Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

sörfigyelő: Ikkona Monn Belgian Blond Ale

Illat: mély tónus Hab: rugalmas Szín: sötét narancs  Jól indul, érződik benne a belgaság, de aztán nem erősödik tovább. Túl hidegen nem érdemes inni. Amúgy egész telt a kortyérzet, belga íz kipipálva. Utóízben kesernyés. A kisüzemi nem belga belgákhoz képest kifejezetten jó, értve ezalatt, hogy nem színezett szénsavas víz íze van. A maga nemében karakteres és kellemes. Ő a pakk legjobbja. Külalak: kék színkód, képregényes stílus Pontszám:…

Winelovers: Az érlelés titkai

Bizonyára már benned is régóta érlelődik, hogy feltedd a nagy kérdést: vajon miben lehet érlelni? Valószínűleg elért hozzád az információ, hogy nem csak fahordóban. De vajon mennyivel ér többet vagy kevesebbet az a bor, amelyiket nem abban érlelték? Kép: https://jars.terracotta-artenova.com/ Szerző: Szabó Niobé   A tölgy az aduász A legelterjedtebb érlelésre alkalmas tárolóeszköz a tölgyfahordó. Természetes, könnyen hozzáférhető anyagból…

Városi konyha: Csokis-kókuszos sajttorta

A New York sajttorta csokis verziója.  Na ez most egy igazi maradékmentő desszert. :D Volt ugyanis itthon egy kevés csokipasztilla és a hónapokkal ezelőtt készített kókuszgolyók hempergetéséből visszamaradt kókuszreszelék és a húsvéti elrontott marlenka lapból is egy kevés. Adta magát, hogy ebből egy kis adag sajttortát készítsek.Hétvégi sütinek szántam, de a szombati balatoni kiruccanás (értsd hajnali kelés, 4 óra vezetés) és 1000 nm fűnyírás…

Blogkocsma: Cukkínis fasírt sütőben sütve

Persze mindenfélével el lehet rontani egy fínom fasírtot, de úgy tűnik (többszöri próbálkozás után is), hogy a cukkíni jót tesz neki, és így a sütőben is elkészül olaj nélkül! Egyszer már süttem, de akkor nem dokumentáltam, mert a fasírtot a feleségem keverte ki, és utána rámsózta a cukkínivel együtt. Jó-jó, nem panaszkodom, mert finom volt! Egyszer csak arra jutottunk, hogy sikerült minden kész eledelt kienni a hűtőből, ami egy nagy…

Csabi Konyhája: Ilyen egy igazi húsvéti pizza a Don Pepénél!

Nem igazán szoktam különösebben nagy feneket keríteni a Húsvétnak és ezt a tesztet is a véletlen szülte, hiszen egy iszonyatosan rohanós napon, amikor egy perc megállásom se volt, hazafelé tartva rendeltem házhoz gyorsan a Don Pepe havi akciós pizzáját. Ugyan külön nincs kiemelve, hogy húsvéti pizzáról lenne szó, azért a feltétek eléggé önmagukért beszélnek: torma, besamel, tojás, csülök, koktélparadicsom, mozzarella (1790.-) A békéscsabai…

Szöszi a konyhában: Vegán muszaka beluga lencsével

Már egy ideje flörtölt velem egy csomag beluga lencse a polcról, amikor elhatároztam, ideje kezdeni vele valamit. Mivel tudatosan próbálunk húsmentes napokat is tartani, így valami vegán dolgot akartunk, amiben kraft is van azért. Így született meg ez a fogás, tuti nem utoljára, még a húslover férjem is imádta!  Hozzávalók: - 300 g beluga lencse (vörössel is működik) - 2 nagyobbacska padlizsán - 4 db burgonya - 2 lilahagyma - 2 gerezd…

Íz dömping: Sparherd egy elfeledett segítőnk a konyhánkban.

