Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

ÍZcsiklandozó: Édes virágsüti...

Az esztendő egyik legszebb ünnepe, amikor az Édesanyákat köszöntjük. Persze minden nap gyönyörű, amit együtt tölthetünk, minden nap ünnep, amikor Velük lehetünk, de május első vasárnapján mindezek mellett különös figyelmet fordítunk rájuk!Most egy nagyon egyszerű, olcsó receptet hoztam, amit kivételesen nagyon részletesen írtam, figyelve arra, hogy kis olvasóim (remélem, hogy fiatalok és kamasz konyhatündérek is követnek) is el tudják készíteni,…

Freedom of cheese: Bodri, a sajtínyenc - A himalájai jak sajt útja a tradíciótól a jutalomfalatig

Ma már szinte minden valamirevaló kutyás tudja, hogy manapság menő churpit adni a kutyádnak. Sokáig rágható, egészséges és nem utolsó sorban laktózmentes. Itthon kutyasajtnak hívják. Azonban ha rászánt úgy két tucat órát egy himalájai repülőútra és ott sajtoznál hamar rájössz, hogy miért is olyan a jakból készült sajt ,amilyen.  Ha most arra kérlek, hogy idézd fel a legkeményebb sajtemléked (és itt a kemény a szó fizikai értelmében, nem pedig a…

Ízvilágom: Áfonya lekvár

Szeretjük Erdélyt. A hangulatot ami ott van, az emberek kedvességét, az életformát ahogyan a havasokban élnek, a finomságokat amiket készítenek. A tájat ami szemet gyönyörködtető. Ezért ehhez a lekvárhoz szükséges áfonyát is Erdélyből hoztuk. Igazi, erdőben szedett áfonya. Ott nagy hagyománya van az áfonya lekvárnak, s persze a pálinkának.  Ezért nem hagyhattuk ki, hogy onnan hozzunk mi is, s ottani alapanyagból készítsük el idehaza a…

Ízvilágom: Gluténmentes extra puha, extra omlós mézeskalács

Talán fura, hogy ilyenkor kerül ki a recept, de ki szerettem volna próbálni meddig marad puha ezekből az összetevőkből a kalács. S jelentem hónapokig. Gluténmentes lisztből, tartósan puha, akár hónapokig puha mézeskalácsot készíteni? Bizony lehetséges. Ez a mézeskalács, még karácsony után hónapokkal is omlós, puha, már - már túl puha is volt. A fém dobozos tárolás kiváló alternatívát jelent a tárolásra.    Hozzávalók: 50 dkg gluténmentes…

Szöszi a konyhában: Canellini főzelék cheddaros csirkefasírttal

A babfőzelék lehet vagy nagyon király kaja, vagy nagyon el is lehet szúrni - vagy lehet ráncfelvarrott verziókat főzni belőle, amik meglepően jók lesznek, mint ez.  Hozzávalók: A főzelékhez: - 5 db konzerv canellini bab (én a Sparban vettem saját márkásat, DM-nek is van amúgy saját canellinije), amúgy ez 1250g fehérbab mennyiségre. - 6 gerezd fokhagyma - 1200 ml víz - 2 db leveskocka - 25g keményítő  - só, bors - 4 db babérlevél - kevés…

Régi és új étkek, mai ízek: Tojásos sonkakrém

Ezt a receptet a húsvéti maradékok felhasználására találtam ki. Szerintem sok háztartásban akad, hogy marad a sűlt húsból, de senki sem kívánja már. Jobbik esetben a család kutyája, rosszabbikban a kuka kapja meg. Egy nagyon finom kencévé át alakítva, garantálom, hogy az utolsó falatig el fog fogyni. Tojás súlya maximum a negyede legyen a maradék húsnak. Újhagyma helyett vöröshagyma, póré, esetleg snidling is kerülhet bele, ami éppen van otthon.…

Régi és új étkek, mai ízek: Rakott lila káposzta

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg darált hús, pirospaprika, 1 ek erős pista, 3 dl passata, 1,5 dl víz, olaj vagy zsír, 20 dkg rizs, 10 dkg kristálycukor, 0,3 dl víz, 1 kg reszelt lila káposzta, 3 db babérlevél, ízlés szerint  őrölt kömény és só, 0,3 dl balzsamecet, 1 nagy pohár tejföl.    A rizst a szokásos módon 2x-es mennyiségű vizzel megpároljuk. A kristálycukrot a vizzel karamelizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a…

