Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

sörfigyelő: Belle-Vue Extra Kriek

Illat: meggyes, meg talán sör Hab: rózsaszín, puha Szín: bordó  Megérkezett pár év csúszással a boltokba is a Heineken forgalmazta Mort Subite lambic kriek InBev forgalmazta vetélytársa. Ezeknél a söröknél a szabadon erjesztésnek és a meggynek kell harmonizálnia és ebből jön létre az a különleges íz, ami miatt nem csak egy radlernél kérhetnek el többet, hanem egy meggyes lager, vagy ale sörnél is.  Kicsit bajban vagyok a teszteléssel. A meggy…

Városi konyha: Gorgonzolás ravioli mogyoró pestóval

Őszi ízek tésztába csomagolva.  Ha megkérdezi tőlem valaki, melyik a kedvenc tésztám, általában azt említem, amit legutoljára készítettem, utána pedig belekezdtek egy hosszabb stand-upba arról, hogy minden tésztát szeretek. Főként ősszel előszeretettel emlegetem a töltött tésztákat, mert tartalmasabbak és laktatóbbak, így hűvösebb időben ezek jobban esnek, mint a könnyű paradicsomos, zöldséges metéltek.   Az első bejegyzéseim egyike is a…

Csabi Konyhája: Magyaros ételek, házias ízek, családias hangulat

Biztos lesznek, akik egyből vicsorogva ugranak majd erre a kijelentésemre, miszerint még ha kissé sarkítva is, de az a helyzet manapság, hogy szinte ciki, vagy minimum kockázatos magyaros étterembe menni, vagy valahol magyaros ételt rendelni. Hogy miért is? Egyrészt mert biztos minden hónapra jut legalább egy cikk azzal kapcsolatban, hogy vagy lehúzzák az embert, vagy éppen megkérdőjelezhető alapanyagokból, urambocsá maradékokból áll össze a…

Blogkocsma: Bélszín darabkák zöldbors szósszal és krumplipürével

Mondjuk sztéket már sokat posztoltam, de a zöldbors szószt nagyon szeretem, azt leírom ismét , bár most tényleg bélszínnel ettem. A madarasban az utóbbi időben van 4500-ért bélszín. Vettem is egy egészet, amit felhasználásra bontva vákuumfóliázva lefagyasztottam. Ennek nyesedékét sütöttem meg a zöldborshoz. Mindent összeszedtem hozzá: 25 dkg bélszíndarabok 1 naaaagy sárgakrumpli 4 dkg vaj (2 is elég) 1 ek zöldbors 1 tk dijoni…

Winelovers: Milyen a testes bor, mitől testes egy bor?

Míg az emberek testi adottságairól általában nem szokás beszélni, addig a borok analizálásának egyik fontos része annak megállapítása, hogy mekkora a bor teste. Szerző: Kabarcz-Horváth Ibolya Fotó: www.livescience.com A testesség a bornak az alapanyag sűrűségétől és a bor szerkezetétől függő érzete a szájüregben. Vagyis a test meghatározásakor arra érdemes figyelned, hogy a bor milyen érzetet kelt a szádban. Ez lehet könnyű, közepesen testes…

A Zöldséges: Csíra vagy mikrozöldségek? Van különbség?

A csírákat már valószínűleg mindenki ismeri, azonban a mikrozöldségek kifejezés még nem olyan széleskörben elterjedt. Első hallásra csak egy divatos szinonímának tűnhet a csírákra, azonban a valóságban ez két teljesen különböző dolog. Eltérő a növesztési eljárásuk, színük, de még az ízviláguk is.   Mik is is pontosan azok a mikrozöldségek? A mikrozöldségek tulajdonképpen a csírából kifejlődő palánták. A csírákkal ellentétben, a mikrozöldség…

Szeretem a pulykát: Tejszínes kelbimbó füstölt pulykával

Egy igazán egészséges lakoma kerül a tányérra ezzel a kelbimbós füstölt pulyka recepttel. Ha eddig nem szeretted a kelbimbót, a pulykával tuti, hogy ezt is imádni fogod!    Tejszínes kelbimbó füstölt pulykával Hozzávalók: 50 dkg füstölt pulykahús kockára vágva 10 dkg apróra vágott húsos szalonna 50 dkg kelbimbó tisztítva, félbe vágva 2 dl tejszín 4 dkg parmezán finomra reszelve só frissen őrölt bors A szalonnát zsírjára…

Fast Food Central: Hogy kerül csirkeburger a Zingbe?

