Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

sörfigyelő: Elf Táltos stout

Illat: semmilyen, vizes Hab: masszív, szép, tartós Szín: nagyon sötét barna   Selymes kortyérzetet vártam a zabpehely miatt, de azt nem kaptam meg. És igazából más pozitívumot sem. A korty kicsit hígnak érződik, mert valószínűleg kevés benne a maláta és úgy lehettek vele, hogy ha már spórolósra veszik a mennyiséget, akkor azt már inkább jól megpörkölik, hogy legyen valami íze is. Ámde a keserűség nem sikerült túl komplexre és finomra, elég…

ÍZcsiklandozó: Tzaziki

Végre itt a nyár, az utazások, a hosszabb vakációk, a nyári ételek időszaka. Sokan veszik célba a mediterrán országokat, köztük Török és Görögországot, melyek az ízek kánaánját teríti elénk. Egyik közkedvelt ételük a nálunk is jól is mert tzaziki saláta, (dzadzíki) melyet gyakran lepénykenyérrel, pitával vagy olívabogyóval fogyasztanak előételként. ( Házilag készült lepénykenyerem receptje is hamarosan olvasható!)Az uborka és a joghurt a hűsítő…

ÍZ DÖMPING: Svéd Mandulatorta új köntösben.

Ha rákeresünk arra, hogy Ikeás Svéd Mandulatorta rengeteg receptet találunk! Nem véletlenül, ugyanis amikor berobbant ez a hihetetlenül finom édesség hazánkban ezer és ezer ember szívét ejtette rabul! Így az enyémet is! :) Amikor egy szigorú diéta miatt az olajosmagvakról is le kellett mondanom fájó szívvel búcsúztam ettől a kedvencemtől is! Húsvét vasárnapján, késő este eszembe jutott újból és hozzáfogtam, hogy elkészítsen ennek a kívételes…

Fast Food Central: Don Pepe újdonságok hőség mellé

Most már aztán tényleg nem lehet mondani, hogy ne ütött volna be a nyár, a Don Pepe viszont nem áll le, júliusra is szép csokor újdonsággal készültek! Ráadásul a hónap extra pizzája például csirkével vagy vegán húspótlókkal is kérhető, egységesen 2990 forintért. Előbbi fokhagymás-tejfölös alappal, vöröshagymával, trikolor paprikával, paradicsommal, Taco fűszerrel, roston csirkével, mozzarellával, guacamole szósszal készül, míg…

Pöttyök - falatok - adagok: Nápoly, a Palazzo és a Ristorante piccola bella

Általában két kérdést szoktam feltenni barátaimnak, ismerőseimnek, ha olyan országban jártak ahol én még nem: milyenek az ételek és kedvesek-e az emberek. Más nem is érdekel annyira, hiszen minden egyebet megtudhat az ember az útikönyvekből is. Amúgy saját tapasztalatom az, hogy amelyik országban, városban finomakat eszem, ott általában kedvesek is az emberek. Nyilván ez csak az én véleményem, de talán azzal a legtöbben egyetértenek, hogy…

Gourmetchef: Hideg vegyes gyümölcs leves

Hideg vegyes gyümölcs leves Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc nyári leves receptemet, ami egyszerű, gyors és nagyon finom étel. A recept 6 adagra: Hozzávalók: 1 kg idénynek megfelelő friss gyümölcsök vagy mirelit 1 liter víz 1 mokkás kanál só 1 fél citrom héj darabolva 6 darab szegfűszeg 1-2 teáskanál fahéj 2 dl tejszín vagy tejföl 6 evőkanál kristálycukor 1-2 evőkanál liszt 1-2 evőkanál citromlé 1 csomag…

VegaLife: Fetás tökmagos pogácsa (vegán)

