A kapros-juhtúrós tészta egy örök klasszikus, amiről nem maradhat le a pirított szalonna sem. Én most gondoltam egyet és még csirkehússal és sajttal is felturbóztam, illetve az egészet sütőben sütöttem készre. A végeredmény egészen parádés lett.
HOZZÁVALÓK (4 adag)
550g csirkecombfilé300g tejföl (12%)200g bryndza20g friss kapor2tk só1tk őrölt feketebors500g penne tészta270g gouda sajt200g kolozsvári szalonna
Kezdésként a felkockázott…
Az indiai konyhában a fehér mák széles körben használt fűszer, különösen curryk, mártások, desszertek és italok készítésekor. Az alábbiakban bemutatom, hogyan alkalmazzák az indiai konyhában:
Pörkölt formában: A fehér mákot gyakran enyhén megpörkölik, hogy fokozzák az ízét. Pörkölés után általában őrlik, és így hozzáadják currykhez vagy sűrű mártásokhoz. A pép vagy por állagú fehér mák segít a mártás sűrítésében.
Curryk és szószok: A…
A Dining City által szervezett Országos Étterem Hét minden évben izgalmas lehetőséget kínál, hogy kedvező áron fedezhessük fel Magyarország éttermeit. Én idén éltem először ezzel a lehetőséggel, és a Hachapuri Grúz Étterem kínálatát próbáltam ki, ami már amúgy is rég a bakancslistámon volt. Előzetesen azért annyit elmondok, hogy szerintem nagyon megéri foglalni ilyenkor egy-két étterembe, hiszen fix összegért kóstolhatunk olyan helyeken…
Hozzávalók:40 dkg sertéshús1 közepes hagymasóbors1 teáskanál piros paprika 10-12 dkg rizsElkészítése:A megpucolt, megmosott, felaprított hagymát megdinszteljük piros paprikával, majd felengedjük vízzel, beletesszük a felkockázott húst és a fűszereket.Amikor félig megpuhult a hús, akkor hozzá tesszük a megmosott rizst és kétszer annyi vízzel vagy alaplével felengedjük, majd takarékon 20-22 percig főzzük.Ezután elzárjuk és hagyjuk hűlni, nem…
Hozzávalók (kb. 50 darabhoz):
250 g búzaliszt1 kávéskanál sütőpor250 g teavaj1 db tojás100 ml tehéntej 1,5%100 g gouda sajtsóőrölt pirospaprika
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a vaj felét, és összekeverjük a sütőporral, 1 kávéskanál sóval, a tojás sárgájával és a tejjel. Összedolgozzuk a hozzávalókat nyújtható tésztává. Amíg elkészül a töltelék, pihentetjük. Habosra keverjük a töltelékhez a maradék vajat egy kávéskanál sóval és egy…
A márciusi Gasztroheggyel beköszönt a tavasz
Bringás gasztrotúra, badacsonyi borok és izgalmas falatok
2024-ben minden eddiginél több helyszínnel és kerékpáros ajánlatokkal, a BalatonBike365-el együttműködve indult újra a badacsonyi Gasztrohegy, a környék legnagyobb gasztro összefogása. Az új helyszíneknek hála kitágult a tér is: Badacsonyörstől a Szent György-hegy lábáig összesen 13 helyszínen várnak tavasszal még két alkalommal a tematikus…
2 személyreElkészítés: 40 perc 3 db édesburgonya (közepes)25 dkg cheddar 200 g vegán gyros1 fej vöröshagyma1 gerezd fokhagyma2 dl tejföl1 ek. szójaszószrukkolapetrezselyemVidám, könnyű, finom. Alig kell hozzá pár hozzávaló, hogy meglegyen a kellemes falatozás.Édesburgonya vásárláskor érdemes egy kicsit elidőzni, válogatni, hogy egységes…
Régen azt mondták, hogy a 30 az új 20. Most meg azt hallom, hogy a 40 az új 30. De mi a helyzet a 70 felettiekkel? A könyvtárban, ahol dolgozom, elég sok a nyugdíjas olvasó, és váltig állítja mindegyik, hogy teli vannak programokkal és szinte soha nem érnek rá, mert örök rohanásban vannak. Szóval egyáltalán nem ér leírni az idősebb korosztályt sem. Olivia Ford Mrs. Quinn híres lesz című regényének főszereplője 77 éves, de még mindig tele van…
A hummusz egyáltalán nem újkeletű étel, egyes források szerint a története a 12. századra nyúlik vissza. Hazánkban azonban csupán az elmúlt pár évben vált igen népszerűvé és elengedhetetlen része a különféle speciális diétáknak (vegán, glutén-, laktóz vagy cukormentes) és egészségtudatos étkezésnek. Napjainkban azonban a reformkonyha és az újragondolt receptek korát éljük, ezért igyekszünk cikkünkben tisztázni a különféle hummusz változatok közti…
Hozzávalók:Főzelékhez:450 g mirelit spenót 4-5 gerezd fokhagyma 1 db tejben áztatott zsemle só bors olaj 1,5 evőkanál lisztSajtkroketthez:30 dkg sajt1 tojás1 púpos evőkanál liszt
Elkészítése: Olajon 1,5 evőkanál lisztből rántást készítünk, a reszelt fokhagymát is megfuttatjuk rajta. Ezután rátesszük a félig kiengedett spenótot, jól összekeverjük, fűszerezzük. Ezt követően hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlét is, kis tejjel, majd az egészet…
Nemrég adták át hazánk fővárosában a Par Exellence díjakat. A Magyar Sommelier Szövetség már hosszú ideje elismeri a bor világának a legjobbjait, legyen szó kereskedőről, vendéglátóról, borászról, borszakíróról. A legújabb díj a szövetség alelnökéről, a Magyar Borszakírók Köre elnökéről, a nemrég elhunyt dr. Kosárka Józsefről elnevezett elismerés.