Múlt héten már itt is olvashattatok róla, hogy a Zing is felvett kínálatából két remek csirkés szendvicset Crunchy jóvoltából, azonban mindennek a hátteréről még nem esett szó itt. Mivel kaptam egy sajtóközleményt, amit ezúton is köszönök szépen, itt az idő, hogy belessünk kicsit a színfalak mögé. Több mint nyolc évet kellett várnunk, hogy csirkeburgert ehessünk a Zingben, az ehhez vezető út pedig nem volt könnyű. Egyik első lépése például…

Városi konyha: Rozé kacsa sous vid

A sütés leg, leg, leg, leg, legje a sous vid. A sous vid technikával 2016-ban Segal Viktor ismertetett meg. Akkoriban sokat dolgoztunk együtt céges rendezvényeken, sajtótájékoztatókon. A rendezvények menedzsereként a hinterlandban mindig várt egy-két finom falat Viktor főztjéből. :D Így kóstoltam azt a rozé kacsamellet is, amit Viktor sous vid gépben készített elő. Azóta vágyom én is egy sous vid gépre, mert a meleg vízben való lassú főzésnek…

Szeretem a pulykát: Babsalátás füstölt pulyka

A pulyka füstöléssel való elkészítése igazán egyedi megoldás. Biztosak vagyunk benne, hogy ha eddig nem tudtunk Neked újat mutatni a pulykahús elkészítéséről, akkor ez most megtörténik. ;)  Babsalátás füstölt pulyka Hozzávalók: 50 dkg füstölt pulykahús 2 dkg vaj továbbá: 20 dkg főtt fehér bab 1 kisebb édeskömény vékony szeletekre vágva 1 gerezd zúzott fokhagyma 1 kisebb lila hagyma vékonyra szeletelve 2 evőkanál olaj az…

Más Tészta: Frissítő citromos rizsleves – videó blog

Azt remélem, hogy az október is meleg lesz még (legalább időnként), és nagyon sok időt tudunk majd a friss levegőn tölteni. Amilyen friss a levegő, olyan frissítő tud lenni ez a citromos rizsleves is, mely tápláló, tartalmas, és számomra különleges, hiszen nem rizsszem tészta, hanem valódi rizs kerül bele. :-) Fotó: KockacZukor VIDEÓ Hozzávalók: 1 db Gyermelyi tojás 1 liter alaplé 350 g rizs 2 db citrom 2 ek vaj fél csokor…

A Borrajongó: A jelenbe... - Balassa Furmint 2019

Tokaj-Hegyalja hazánk mindenképpen egyik (ha nem a) legszebb fehérborokat adó borvidéke, egyben a legdrágább száraz és édes fehérboroké is. A tokaji édes borkülönlegességek magas minősége és világban elfoglalt helye kis túlzással evidenciának számít (az eladhatóságuk már nem feltétlenül), de a száraz borok és árazásuk - különösen a nemzetközi versenytársak árszintje, minőségi színvonala és ezek viszonylagos állandósága kapcsán - évek óta kedvelt…

Lepcsánkparty: Mandulás pisztrángfilé ananászos rizzsel

Milyen elegánsan hangzik! Akár éttermi étlapról is szívesen választanám - de nagyon rövid idő alatt otthon is elő lehet állítani ezt az igazán finom halételt. Szép pisztrángderék-filéket kaptam, kb. 40 dekát, besózva, citromlével megspriccelve egy órát álltak.   Serpenyőben, vajon sütöttem, de előtte még egy kis színes borsot tekertem a halszeletekre. Három perc sütés az első oldalnak,  szűk három perc a másik oldalnak. Látszik, hogy…