Az angol királynő immáron 75 éve uralkodik. Évek számából is szép és öröm, ha valaki megélheti, hiszen a Biblia is mondja, hogy "A mi esztendeinknek napjai hetven esztendő, vagy ha feljebb, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük nyomorúság és fáradság, amely gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk" (Zsoltár 90,10). Úgy tűnik, igencsak kegyes hozzá az Isten, hogy 75 éve az Ő jóvoltából, rendelkezése folytán uralkodik hiszen "...az Istené a bölcsesség és…

The Dram Diary: 119. Régi és új barátok

A munkám és a blog írása mellett egyetemet végzek, hogy technikailag is megalapozzam a tudásom az italok világában. Az utolsó vizsgaidőszak végeztével az embernek több ideje jut a barátaira is, akiket annyira elhanyagolttá tesz az állandó malomkerék, a munka, az utazás és a tanulás gyilkos egyvelege. A régi barátok felkeresése mindig öröm: ott folytatjuk, ahol előzőleg abbahagytuk, esetleg újra átveszünk egy-két témát, könnyesre röhögjük magunkat…

Pasztellbarokk: Gombás-csicseriborsós burger/fasírt

A csicseriborsó szuper alapanyag, ha vegetáriánus fasírtot, burgert szeretnénk készíteni. Mivel ebben a formában felhasználva elég semleges az íze, jól lehet (sőt kell is) ízesíteni. Ezúttal szárított gombával dobtam fel, és hogy igazán nyárias legyen, a kertből szedett friss zöldfűszerekkel főztem mellé házi paradicsomszószt.  Ezek a kis fasírtok tálalhatók csak magukban, mártogatóssal egy könnyű, nyári vacsorára, vagy hamburgereket is…

Ízek nyelvén: Zöldborsó krémleves friss bazsalikommal és grana padano sajttal

Múlt héten nyaralni voltunk a Garda-tónál. Ha még nem jártatok arra, én teljes szívből ajánlom a leendő úticélok közé, mert hihetetlenül gyönyörű. Nekem ott van és lesz is a listán, mint minden olasz helyszín, ahol eddig jártam. Egyszerűen nem tudok betelni azzal az országgal, bármikor szívesen utazom bármelyik régiójába. Ezúttal itthonról mentünk kocsival egy hétre, és úgy jártuk körbe a tavat. Jó pár városkában megálltunk nézelődni, több helyen…

sörfigyelő: Elf Zegi

Illat: ale, olajos magvas-gyanús Hab: masszív, szép, tartós Szín: mély hazy széna   Először a gyártó ígéretének megfelelően tényleg populáris ízvilágot kapunk, amin aztán finoman csavarnak egyet és aztán még egyet. Nem túl intenzív felsőerjesztésű ízek után különös kesernyésség jön, némi édeskés felhanggal, majd erőteljesen besavanyodik. Főleg a büfögésből azonosítható be összetéveszthetetlenül, hogy ez a pirított tökmag volt. Talán amiatt…

Városi konyha: Fűszeres cseresznye lekvár

Fűszeres lekvárok nem csak kenyérre kenve!  Tudom, hogy a cseresznye nem kifejezetten lekvárnak való, de idén megint bő termés volt a két cseresznyefán Balcsin. 24 üveg befőttel elhasználtam az összes nagy üvegemet (ezekben kb. 10 kg cseresznye pihen), így ismét készült lekvár is. A két éve eltett fűszeres jamekből a fahéjas jött be leginkább a családnak. Ezért 3 adagot így tettem el, de új ízek után is vágytam, ezért körülnéztem a kertben. :DA…

Blogkocsma: Töltött nyakbőr

Vendégposzt Látjátok Feleim Szümtükkel tollából.   A baromfi boltban véletlenül hozzájutottam egy jó adag baromfi nyakbőrhöz, amit azonnal megvettem, mert tudtam, hogy ebből jó ebéd lesz. Vettem némi csirkecombot is, mivel az szaftosabb, mint a mell, egyben ara is gondolva, hogy a kicsontozás után lesz egy jó leves alap. Miután a combokat kicsontozam, vadi új csodaherkenytűm húsdarálóján átnyotam a húst, és befűszereztem. Ez nálam nem sokból…

