Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

SzatmáriFeri: Brokkolis-pórés-lencsés miegymás

Annyi klassz ételfotó és recept kering az interneten, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Jobbra-balra-mindenfelé. Mivel napi elfoglaltságaim egyike, hogy kedvenc gasztronómiai értékteremtőim oldalit böngészem, határozottan kijelenthetem, hogy elég sok ilyen típusú inger ér. Néha úgy alakul, hogy egyik-másik inger olyan hatással van rám, hogy nem bírok magammal és muszáj elmennem boltba a hozzávalókért.  Most is ezt történt. Csupán néhány…

Más Tészta: Sült parmezános spenót tojással

A spenót tojással egy unalmas tányér zöld főzelék, benne két fehér „golyóval”. Én viszont imádom az egyszerű menza kaját megújítani, és csodát tenni vele! Ehhez most nem is kellett több, mint a parmezán, és az, hogy az egész egytálételt sütőbe toljam. Mennyei! Hozzávalók: 5 db Gyermelyi L-es tojás 3 ek Gyermelyi búzafinomliszt 3 ek vaj 4 gerezd fokhagyma 1 nagy vöröshagyma 50 g kockázott bacon 2 dl tej 1 kocka mélyhűtött…

Winelovers: Ki volt Irsai Olivér és mi köze a merlot-nak egy kismadárhoz?

A Vitis Vinifera bortermő szőlőféléktől ered a hazánk területén ma termesztett szőlőfajták nagy része. Hogy a különböző fajták honnan származnak, azt nem tudhatjuk biztosan, mégis megannyi történet magyarázza a nevük eredetét. Ábécé-sorrendben bemutatjuk a legérdekesebbeket! Kép: https://www.epicurious.com/ Szerző: Borda Kriszta Cabernet franc A „cabernet” kifejezés a Carmeneth szóból származik. Egyes feltételezések szerint az angol…

Hobbiszakács / Skandikamera: Marci Jégországban

Volt egyszer, hol nem volt, még az északi sarkkörön is túl volt egy hóval-jéggel borított sziget. Lakói a Sarki kocsmában szokták megtárgyalni ügyes-bajos dolgaikat. - Hiába mentem ki korán a lékhez, nekem már nem jutott fókahús - búslakodott Márton, a becsületben megsárgult bundájú, öreg jegesmedve. - Hogy ott rohadna meg ez a modern klíma, meg az is, aki kitalálta – morogta a reakciós hírében álló Ubul rozmár. - Egyszer olyan hideg volt,…

Blogkocsma: Fűszeres pirított burgonya rántott csirkemellel

Ezt többnyire fordított sorrendben szokták írni. De a rántott csirkemell nem éppen különleges fogás, a nyájas olvasó gondolhatná, hogy: - Sütött egy csirkemellet, no és? Most hova sz@rjak?Szóval úgy esett, hogy pipa lettem egy kicsit.Kezdjük Ádám-Évánál. Hetente rendszerint kétszer főzök. Egyszer szombaton, ami aztán kitart hétfőig, aztán kedden munka után, amivel kihúzom péntekig. A közbeeső néhány étkezést hideg kajával húzom ki, vagy a büfében…

A Borrajongó: Hét hektár egy palackban - Figula 7ha 2019

A Figula Pincészet meglehetősen sok szőlőfajtával dolgozik, de mivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken vagyunk, természetesen az olaszrizling élvez kiemelt szerepet. Most azonban egy olyan borukról lesz szó, amelyben éppen az olaszrizling nem kap szerepet, csak nemzetközi fajtákból áll, mégis felfogható egyféle birtokbornak. Ez a 7ha névre hallgató fehér házasítás, amelyet chardonnay, sauvignon blanc, szürkebarát és sárgamuskotály alkot, nevét…

