Korábban már csináltam egy jó kis IPA sörös sertéspörköltet, most ezen a vonalon maradva ezúttal egy sörös sertésragu készítésébe fogtam bele, amihez a pörkölthöz hasonlóan én lapockát használtam, de ez természetesen ízlés szerint variálható.
HOZZÁVALÓK (3 adag)
600g sertéslapocka400g tisztított vöröshagyma300g zöldbab (fagyasztott)250g krumpli150g sárgarépa125g kockázott bacon100g zellerszár300ml világos sör300ml víz (vagy alaplé ha…
A gersli, vagyis árpagyöngy, évszázadok óta jelen van a magyar konyhában, mégis sokáig háttérbe szorult. Nagyszüleink idejében gyakran került levesekbe, egytálételekbe, vagy a klasszikus sóletbe, ma pedig újra felfedezi magának a modern gasztronómia. De miért érdemes nekünk is gyakrabban elővenni?
Honnan származik az árpa és hogyan lesz belőle gersli? Az árpa az egyik legősibb gabona, több mint tízezer éve termesztik. Eredete a Közel-Kelethez,…
Valami van a levegőben (Kaj ti je deklica)
Október 2-ától a budapesti Toldi moziban
Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Berlinalen FIPRESCI-díjat nyert Van valami a levegőben című alkotás nyitja 2025. október 2-án 20 órakor az immár kilencedik Szlovén Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége közös rendezvényén október 3-án a Locarno Filmfesztiválon debütált…
Mi történik akkor, ha az iskolában hirtelen minden megváltozik? Ha új igazgató érkezik, aki sötét ruhát hord, bezárkózik a szobájába nap közben, és teljesen megtiltja a fokhagymás ételeket? Lehet, hogy csak furcsa szokásai vannak, vagy lehet, hogy valójában vámpír? Esetleg vámpír PATKÁNY?!Pamela Butchard humoros és képzeletgazdag gyerekkönyve, a Vámpír van a suliban! egy vidám és egyben izgalmas történet arról, hogyan tud elszabadulni a gyerekek…
A himalájai kék mák (latin neve: Meconopsis betonicifolia) egy különleges, ritka növény, amelyet gyakran a világ egyik legszebb virágaként emlegetnek. Miért is?....
A Himalájai kék mák a Himalája magashegységi régióiban, főleg Bhutánban, Tibetben és Nepálban őshonos, Feltűnő, élénk kék szirmai vannak, amelyek akár 10 cm átmérőjűek is lehetnek. A virág színe az égkék és a türkiz között változik és akár 1–1,5 méter magasra is megnőhet. A levelei…
Edukatív kávékóstoló a VIRTU-ban
A kávé nem csupán egy ital — egy rituálé, egy pillanat a napban, amikor megállunk, hogy élvezzük az ízeket, az aromákat, a társaságot, vagy épp a jólesően csendes magányt. A frissen főzött espresso illata, a lágy krémesség a csészében, a korty, ami felébreszti az érzékeket — mindez a kávézás olyan élményét adja, ami generációk óta összeköti az embereket a világ minden táján. Október 1-jén, a Nemzetközi Kávé Napja…
Az ausztriai túrának a hüttében ebédelés elválaszthatatlan része, ám a hegyről lejőve egy autentikus osztrák kisvárosi étteremben elköltött vacsora is nagyon jól tud esni, pláne sörrel kísérve. Utóbbi nem túl egyszerű művelet, tekintve az osztrák vendéglátóhelyek korai zárását, cserébe ha kifogunk egy remek helyet, a kiváló hangulat mellett még nagyszerű ételeket is fogyaszthatunk. Mi találtunk egy igazán szuper, a helyiek által nagyon kedvelt…
Új korszak az alkoholmentes párosítások világában
Az elmúlt években az alkoholmentes italpárosítás a fine dining egyik legizgalmasabb új terepévé vált. Már nem a „sofőröknek szóló üdítő” kategóriáról van szó: a világ élvonalbeli éttermeiben a juice-ok, fermentált italok és kreatív teák ugyanolyan szerepet kapnak, mint a borpárosítások. A no/low szegmens globálisan hétszer gyorsabban növekszik, mint az alkoholos italpiac, a Michelin Guide pedig…
Nagy rajongója vagyok a túrós édességeknek, én magam viszont viszonylag régen alkottam ebben a műfajban, így aztán gondoltam, itt az ideje valami ütős finomságnak! Valami nagyon könnyed kis desszert volt az elképzelés, hamar össze is állt a recept, a végeredmény pedig minden előzetes várakozásomat felülmúlta. Csak azt sajnáltam, hogy nem nagyobb tepsivel sütöttem...
HOZZÁVALÓK (24x28cm tepsihez)
450g túró200g görög joghurt150g áfonya100g…
A reggeli sokszor a legegyszerűbb étkezés: egy gyors pirítós, egy pohár kávé, és már indul is a nap. De miért ne lehetne néha ünnepibb, különlegesebb? Ez a paradicsomba sült tojás épp ezt az élményt kínálja: látványos, ízletes és könnyed fogás, amely már az első falatnál elrepít a napsütötte Mediterráneumba.
