Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

sörfigyelő: Bitburger Sierra Nevada Triple Hop’d Lager

Illat: Harapósan komlós, citrusos Hab: Eltűnik hamar, de selymes piszkosfehér Szín: Sötét méz, már-már borostyános, de még éppenhogy átlátható Úgy látszik, kezd divatba jönni az íztelen prosztó lagerek jól megküldése komlóval, a jónép nagy örömére. Mint máskor, most is az árazásuk lesz a döntő, hogy életképes lesz-e ez az irányzat. Elmondom, hogy mi a dilemmám. Nos, ez 300-ért (0,33L) ledarálja a 600-800-ért kínált kézműves lagereket és…

Városi konyha: Tonhalas farfalle

Könnyű, halas tésztaétel.   A farfalle, vagyis masni tészta, aminek nagyon jól áll, ha csíkos tésztából készíted. Ennek rejtelmeiről és készítésének módjáról itt olvashatsz. Legtöbbször spenóttal színezett tésztával és alap tésztával dolgozom, így lesznek zöld-fehér csíkos kis masnik - ahogy az a lenti képen is látszik. De természetesen az egyszínű masnik is ugyan olyan szépek és finomak. Ezt a tésztaformát könnyedebb szószokkal készítik az…

Ezt ettem ma — karantén ételnapló: Kakaós csiga

Az alaprecept ez itt, de kicsit másképp készítettem el. Méghozzá így: Hozzávalók a tésztához:  40 dkg liszt 2 dl tej (cukrozatlan mandulatejet használtam) 2 evőkanál cukor 25 g. élesztő 1 tojás 6 dkg olvasztott vaj (vagy tejmentes margarin) Töltelékhez és a tetejére: instant cukrozott kakaópor 10 dkg vaj (vagy tejmentes margarin) Az élesztőt egy kiskanál cukorral és 1,5 dl tejjel felfuttattam, utána a tészta hozzávalóit…

Szivarozok tehát vagyok!: Hogyan szivarozzunk? - 5. Letüdőzés nélkül az orron keresztül (Retrohale)

A cigarettával ellentétben a szivart nem arra szánták, hogy szíváskor belélegezzük, letüdőzzük. Ez nem csak kényelmetlen és köhögést okoz, de egészségtelen is. Ehelyett a szivar füstjét ízlelgetni kell, mint egy minőségi bort. Vízipipát és cigarettát a tüdőnkön keresztül lélegezzük be. Ugyanakkor a szivar esetében, a nyelved hátrahúzásával hozol létre szívóerőt, és ezáltal szívod be a füstöt. Egy szívószál szívásához vagy egy csók dobásához…

Bake your smile: Diós pite

Nálunk a kert egyik központi eleme a diófa, nagyon szeretünk a lombja alatt üldögélni, sőt, már három hinta is gazdagítja, és szerencsére minden évben sok terméssel örvendeztet meg minket. Ennek különösen Anyukám örül, ő nagy szerelmese a diónak minden formában, az ő kívánságára készült a lenti pite is. Próbáljátok ki ti is! :) Hozzávalók: A tésztához:25 dkg liszt 3 evőkanál cukor csipet só 10 dkg vaj4 tojás sárgája1 dl hideg víz A…

sörfigyelő: Monyo Fat Cat

Illat: édes maláta, citrusos komló Hab: rugalmas Szín: arany  Hibátlan lager, édes, gyümölcsös maláta, fűszeres citrusos komlózás és finom kesernyés utóíz. Abszolút minden rendben van vele. Viszont a Monyo maximális precizitása, ami miatt olyan jó söröket készítenek, itt a lager esetében visszaüt. Sajnos nem marad belőle semmi emlék, mert anyira összehangolták, hogy nincs ami igazán felkeltené a figyelmet. Nyilván a hgidegkomlózásnak kellene…

Fast Food Central: Vegán Gyros Fesztivál a Don Pepében!

