Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Csabi Konyhája: Burger Mustra #219 - Junk Burger, Madrid (Spanyolország)

A madridi Junk Burger azzal keltette fel érdeklődésemet, hogy 2022-ben megnyerte Spanyolország legjobb burgere díjat a szóban forgó smashed burgerével, ráadásul eddig bármilyen smashed burgert ettem Barcelonában, mindig rendre le lettem nyűgözve, még ha nem is a kedvencem a műfaj. Maga a hely 2020-ban, egy hónappal a COVID előtt nyílt, úgyhogy egy nem éppen egyszerű életutat tudhatnak maguknak, mára viszont már 3 egységgel is büszkélkedhetnek a…

AI CHEF: Parmezános-tejszínes rakott krumpli spenóttal és füstölt sajttal

Van, amikor a klasszikus ízeket érdemes újragondolni. Ez a parmezános-tejszínes rakott krumpli például épp annyira otthonos, mint a hagyományos változat, mégis egészen más élményt ad. A füstölt sajt mély, karakteres aromája, a friss spenót üdesége és a krémes tejszín tökéletesen kiegészítik egymást, így egy könnyed, de mégis laktató vacsora születik, amitől az egész konyha illatozni fog. Parmezános-tejszínes rakott krumpli spenóttal és füstölt…

SütiSári: Francia apró süti átgondolva, a szezon gyümölcsével bolondítva

Hozzávalók az alap tésztához: 2 db tojás 1 db tojássárgája 100 g vaj 100 g cukor 100 g liszt 1 kávéskanál sütőpor 40 g reszelt alma 1 csipet só Szükséges eszköz: szilikonos madeleine forma francia apró süti átgondolva a szezon gyümölcsével bolondítva   Elkészítés: A vajat megolvasztjuk a mikróban, majd hagyjuk visszahűlni. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. A tojásokat habosra keverjük, majd…

Régi és új étkek, mai ízek: Marokkói stílusú töltött padlizsán air fryerben

Az arab világ a mesés kelet ismét. Akik követnek bennünket tudják, hogy ezek az ízek nálunk nagyon sokszor visszaköszönnek, most például ebben a receptben. A töltelékhez készült ragu pedig tésztákra is ideális feltét. Hozzávalók: 4 közepes padlizsán félbevágva és beírdalva 1 fej vöröshagyma apróra kockázva 3 gerezd reszelt fokhagyma 50 dkg darált marhahús 3,5 dl paradicsomlé só, frissen őrölt bors  őrölt fahéj őrölt római…

Blogkocsma: Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

A lehető legegyszerűbb, ám igencsak ütős spagetti receptjét prezentálom. Mivel imádom a fokhagymát (és frissen szedtem a veteményből), nem álltam meg egy kis csilipaprika nélkül készíteni. Gyengébb tűrőképességűek kihagyhatják a csilipaprikát ... Lementem a veteményesbe, mit hozzak fel, és szép paprikákat találtam. Hamár ott jártam zöldfűszereket is szedtem, mert az kell hozzá. Tányérra tettem, hogy külön lefotózhassam…

FANAN Hummus: Hummusz-party gyerekeknek: mini szendók, maxi mosolyok a Fanan-nal

Gyerekzsúrra készülsz? Jó hír: nem kell órákat a konyhában töltened ahhoz, hogy a kicsik (és a szülők) is odalegyenek az asztalért. A FANAN hummuszokkal pillanatok alatt színes, laktató és játékos menüt rakhatsz össze, ráadásul a gyerekek is imádják, ha ők maguk kenhetnek, tunkolhatnak, „építhetnek” szendvicset. A FANAN többféle kiszerelésben és ízben érhető el: a 100 g-os FANAN Falat egy „egy gyerek – egy doboz” megoldás, mellette ott a 250 g-os…

KönyvParfé: Andreas H. Schmachtl: Az ​óriásfa teljesen fantasztikus titka (Snöfrid Virágvölgyből 3.)

