Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

KönyvParfé: Angie Cruz: Meg ​ne fulladj egy pohár vízben

A nevem Cara Romero, és azért jöttem ebbe az országba, mert a férjem meg akart ölni.  Ezzel az erős nyitómondattal kezdődik Angie Cruz nemrégiben megjelent regénye, a Meg ne fulladj egy pohár vízben. Ennek a kötetnek nem csak a színes és vibráló borítója és a címe figyelemfelkeltő, de a belbecsre is érdemes időt szánni, ugyanis a történetben kibontakozik egy olyan dominikai nő portréja, aki több évtizede New Yorkban él és minden egyes…

Fast Food Central: Rajongók kedvencei a Burger Kingben

Ha nem is lesz minden burgerimádó kedvence a Fan Favorite széria, azt nem lehet elvenni tőle, hogy jól megpakolt szendvicsekről van szó. A sok általános összetevő mellé pedig valami extra is jutott, amivel a különlegesebb promóciós ételek közé csatlakozik. A panírozott mozzarella, vagy akár más sajtkorong elő-előfordul ugyan az éttermekben (most a Meki is épp hasonlóval hódít, csak megpistázva), de korántsem olyan általánossá erodált extra,…

Dekantáló: Bárdos Sarolta a Borászok Borásza

A 2024. április 27-én este Budapesten megtartott Borászok Borásza Díjátadó Gálát, Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke, a gála fővédnöke nyitotta meg. A miniszterek, államtitkárok, diplomaták, a gazdasági és kulturális élet véleményformálói, valamint a jelölt és győztes borászok jelenlétében megtartott exkluzív eseményen felszólalt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a díj alapítója is. Az elegáns…

FruzsiFitt: Sertés-brokkoli stir fry

Autentikus ázsiai ízek egyszerűen :) Hozzávalók: - 1 fej brokkoli - 60g nyers gyömbér - 6 gerezd fokhagyma - 1 kg sertés szűzérme - 250g basmati rizs (szárazon mérve) - 50 ml szójaszósz (spar/aldi/lidl) - 20g rizsecet (spar) - 30g keményítő - 200 ml víz - 1 db leveskocka - szezámolaj (ha nincs, lehet másfajta is) A rizset enyhén sós vízben megfőzöm és hagyom kihűlni. Vágjuk fel a sertésszűzet szimmetrikus kis kockákra, majd öntsük…

Szöszi a konyhában: Sertés-brokkoli stir fry

Egy csóri brokkoli árválkodott a hűtőben, már aggódtam, hogy teljesen elcsoffad, így sürgősen tennem kellett valamit, mivel vettem szűzérmét, rájöttem, hogy lehetne ezeket valami módon egy jó kis, spéci ázsiai fogásban kombinálni, és milyen igazam volt, az eredmény nagyon tuti lett! Hozzávalók: - 1 fej brokkoli - 60g nyers gyömbér - 6 gerezd fokhagyma - 1 kg sertés szűzérme - 250g basmati rizs (szárazon mérve) - 50 ml szójaszósz…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #194 - BeerLegal, Esztergom

Egy Budapest-Esztergom biciklis tekerés alkalmával vetettem szemet a szóban forgó BeerLegal egységére, ahol a hamburger mellett szemrevaló steak opciók is helyet kaptak az étlapon, italválaszték tekintetében pedig abszolút dicséretes, hogy elég színes és változatos a választék a cseh söröktől kezdve a hazai kézművesekig. A nyárias jó időben természetesen kint foglaltam helyet és a korsó sörömet kortyolgatva vártam, hogy elkészüljön a választott…

Anyukám Főzte: Rántott máj újkrumplival

Hozzávalók: 50 dkg máj 10 dkg liszt 2 tojás 10 dkg zsemlemorzsa só olaj 50 dkg újburgonya 1 csomag petrezselyemzöld 5 dkg vaj 1 db kígyóuborka kapor ecet Elkészítés: A májat sózzuk be, majd liszt, tojás, zsemlemorzsa hármasban panírozzuk be. Felmelegített olajba süssük ki, majd csepegtessük le papírtörlőn. Az újkrumplit mossuk meg, sós vízbe főzzük meg, majd csepegtessük le. Utána felhevített vajon forgassuk meg, majd adjuk hozzá az apróra…

