Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Lepcsánkparty: A csodálatos ossobuco

Az ossobuco, amely a lyukas csontról kapta a nevét, valóban csodálatos, gazdag ízeivel elragadtatást kelt kedvelőiben. Olaszország több vidéke is magáénak vallja ezt a finomságot: Lombardia és Toscana, némileg különböző elkészítési móddal. A tradicionális receptet egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük - aki még nem ismeri, bátran próbálja ki, nem fog csalódni benne.  A legfontosabb hozzávaló a keresztben vágott vastag marhalábszár-szelet -…

Winelovers: Dobozos borok alkohol nélkül robot sommelier-től?

A Wine Intelligence adatelemző és tanácsadó cég minden évben megjeleníti a következő évre vonatkozó boros előrejelzéseit. Ezekből válogattunk. kép forrása: www.trendhunter.com szerző: Kis Hajnalka 2021 egyértelműen a COVID ideje alatt már elkezdődött változások folytatása lesz.  A mennyiség helyett a minőséget részesítjük majd előnyben, ami szerintük többek között annak a következménye is lehet, hogy a COVID-ban megingott gazdaságok…

Blogkocsma: A legszebb kovászos kenyerem ezideig

Amit azért nehéz eldönteni, mert március óta heti rendszerességgel készítek legalább egyet magunknak, meg még a gyerekeknek is. A 67 kenyérből kellene választani, de azok nincsenek itt egyszerre :) Már négy napja esszük, és pont olyan jó, mint az első napon volt! Nem száradt ki, rugalmas maradt a bélzete, roppanós a kérge. Éppen teljesen kifogytunk kenyérből, most már sütni kell az újabbat. A kovászt tegnap kivettem a hűtőből, este…

Városi konyha: A legjobb kuglóf

Puha és citromos, nekem így tökéletes. A kuglóf sokáig mumus volt nálam. Pontosan nem tudtam, mi miatt. A recept jó volt, abban biztos voltam. De azt nem tudtam, hogy a forma nem megfelelő-e, vagy a hőmérséklet nem jó, ami sütöm. Akárhogy is próbálkoztam, a nagymamámtól örökölt ősrégi, vagy új formával, alacsony hőfokon sütéssel, légkeveréssel és nélküle, a széle és a teteje (ami végül ugye a kuglóf alja) mindig megégett. Nem nagyon, csak pont…

A Borrajongó: Villa Sandahl riesling duó - Oh Deer 2018 és Rabbit Periscope 2017

A Villa Sandahl érdekes színfolt a badacsonyi borászatok között, több szempontból is. A svéd családi tulajdonban álló birtok 2010-es boraival üstökösként robbant be a hazai borszcénába. A borvidékkel leginkább azonosított fehérszőlők - olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű - helyett rajnai rizlinggel dolgoznak, és a prémium kategóriás palackoknak bizony megkérik az árát. Egyedi tervezésű, feltűnő címkékkel és fantázianevekkel ellátott boraik egyből…

ÍZcsiklandozó: Croquembouche

A farsangi időszakot talán sokan el sem tudjuk képzelni fánk nélkül. Persze hazánkban elsősorban a hagyományos "szalagos fánk" készül ilyenkor, porcukorfelhőbe vonva és baracklekvárral töltve. Mások csörögefánkot, vagy gömbölyű túrófánkokat sütnek. Én most egy különleges finomságot készítettem, egy valódi toronynak "megépített" desszertcsodát.  A neve: croquembouche (ejtsd: krokambus), annyit jelent franciául, hogy "roppanás a szájban". Ezt a…

Beszélgetés a házi sörfőzésről: Sörfőzés otthon saját komlóból, komlószedés, cefrézés, erjesztés. Balkonale I.

Ez a 7. év, hogy az otthoni komlóból sört főzök. Hagyományosan ennek a sörnek mindig Balkonale a neve. Megpróbálok mindent töviről hegyire megmutatni, hogy én hogyan csinálom. Bár az a célom, hogy megmutassam, nem is túl nehéz sört főzni, a sok kémiai só, amit hozzáadok esetleg elbátortalaníthat valakit. Ne ijjedjetek meg, az első 10-20 sörömhöz én sem raktam semmi ilyesmit. Rártek ezzel később foglalkozni. Ezen kívül ezt mindenkinek a saját…

Pasztellbarokk: Idézzük meg a nyár ízeit!

Ha minden igaz, legtöbben már használjátok a PlanAll x Csigó Zita plannert, az Egyél jót, legyél jól!-t. <3 Ahogy ígértem, a heti tematikákhoz itt a blogon is kapcsolódni fogok, azaz minden héten továbbgondolom majd az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 3. hét fókuszába a nyári ízek megidézését helyeztem egy szuperfinom tésztaétellel. Január vége felé már vágom a centit, várom az első…

sörfigyelő: Vieux Bruxelles Porter

Illat: Csokis édes maláta Hab: Kakaó habjára emlékeztet Szín: Olajosan fekete, likőrös állag Nem jó. Alig érezni a pörkölést és édes, mint a nyavalya, ezért csak hidegen ajánlott a fogyasztása. Kitöltéskor nagy reményeket fűztem hozzá (pláne a Blonde után), mert az olajos-likőrös állag és a forró kakaóitalra emlékeztető habkorona magas minőségű italt sugallt, mint ahogy a porterhez képest nem alacsony, 5,7%-os alkoholfok is. Mivel az íze az…

