Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Régi és új étkek, mai ízek: Zöldséges nyúlragu leves

Idén a kínai  horoszkópban a tigris évéből a nyúl évét kezdtük meg. Ennek apropójából és mivel a hűtőben kicsit fázott szegényke, úgy gondoltam, hogy ideje felmelegednie. Komolyra fordítva a szót, ebben a mostani időben mindenkinek jól esik egy tányér kanalazni való.  Hozzávalók: 1,2 kg nyúl vegyesen, 10 dkg vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, édesnemes pirospaprika, 2 l víz, 1-1 nagyobb sárgarépa és paszternák, 2 közepes méretű burgonya, 1 szál…

Gourmetchef: Rakott húsos tészta recept

Rakott húsos tészta recept Kedves Látogatók!   Megosztom veletek gyermekkorom kedvenc tésztáját, ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy. A recept 4 adagra  Hozzávalók 0,5 kg darált hús /sertés vagy pulyka / 1 fej vörös hagyma  3 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj  2 evőkanál őrölt piros fűszer paprika só, bors, chilipehely és egyéb fűszerek ízlés szerint  50 dkg tészta / ízlés szerint bármilyen tészta jó / Az…

Vajas Kenyér: Az angliai vidék

Hol van Norfolk egyáltalán? És miért pont Norfolk? Norfolk Észak-Kelet Angliában van. A megyeszékhely Norwich. Azért Norfolk, mert Devon túl drága lett és nagyon messze van Londontól. Innen 2,5 óra alatt le lehet jutni Londonba. Voltunk itt hosszú hétvégézni 2020 ősszel és burtálisan megtetszett. A házak pedig elérhető árúak voltak. (Most már nem azok.) 2021 júniusban költöztünk be, és gyakorlatilag karácsonyig felújítottunk. Falat verni nem…

Ínyenc Fenevad: Megkóstolnád a sörlevest? Itt egy 300 éves recept

„Az angol gasztronómia egy mondatban: ha meleg, akkor leves, ha hideg, akkor sör.” A közismert – és nem kicsit sztereotip - vicc talán meg sem született volna, ha a szerzője tudná, mennyire igaz lehet ez a magyar gasztronómiára is. A 17. század végén legalábbis valaki biztosan fogyasztott idehaza sörlevest, máskülönben nem került volna bele a kor egy ismert szakácskönyvébe. Szerencsénkre az ELTE BTK történész doktorandusza rátalált erre a…

KönyvParfé: Elton John: Én

Ha valami igazán jó olvasnivalót keresel, akkor szerezd be Elton John Én című életrajzi regényét. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az egyik legjobb, amit tavaly olvastam. A kötet 2020-ban jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában és Rácz Kata fordításában. Hogy miért tegyél vele egy próbát? Mert ahogy Elton mesél, az egyszerre pimasz, őszinte és nagyon emberi. Szóval, ha szereted a zenéjét azért, ha nem szereted, akkor meg azért olvass bele.…

Szivarozok tehát vagyok!: Rocky Patel: A szivarosoknak harcolniuk kell a jogaikért

Rocky Patel idei őszi európai „turnéja” egyik állomásaként 2022. szeptember 5-én a Magyar Szivar Világ Facebook-csoport szivarestjén vendégeskedett, itt sikerült elkapnunk egy rövid interjúra. Cikkünk második felében pedig bővebben is mesélünk a Rocky Patel Premium Cigar Company alapítójáról.   Úgy hallottam, nem sokat aludt… Valóban, csupán pár órát. Európai „turnén” vagyunk, amelynek során meglátogattuk és meglátogatjuk a szivarfogyasztókat…

Kétbalkezes Wannabe Barista: Kávéteszt: Ethiopia Gedeb Chelchele Wasched @ The Barn

Kávét tesztelni blogon az nem éppen a leghálásabb formátum, de nekem feltett szándékom, hogy ezzel is foglalkozzak. Amiről az elején írtam, hogy önjelölt okoskodóként keresem a legjobb lakossági kávét, az úgy is lesz, de engedtessék meg nekem néha kitekinteni a kommersz kávék világa mögül és megosztani a tapasztalataimat a nagyok asztaláról is. Kezdjük is egy elég magas asztalnál, a The Barn berlini pörkölőnél. Nagyjából az újév első napjaiban…

Régi és új étkek, mai ízek: Sajtos-olívabogyós kovászos kenyér

Rendszeresen készítünk házi kenyeret. A kovászos az igazi, ez apedig ennek is egy kíváló változata, az eredeti recept svanyítót japaenó paprikával készül, úgy is szoktuk készíteni, de mi szeretjük az olívabogyót és volt egy megkezdet üveggel, jobb romlás előtt elhasználni.A receptből egy kb 1,1 kg súlyú kenyeret kapunk. Hozzávalók: 135 gramm kovász 1 ek só 3,75 dl víz 525 gramm BL80 kenyérliszt 6 dkg lecsepegtetett darabolt…

Csabi Konyhája: 8. Csabi Konyhája X Retro Burger Party

Hahó Burger Fanok! Tavaly szinte napra pontosan ilyenkor volt a szezonnyitó burger party a Retro Büfében, úgyhogy arra gondoltunk, folytassuk ezt a remek hagyományt! Ezúttal egy régi nagy közönségkedvenc burgeremet gondoltuk kicsit újra, a végeredmény pedig olyan szinten felülmúlta mindkettőnk előzetes várakozását, hogy csak lestünk egymásra a tesztburger kóstolgatása közben.  A buci aljára a szokásos zöldségek (saláta, lilahagyma, paradicsom,…

