Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

gastrotherapy: Színes sajtgolyók

Ezt az egyszerű sajtgolyó receptet könnyű elkészíteni, mutatós, pikáns, mindenki kedvence lesz. Hozzávalók (kb. 10 diónyi db-hoz) 150 g natúr tömlős sajt100 g cheddar sajt50 g trappista sajtcsipetnyi őrölt tarkabors1 kk. sópár szál ropiA forgatáshoz: durvára tört dió, szárított zöldfűszerek (oregánó, petrezselyem), gránátalma mag Elkészítés A sajtokat lereszeljük és az összes hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük, majd fóliával lefedve…

Kedvenc receptjeim: Egyszerű fánk

Nagyon egyszerű recept, kb 5 perc a kikavarás és 10 perc, míg kisül. Érdemes nem túl forró olajban sütni, mert a külseje hamar túl sötét lesz, amikor a belseje még nem biztos, hogy átsül. Hozzávalók: 25 dkg liszt 1 csipet só 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 evőkanál cukor 1 evőkanál vaníliás cukor 1 tojás sárgája a sütéshez olaj, a szóráshoz porcukor A száraz hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a tojás sárgáját és a tejet. Sűrű nokedli…

Dekantáló: Egy ajánlat a rossz időkben!

Kedves borbarátok!A szőlő, bor és vincellérek védőszentjei közül január 22-én Szent Vince nyitotta a sort, mi pedig a web áruház nyitással nyitottuk a 2021-es évet. Hagyomány szerint Vince napján levágtak egy jó marokra való vesszőt, és egy agyagvázába tették friss vízzel a jó melegbe, és várták ,hogy kihajtson. Amennyiben a Vince vesszőkön sok rügy hajt ki, úgy  jó évjárat és termés várható idén! A borászok, borkedvelők pincéről pincére járva…

sörfigyelő: Corsendonk Gold Tripel

Illat: édes, virágos, fűszeres, gyógynövényes, nyilván összetett Hab: masszív, krémes Szín: óarany  Nagy vonalakban ez az Agnus Tripel bátyója. És mint ilyen, erősebb, testesebb. A rengeteg alkoholból nyilván az ízben is érezni valamennyit, meg persze a tripelre jellemző éles komlózás is előkerül. Ezek mellett még virágos, fűszeres, gyümölcsös jegyek is megtalálhatóak. Azonban a pezsgőnyi szénsavasság meglehetősen háttérbe szorítja őket. Ez…

Gyors és finom receptek: Variációk köretre (ha unjuk már a krumplit és a rizst)

Baconös bulgur, pirított gomba, mézes répa. Változatos, könnyű, egészséges köret. Hozzávalók: 20 dkg bulgur2 dl víz10 dkg baconbors 30 dkg gombadiónyi vajsó, bors, kakukkfű 1 zacskó bébirépa1 ek. mézdiónyi vajsó A bulgur elkészítésének többféle módja is van, nekem ez vált be. Forrásban lévő, sós vízzel leöntöm a bulgurt és kb. 5 percig még főzöm, majd lefedve állni hagyom, míg megpuhul.A bacont kicsit átpirítom és összekeverem a bulgurral.…

Blogkocsma: Szarvasmarha pofaragu brinzás puliszkával

Megihletett Kocsmagomba szarvasraguja  , így legalább egy kalap alá tudtam venni a kicsi borjú- és a marhapofa alapanyagaimat ... Szarvasom ugyan nem volt itthon, de viszont találtam a csodahüttőben borjúpofát a Metróból, és marhapofát a barátunktól, akinek dílere van. Egyik sem volt túl sok. 7 adagot kell előállítanom, hogy minden gyerekünk és csatolt függeléke jóllakjon, meg a barátunk is megkóstolhassa. 50 dkg borjúpofa 50 dkg…

sörfigyelő: Vieux Bruxelles Blanche

Illat: Citrusos, kicsit édeskés Hab: Szép, paplanos Szín: Nagyon világos friss citromlé, fehéres ködösséggel Ahhoz képest, hogy a búzamaláta mellett búza is van benne, elég híg. Annyira friss és üde, hogy igazából nincs is teste és a búzaízt is nagyítóval kell benne keresni (ezért nem jön be a belga típusú búza), emiatt egyáltalán nincs benne semmi savanyság. Mondjuk ennek én örülök, de ha csak ez a legemlékezetesebb pozitívuma egy sörnek,…

