Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

A Két Cica Konyhája: Szinte ugyanazzal az étlappal nyit újra a legendás Kádár étkezde, amivel egykor bezárt

Budapest ikonikus kifőzdéje, a Kádár étkezde végre újra kinyit a Klauzál téren. A Costes Csoport alapító-tulajdonosa, Gerendai Károly és csapata évek óta dolgozik azon, hogy a vendégek ugyanazt az élményt kapják, amiért a hely 1957-es nyitásától kezdve generációk szerettek idejárni: őszinte magyar konyha, közös asztalok és a Kádár semmihez sem fogható hangulata. Sólet-vitától az újranyitásig Bár Gerendai Károly maga nem tartozott a…

Anyukám Főzte: Zöldségleves sajtgombóccal

Hozzávalók:Leveshez: 1 csokor sárgarépa 1 csokor fehérrépa 1 csomag petrezselyem 1 közepes vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 fej karalábé 1 fej zeller 4 fej gomba 1 darab paradicsom 1 darab paprika 15 dkg zöldborsó Vegeta - ételízesítő só chili paprika zsír Sajtgombóc hozzávalók: 20 dkg reszelt sajt1 tojásliszt amennyi szükségesElkészítése: A megpucolt, megmosott zöldségeket a következőképpen daraboljuk: a répákat karikákra; a zellert, karalábét…

FANAN Hummus: FANAN a Csak a Mentes Őszi Fesztiválon – találkozás, ízek, élmények

Szeptember 20–21-én a MOM Sport adott otthont a Csak a Mentes Őszi Fesztiválnak, ahol a FANAN is jelen volt. A két nap során rengetegen keresték fel standunkat: kóstoltak, beszélgettek velünk, és elmondták, mennyire örülnek annak, hogy a hummusz és a falafel ilyen természetes módon illeszkedik a tudatos életmódhoz és a mindennapokhoz. Kóstolni mindig élmény Ahogy megszoktátok, most is készültünk friss hummusszal, falafellel és más…

Pöttyök - falatok - adagok: Osteria, Trattoria és Ristorante - Gasztrotúra Venetoban és Friuliban

Olaszország a szívünk csücske.Viccesen azt szoktuk mondani, hogy bármi is a terv a nyaralással kapcsolatban, mi valahogy mindig Olaszországban kötünk ki, hiszen Itália megunhatatlan. Jó ideje járunk rendszeresen a hazánknál több mint háromszor nagyobb országba, és azt már rég beláttuk, hogy teljesen megismerni egy élet is kevés lenne. Végigenni pedig - hiába is próbálkozunk - lehetetlen. Az idei vakáció nekünk szeptemberre csúszott, amikor két…

KönyvParfé: Pamela Butchart: Vérfarkas ​a sátrunkban! (Izzy 5.)

Vannak olyan könyvek, amelyek nemcsak elindítják az olvasás szeretetét a gyerekekben, hanem egyenesen függőséget okoznak. Pamela Butchart történetei pontosan ilyenek. Ő az az írónő, akinek sikerült eltalálnia azt a hangot, amelytől a 7-12 éves korosztály sírva nevet és torkaszakadtából kiabálja, hogy "csak még egy fejezetet", és közben teljesen beszippantja őket a cselekmény. A sorozatban megjelenő 5. kötet, a Vérfarkas a sátrunkban! pontosan…

Bűnös élvezetek: Epres muffin

Hozzávalók (24 darabhoz): 300 g eper420 g búzaliszt3 kávéskanál sütőpor125 g vaj3 db tojás200 g eritrit250 g natúr joghurt Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az epret alaposan megmossuk, apró darabokra vágjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A vajat a tojásokkal és az eritrittel simára, majd a joghurttal habosra keverjük. Hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, majd végül az eperdarabokat. A tésztát muffin papírokba töltjük, és 200…

