Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Ízvilágom: Bagel gluténmentesen és laktózmentesen

Mindig nehézséget okozott, hogy mit is lehetne reggelizni ami mentes. Amikor nem több száz forintért kell megvegyek egy mentes kakaós csigát, vagy kenyeret. Rég óta nézegetem a különféle szendvics alapanyagokat, hogy melyiket tudom viszonylag gyorsan és jól megcsinálni idehaza is, és sokat belőlük el is készítettem már. Köztük volt a bagel is. Amikor Angliában éltem, akkor sok bagelt ettem. Sósan, édesen, szendvicsként, vagy önmagában.  Ezért…

sörfigyelő: Tsingtao Stout

Ez már nem az a nejlonzacskóba kimért helyi Borsodi, mint ami a blog kabalaképévé vált. Az történhetett a feltételezéseim szerint itt is, mint a kínai saját gyártmányú okostelefonokkal. 5 éve a gyerekhibáik miatt még használhatatlanok voltak, ma pedig már eszembe sem jut sem az Apple, sem a Samsung telók között böngészgetni telefonvásárlás alkalmával, hanem egyből kattintok is a Xiaomi-ra. Na azért ez a stout még nem tart itt, de jelentős…

Kedvenc receptjeim: Amerikai palacsinta alaprecept

A Dr, Oetker Ostyasütés könyvből: Hozzávalók: 100 g vaj vagy margarin felolvasztva 100 g méz vagy cukor 3 db tojás 300 g lisztféle (ide tartozik a finom, a teljes őrlésű, a gabonypehely, a műzli, vagy a kókusz, kakaó, csoki és olajos magvak) 7 g sütőpor 5 dl tej Elkészítés: A vajat a mézzel felverjük, belekeverjük az egész tojásokat, majd a lisztféléket és a tejet felváltva, hogy egy sűrű masszát kapjunk, amit goffri sütőben 4-5 perc…

Tejturmix: Savanyú káposztás bukta

Nagy bánatomra imádom a kelt tésztás finomságokat, előszeretettel sütöm őket és a túrós táskán keresztül a lekváros buktáig már rengeteg ilyen receptet el is hoztam nektek.  A tésztához: 500 g liszt 25 g kristálycukor 1 kk só 100 g vaj 25 g friss élesztő 5-7 dl tej (amennyit a tészta felvesz) Az élesztőt egy kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszttel, a vajjal, a sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz,…

Szöszi a konyhában: Korianderes brassói édesburgonyával

Egy újabb kaja, amit újraértelmeztem. Egyrészt, mert igyekszem kerülni a normális burgonyát, másrészt mert a "ráncfelvarrás" sosem káros a konyhában (sem). Szóval adott egy kedd este, hideg, sötét, konkrétan lehoz az életről, mire vágysz? Valami meleg, laktató, finom ételre, amivel jó bekuckózni a kanapén a Netflix elé, de megeheted az asztalnál is egy pohár borral kiegészítve. Így történt, hogy improvizáltam, megnéztem mi van otthon, amihez…

Húsimádó: Tejfölös, kapros húsgombócleves

Napok óta szeretnék már valami tartalmas húsgombóc leveskét enni, de hét közben természetesen nincs időnk főzni - mert hát dolgozni kell -, hétvégéken pedig felújítunk, fúrunk, faragunk. Eszterkémmel úgy kezdtük az évet, hogy eldöntöttük, a srácok szobáit kicsit kipofozzuk. A végén ez a döntés azt eredményezte, hogy a két szobában és a közlekedőben szinte mindent kicserélünk, ajtókat, burkolatot cserélünk, festünk - s mindezt saját kezűleg.…

Szőlőművelés: Téli szemle

Bejártam a Kútfői dűlőt szombaton ebéd után - csodás séta volt az egyébként barátságtalanul hideg, ködös időben. A mászkálás során erős trágyaszagot éreztem, lehet, hogy valamelyik szomszédom szerves trágyázott, vagy a vaddisznók találtak új WC-t maguknak a szomszéd erdőben - de a szőlőben nem volt se túrás- se vadnyom. A talaj viszont élt, ezért jó kultivátorral művelni a földet, mert nem barmolja szét a gyökérzónát teljesen. Rengeteg fényképet…

