Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Szivarozok tehát vagyok!: A Vegas Robaina Szivarokból jelenleg öt féle méretet gyártanak

Since 1845 the Robaina family has farmed tobacco continuously on its precious vegas (fields) at Cuchillas de Barbacoa situated in the San Luis district of the Vuelta Abajo tobacco zone.Vegas Robaina cigars were introduced in 1997 as a tribute to Cuban tobacco farmers through the figurehead of Don Alejandro Robaina whose reputation in his day for producing the finest wrapper leaves was legendary. In effect the brand honours all the anonymous…

gyulaicsili: Gasztromazochizmus felsőfokon

Az idén ismét abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy zsűrizhettem Magyarország egyetlen chiliversenyén, ahol az idén közel száz termékkel indultak hivatalos kistermelők összesen hat kategóriában.  Mivel az utóbbi évben exponenciálisan megugrott a chilitermesztők és egyben a termést feldolgozó kistermelői státuszú személyek száma, így várható volt, hogy egyre többen és egyre több termékkel kívánják magukat megmérettetni. A korábbi négy…

Életem vegánként: Legfinomabb amerikai palacsinta

Amióta vegán vagyok, rengeteg palacsinta receptet kipróbáltam már. Készitettem sima, hagyományos tekerhetôt meg amerikai típusút is. Finomnak finomak voltak, mégsem ízlettek annyira, hogy meg is örökitsem a receptet.  Történt így egészen a tegnapi napig, amikoris megalkottam életem legfinomabb amerikai - csokicseppes palacsintáját, természetesen teljesen vegán.  Sokat gondolkodtam a recepten...Olyat szerettem volna alkotni ami édes lesz, mégsem…

sörfigyelő: Esthajnal '19

Illat: barackos Hab: drap, rugalmas Szín:  majdnem fekete  A Szent András Sörfőzde Esthajnal sorozata lassan intézménnyé válik. Hihetetlen jó választás volt, hogy minden évre karácsonyi különlegességnek limitált szériás fekete sört főznek, mert ebben a legerősebb a főzde. Tréfásan mondhatnám az ideit még az őszibarack sem tudta elrontani. Szokásos módon alaposan meg van ágyazva malátával, amire jól ráépül a komlóval összeolvadó barack íze.…

Tejturmix: Csokis-mandulás muffin sütőtökkel

A recept speciális lisztkeveréket használ, így desszertünk végeredményben egy paleo, gluténmentes, hozzáadott cukortól mentes, tej- és szójamentes finomság. ...és akkor mégis mi van benne? Kattints a linkre és megtudod - Hozzávalók (8 db muffinhoz): 140 g Szafi Reform étcsokoládé ízű muffin keverék (nem szponzorált tartalom) 1 mk őrölt fahéj 1 mk frissen őrölt szerecsendió 40-50 g eritritnek megfelelő kristályos édesítőszer 4 db közepes…

Allspice Healthy: Pumpkin Spice Latte

Ha bevalljuk magunknak, ha nem, az amerikaiak által kedvelt könnyed, őszies ital itthon is belopta magát sokunk szívébe. A hagyományos vonalat képviselő kávéimádók lehet, megborzonganak már az ízesített kávék gondolatától is, pedig mi sem okozhatna nagyobb élvezetet egy hűvös, őszies reggelen, mint egy gőzölgő, a sütőtökpürétől lágy, krémes állagot kölcsönző, fűszeres itallal bekuporodni a meleg paplan alá, mielőtt beindulna az egész napos…

HENI SÜT NEKED: Fetás-joghurtos sütőben sült brokkoli

Egy húsmentes hétfőre igazi kényeztető finomság ez brokkolis cucc. Krémes fetával, sűrű, jó minőségű joghurttal, izgalmasan fűszerezve, sütőben sütve,  nem is gondolnátok, milyen tuti kis finomág kerekedik ki belőle. Pedig de! :) Ropogós brokkoli rózsák, krémes, enyhén sós sajttal a tetején, amit inkább kenünk, mint morzsolunk vagy reszelnénk, és legvégül sűrű joghurt enyhe savanysága üdítő hatással lesz így az egész ételre.  Hamar elkészül,…

rozmaring & levendula: Kacsacomb lencsefőzelékkel

Hozzávalók: 4 db kacsacomb só őrölt bors zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring, tárkony, bazsalikom) a lencséhez: 2 doboz előfőzött lencse 3 fej vöröshagyma olaj 1 teáskanál mustár őrölt pirospaprika 2 db babérlevél a habaráshoz: tejföl liszt Elkészítése: A kacsacombokat megmossuk, lecsepegtetjük, a bőrét beirdaljuk és sóval, borssal, zöldfűszerekkel alaposan bedörzsöljük. Sütőtálba helyezzük bőrös részükkel lefelé, saját zsírjában…

rozmaring & levendula: almás kuglóf

Hozzávalók (kis méretű formához): 17 dkg vaj 10 dkg cukor (lehet kevesebb is) 3 egész tojás 20 dkg liszt 1 teáskanál szódabikarbóna 3 evőkanál tej 1 db alma őrölt fahéj őrölt gyömbér 1 egész citrom héja és leve + vaj és liszt a forma kikenéséhez Elkészítése: A kuglóf formánkat alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. Egy tálba tesszük a felkockázott, hideg vajat, a tojásokat és a cukrot és habosra keverjük. A liszthez hozzákeverjük a…

