Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

A bor meg én: Sebestyén Pince, Szekszárdi, Iván-völgyi Bikavér 2017

A pince legnagyobb becsben tartott dűlője egy déli katlan. Löszös talaj, „mészbabákkal” dúsítva. Az itteni kadarka ültetvény 70 éves, de van 5 éves merlot is a területen. A házasítás a következőképp néz ki: 46% Kékfrankos, 16% Merlot, 14% Kadarka, 12% Cabernet Franc, 12% Cabernet Sauvignon. Nyílt kádakban erjedt 8 napig, majd pár napig pihent a cefre. 22 hónapig érlelték 500 literes magyar és francia tölgyfa hordókban. Illata közepesen intenzív,…

gastrotherapy: Ünnepi sült kacsacomb burgonyapürével

Képes vagyok egész nap a konyhában lenni (és imádom :) ), de tudom, hogy van, akinek ez egyáltalán nem okoz örömet. Se kedve, se ideje órákon át sütni főzni, főleg az év végi hajtásban. Nekik jöhet jól ez a gyorsan összeállítható villantós recept, ami remek ízélményt nyújt. A kacsacombhoz remekül passzol az Aviko burgonyapüréje tejjel és vajjal, ami újdonság a mirelit termékek között és pikk-pakk elkészül. (mikróban mindössze 3 perc!) . Az almás…

Pasztellbarokk: Vaddisznóragu pirított gombával, polentával

Aki olvasott már tőlem mondjuk úgy ötnél több posztot (vagy végigpörgette az Instámat), biztosan rájött, hogy mennyire szeretem Olaszországot és az olasz konyhát. Leginkább a filozófiáját. Azt, hogy nem bonyolítják túl a recepteket, hiszen valljuk be, néha teljesen felesleges az a már-már unalomig ismételt "kis csavar". Ezt M. egyszer olyan jól megfogalmazta, amikor végre csináltam egy teljesen egyszerű tiramisut. Hogy jó az a kandírozott…

Winelovers: Sauvignon blanc - az aromatikus világfajta

A nagy világfajták között találjuk a sauvignon blanc-t, kedveltségét határozott illat-, és íz anyagainak, illetve frissítő savainak köszönheti. Voltaképp a ropogós savgerince teszi ezt a fajtát az egyik leginkább ételbaráttá az asztali borok közül. kép forrása: www.winefolly.com szerző: Hajdú Ferenc A sauvignon blanc az egyetlen olyan világfajta, amit az aromatikus fehérborok között tartanak számon, jellegzetes aromája a terroire-tól és a…

Fincsa-nindzsa: Tojásos rákos rizs

Imádom az instagramon pörgetni a feedet és újabb és újabb csodák után keresgélni. Nem is kell feltétlenül recept hozzá, inkább inspirációkra van szüksgégem néha. Ez is csak egy elnagyolt recept lesz, mert felesleges mennyiségeket írnom hozzá, csak tegyünk bele minden finomságot. Került bele: 20dkg rák (ebből mehetett volna bele 30 is)1 hatalmas póréhagyma1 lilahagymafokhagymaszójaszósz2 tojásrizs A rizst külön főzzük meg, ezzel kezdjük a…

Csabi Konyhája: Vörösboros szarvaspörkölt gombával

Egy jó barátomtól kaptam egy adag dámszarvas lapockát és viszonylag hosszabb időbe telt mire kitaláltam, hogy mi, illetve egész pontosan hogyan is készüljön belőle. Mivel túl nagy tapasztalatom nincs vadhúsok terén, így azért pár témába vágó oldalt alaposan átolvastam mire összeállt a fejemben az igencsak ütős recept! Először is felkockáztam a 80dkg húst és már itt elakadt a lélegzetem, annyira gyönyörű volt az alapanyag. Sokat filóztam a…

Más Tészta: Mogyorókrémes kávé desszert

Kávé desszert, de csak azért, mert kávéval elropogtatni a legjobb. :-) Nem használok túl gyakran édesítetlen mogyorókrémet, de most „szembe jött” a közértben, és mindenáron velem akart jönni. Nem bántam meg a találkozót, két napja okoz ízörömöt ez az isteni édesség a reggeli kávém mellé. :-) Fotó: KockacZukor Hozzávalók: 1 db Gyermelyi tojás ¾ bögre zabliszt ¾ bögre zabpehely fél tk só 1 tk sütőpor ¼ tk mézeskalács fűszer fél bögre…

A Borrajongó: Vino Castillo mix 2020/2

Ismét itt egy kis összefoglaló poszt a június közepe és október vége között Vino Castillo-ban kóstolt borokból. A borok egy része még a nyári, őszi kóstolósorokban szerepelt, ezeken kívül néhány beérkezett minta jegyzete is helyet kapott (ezekből nem feltétlenül válogat be mindent a kereskedő, bár a jobban muzsikáló tételek azért várhatóan megjelennek majd a polcokon). Pezsgő Pere Ventura Rosé Tresor BrutSzamóca, cseresznye, édes piros…

