Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Beers & Books: Dongó. Egy underground söröző

Újlipótvárosban, a Katona József utca elején van egy szó szerinti underground söröző, a Dongó. Önmagában semmi különös. Nincs „kitalálva”. Nem romkocsma, nem taproom, nem zenés szórakozóhely, egész egyszerűen csak egy hely, ahol minőségi cseh lagereket lehet fogyasztani méltányos áron, korrekt kiszolgálás mellett. Csapon stabil választék: Konrad 11° lager, Sedmy Schod (Hetedik Lépcső), Postřižinské Francinův Ležák vagy Postřižinské Hrabalův…

Beers & Books:

Újlipótvárosban, a Katona József utca elején van egy szó szerinti underground söröző, a Dongó. Önmagában semmi különös. Nincs „kitalálva”. Nem romkocsma, nem taproom, nem zenés szórakozóhely, egész egyszerűen csak egy hely, ahol minőségi cseh lagereket lehet fogyasztani méltányos áron, korrekt kiszolgálás mellett. Csapon stabil választék: Konrad 11° lager, Sedmy Schod (Hetedik Lépcső), Postřižinské Francinův Ležák vagy Postřižinské Hrabalův…

Palmamorsures: Fehér macaron

Sziasztok! Ígértem, hogy megosztom veletek a fehér macaron készítésének módját. Ezt a receptet a neten találtam, nem magam kísérleteztem ki, viszont változtatnék azon, hogy a macaronokat sütés előtt száradásig állni hagynám. Ez azért fontos, hogy könnyebben megemelkedjen a sütőben és így lesz ‘talpuk’. Jó tanácsként annyit fűznék még hozzá, hogy amennyire csak lehet ragaszkodj a recepthez, mert így nagyobb eséllyel sikerül majd a kis apróság…

Palmamorsures: Bellini a pezsgőkrémes epres macaron

Sziasztok! Ma egy olyan macaront mutatok be nektek, ami igazán méltó a macaron névhez, mivel minden ízében francia. Mint azt már tudjuk ez a kifinomult aprósüti ugyan Olaszországban készült először, és innen indult hódító útjára de igazán a franciák tették híressé. A 14-15, század derekán járunk, amikor a cukrászmesterség kedveltté válik és fejlődése szépen ível felfelé. Ezzel egyidőben a parfümök világa is virágzott, bár ez már sokkal régebbre…

Régi és új étkek, mai ízek: Érlelt kacsamell sonka

Ezt a receptet találtam és meg kell vallanom kételkedtem benne. Majd elkésztettük és pár nap alatt elfogyott, így újból készítettem. A véleményem szerint így karácsony közeledtével egy ideális előétel válhat a karácsonyi vacsora előtt belőle. Hozzávalók: 40 dkg kacsamell 20 dkg barnacukor 20 dkg nagyszemű durva só 3 gerezd fokhagyma 1 tk őrölt kakukkfű 1 tk őrölt majoránna 1 mk őrölt szegfűszeg A kacsamellet mossuk meg, majd töröljük…

Régi és új étkek, mai ízek: Mogyorószószos padlizsánragu

Egy gyors, könnyű és szénhidrátmentes étel receptje következik most és mellesleg olcsó és nagyon finom. Egy adagban 14 gramm szénhidrát van ez egy cukorbetegnek ideális vacsora és jól passzol a 160 grammos diétába. Hozzávalók: 60 dkg padlizsán kockázva 1 nagy fej vöröshagyma kockázva 3 gerezd reszelt fokhagyma 40 dkg kókusztej (konzerv) 3 púpozott ek cukrozatlan mogyoróvaj só, bors 1 mk őrölt római kömény 1 tk curry olívaolaj 1 ek…

Nyárspolgár BBQ: Szarvasgerinc nyárson

A vadhúsok faszén felett történő sütése nem túl elterjedt irányzat. A vadnyárs nem is olyan egyszerű feladvány, mint elsőre gondolnánk, hiszen sütéskor könnyedén pozdorjává száradhat. Újabb nyársas ételünknél viszont bevetettük régi csodafegyverünket, a zsenge kacsahájat, és tovább erősítettük a megállapításunkat, hogy a kacsaháj a "magyar kurdzsuk". Korábbi sikeres rétegzett nyársaink (Lógatva sült kacsacsászár, Kacsacsászár füstön sütve,…

Margit2 blogja: Pizza sütés is...