Blogkocsma: Mángoldleves megint

Idén is vetettem egy sor mángoldot. Először nem nagyon akart nőni, de aztán megjöttek az esők, és úgy megindult, hogy mire észbe kaptam, már térdig ért. Kistesónak szedtem egy szatyorral, megfőzte spenótnak. Hétvégére aztán magamnak is szedtem, aztán elkezdtem törni a buksit, mi is legyen belőle. Körülnéztem a hűtőben. Egy kistányéron ott szikkadt a húsvéti sonka maradéka. Hát, nem nézett ki túl bizalomgerjesztően, de kiindulási alapnak jó…

sörfigyelő: Barlog Enigma Lui Negru Voda porter

Illat: pörkölt malátás, kesernyés étcsoki illat Hab: szép cappuccinos, nagy, tartós Szín: fekete   Robusztus porter gazdag ízvilággal és a típusához képest sűrű testtel. Rendesen megpörkölték a malátákat, a kellemes keserű íz étcsokoládés aromákkal és kávés jegyekkel érkezik. A savanykáját egészen elviszi a finom pernye. Azonban ennyi malátából egy cseppnyi édességet sem tud felmutatni. Van egy kis hiányérzetem, mégpedig az, hogy csak a…

Csabi Konyhája: Papitos, Budapest

Viszonylag sűrűn szoktam a 74-es trolira várni a Dohány utcában, így aztán már elég régóta szemeztem a megállóval szemben található tex-mex hellyel, aminek a nevét ugyan sose tudtam meg (csupán a MEXICAN STREETFOOD felirat díszeleg kint), de határozottan érdekelt, hogy a nemes egyszerűséggel 3 különböző ételt (taco, burrito, quesadilla) hirdető egység mit tud a műfajon belül nyújtani. Nyitás után nem sokkal egy jó ebédre ugrottam be…

sörfigyelő: Soproni Mangó Ale

Illat: élesztős mangós, narancsos, egyéb trópusi gyümölcsös Hab: tipikus sopronis Szín: ködös arany 2020 októbere óta nem teszteltünk Sopronit. Normális sörük nem is jött ki azóta, csak gyümölcsös pancs. A búzájuk is inkább volt már valami korianderes narancsos üdítő, némi búzamalátával. Nem véletlen witbier-t csináltak, nem egy tisztes bajor búzát. Ez Lados Peti havi jövedelmének biztos jót tett, de nem látjuk a szakmai fejlődést a minőségi…

Ízek nyelvén: Spárgás-ricottás leveles

Last minute spárgás recept a szezon legvégére. Már rég meg akartam osztani ezt Veletek, de egyszerűen nem volt időm megírni a posztot. Komolyan  mondom a jó dolgokkal mindig rohan az idő,  persze mikor szeretnénk ha gyorsan elrepülne, csak tötymörög... Két nagy kedvencem van késő tavasszal/kora nyáron: a spárga és az eper, de olyan gyorsan elmúlik a szezonjuk, hogy nem tudok elégszer enni. Ez most is így volt sajnos... Ezzel vissza is térek erre…

Lalufood: Gyümölcsös, túrós pohárkrém

Annyira ettem volna  valami édeset. Sütni nem akartam, az biztos, mert dög meleg volt. Na lássuk, mi volt itthon: 500 g túró 125 g áfonya egy kis tál frissen szedett eper 200 ml. 30%-os cukrozatlan milfina habtejszín vaníliás cukor zselatin por A túrót elkevertem a 3 csomag Bourbon vaníliás cukorral, és egy picike sóval. A tejszínt felvertem egy kevés porcukorral. Mivel elég hígnak láttam (vagy megszoktam, hogy a hulala gyorsan és…

még több találat...