Kata konyhája: Sütőben sült csicsókás cukkinifasírt Kata konyhájából

Zöldséges lepénykék cukkiniből és csicsókából olaj nélkül, sütőben sütve. Most parmezánnal és füstölt ízben készült. Hozzávalók 10 nagy lepényhez: 30 dkg pucolt csicsóka 60 dkg hámozott és kimagozott cukkini 2 tojás (L-es) 2 evőkanál zabpehelyliszt só bors fokhagyma (1 kisebb gerezd vagy csapott mokkáskanál por) 5 dkg füstölt sonka kockázva 5 dkg füstölt sajt 3-5 dkg parmezán sajt A cukkinit és a csicsókát megpucoljuk és a reszelő…

Gourmetchef: Farsangi fánk 

Farsangi fánk  Kedves Látogatók!  Itt a farsang – itt a fánk, nem múlhat el a farsangi időszak házi készítésű fánk nélkül.  A recept 4 főre  : Hozzávalók : 50 dkg liszt  3 dkg friss élesztő  2 tojás sárgája  csipet só  2 ek porcukor  4 dl tej 5 dkg vaj  6-7 dl napraforgó olaj sárgabarack dzsem  porcukor  Elkészítés: Először az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk (kb. 10 perc). Ezen idő alatt kimérjük a lisztet és egy nagy…

Champagne Club: A Dom Ruinart 1998 különleges díszdoboza

Az Inversion díszdoboz egy rejtélyes fekete monolitot idéz, amelyből egy titokzatos dombormű bukkan elő.  Az ínyencek felismerik két pezsgőspohár jellegzetes íveit és a Dom Ruinart palack puszta sugallatát, mintha magában a dobozban vésték volna.  Csak az arany ékezetes Dom Ruinart látható jól.  A tartalom a fejjel lefelé forduló fedél egyszerű elcsúsztatásával egy tükrös belsőbe nyílik, amelyben két gravírozott pohár és egy üveg Dom Ruinart…

világevő: Egy csíki család kalandjai a világ legjobb éttermében

Lenkék a Nomában Aki követi a Világevő Facebook oldalát, találkozott már Lenk Szabolccsal, a Nomában jó pár éve fontos pincérként dolgozó csíki fiúval, aki elvileg egyetemi tanulmányai miatt érkezett Koppenhágába, aztán mégis mosogatni kezdett a világ (egyik) legjobb éttermében. Innen viszont hamar felküzdötte magát, és mára a pincércsapat nagyon megbecsült tagja.  De azt azért a szüleinek még el kellett magyaráznia, hogy miért is…

444 jó hely CsudaPesten: Iran

Egy újabb cukrászdával bővítettem a repertoárt! :) Bár a 444 jó hely Budapesten c. könyvből ez nem derül ki, de érdemes ide is minimális angoltudással, vagy jó Activity-érzékkel érkezni, mert a tulajdonos, Raheban Freedon iráni cukrász a köszönésen kívül nem nagyon beszél magyarul. Semmi gond, a sütemények viszont önmagukért beszélnek - minden létező nyelven :) A legkönnyebben a Blaha Lujza térről lehet, nagyjából 10 perc sétával megközelíteni…

444 jó hely CsudaPesten: Mézes kuckó

Bevallom, hogy a hideg szél és a havas eső elvette egy kissé a kedvem Csudapest felfedezésétől, de amikor azt olvastam a Street Kitchen honlapján, hogy a Mézes Kuckóba 1939 óta járnak édességért az emberek és olyan, mintha egy kis időkapszula lenne, akkor újra lendületet kaptam :) Mint azt megtudtam a cikkből, ez eredetileg cukorkabolt volt, majd a második világháború után kezdtek cukorka helyett mézes sütiket árulni. Engem is a…

Champagne Club: Moët & Chandon és a filmsztárok

Steven Spilberg a 2023-as Globen Globe díjátadójánHollywoodnak az elmúlt 32 évben története van a Moët & Chandonnal, amely jelenleg a Golden Globe hivatalos pezsgőjeként ismert. A ház ikonikus Moët Impérial-ját, amelynek neve a francia császári udvarok körében népszerűségére utal, 1869-ben hozták létre, és a mozi aranykora óta kötődik a szórakoztatóiparhoz.Lássunk most lássunk néhány régebbi világsztárt Moët & Chandonnal a kezében!Cary…

Csabi Konyhája: Banános kelt palacsinta

Bár nem vagyok kifejezetten édesszájú, a palacsintát azért nagyon szeretem. Mondjuk ki nem? Viszont az elkészítési folyamat, főleg nagyobb mennyiségnél azért elég kiborító tud lenni. Többek között ezért is fejlesztettem ki egy szuper tepsis verziót is korábban, illetve ez a mostani változat a vastagsága miatt spórol némi időt, hiszen nem kell olyan rengeteget sütni belőle és könnyebben is kezelhető. Én rögtön nagyon megszerettem ezt a verziót,…

FinomságProfesszor: CHOCOLATE CHIP COOKIES - AMERIKAI CSOKIS KEKSZ

Hozzávalók -  1 sütőlapnyi kekszhez = kb. 20 darab: 25 deka liszt, 10 deka barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, ízlés szerint vaníliaaroma, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipet só, 12,5 deka olvasztott vaj, 2 kávéskanál méz, 5 deka csokicsipsz vagy apróra tört táblás csokoládé.   Elkészítés:  A lisztet, a cukrokat, a sót és a szódabikarbónát egy keverőtálban elegyítjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a jó…

még több találat...