Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Falatka Műhely: Bejgli

Egy igazi karácsonyi desszertet hoztam Nektek, a bejglit. Nincs karácsony enélkül a süti nélkül. Úgy tartják , hogy a diós bejglit a rontás ellen kell enni, a mák pedig a bőséget hoz a házhoz. “Ő“ az igazi mumus a háziasszonyok körében, mert sokszor kireped a tészta sütés közben, így van aki hozzá sem kezd az elkészítéshez. Ez egy tuti recept... nem reped ki, csak tartsátok be a leírást! Hozzávalók 6 rúd bejglihez 90 dkg liszt 25 dkg vaj…

Más Tészta: VIDEÓ - Ropogós, sajtos egytál tészta – videó blog

Fokhagymás zsemlemorzsa ropogós... annyira szép már a hangzása is ennek a három szónak. Hát még az íze így, hogy megkoronáztam, és élvezetesebbé tettem vele egy hétköznapi sajtos tésztát. Krémesen lágy, és olyan jó itt-ott ráharapni a pirult, ízes zsemlemorzsára. Szomszédasszonyom ajánlásával; üzenem neki innen is: tényleg finom lett. Érdemes lefújni a port a régi klasszikusokról, és kísérletezni velük. :) Fotó:…

Ízek nyelvén: Joghurtos avokádókrém pirított gombával

Gyors vacsora ötletet kerestem, nem akartam nagy főzőcskézést csapni. Végig pásztázva a hűtő és a kamra tartalmát jutott eszembe ez a kombináció. Láttam már korábban, hogy az avokádót gombával keverik, ami elsőre furán hangzott, de mozgatta annyira a fantáziámat, hogy kipróbáljam. Meglepő, de ütős páros! Nagyon szeretem a mindenféle krémeket, mártogatósnak vagy kenyérre kenve. Az avokádó és a gomba is nagy kedvenc. Ez most tényleg egy…

esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog: Ünnepi buborékok- őket bátran leveheted a polcról

Kezdhetnénk azzal a közhellyel, hogy buborék nélkül nincs ünnep- de ez nem is igazán közhely: a finomam simogató buborékok, a csilingelő savak és a krémesség szép kiegészítője a decemberi varázslatnak. Ízlés és pénztárca dolga, hogy palackban érlelt tradicionális vagy tank pezsgőt választunk az asztalra, az viszont biztos: egy jól megválasztott buborékossal egy egész ünnepi menüsort végig tudunk kísérni. A boltok polcain számos izgalmas bor…

Gasztronóta: Tovább döcög a TRAKTOR

Talán egy éve jártam a Traktorban. Már akkor írni akartam róla, de nem tudtam igazán egy polcra rakni a helyet, így elsikkadt. Most viszont újracsomagolták, sokkal jobb lett mint volt, de még mindig nem tudom elhelyezni magamban kinek és miért van ez a hely? Kezdjük is az elején. Tavaly se volt nagy gond az ételekkel, inkább a hely maga, ami zavarba ejtett. Túl nagy, túl tágas, inkább egy kantinhoz hasonlít. Az ételek, felszolgálás viszont…

Szeretem a pulykát: Gombás paradicsomos pulykaragu

Következő gombás receptünk (mégis teljesen más:))   Gombás-paradicsomos pulykaragu Hozzávalók: 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva 1 kisebb lila hagyma 25 dkg apró gomba 1 gerezd fokhagyma apróra vágva 1 dl fehér bor 1 dl sűrű paradicsomlé 1-2 evőkanál paradicsompüré só őrölt bors 2 babérlevél szárított kakukkfű vaj A húst a vajon megpirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, a zsiradékon megpároljuk.…

