Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Fiatalok Főzőiskolája: Cseresznyebefőtt - tartósítószer nélkül

Ha már minden cseresznyés süteményt megsütöttünk, annyi gyümölcslevest ettünk, hogy már a fülünkön jön ki, akkor érdemes elrakni télire. Számtalan elkészítési módja van, én most egy olyat mutatok, amihez nincs szükség tartósítószerre. Hozzávalók: - 800 gramm cseresznye - 6 dl víz - 5 csapott evőkanál cukor - 3 szegfűszeg - 1 fél fahéj - 1 dl vörösbor, vagy 2-3 ek. rum (elhagyható)   Elkészítés: A cseresznyék szárát eltávolítom, és…

Dekantáló: Bálint borárium, kis borvidék nagy boraival, ételeikkel

A Velencei-tó környéki borászok, a Hegyközség, és elsősorban Bálint Gyuri ismét gondoskodnak arról, hogy a környék hírnevét erősítsék. Mert: a Velencei-tó nemcsak a tó közvetlen környékéről lehet híres, hanem a többi településről is. Mert vannak látnivalók, nevezeteségek, szerethetőségek. Ezért: örömmel tájékoztatunk, hogy idén is lesz Nyitnikék azaz Nagy velencei-tavi sétáló borkóstoló. Mikor: július 31-én 15.00-tólPázmándon a Bálint…

Holnap Ott a Bor: Ahol a Nap és a hegy összeér...

Ellátogattunk a HOB csapattal a Sol Montis borászathoz. Régóta terveztük Csetvei Krisztivel és Kovács Rékával, hogy megnézzük a mátrai borászatot. Kovács Zitával sok borrendezvényen találkoztam már, kóstoltam a borait Kovács Zitával beszélgettünk, jártuk körbe a birtokot, aki beavatott minket a borászat történetébe és sok sok érdekességet mesélt. Gyöngyöstarján 570 hektáron elfekvő szőlőtőkéivel, a második legnagyobb szőlőterülettel rendelkező…

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban: Egy újabb házhozszállitott verzió - Zsóka Konyhája

Ismét egy házhoz szállítás Budapesten, ami hozta az elvártakat ebben a kategóriában. Igyekszem reális lenni az elvárásokban. Az adag mérete igazodott az árához, de elég volt. A csokoládészósz kicsit kevés, így nehéz értékelni, de a szín és a kis kóstoló alapján nem annyira édes, így jó eséllyel étcsokiból készült. A tészta rész is jó ízű, bár a lekvár gyanús részek - amik csak még édesebbé tették az összhatást -, kicsit visszavettek a teljes…

Dekantáló: Három Fejér megyei borlovagrend közös versenye

Pákozdon a Lics pincészet volt a házigazdája a Duna-menti Szent Orbán (Adony), a Noé-Hegyi Szent István (Székesfehérvár) és a Szent Benedictus Borlovagrend (Velence) közös borversenye eredményhirdetésének. Első ízben rendezte meg közösen a három borlovagrend a borviadalát. Összesen 33 bortermelőtől 79 minta érkezett be, és bírálta el azokat a szekértő zsűri. A színük szerint 46 fehér, 9 rozé, 23 vörös, valamint 2 habzó és 2 desszertbor…

sörfigyelő: Shipyard American IPA

Illat: mangó, citrus Hab: lágy, piszkosfehér Szín: narancsvörös, félbarna  Ennél a megosztó sörnél két nézőpont lehetséges. Az egyik szerint, egy jó gyümölcsösen komlózott, citrusos, fenyőgyantás, enyhén keserű utóízű tökéletes ivósör. míg a másik oldal sem tartja rossznak, de nem többnek, mint amit minimálisan el lehet várni egy amerikai IPA estében. Talán a töréspont a behűtöttség mértékében is lehet, mert túlhűtve vizesebbnek, ízetlenebbnek…

Ínyenc Fenevad: Menő vietnámi étterem Budapesten: profi kiszolgálás, kifogástalan minőség

Az ázsiai éttermek valósággal ellepték a magyar fővárost, és a thai mellett talán a vietnámi éttermek szaporodnak a leggyorsabban Budapesten. A vietnami konyha nálunk legnépszerűbb éke alighanem a pho, de hatalmas hiba lenne, ha ennyiben kimerülne a kísérletezés a délkelet-ázsiai ország konyhájával ismerkedve. És a 13. kerületben található Khan étteremben nem is érdemes: nemcsak azért, mert a Pho nem itt a legjobb a városban, hanem azért is, mert…

Városi konyha: Fahéjas csavart

Őrülten fahéjas puha csavart rudacskák reggelire.   Legutóbb egy cruffin receptet hoztam nektek, aminek a tésztája annyira bejön, hogy egy pici módosítással most egy másik formában és ízzel készítettem el. Mindig is nagy dilemma, hogy kelt tészta, vagy leveles, mert mindkettő lehet finom, de borzasztó is. :D A környékünkön egy időben volt egy pékség, ahol minden elkészítettek mindkét verzióban, vagyis volt kakaóscsiga, túrós batyu, fahéjas…

