Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

A Két Cica Konyhája: 100 éves az Aranyláz: Ismerd meg a jubileumi vetítés helyszíneit

A Budapest Film forgalmazásában országszerte mozikba kerül Charlie Chaplin Aranyláz című klasszikus némafilmje. A film restaurált 4K-s változatát egyszeri alkalommal láthatja a nagyközönség, június 26-án, a premierjének századik évfordulóján. Az Aranyláz első nyilvános vetítése 1925. június 26-án volt a Los Angeles-i Egyptian Theatre-ben, így, egy évszázaddal később ugyanezen a napon tér vissza a mozikba Magyarországon is az alábbi…

A Két Cica Konyhája: Hogyan (ne) kérj bort egy étteremben?

TOP 5 sommelier tipp, hogy magabiztosan válassz bort Bort rendelni egy étteremben sokak számára stresszes élmény – főleg, ha hosszú a borlap, komoly a körítés, és úgy tűnik, mintha „mindenki más tudná, mit csinál”. Pedig a jó borválasztás nem varázslat, hanem pár jó kérdés, egy kis nyitottság – és egy jó sommelier. A Michelin Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen sommelier-je a Magyar Bor Napja alkalmából most segít lerombolni a félelmeket,…

Margit2 blogja: Sós - sajtos tekercs, lekváros bukta, eper, szilvásgombóc, gesztenyekrémes szelet, hársvirág, kókuszso,

A sok munka mellett volt sütés főzés az elmúlt időben... Készült sós - sajtos tekercs, lekváros bukta, szépen érett az eper.  Szilvás gombócot is sokat készítettem, pontosan 129 darabot... persze ebből  a fagyóba is tettem. Jó volt elővenni. Gesztenyekrémes tekercs is volt. Aztán gyorsan beérett a hársvirág, azt is szedtem eleget... már megszáradt... Kókuszos süti is lett a héten, meg sajtos tallér is többek között, meg turmix is készült eperrel,…

Satake: A Santoku kés kiválasztása - ismertető

Gondoltál már arra, hogy a konyhád titkos fegyvere nem a legújabb robotgép, hanem egy penge, ami a tökéletességre született? Nos, ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a japán Santoku késsel, a szakácskések igazi Jokerével, ami nemcsak vág, hanem élményt is ad! Elfelejtheted a sokféle késsel teli fiókot, mert ez a mindenes konyhakés hamar a kedvenceddé válik. Santoku – A Három Erény Bajnoka: Egy kés, három felhasználás! Tekerjük vissza…

Satake: Válassza ki a tökéletes séfkést!

A konyha vibráló szívében, ahol az ízek születnek és az alkotás szelleme lakozik, egyetlen eszköz sem olyan alapvető és elengedhetetlen, mint a séfkés. Ez nem csupán egy darab edzett acél és markolat; ez a kezeink meghosszabbítása, a precizitás eszköze, mely a vágás, szeletelés és aprítás minden mozdulatát művészetté emeli. De hogyan találjuk meg azt az egyet, amely tökéletes harmóniában van velünk, mint egy gondosan megválasztott hangszer?…

Satake: A Japán Késélezés Művészete: Hozd Vissza Késed Borotvaélességét Vizes Kövekkel

Miért érdemes kézzel élezni, és miért pont vizes kövekkel? Páratlan élesség: A vizes kövek finom, koptató részecskéi precízen távolítják el az anyagot, így borotvaéles, tartós élt hoznak létre. Kíméletesebb: Más élezési módszerekkel, például az elektromos élezőkkel ellentétben a vizes kövek nem termelnek annyi hőt, ami károsíthatja a penge szerkezetét. Kontroll: Teljes kontrollod van az élezési szög és a nyomás felett, így precízen tudod…

Satake: A tökéletes, otthon elkészíthető lángos receptje

Hozzávalók (kb. 4-5 lángoshoz): 50 dkg liszt 30 dkg langyos tej 2,5 dkg friss élesztő 1 evőkanál cukor 1 evőkanál só 3 evőkanál olaj   Elkészítés: A langyos tejben oldjuk fel a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 10 percig kelni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjunk hozzá sót, majd öntsük hozzá a felfutott élesztős keveréket és az olajat. Jól keverjük össze, majd dagasszuk sima, rugalmas tésztává. A tésztát olajos tálba tesszük,…

Satake: A paprika európai kalandjai: Az Újvilágtól a magyar konyha sztárjáig

Az Újvilág kincsei: A paprika eredete Közép- és Dél-Amerikába vezethető vissza. Az aztékok és a maják már évszázadok óta termesztették és fogyasztották ezt a csípős növényt, melyet "chili"-nek hívtak. Különböző ételek ízesítésére használták, gyógyhatású tulajdonságokat is tulajdonítottak neki. Európai megérkezés: Kolumbusz második útja során, 1493-ban, hajósok magukkal vitték a paprikát Spanyolországba. Eleinte dísznövényként és orvosságként…

Satake: A marhapörkölt: a magyar konyha büszkesége!

