Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Gasztrovet: A fougasse története

Bath, Anglia egyetlen fürdővárosa olyan egyetemes jóindulattal ölelt körbe, mintha mindig is itt laktam volna. A komoly kőépületek között jókedvűen sétáltam, csak ritkán pillantottam a telefonomon villódzó térképre. Olyan érzésem volt, mintha elsőéves egyetemistaként az első, mindent megváltoztató előadásra igyekeznék, pedig csak egy kenyérsütési tanfolyamra sétáltam. A korai, szombat reggeli időpont ellenére nagy nyüzsgés volt a városban,…

KönyvParfé: 10 éves a Blogturné Klub! - szülinapi blogturné

Fennállásának tizedik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hiszen Ti is részesei vagytok ennek az élménynek. Szülinapi turnénk során betekintést engedünk az elmúlt tíz esztendőnkbe, mesélünk nektek személyes élményeinkről, arról, mi miként éltük meg életünk ezen időszakát, és hogy mennyit változtunk az elmúlt évek alatt.Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a…

Csabi Konyhája: Spaghetti alla carrettiera

Nagy tészta fanatikusként az utóbbi pár évben időről-időre elkalandoztam már az autentikus olasz tésztaételek világában és mindig rá kellett döbbennem, hogy mennyire jól tud működni az egyszerű de nagyszerű elv. Nos, ez ennél az ételnél hatványozottan is igaz, ennél egyszerűbben tényleg nem is tudom mit és hogyan lehetne alkotni. HOZZÁVALÓK (2 adag) 400g spagetti tészta100ml extra szűz olívaolaj11g fokhagymacsipet sóchili ízlés szerint15g…

GRILLvarázs: Fóliás grillezett sajtos krumpli

Kezdők is  bátran kísérletezhetnek ezzel a recepttel, annyira egyszerű, csak nem szabad fent felejteni a grillen! 1 kg krumpli 1 db hagyma 5 szál bacon 60 g vaj 8 g só 4 g bors 6 szelet sajt tejföl Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra. A krumplit hámozzuk (ez akár el is maradhat) és vágjuk fel négy darabba. Tegyük egy edénybe és adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a felcsíkozott bacont, az olvasztott vajat és a sót,…

Dekantáló: Etyeki arany, ezüst Bécsből

Az Anonym Pincészet Etyek jegyzett borászatai közé tartozik. Ismerve munkásságukat, elért eredményeiket, mindennek nevezhetők, csak névtelennek (Anonym) nem. A Szövényi család pincészete legutóbbi nagy sikerét a napokban érte el Bécsben, a 2023-as AWC Wienna nemzetközi borversenyen. - Óriási öröm ért bennünket, még magunk se hisszük el, hogy a bécsi nemzetközi borversenyen Brut Evolution pezsgőnk aranyérmes lett, mí a Frazír Sauvignon Blanc-unk,…

Dekantáló: Borpiknik a Nivegy-völgyben

Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal is a Dobosi Birtokközpont ad otthont. A résztvevő tíz pincészet a környékbeli falvakból érkezik, a házigazda Szentantalfa mellett Tagyonról, Szentjakabfáról, Óbudavárról, Balatoncsicsóról és Zánkáról hozzák el a borászok a pincéjükre legjellemzőbb borokat. A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Egész évben gyönyörködhetünk a folyton változó…

Vegetáriánus és vega ételek: Uborkaleves hidegen

2 nagy kígyóuborka 2 dl joghurt 2-3 evőkanál citromlé 1 közepes vöröshagyma 1 dl húsleves 1 gerezd fokhagyma só bors Az uborkát alaposan mosd meg, a végeit csípd le. Hélyastól Vágd nagyobb darabokra, és vöröshagymával jól turmixold össze. A hideg zöldséglevest keverd el a citromlével és a joghurttal. Ízesítsd sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Rakd az uborkát a zöldségleveshez, majd az egészet lefedve tedd a hűtőszekrénybe egy-két…

Bátor nyúl konyhája: Barna csiperke gomba mozzarellával és szarvasgombás sajttal töltve.

A barna csiperke gomba húsa vastagabb, íze karakteresebb, mint a fehér társa. Kiváló köret sültekhez, de önálló ételként is fogyaszthatjuk. Tápláló és a kétféle sajt íze igazán remek összhangot ad. Hozzávalók 2 személyre: 35 dkg barna csiperke gomba, 12 darab, 1 csomag mini mozzarella, 1-1 mokkáskanál só és frissen őrölt tarka bors, 8 szeletke szarvasgombás sajt, 4 szelet edami vagy más sajt, kápia paprika darabkák a tetejére, 3 dkg…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #193 - Kacsakő Bisztró, Szentendre

A szentendrei Kacsakő is egy olyan hely, amivel évek óta szemeztem már, illetve számtalanszor eltekertem mellette bicajos kalandozásaim során, aztán most legutóbb épp hazafelé tartva úgy döntöttem, itt az ideje letesztelni a kínálatot! Az elhelyezkedés szinte mesébe illő, egyfajta csodás kis oázis, közvetlenül a Duna-parton. A burger választék nincs túlbonyolítva, van egy sima cheddar burger, egy csípős-avokádós és dupla cheddar opció. Én ez…

