Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Helló Curry!: Palak Pulao - Spenótos rizs

De jó is a tavasz, amikor megjelennek a zöldek a kertben. Egy nagy adag sóskát már leszedtem és meg is csináltam, most jött a mángold. És igen, itt most ez a recept nem spenóttal, hanem mángolddal készült. A mángold zöldje spenótként használható, a szára íze hasonlít a spárgához. Amelyik étel spenótból készül, az gyakorlatilag mángold zölddel is készülhet.  Workshopom infói --> indiai élményfőzés Legfrissebb tartalom mindig az…

Freedom of cheese: A sajtos lelke - Gazdák a kiégés peremén

A fenntartható gazdálkodás az agráriumban mostanra szinte unalomig hallott szóösszetétellé vált. Pedig létezik egy olyan szegmense, amelyről keveset beszélünk, mégis a gazdálkodás és agrárium kulcsfontosságú része: ez pedig maga a gazda.  A fenntartható mezőgazdaság szempontjainak biztosan magukban kell foglalniuk a gazdáknak a fenntarthatóságát, vagyis eljött az ideje, hogy ne csupán a gazdaságok hozta irányszámokra vagy hatékonyságra…

Dekantáló: Arany és ezüsteső a Velence-tavi hegyközségben

A Velence-tavi Hegyközség szokásos évi borversenyét Pázmándon rendezték meg. A bírák 17 termelő 92 termékét kóstolhatták meg, és dönthettek a nagy arany, az arany az ezüst és a bronzérmek sorsáról. A versenyre 54 fehér, 11 rozé, 27 vörös bort neveztek. A végeredményt tekintve kiváló mérleget mutattak a Hegyközség borászai, mert 3 nagy arany, 30 arany, 42 ezüst, 15 bronzérmet vihettek haza a gazdák magukkal. Ketten oklevéllel kellett, hogy…

SütiSári: Pál, Kata, Péter, jó reggelt! Kisült-e már Kata szeleted?

A tésztához: 500 g finomliszt            150 g vaj          150 g cukor    3 db tojássárgája       1 csom. sütőpor 5 dl tej         A töltelékhez: 3 dl tej         1 csom. vaníliás cukor    5 dl rum       4ek ribizli lekvár        2ek cukrozatlan kakaópor    100 g porcukor             100 g vaj         A habhoz: 4 db tojásfehérje 200 g porcukor A tészta alapanyagait összegyúrjuk és három részre osztjuk, és egyenként…

Blogkocsma: Avokádóval gazdagított tojásrántotta

Reggelire nagyon megkívántam egy friss tojásrántottát, így elindultam a hozzávalókat begyűjteni. Ezek szerencsére a konyha melletti spejzban vannak, így nem fáradtam el a keresésben :) A tojást a solymári gazdaboltban vettem, mert csodaszép XL-es példányokat árulnak és mindig friss. A spejzban találtam két banán között egy avokádót - nyomásra puha, tehát érett. Ekkor döntöttem, hogy hozzáadom a rántottához, csak nem árt meg neki. A…

Kata konyhája: Brokkolifelfújt Kata konyhájából

Nálunk a brokkoli minden mennyiségben és formában elfogy. Igyekszem változatosan elkészíteni, hogy ne unjon rá a család. Nemrég akadtam egy olyan receptre, amit saját ízlésünkre formálva készítettem el ezt a gyerekeim által csak "brokkolikenyér"-nek nevezett finomságot, amit köretként vagy éppen magában, vacsorára is lehet fogyasztani. Hozzávalók: 1/2 kg brokkoli - előfőzve 5 dkg vaj 5 dkg finomliszt 5 dl tej só+bors 1-2 gerezd…

The Dram Diary - whiskyblog: 161. Fenntarthatóság a skót whisky iparban

A blogon általában kóstolójegyzeteket osztok meg a saját whiskys kalandomból, de ne menjünk el amellett sem, hogy ma van a Föld napja, így álljon itt néhány érdekesség a skót whisky és a fenntarthatóság kapcsolatáról. A skót whiskyipar nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Természetközeliségéből adódóan ezt nagyon jól meg tudják valósítani a lepárlók és az újonnan épülő főzdéknél már a tervezés során fontos szempont a környezettudatosság.…