DiliChef: Baconös cukros kalács pestóval és sült kukoricával

2 személyre                                    Elkészítés: 30 perc                                         2 kerek cukros kalácspesto, bacon1 cső kukorica vagy konzervchili paprikakukoricaliszt, rízslisztmasala, cajunsó, törtborsfogpiszkálóElvetemült kedvében az ember hajlamos olyan dolgokat összetenni, ami amúgy nem junta eszébe. Ezen pillanatok egyikében dobtam be a kosárba a kalácsot, a bacont és a pestót.A kukorica évszakfüggő. A cső kukorica…

Más Tészta: Parmezános-cheddar sajtos, bazsalikomos csillagok

Szuperlátványos, szupergyors és szuperfinom snack-et szeretnél sütni? Ez a parmezános, cheddar sajtos, bazsalikomos ropogtatnivaló igazi ínyencség, akár előételként is megállja a helyét. A közelgő karácsonyi partikhoz is bátran felszolgálható, hiszen formavilágában aktuálisra vágható, ha van otthon például csillag vagy karácsonyfa sütikiszúrónk. Hozzávalók: 2 és fél csésze reszelt cheddar sajt 1/2 csésze olvasztott vaj 5 evőkanál alacsony…

Ginkovácsok: FORRÓ GIN ITALOK

Közeledik a karácsony, már az első hó is lehullott, és egyre rövidebbek a nappalok. Ez az időszak legtöbbünknek a kandalló tüzének ropogásáról, a karácsonyi sütemények, édességek illatáról, és természetesen a forró italokról szól, legyen az forralt bor, puncs vagy grog. A Gin Rennaissance szellemében viszont egyre inkább kezdenek elterjedni a forró gin italok, így teljesen jogos a megállapítás, hogy a gin mára már nem csak a nyári koktélok…

Hobbiszakács / Skandikamera: V. S. Naipaul, a 2001-es év irodalmi Nobel díjasának találkozása a stockholmi diáksággal (Korabeli beszámoló)

A Stockholmi Egyetem díszterme, az Aula Magna zsúfoltságig megtelt. Az Einstein-frizurás, fehérhajú vendéget, az idei irodalmi Nobel-díjas sir Vidiadhar Surajprasad Naipault egy, az alkalom tiszteletére indiai viseletbe öltözött tanársegéd mutatta be. Naipaul indiai menekült szülők gyereke, 1932-ben született Trinidad szigetén,1953-ban bölcsészdiplomát szerzett az Oxfordi Egyetemen. Sajátos stílusát az irodalmi mintákat és divatokat figyelmen…

Tourmand: 2019 legnagyobb finn gasztronómiai melléfogásai

Nyakunkon a karácsony, és mivel évek óta se feldíszített fánk, se bejgling nincsen, ezt leginkább onnan veszem észre, hogy a hírfolyamomat elözönlötték a klasszikus téli finn vendégváró falatok kortársiasított verziói, úgymint a porcukorral szórt fügés-májkrémes papucs(!) és hasonló gyomorforgató társaik. December és február között az egész ország tartalék üzemmódban létezik, ilyenkor szoktam leülni, és  megemlékezni az év finn gasztrotrendjeiől,…

A Borrajongó: Őszi borpár(baj)ok

Íme, a borpár(baj)ok sorozat őszi kiadása, magyar és külföldi tételek vegyesen, jellemzően fajta és évjárat alapján hét párba állítva. Kezdjük a sort két 2018-as évjáratú furminttal. A meleg 2018 - eddig úgy tűnik - kedves, fiatal korban is jól fogyasztható, gyümölcsös, kedves száraz borokat adott Tokajban. Hardcore savfanatikusok talán lágynak találják majd a borokat, de aki eddig a furmint marconább savai miatt kerülte ezeket, ebből az…

Lepcsánkparty: Jakabkagylós tészta házi pestoval

Az olasz tészták számtalan variációját mindenki kedveli, könnyű őket változatos módokon elkészíteni és kicsi és nagy is szívesen fogyasztja - persze, elősorban frissen az igazi. Ez a szélesmetélt Szent Jakab kagylóval, más néven fésűkagylóval készült, mégpedig az apróbb fajtával, amit mélyhűtve nálunk is lehet kapni és jóval kedvezőbb áron, mint a nagy testvérét.   Igazából az étel ötletét az adta, hogy a teraszról be kellett hoznom a…