Sunseaty: Csomagolásmentes bolt nyílt Szegeden

Amikor közel két évvel ezelőtt először olvastam arról, hogy Budapesten megnyitotta kapuit a Ligeti Bolt, rögtön tudtam, hogy csak idő kérdése, hogy valami hasonló kezdeményezés induljon Szegeden is. Négy nappal ezelőtt végre a napfény városa is megtette az első fontos lépést a fenntarthatóbb, környezettudatosabb vásárlás felé. Megnyílt ugyanis a Garabolyos, Szeged első csomagolásmentes boltja.  A Jósika utcában nyitott üzlethelyiség nem…

Bátor nyúl konyhája: Csirkecomb filé mascarponés mártásban, szines körettel.

Csirkecomb filé mascarponés mártásban, színes körettel. Kedvenc receptjeim egyike, mivel a mascarponéhoz kevert zöldfűszerekkel kiváló ízvilágot érünk el. Ilyenkor a körete a kelbimbó és a sütőtök, de bármilyen más színes körettel is készíthetjük. Nagyon praktikus az elkészítés, mert a hús és a köret is egyszerre készül a sütőben, az előkészítés sem igényel sok időt és munkát. A végeredmény remek, próbálják ki. Hozzávalók: 4 személyre 1 kg…

Más Tészta: Nagymama tésztaszűrőinek utóélete

Hétvégére egy laza ötletbörze: hogyan hasznosíthatunk fel kreatívan régi, már nem használt konyhai kellékeket. Noha már nyugdíjba ment az öreg tésztaszűrő és a szedőkanál, még megélhet békés, szép napokat a lakásban. :) Régi nyújtófa, ami átszellemült konyharuha tart Régi bádogtölcsérekből mutatós gyertyatartó Nagymama tésztaszűrőinek utóélete    A reszelő, mint színes egyéniség Istenem, ezek a csodás régi kanalak... Ó, ha volna…

Blogkocsma: Spagettiszósz eltett paradicsomból

Feleségem kérte, hogy főzzek neki egy egyszerű spagettiszószt. Valamit, amit spagettire rakhat, és jó íze van. Jó pár éve készített utoljára, amit be is főztünk Vegás Spagszósz néven (én abban az időszakban Bolognai szószt főztem be nagy mennyiségben), de az kicsit megöregedett, és az íze sem volt olyan világrengető. Ez még boltban vett paradicsomból készült anno. Azóta sok Arrabbiata szósz lement már a Dunán, meg hát rengeteg paradicsomot…

Lollipop: Sütőtökös energiagolyó álmos téli napokra

Töltsd fel vitaminkészleteidet és energetizáld magadat egy egészséges nasival! Kockázz fel egy sütőtököt, főzd meg, majd miután lecsöpögtetted, pürésítsd szép homogén állagúra. A sütőtök püréből mérj ki 12 dekát, adj hozzá 5 deka őrölt mandulát vagy kesudiót, két evőkanálnyi mézet és 8 deka durvára darált gluténmentes zabpelyhet. Keverd össze és tedd a hűtőbe 20-30 percre. Az idő elteltével a massza szépen formázhatóvá válik, így könnyedén…

KönyvParfé: Remy Mazel: Pfuj!

A világ tele van mindenféle érdekes és undi dologgal. A kicsiket persze minden érdekli, így nem is kell csodálkoznunk azon, hogy a kifogyhatatlan szórakozás forrása legtöbbször a pisi-kaki-puki téma. A héten egy ovisoknak szóló ismeretterjesztő könyvet hoztam, melyet jó szívvel ajánlok azoknak a szülőknek, akik szeretnének szórakoztató módon választ adni a gyerekek kérdéseire; és azoknak is, akik szívesen megismertetnék őket az emberek…

