Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Más Tészta: A sors íze: mákos Hámán-táska örömmel, drámával

Valahol minden meg van írva, a sors játékszerei vagyunk csupán… Ha igaz a mondás, a végzet nemcsak kegyetlen, de humoros is, bizonyíték rá a zsidó gasztrokultúra egyik legfinomabb süteménye, melynek névadója mindent megtett, hogy kiirtsa a Perzsiában élő zsidókat kb. 2450 éve. Nem jött össze: ezt örökíti meg Eszter könyve és Purim, a legvidámabb zsidó ünnep koronája, a Hámán-táska. Vajon mit szólna Ahasvéros király főminisztere, Hámán, ha…

Blogkocsma: Szűzérmék kapris mártásban

Egy időben - nem is oly régen - minden hiper olcsón adta a sertés szűzpecsenyét. Szép tiszta hús, vettük is felváltva a feleségemmel. Csak enni felejtettük el. Amikor már a negyediket tettem be a csodahüttőbe, megálljt parancsoltam! Ami sok az sok! Tegnap este viszont már korgott a gyomrom és húst akart enni az elmúlt napok majdnem vega étrendje után. Ekkor beugrott, hogy van szűzpecsenye, ami gyorsan elkészül, és elég megengedő a fűszerekkel…

5 hozzávaló: Reggeli gofrik 5 hozzávalóból

Csak 5 hozzávaló, egy kis változtatás és máris kész a 3 féle gofri! ⁣⁣Nálunk vannak jól bevált minden évszakos, és vannak évszakhoz köthető receptjeink. Hidegebb hónapokban a meleg és édes reggeliket szeretjük, mint például a gofrik!⁣ De azért odafigyelek, hogy mivel készítem, mert az hogy édes, nem kell, hogy azt jelentse, hogy tele van cukorral. A mostani 3 gofri recepthez az Alpro No Sugar cukormentes termékei közül…

A Borrajongó: Szerdára – Vayi Borászat Tokaji Aszú 2017

Ungváry Krisztián édes boraival már szinte évtizedes távlatban ápolok kiegyensúlyozottan jó viszonyt. A Novemberi Muskotály egyike volt a valaha kóstolt legjobb ár/érték-arányú késői szüreteknek, amely úgy égett bele a tartós memóriámba, ahogy azt csak nagyon kevés bor teszi ebben a kategóriában. Az is tény ugyanakkor, hogy a száraz borokkal már kevésbé volt kiegyensúlyozott a viszonyom. Ennek ellenére nem is volt kérdés, hogy a tegnapi, lassan…

sörfigyelő: Teszt András Beta 11 IPA

Illat: papaja, őszibarack Hab: szép, rugalmas Szín: vöröses félbarna  Ajándék lónak ne nézd a fogát, de azért a másik teszt sörnek, a west coast IPA-nak jobbam örültem volna. :D  A főzde weboldalán írva vagyon, ez egy egyszerű sör és ezt tanúsítom is. Az illatát idéző papajás-barackosság fanyar, kesernyés utóízzel zárul. Nem egy agresszív ízbomba, de érezni, hogy masszívan meg van alapozva anyaggal. Konkrétan ugyan nincsen feltüntetve, de úgy…

Csabi Konyhája: Sütőben sült tejszínes-sajtos gnocchi

A gnocchi készítése alapvetően nem túl bonyolult, persze némi rutin nem árt hozzá. Kőbe vésett pontos arányok nincsenek, hiszen nagyban függ a krumplitól, hogy mennyi lisztet vesz fel, de azért abból ki lehet indulni, hogy 0.5kg krumplihoz nagyjából 10dkg liszt és egy tojás dukál. Persze ha szétnézünk a neten, elég eltérő arányokba is bele lehet futni, szóval én ezzel kapcsolatban is azt mondom, mindenkinek ki kell tapasztalnia a neki leginkább…

Más Tészta: Citromos, kapros csirkemell

A minap átnéztem a mélyhűtő tartalmát, kicsit szelektáltam. Te is tudod, milyen az, amikor a láda mélyéről előbukkannak olyan finomságok, amelyeknek megörülhet az ember? ;) Így keveredett elő egy fagyasztott csirke és egy csokor kapor. Meg is kívántam a citromos-kapros csirkemellet, melyhez tésztaköretnek kagylót kerestem a kamrában. ;) Hozzávalók: 150 g Gyermelyi VitaPasta orsó 300 g csirkemell 1 csokor kapor fél citrom leve 2 dl…