Édes pofa: Csipi gluténmentes káposztás gnocchija - Hatéves a konyhában

Köszi a saját készítésű ebédet! - dobta be lánykám a mosogatóba a tányérját. Régebbi posztjaimban írtam már, hogy ha jó evő gyereket szeretnénk, a kezdetektől próbáljuk bevonni minél gyakrabban a vásárlásba, főzésbe, amúgy is irgalmatlan idő elmegy az etetés logisztikájával. És ennek később lehetnek olyan áldásos hatásai, mint hogy hatévesen összetettebb konyhai műveleteket is rá lehet bízni, például a gnocchi készítést. Másra nem is jó az őszi…

Falatom: Diétás, cukor és tejmentes forrócsokoládé

Akik lelkiismeretesen tartják a diétájukat, Karácsony előtt még, ők is fogyaszthatják a következő forró italt, nyugodt szívvel. Nem csak, hogy cukor, de még tejmentes is és csökkenti az édesség iránti vágyunkat. Őszi, hűvösebb napokon, meleg takaróba bújva a legjobb elkanalazgatni ezt a finomságot. Forrócsokira fel!   Hozzávalók:   2 dl víz 3 dl kókusztej 2 ek keserű kakaópor 5 dkg 75 %os étcsokoládé Nyírfacukor ízlés szerint 1…

Hobbiszakács / Skandikamera: Ennél embert, ha ezen múlna a környezeti változások megállítása?

"Emberhús - a klíma megmentésének egyik alternatívája" A Stockholmi Nemzetközi Vásáron megrendezett Gasztronómiai Csúcstalálkozó a fenntartható étkezés és a klímamentés jegyében zajlott. Az előcsarnokban jövőtervezők mutatták be ötleteiket a kézműves munkával előállított nádszívószáltól a kávézaccból préselt tányérokig. Az előadások témája a bolygónk fennmaradását elősegítő intézkedések és a minél kisebb ökolábnyomot hagyó élelmiszerek…

Gyors és finom receptek: Juhtúrós melegszendvics

Csudafinom, laktató vacsora vagy reggeli. Jó étvágyúak duplázzák meg a mennyiséget, biztosan elfogy. Hozzávalók: (3 adag) 3 császárzsemle20 dkg juhtúró5 dkg füstölt kolbász v. sonka v. bacon1 tojásborsparadicsom, lilahagyma A zsemléket kettévágom. A kolbászt kis falatokra aprítom.Belekeverem a juhtúróba a tojást, a kolbászt és megborsozom. Sózni nem kell, mert a túró elég sós.Ezzel a keverékkel megkenem a zsemléket. Paradicsom és lilahagyma…

Blogkocsma: Ecetes jalapeño saláta

Ismét eljött a jalapeño szüret ideje, le is szedtem 5 bokorról az összeset: pirosat, zöldet, kicsit, stb. Ebből minden évben készül valamilyen savanyított változat, amit azután a tél folyamán elfogyasztunk. Ajándékozáshoz nincs elég ... Nem sok minden kell hozzá: 1,4 kg jalapeño paprika 3 közepes lilahagyma 3 szál sárgarépa 3 ek 20%-os ecet 1 ek almaecet 1 ek só 1 ek cukor 1 tk mustármag 1 tk egészbors 1,5 l víz Elsőre főztem…

Külvárosi konyha: Kacsázás

Szereztem hízott kacsát, mégpedig szabad tartásút. Az ilyesmit nem vásárolja az ember, hanem szerzi, legfeljebb fizet is érte. Ami azt illeti nem is én szereztem, hanem úgy szerezték nekem. De ha úgy vesszük, én szereztem magamnak, vagy mi? Honnan tudom, hogy szabad tartású? Onnan, hogy az elkészítés során erre utaló jelekkel találkoztam, amellett, hogy mondták is. Kellemes szárnyas illata van, mint amikor az ember egy csirke tollai közé szagol.…

A Borrajongó: Tegnap ittam - Péter Pince Furmint 2018

A Péter Pincészet boraival találkoztam már néhányszor, jellemzően sétáló kóstolók során, de egy teljes palackkal otthon, hosszabb időn keresztül ismerkedni most először volt lehetőségem. Nem egészen új szereplők ők a borvidéken, hiszen a család generációkra visszamenőleg foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. A szélesebb közönség elé azonban csak az utóbbi években léptek ki, és boraikkal különböző hazai megmérettetéseken is szépen…

világevő: Itt a következő Michelin-csillagos étterem Budapesten

Utoljára tavaly jelentettem be előre egy csillagot, ez persze mindig csak tippelés, nem több, de a lényeg: minősége is gasztronómiai értékei alapján a Salt egyértelműen érdemes a csillagra.[Igyekszem nem üres kijelentéseket tenni: a megalapozottság érdekében végigettem eddig több száz csillagot.] Természetesen az is előfordulhat, hogy nem kerül időben a Michelin-ellenőrök szeme elé az épp egy hónapja nyitott étterem, vagy már le is van zárva a…

még több találat...