A gyros elég megbízható ételnek tűnik a hazai gyorséttermi kínálatban, így nem véletlen, hogy a Don Pepe is erre építette vega kínálatát népszerűsítő, hónap végéig kapható kollekcióját. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: hamburger tortilla chipsszel és csípős szósszal, vaslapon sült ropogós lepénnyel készülő piadina, tortilla lapba tekert Vegán Gyros Roller, pizza, és az egyik kedvenc kategóriánk, a kemencés szendvics is kap egy…

Ezt ettem ma — karantén ételnapló: Halas-currys paradicsomos spagetti

Hogyan lehet a paradicsomos spagettit ezerféleképpen elkészíteni, hogy a gyerekek mindig örüljenek? Ez itt egy halas-currys verzió. Hozzávalók a szószhoz: 1 hámozott paradicsomkonzerv 2 gerezd fokhagyma 1 evőkanál olívaolaj 3 evőkanál paradicsompaszta 1 kiskanál bazsalikom 200 g kókusztej 1 konzerv olajos halfilé 2 teáskanál só 2 teáskanál cukor 2 teáskanál currypor kb. 2 dl víz felnőteknek korianderlevél az olívaolajon…

Citromdisznó: Medvehagymás muffin

A medvehagyma már 15-20 centis leveleket lenget a tavaszi szélben, melyről jól tudjuk, hogy vizet áraszt, amennyiben a saját virágának zenget éneket az emberfia. 10 év közepesen kemény munkája van a medvehagyma ültetvényünkben, így mára már 5 négyzetméteren ontja, egy hónapon keresztül a termést megingathatatlanul. Gyorsan kaptuk magunkat, és vágtunk egy szép csokorral. Burgonyalevesbe és muffinba szántuk az idei első szüret eredményét. Íme a…

Ízvilágom: Gombapaprikás füstölt ízekkel

Villámgyors, egyszerű, megfizethető és szerintem nagyon finom! Készíthetjük friss, de akár konzerv gombából is. Én most annyi csavart vittem a bevált receptbe, hogy korábban megfőzött füstölt hús levével öntöttem fel nem pedig sima vízzel. Ez a füstölt íz szerintem nagyon jót tett neki. Adag: 2 fő Hozzávalók: 200 g gomba (lehet üveges is amit felhasználás előtt lecsepegtetünk) 1 közepes vöröshagyma 1 ek. füstölt hús zsír 1 tk. füstölt…

A Borrajongó: Tegnap ittam - Hangyál Pincészet PH-Érték 2018

A borvidéki összefogás valamilyen formájára egyre több példát látni itthon az elmúlt években és bár a pannonhalmi kezdeményezésnek nincs akkora visszhangja, mint mondjuk a BalatonBor-nak, azért természetesen érdemes róla megemlékezni. A Pannonhalmi borvidék 6 pincészete vesz részt jelenleg a 2017-ben életre hívott, PH-Érték névre keresztelt együttműködésben (Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pannonhalmi Apátsági Pincészet,…

Balgamagyar: Karanténiskola

Kedd van, írni kellene valamit a blogba, na de miről írjak. A koronáról nem tudok újat mondani, a karanténban meg nem történik semmi. Elkezdtem hát lapozgatni a híreket hátha ihletet kapok,és találtam valami érdekeset amiről a blogban kevés szó esett még, az oktatás. Az index.hu-t olvasgatva kialakult bennem egy kép arról, hogy hogyan is működik a magyar korona távoktatás. Amennyire a vonatkozó cikkekből, blogpostokból meg tudom ítélni,…

Lepcsánkparty: Karantén-desszert

Főzni kell, ha nem tudunk kimenni, akkor is. Jó, ha vannak tartalékok és ilyenkor a maradékokat is nagyon meg kell becsülni. Így született ez a desszert, ami nagy sikert aratott. A hozzávalók: két-három maradék palacsinta /igazából a selejtesek, de most nem volt, aki megegye őket/, maradék házi baracklekvár és ugyancsak kimaradt három tojásfehérje, cukor, vaniliás cukor. Az összeállítás pofonegyszerű: a felcsíkozott palacsintákat összekevertem…

sörfigyelő: Fehér Nyúl RAFA

Illat: Kirobbanóan citromos, citrusos Hab: Szép, sűrű Szín: Homályos, világos citromszínű Ez a RAFA tök kafa. A típusa egy sour IPA. És tényleg az a'. A roppant savanyú íz mellett eltörpül az amúgy nem kevés keserűség, még az is ami bennünk van, hiszen a frissességével feldob. Telt, de laza. Olyan, mint egy zamatos citrom sorbet, felöntve jófajta IPÁ-val és meglágyítva némi laktózzal. A limoncello is könnyen beleképzelhető. Ennyi sav mellett…