Tejturmix: 3 tuti sütőtökös recept

Sütőtökös kalács 1 db 10x22 cm-es püspökkenyér formában sült kalácshoz Hozzávalók: 100 g langyos tej 25 g friss élesztő 1 ek cukor 250 g liszt 50 g rétesliszt csipet só 2 ek cukor 1 cs (8 g) vanillincukor 2 ek olvasztott vaj 1 db tojássárgája 150 g sütőtökpüré (sütőtök megsütve, botmixerrel pürésítve és abból 150 g kimérve) 3 evőkanál liszt 1 evőkanál olaj a forma kenéséhez 20 g vaj a kalács kenéséhez 30 g tej a kalács…

sörfigyelő: Pannonhalmi Dubbel

Illat: erjedt bólés, savanykás, kicsit banános Hab: szép, rugalmas Szín: homályos, ködös barna Gyerekek, a belga apátsági dubbel tipikusan savanyú fajta? Ezt most komolyan kérdezem. Írjátok meg kérlek kommentben. Mert én ezt már nem értem. Vagy én vagyok iszonyúan laikus vagy a hazai főzdék. Mindenesetre az eddig kóstolt igazi belga sörök egyike sem volt mindent uralóan savanyú, vagy ha igen, akkor elment egy muskotályos irányba, lásd Bornem…

Gourmetchef: Sütőtök krémleves sajtal

Sütőtök krémleves Kedves Látogatók! Megosztom veletek az egyik kedvenc leves receptemet ami egyszerű, nagyon finom és villám gyorsan elfogy. A recept 4 adagra: Hozzávalók:  80 dkg sütőtök ,1 fej vöröshagyma, 2 db közepes burgonya ,1,5 liter víz, 1,5 dl főzőtejszín ,1 db erőleveskocka Só, bors, szerecsendió, gyömbér és egyéb fűszerek ízlés szerint , 1 ek vaj,3 evőkanál méz   A levesbetéthez: 2 evőkanál pirított tökmag ,1 evőkanál apróra…

Sörbúvár: Monyo Hungarian Terroir - Spontan Merlot 2018

A sörök fahordós érlelését Magyarországon már 4 éve engedélyezték, meg is jelentek a whiskey-s, rumos-, konyakoshordós Russian Imperial Stoutok és persze a klasszikus boroshordóban, spontán érleléssel készülő brettes sörök. A Monyo a Hungarian Terroir-sorozatban Sopron, Tokaj és Szekszárd után ismét visszatért Villányhoz, a Syrah után Lelovits Tamás pincészetével és egy Spontan Merlot-val. A Merlot A Merlot Magyarországon főleg a délebbi…

Csabi Konyhája: Félig burger, félig hot dog, félig pizza

A múlt havi HamHotBurDogger diadalmas visszatérése után talán nem is olyan meglepő módon, a hónap extra pizzájaként folytatódik a rendkívül finom és szerethetően eklektikus őrület, ami vegán verzióban is elérhető a kínálatban. És bár első hallásra rögtön egy jó értelemben vett túlzásba vitt kompozíciót vizionáltam, első olvasatra és a promo fotót elnézve is egy inkább letisztult összeállítás elevenedett meg előttem. Pizzaszósz, lilahagyma,…

Más Tészta: Gluténmentes, paleo, vegán sütőtökös süti

Sütőtök igen, én már alig vártam a szezonját, úgyhogy most kiélvezem. :) Ezúttal paleo, gluténmentes, vegán, alacsony cukortartalmú édességet rittyenthetünk sütés nélkül, mindössze három hozzávalóból, amelyek:  uszkve 300 gramm sütőtök (megsütve és pürésítve) kábé 1 csésze kókuszliszt kókuszpálmacukor Pontos arányokat azért nem írok, mert én is hasra ütöttem, felhasználtam hozzá egy közepes méretű sütőtököt, ehhez adtam a kókuszlisztet…

még több találat...