A pörkölt eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor a pásztorok bográcsban, nyílt tűzön főzték a marhahúst zöldségekkel és fűszerekkel. A recept az idők során finomodott, de alapvető elemei változatlanok maradtak. A marhapörkölt igazi "egytálétel", melynek elkészítéséhez nem szükséges sok hozzávaló, de a tökéletes ízvilág eléréséhez türelem és odaadás szükséges. Hozzávalók (4 személyre): 800 g marhahús (lábszár, lapocka, pofa) 500 g…

Satake: Sushi varázslat otthon: gyakorlati útmutató a tökéletes tekercsekhez!

Hozzávalók: Sushi rizs: A sushi rizs rövid szemű rizs, amely főzés után ragacsossá válik. Fontos, hogy jó minőségű rizst válasszunk, és kövessük a csomagoláson található főzési útmutatást. Rizsecet: A rizsecet adja a sushi rizs jellegzetes savanykás ízét. Keverjük össze cukorral és sóval, hogy ízletes öntetet kapjunk. Nori lapok: A nori lapok szárított tengeri moszat lapok, amelyekbe a rizst és a tölteléket tekerjük. Töltelék: A sushi…

A Két Cica Konyhája: Megjelent az új Szigetközi Gasztrotérkép!

Az elmúlt évben fontos állomásához érkezett az „Insula Magna - Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program” elnevezésű projekt, melynek célja egy olyan hosszútávú és sokoldalú fejlesztési koncepció kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a Szigetköz-Csallóköz térsége határon átnyúló, európai fenntartható és mintaadó fejlesztési területté váljon. Az ikertérség fejlesztésének mottója: „A víz összekapcsol, nem pedig…

Gastro.hu: Milyen desszertet ajánl a személyi edző?

A legtöbb életmódváltás sikeressége azon dől el, mennyire tudjuk megszeretni, és nem nyűgként felfogni a rendszeres testmozgást. Valamint, hogy tényleg elhisszük-e, és teszünk-e érte, ami ma már bőven lehetséges, vagyis, hogy a fitt és proteindús étkezéshez nem kell a gasztro-élményekről lemondanunk. Hála a sportolók, diétázók folyamatos ötleteléseinek és persze az új élelmiszereknek is, napjainkban már sokkal változatosabban étkezhetnek az…

A Két Cica Konyhája: Ahol a Mátra ízei testet öltenek – Nagyréde új ékszerdoboza, az Ízek Kertje

A Mátra déli lankáin, ahol a dús erdők a szőlősorokkal váltakoznak, bújik meg egy apró, mégis különleges település: Nagyréde. Ez a csendes falu nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is. A környék vulkanikus talaja, különleges mikroklímája és nyugodt, vidéki karaktere a borászok és természetkedvelők számára is vonzó célponttá teszi. Ebben a természeti és történelmi…

A Két Cica Konyhája: Köln 75 - filmajánló

Egy lány. Egy történelmi jazzkoncert. A Köln 75 egy felejthetetlen zenei pillanat születésének történetét meséli el – Keith Jarrett legendás Köln Concert-jét, amely minden idők legkelendőbb szóló jazzlemeze lett. De ami ma mesterműként él a köztudatban, az akkor kis híján meghiúsult. A történet középpontjában egy tinédzser, Vera Brandes áll, aki mindössze 16 évesen koncerteket kezdett el szervezni a korszak legfontosabb jazz zenészeinek…

A Két Cica Konyhája: Hétfőn kezdődik a VII. Óbudai Világzenei Hét

Trio Mandili A Kobuci Kert szervezésében immáron hetedik éve megvalósuló Óbudai Világzenei Hét ismét különleges kapcsolódási lehetőségeket kínál a világzenei színtér és a köré szerveződő kortárs magyar közösség számára. Június 23-29. között igazi zenei csemegék kerülnek színpadra: különböző stílusok, zenei gyökerek és előadásmódok, ahogy a műfaj legjobbjai ma megszólaltatják őket. Ingyenes kertmozi nyitja az eseménysort, majd jön az afrikai-finn…

A Két Cica Konyhája: Újratervezésre van szükség a vidéki vendéglátásban

A szakember szerint vidéken csak a jól árazott családi vállalkozásnak van értelme Bár a hazai vendéglátás összességében dinamikus növekedést mutat, a vidéki egységek továbbra is súlyos, mélyen strukturális kihívásokkal néznek szembe. Elérhetőségi nehézségek, munkaerőhiány, korlátozott piac és gyenge beszállítói lánc jellemzi ezt a szegmenst – ezek a problémák messze túlmutatnak a makrogazdasági mutatókban látható optimizmuson. A vendéglátás…

még több találat...