Fast Food Central: Szarvasvadász pizza

Alig 5 összetevőjével első pillantásra talán szegényesnek tűnhet a Don Pepe januári extra pizzája, de ha azt mondom, hogy az egyik feltét ebből vargányás szarvasragu, akkor azonnal megváltozik a pizza fekvése. Méghozzá jó irányba, mert nem hogy pizzán, de általánosságban sem hétköznapi dolog, hogy akár szarvashúst, akár vargányát falatozzunk gyorsétteremben, erre az ételre pedig mindkettőből kerül. A ragunk kívül mozzarella, tejföl,…

világevő: A tojás világa - a világ tojásai (1. rész)

Az egyik legcsodálatosabb alapanyag a tojás, hihetetlenül változatos dolgok készülnek belőle világszerte, miközben az alap ugyanaz, egy marokban kényelmesen elférő, a megújuló életet szimbolizáló tárgy. Abba most nem is szeretnék belemenni, hogy mennyire bizarr alapanyag ez valójában, ne menjen el senkinek az étvágya, de az tényleg figyelemre méltó, hogy mi minden készül tojásból, és a hasonlóságok ellenére mennyire változatos formákban tud…

Dekantáló: Lajvér, bikavér, jó vér

Tokajban találkoztam Szekszárddal. A borírók versenyének az eredményhirdetésén. Vida Rebeka kedvesen segített, és lelkesen mesélt a borászatukról. Amelyről sejtettük, hogy jó. Tudtam, hogy jó. Hiszen megkóstoltam néhány finomságukat, és e kiváló nedűket ízlelve, megállapítottam, ezért (is!) érdemes volt eljönni a Hegyaljára. Most itt az anyag, ne olvasd, hallgasd hát. Ja, és azt a kis háromszögformátumú akármit előtte nyomd meg!

Hobbiszakács / Skandikamera: Piszkos Fred esete a fakanállal

A házunk előtti kis téren egy középkorú nő eteti a varjakat. - Állatvédőnek néz ki – mondta a múltkor a kutyás szomszédom. – Ha rajta múlna, betiltaná a madárijesztőket. Szárnyát maga után húzó varjú figyeli távolról, ahogy a nő elseperi a havat, és kiszórja az elemórzsiát. Nem annyira nőtől, mint a környező fákon és a hóhalmon gyülekező kosztosoktól tart. Joggal, mert a varjúsereg a terülj asztalkám közelébe se engedi. Gondoltam, hogy…

A Borrajongó: Rejtőzködő borvidékek: Sümeg - Egly Szőlőbirtok

Magyar tájegység boraival kezdődik idén a Rejtőzködő borvidékek sorozat, a Balatonfelvidéki borvidék egyik - szó szerint - kiemelkedő területén, Sümegen. Az egykor püspöki lakhelyül is szolgáló település fontos borászati múlttal rendelkezik és ma is akad itt figyelemre méltó pince,. Ma a sümegi Egly Szőlőbirtokkal ismerkedünk meg. SümegA Balatonfelvidéki borvidék több, egymással földrajzilag nem összefüggő területből áll, a keleti része a…

ÍZcsiklandozó: Citromos pite

Bizonyára feltűnt a recept nevénél kedves Olvasóim, hogy ezt a fantasztikus desszertet egy ajánlásra osztom meg.  Egy általam kedvelt oldalon, a Miadéle-n, ahová én is tartozom, mint blogger egy jópofa kezdeményezés indult ebben az évben. Ez alapján a csoportban lévő bloggertársainkat időről időre bemutatjuk. Elsőként a Biromakonyhám bloggerét, Mártit ajánlom figyelmetekbe! Márti hozzám hasonlóan szeretetből, kreatív energiák megvalósításától…

A Zöldséges: 10 trükk, amivel biztosra mehetsz, hogy valódi mézzel van dolgod!