Sörbúvár: Átmeneti sör - Konrad 14° Spytihněv Imperial Pilsner

A mínusz tízből egy nap alatt langyos tavaszira fordult az idő. Ilyenkor a legtöbben még az évszakhoz és nem az időjáráshoz öltöznek. Januárhoz rutinból sapka-sál-kesztyű-nagykabát jár. Pedig elég lenne egy átmeneti kabát is. Így vagyunk a sörrel is. Az RIS-ek és DIPA-k forgatagából nehéz kikeveredni egy jó pilzeni kedvéért, pedig ennek van itt az igazi ideje. Nagyapámnak volt egy békebeli Eszterházy-kockás átmeneti szövetkabátja, amit…

gastrotherapy: Színes sajtgolyók

Ezt az egyszerű sajtgolyó receptet könnyű elkészíteni, mutatós, pikáns, mindenki kedvence lesz. Hozzávalók (kb. 10 diónyi db-hoz) 150 g natúr tömlős sajt100 g cheddar sajt50 g trappista sajtcsipetnyi őrölt tarkabors1 kk. sópár szál ropiA forgatáshoz: durvára tört dió, szárított zöldfűszerek (oregánó, petrezselyem), gránátalma mag Elkészítés A sajtokat lereszeljük és az összes hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük, majd fóliával lefedve…

Kedvenc receptjeim: Egyszerű fánk

Nagyon egyszerű recept, kb 5 perc a kikavarás és 10 perc, míg kisül. Érdemes nem túl forró olajban sütni, mert a külseje hamar túl sötét lesz, amikor a belseje még nem biztos, hogy átsül. Hozzávalók: 25 dkg liszt 1 csipet só 1 kávéskanál szódabikarbóna 1 evőkanál cukor 1 evőkanál vaníliás cukor 1 tojás sárgája a sütéshez olaj, a szóráshoz porcukor A száraz hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a tojás sárgáját és a tejet. Sűrű nokedli…

Dekantáló: Egy ajánlat a rossz időkben!

Kedves borbarátok!A szőlő, bor és vincellérek védőszentjei közül január 22-én Szent Vince nyitotta a sort, mi pedig a web áruház nyitással nyitottuk a 2021-es évet. Hagyomány szerint Vince napján levágtak egy jó marokra való vesszőt, és egy agyagvázába tették friss vízzel a jó melegbe, és várták ,hogy kihajtson. Amennyiben a Vince vesszőkön sok rügy hajt ki, úgy  jó évjárat és termés várható idén! A borászok, borkedvelők pincéről pincére járva…

sörfigyelő: Corsendonk Gold Tripel

Illat: édes, virágos, fűszeres, gyógynövényes, nyilván összetett Hab: masszív, krémes Szín: óarany  Nagy vonalakban ez az Agnus Tripel bátyója. És mint ilyen, erősebb, testesebb. A rengeteg alkoholból nyilván az ízben is érezni valamennyit, meg persze a tripelre jellemző éles komlózás is előkerül. Ezek mellett még virágos, fűszeres, gyümölcsös jegyek is megtalálhatóak. Azonban a pezsgőnyi szénsavasság meglehetősen háttérbe szorítja őket. Ez…

Gyors és finom receptek: Variációk köretre (ha unjuk már a krumplit és a rizst)

Baconös bulgur, pirított gomba, mézes répa. Változatos, könnyű, egészséges köret. Hozzávalók: 20 dkg bulgur2 dl víz10 dkg baconbors 30 dkg gombadiónyi vajsó, bors, kakukkfű 1 zacskó bébirépa1 ek. mézdiónyi vajsó A bulgur elkészítésének többféle módja is van, nekem ez vált be. Forrásban lévő, sós vízzel leöntöm a bulgurt és kb. 5 percig még főzöm, majd lefedve állni hagyom, míg megpuhul.A bacont kicsit átpirítom és összekeverem a bulgurral.…

Blogkocsma: Szarvasmarha pofaragu brinzás puliszkával

Megihletett Kocsmagomba szarvasraguja  , így legalább egy kalap alá tudtam venni a kicsi borjú- és a marhapofa alapanyagaimat ... Szarvasom ugyan nem volt itthon, de viszont találtam a csodahüttőben borjúpofát a Metróból, és marhapofát a barátunktól, akinek dílere van. Egyik sem volt túl sok. 7 adagot kell előállítanom, hogy minden gyerekünk és csatolt függeléke jóllakjon, meg a barátunk is megkóstolhassa. 50 dkg borjúpofa 50 dkg…

sörfigyelő: Vieux Bruxelles Blanche

Illat: Citrusos, kicsit édeskés Hab: Szép, paplanos Szín: Nagyon világos friss citromlé, fehéres ködösséggel Ahhoz képest, hogy a búzamaláta mellett búza is van benne, elég híg. Annyira friss és üde, hogy igazából nincs is teste és a búzaízt is nagyítóval kell benne keresni (ezért nem jön be a belga típusú búza), emiatt egyáltalán nincs benne semmi savanyság. Mondjuk ennek én örülök, de ha csak ez a legemlékezetesebb pozitívuma egy sörnek,…

még több találat...