Csütörtökön hazaugrott a fiam Pestről, mert szabin volt a héten, és akkor ért rá. Természetesen segíteni jött, mert a nyírfánk már magasabb a 8 méteres házunknál, és levágtunk a tetejéről körülbelül 4 métert. Már zavarta az esőcsatornát és a napelemeket is takarta... Mivel csak pénteken délután utazott haza, a kedvében jártam az ételekkel. Volt zellerkrém leves, bableves, és krumplis tészta. Valamint sütöttem a pizzán kívül túrós és mákos-meggyes…

Dekantáló: A francia borok Magyarországon, a magyar borok a nagyvilágban

A francia és a világ borai gyülekeztek Budapesten, a Hotel Intercontinentalban. Belépve a rendezvény hatalmas termébe mindenhol borospalackok hemzsegtek nagy számban, ínyenc kortyokat ígérve. Amikor érdeklődtem meghívóm, Signerné Kocsis Orsolya fellelhetőségét illetően, a belső terem felé mutattak. Újabb nagyteremben találtam magam, ahol találkoztam Orsolyával, a bemutató cég magyar bor koordinátorával. - A Les Grands Chais de France a világ…

KönyvParfé: Astrid Sheckels: Róka ​Robi és az óriás

Van abban valami kedves, amikor egy illusztrátor az erdei állatokra ruhát rajzol. Beatrix Potter bűbájos figuráit senkinek sem kell bemutatni, hiszem Nyúl Péterről és barátairól már szinte mindenki hallott valahol. Astrid Sheckels, a Róka Robi és az óriás című csodálatosan illusztrált mesekönyvében szintén állatok a főszereplők, ahol is a róka piros, kötött kardigánt visel és fekete csokornyakkendőt, a jávorszarvason kockás ing van, míg a medve…

sörfigyelő: Bitburger Winterbock

Illat: pincés, alkoholos, enyhén fűszeresen édeskés Hab: jó sok, paplanos, lágy, krémes Szín: narancsos arany, ködös A megboldogult Egger bockhoz képest ez erősen ködös, annál teltebb, gondolom ezért téli a bock. De ne gondoljunk valami karácsonyi fűszeres szirupos desszertsörre, mert a várthoz képest édességet csak mutatóba ad, azt is igazából csak beleképzeléssel, erdei mézes nektarinnak álcázva a gyártó szerint. Tehát például a hasonló…

Házisáfrány: Ajándékok házilag 23. Csokis mogyorókrém

A mogyorókrémet mindenki szereti, ezzel én sem vagyok másként természetesen, mégis ehhez a nasihoz fűződik az egyik legnagyobb tinikori traumám. Az a nő vagyok ugyanis, aki az egész életét ilyen-olyan fogyókúrákkal töltötte. Ezért pontosan emlékszem arra, hogy gimis koromban mennyire utáltam nap mint nap végignézni, ahogy Tomika, a kockás hasú tesóm a TV előtt üldögélve befalt egy fél üveg Nutellát, én pedig csak irigykedtem. Ez a naponta…

Beers & Books: "A sörözési élmény nem csak fél liter folyadék." Interjú Csurgó János csapolómesterrel

Beers & Books: Kezdjük azzal, hogy rólad elmondható, hogy van elkötelezettséged a sörhöz… Csurgó János: Azt szokták mondani azok, akik ismernek, hogy kevesen vannak, akik a lelküket is ilyen szinten beleadják abba, amit csinálnak. Az utóbbi időben 4 olyan embertől is kaptam pozitív visszajelzést, akik „nem szeretik” a sört, viszont volt amelyikük azt mondta, hogy ahogy én beszélek a sörről, úgy meg kell innia egyet, s miután megitta, azt…

sörfigyelő: Augustiner Hell

Illat: helles citrusos savanykás Hab: sűrű, rugalmas Szín: világos arany  Elismerem, erre rábeszéltek, nem volt semmi ok a megvételre. Mármint az eladó beszélt rá, lehet nem fogyott megfelelően. :D Azt is be kell vallanom, annyira nehéz dolga nem volt.  Mert amúgy ez egy becsületes német helles, kissé fanyar, citrusos beütéssel. Ez minden különlegessége. Lágy, krémes kortyérzet, felfrissítő szénsavasság és bele lehet gondolni egy kevés…

ÍZ DÖMPING: Omlós házi kifli tejmentesen, gluténmentesen, élesztő nélkül.

Emlékszem, amikor gyerekként a nyári vakációnkon a nagypapám minden reggel elment a közeli kisboltba friss kifliért, hogy kedvezzen nekünk unokáknak! :) Kivettük a hivogatóan illatozó kifliket a papírzacskóból, ami teljesen átmelegedett a forró kifliktől. Előkerült még mellé a szatyorból az elmaradhatatlan teavaj is és a kamrából nagymamám házi eperlekvára. Összeállt a tökéletes reggeli.   Egy kicsit már átírva, más alapanyagokból összegyúrva,…

Sült Párizsi: Spenótos palacsinta

A napokban instagramon megkérdeztük, hogy szeretnétek-e tudni hogyan készül a spenótos palacsinta. A szavazatok alapján 67%-otok kíváncsi rá. Mivel köztudottan nagyon sokan utálják a spenótot, meglepett minket ez az eredmény, de a recept után hátha mégis meggondolják magukat a „spenótellenesek” is. Azt előlegben elmondhatjuk, hogy bár a színe árulkodik, de az íze alapján nem mondanád el, hogy spenótból készült. A recept nagyjából 5-6…

még több találat...