SütiSári: Sütőtök íz, sajtos álom, Sári pogijára vágyom

Hozzávalók: 100 g sütőtök (megsütve, pürésítve) 250 g mascarpone 312 g liszt 1 db tojássárgája 31 g tej (kb. 2 evőkanál) 18 g friss élesztő 1 teáskanál kristálycukor 3 teáskanál só A tetejére: 1 tojásfehérje reszelt sajt Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a mascarponét, a sütőtökpürét, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt összekeverjük, majd lágy tésztát gyúrunk…

Ínyenc Fenevad: Soproni étterem: ilyennek kéne lennie minden magyaros helynek

Sopron páratlanul egyedi belvárosa mellett találtunk egy éttermet, ahova elsősorban nem is az ételkínálat, hanem az étterem hangulata miatt ültünk be. A magyaros kínálatot látva kissé felébredtem bennem a kétkedés, de nem azért, mert nem szeretem a magyaros ételeket, hanem mert olyan sokszor csalódtam a magyaros éttermekben. A soproni hely egy tekintetben alátámasztotta a nem túl kedvező várakozásaimat: akkora adag ételt kaptam, hogy alig bírtam…

A Két Cica Konyhája: Egy fényképész napja - filmajánló

A fényképész, Peter Hujar és Linda Rosenkrantz író 1974-ben folytatott beszélgetése bepillantást enged New York pezsgő művészvilágába és egy rendkívüli művész életébe.   Ira Sachs filmje a Berlinalén mutatkozott be Rebecca Hall és Ben Whishaw főszereplésével.   Részletes ajánlóimat a GLAMOUR+-on olvashatod, ha IDE kattintasz.    Egy fényképész napja előzetes (16) - indavideo.hu Rendező: Ira Sachs Forgatókönyvíró: Ira…

KönyvParfé: Pamela Butchart: A ​démoni konyhás nénik (Izzy 4.)

Szeretsz nevetni? Szereted az iskolai történeteket, de unod a szokványos tanár-diák sztorikat? Akkor ez a könyv neked való! Pamela Butchart gyerekregénye tele van humorral, izgalommal és annyi fantáziával, hogy még az iskolai menza is szinte ijesztő helyszínné változik benne. Az Izzy-sorozatban megjelenő A démoni konyhás nénik című kötet egy átlagos iskolai napból kiindulva csap át valami egészen különösbe, szerencsére mindeközben végig…

Csabi Konyhája: Sörös sertésragu

Korábban már csináltam egy jó kis IPA sörös sertéspörköltet, most ezen a vonalon maradva ezúttal egy sörös sertésragu készítésébe fogtam bele, amihez a pörkölthöz hasonlóan én lapockát használtam, de ez természetesen ízlés szerint variálható. HOZZÁVALÓK (3 adag) 600g sertéslapocka400g tisztított vöröshagyma300g zöldbab (fagyasztott)250g krumpli150g sárgarépa125g kockázott bacon100g zellerszár300ml világos sör300ml víz (vagy alaplé ha…

AI CHEF: Árpagyöngy, más néven gersli - a régi kedvenc új szerepben

A gersli, vagyis árpagyöngy, évszázadok óta jelen van a magyar konyhában, mégis sokáig háttérbe szorult. Nagyszüleink idejében gyakran került levesekbe, egytálételekbe, vagy a klasszikus sóletbe, ma pedig újra felfedezi magának a modern gasztronómia. De miért érdemes nekünk is gyakrabban elővenni? Honnan származik az árpa és hogyan lesz belőle gersli? Az árpa az egyik legősibb gabona, több mint tízezer éve termesztik. Eredete a Közel-Kelethez,…

A Két Cica Konyhája: Szlovénia Oscar-nevezettjét is bemutatják a hamarosan kezdődő 9. Szlovén Filmnapokon

Valami van a levegőben (Kaj ti je deklica) Október 2-ától a budapesti Toldi moziban Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Berlinalen FIPRESCI-díjat nyert Van valami a levegőben című alkotás nyitja 2025. október 2-án 20 órakor az immár kilencedik Szlovén Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége közös rendezvényén október 3-án a Locarno Filmfesztiválon debütált…

KönyvParfé: Pamela Butchart: Vámpír ​van a suliban! (Izzy 3.)