Helló Curry!: Pekándiós banánkenyér

És akkor most jöjjön egy igazi, már 3. hete itthon vagyok és kezdek begolyózni süti. Napok óta nézem a konyhában a banánokat, ahogy egyre siralmasabb állapotban vannak. Napok óta tudom, hogy ezt már senki sem fogja megenni, süti lesz belőle. Sőt, kell is az édesség, nagyon kell. Aztán tegnap este egyik kolléganőm az instán posztolta az általa sütött banánkenyeret és ezzel megadta nekem a végső kegyelemdöfést, nem tudtam ma már ettől…

A Két Cica Konyhája: A Bocuse d'Or séfjei az Országos Mentőszolgálatnak és kórházi dolgozóknak főznek

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia az elkövetkező időszakban az Országos Mentőszolgálat Központi Irányítócsoport, a SOTE Sürgősségi Betegellátó és a Fejér megyei Szent György Kórház dolgozóit támogatja naponta friss, meleg étel főzésével és kiszállításával. A METRO támogatásával, a Dining Guide-dal közreműködésben létrehozott projekt március 31-én indul. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjainak jelentős része, sőt még hozzájuk csatlakozó séfek is…

Szivarozok tehát vagyok!: Hogyan szivarozzunk? - 3. Az első szívás (Hideg tesztelés)

Ismert még száraz, nyers, meggyújtás előtti szívásként, vagy hideg tesztelésként is. Sok szivarrajongó szeret egyet kettőt beleszippantani a szivarba még a meggyújtás előtt. Ez elárulja, milyen lesz a szivar meggyújtás után. Például érzékelni fogod a szivar huzatát, rögtön el tudod képzelni milyen füstöt fogsz kapni. Mint a bor zamatjának szaglása, a szivar hideg kóstolása felfedi az aromákat, amelyeket később tapasztalni fogsz. Habár a…

Bátor nyúl konyhája: Csirkemell rozmaringos, barna sörös mártásban bátor nyúl konyhájából.

Csirkemell rozmaringos, barna sörös mártással bátor nyúl konyhájából. Óriási csokor rozmaringot kaptam kedves szomszédasszonyomtól, természetesen már ki is találtam a hozzá illő receptet. Különleges, finom étel, a barna sör kiemeli a rozmaring ízét, a jázmin rízs kiváló köret hozzá. Hozzávalók: 4 adag 50 dkg csirkemell filé, 3 evőkanál vaj, (5 dkg) 1 fej vöröshagyma, 1 ág friss rozmaring, (vagy 1 mokkáskanál szárított), 3 dl sör, só,…

Sörbúvár: Session "IPA"-k - Borsodi Hoppy, Soproni IPA, Szent András Laza Morál

Itt a tavasz és egy szezonnyitó fesztivál, egy jó kis teraszos sörözés helyett otthon gubbasztunk és töltjük föl a FB-re vagy az instára  a nyálcsorgató képeket. Pedig a baksörök, imperial stoutok, DIPA-k helyett itt volna az ideje a könnyedebb sour-oknak, Saisonoknak és Session IPA-knak. A Borsodi a Borsodi Mester óta nem nagyon mutatott be újdonságot a piacon. Idén tavasszal vélhetően ők sem ebben a hangulatban szerették volna bevezetni a…

ÍZcsiklandozó: Csokis túrógombóc

Minden magyar ember evett már túrógombócot, ami igazi klasszikus. Főételként és desszertként is kedvelt, édesen vagy sósan, egyszerű-hagyományosan vagy némiképp felturbózva. Sós változatát már mutattam Nektek itt, ám most egy édes, különleges variációt hoztam. Mivel nem kell hozzá sok alapanyag, kedvelt édesség egy laktató leves után vagy csak úgy, magában. Nálam ami csokis, máris nyerő, így ez a gombóc különösképp az lett! Mutatom, hogyan…

még több találat...