Vegetáriánus és vega ételek: Lencse kenyér

60 dkg apró, kék zacskós zabpehely, 60 dkg lencse, 10-15 dkg szójabab legalább 8 órán át áztatva,  2 evőkanál só, 2 DM es sütőpor, (szódabikarbona)  5 evőkanál pszillium (útifű mag) Kb 8-9 dl víz, amennyit felvesz a lencse a turmixolás során.    A hüvelyeseket turmixújuk a vízzel. A többi szárazanyagot összekeverjük és utána adjuk hozzá a turmixolt hüvelyest. 2 hosszú vélni formába sütőpapírt teszünk, beleöntjük a masszát egy fél óra…

Vegetáriánus és vega ételek: Tápiókapuding

Miután a tápiókapuding tulajdonképpen igazi szuperélelmiszer, így nem maradhatott ki a listánkból. Hiszen gazdag vasban, kalciumban, káliumban, foszforban és magnéziumban, így nem csoda, hogy valódi energiabombának számít. Illetve plusz előnye, hogy nemcsak reggelire, de a nap folyamán bármikor, nassolnivalónak is fogyaszthatod. Hozzávalók: 2 főre 50 g tápiókagyöngy 300 ml víz 130 ml kókusztejszín 2 ek barna cukor 1 csipet só ½ mk…

Modern háziasszony: Baconbe tekert spárga

A baconbe tekert spárga a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis nagyon finom. A zöld spárga magába szívja a bacon zsiradékát, és isteni íze és állaga lesz. Azt még nem tudom, mi illene mellé, de így önmagában is finom. Viszont sokat kell készíteni belőle, mert nem túl laktató, leves után 2 pár tekercs simán elfogyasztható. Azt is jó észben tartani, hogy ez az étel inkább zöld spárgából jó. Hozzávalók: tetszőleges mennyiségű zöld…

sörfigyelő: Balatonszentgyörgyi stout

Illat: édes Hab: rugalmas, szép cappuccino Szín: fekete   Ez borzalmasan édes. Cserébe nem is jönnek a pörkölt jegyei a malátának. Nem tudom, hogy mi történt Balatonszentgyörgyön, de legalább valami apokalipszis. Pedig néhány éve a Lidl sajátmárkás craftja (amit ők főztek) világverő volt, nem csak azért a pénzért, hanem mert az IPA-juk majdnem megegyezett a Sörművek IPA-jával, ami konkrétan a kedvencem volt nagyon sokáig. Ma meg egy ilyen…

Fast Food Central: Gyulai kolbászos majális a Don Pepében!

December után ismét a minőségi kolbászoké a főszerep a Don Pepénél, úgyhogy akinek tetszett az akkori és a tavaly tavaszi Gyulai kolbászos menü, most biztos örülni fog, hogy ismét kedvencével kényeztetheti ízlelőbimbóit! Visszatér ugyanis a teljes paletta, az akciós Csak a Gyulai! Pizzától egészen a Vasárnapi Reggeli! Pizzáig, ráadásul a decemberi felhozatalból kimaradt Gyulai Kolbászos Tavaszi Pizza is itt van tavaly májusról, úgyhogy…

Anyukám Főzte: Csípős-savanyú leves

Hozzávalók: fél csirkemell2 cm friss gyömbér 2 szál újhagyma 6 evőkanál olaj 2,5 liter alaplé vagy víz+2 leveskocka150g tofu 1/2 üveg befőzött bambuszrügy 2 darab sárgarépa 10 dkg gomba 6 evőkanál szójaszósz 10 evőkanál ecet 6 teáskanál csípőspaprika krém 3 teáskanál só 6 evőkanál cukor 12 evőkanál keményítő 3 tojásElkészítése: Vágjuk vékony csíkokra a csirkemellet, a gyömbért és az újhagymát. Egy lábosba tegyünk olajat, tegyük bele a…