Mi történik akkor, ha az iskolában hirtelen minden megváltozik? Ha új igazgató érkezik, aki sötét ruhát hord, bezárkózik a szobájába nap közben, és teljesen megtiltja a fokhagymás ételeket? Lehet, hogy csak furcsa szokásai vannak, vagy lehet, hogy valójában vámpír? Esetleg vámpír PATKÁNY?!Pamela Butchard humoros és képzeletgazdag gyerekkönyve, a Vámpír van a suliban! egy vidám és egyben izgalmas történet arról, hogyan tud elszabadulni a gyerekek…

mákvilág: Spirituális csoda - a himalájai kék mák

A himalájai kék mák (latin neve: Meconopsis betonicifolia) egy különleges, ritka növény, amelyet gyakran a világ egyik legszebb virágaként emlegetnek. Miért is?.... A Himalájai kék mák a Himalája magashegységi régióiban, főleg Bhutánban, Tibetben és Nepálban őshonos, Feltűnő, élénk kék szirmai vannak, amelyek akár 10 cm átmérőjűek is lehetnek. A virág színe az égkék és a türkiz között változik és akár 1–1,5 méter magasra is megnőhet. A levelei…

A Két Cica Konyhája: Kávékóstoló panorámával

Edukatív kávékóstoló a VIRTU-ban A kávé nem csupán egy ital — egy rituálé, egy pillanat a napban, amikor megállunk, hogy élvezzük az ízeket, az aromákat, a társaságot, vagy épp a jólesően csendes magányt. A frissen főzött espresso illata, a lágy krémesség a csészében, a korty, ami felébreszti az érzékeket — mindez a kávézás olyan élményét adja, ami generációk óta összeköti az embereket a világ minden táján. Október 1-jén, a Nemzetközi Kávé Napja…

Ínyenc Fenevad: Szuper autentikus éttermet találtunk a Rax és a Schneeberg közelében

Az ausztriai túrának a hüttében ebédelés elválaszthatatlan része, ám a hegyről lejőve egy autentikus osztrák kisvárosi étteremben elköltött vacsora is nagyon jól tud esni, pláne sörrel kísérve. Utóbbi nem túl egyszerű művelet, tekintve az osztrák vendéglátóhelyek korai zárását, cserébe ha kifogunk egy remek helyet, a kiváló hangulat mellett még nagyszerű ételeket is fogyaszthatunk. Mi találtunk egy igazán szuper, a helyiek által nagyon kedvelt…

A Két Cica Konyhája: Almából fine-dining élmény, vízi kefirből fröccs

Új korszak az alkoholmentes párosítások világában Az elmúlt években az alkoholmentes italpárosítás a fine dining egyik legizgalmasabb új terepévé vált. Már nem a „sofőröknek szóló üdítő” kategóriáról van szó: a világ élvonalbeli éttermeiben a juice-ok, fermentált italok és kreatív teák ugyanolyan szerepet kapnak, mint a borpárosítások. A no/low szegmens globálisan hétszer gyorsabban növekszik, mint az alkoholos italpiac, a Michelin Guide pedig…

Csabi Konyhája: Áfonyás-túrós süti

Nagy rajongója vagyok a túrós édességeknek, én magam viszont viszonylag régen alkottam ebben a műfajban, így aztán gondoltam, itt az ideje valami ütős finomságnak! Valami nagyon könnyed kis desszert volt az elképzelés, hamar össze is állt a recept, a végeredmény pedig minden előzetes várakozásomat felülmúlta. Csak azt sajnáltam, hogy nem nagyobb tepsivel sütöttem... HOZZÁVALÓK (24x28cm tepsihez) 450g túró200g görög joghurt150g áfonya100g…

még több találat...