Igazi méz, vagy csak cukrozott hamisítvány? Gyakran merülhet fel a kérdés, azonban a megkülönböztetésük szinte lehetetlennek tűnik. Szerencsére pár trükkel biztosra mehetünk, hogy melyikkel van dolgunk, sőt, kellő odafigyeléssel már a vásárlás során is kiszűrhetjük a hamis mézeket!     Az igazi méz...   1. Címkéje mindent elárul Az egyik legjobb módszer már a vásárláskor megfelelően tájékozódni. Az összetevői bármelyik hamisítványt…

sörfigyelő: Kasteel Donker

Illat: ananászos töltött csoki Hab: kemény, drapp Szín: sötét mahagóni    Alkohol, cukor és jó sok kandiscukor. Sűrű és erős, pezsgő szénsavassággal. Ez utóbbi azonban az érettség állapotától függően változó. Ízében a szokásos belga dolgokat lehet fellelni egyéni preferenciától függően, leginkább karamell és erdei gyümölcsök tűnnek fel. Életkorától függ még a komlóintenzitása, ez idővel természetesen csökken. Emiatt annyira nem jó ötlet…

Boldogság a konyhában: Ázsiai zöldségleves

Hozzávalók 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma kb. 20 g friss gyömbér 2 rúd fahéj 3 egész csillagánizs 1 db szerecsendió 2 liter víz 2 db tyúkhúsleves kocka 2 db sárgarépa 2 db újhagyma 3 evőkanál halszósz 4 evőkanál szójaszósz ízlés szerint őrölt chili paprika   Egy lábasban olajat melegítünk, erre dobjuk rá az apróra vágott gyömbért és hagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát és a fűszereket (fahéj, csillagánizs,…

Sörbúvár: Monyo Land - Sörvidámpark Kőbányán

(fotók: Monyo + A Monyoba egy éve harminc százalékkal betársult a Liss patrongyártó, és elkezdtek még nagyobbat álmodni. A - Pécsit leszámítva - egyik legnagyobb kapacitású kisüzemi főzde kinőtte a Maglódi úti Főzdeparkot, de maradt Kőbányán, és egy 3000 nm-es üzemcsarnokban rendezkedett be a Gyömrői úton, ahol a sörfőzdével összhangban egy teljesen új rendezvényközpont is nyit idén április 30-án. Ez a Monyo Land. Új Monyo Brewing - Kenyér és…

Városi konyha: Édesburgonya curry chapatival

Kicsit pikáns, krémes curry, mellé laposkenyér a tunkolás szerelmeseinek. Nem szoktam diétázni, sem újévi fogadalmat tenni a helyes, vagy egy helyesebb táplálkozásra. Januárban valahogy mégis több zöldséget eszek, mint általában szoktam. Egyszerűen azért, mert a szervezetem ezt kívánja. Ahogy nyáron, a nagy melegben is a saláták és gyümölcsök játszák a főszerepet, év elején is jobban esnek a húsmentes falatok. Ilyenkor sok curry-t készítek, mert…

A Borrajongó: A hűtő mélyéről – Bott Frigyes Granum 2018

Bár közhelyszerűen is megáll a lábán az állítás, amely szerint néhány hónapos ciklikussággal érdemes alaposan felbolygatni a borhűtő békéjét, most mégsem általános palacktárolás-technikai tanácsadást szeretnék tartani. Arról van csak szó, hogy néhány nappal ezelőt éppen egy ilyen házileltár során bukkant elő Bott Frigyesék (egykori?) öndefiniáló muzslai nagyházasításának kettőezer-tizennyolcas évjáratából egy palack, ráadásul a hűtőteltház okán…

Winelovers: Kalifornia titokzatos szőlője? A rejtélyes eredetű zinfandel

A zinfandelt egy ideig úgy tartották számon, mint „Kalifornia titokzatos szőlőjét", mivel egy régre visszanyúló legenda szerint a vitis vinifera faj zinfandel fajtája Kaliforniában már az európai betelepedés előtt is boldogan burjánzott az Újvilágban. kép forrása: www.winefolly.com szerző: Hajdú Ferenc Jó móka volt egy darabig ekként vélekedni, ám ma már jobbak az ismereteink. Ezek pedig azt mutatják, hogy a mai zinfandel Horvátországból…

még több találat...