Ínyenc Fenevad: A krumpli a fogyókúra ellensége lenne? Itt az igazság

A fogyni vágyók egyik nagy ellensége a krumpli: sokan, akik belevágnak a diétába, úgy képzelik a fogyókúrát, hogy a natúr húsok mellé csak salátát, esetleg némi rizst fogyaszthatnak. Pedig szó sincs erről: a krumpli kalóriatartalma nem annyira magas, hogy kihúzzuk a fogyasztható ételek listájáról, egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt pedig nem is javasolt így tenni. A krumpli ugyanis kifejezetten egészséges. Amennyire népszerű étel a…

Csabi Konyhája: Fordított almás süti

Korábban már almás és banános verzióban is készítettem tarte tatint, azaz a híres fordított süteményt, aminek az a lényege, hogy a gyümölcs a sütemény elkészítése után a formából kiborítva kerül felülre. Én anno elég megúszósra vettem a figurát és bolti leveles tésztával dolgoztam, most viszont egy elég menő saját tésztát is készítettem hozzá, a végeredmény pedig valami egészen elképesztő lett.  HOZZÁVALÓK  3 alma (gala)220g vaj (82%)300g…

SütiSári: Stanglit gyúrni nagyon jó, sörkorcsolyának ez való

Hozzávalók: 500 g kenyérliszt 25 g élesztő 3 dl tej 1 tk. só 2 kk. kristálycukor 100 g vaj 1 db tojás 100 g reszelt sajt Lekenéshez: 1 db tojás Elkészítése:   A tejet felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 10 percig, hogy felfusson az élesztő. A sót, a liszteket és a vajat összegyúrjuk, végül hozzáadjuk a tojást és a felfutatott élesztőt. Dagasztó géppel kidagasztjuk a tésztát. A tésztát kézzel is…

Fast Food Central: Burger Central #15: ahol a köret a sztár - Simon's Burger

Ugyan a Smashyt övező hype-ot talán sosem érte el a Simon's iránti rajongás, azért elég nagy durral robbant be a köztudatba. Engem viszont többszöri kóstolás után sem a szendvicsük húz vissza időről-időre, hanem a többi termékük. A kínálat nem túl széles, viszont lényegretörő: kapható sima és sajtburger kicsi és normál méretben (utóbbiba két húspogácsa kerül), melyekbe a következő összetevőket válogathatjuk össze: helyi szósz, grillezett…

RozéKacsa: Banános fahéjas zabpalacsinta

Nálunk senki nem szereti az érett banánt magában, ha már sötétebb sárga a héja, akkor már nem igazán fogy el, ha megbarnul, akkor meg pláne az alternatív felhasználás lesz a sorsa. Smoothieba, turmixba tökéletes, a banánkenyér is jó alternatíva, de azért senki sem rajong nálunk. Viszont az amerikai palacsintának álcázott banános zabpalcsinta az nyerő dolog! :) Ha valaki egészséges nasira vágyna, akkor is nagyon tudom ajánlani, gyakorlatilag…

Ízvilágom: Papanas avagy erdélyi túrófánk

Ahogy korábban már említettem szeretjük Erdélyt. S az erdélyi konyhát is.  Ez az édesség is oda köthető, amit a kinn tartózkodásunk óta, havonta minimum egyszer hallok kívánságként. Ezért most elkészült, csak mentes verzióban. Hozzávalók: (8 db fánkhoz, s 8 db golyócskához)  250 g túró (nálam laktózmentes) 2 tk folyékony édesítőszer (vagy 3 ek cukor) 1 nagy vagy 2 kicsi tojás 1 csipet só 1 csipet szódabikarbóna 1 tk vanília aroma 7 ek…

még több találat...