Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Pasztellbarokk: Mogyoróvajas-gyümölcsös chiapuding

Ez a recept abszolút hozza azt, amit egy januári desszerttől elvárunk: legyen tudatos, egészséges, tápláló és nagyon(!) színes. Ma, amikor fotóztam, kifejezetten jól esett felpakolni az asztalra a tarka, foltos-mozaikos poharakat, és persze megenni is ugyanolyan szuper volt egy-egy adagot.  Hozzávalók (4 adaghoz): 40 dkg görög joghurt tetszőleges édesítő (agavé szirupot használtam) 4-5 evőkanál chiamag 20 dkg fagyasztott erdei…

Szöszi a konyhában: Hawaii Tortilla

Hideg januári esték, a motviáció nincs a toppon, valami meleg kajára vágysz, ami segít feldolgozni, hogy még csak hét eleje van, vagy szar napod van, megihatsz mellé egy pohár bort és átbeszélhetitek a napot a pároddal, na ez egy ilyen kaja.  Hozzávalók 2 adaghoz: 2 tortilla lap (kész vagy saját magunk által előállított) 250 g csirkemellfilé 150 g ananász 5-6 ek passata/fűszeres paradicsomszósz ½ fej lilahagyma Só Bors Kevés barbecue…

Városi konyha: Käsespätzle

Sajtos-hagymás nokedli, ahogy az osztrák hüttékben készítik. Az az időjárást, amikor hideg van, a levegő eszméletlen friss, de elkél a napszemcsi, mert a nap süt, én csak síelő időnek hívom. Azért, mert ebben az időben szeretek leginkább síelni. A napos pályákon csodásan csillog a hó, ami délutánra sem olvad meg a hidegben. De, hogy jön ez a Käsespätzle-hez? Hát úgy, hogy napok óta síelő idő van, így szívem szerint a pesti lakás helyett egy…

sörfigyelő: Konrad Christmas Beer

Illat: enyhe Hab: lágy Szín: világosbarna  Állítólag ez megegyezik a 14°-es Konráddal, csak a címke más. Van ebben ráció, a csehek, lengyelek hajlamosak ilyesmit elkövetni. Viszont, ha mostanában az a sör tényleg ilyen, mint ez, az nem jó hír. Amikor egy sör nem keserű, de édes sem igazán mer lenni, sőt leginkább semmilyen sem és az egyetlen dolog benne az enyhe karamellás íz, az elszomorít. Mintha egy Konrádot addig butítottak volna, amíg…

Fast Food Central: Ismét sajtos január a KFC-ben

Nagyon régre tekint vissza a KFC sajtos finomságainak januári időszaka. Egy-két változás befigyelt már vele kapcsolatban, de az alapok szinte mindig maradtak, avagy a gigantikus Dupla Grander visszatérésének csodás időszaka ez a csirkés étteremben. Ráadásul a Wrapper kategória is részt vesz a promócióban, ami kiemelten örömteli. A közös pont nagyrészt ismét a cheddar sajtszósz, valamint a sajt és szerencsére megmaradt a gomba, amivel tavaly…

Gyors és finom receptek: Fetás, marinált hagymás sütőtöksaláta

Nálunk a sütőtök minden formájában jöhet. Ez a saláta egy új íz volt, de pillanatok alatt megszerettük. a tökhöz: 1 sütőtök2 ek méz2 ek olívaolaj½ kk fahéj2 kk zsályasó a hagymához: 1 fej lilahagyma karikára vágva1 kk porcukor2-3 tk fehérborecetsó a dresszinghez: ½ citrom leveolívaolajsó, bors továbbiak: salátalevelekfeta sajtpirított tökmag A tök hozzávalóit jól összekeverem egy tálban, majd a rusztikus darabokra vágott tököt…

Jaj, mit főzzek?: Sült répa mozzarellával

Eljött a home office ebédek ötödik hulláma.  Ez a fűszeres répa-mozzarella-basmati rizs kombó tökéletes egy olyan napra, amikor az ebédre összesen fél óra van, főzéssel együtt. Hozzávalók: 4 db közepes, zsenge répa 1 csomag minimozzarella 2 ek olívaolaj zöldfűszerek, só, bors Köret: basmati rizs Először feltesszük főni a rizst. Igazából úgy a legfinomabb, ha az alaposan átmosott rizst előbb egy pici olajon megfuttatjuk, sózzuk, és utána…

Desszert és Terápia: Hogy néz ki egy Ekler?!

Az ominózus kérdés Lando Norris Forma-1-es pilóta szájából hangzott el, válaszul egy rajongói kérdésre. A lenti videóból kiderül, hogy a francia ínyencséggel kapcsolatos kérdést eredetileg kollégájának, Charles Leclerc-nek címezték, akinek vezetékneve remekül rímel az eklerre, és aki monacóiként szakavatottabb a francia cukrászat remekműveinek ismeretében. Brit versenyzőtársa azonban elbizonytalanodik a kérdés hallatán, hogy szereti-e ő az…

Desszert és Terápia: Dobostorta - az örök klasszikus

Mivel is lenne stílusosabb kezdeni a blog indítását, mint egy igazi klasszikussal: a Dobostortával. Sokan úgy gondolják, túl nagy kihívás ez elsőre – sokáig én magam is ezen a véleményen voltam, mígnem a szükség rávitt, hogy meg kell tanulnom. És bizton állítom, megváltozott a véleményem! Valójában annak, aki kicsit is járatos a süteménykészítésben, cseppet sem jelent kihívást ez a torta, az egyetlen rizikós pontja talán a cukormáz a tetején, de…

