Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

A bor meg én: Schindler Borászat - Fertőmeggyes

A Fertő-tó nyugati partján, Fertőmeggyesen található Schindler pincészet generációk óta ugyanazon család tulajdonában van és 15 hektárt művelnek. A Fertő-tó közelsége és a Pannon klíma mind a kékszőlőnek (70%), mind a fehérszőlőnek (30%) kedvező. Édes borkülönlegességet is készítenek, elsősorban Bouvier és a Chardonnay fajtákból. A pince választékából egy viszonylag nagy merítést kóstolhattam. Íme a sor: Muscat ottonel 2019A fajta tökéletesen…

Helló Curry!: Indiai konyha kezdőcsomag otthonra - mit és hol?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi az amit érdemes beszerezni, ha szeretnénk otthon időnként indiai ételt főzni. Legutóbb a facebook oldalamon tette fel a kérdést egy kedves olvasó és akkor eldöntöttem, posztba szedem végre az infókat:-) A lista a végtelenségig bővíthető, én már nem férek el itthon a fűszerektől. A lelőhelyeket úgy írom most meg nektek, hogy semmilyen szponzoráció nincs benne, sosem kaptam még tőlük egy csomag fűszert sem. De ha…

Fincsa-nindzsa: Fánki

Ma bizony mindössze egy lángossal akartam indítani a piacolós napot, aztán végül, mivel az ebédhez a társaság nagyobb lett, mint gondoltuk, így miután az első adag fánk kisült, még egy adagot sütöttem. Vannak ételek, amit messzire elkerülök, mert az a fixa ideám róla, hogy nehezen elkészíthető. Még Horváth Ilona szerint is a "legkényesebb kelt tészta". Én azért olyan hűbelebalázs módján vágtam bele, mert persze kapkodtam és nem olvastam…

sörfigyelő: Corsendonk Dark Dubbel

Illat: Karamellizált maláta, csoki, kávé, alkohol ilyen sorrendben Hab: Krémes bézs Szín: Sötétbarna, kissé vörösbe nyúlik Már kitöltéskor érződött, hogy egy komoly italról van szó, belekortyolásnál pedig dark dubbel révén nem az erősebb (de kiegyensúlyozott) pörkölés lepett meg, ami pirítós kenyérre, tömény kávélikőrre és némileg medvecukorra emlékeztet, hanem a karamellizált maláta mogyorós édessége, amit a viszonylag erős szénsav még jobban…

gastrotherapy: Túrófánk

Túrófánk, vagy túrósfánk, mindegy, hogy hogyan nevezzük, úgyis az íze a lényeg. Meg persze az, hogy egyszerű elkészíteni és nagyon mutatós is. A túrófánkot nem kell sem keleszteni, sem dagasztani. A túrófánk a farsangi időszakban tökéletes desszert, nálunk már többször bizonyított. Mutatom, hogy hogyan készítem: Hozzávalók (kb 30 db-hoz) 240 g búzafinomliszt250 g túró (félzsíros)150 g tejföl2 db egész tojás80 g kristálycukor2 cs. vaníliás…

Sunseaty: Emmarozs, ahol a kerítés is kovászból van

A tavaszi önkéntes karantén óta több ezer ember tanulta meg, hogy mi is az a kovász és hogyan kell kovász felhasználásával kenyeret sütni. Az élet azonban nem állt meg, hiszen még az olyan önjelölt házi pékeknek, mint jómagam is dolgozniuk kell. Bár sokunknak nincs ideje minden héten sütni, az Emmarozsnak hála nem kell lemondanunk kedvenc ropogós héjú, savanykás kenyerünkről.  Miközben az utóbbi években Budapesten gomba módra szaporodtak az…