A titok az egyszerűségben rejlik. Friss, érett paradicsomok adják az alapot, amelyeket megtöltesz lágy tojással és krémes mozzarellával. A…
Szeptember 4-étől az Uránia Film forgalmazásában látható a hazai mozikban a többszörösen díjnyertes Bonzsúr, Svájc (12) című, eszement svájci-olasz vígjáték. A végtelenül szórakoztató, mégis mély szatírában Svájcban döntött a népszavazás: vége a nyelvi keveredésnek és ezentúl egy hivatalos nyelv létezik. Természetesen nem mindenkinek tetszik az új törvény, ezért az ellenállókkal szemben a rendőrséget is be kell vetni. Főhősünknek, Walternek…
Irány Bulgária!:)🇧🇬
Folytatódik sorozatunk, amelyben külföldre kalauzolunk Benneteket, hogy megmutassuk hol milyen pulykahúsos🦃 ételek vannak. Most a nem is messzi Bulgáriába🇧🇬 utazunk:)
Bulgáriában is szeretik a pulyát, sőt, fontos helyet kap ez a hús a gasztronómiában, méghozzá nem is akárhol, hanem Karácsonykor:)
De azt is tudni kell Bulgáriáról, hogy nem is olyan rég, 4 évvel ezelőtt a magyar baromfiexport jelentős része Bulgáriába ment,…
Van néhány alapanyag, amit mindig érdemes a kamrában tartani, mert pillanatok alatt megmenthetnek egy rohanós hétköznapot. A pesztó pontosan ilyen. Ez a bazsalikomos, fokhagymás, parmezános és olívaolajos szósz igazi mediterrán varázslat, amely a legegyszerűbb tésztát is éttermi élménnyé emeli.
Ha van otthon egy üveg pesztó, pár perc alatt ínycsiklandó vacsorát készíthetsz belőle. Elég kifőzni egy adag tésztát, hozzáadni a pesztót, és máris kész…
Szeptember 6-án Újlipótváros legnagyobb közösségi eseményén, a Pozsonyi Pikniken találkozhattatok velünk a rakparton. A standunknál egész nap nagy volt a nyüzsgés: sokan megálltak kóstolni, beszélgetni, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk.
Rakparti hangulat, FANAN-módra
A Jászai Mari tér és a Szent István park közötti szakasz megtelt színházi előadásokkal, koncertekkel és gasztro-élményekkel. Mi pedig büszkén mutattuk meg, hogy a FANAN…
Édes, mégis kesernyés, mélyvörös klasszikus koktél narancsszelettel a tetején – a Negroni. Aligha van, aki ne ismerné, hiszen a világ egyik legnépszerűbb italáról van szó. Idén szeptember 22–28. között ismét megrendezik a Nemzetközi Negroni Hetet, amelyhez a Spago Budapest is csatlakozik. Egy héten át a vendégek egy különleges Negroni Menüt élvezhetnek, amelyben Wolfgang Puck kedvenc változata és limitált kiadású Negroni-kreációk is helyet…
Van, amikor egy desszert nem csak hűsít, hanem elrepít egy trópusi szigetre. A mangó édes zamata, a kókusztej selymessége és a lime üdítő savanykássága együtt olyan, mintha koktélt kortyolgatnál a tengerparton, csak éppen kanállal. Ez a granita a legegyszerűbb luxus, amit otthon megalkothatsz.
Kókusztejes-mangós granita lime-mal (2 főre)(hűsítő, jeges desszert, különleges állaggal, turmix és fagyasztó kell csak hozzá)Hozzávalók:• 1 érett mangó•…
A mediterrán nyarak forróságában az emberek mindig is keresték a legegyszerűbb, mégis különleges módját a hűsölésnek. Szicíliában erre született meg a granita, amely nem csupán egy desszert, hanem az olasz gasztronómia egyik ikonikus darabja.
A granita hagyományosan jégből, cukorból és gyümölcsléből készül, és bár első pillantásra hasonlít a fagylalthoz vagy a szorbethez, mégis teljesen más élményt nyújt. A titok az állagában rejlik: a…
A Balatonon járva az embernek valahogy mindig nagyobb kedve van magyaros étteremben fogyasztani, mint az év többi szakaszában, én legalábbis így vagyok vele. A vendéglátósok operálnak is erre, ugyanis a Balaton mellett rengeteg magyaros étterem van, és ez így van jól. Az már kevésbé, ha ezek a magyaros éttermek a szerethető népies giccsek mellett a csárdák rossz szokásait sem tudják levetkőzni.
Még augusztus végén tekertem körbe a Balaton…
2015 augusztusában nyitotta meg első éttermét az Oktogonnál a Bamba Marha, én pedig természetesen ott voltam már a kezdeteknél is és persze azóta is élénk figyelemmel követem nyomon az immáron 11 étteremmel büszkélkedő Bamba életútját. Gondolom azt már senkinek nem kell különösebben ecsetelni, hogy Jancsa Jani kulináris vezető felel többek között a finomabbnál finomabb kompozíciók megalkotásáért és a kerek évforduló alkalmából igencsak erős…
Hozzávalók (8 darabhoz):
2 db banán200 g földieper1 csomag vaníliás cukor1 evőkanál eritrit1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
Meghámozzuk a banánt, felkarikázzuk, megtisztítjuk az epret, összevágjuk. Az összes gyümölcsöt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a citromlevet, és botmixerrel áttörjük. Beletöltjük a kis jégkrémformákba, betesszük a fagyasztóba pár órára.
1 darab tartalmaz:
energia: 35 kcalszénhidrát: 8 gfehérje: 1 gzsír:…