Dekantáló: VI. Nagy Fehérvári Bormustra: jó este, finom borokkal

Székesfehérváron a Szent István Művelődési Ház adott otthont a VI. Fehérvári Nagy Bormustra rendezvénynek. Az intézmény két nagytermében Fejér megyei kiváló borászok és e hon borászkiválóságainak a nedűit lehetett kóstolni. A lépcsőn az emeletre felsétálva hosszú pultba botlottunk, amelyen ínycsiklandozó hidegételek sokasága várta a borok kóstolgatása közepette megéhezőt. Alig telt el félóra a kezdésből, és máris megállapíthattuk, a majd…

Csabi Konyhája: Mogyoróvajas-banános töltött bundás kenyér

Nem is olyan régen a nagy muffin őrületem során készítettem már egy elég menő mogyoróvajas-banános muffint áfonyalekvárral megkoronázva és ezen a vonalon továbbmenve jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a koncepciót egy brutális bundáskenyér formájában vinném tovább? Jelentem a mű elkészült, és azonnali katarzist okozott! Kezdésként lepirítottam 4 szelet bacont, amiket aztán félretettem. Az igazat megvallva semmilyen szinten nem vagyok toast…

A legjobb magyar éttermek: A legjobb budapesti ebédek 2022-ben

Régen posztoltam már bármit, így gondoltam ideje megosztani veletek, hogy szerintem most hol lehet manapság a legjobb üzleti ebédeket enni. Sajnos 2021. végén és 2022. első napjaiban az eddigi kedvenceim közül több bezárt, korábban a járvány miatti korlátozások után is többen nem nyitottak ki vagy vidékre tették át a székhelyüket. Főleg a viszonylag olcsóbb kategóriákban csökkent a választék, de szerencsére vannak új éttermek is. Valakit azért…

Margit2 blogja: Krémes...

Az ünnepekre elég sokat sütöttem most is, egyelőre nem is kívántuk a sütiket még... Bár a szaloncukor mennyiségét elsokalltuk, még egy kis tálkával mindig van... eddig azt nassoltuk, ha édesre vágytunk... De már a férjem napok óta hiányolta, hogy valamit süssek már, legalább vasárnapra... Így döntöttem a krémes mellett. Ez gyorsan elkészíthető, mert bolti vajas tésztával készítettem... Tulajdonképpen már muszáj is volt felhasználni, mert 17,-én…

ZamatMérő: Bolognai ragus rétes

Könnyed ebédet szerettem volna, így a kedvenc ételemet alakítottam át party falatokká. Mindent imádok, amiben a paradicsom-sajt-tészta kombinációja megtalálható, legyen az bármilyen étel!          Hozzávalók:   Bolognai ragu: × 500 g darált hús × 2 fej vöröshagyma × 1-1 fehér- és sárgarépa × 1 dl száraz fehérbor × 2 gerezd fokhagyma × 1 konzerv paradicsomszósz Fűszerek: só, bors, bazsalikom   × 1 csomag leveles-tészta × 1…

ZamatMérő: Almával, hagymával sült máj

Én világ életemben nem szerettem a májat. Azonban a májkrémet imádtam! Ezen a vonalon elindulva elkezdtem éttermekben kóstolgatni az előételként felszolgált kacsa/liba májakat, amik isteniek! Következő lépésként, már a liba májat is előszeretettel választom, sőt már otthon is készítettem! Párszor találtunk a boltban nyúl májat és kíváncsiságból vettünk, azóta ha van mindig veszünk! Most karácsonykor vettünk a piacon kacsamájat és baconbe csavarva…

ZamatMérő: Csőben sült brokkolis-sajtos csirkemell

Új témával jelentkezem az insta oldalamon (kattintsatok oldalt az insta ikonra és máris ott vagytok!), amit majd az összefoglaló story-ban lementve lehet követni. A téma pedig nem más, mint a hogyan és mit csomagoljunk ebédre! Ennek elkerülhetetlen része, hogy időnként itt is elviteles dobozokban fog megjelenni esetleg pár étel fotója :D Azonban nem csak a pénztárcánk, hanem a szervezetünk is meg fogja nekünk köszönni, ha nem eszünk annyi…

Blogkocsma: Főtt fejhús újratöltve

A két ünnep között betévedtem a vásárcsarnokba. Éppen ment a szilveszteri malacvásár. Persze nem annyira egész malacot árultak, inkább süldőt, azt is felaprítva. Nyilván úgy okoskodtak, hogy manapság már nem telik a népeknek egy egész malacra, inkább vesznek egy kisebb darabot. Én nem annyira a bőrös húsneműre hajtottam, hanem a fejre, amiből viszonylag kicsiket kínáltak. Vettem is legott kettőt.Bő hét éve már elkövettem valami hasonlót, akkor…

ÍZcsiklandozó: Házi krémes

A házi krémesnél nem is tudom, van-e finomabb! A leveles tésztalapok közötti édes krém, a tetején lévő porcukorfelhő utánozhatatlan. Bolti leveles tésztából készítve ugyan gyorsan elkészíthető desszert, ám én most hájas tésztát sütöttem hozzá. Hájat nagyszüleink, szüleink idejében a téli disznóvágások alkalmával lehetett beszerezni, a finom, tojásfehérjével készülő krém miatt pedig krémesnek elsősorban ebben az évszakban használták.  Korábbi…

sörfigyelő: Weihenstephaner Korbinian

Illat: száraz, csokis Hab: rugalmas drapp Szín: fekete   Mivel a Paulaner Salvator karcosságát vártam tőle, kezdetben okozott némi csalódást, de ezt később kárpótolta. A kortyérzet feltűnően sűrű, ízben mégsem csapott oda, leszámítva a csokis alapot. Aztán másfél deci után vettem észre, milyen lassan haladok vele. Ennek oka, hogy van egy belső rejtett fűszerezése és annak az élvezete lassított le. A csokis, karamellás édességhez még valami…

még több találat...