Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Tejturmix: Fehér kenyér recept

Ez a hatodik kenyér receptem a blogon. Ezúttal egy hagyományos, egyszerű, fehér kenyér receptet hoztam el. Igen, ez is egy kicsit tömörebb tésztájú, hiszen nem kovászos és nincs is mesterségesen felfújva, mint a bolti társai. Nekem mégis ez az egyik kedvencem, főleg a nyári időszakban. Szinte az összes bográcsos és magyaros kaját egy új szintre emeli. Hozzávalók és elkészítés: 25 g friss élesztőt 1 tk cukorral és 1 ek liszttel felfuttatunk…

sörfigyelő: Beertailor APA

Illat: intenzív, mangó-papaja Hab: masszív Szín: óarany  Voltaképpen egy sima APA, de annak rendben van, talán az árán lehetne faragni. Az illatában érezhető mangó és papaja őszigyümölcsökkel kiegészülve uralja az ízt, némi erjedt barackkal. Az utóíz is rendben, citrusos komló dominál. Tisztességes kisüzemi APA Külalak: gyönyörű olasz dizájn, bronz színkód és a cérnaspulni, a kupakon is persze Pontszám: 7/10 Ár/érték: 5/10 Név: The…

sörfigyelő: Rastinger 5.3

Illat: édeskés-savanykás Hab: rugalmas Szín: arany  Hagyományos lengyel stílus, bár a származása akár cseh is lehet. Egyszerre édes és savanyú. Az utóízben meglepően telt édesség kerül elő, de csak néhány pillanatra. Az a jellegzetesen ismerős élmény, mikor az újra lefőzött maradékot akarják feldobni valami túl édes malátasűrítménnyel, de nagyon ütik egymást. Azért is szomorú ez a dolog, mert a 7% Rasti egy teljesen vállalható sör még most is.…

WANDER | FOOD | WONDER: Smoothie tál

A reggeli étkezésekre nem szoktam gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztani az inzulirezisztencia miatt, így én a kisétkezésekbe, a tízóraiba és uzsonnába teszem bele azt, amit reggelente ki kell hagynom. Ha valaki diétába, életmódváltásba kezd, akkor szerintem ez egy kulcsfontosságú dolog: semmiről nem kell lemondani, csak meg kell találni a helyét és idejét. Na meg a mértékét. A zabkását legtöbben reggelire fogyasztják, ám sokan…

Blogkocsma: Egy egyszerű zöldborsóleves

Már tavaszt érzünk: mindketten a zöldborsólevest kívántuk meg, mint könnyű tavaszi ételt (régebbről "zöldborsós-sárgarépás melegvíz" néven is ismert). Igaz, a borsót még el sem vetettem a kertben. Szerencsére a csodahüttőben mindig van mirelit, ami majdnem olyan jó, mintha most fejtettem volna ki (csak a hüvely hiányzik hozzá a levesből). No, akkor gyorsan szüreteltem is: 40 dkg zöldborsó (mirelit) 2 szál sárgarépa 1 szál gyökér 1 kis…

Holnap Ott a Bor: A Föld napja

A Föld Napja alkalmából készültünk Nektek egy kis érdekességgel a talaj típusokról, hogy amikor meglátogatjátok ezeket a borvidékeket, tudjátok mi is rejtőzik a talpatok alatt. Csongrádi borvidék Az öntés talajon található lepelhomoktalajok a jellemzők. Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti talajok is fellelhetők. Hajós–Bajai borvidék Főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők, valamint kisebb…

Csabi Konyhája: Migas - tojásrántotta Tex-Mex módra

Nagyon szeretem a Tex-Mex konyhát legyen szó akár tesztelésről vagy éppen saját kompozícióról. Viszonylag régen alkottam már ebben a műfajban és ezen felbátorodva kicsit mélyebbre ástam és utánaolvastam pár receptnek és egyből megtetszett ez az egyébként "szegények eledeleként" is ismert fogás, ami valójában nem más, mint egy egyszerű rántotta a Tex-Mex konyhára jellemző alapanyagokkal felturbózva. Ahogy néztem, azért elég sok elkészítési módja…