Vannak hősök, akik alig várják, hogy világmegmentő küldetésre induljanak. És van Snöfrid, aki inkább teát iszik a kandalló mellett, zabkását főz, és nagyon reméli, hogy senki nem zavarja meg a nyugalmát. Persze, ez szinte garancia arra, hogy valaki hamarosan kopogtat az ajtaján egy sürgős, lehetetlen, kalandos ügyben. Andreas H. Schmachtl immár harmadik alkalommal nyűgöz le minket ezzel a szőrös, mogorva, de végtelenül szerethető főhőssel. Az…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #218 - Nugu, Madrid (Spanyolország)

Első és talán legfontosabb madridi kiszemeltem burger fronton, ami miatt rendesen izgultam, az a NUGU volt. Összesen 4 helyszínen lehet megtalálni a spanyol fővárosban és legnagyobb különlegessége, hogy nincsen zsemle, helyette viszont egyfajta tésztabatyu a végső termék. Mondhatni egy kicsit hasonlít a koncepció az én Wellington burgeremre azzal különbséggel, hogy itt friss, házi tésztába csomagolják az összeállítást, majd kemencében sütik…

AI CHEF: Almás kék sajtos diósaláta

Van, amikor egy saláta nemcsak frissítő, hanem igazi ízrobbanás. Az almás kék sajtos diósaláta pont ilyen: az édes alma, a karakteres kék sajt és a pirított dió hármasa tökéletesen egyensúlyozza egymást, a rukkola enyhe csípőssége pedig még izgalmasabbá teszi. Ez a saláta nem köret, hanem teljes élmény. Gyorsan elkészíthető, mégis elegáns, bármelyik étterem menüjén megállná a helyét. Almás kék sajtos diósaláta (4 főre) Hozzávalók: • 2 alma,…

A Két Cica Konyhája: „Konyhából nem lehet éttermet csinálni” - 7 éves a Gléda vendéglő

A Deli János vezette Gléda Vendéglő idén ősszel már 7 éve, hogy jelen van a budai gasztrokörforgásban. Bár két évvel ezelőtt kívül-belül újjászületett, mégis hű maradt önmagához és a hozzá járó törzsközönséghez. Továbbra is az őszinte, igazi budai vendéglátásban hisznek, ahol nem csak az ételek, de a környezet igényes kialakítása, a vendéglátás minősége és a házigazda személyes varázsa is hozzájárul a vendégélményhez. Mi a tanulsága 7 évnek a…

Régi és új étkek, mai ízek: Tofu pörkölt

Ismét egy kis vegán vonal, hogy láthassuk, a húson túl is van laktató fogás. Ismét hangsúlyozzuk, nem térítünk senkit sem, nem vagyunk vegánok, sem vegetáriánusok, a húsról, sonkáról és társairól sem mondtunk le, hanem alapértékünk a változatos és egészséges étrend, ehhez igazodunk elosztva a dolgokat, egyensúlyban tartva. Ez a recept a házias vonást probálja a magyaros konyhát vinni. Remélem tetszeni fog. Hozzávalók: 36 dkg natúr tofu 36…

Régi és új étkek, mai ízek: Fetás húsgombóc

Még mindig bennünk él a görög nyár, pedig lassan egy hónapja hazaérkeztünk. Az emlékeket jól meg lehet idézni az ételekben az ízekben. Miután ellátogattunk kint egy feta üzembe, készítettünk tegnap egy is igazi fetás-oregánós ízutazást. Szerintem tetszeni fog. Hozzávalók: 50 dkg darált hús( a legjobb vegyesen, ideális birka agy kecske) 15 dkg fetasajt 2 szelet rozskenyér frissen őrölt bors ízlés szerint róma kömény szárított…

Régi és új étkek, mai ízek: Air fryerben sült töltött burgonya

A könnyű fogások jegyében készült ez az étel, amely önmagában fogyasztva egy kis fokhagymás tejföllel is kitűnő, de remek köret is tud lenni egyben. Hozzávalók: 4 db nagyobb sárga burgonya (kb 1,2 kg) savanyú káposzta szeletelt bacon só, bors, füstölt paprika tejföl olívaolaj Az egész borsot a füstölt paprikával, sóval egy mozsárban összedolgozzuk. Közben a krumplikat jó alaposan mossuk meg, majd főzzük puhára. Az air fryert…

A Két Cica Konyhája: Megvan Budapest legjobb rántottája!