Pasztellbarokk: 7 édes apróság, ami nélkül nem telhet el a karácsony

Annyi friss tartalmat készítettem az adventi időszakra, hogy bele sem fogok férni a maradék bő két hétbe... Azért megpróbálom. :) Egyetlen válogatást viszont terveztem azért az adventi ablakokba, ez következik most. Olyan sok finom és szép keksz, gasztroajándék, illetve egyéb apróság született a blogra az elmúlt években, hogy megérdemlik az újbóli nyilvánosságot. :) Jöjjön a top 7!  Stollen  Marcipánnal, áfonyával, túróval és egy kis…

HENI SÜT NEKED: Lapított, sült kelbimbó, citromos tahini szósszal

Egy kis könnyedség, így az ünnepek előtt az ételekben is nagyon szükséges. Készítsük fel a gyomrunkat a kötelező, családi nagy evésekre. Karácsony/Hanukka feloldást ad az összes ígéretünk alól, amiket akár az egészséges, akár a fogyókúrás étrendünkre tettünk január elsején, nyár előtt, ősszel vagy tegnap!  De mielőtt elkezdődne a kulináris tortúra, próbáljunk meg egyszerű és könnyű finomságokkal rákészülni. Például ezzel a kelbimbós recepttel.…

sörfigyelő: Watou Cuvée

Illat: barackos almabor Hab: lágy Szín: narancsos óarany  Csípősen szénsavas, enyhén citrusos, barackos ízű érdekes sör, a tipikus gyümölcsös belga vonalon. A ratebeer.com pontszámait elnézve másokat sem fogott meg. Való igaz, lehetne több íze, vagy markánsabb, mert ez így hiányérzetet hagy maga után. Mentségére szóljon, nem egy drága sör és nem is vártam többet egy vegyes pakktól. (Igen, még ez is a húsvéti Sörmester pakkban volt.) Külalak:…

Ízvilágom: Mexikói pikáns töltött paprika

Szeretjük a mexikói kaját. Nagyon. Szeretjük a magyaros kajákat is. Nagyon. E két ízvilág ötvözetéből született a mexikói töltött paprika, ami igazán ízletes, szaftos, pikáns és bőséges, laktató fogás lett. A pikáns ízt a saját készítésű, saját termesztésű habanero paprika szósza adta. Ez nyilvánvalóan sokkal - sokkal csípősebb, mint egy bolti chilli szósz, ezért a habanero szósz természetesen helyettesíthető bármely csípős szósszal, de akár el…

Városi konyha: Készíts fűszeres sót ajándékba

Fűszerezd meg barátaid ételét kedvenc ízeikkel! Mindig is szerettem saját készítésű ajándékokat adni, mert így mindenkit meg tudok lepni valamilyen teljesen személyre szabott ajándékkal. Amióta a legtöbb szabadidőmet a konyhában töltöm - na meg, mert a barkácsoláshoz, kézimunkához eléggé kétbalkezes vagyok -  a gasztroajándékok kerültek előtérbe.  Mai ötletem a fűszeres só, amit azoknak készíthetsz, akik szeretnek a konyhában sürögni-forogni,…

Zsolti bácsi konyhája: Gesztenyés kifli

HozzávalókTészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, csipet só, egy evőkanál cukor, egy tojás sárgája, tejföl.Töltelék: 25 dkg gesztenyemassza, vanília- vagy rumaroma, tejföl. ElkészítésA tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a csipet sóval és egy evőkanál cukorral (lehet Bourbon vaníliás cukrot is használni), a tojás sárgájával és annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Három kisebb cipót formázunk belőle, melyeket egy éjszakán át…

még több találat...