Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Városi konyha: A legjobb Hütte kaják

Az osztrák sípályák fogadóinak legjobb ételei, amiket otthon is elkészíthetsz.   A január és február számomra egyenlő a síeléssel. A síelés pedig elképzelhetetlen "hüttézés" nélkül. Akinek nem ismerős a kifejezés, ez jelenti a hegyi fogadókban evéssel, ivással eltöltött pihenő időt két csúszás között. Van, aki a síelés helyett ezt részesíti előnyben, amin nem csodálkozom, mert egy jó hüttében én is el tudnék tölteni egy egész napot. A legcukibb…

Csabi Konyhája: Törökországi íztúra #2 - Sakipağa Dönerevi, Izmir

Folytatódjon hát törökországi ízkalandozásaim bemutatója! Az első este igazán eseménydúsra sikerült, a másnapi kis kalandozást, városnézést követően csöppet megéhezve tértünk be az első utunkba kerülő kebaboshoz, ami Sakipağa DÖNEREVI névre hallgatott és elég erős kontrasztot mutatott a cigifüstös helyhez képest. Rendkívül egyszerű, letisztult külcsínnel és belsővel, minimalista választékkal. Kicsit utánaolvasva megtudtam, hogy a Sakipağa egy…

Szeretem a pulykát: Megsütöd, kiveszed, megsütöd, kiveszed, megsütöd...

Igen, mint a sorminta, csak a főzésben, azaz ismétlődő teendőink vannak a képen látható finom fogás elkészítésével:) Pulykamell erdészné módra Hozzávalók: 1 kg pulykamell 1 vöröshagyma 25 dkg csiperkegomba negyedekre vágva 10 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna 15 dkg savanyú gyöngyhagyma só őrölt bors továbbá: 1/2 kg krumpli a sütéshez: olaj   A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és bő olajban kisütjük, félretesszük.  A…

Lollipop: A legegyszerűbb tejmentes kókuszos keksz

Nagyon kókuszos, nagyon finom és valóban gyerekjáték elkészíteni. Hozzávalók:- 0,7 deciliter kókusztej- 7 deka kókuszreszelék- 7 deka cukor- 7 deka növényi margarin- 12 deka liszt- 1 tojás sárgája- 1 teáskanálnyi sütőpor- pici só Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, és összegyúrjuk. A kész masszát folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. Az idő leteltét követően lisztezett deszkán kinyújtjuk, tetszőleges formákkal…

Gyors és finom receptek: Színes, ízes

Sokféle íz, sokféle szín. A végeredmény egy nagyon finom, egyszerű, olcsó káposztás étel. Hozzávalók: 80 dkg krumpli1 hagyma60 dkg vöröskáposzta20 dkg bacon4 tojás (személyenként 1)olajsó, bors, ecet, cukor A krumplit kis kockákra vágom és sós vízben félpuhára főzöm.Közben a hagymát és a vöröskáposztát felkockázom. Olajon, egy kis cukor hozzáadásával megpárolom, megpirítom. Sózom, borsozom, kevés ecetet és, ha kell még cukrot adok hozzá. Egy…

Más Tészta: VIDEÓ - Paradicsomos, tojásos tarhonya bacon ropogóssal – videó blog

Ugye milyen ritkán készítesz tarhonyás ételt? Pedig méltatlanul elhanyagolt tészta, hiszen ezt is lehet édesen és sósan is elkészíteni. Főételként, köretként, egytálételként. Most egy szaftos, de ízletes, színes, ropogós receptet hoztam nektek. Fotó: KockacZukor VIDEÓ Hozzávalók: 180 g Gyermelyi tarhonya 6 db Gyermelyi tojás 1 bögre cukorborsó 1 bögre paradicsompüré 3-4 ek olívaolaj 1 bögre kockázott bacon tetszőleges reszelt…

