Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

SzatmáriFeri: Spárgás tarhonyasaláta

Amikor a disznózsír és az olívaolaj egy ételben találkozik a zöldségek királynőjévae. Semmi többet nem szeretnék erről az ételről elmondani.  Talán csak annyit, hogy Jó étvágyat hozzá, mert megérdemli.    Hozzávalók: két evőkanál sertészsír 30 dkg házi tarhonya 3-4 rúd szárzeller, 2-3 millisre karikázva 1 csokor újhagyma, zöldjével együtt felkarikázva 1 savanykás, kemény zöldalma kockázva 1 óriási csokor friss petrezselyemzöld,…

Csabi Konyhája: A tökéletes házi gnocchi nyomában

A carbonara után most egy újabb emblematikus olasz tésztaételt vettem górcső alá. Korábban csináltam már egy elég menő sütőben sült gnocchit, ami után elhatároztam, hogy nem nyugszom addig, amíg nem emelem tökélyre a gnocchi készítési tudásomat. Több receptet is kipróbáltam, különböző burgonyákkal és lisztmennyiségekkel variáltam és végül sikerült megtalálnom a tökéletes elkészítési módot. Ezt fogom most megismertetni Veletek! Kezdjük a…

Íz dömping: Grízes tészta: gondoljuk újra!

Gondoljuk újra egy olyan ember szemszögéből, aki nem ehet búzát, így értelemszerűen grízt sem! Mivel pótolhatjuk ezt az igazán gyors és nálunk, Magyarországon közkedvelt étel alapvető hozzávallóit? A grízen kívül a tészta is probléma lehet, bár arra többféle gluténmentes verziót is találhatunk! Na de a grízt mivel helyettesítsük?? - Quinoával. Mint mindennél, ennél az alapanyagnál is ha tudjuk, hogy kell vele bánni, utána már szinte…

Házisáfrány: Sütőben sült cukkini "canelloni", spenótos ricottával

Ha az ember diétázik, extrán ki van éhezve az ízekre, és ettől bizony (jó esetben) meglehetősen kreatívvá válik. Velem sincs ez másként, hiszen amikor nem vagyok jóllakva, megállás nélkül recepteken töröm a fejem, sőt, ilyenkor képes vagyok erről álmodni, ezért néha sikerül is összehoznom valamit a limitált lehetőségeken belül, ami finom, és mégis belefér a szigorú étrendembe. Ez a kellemesen paradicsomos-sajtos, olasz ihletésű étel…

Winelovers: Kóstold körbe a Balatont!

A Balatoni borrégió Magyarország hat borrégiójának egyike, és hazánk egyik legizgalmasabb, leggazdagabb és legösszetettebb területe. Hogy milyen földrajzi jellemzők segítenek a régiónak ebben a sok ’leg’-ben? A múlt heti történelmi áttekintés után ennek járunk most utána! Kép: http://guidaturisticabudapest.com/ Szerző: Kókai Nagy Tímea A régiót hat borvidék alkotja: a Badacsonyi (1600 hektár), a Nagy-Somlói (600 hektár), a Balaton-felvidéki…

Szotyi művek: Körtés mandulás pite

...és ismét a szokásos sztori... Napok óta lökdösünk itthon 4 szem nyomi körtét, így muszáj volt valamilyen sütivé varázsolni, mielőtt végképp az enyészeté lesz.  Bármennyire is szeretem a tortákat, azért azok elsősorban mindig valamilyen alkalomra készülnek. Így ezekből a kis nyomikból is inkább egy könnyen elkészíthető piskóta lett.  Ráadásul lassan itt a kirándulós, piknikes szezon, ezek a sütik tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember…

Városi konyha: Ricottás-tonhalas farfalle

Halas is és krémes is, ez az egyszerű tésztaétel. A farfellét halas szószokkal kínálják. A halas szószokat farfalléval kínálják. Nem tudom, melyik az igazabb állítás, az viszont biztos, hogy a farfallét mindig könnyű mártásokkal párosítják. Ennek oka, hogy felülete sima, könnyen lecsúszik róla a szósz. A nehéz, húsos mártásokkal nagyon nehéz lenne fogyasztani, mert előbb elfogyna a tészta, majd a tányér alján ott maradna az összes hús. A…

Régi és új étkek, mai ízek: Epres morzsasüti

Végre itt a jó idő és megjött az eperszezon is. ki-ki választhat, hogy 750 Ft-ért zamatos érett görög vagy török epret vesz vagy üvegházi íztelen magyart 2600 Ft-ért. Én maradtam a görögnél. Hozzávalók: 12,5 dkg finomliszt 12,5 dkg rétesliszt 20 dkg vaj 20 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 kezeletlen citrom reszelt héja 10 dkg tejföl vagy joghurt 4 tojás 40 dkg eper A liszteket átszitáljuk, félre tesszük. A puha vajat habosra…

sörfigyelő: The Crafty American Pale Wheat Ale

Illat: citrus, mangó Hab: masszív Szín: világos arany  Még mindig nem vagyok az american wheat rajongója, de ez kifejezetten jól sikerült. A stílusnak megfelelően a búzát nem, vagy alig érezni, ezt meghagyták a bajoroknak. Viszont a komlózás fenomenális. Friss, erőteljes, finom. Fanyar citrus némi keserűvel. A címke szerint amit mangónak éreztem illatban, az az ízben ananász. Elfogadom tőlük.  A búza mégiscsak ott lehet benne, mert a korty nem…