Blogkocsma: A karácsonyi töltött káposzta pótlása

Idén nem készítettem töltött káposztát karácsonyra, mert nem voltam túl jól. Viszont olyan nincs, hogy a februári hidegben ne főzzek, ezért akkor készült egy méretes adag, amit most posztolok. A sok dobozon kívül persze lett egy fazék is, amiből mi eszegettük néhány napig. Összeszedtem a hozzávalókat: 2,5 kg szálas savanyúkáposzta (most a termelői kispiacon vettem) 2 nagy fej savanyúkáposzta                   " 1 kg darált marhahús 1…

KönyvParfé: Nick Crumpton: Minden, ​amit a miniszörnyekről tudtál, hamis

Gyerekkönyvtárosként elfogult vagyok a kis tudósokkal szemben. Szerintem te is ismered azt a típust, aki álmából felkeltve is megtudja mondani, hogy hány kilométer per órás sebességgel fut a gepárd, milyen hosszú lehetett a Mamenchisaurus nyaka, vagy hogy milyen formájú tojásokat raknak a tojásrakó cápák. Amikor belelapoztam Nick Crumpton Minden, amit a miniszörnyekről tudtál, hamis című ismeretterjesztő könyvébe, ők jutottak eszembe. Mert ezek a…

Csigó Zita gasztroblogja: Szia, örülök, hogy itt vagy!

A blogom sok-sok évvel ezelőtt indítottam, akkor még más névvel. Azóta rengeteget változott a világ, és megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások is. A napi, heti bejelentkezések, posztok átkerültek a közösség felületeimre, elsősorban az  INSTAGRAMRA és mellette persze a  FACEBOOKRA is átosztom többségüket.  A blogom nem szeretném megszüntetni, annyira könnyen és egyszerűen visszakereshetők a receptek, írások, sőt összefoglaló, nagyobb…

SütiSári: Piros a paradicsom nem sárga, ez a kaja finom és nem drága

Hozzávalók a húsgombóchoz: olaj 1 fej vöröshagyma só bors 750 g darált sertéshús 1 lapos tk. oregánó 1 lapos tk. rozmaring 1 db tojás 2 gerezd fokhagyma 1 ek. zsemlemorzsa 1 lapos tk. bazsalikom A paradicsom szószhoz: 800 ml sűrített paradicsom 2 ek. kristálycukor 1 fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma só bors oregánó bazsalikom petrezselyem sertészsír   makaróni tészta sajt Elkészítése:   A húst helyezzük…

Gasztrovet: Üdvözlet a blogomon!

Egy történetnek talán az elejét és a végét a legnehezebb megírni, a részletek, az élet általában adja magát. A mindennapok, bevásárlások, kertészkedés, főzés és takarítás mindig valahogy ugyanolyan, hiszen a mozdulatok már beidegződtek az évek alatt, de valahogy mégis minden nap más és más. Ezért is fontos, hogy megtaláljuk az örömöt és elégedettséget a napi rutinban. Az élesztő világos barnás tömbje, ahogy szétmorzsolódik az ujjaink között; a…

KönyvParfé: Pamela Butchart: A ​kém, aki szerette a menzakaját (Izzy 2.)

Idén júniusban találkoztam először Izzy-vel, azzal a 8 éves cserfes és belevaló kislánnyal, aki Pamela Butchart fantáziájából pattant ki. Az Űrlény lett a tanárom! című kötetben egy földönkívüli támadás megakadályozásának és egy oltári félreértésnek lehettünk szemtanúi, a sorozat következő részében pedig egy újabb zűrös ügyet kell felderítenie hősünknek és kis barátainak. A kém, aki szerette a menzakaját, ugyancsak szórakoztató történet, melyen…

sörfigyelő: Corvin sörfesztivál 2023. május 17-21.

Beszámoló a Corvin sörfesztivál néhány söréről2023. május 17-21. Andechs Spezial Hell (5,9%): Telt, de az édeskés maláta lehetne kicsit erősebb. A komlózás finom, visszafogott intenzitású. 10/7,5 Andechs Weissbier (5,5%): Na ez marha jó, még talán a Paulanernél is túltesz. Nagyon jó arányok, és mégis ízes, ellentétben az Erdingerrel. Banános és kicsit nagyon képzelőerővel mézdinnyés édesség, kellően savanykás, picit citromosan, illetve…

Vegetáriánus és vega ételek: Kréker-nassolni

5 dkg sörélesztő 20 dkg finom lisz, 10 dkg kukrica liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál füstölt paprika, 20 dkg margarin szobahömérségletü, 1 kávéskanál szódabikarbona, Ha nem akar összeálni 1-2 evőkanál hidegvíz, Az anyagokat összegyúrjuk, fél órát ahútőbe rakjuk. Kinyüjtjuk vékonyra, kiszaggatjuk. 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Aki szereti,tehet bele magokat is. Fekete szezámmag, chia mag, lenmag, tökmag stb

Fast Food Central: DPFC Piadina

Szeptemberben újabb nagy kedvenc tért vissza az étlapra, ami egyszerűségével és nagyszerűségével hódíthat magának sok-sok rendelőt, például engem is. A DPFC széria sosem volt igazán túlgondolva, viszont az alapanyagok remekül működtek együtt egy lehengerlő ízélmény elérése érdekében. Ebbe a hónap végéig elérhető piadinába pikáns cornflakes bundában rántott csirkemell, rántott mozzarella rudak, ropogós hagymakarikák, kentucky szósz, cheddar…

még több találat...