Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Szeretem a pulykát: Az étel, amit mindenki szeret, de mindenki máshogy csinál

Ez bizony a rakott krumpli. Megmerjük kockáztatni, hogy ezt az ételt talán minden magyar ismeri. És mint a foci (és lassan a közgazdasági kérdések) esetében, mindenki máshogy képzeli és csinálja. Mi most így:) Rakott krumpli Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb krumpli 30-40 dkg szeletelt pulyka combsonka 2 dl tejföl reszelt sajt só olaj vagy vaj A krumplit meghámozzuk, uborkaszeletelőn vékony szeletekre vágjuk. Tűzálló tálat olajjal…

Gastro.hu: Duplakosaras Airfryer

Végre egyszerre készülhet el a köret és főétel A gasztronómia világában évről évre újabb és újabb trendek kerülnek előtérbe, amelyek nemcsak az ételek összetevőit és elkészítési módjait, de a konyhai eszközök fejlődését is meghatározzák. Az elmúlt időszak energiakrízisei és az egészségtudatos életmód iránti törekvés sokakat alternatív sütési módszerek váltására ösztönzött. Sok háztartásban már jelen van egy rendkívül hasznos konyhai készülék,…

Ínyenc Fenevad: Ezért nem fogjuk kipróbálni a hamburgerezőt, amiért egész Budapest megőrül

Tele vannak a hírek a budapesti Smashy-vel, a nevének megfelelően smashburgert árusító hely előtt rendszeresen kígyóznak a sorok. Mivel mi is elsősorban étteremkritikákkal foglalkozunk, adná magát, hogy a hype-vonatra felülve mi is lehúzzunk egy bőrt a helyről azzal, hogy kipróbáljuk, és írunk róla egy ropogós kritikát. Mi viszont szándékosan nem teszünk így, és azt is elmondjuk, hogy miért. Nemrég nyílt meg a Kálvin-téren a Smashy nevű hely,…

Anyukám Főzte: Sajtos-köménymagos pogi

Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg margarin 1 kis pohár tejföl (150 g) 3 dkg élesztő 1 evőkanál só 1 teáskanál cukor 1 tojás A pogik tetejének lekenéséhez: 1 tojás felverve Tetejére: 10 dkg reszelt sajt, ízlés szerint köménymag Elkészítése: A hozzávalókat jól összegyúrjuk, fóliával letakarjuk, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Következő nap 5mm vastagra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, sajttal-köménymaggal megszórjuk, majd…

SzatmáriFeri: Citromos-petrezselymes karalábéfőzelék

Citrom, petrezselyem, karalábé. Nálam ez a hármas kéz a kézben járnak, mint egy jól működő szerelmi háromszög előre lefektett szabályai. Semmi flanc, semmi csavar. Éppen csak egy ress zöldség, egy kis zöld frissesség és egy kis kötelező sav. Ennyi ez a főzelék, nálam most ezzel indul el hivatalosan a tavasz! :)  Hozzávalók: (2-3 adag) 4 fej karalábé hámozva (kb. 1 kg, tisztítva) 1 fej vöröshagyma finomra aprítva 1 kk vaj 1 kk olíva…

Vegetáriánus és vega ételek: Tarhonyás lencse

·         10 dkg főt lencse ·         25 dkg tarhonya ·         1db közepe hagyma ·         kb fél dl olaj ·         pirospaprika ·         só, víz  A lencsét beáztatva kb 4-óra vagy este beáztatva és sós vízbe megfőzzük. Az olajon megdinszteljük a hagymát és teszünk bele pirospaprikát. Egy másik lábasba olajon megpirítjuk a tarhonyát és felengedjük fél liter forróvízzel. Beleöntjük a disztelt hagymát, és a tarhonyát lassú tűzön puhára…