Lollipop: Ez a teljes kiőrlésű linzer a gyerekek kedvence

Egészséges süteményt készítettünk az iskolai farsangi mulatságra. Úgy gondoltuk, a virágos linzerekkel és a jelmezes gyerekekkel talán sikerül elűznünk a telet. Na, majd kiderül, hogy mennyire voltunk ügyesek. (Pszt! Az időjárás-jelentésben azt mondták, hogy a hétvégén éjszaka akár -10 fok is lehet, szóval egyelőre úgy tűnik nem jött be a próbálkozásunk...) A tésztához szükségünk lesz 35 deka teljes kiőrlésű tönkölylisztre, 10 deka…

A Borrajongó: Tokaj Oremus Mandolás vertikális 2011-2018

Eseménydúsan alakult 2020 vége és 2021 eleje a Tokaj Oremus háza táján. A 2018-as Mandolás tavaly év végén felkerült Wine Spectator a Wine Spectator top100-as listájára, ami eddig száraz magyar fehérbornak még nem sikerült. Idén februárban megjelent a birtok (forgalmi tételként) első dűlős furmintja, a Petracs, amelyről a múlt héten írtam. A legfontosabb változás a pincészet életében azonban Bacsó András távozásával következett be. A birtok…

Dekantáló: Kriszta, a Baba, a Nap, hold, csillag és a dolgos mindennapok

Machán-Csetvei Krisztina fiatal nő, és borász. Ennek ellenére ott van a férfi kollégákkal azonos szinten, elismert borkészítő. Nem véletlen, hogy szerepel a 2021-es Borászok Borásza díjnak a szakma által kijelölt legjobb 50 borásza között! Kriszta a fehér boraival ért el nagy sikereket. Pár éve ő készítette el Magyarország legjobb fehér borát. Kellemesen fogyaszthatók, elegánsak a nedűi. A fajtaborok mellett említésre méltók a többi között, a Kő,…

Városi konyha: Pappardelle sárgarókagombával

Ízletes gomba és tészta. Kitűnő páros.  A sárgarókagombáról mindig a Lar Pour L'art társulat és Besenyő Pista bácsi jut eszembe. Arra már nem emlékszem, pontosan minek kapcsán is emlegette a sárgarókagombát, de az a kiejtés a mai napig a fülemben cseng. Ráadásul mostanában, köszönhetően a 11 éves unokaöcsémnek, felelevenedik az összes poén, mert pár hónapja rákattant a régi műsorra és reggeltől estig ezt hallgatja, vagy skandálja. Tudjátok: "Ezt…

Szeretem a pulykát: Majdnem menza (lehetne), és közben ezzel együtt jó kaja!

Ismét egy olyan fogást kínálunk, amihez jó esetben minden van otthon. Egy kis megmaradt száraz kolbász is jó (nyilván a pulyka a legjobb), a zöldségből nem kell túl sok és különlegességek sem, esetleg a bulgurért kell elszaladni:)  Tehát jöjjön egy szinte hagyományosnak számító pulyka egytálétel, a mindennapokra. És azért abban egyetérthetünk, hogy még akiknek unalmas is az összeállítás, még azok sem vitatják, hogy jól néz ki,…

Dekantáló: A nem baltával faragott borok… Miklós Csabi a Borászok borásza 50-es listáján!

Rókusfalvy Pál 2007-ben úgy döntött, hogy létrehoz egy díjat, amivel az Etyek Pincefesztivál borászait szeretné kitüntetni. Ez új utat nyitott a borászok körében megszokott díjak között, hiszen a díjról nem szakmai szervezet dönt, hanem a borászok választanak egyet maguk közül, akinek aztán a díjat adják. A díjat Borászok Borásza névre keresztelték, az első évben Demeter Zoltán nyerte el azt, 2008-ban dr. Lőrincz Györgyöt jutalmazzák meg e…

Hobbiszakács / Skandikamera: "A vadon szava"