FruzsiFitt: Diétás Székelykáposzta

Hozzávalók: - 3 nagyobb vöröshagyma - 1 kg csirkemellfilé - 1.5 kg savanyú káposzta - 2 dl fehérbor (száraz) - 600 ml víz - só, fekete bors, piros paprika - olívaolaj + LM/vegán tejföl a tálaláshoz. A hagymát apróra kockáztam, majd kevés olajon megpirítottam. Majd sóztam, borsoztam és pirospaprikáztam a hagymát, miközben az edényt lehúztam a tűzről, majd miután összekevertem a pörköltalapot, jött bele a kicsi kockákra vágott csirkemell,…

Szöszi a konyhában: Diétás Székelykáposzta

Ahogy öregszem, egyre jobban szeretem a káposztát, igazából minden formában, pedig kiskoromban abszolút nem voltam hajlandó megenni, mondhatott anyukám bármit, most meg odáig vagyok érte. Ez a recept megint a gyorsan, finomat és diétásat kategóriába esik, és mindamellett, hogy kiadós, isteni finom is. Hozzávalók: - 3 nagyobb vöröshagyma - 1 kg csirkemellfilé - 1.5 kg savanyú káposzta - 2 dl fehérbor (száraz) - 600 ml víz - só, fekete bors,…

Csabi Konyhája: 11. Csabi Konyhája X Chili House Burger Party, Nagymegyer (SK)

Itt az ideje berobbantani az idei Burger Party szezont! Szokásunktól eltérően ezúttal már áprilisban megkezdjük az események sorát, reméljük nem bánjátok!  Egy eléggé specifikus összeállítással készülünk, egy igazán dögös bajor kompozícióval várunk minden egyes burger fanatikust!  Az összeállítás központi eleme a már jól ismert marhahúspogácsa lesz (160g), amire ezúttal német trappista sajtot olvasztunk majd. Az alsó régióban a…

Fast Food Central: Creamy Tuna Wrap

A Don Pepe áprilisi tortilla tekercsének keresve sem lehetettt volna jobb nevet találni: a Creamy Tuna Wrapénál ugyanis a krémesebb töltelékkel még nem találkoztam! Ráadásul az ízvilágát tekintve is egészen jó. Ugyan a füstölt mozzarella picit elvész benne, a sajtkrém, a lilahagyma, a tonhal, az olívabogyó, az aszalt paradicsom és a tojás mind kiérezhetőek a falatokból. Ezen kívül majonéz és dijoni mustár is kerül bele, amiket ha nem olvasom…

sörfigyelő: Northern Monk Northern Star Porter

Illat: leginkább karamell, keksz, csoki Hab: nagyon lágy, de mégis bika mód tartós, selymes, cappuccino szín Szín: fekete   Csak azért nem 10 pont, mert kicsit édesebb a kelleténél és mert nem hiszem el, hogy az angol dokkmunkások ilyet ittak 150 éve. Egyébiránt meglepően selymes kortyérzet, krémes is, és jönnek az édes TEJcsokoládés, karamelles, kekszes ízek, pont mint egy TWIX szeletben. Ha ugyanez TWIX-ként jelenik meg a polcon, akkor…

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban: Ár-érték arány rendben - Paradicsom Csárda, Cece 61-es főút

A környék várait meglátogatva választottam ki ezt a helyet, hiszen az étlap somlóit is igért. A csokoládő csak diszitésként volt használva, az ize megfelelő volt, a hab kicsit édesnek tűnt. Sajnos a mellékelt narancs csak növelte az édességet, még úgy is, hogy nem ettem meg. Nekem egy kicsit több kakaós tészta bejött volna, az izek rendben voltak, de semmi több. Az adag elég volt egy kiadós ebéd után, nem volt sok. Az ar-értk arány jó…

Anyukám Főzte: Brokkoli krémleves pirított mandulával

Hozzávalók: Leves:1 fej brokkoli 1 darab vöröshagyma 1,5 dl főzőtejszín 6 dl húsleves alaplé 1 evőkanál vaj 1 evőkanál olaj só, bors, szerecsendió Feltét 5 dkg mandula (pirítva) - anyukám kicsit túltolta a pirítást ;)Elkészítés: A felaprított vöröshagymát pároljuk meg az olaj és a vaj keverékén. Adjuk a hagymákhoz a rózsáira szétszedett, megmosott brokkolit, majd ízlés szerint fűszerezzük be (só, bors, szerecsendió). Ezután öntsük hozzá a…

KönyvParfé: Hugh Howey: Siló (A siló 1-5.)