Más Tészta: VIDEÓ - Lazac dió öntettel és céklás színes salátával

Kosztolányi Dezső: Karácsony Ezüst esőben száll le a karácsony, a kályha zúg, a hóesés sűrű; a lámpafény aranylik a kalácson, a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű. Kik messze voltak, most mind összejönnek a percet édes szóval ütni el, amíg a tél a megfagyott mezőket karcolja éles, kék jégkörmivel. Fenyőszagú a lég és a sarokba ezüst tükörből bókol a rakott fa, a jó barát boros korsóihoz von, És zsong az ének áhítatba zöngve… Csak a havas pusztán a…

Winelovers: Szombaton Budapestre érkezik a borvilág krémje

Február 1-jén több mint 700 magyar borral, 150 hazai kiállítóval, 100 nemzetközi tétellel érkezik a Winelovers legújabb rendezvénye, a Winelovers Grand. Az év első borfesztiváljának középpontjában a borkóstolás mellett a borral kapcsolatos edukáció áll: nemzetközileg magasan jegyzett szakértők itthon ritkán látható színvonalú előadásaira lehet beülni. A Winelovers Grand 5 Mesterkurzussal várja az érdeklődőket, viszont VIGYÁZAT, az utolsó…

Más Tészta: Egy harapást az élet gyümölcskenyeréből?

A finomság hozzávalói zsidó hagyományok szerint elősegítik a spirituális felemelkedést a „fák újévén”. De mi köze a fáknak a kabbalához, Hadrianus császárhoz, és a karibi guava-dzsemhez? Tu bisvát, a fák újéve a négyféle zsidó újév egyike, mely svát hónap 15-re esik, így 2020-ban február 9-e estétől 10-e estig tart. Egész pontosan Hillél, az egyik legfontosabb zsidó bölcs (i.e. 110-i.sz. 10) szerint ez a helyes dátum, kortársa, Sammáj rabbi…

Városi konyha: Babkrémes melegszendvics

Babkonzerv felturbózva Nem hittem volna, hogy valaha történik velem olyan, hogy lejárat közeli konzervet találok a spejzban. 1. Mert sosem tartok annyi tartós élelmiszert otthon, hogy évekig eléljek rajtuk, ha kitör az Apokalipszis.2. Mert olyan hosszú a konzervek lejárati ideje, hogy addig lehetetlen nem felhasználni.Most mégis találtam egy fehérbab konzervet, aminek 3 héten belül volt a szavatossága. A babkonzerv helyén egyébként…

Más Tészta: Így nem unod meg sosem az almás pitét

Életem első almás pitéje darabokra hullott, emlékszem. Kicsit akkor magam is atomjaimra estem a csalódottságtól, nem is tudom, mit ronthattam el. Azóta viszont már úgy gondolom, hogy almás pitét sütni mindenki tud, de aki nem, az a Receptajánlóban is talál útmutatót. :) Én itt és most rendhagyó módon nem egy receptet ajánlok hozzá, hanem egy különleges elkészítési módot. Ennél a verziónál nem a végén szeleteljük fel a kész süteményt, hanem…

HENI SÜT NEKED: Mazsolás, fahájas sült kalács

Szerintem az egyik legjobb dolog, ami a megszáradt kaláccsal csak történhet, az ez a sült, édes finomság. Vallom, hogy ha már megmaradt némi ételünk és van kedvünk, időnk újragondolni, akkor hasznosítsuk újra! Csoda ételeket lehet így készíteni, ha új életet lehelünk bele. Mint pl. ez a sült kalács. Angolszász eredetű, isteni édesség. Tényleg pofonegyszerű és nagyon gyorsan elkészíthető. Belül szinte krémes, kívül pedig ropogós. Pont annyira…

Citromdisznó: Röfiburger

Egy igen tekintélyes méretű burgert csináltunk szalonnával dúsított, dupla húspogácsával, csalamádéval, jégsalátával és ajvárral. A látvány magáért beszél. Hozzávalók: 2 db hamburger buci 360 g karaj60 g sós szalonna0,3 g fokhagymaporborssóolaj 110 g tejföl60 g Foolchili - ajvár csalamádéjégsaláta Elkészítése:   A kockára vágott húst sózom, borsozom.  Cutterbe teszem a fűszeres húsdarabokat. Nem pörgetem péppé, hagyom hogy darabos…