Volt egyszer, hol nem volt, túl az Óperenciás tengeren volt egy hatalmasnak nem mondható erdő. Egy szép tavaszi napon váratlan incidens kavarta fel az addig békésen szálló digitális virágport: az erdőlakók közösségi Facebook vitafórumán Dörmögi Dömötör lerókázta Csalavári Csalavért. A két pártra szakadt kommentálók napról-napra fokozódó konfliktusának megoldására békéltető zoom-gyűlést hívtak össze. A Dömötört védők Csalavér sötét múltjáról…

Blogkocsma: Egy csodásra sült pecsenyekacsa

Bár karácsonyra házikacsát sütöttem, de most akciós volt az egyik négybetűsben, és ráadásul belsőséggel együtt. A feleségem nem tudott ellenálni neki, hazahozott egyet. Nincs igazán szép tányérképem, maradt az egész madár kisütve ... A feleségem kérése volt, hogy semmi faxni ne legyen, csak rozmaring és kakukkfü. A borsról meg a sóról azért elfeledkezett :) 1 tisztított pecsenyekacsa (2,1 kg) 1 nagy ágvég rozmaring 1 ek szárított…

A Borrajongó: Csúcsszamorodni - Balassa Bomboly Szamorodni 2017

A 2018-as St. Andrea Áldás kapcsán már említettük, hogy a neves boros magazin, a Decanter két magyar tételt is beválogatott a 2020-as év kedvencei közé. A tematikus Wines of the Year 2020 vörösboros válogatásában a St. Andrea Áldás Egri Bikavér Superior 2018, a buborékos, édes, illetve likőrborok mezőnyében a Balassa Bomboly Szamorodni 2017 szerepel. Utóbbi ráadásul 95 pontjával egyrészt bekerült az összes borkategóriából válogatott, legszűkebb…

Más Tészta: Dobd fel a böjtöt görög módra!

Február 17-én beütött a 40 napos nagyböjt: semmi vész, a dolog lehetőséget nyújt arra, hogy komfortzónánkat elhagyva húsmentesen gasztrokalandozzunk. Az biztos, hogy egy falat tiropitáért – görög sajtos lepényért – Jézus is sokat adott volna a sivatagban, miközben bolyongott, éhezett, és még a sarkában sompolygó sátánnal is meg kellett küzdenie… Böjti puristák talán felszisszennek a „sajtos” hallatán, hiszen egy kristálytiszta nagyböjtben…

Nyárspolgár BBQ: Szárazon érlelt kacsamell rozéra sütve

Kipróbáltuk a csúcskategóriás éttermek által használt technikát – a füstölt és szárazon érlelt kacsamell készítését, és nem csalódtunk! Megérte a kéthetes várakozást, mert a kacsamell komoly átváltozáson ment keresztül. A kacsa melle egyik nagy kedvencünk, amit sokféleképpen készítettünk már. Nyársaknak is remek alapanyaga, hidegen füstölve, sonkaként is nagy élmény. Akár barbecue-technikával is elkészíthető, de persze mint frissen sütésre…

Tejturmix: Sült zabkása

Mézzel puhára sült banán, rajta egy magvas-zabpelyhes ropogós réteg, a kettőt pedig vaníliás tej fogja össze. Egy ízekben és textúrákban gazdag, tartalmas reggeli, ami garantáltan felpörget. 4 adaghoz: 2 db banán 100 g választott gyümölcs/aszalvány 90 g akácméz 90 g zabpehely 50 g darabolt, pörkölt dió/mogyoró/kesudió 1/2 tk sütőpor 1 tk őrölt fahéj 1 csipet só 240 g tej 1 db tojás 1 tk vaníliaesszencia A sütőt előmelegítjük 180…

ÍZcsiklandozó: Tiramisu palacsinta

Palacsintázni jó! Mindig! Vasárnap különösen! Valahogy hangulata van... Mindegy milyen a töltelék, túró, lekvár, puding... imádni való desszert. Egy laktató leves után akár főfogás is lehet, pláne, ha húsos, vagy rakott formában kerül az asztalra. Bevallom, én már jó régen sütöttem, így éppen aktuális volt, hogy készítsek. Az adventi ünnep desszertjei kellőképpen pótolták ezt a valljuk be, nagyon egyszerű finomságot. Furcsa, pedig attól, hogy…

még több találat...