Gondoltad volna, hogy Hugh Howey eredetileg egyszeri műnek szánta Wool című novelláját? Először saját kiadásként töltötte fel az Amazon webshopra, de álmaimban sem gondolta volna, hogy ilyen jó fogadtatást fog kapni az írás. A disztopikus jövőben játszódó történet akkora sikert aratott, hogy folytatni kezdte, végül egy kisregénysorozattá nőtte ki magát. A Silóból tavaly Rebecca Ferguson főszereplésével filmsorozat készült, melyről sok-sok…

Vegetáriánus és vega ételek: Joghurtos sajtos rúd

·         60 dkg liszt ·         25 dkg ráma margarin ·         175 ml joghurt ·         1 tojássárgája + fehérje kenéshez ·         20 dkg reszelt sajt ·         1 kávéskanál szódabikarbóna ·         1-2 teáskanál só (ízlés szerint) ·         1 teáskanál őrölt kömény  A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a reszelt sajtot, tojássárgáját, és a többi hozzávalókat. Jól összedolgozzunk. 2 vagy 3 bucit formálunk belőle, hogy…

FruzsiFitt: Gyors aszalt paradicsomos-tofus penne

Hozzávalók: - 1 nagy póréhagyma - 360g füstölt tofu (2 csomag) - 1 csokor újhagyma - 50g zöld pesto - 200ml LM tejszín - 250ml víz - 50g szárított paradicsom - 1 cs GM penne (én csicseriborsó alapűval készítettem( - só, bors, füstölt paprika - kevés olívaolaj Tálalásnál: füstölt sajt (opcionális) A poréhagymát és az újhagymát vékony karikákra vágtam, majd kevés olívaolajon megdinszteltem, rádobtam az apróra vágott tofut, fűszereztem,…

Szöszi a konyhában: Gyors aszalt paradicsomos-tofus penne

Van az úgy, hogy nem vágyik az ember húsra, amikor valami könnyedebb, frissebb, gyorsan elkészíthető étel kell az asztalra, na ez pont ilyen. Hozzávalók: -1 nagy póréhagyma -360g füstölt tofu (2 csomag) -1 csokor újhagyma - 50g zöld pesto - 200ml LM tejszín - 250ml víz - 50g szárított paradicsom - 1 cs GM penne (én csicseriborsó alapűval készítettem( - só, bors, füstölt paprika - kevés olívaolaj Tálalásnál: füstölt sajt…

Anyukám Főzte: Tojásos nokedli jégsalátával

Hozzávalók: Nokedli:50 dkg liszt (itt 25 dkg DW 50-es + 25 dkg fehér liszt) 2 darab tojás só víz Tetejére 8 darab tojás Saláta 1 fej jégsaláta ecet édesítő víz Elkészítése: Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, közben keverjük össze egy tában a nokedli hozzávalóit úgy, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Amikor felforrt a vizünk, szaggassuk bele a nokedlit, majd főzzük 1-2 percig, utána szűrjük le. Ezt követően tegyünk pici olajat egy…

Oliva: Rusztikus kenyér

Ennek a kenyérnek az elkészítése kicsit hosszadalmasabb a többszöri kelesztés miatt, de ha van időnk, akkor igazán megéri nekiállni, mert nincs vele sok tennivaló, és nagyon szép, ropogós héjú, hagyományos kenyér lesz a végeredmény.  Magok nélkül is lehet készíteni.  Hozzávalók: 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 70 dkg búzakenyérliszt kb. 6 dl langyos víz 3 dkg friss élesztő 2 teáskanál só 3 teáskanál cukor 2 evőkanál olaj 3 evőkanál…

még több találat...