Vegetáriánus és vega ételek: Zöld kelkáposzta krémleves

·         Kb 6-7 zöld kelkáposzta levél ·         3 közepes krumpli ·         1 kicsi vöröshagyma ·         1-2 gerezd fokhagyma ·         ízlés szerint só, ·         1mokkáskanál bors, ·         1mokkáskanál őrölt kömény ·         1 leveskocka ·         2 ek őrölt napraforgómag  A zöld kelkáposzta levelet kissé felszeljük, megmossuk, a krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra felszeljük megmossuk. Beletesszük egy fazékba annyi vizet…

sörfigyelő: Szent András Tesztandrás Alfa.15

Illat: kókuszos, csokis, pörköltmalátás Hab: krémes, lágy, cappuccino szín Szín: éjfekete, sűrű   Brutálisan testes kortyérzet, a színvonala pedig a skandináv imperial stout-okkal vetekszik. És nem csak a 26,8-es balling miatt. Jól is van elkészítve, nagyon is. Az állaga olajos, selymes, krémes, a finom szénsav is pont jó. A kókusz természetes hatású, a csokoládé is nagyon ízletes. Kellemesen édeskés, de korántsem gejl és nem nyomja el a…

Vegetáriánus és vega ételek: Székelykáposzta gerslivel

·         500 dkg savanyú káposzta ·         1 közepes hagyma ·         2-3 gerezd fokhagyma ·         3 db babérlevél ·         1 teáskanál majoránna ·         1 mokkáskanál bors ·         só ízlés szerint ·         1 leveskocka (vagy vegeta) ·         1 paprika + paradicsom (aszalt is lehet) ·         1 marok árpagyöngy (gersli, ami elmaradhat) ·         2-3 kanál olaj ·         liszt ·         őrölt pirospaprika ·         25 dkg…

Régi és új étkek, mai ízek: Medvehagymás-brokkolis tojássaláta

Tavasz, húsvét, tojás. Ennek ideje van most, így a közelfgő ünnepekre készítettünk egy könnyű salátát. Nem lehet belőle eleget készíteni. Hozzávalók:  10 db tojás főzve aprítva 50 dkg brokkoli blansírozva  1 kis csokor medvehagyma aprítva 2 szál újhagyma karikázva só, frissen őrölt bors 1 tojásos házi majonéz 1 dl tejföl A magam részéről a házi majonéz az igazi, a receptje megtalálható az oldalunkon több helyen, de persze bolti is…

Régi és új étkek, mai ízek: Savanyúkáposzta főzelék

Sokszor akad úgy a hétköznapokban, hogy  a megszokott ízek mellett valami újat keresünk. Ránk persze ez rendszerint jellemző. Szeretjük az új ízeket, ételeket, zöldségeket és a kihívásokat. A főzelékek hagyományosan magyaros ételek és most nagy kihívás volt egy tradicionális alapanyag hozzáadása a főzelékekhez. Így került terítékre a következő fogás. Végül annyira jól sikerült, hogy be tettük a készítjük még ételek sorába. Hozzávalók: 1 kg…

sörfigyelő: Etyek Pear of the God

Illat: édes körte, fahéj, szegfűszeg Hab: sűrű, robusztus Szín: narancsos baracklé árnyalat, hazy   Mostanában nem csak hogy újhullámossá vált az Etyek, de meglepően jó söröket hoznak össze. Itt van például ez. Ennél jobb körtés sört még nem ittam. Piszkosul itatja magát, mert a kortyérzetben azok az arányok nagyon el lettek találva, amiknek el kell és eközben jól meg van küldve körtével. És mindez nagyon egyben van. Az édes őszi körte van…

SütiSári: Ehhez a sütihez sem kell tinta, csak az ízéhez kell egy kis Fanta

Hozzávalók: A tésztához: 4 db tojás      4 ek kristálycukor      1 dl étolaj    4 ek liszt        6 g sütőpor               2 ek kakaópor            A krémhez: 250 g vaj          200 g porcukor             500 g tehéntúró          1db citrom reszelt héja         A mázhoz: 80 g vaníliás pudingpor          8 dl Fanta szénsavas üdítő   4 ek cukor   Elkészítése: A tojásokat a cukorral 10 perc alatt habosra keverjük,…

Dekantáló: Újbor, sajtok és gasztronómia

Budapesten, a Magyar Agrártudományi Egyetem K épületének a Díszterme adott otthont a 2023. évi újbor verseny eredményhirdetésének. A borászok standjai mellett a sajtászok is bemutatták kiválóságaikat, valamivel több, mint 400 ember ízlelhette az ínyencségeket, legyen szó borról, vagy akár sajtról. Végtére is ez a kettő összetartozik, a gasztronómia nagy családjának a tagjai. Ferenc Vilmos a kitalálója eme fesztiválnak, ebben az esztendőben…