Minden, ami csíp: Elsőre ez így kiváló - három nagyon jó szósz

Szóval természetesen az első heti teszttel lemaradtam rendesen, de azért csak sikerült összehozni. Nem volt egyszerű, volt közben történés ezerrel, a kétévést karanténba tették 10 napra, mert a szomszéd bölcsis csoportban volt egy-két covidos gondozó. Persze mivel szabadság már elment a beszoktatásra meg a további szünetekre (szociális munka napja, egyéb covidos fertőtlenítés), nyilván táppénzen kellett otthon lenni. Szerencsére a kieső bért…

világevő: Egy szuper jó olasz éttermi trend, ami itthon is izgalmas lenne

"Nuova trattoria Italiana" a trend neve, ami Olaszország egyre több régiójában hódít, és megfizethető, szerethető, fantasztikus éttermi élményt jelent. Magyarországon is jól jönne sok ilyen hely! Mit adtak nekünk a rómaiak? "Ötödik negyed" néven évekig futott a radiocafén a vízilabdás tematikájú (saját címadású) műsorom, akkor még nem sejtettem, hogy ez egyben egy gasztronómiai szakkifejezés is: a római hagyományos, belsőségekre épülő…

sörfigyelő: First Double Cherry

Illat: meggyes, kicsit már érezni a witbier-es búzát Hab: hamar leapadt teljesen Szín: sötét, ködös, bordó A megalkotásakor el kellett volna dönteni, hogy ez egy alsóerjesztésű meggysör (zabpehellyel) vagy egy meggyes ízesítésű búzasör lesz, mert így a megnevezésével ellentétben inkább előbbi, mint utóbbi. Ami egyértelmű, az az, hogy a búzát tekintve a belga vonalat kéoviseli. De olyannyira meggyes, hogy ez már nem dupla, hanem quad. Nem…

Szeretem a pulykát: Parmezános-gombás pulykamell tésztával

Ez a kissé olaszos hangulatú pulykás tésztánk garantáltan különleges választás, akár advent első vasárnapjának megünneplésére is! Készítsétek el együtt és hangoljátok lelketeket az ünnepekre! Parmezános-gombás pulykamell tésztával Hozzávalók: 50 dkg pulykamell apró darabokra vágva 1 vöröshagyma apróra vágva 50 dkg gomba vegyesen (erdei, csiperke) 1 evőkanál szárított kakukkfű 2 dl fehérbor 2 dl tejszín 5 dkg reszelt…

Motoros konyhája: Pikáns báránygerinc

Jáj, hát megint mi készült nálunk vacsorára! Hát semmi extra, csupán egy egyszerű finomság ;) Dóri (velem együtt) imádja a Karácsonyt, de ha rajta múlna már augusztusban állna a karácsonyfánk. Vasárnap viszont valóban kezdődik Advent, így kézenfekvő volt, hogy valami ünnepibb, finom vacsorával várom haza őt.Pikáns báránygerinc egzotikus salátávalHozzávalók:1 kg csontos báránygerinc20 dkg édesburgonya20 dkg bébispenót0,5 citrom (használjunk bio…

Más Tészta: Cheddar sajtos pogi

Angolszász vidékeken trappista helyett használják a cheddart, amely erőteljesen aromás, kissé fanyar, dióra emlékeztető ízű. Itthon egyre elterjedtebb, de még mindig ódzkodunk tőle, pedig igazán hálás sajtféle. Kockakczukor legfrissebb receptjében brokkolis, cheddar sajtos tésztát készített főételnek, így most vesszük a bátorságot, és ajánlunk egy különleges, cheddar sajtos pogit mellé a hétvégére.  Hozzávalók: 2 csésze liszt 1…

Zamat Mérő: Sütőtökös csirke

A sütőtök az ősz slágere, és számtalan módon lehet elkészíteni. Én sokáig nem szerettem, mert csak a klasszik sült verzióját kaptam mindig kóstolni, és az a mai napig nem jön be. Azonban elkezdtem vele kísérletezni, és sok módját találtam, ahogy isteni! Hozzávalók: 250 g (tisztított) sütőtök * 1 vöröshagyma * 2 kápia paprika * olivaolaj * 1/2 kg filézett csirkecomb * só, curry, koriander * 200 g rizs * 1 fahéj rúd Elkészítés: Feldaraboljuk a…

Dekantáló: Etyeki sikerek a tengeren túlról

A történet akár meseszerű is lehetne… Hol volt, hol nem, volt egyszer egy magyar borászat, az Etyeki Kúria. Gondoltak egy nagyot, és boraik hipp, hopp ott teremtek (sok, sok munka, előkészítés után) a hét tengeren, az Óperenciás tengeren túl, oda, ahova a kurta farkú malac is csak vendégségbe jár, Amerikába. A Kúria csapata – amely Mérész Sándor vezetése mellett „újra gombolta” az addigi „kabátot”, tarsolyában három hamuba sült teli palackkal…

Blogkocsma: Lilatönkű pereszke

Itt az ősz, idén különösen sok az őszi gomba. A szeptemberi esők után megindult az őzláb gomba, aztán jöttek a pereszkék, a lila és a lilatönkű. Az előbbi még a tél eleji fagyok idején is megjelenik. Nekem ugyan nincs túl sok időm eljárni gombászni, de szerencsére van, ki ellásson vele. Most éppen a lilatönkűből hozott az udvari szállítóm egy kisebb adagot. Nem volt különösebben kedvem vesződni vele, úgy gondoltam, gyorsan megtisztogatom,…

A Borrajongó: Kicsi csillag - Thummerer Egri Csillag 2019

A Thummerer Pincészet is egyike azoknak az egri borászatoknak, amelyek talán indokolatlanul keveset szerepelnek a boros média felületein, beleértve kis blogunkat is. A mintegy száz hektáros birtok már csak méreteiből és az egri hagyományokból is táplálkozva elég széles portfólióval és kereskedelmi partnerhálózattal rendelkezik, és - amennyire a saját benyomásaim igazolják - mind a hiperek polcain fellelhető mindennapi fogyasztásra szánt palackok,…

még több találat...