Más Tészta: Pihepuha túrós

Negyven évesen a saját korábbi énem lett az új cél, az inspiráció és motiváció. A kisfiam születése után négy hónappal jutottam el oda, hogy akkor időt kéne szakítanom magamra is néha. A testem kényeztetésére első körben egy thai masszázst engedtem meg magamnak. Mielőtt azonban elmentem a szalonba, készítettem egy mentes desszertet, hogy mikor hazaérek, a kényeztetést folytathassam. Fotó: KockacZukor Hozzávalók: 6 db Gyermelyi tojás 500…

Hobbiszakács / Skandikamera: Stockholm "messze legfinomabb" fagyija (3)

A komor ember hírében álló német von Moltke tábornagy életében kétszer nevetett. Egyszer az anyósa temetésén, másodszor amikor meglátta Vaxholm erődítményét. A két méter vastag külső falakkal ellátott grániterődítményt húsz évig építették. Mire 1862-ben elkészült, el is avult. 1872-ben egy páncélosról leadott próbalövéskor a csavarmenetű kivájásokkal rendelkező ágyúcsőből forogva távozó lövedék játszva átütötte a várfalat. Sajnos a képbe…

A Borrajongó: Oregon a Carpe Diem-ben

Oregoni chardonnay-k és pinot noir-ok kóstolójával indult 2020 a Carpe Diem-ben. Tar Ferencnek régi "kattanása" az oregon-i bor, különösen a pinot noir. Kis hazánkban elvétve találkozni csak a borvidék boraival, ami pedig elérhető, az általában drága is. A finewines.hu kínálatában régóta szerepel pár tétel a borvidékről, időnként kóstolókon is előkerült néhány palack az utóbbi években, de ez volt az első alkalom, hogy egy boresten csak és…

Régi és új étkek, mai ízek: Mézes- szójaszószos kacsamell narancsos bulgurral

Ezt az ételt a Facebook-on található azonos nevű csoportunk 5. születésnapjára készítettem. Bár hosszú a neve, mégis roppant egyszerű ételről van szó. A pác pár perc alatt elkészíthető, a többi munkát a hűtő és a sütő elvézgi helyettünk. A köret se bonyolult.  Hozzávalók: 2 ek. szójaszósz, 3 ek. méz, 4 duci gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, kevés só, 2 narancs, 4 kacsamell, 15 dkg. bulgur, 3 dl folyadék.   Elkészítés: A fokhagymát…

Winelovers: Sosem találnád ki kivel kooperál a Dom Pérignon

// A világ legismertebb francia pezsgője és talán a legelőkelőbb itala a mindannyiunk által dicsőített Champagne. Mára az ünnepek, hagyományok és a kiváló minőség szimbólumává vált. Kép:Dom Pérignon Ismeritek a Dom Pérignon legendáját? A pezsgő névadója Dom Pérignon szerzetes volt. A legenda szerint Pérignon atya karácsony közeledtével újborral akarta meglepni rendtársait, felnyitott hát egy új, még maradékcukrot tartalmazó borral…

Papka: Habkönnyű túrógombóc

Nagyon szeretjük a túrógombócot, de most egy kicsit diétásabb formában készítettem el. Bevallom, nekem ez a változat jobban ízlik, mint a hagyományos. Hozzávalók: 250 g túró 50 g zabpehely 60 g nádcukor 2 tojás 1 kávéskanál vanília aroma egy csipet só 2 kis pohár zsírszegény natúr joghurt   A túrót villával összetörjük, hozzáadunk 20 g porrá őrölt nádcukrot, egy tojás sárgáját, egy csipet sót és 50 g porrá őrölt zabpelyhet, majd…

ÍZcsiklandozó: Téli "sapi-torta"

A télben az a jó, ha tiszta, hófehér és hideg. Ilyenkor aztán előkapjuk a vastag, kötött pulcsikat, sapkákat, kesztyűket. Idén még nem sok havat láttunk, de zúzmarától hófehér tájban már gyönyörködhettünk többször. Bevallom, nekem a hó még január lévén kifejezetten hiányzik.Anyukám gyerekkoromban szinte minden évben kötött nekünk valami téli holmit. Szerettem látni, ahogy ujjai közül pillanatok alatt csodaszép, mintás sapkák, sálak, pulóverek…

még több találat...