The Whisky Curator: Gondolatok a 2020-as év elején

Január eleje óta tervezem megírni ezt a posztot, ami jól mutatja, hogy mennyi idővel rendelkezem mostanság. Mozgalmas év volt a 2019-es, ami a munkát és a saját szakmai fejlődésemet illeti. Igaz, ezt árnyalja néhány dolog, de ezekről később. A hazai életet tekintve, egyre többen fordulnak az igényes whiskyfogyasztás felé, ami nem ritkán gyűjtési érdeklődéssel, hajlandósággal is párosul. A whiskyrajongókat tömörítő Facebook csoport túllépte a…

Blogkocsma: Tejfölös-mustáros sertésmáj

Úgy esett, hogy a kedvenc húsboltom mellett vitt el az utam. Ha már arra jártam, betértem. Különösebb elképzelésem nem volt, de egy húsboltban mindig lehet venni valamit. Találtam is gyönyörű dagadót kétezerért, épp két kiló volt, elvágni nem akarták, megvettem hát egyben. Itthon lenyisszantottam egy 1,3 kilós darabot a végéből tölteni, a maradék meg majd jó lesz valamire. Lefagyasztottam mindkét darabot. Volt még sertésmáj is, abból is kértem…

A Borrajongó: Kikelet szemle - 2018-as furmintok és hárslevelűk

A tarcali Kikelet Pince borásza, Berecz Stéphanie idén is megtartotta kedves szokását és küldött egy kartonnal a frissen megjelenő száraz boraiból, hogy kóstoljuk meg azokat. Ez most hét bort jelent, ennyi száraz tétel készült a pincénél 2018-ban: két furmint (Birtok és Lónyai), négy hárslevelű (Birtok, Kassai, Lónyai, Váti) és egy házasítás (Váti Tokaj Dry). A Váti borai várhatóan később kerülnek a kereskedésekbe, Stéphanie szokás szerint egy…

Apa főztje: Túrós lepény (mézzel, ipari cukor mentes)

Ezt a lepényt nyáron szoktam sütni, alapvetően sárgabarackos, vagy szilvás lepény szokott lenni nálunk, de most megkívánta a fiam és mivel tél van, fele mandarinos, fele pedig túrós lett gyümölcs nélkül. Nekem túrósan jobban tetszik, mint mandarinnal, esetleg mazsolát tettem volna még bele, de azt nem engedték a gyerekek. A recept forrása a Vidék Íze magazin, de átalakítottam a receptet a magam ízlésére az idők folyamán. Én dupla adagot írok le,…

Lepcsánkparty: Sertéscomb káposztaágyon lassú főzőben

Az első próbálkozásom a lassú főzőben: arra gondoltam, hogy elsőként egy darab csont nélküli bőrös sertéssombot savanyúkáposzta-ágyon fogok elkészíteni. Erre vonatkozóan nemigen találtam szakirodalmat, így zömmel saját kútfőből dolgoztam. A vadonatúj, elég méretes lassú főzőm kerámia belső edényét kacsazsírral bekentem és ráhelyeztem 40 dkg átmosott savanyú káposztát. Erre egy feldarabolt hagyma került, majd a jó 80 dekás bőrös sertéscomb-darab,…

Pasztellbarokk: Sütőtökös snack

Január 21-én este szuper jófej közönséggel "morzsapartyztunk" (vagy "Morzsapartyztunk"? :) ) az Óbudai Platán Könyvtárban. Ezekre a beszélgetésekre sosem készülök előre megírt szöveggel, a hely, a közeg és a közönség mindig összerántja a gondolatokat. A Platán zöld könyvtár, ezért a könyv mellett a környezettudatosságról is sok szó esett, úgy elröppent az az 1 óra, hogy észre sem vettem. És annyira szerettem, hogy a közönség soraiban is lelkes…

még több találat...