Úgy gondolom sok olyan dolog van az életbe, ami vagy egyszeri és megismételhetetlen emléket, élményt ad vagy csak életünk egy bizonyos szakaszában gazdagít minket. Igen, így van ez a gasztronómiai élményekkel is! Mint amikor a lőrinci mamámnál nyaraltam egy ízben és a szomszéd néni (mi csak Icuka néninek neveztük) átadott mindig valami frissen illatozó süteményt. Egy alkalommal egy hihetetlenül finom kávés sütemény volt az, amit akkor ettem…

sörfigyelő: Fűtőház M63 Bulldog

Illat: fűszeres, alkoholos Hab: lágy, piszkosfehér Szín: narancsos óarany  Hazánk egyik titkos gyöngyszeme ez az erős belga ale. Ilyesmivel ünnepnapokon szoktak próbálkozni a magyar kisüzemi főzdék, de olyat, hogy az állandó kínálat része maradjon, nem tudok. Már az első kortynál egyértelműek a belgás jegyek. Aztán jön a sok kis apró buborék és mintha mindegyikben aroma eszencia lenne, ahogyan pukkannak a szájban. Nem akarom túlfényezni, de…

Pasztellbarokk: Teljes kiőrlésű lisztekkel jobb!

Ahogy ígértem, a PlanAll x Csigó Zita planner, az Egyél jót, legyél jól! heti tematikáihoz itt a blogon is kapcsolódok, azaz minden héten továbbgondolom az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 15. hét témája a teljes kiőrésű lisztekkel sütés-főzés. Arra biztatok mindenkit a PlanAll hasábjain (és itt is), hogy bátran próbálja ki ezeket a liszteket, annyira jók, finomak, sokkal ízesebbek, mint a "sima"…

sörfigyelő: Staropramen Praha

Illat: szúrós kénes-pincés Hab: rugalmas, tapadós Szín: arany, átlátszó Bőcsött Konrádosították a Staroprament. Levettek 1%-nyi alkoholt és fémesen megkeserítették. Voilá, kész az új termék. Azért kezdjük már szakmailag a kritikát: ha egy pilseniből lágert akarok csinálni, akkor nem hogy kevesebb malátát rakok alá, hanem többet. A végeredmény egy ugyanolyan semmilyen híg lólé, mint a Staro többi cucca. Már-már kalmopyrinesen bántó a…

Csabi Konyhája: Medvehagymás csigák egyszerűen és gyorsan

Még tart a medvehagyma szezon, úgyhogy ezt kihasználva gondoltam készítek még valami finomat gyorsan. Pont kapóra is jött egy jó kis recept, amiben leveles tésztából készül ez a már első hallásra is ínycsiklandozó krémsajtos-medvehagymás finomság. Kezdésként összeállítottam a tölteléket, amihez 150g krémsajtot elkevertem 2ek tejföllel és 2tk citromlével, sóztam, borsoztam és egy nagy csokor (100g) egészen apróra vágott medvehagymát is…

sörfigyelő: Lidl tavaszi nyitás és szomj-oltakozás belga vakcinával

A következő sörök a Lidl 2021.04.22.-étől érvényes akciós újságjában találhatóak, maga a sörvásár 26.-ától lesz. https://www.lidl.hu/ujsag/akcios-ujsag-16-het-2021/view/jumpmarks/page/1 A Hübris nekem elég savanyű, a büzájuk nem tudom, hogy mi: egy alpesi gyógynövényes cukorka cseppfolyósított változata, a Gösser Naturzitrone luxuskivitelben, egy fűszeres limonádé, esetleg egy megkeseredett mojito alaplé? Az Elixbeer pIPA-t valszeg megveszem…

