell belőle, no meg az egészet át kell törni. Ha a töréssel megvagyunk mehet rá az előzóleg megcőtt tészta majd óvatosan jól össze dolgozzuk.Ha kész vagyunk fejes salátával vagy uborka salátával tálaljuk.A fejes saláta viszonylag eygszerű,mert a leszedett és megmosott salát leveleket kézzel…
Lényegében a kezdetek óta élénk figyelemmel és lelkesedéssel követem nyomon a Zabáljcsak egy évtizedes munkásságát, legyen szó fesztiválokról vagy időről-időre változó fix pontokról, ahol gyökeret ereszt a foodtruck, az újdonságokra mindig szívesen benevezek, hiszen tudom jól, a csalódás kizárt! Amikor megláttam, hogy burgereket is bevesznek az állandó kínálatba, azonnal tudtam, hogy eljött az ideje egy újabb tesztelésnek. A kocsi idén visszatért…
Sorban gyülekeztek a viadal helyszínén versenyzők, zsűritagok, meghívottak, borszakírók, a borász szakma jeles képviselői, korábbi sommelier bajnokok. A leendő tét versenyzőket, rendezőket egyaránt foglalkoztatta a kezdés előtt. Az érintettek - versenyzők, rendezők - izgalma érthető volt, végtére is ez volt az első nemzetközi sommelier bajnokság Magyarországon. A pezsgős köszöntőt követően kezdődhetett a megmérettetés.
Suwad Zlatic (Ausztria)…
Birsalmalekvárt kétszer főzte,, nagyon finom lett. A sütőtök sem maradhat el. most is van egy a spejzban, ami a sütésre vár... Volt smarni, lekváros bukta és pizzák is. Valamint kakaós csigát és muffinokat is sütöttem.
Még a kertben van tennivaló....
Finom volt, érdemes lesz még ilyet készíteni.
Hozzávalók
20 dkg köles
1 liter szójaital (vagy más növényi ital)
5 ek. cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt szerecsendió
fél tk. gyömbér
2 tk. vaníliakivonat
fél tk. só
15 dkg sütőtökpüré
2 ek. krémes mandulavaj
10 dkg mazsola
Elkészítés:
A kölest alaposan mossuk át, szűrjük le, és tegyük félre.
Egy közepes edényben forraljuk össze a szójaitalt, a cukrot, a fűszereket, a…
Az volt a vélenény, hogy ilyet még csináljak.
Zé receptje.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vega ramen első lépéseként előkészítjük a zöldségeket és a tofut a leveshez. A répát vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk, a tofut viszonylag nagyobb kockákra vágjuk, a pak choit pedig félbevágjuk.
Egy nagyon forró serpenyőben, egy csepp kókuszolajon megkapatjuk a félbevágott pak choit, egy-két helyen…
Eddig még nem próbáltam, de jól hangzik.
Hozzávalók
15 dkg búzaliszt
7 dkg zabpehely
13 dkg barna cukor
30 g kókuszreszelék (+ a tetejére)
negyed tk. só
15 dkg vaj
2 ek. méz
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
A sütemény száraz hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban.
A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tésztához a mézzel egyetemben, és alaposan keverjük össze.
A…
Hozzávalók
300 g Aldis Happy Harvest – Enjoy Free gluténmentes univerzális lisztkeverék (akármilyen gm liszt jó)
40 g rizsliszt
60 g holland kakaópor
1 csomag vaníliáscukor
300 g cukor
fél csomag sütőpor (6 g)
1 csipet só
100 g étcsoki
1 ek olaj
110 g margarin Liga
1 dl víz
850 g cukkini reszelve, kinyomkodva volt ennyi
csokidarabok a tetejére elhagyható
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, ha kell (nagyobb, öregebb zöldség…
Ropogós, mediterrán kréker olívaolajjal: teljes kiőrlésű liszt az alapja
Hozzávalók
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. só
1 tk. frissen őrölt fekete bors
1 tk. szárított rozmaring
1 tk. szárított kakukkfű
fél tk. fokhagyma-granulátum (nem muszáj, lehet friss fokhagyma is)
0,6 dl olívaolaj
1,2 dl víz
5 dkg napraforgómag
5 dkg lenmag (nem muszáj)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat,…
Elkészíthető gm és minden egyéb mentesen is.
Hozzávalók
25 dkg puha vaj (vagy margarin)
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg gm finomliszt (akármi)
2 x40 g főzős pudingpor (ízlés szerint)
Elkészítés
A porcukrot és a valíliáscukrot kikeverjük a puha margarinnal, majd hozzádolgozzuk a gm lisztet.
Ezután kétfelé vesszük a masszát, majd alaposan hozzádolgozunk mindkét félhez egy-egy…
4 személyreElkészítés: 30 perc 250 g spagetti tészta150 g spenót1 fej vöröshagyma1 fej fokhagyma1 csokor bazsalikom, mentalevél1 ek. oregánó, majoránna1 zöldségleves kockakoktél paradicsomvegán fetasó, borsSpenót mellett van még benne pár üdítően finom alapanyag. Vágytunk már a megszokott piros/narancs pasta-tól elmozdulni megint a mélyzöld irányába.S olyan egyszerű, mint amilyen hamar készen van. A teregetés ennél több ideig tart. Mondjuk…
A töltött csirke gyermekkori emlékeket idéz a gondtalan hétköznapok és mellé a hétvégi lakomák. Legfőképpen mi a csirkecombot szeretjük, így azt szoktam tölteni. A kalsszikus verzióban van a töltelékben csirkemáj, nálam ez nem volt itthon, de jól tudtam pótolni és nem csak látványos, de finom fogás készült.
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
15 dkg lilatönkű pereszke (bármilyen gomba jó) aprítva
15 dkg kockázott combsonka
3 zsemle
1 kis fej…
Hasonló recept már készült nálunk, de ez mégis egy picit más, ezért ajánlom szeretettel.
Hozzávalók:
30 dkg garnéla
15 dkg rizs
15 dkg cukkini kockázva
1 kápia vagy piros kaliforniai paprika kockázva
1 paradicsom kockázva
só, bors
fél citrom leve
2 ek olívaolaj
A fenti alapanyagokat a rizs és a citromlé kivételével elkezdjük lepárolni, majd hozzáadjuk a rizst és 2 dl vizet. Fedő alatt összepároljuk, időnkét megkeverjük, ha…
Az idei ősz remek gombaszezont hozott, nekünk is sikerült sokfélét betakarítani és bízakodunk is a további gombaszedésben. Ebbe a receptbe is kell gomba, de amikor készítettük, akkor még csak bolti volt a terítéken. Mindenesetre így is sikerült egy remek, gyors fogást összerakni, amely éke lehet majd a közelgő ünnepek fogásainak.
Hozzávalók:
50 dkg lapocka darálva
15 dkg reszelt ízletes sajt ( pl. ementáli)
só, bors
2 szál újhagyma apróra…
Hozzávalók:fél fej káposzta2 répa1 nagy fej lilahagymafél fej jégsalátasóbalzsamecetfél citrom levefeta sajt
Elkészítése:Vágjuk fel a hozzávalókat, sózzuk meg egy picit, majd ízlés szerint tegyünk rá balzsamecetet, citromlevet.Keverjük jól össze, tegyük rá a felkockázott feta sajtot is, ezután tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.Jó étvágyat!