A tökéletes rántotta nyomában – a világ körül és Budapest szívében Hungry Mama néven új kedvenc fogás csábítja Budapest kedvenc brunchozójának vendégeit, de a tojásételek mögött jóval több van, mint elsőre hinnénk. Tojásból rántottát készíteni egyszerű dolognak tűnik – aztán megkóstolunk egy igazán jól elkészített, krémes, friss, ízes fogást, és rájövünk, azért ez egy külön műfaj. A rántotta a világ egyik legelterjedtebb reggelije, minden…

KönyvParfé: Miklya Luzsányi Mónika: Ezerszer ​Júlia - Szendrey Júlia eltitkolt élete

Vannak nevek, amelyek hallatán szinte automatikusan megjelenik előttünk egy másik név is. Rómeó és Júlia, Antonius és Kleopátra vagy épp Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Ez utóbbiak a magyar kultúrtörténet elválaszthatatlan párosaként élnek, még akkor is, ha kettejük története tragikus véget ért, és ha a nőalak sorsa mindmáig egy kissé árnyékban maradt. Miklya Luzsányi Mónika regénye, az Ezerszer Júlia, épp ezt az árnyékot oszlatja el, vagy…

Blogkocsma: Császárgombás tojás

Tudom, hogy már védett gomba, de azért két darabot már had egyek meg a gombák császárából! Kedves díleremnek is van egy gombadílere,(aki termeszt is ritka gombákat), ahonnan az ilyen ritkaságok érkeznek. Most kaptam egy kicsit (ennyi még nem büntetendő!). Persze olyan elkészítést terveztem, ami a legjobban adja vissza ennek a gombának az aromáját, és még a színével is harmonizál: Gombás tojás :) hozzávalókért se kellett a világ végére…

A Két Cica Konyhája: Indul Magyarország első bútormentő szolgálata: ingyen mentik a régi bútorokat a lakosságtól

Évente megdöbbentő mennyiségű, átlag 43–59 ezer tonna fabútor-hulladék keletkezik Magyarországon. A statisztikák szerint ennek jelentős része nem kerül vissza a körforgásba: 3–5 ezer tonna a lerakókban, további 14–19 ezer tonna pedig égetőkben végzi. Ez nemcsak környezeti, hanem gazdasági probléma is, hiszen a hazai faipar évek óta alapanyaghiánnyal küzd, miközben értékes, akár több évtizedes faanyagok válnak végleg hulladékká. Erre a kihívásra…

AI CHEF: Pirított gombás–árpagyöngy leves rozmaringgal és fehérborral

Van benne valami vidéki otthonosság, mégis egy csipetnyi éttermi elegancia is. A pirított gombás–árpagyöngy leves pontosan az a fogás, amely egyszerre idézi fel az erdő illatát és az otthoni ebéd meghitt hangulatát. Az árpagyöngy (vagyis gersli) selymesen omlósra fő, mégis tartja az állagát, a gomba pedig mély, diós ízével tökéletesen kiegészíti. Pirított gombás–árpagyöngy leves rozmaringgal és fehérborral (4 főre) Hozzávalók: • 250 g barna…

A Két Cica Konyhája: Közönségtalálkozók, sztárvendégek a hamarosan kezdődő 14. Szemrevaló Filmfesztiválon

Hat közönségtalálkozó színesíti az október 9-én kezdődő 14. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL programját. Az idei Berlinalén Guild Film Prize különdíjjal elismert Marielle mindent tud nyitja a fesztivált, kivételesen a Puskin moziban. A vetítés után a közönség találkozhat az egyik szereplővel, Mehmet Ateşçivel. A fesztivál vendége lesz Németország Oscar-nevezettje, az idei Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri díját elnyert A zuhanás hangja…

még több találat...