Külvárosi konyha: Cékla, tinóruk, oregáno, lepke

Két hete érkeztek meg a nagy özönvízszerű esők, mintegy lezárva a megelőző hathetes esőmentes időszakot. A szokásos "nyári számítás" szerint egy hétre rá megjelennek az egyszerűbb korhadékbontók, amikkel nekem nincs dolgom. Két hétre rá előjönnek a vargányák és pár egyéb tinóruféle mutatóba. Három hétre jönnek elő a szárazságtűrő cékla és változékony tinóruk. Ez a számítás most nem jött be. Egy folton találtam tizenhat céklatinórut, amiből…

Szöszi a konyhában: Lazac újkrumplival és kapros öntettel

Néha már annyira nincs kedvünk semmi testesebb kajához ebben a kánikulában, hogy hideg fogásokat kívánunk, amik könnyebben csúsznak, akár egy pohár hűsítő fehérbor társaságában, nos ez az étel pont ilyen. Nem bonyolult, gyorsan megvan és igazán jól esik-lehet melegíteni, csak nem muszáj :) Hozzávalók: - 600 g lazac - kevés olívaolaj - 800 g újburgonya - 300 g kókuszjoghurt - 2 csokor friss kapor - só - frissen őrölt bors A lazacot…

Helló Curry!: Rózsapuding

Nemrég egy olvasóm kérdezte, hogy mi lehet az a rózsaszín édesség, ami tejberizs szerű és indiai fesztiválon találkozott vele. Hát rózsás rizspuding:-) Ígértem neki, hogy utána járok, mert ilyet még nem csináltam, ezt bevallom. Gyanítottam, hogy nem lesz nagy eltérés az alap rizspudinghoz képest. Nincs is. Nagyon hasonló, csak ezesetben a rózsavízé a főszerep. Most kicsit több tejből és rizsből csináltam, sejtettem, hogy pillanatok alatt el fog…

Íz dömping: Pavlova torta cukormetesen, málnával és növényi tejszínnel

Emlékszem elöszőr Nigella Lawson főzős tévésorozatában láttam a Pavlova tortát. Már akkor tudtam, hogy egyszer én is szeretném elkészíteni és megkóstolni ezt a látványos habos torta csodát. Én amúgyis úgy gondolom, hogy, aminek házi habcsók az alapja és egyszerű hozzávalókból áll az csak jó dolog lehet!    Nem beszélve arról, hogy tökéletesen beilleszthető a glutén - és tejmentes étkezésbe. Július van, érik minden felé a szebbnél szebb…

Külvárosi konyha: Szombati piaci bevásárlás keszeggel és süllővel

A Wekerlén van egy hatalmas csomborágyás, amit már régóta szagolgattam, de csak most jöttem rá, hogy mi az. Kicsit oregánós, mintha kakukkfüves, de rozmaringos is, aztán ránézésre egyik sem. Így, hogy kaptunk a piacon csombort, már azonosítani tudtuk. Az oregánóval együtt lógnak, száradnak. A csombor egyik legjobb felhasználása a csomboros, tepsis tökös lecsó. A korai lilahagymák már elég csípősek, így salátába való felhasználás előtt célszerű…

Blogkocsma: Patkó

No nem diós, nem is mákos és nem is egy óvatlan ló "cipőjét" csórtam el. Csak sima pontypatkó rántva. Tudom, nem az a gasztronómiai mérföldkő, de mégis csak jólesik egy kicsit hencegni, hogy milyen szép halakhoz jutottam. Meg aztán, az olvasó is kaphat némi iránymutatást, ha valami véletlen folytán mégis betévedne egy ló a konyhájába.Szóval úgy esett, hogy kedvenc ukrán kézilabdaedzőm beesett estefelé az egységbe, egy jókora zsákkal.- Kell hal? -…

The Dram Diary: 110. A whisky hazatért - Lindores

Néhány évvel ezelőtt írtam arról, hogy a Lindores Abbey Distillerynél egyáltalán megkezdődött az építkezés, most pedig az első kiadott single maltjukat kortyolgatom. 2016-ot írtunk akkor. Gyorsan megy az idő – bár nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb whisky érkezik onnan, ahol lepárolnak:) mégis felemelő pillanat volt, amikor először kézbe vettem a Lindores palackját. A beszerzése persze közvetett úton történt, hiszen nemhogy Magyarországon, de a…

Dekantáló: Dominium: rövid múlt, biztató jelen, és a szép jövő ígérete!

Dani mutatja az irányt. Ismerve borait, munkáját, az irány jó! Farkasmály. Vannak itt régi – köztük néhány még ma is működő – pincék a soron, egy szálloda, egy panzió, néhány kert, szőlők sokasága és ennyi. Mégis érdekes, izgalmas. Mert itt található az igényesen épített, berendezett Dominium panzió, pincével, kiváló borokkal. A Gyöngyösről Mátrafüred felé „siető” kisvasút is megáll itt. Gyöngyös, Füred, Kékestető, Galyatető, Parád mind a…

Dekantáló: Háromnapnyi bűbáj az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Kiváló tokaji borokkal, különleges gasztrokínálattal, ingyenes koncertekkel és számos egyéb színes programmal érkezik a Tarcali Bűbájos Hétvégék következő állomása augusztus 20-22. között, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében. „Boszorkányok márpedig nincsenek” – iktatta törvénybe Könyves Kálmán 1100-ban az egyik legtündéribb tokaj-hegyaljai faluban, Tarcalon. Szűk ezer esztendővel később is még…

még több találat...