Szotyi művek: Gyümölcsös francia pirítós

Szeretem a francia pirítóst, ami lássuk be, hogy alapjaiban kb ugyanaz, mint a máglyarakás, csak kicsit lebutított formában. Viszont ezzel kb egyedül vagyok itthon. Na nem az előbb emlegetett máglyarakással, azt szereti mindenki. De ha ugyanaz nem almával, és dióval, hanem eperrel és áfonyával készül, az valamiért mindjárt nem annyira népszerű a kiscsalád körében. Ki érti ezt...? Azért pedig, hogy elkészítsek belőle egy adagot...ritkán (sosem)…

világevő: TOP5: a tökéletes smarrnitól a karintiai tájakon át a wachaui borokig

Utazgatás helyett marad egyelőre a tervezgetés, és a visszaemlékezés, Ausztriát nagyon tudom ajánlani az újranyitás után, ugyanis hihetetlenül magas színvonalú szolgáltatásokkal várnak minden turistát.   Íme 5 személyes kedvencem Ausztriából: 1. Smarrni, vagyis császármorzsa Csak éppen nem az itthon szokásos daramorzsa, hanem az "igazi" könnyed, izgalmas, fantasztikus kaiserschmarrn', épp úgy, ahogy Tirolban ettem elképesztő kulisszák…

sörfigyelő: Borsodi Tropical Ale

Illat:  trópusi vegyes gyümölcslé Hab: rugalmas Szín: narancsos arany   Tökéletesen hozza a trópusi gyümölcslevek negédességét, pedig csak 5% van benne, igaz volt hazai gyümölcslé is hasonló eleresztéssel. Szóval nálam több keserű mehetett volna mellé, hogy kiegyensúlyozza, mert ugyan érezhetően van benne citromsav, még több is, mint amit szeretnék, az mégsem az igazi. A tervek szerint ez egy nyári különkiadás, aztán majd meglátjuk. A meleg…

Fast Food Central: Dizájnváltás és születésnapi hosszúságok a Burger Kingben!

Sokszor panaszkodunk, hogy kevés és nem túl különelges újdonság kerül egy-egy gyorsétterem promóciós kínálatába. Ezúttal erről nem lehet szó, mert négy szedvics, és egy teljes arculatváltás is történt néhány napja a Burger King háza táján! Mindezt ügyesen felfűzték a 30. évfordulójukra. Annak idején a 20. alkalmából tartott oktogoni ünnepségen én is részt vehettem, volt óriás Whopper torta és koncert, idén ilyesmiről sajnos szó sem lehet,…

Pasztellbarokk: Csilis-szójaszószos steak csiperkegomba polentával

A blogon rendszeresen találkozhattok ChefGombás receptekkel, a mai az egyik nagy kedvenc triómmal, szójaszósszal, csilivel és fokhagymával készült. Amilyen egyszerű, annyira finom a vaskos, húsos gombaszeletekkel. Én most polentával tálaltam (illetve készítettem egy szendvicses változatot), de üvegtésztával is simán el tudom képzelni.  Hozzávalók (4 személyre):  A gombához: 2 doboz (60 dkg) Chefgomba steak csiperkeszeletek  1 dl…

Szotyi művek: Egyszerű narancsos piskóta

Minden úgy kezdődött, hogy találtam néhány szem narancsot a hűtő zöldséges kosarában, ahol gyakorlatilag képtelen vagyok rendet tartani. Máshol is kihívás, de az a fiók kicsit olyan, mint valami feketelyuk a frigóban...egyszerűen eltűnnek benne dolgok (nyilván rápakolok), hogy aztán (mikor keresek valamit) a lehető legnagyobb meglepetésekkel találkozzak. Mondjuk ez még a kellemesebb volt, mert alkalmanként lapul a doboz alján - az üvegek, és a…