sörfigyelő: Hedon Winter Charlie

Illat: pörkölt, savanykás, maláta Hab: masszív, cappucinos, extra tartós Szín: éjfekete Minden ízében emlékeztet a "nyári" Charlie-ra, a szándék szerint a rozs is, amit jó ötlet volt belerakni egy stout-ba. Közepesen telt, jól gurul, úgyhogy fekete sör ellenére ivósör. Ezt jelzi a sima Charlié-val megegyező alkoholfok is, amit a téliesítéssel és befeketítéssel emelhettek is volna, dehát valakinek el kell adni a Szergejt és a Katalin cárnőt is.…

gastrotherapy: Sajtos roló

A sajtos roló az egyik legjobb sós vendégváró falat. Frissen az igazi, amikor beleharapva még roppan a tésztája. Füstölt sajtos lágy krémmel készítem, nekünk ez a változat ízlik a legjobban. :) A sajtos roló hozzávalói (18-20 db-hoz) 1 csomag Tante Fanny leveles tészta250g mascarpone100g tömlős füstölt sajtkrém2 ek. tejföl70g füstöltsajtcsipet só, bors 1 db tojás Így készül a sajtos roló A leveles tésztát kivesszük a hűtőből a készítés…

Blogkocsma: Húsvéti szendvics

Eljött ismét a Húsvét. Került, ami szokás, torma a kertből, kemény tojás. Sütöttem egy kacsát a pocakjában almával és rozmaringgal. Sonka helyett csülköt főztem, kicsit szaftosabb. Tervbe volt még véve egy sós kalács, hogy kerek legyen a történet. Aztán rájöttem, hogy a Hegyre kell menni. Az ottani nomád körülmények között meglehetős kihívás ezeket kulturált módon elfogyasztani. Most vegyek valami szendvicsnek valót, miközben itt a temérdek kaja?…

ÍZcsiklandozó: Medvehagymás-sajtos rúd

A medvehagyma időszaka van, a boltokban,piacokon már bőséggel beszerezhető. A kertekben (legalábbis az enyémben) azonban ebben a hideg, szinte télies időszakban viszont még csak most bújik, de legalább lesz utánpótlás!Valljuk be, ez az régi, népi gyógyászatban és gasztronómiában is használatos növény csak az elmúlt pár évben lett népszerű a modern háztartásokban, ám szerencsére manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az erdők…

Gasztrorégész: Ritka képek Törőcsik Mariról a terített asztalnál

fsdfdsfd Címlapkép: Film Színház Muzsika / arcanum.hu 1. A címlapfotó A címlapfotó a Film Színház Muzsika 1959. december 25-én megjelent számához készült. A lapban több művészt is felkértek, értékelje az eltelt évet. Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula friss házasoké így kezdődött: „Ezt a levelet közösen Írjuk. Nem Íróasztalnál, hanem a Nemzeti Étterem egyik megtérített asztalánál." Az akkor már népszerű, sokat foglalkoztatott két színésznek…

sörfigyelő: Ikkona Mars APL

Illat: savanykás-fűszeres Hab: masszív Szín: narancsos óarany  Kicsit száraz, kicsit savanykás és még csak nem is a miénk. Talán van az ízben is az illatban sejlő komlózásból, de megesküdni nem mernék rá. A megjelenése tökéletes, az illatban azért van savanykásság is, ami sosem jó előjel. A kortyérzet, a szénsavasság jó, a lágysága is rendben, erre azért odafigyeltek. Ami hiányzik, hogy valamilyen normális íze is legyen. Ezzel le is…

SzatmáriFeri: Spenótos-répás vöröslencsefőzelék chilis tofuval

Ebben a furcsa tavasztélben az egyik legjobb dolog egy enyhén keleties ízvilágú, melengető és laktató főzelék lehet. Mondjuk ajánlhatom ezt a répás-lencsés változatot némi tofuval megfejelve? Persze ha valaki nem rajong ezért a megosztó feltétért, simán adhat hozzá akár fasírtot is. Csak semmi kényszer, csak semmi nyomás.  Hozzávalók:  4 ek étolaj 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva 2 gerezd fokhagyma negyed teáskanál őrölt római…

még több találat...