Lepcsánkparty: Kagylós spagetti

Általában nyáron szoktam mediterrán jellegű ételeket készíteni, hogy a délvidéki ételek mellett legalább a meleg idő emlékeztessen azokra a régen látott kedves tájakra. Ám miért ne lehetne hűvösebb időben is hasonló finomságokat készíteni és enni - ha egyszer szeretjük?  Ilyen csomagolásban többször is el lehet csípni friss, nagyméretű feketekagylót az üzletekben. Másfél kilós csomagolás, 4-6 fő részére is elegendő adag.  A legfontosabb a…

sörfigyelő: Legenda Game Over

Illat: telt, wiskys Hab: krémes Szín: sötét narancs  Amit elvárhatunk egy whiskys tartályban érlelt nagyon erős sörtől, azt mind megadja. Az alkohol érezhetően melegít, a hordós érlelés szépen érezhető. A hibája talán annyi, hogy meglepően egyenetlen a végeredmény, ami miatt van mikor túl édes és tömény, de legalább gyümölcsös és van amikor ezek ellenkezője igaz rá. Nekem a hígabb változat jutott, én inkább 'tömény'-párti vagyok, talán más…

Más Tészta: Vajon mivel etetnek?

Mi kerül a kosarunkba, és onnan a spájz polcaira? Vajon tudjuk-e, hogy a csomagolásokon olvasható, gyakran ködös kifejezések melyike mit jelent? Most segítünk az eligazodásban. Magas rosttartalom: a magas rosttartalom felirat azt jelenti, hogy adagonként 5 gramm vagy annál több van az ételben. A rostok az egészséges testsúly, bélrendszer szempontjából fontosak. Naponta nagyjából 38 grammot kellene fogyasztani belőle átlagosan, de sajnos…

Íz dömping: Piskóta édesburgonyából

Az elmúlt években többféle étrend váltotta egymást az étkezésemben. Ez nem valami hóbort, divatdiéta láz nálam, hanem komoly egészségügyi okok állnak a hátterében. .Akik hozzám hasonlóan valamilyen anyacsere zavarral küzdenek pontosan tudják, hogy nem egyszerű a számunkra legoptimálisabb étkezést megtalálni. Jelenleg úgynevezett magas keményítős diétán vagyok orvosi tanácsra. Ez esetben is próbálok minél többet kihozni a használható…

Íz dömping: IR barát török konyha, heti étrend

alma, körte, dió, búza, torma, borsó,borjú,disznó, tyúk, ökör.. mind mind török jövevény szavaink egyike, amelyekből kiderül, hogy a konyhánkba is nyomon követhető a török hatás!  A török konyha számos alapanyaga, étele könnyen beiktatható egy inzulinrezisztenciás étkezésébe; apró változtatásokkal. Persze nem a cukorszirupban úszó :) édességeikre gondolok, hanem a főételeikre. A kuszkusz, a bulgur, a bab mind olyan alapanyagai az IR diétának,…

Csabi Konyhája: Lekváros piskótatekercs

A piskótatekercs egy igazán egyszerű, klasszikus kis édesség, ami annak idején az elsők között volt, amit elkészítettem gasztronómiai ténykedésem hajnalán. Viszont mivel azóta egyszer sem csináltam meg újra, azért egy kicsit utánanéztem pár receptnek a neten piskótakészítés terén és kissé meglepve vettem tudomásul, hogy elég nagy különbségek vannak a különböző receptekben. Azt azért tudtam, hogy itt elég szigorú arányoknak (1:1:1 aranyszabály…

Gyors és finom receptek: Paradicsomos gnocchi

½ óra alatt elkészíthető, fantasztikusan finom, olaszos ebéd vagy vacsora. Hozzávalók: 50 dkg gnocchi1 kis fej hagyma1 szál jófajta lángolt kolbász1 konzerv hámozott egész paradicsom (nyáron friss paradicsom)1 mozzarella sajtsok bazsalikom, oregano, kakukkfű, só, borsolaj A hagymát és a kolbászt apró darabokra szeletelem. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom. A paradicsomokat négybe vágom, a hagymás kolbászhoz adom és megfűszerezem.…

Városi konyha: Spenótos orzotto

A rizotto, ahogy az olasz hegyekben készítik. Észak-Olaszországban az Alpok lankáin nem találunk édes citromot, sem lédús, piros paradicsomot. Az itt megtermelt zöldségek és gyümölcsök fakók, fehér színűek a kevés napsütés miatt. Jellemző inkább az állattartás és a tejtermékek készítése, nem csoda, hogy ez a terület a parmezán és az isteni húskészítmények (a füstölt sonkák, a bresaola) hazája. Itt készítik a rizotto testvérét arborio rizs…

Lollipop: Honnan tudod, hogy jön a tavasz? A medvehagymáról!