Régi és új étkek, mai ízek: Gyökérkenyér

Ezek a kis finom teljes kiőrlésű lisztes kenyerek a kedvenceim. Elkészíteni pedig könnyebb őket, mint gondolnánk. Ha végig csináljátok, Ti is rájöttök és folyton készíteni fogjátok. Ez egy alaprecept, de bolondíthatjuk, mert kerülhet a tésztába kis szurokfű vagy bazsalikom és amikor a hajtógás van mehet bele aprított olívabogyó vagy aszalt paradicsom vagy mindkettő, csak a képzelet szab határt. Hozzávalók: 35 dkg finomliszt vagy…

Blogkocsma: Mumus

Hummusznak indult, aztán kis híján mumus lett belőle. Vagy legalábbis ékes bizonyítéka annak, hogy:a. Reménytelenül béna vagyok.b. Teljességgel alkalmatlan eszközeim vannak.Az igazság valószínűleg valahol a kettő közt van.Na de haladjunk szépen sorjában. Kistesótól kaptam Karácsonyra többek közt egy üveg tahinit. Nemrég aztán a kezembe akadt, ahogy a spájzban túrtam valami után. Éppen kapóra jött, mivel mostanában elég sokszor szerepelt hús az…

Fiatalok Főzőiskolája: Epres-pisztáciás pohárkák

Isteni pisztáciakrém, hozzá eper, aminek még tejszínhab is van a tetején: tömör gyönyör. Íme a recept: Hozzávalók: - 40 gramm sótlan pisztácia (+ pár összetört darab a díszítéshez)- 2x25 gramm cukor- 50 ml tejszín- 30 ml víz- 10 dkg eper- tejszínhab a tetejéreElkésztés: Az epreket megmosom, levágom a zöldjüket, és kisebb darabokra vágom őket. Kisebb lábasba teszem 30 ml vízzel és 25 gramm cukorral, alacsony lángon felforralom, majd forrás után…

Pasztellbarokk: Shiitake gombás rizottó

Ahogy már a gombás pizza posztomban is írtam, a májusi ChefGombás receptjeim alapreceptek lesznek, persze sok-sok gombával felturbózva. Ha szeretnétek, a recepteket feldúsíthatjátok hússal, én viszont végig maradok a vegetáriánus verzióknál, hogy még jobban érvényesülhessen a gomba íze.  A pizza után jöjjön a rizottó, ami nálunk abszolút alapétel, szezonális zöldségekkel és más feltétekkel szuperül variálható. Pirított shiitakéval pedig az…

Partizan BBQ: A halászlé, a tüzes magyar halleves.

A világon nagyon sok országban készítenek hallevest sokféle halból sokféle módon. Nekünk magyaroknak is megvan a saját hallevesünk a gyönyörű piros színű forró csípős halászlé, ami tipikus szabadtűzön készülő bográcsos étel. El lehet készíteni a tűzhelyen is, de azért az mégsem lesz olyan. A halászlé igazából egy halpaprikás bő lére engedve. Nagyon sokféle változata ismert kis hazánkban, szegedi, bajai, balatoni... ezek mind különböznek egy…

Külvárosi konyha: Szombati piaci bevásárlás

Idén először mentünk piacra: levelek, rügyek, levélnyelek és gumókezdemények miatt. Ahogy a tavasz végéhez illik. A narancs-okkersárga jános napi retket eddig még csak vetőmagos zacskón láttam. Megkóstoltam, kifejezően retek ízű, erős, csípős. Már az illatán lehetett érezni. Nem az a finomkodó retek, amire a vaj előtagot oda lehetne biggyeszteni. Az is igaz, hogy ezek kivételesen frissnek néznek ki. Nem punnyadtak, mint a szokványos bolti retkek.…

Tejturmix: Pisztáciatorta

Pisztáciás mascarponehab egy adag savanykás málnalekvárral és habkönnyű piskótával. 24 cm átmérőjű tortaformához A piskótához: 8 db tojás 160 g kristálycukor 200 g liszt A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját és néhány gyors, határozott mozdulattal a habba keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finoman beleforgatjuk. A tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral és belesimítjuk a piskóta…

WANDER | FOOD | WONDER: Piros gyümölcsös turmix, a gyerekek kedvence

Ez a piros gyümölcsös turmix recept a gyerekek kedvence is lehet, hiszen ők sokszor szívesebben fogyasztják így a gyümölcsöket. Lassacskán érnek a tavaszi, nyári gyümölcsök, amikkel bátran lehet variálni, de természetesen fagyasztott gyümikkel is készíthetjük. Ráadásul ha fagyasztott banánt adunk hozzá, akkor kész is a házi fagyi.     Hozzávalók 2 adagra: 2 marék piros gyümölcs (lehet friss vagy mirelit) eper, málna, áfonya 450 ml Alpro…

Egy csészényi boldogság: Klasszikus jeges kávé

Ez a bejegyzés mindenkinek szól, aki egy kicsit is szeretne önjelölt barista lenni, a végeredmény egy garantáltan finom kávé! A jó idő közeledtével nincs annál jobb, mint reggel felébredni és hűvös kávét kortyolgatni, és még finomabb íze van annak tudatában, hogy te magad készítetted el!  Ráadásul nem kell különösebb szaktudás vagy speciális gépek az elkészítéséhez, így ha teheted vágj bele akár már most, mutatjuk a…

még több találat...