Gasztrófasírt: Kényeztesd magad argentin hátszínnel

A csúcsgasztronómiában rendszeresen felbukkanó új eljárások egyike a pár éve divatba jött sous vide, vagyis szuvidolás. Mindenki mindent boldogan szuvidolt, Megjelentek a méregdrága felszerelések, könyvek, tanfolyamok. Sztárséfek hintették a sokszor egymással ellentétes okosságokat, és a felkent gasztrobloggerek is sírva borultak fakanalukba, ha nem villoghattak vadiúj vákuumgépükkel.   Aztán valaki rájött, hogy gyerekkorában disznóvágáskor ők…

A Borrajongó: Osztrák narancs – Alex & Maria Koppitsch Touch 2019

A Fertő tó partján tevékenykedő Koppitsch-család – név szerint Maria és Alex – ismerős lehet a természetes borok közegében mozgó fogyasztóknak. A sztori lényege abban áll, hogy a szokásos minimális beavatkozás mellett igyekeznek úgy bemutatni az egyedi mikroklímával rendelkező borvidéket, hogy közben kifejezetten könnyű, szórakoztató és szerethető ivóborokat készítenek. Közelebbről nézve pedig négyféle borstílusban próbálnak érvényesülni, melyek…

sörfigyelő: Quintine Ambrée

Illat: Savanykásan erjedt, pincés Hab: Szép, rugalmas Szín: Sötét, mély borostyán, de inkább rezes Hát ez a főzde nem lesz a kedvencem. Túl savanyú, savas sör. Nem is a szokásos, aszalt, mediterrán gyümölcsös ízeket kapjuk, hanem inkább érett pirosgyümölcsös jegyeket hoz. Nagyon bele akartam képzelni a karamellás édességet, de nem jött össze. Talán egy kis erdei méz érezhető, de az sem édesen. Az íze elég komplex és intenzív ahhoz, hogy…

Lollipop: Sütőtökös energiagolyó álmos téli napokra

Töltsd fel vitaminkészleteidet és energetizáld magadat egy egészséges nasival! Kockázz fel egy sütőtököt, főzd meg, majd miután lecsöpögtetted, pürésítsd szép homogén állagúra. A sütőtök püréből mérj ki 12 dekát, adj hozzá 5 deka őrölt mandulát vagy kesudiót, két evőkanálnyi mézet és 8 deka durvára darált gluténmentes zabpelyhet. Keverd össze és tedd a hűtőbe 20-30 percre. Az idő elteltével a massza szépen formázhatóvá válik, így könnyedén…

Csabi Konyhája: Spenótos-szárított paradicsomos édesburgonya quiche

Tavaly csináltam már egy elég menő tészta nélküli brokkoli quiche-t, és most ugyanezen a vonalon maradva ismét egy Tasty receptvideót alapul véve készítettem el ezt a batátás-spenótos finomságot. Az elkészítése pofonegyszerű és bár önmagamhoz képest az ízesítés most eléggé visszafogott, ellenben a végeredmény így is igencsak változatos és ízgazdag lett, a látványról nem is beszélve. Első lépésként egy nagyobb darab édesburgonyát (44dkg)…

A Borrajongó: Mohácsi királyleány - Planina Királyleányka Válogatás 2018

A királyleánykát általában könnyű, üde, reduktív technológiával készült borként látjuk viszont a palackban és a pohárban, nem is emlékszem hirtelen, hogy valakitől kóstoltam volna magasabbra pozicionált tételt. Az egyébként kellemes, kedves, de extrát ritkán nyújtó királyleánykák tömegében Hepci nevű olvasónk hívta fel a figyelmemet egy potenciális kivételre. (Ezúton is köszönöm a tippet!)A leányka és kövérszőlő természetes kereszteződéséből…

Winelovers: Mik azok a plecsnik a borosüvegen?