Tegye fel a kezét, aki a hosszú szürke tél után már alig várta, hogy napsütéses reggelekre ébredjen! Most tegye fel a kezét, akinek a tavaszról a hóvirág és medvehagyma jut eszébe először! Na, ugye, hogy ugye?! Ha a kis zöldségesnél lehet kapni medvehagymát, az biztosan azt jelenti: sikeres volt a télűző farsangi mulatság. Egy csokorba gyűjtöttük, miért érdemes étrendünkbe beiktatni és két szuper receptet is megosztunk veletek. A medvehagyma…

5 hozzávaló: Regényből főztem - Spagetti rákkal

Tartozom egy vallomással. Én szeretem a romantikus, utazós regényeket, ahol a főhősök nagy bonyodalmak és küzdelmek árán lehetnek csak egymáséi! Ez van!  R. Kelényi Angelika Barcelona, Barcelona könyvéről a "Lapozz a 99-re" podcast-ban hallottam. Szabados Ági ajánlója annyit ígért, hogy olyan, mintha valóban Barcelona utcáin járnánk és valóban, sőt ezt még gasztronómiai kalandok is fűszerezik. Szóval engem levett a lábamról a regény és egy hét…

Fast Food Central: Új mentes kategória a Don Pepében!

Persze a sok más jellegű újdonság mellett, ami menetrendszerűen érkezik hónap elején. Pizzák, burger, tekercs, de még új fagylaltok is kerültek a kínálatba, így bőven lesz miből válogatnunk tavasz első hónapjában is! Például mindjárt megkóstolhatunk 30 nem vegán és 33 vegán feltétes pizzát, hiszen ezentúl gluténmentes tésztával készülő pizzák is elérhetőek a kínálatban! Ezek a 28 centis, előre készített, gluténmentes tésztákon alapuló pizzák…

SzatmáriFeri: Spenótos-karfiolos répafőzi

Olyan ez, mint találkozni egy régi baráttal és ott folytatni, ahol legutóbb abbamaradt.  Hol is kezdjem? A Nap süt, a madarak csicseregnek, az ég meg kék. Nem túl különleges, de önmagában véve azért egész hangulatos ez a kép.  Volt répám, egy marék spenótom és egy kallódó fél fej karfiolom. Ez lett belőle. Igencsak stílszerű ezzel az ételellel indítani ezt a hónapot. Március. Én így szeretlek.    Hozzávalók: egy evőkanál vaj két evőkanál…

Szeretem a pulykát: Tejben-vajban fürösztjük....

Nem, igazából csak vajban, de higgyétek el, hogy jó lesz így is. Nézzétek csak meg! És ha meg is tudnátok kóstolni...??:) És egyébként is, ennél egyszerűbb és gyorsabb receptet úgy sem találtok ma.  Vajban sült pulyka Hozzávalók: 1 kg pulykamell vékony csíkokra vágva 1 csomag újhagyma apróra vágva só 2-4 gerezd fokhagyma apróra vágva  5-8 dkg vaj a tetejére: parmezán A húst megmossuk, tűzálló tálba tesszük. A vajat megolvasztjuk,…

A Borrajongó: Bukolyi Marcell - 2018-as borok a nappaliban

Közel egy éve írtam Bukolyi Marcell Pinot Noir-járól és a Bukolyi Családi Birtok újjászületéséről. Röviddel a cikk megjelenése után online csevegtünk is egy kicsit Bukolyi Marcival, a legközelebbi budapesti útja során pedig vásároltam is tőle 1-1 palackot az akkor már forgalomban lévő borokból. Természetesen elhangzott az, ami a frissen piacra kerülő tételek esetében gyakran elhangzik a borász szájából, nevezetesen, hogy még fiatalok a borok,…

még több találat...