Ínyenc Fenevad: Prága legjobb kocsmái, éttermei, ahova csak a helyiek járnak

A cseh fővárosban végtelen lehetőségei vannak annak, aki jó cseh sörökért akar kiutazni, és a cseh gasztronómia felfedezőinek is könnyű dolga van, ugyanis egymást érik a hagyományos éttermek. Van azonban a sok közül néhány, ahol a roppant magas prágai átlagszínvonalat is felülmúlja a sör – aki egyszer itt megkóstolta a cseh sört, minden korsóban ezt fogja keresni. A szuper prágai sörélménynek ugyanakkor magas ára van, de nem pénzben: a sörök…

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban: Újra egy kelyhes verzió - Határ Csárda, Dorog

Kicsit nehezített volt az indulás, mivel a navigáció nem akart az étteremhez vezetni minket. És sajnos a kelyhes verzió sem tartozik a kedvenciem közé, hiszen - ahogy a képen is jól látható - erősen korlátozza a csokiöntet mennyiségét.   A csokiöntetről nem is igen tudok véleményt mondani, mert a mennyiség és az elhelyezés miatt, nem tudtam objektiv mintavételt csinálni. A hab kicsit édesebbnek tűnt, mint amit elvártam. A rétegek jók voltak,…

KönyvParfé: Andreas H. Schmachtl: Északfölde ​teljesen hihetetlen megmentése (Snöfrid Virágvölgyből 1.)

A mesék világában számtalan különleges szereplővel találkozhatunk. Mindenféle varázslények megfordulnak a történetekben, mint például törpék, trollok, sárkányok vagy épp ogrék. A most hozott mesekönyv főszereplője is egy nem mindennapi szerzet, mégpedig egy snöfrid! Neve is van, mely nem valami fantáziadúsan csupán ennyi: Snöfrid. Andreas H. Schmachtl könyvében az Északfölde teljesen hihetetlen megmentése című legendában olvastam róla először, s…

sörfigyelő: Szent András Tesztandrás Alfa.14 Oatmeal Stout

Illat: édes zabos, pörköltmalátás Hab: krémes, lágy Szín: hazy sötétbarnás, mahagóni   Testes kortyérzet, de nem az ízében telt, ezért valójában vizesnek érződik. Zabot megfelelő mennyiségű maláta és egy bizonyos alkoholfok elérése híján beletenni fölösleges, inkább csak ront az üresség érzetével. Ízintenzitása az alap stout-nak túl alacsony, ahogy szerintem az alkoholfok is, az összképen viszont javít a tonkabab és az ugandai vanília. Viszont…

sörfigyelő: Feldschlößchen Pilsner

Illat: németes és csehes egyszerre Hab: szép, paplanos, sűrű, rugalmas, fehér Szín: világos szalmasárga, szűrt   Ez tulajdonképpen egy helles, amit Žatecký-vel komlóztak meg. Semmi különös, de semmi hiba, leszámítva az autentikusságot, amit csehesebb malátákkal lehett volna elérni. A szénsav lecsengése enyhén világos festbier-es jelenéseket hoz. Mintha lenne egy kis furcsa fémes-savanykás mellékíze, de nem hagy maradandó sérüléseket.   Nem…

Vegetáriánus és vega ételek: Sokmagvas teljes kiőrlésű kenyér vagy 4 db buci

Vitalbrot liszt 1kg  (sütőkeverék élesztővel, sokmagvas teljes kiőrlésű kenyér készítése) 600 ml langyos víz 10 perc alatt rugalmas tésztává gyúrunk kézzel vagy dagasztó géppel. Letakarva 30-percig kelesztjük. Belisztezett kézzel kenyeret, vagy zsemlét formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakva melegen 30-40-percig kelesztjük. Mikor megkelt, bevagdossuk és vízzel megkenjük. Előmelegített sütőbe 230-fok 10-percig sütjük. 10-perc múlva…

még több találat...