A podcastban hallják Slezsák Zoltánt, a Sommelier Szövetség elnökét, Koch Csaba bortermelőt, Németi…
Tiramisu: Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem
Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat. De vajon honnan ered, és milyen történetek fűződnek hozzá?
A tiramisu eredete és legendái
A tiramisu eredetéről…
A tavalyi első közös esemény, egy burger party és a legutóbbi chilis bab fieszta után most ismét egy régi kedvenc kerül terítékre, ami nem más mint a chimichanga! Még a hosteles őskorban fejlesztettem ki sokatok legnagyobb örömére és azóta több helyszínen, többféleképpen is újra lett már gondolva. Ezúttal se lesz másképp, hiszen a jól bevált alapreceptet ezúttal némi Zabáljcsakos csavarral csibészeljük meg ezen a hétvégén, március 22. szombati…
Mi az összefüggés Vermeer csodálatos festménye és a mák között?:) Van! És a mai napig használják, kinyitjuk a titkok ládikáját...
A kulcs: a mákolaj. A mákolaj nagyon jó a bőrnek, nagyon egészséges belsőleg, de legalább ennyire fontos volt anno, mint a festéshez használt adalék. Vermeer biztosan használta a mákolajat a világhírű Lány fülbevalóval c. festményéhez. De miért is?:)
A mákolajat többek között a reneszánsz és a barokk művészek…
Érett sajtok, éretlen kamaszok. A zűrös életű Totone pontosan ugyanarra vágyik, mint bármelyik vidéki francia tinédzser: felelőtlenül bulizni, motorozni és csajozni. Korlátlan szabadsága azonban egyik pillanatról a másikra véget ér, amikor egyedül marad hétéves húgával, vállán a megörökölt sajtkészítő műhellyel. A hirtelen családfővé váló Totone és barátai 30.000 euró nyeremény reményében belevágnak a lehetetlenbe: elkészíteni a tökéletes Comté…
Costes Restaurant: 15 év gasztronómiai öröksége Budapesten
A budapesti Costes Restaurant nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai gasztronómia számára is mérföldkővé vált, amikor 2010. március 16-án megszerezte az ország első Michelin-csillagát. Ez a történelmi pillanat nem csupán az étterem csapatának szenvedélyét és kitartását testesítette meg, hanem a hazai fine dining kultúra elismerését is jelentette egyben. Miguel Rocha Vieira,…
Egyedülálló környezetben mutathatják meg magukat a hazai kézműves márkákKreativitás és egyedi, magyar termékek. Kisvállalkozások, melyek szenvedélyesendolgoznak saját ötleteiken, hazai márkák, melyek reflektorfényért kiáltanak. Év eleje óta aZazie Bistro & Bar nem csupán gasztronómiai élményt nyújt vendégeinek, hanem teretbiztosít hazai kézműves márkák számára is. A Brand Brunch sorozat keretében ugyaniskiváló alkotók mutathatják be…
Fanyar nyáresti hűsítő.
Összetevők:
50 ml tequila, 100 ml grapefruitlé (rózsaszín), 50 ml szódavíz, csipet só, jég, grapefruit-szelet.
Elkészítés:
Egy pohár peremét nedvesítsd be és mártsd sóba (opcionális a sós perem).
Töltsd meg a poharat jéggel.
Öntsd bele a tequilát és a grapefruitlevet, majd keverd össze.
Töltsd fel szódavízzel.
Díszítsd egy grapefruit karikával a pohár szélén.
Rendkívül népszerű és egyszerű pezsgőkoktél.
Összetevők:
100 ml prosecco, 50 ml őszibarack püré vagy nektár (édes, szűrt őszibaracklé), jéghideg.
Elkészítés:
A proseccót és a hideg barackpürét óvatosan összekeverjük egy pezsgőspohárban.
Nem kell hozzáadni jeget, csak győződj meg róla, hogy minden összetevő jól lehűlt.
Keverés helyett csak finoman felöntjük, hogy pezsgő maradjon.
Díszítheted barackszelettel.
Egyszerű és nagyszerű!
Összetevők:
100 ml pezsgő (vagy száraz habzóbor), 100 ml friss narancslé.
Elkészítés: Önts jól behűtött pezsgőt és narancslevet egyenlő arányban egy pezsgőspohárba
Nem kell keverni, csak óvatosan összeönteni. Díszítheted a pohár szélét egy eperrel vagy narancsszelettel.