A boltban, vagy akár webáruházban vásárlás közben felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mit is jelentenek azok a kerek címkék a palackon, amelyek érthetetlenné rövidített betűszókat, különböző dobogós érmeket, vagy pontszámokat emlegetnek. szerző: Kis Hajnalka Csakúgy, mint az élet minden területén, legyen az iskola, tudományok vagy sport, a bortermelők és borkedvelők is korán rájöttek, hogy a termékek versenyeztetése nem csak szórakoztató, de…

Margit2 blogja: Sütőtök, túrós batyuk, kefires pogácsák, és kocsonya...

Január elején sütöttünk egy tepsi sütőtököt. Nagyon finom érett volt. Aztán sütöttem ismét túrós batyukat a leveles tésztával, mert a felhasználási idejének a lejárata miatt fel kellett használni. Ez is sikert aratott.  Viszont már kívántuk a sós sütit... Ezért lett megsütve a kefires-sajtos pogácsa is. Ma pedig végre megfőztük a kocsonyát. Így nem maradt ki most sem a télen... Ezt fogjuk reggelire enni, addigra szépen megdermed majd. :)

Pasztellbarokk: Fahéjas-kardamomos csomók

Ha minden igaz, legtöbben már elkezdtétek használni a PlanAll x Csigó Zita plannert, az Egyél jót, legyél jól!-t. <3 Ahogy ígértem, a heti tematikákhoz itt a blogon is kapcsolódni fogok, azaz minden héten továbbgondolom majd az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 2. hét receptje és tippje a forró italok és a melengető fűszerek jegyében született, és milyen klassz, hogy a bevezetőben leírtakhoz…

sörfigyelő: Vieux Bruxelles Blond

Illat: Pincés Hab: Szép, kifeszül a felületen Szín: Élénk világos sárga, meglepően átlátszó Hazánkban a nagyüzemi ale-t csak a Lobkowicz Ale képviseli, az összes többi lager, sajnos. Volt régen az Auchanban egy blonde a Sterlingtől, de mivel a francia multi hazulról próbált meg hozni, ezért az eredmény is olyan lett. Az igazából csak egy aromásabb lager volt. Szerencsére ittam már életemben fullos blonde-t az Achel-től és egy nagyon gyengécske…

Városi konyha: Mátrai borzaska

Rösztibe rejtett karaj szeletek. A magyar konyha a gulyásleves-pörkölt-káposztás tészta háromszögön túl rejtélyes számomra, a mélyebb bugyrai pedig teljesen ismeretlenek. Szerencsére a sógorom e téren mindig kihívások elé állít, és fejlődök, tanulok, felfedezek olyan ételeket, amikről korábban nem is hallottam. Nálunk a szülinapokon mindig az ünnepelt választ ételt. Mivel a sógorom igencsak kedveli a magyar konyhát, annak is a kevésbbé ismert…

A Borrajongó: Ajándék bornak... – Dominium Tokaji Hárslevelű Budaházi dűlő 2016

A tolcsvai Pannon Tokaj ismeretlen terep a számomra. A pincekínálat alsó szegmensében található borok alapból érdektelenek, de a Dominium névű márka a márkában talán ismerős lehet azok számára, akik alaposabban szondázzák a borvidéket. Tekintettel arra, hogy az elmúlt években inkább a bevált nevekre és borokra koncentrálok, és így egyre kevésbé igyekszem kóstolási tapasztalataimmal a teljes hazai palettát lefedni, nem túl meglepő, hogy ezek a…

sörfigyelő: Quintine de Noël

Illat: Túlerjedten savanykás malátás, picit szegfűszeges Hab: Szép, rugalmas Szín: Sötét, mély mahagóni Hozzászokhattunk, hogy a Gyulai májason kívül már mindennek létezik karácsonyi kiadása, így van ez a söröknél is. Melengető söröket pedig ki más tudna csinálni, mint a belgák. Ott van a Bush, ami valóságos ízkavalkádot képes nyújtani, a borosságon kívül a mogyorósságon át a trópusi gyümölcsökig. Vagy a rumosdiós likőrös Delirium is jó…

még több találat...