Városi konyha: Sajtos-tejszínes sült csirkemell

Csupa sajt, csupa szaft.   Már többször futottam neki, hogy erről az ételről olyan fotót készítsek, ami megállja itt a helyét, de mindig kifogott rajtam. Szaftos, nyúlós, nem egy fotogén modell, most mégis úgy gondolom, elég vállalható lett a kép, és megoszthatom végre a receptet. :)Na nem, mintha annyira bonyolult és szofitszikált lenne, mégis ez az egyik kedvencem, és nem az én blogom lenne, ha nem lenne fent rajta ez a sajtos csirke.Talán…

A bor meg én: Hernyák Pince, Etyeki Zöldveltelini 2019

A pincéről már írtam pár gondolatot itt. Ausztria fő fajtájából készítettek egy izgalmas bort. A tétel tartályban erjedt, majd a fele másod és harmadtöltésű hordóban érlelődött egy éven keresztül finomseprőn. Palackozás előtt házasították a hordós és tartályos részeket. Telt, gazdag illat, megfelelő intenzitással. Először a hordófűszerek jönnek, de nagyon minőségi fű-szerek: fahéj, szegfűszeg, tejcsoki, pirított magvak. A gyümölcsöket érett…

Gasztrorégész: Érdekességek a „tatárbifsztekes” Ádám sörözőről

Sikerét nemcsak a nyers marhahúsnak köszönhette és a falai között alapítottak egy még ma is aktív magyar zenekart. Címlapkép: Budapest / arcanum.hu Először becsületsüllyesztőként szerzett magának hírnevet Az Andrássy út 41. szám alatti üzlethelyiségben sokféle vállalkozás megfordult az idők során. Itt nyitott meg 1896-ban Magyarország első állandó vetítőhelye, vagyis mozija, az Ikonográf. A második világháború éveiben, még a budapesti ostrom…

sörfigyelő: Ikkona Moon Belgian Blond Ale

Illat: mély tónus Hab: rugalmas Szín: sötét narancs  Jól indul, érződik benne a belgaság, de aztán nem erősödik tovább. Túl hidegen nem érdemes inni. Amúgy egész telt a kortyérzet, belga íz kipipálva. Utóízben kesernyés. A kisüzemi nem belga belgákhoz képest kifejezetten jó, értve ezalatt, hogy nem színezett szénsavas víz íze van. A maga nemében karakteres és kellemes. Ő a pakk legjobbja. Külalak: kék színkód, képregényes stílus Pontszám:…

Winelovers: Az érlelés titkai

Bizonyára már benned is régóta érlelődik, hogy feltedd a nagy kérdést: vajon miben lehet érlelni? Valószínűleg elért hozzád az információ, hogy nem csak fahordóban. De vajon mennyivel ér többet vagy kevesebbet az a bor, amelyiket nem abban érlelték? Kép: https://jars.terracotta-artenova.com/ Szerző: Szabó Niobé   A tölgy az aduász A legelterjedtebb érlelésre alkalmas tárolóeszköz a tölgyfahordó. Természetes, könnyen hozzáférhető anyagból…

Városi konyha: Csokis-kókuszos sajttorta

A New York sajttorta csokis verziója.  Na ez most egy igazi maradékmentő desszert. :D Volt ugyanis itthon egy kevés csokipasztilla és a hónapokkal ezelőtt készített kókuszgolyók hempergetéséből visszamaradt kókuszreszelék és a húsvéti elrontott marlenka lapból is egy kevés. Adta magát, hogy ebből egy kis adag sajttortát készítsek.Hétvégi sütinek szántam, de a szombati balatoni kiruccanás (értsd hajnali kelés, 4 óra vezetés) és 1000 nm fűnyírás…

Blogkocsma: Cukkínis fasírt sütőben sütve

Persze mindenfélével el lehet rontani egy fínom fasírtot, de úgy tűnik (többszöri próbálkozás után is), hogy a cukkíni jót tesz neki, és így a sütőben is elkészül olaj nélkül! Egyszer már süttem, de akkor nem dokumentáltam, mert a fasírtot a feleségem keverte ki, és utána rámsózta a cukkínivel együtt. Jó-jó, nem panaszkodom, mert finom volt! Egyszer csak arra jutottunk, hogy sikerült minden kész eledelt kienni a hűtőből, ami egy nagy…

még több találat...