Vegetáriánus és vega ételek: Rakott karfiol

·         20 dkg rizs ·         1kg karfiol ·         só ·         fél kávéskanál bors ·         1 evőkanál liszt ·         5 dkg margarin ·         1 kávéskanál szerecsendió ·         4 dl víz, vagy növényi tej ·         olaj ·         1 teáskanál pirospapika  A rizst megfőzzük, a karfiolt is sós vízben megfőzzük fél puhára. Besamel mártást csinálunk: A margarint kis lábasban felolvasztjuk bele tesszük a lisztet, (én réteslisztet…

Anyukám Főzte: Májgombóc leves

Hozzávalók: Leves 2 liter alaplé vagy 2 darab húsleveskocka+víz 4 darab sárgarépa 2 darab fehérrépa petrezselyem só bors Gombóc 15 dkg májkrém 1 tojás 6 dkg zsemlemorzsa Elkészítés: Összekeverjük a májgombóc hozzávalóit (mi majorannás májast szoktunk bekeverni) és félrerakjuk, hogy kicsit összeálljon. Megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk a répákat, majd odatesszük a húslevest, vagy feloldjuk vízben a leveskockákat. Amikor a zöldségek félig…

Csabi Konyhája: BLOCK HOUSE, Berlin

A Block House étteremlánc Hamburgból indult 1968-ban és jelenleg 53 étteremmel büszkélkedhet a franchise Európában, amiből 42 Németországban található. Az étlap központi eleme a steak, de sok más érdekesség is található a kínálatban, nekem pedig az egyik berlini egységben sikerült elkölteni egy igazán pazar vacsorát nemrégiben. Eredetileg nem is terveztem, hogy cikket fogok írni, kivételesen kikapcsoltam a munka üzemmódot, így nem is fotóztam…

Anyukám Főzte: Paradicsomos káposzta

Hozzávalók: 1 fej káposzta 2 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 5 dl sűrített paradicsomsócukorElkészítése:A káposztát ujjnyi szeletekre vágjuk, megmossuk, lesózzuk, majd puhára főzzük. Utána az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, majd felengedjük a sűrített paradicsommal. Amikor ez megvan, ráöntjük a káposztánkra és még együtt főzzük 10 percig. Tálaláskor ízlés szerint ízesíthetjük cukorral. Jó étvágyat!

Freedom of cheese: Sajt és még sajtabb - Sajtkülönlegességek a világból

Bár a világ valódi extremitását csak kevesen tapasztaljuk meg testközelből, mégis sokan izgalmasnak találják informálódni arról, mi a legdrágább, a legérdekesebb, a legkülönlegesebb. Nézzünk most körül a sajtvilágban ezzel az extrém szemüveggel.  Drágán add a sajtod! - A Pule Vajon milyen lehet a világ legdrágább sajtja? És mitől olyan drága? A Pule sajt  a mai Szerbia és Montenegró természetvédelmi területén őshonos szamárnak köszönhető. A…

Helló Curry!: Palak Pulao - Spenótos rizs

De jó is a tavasz, amikor megjelennek a zöldek a kertben. Egy nagy adag sóskát már leszedtem és meg is csináltam, most jött a mángold. És igen, itt most ez a recept nem spenóttal, hanem mángolddal készült. A mángold zöldje spenótként használható, a szára íze hasonlít a spárgához. Amelyik étel spenótból készül, az gyakorlatilag mángold zölddel is készülhet.  Workshopom infói --> indiai élményfőzés Legfrissebb tartalom mindig az…

Freedom of cheese: A sajtos lelke - Gazdák a kiégés peremén

A fenntartható gazdálkodás az agráriumban mostanra szinte unalomig hallott szóösszetétellé vált. Pedig létezik egy olyan szegmense, amelyről keveset beszélünk, mégis a gazdálkodás és agrárium kulcsfontosságú része: ez pedig maga a gazda.  A fenntartható mezőgazdaság szempontjainak biztosan magukban kell foglalniuk a gazdáknak a fenntarthatóságát, vagyis eljött az ideje, hogy ne csupán a gazdaságok hozta irányszámokra vagy hatékonyságra…

Dekantáló: Arany és ezüsteső a Velence-tavi hegyközségben

A Velence-tavi Hegyközség szokásos évi borversenyét Pázmándon rendezték meg. A bírák 17 termelő 92 termékét kóstolhatták meg, és dönthettek a nagy arany, az arany az ezüst és a bronzérmek sorsáról. A versenyre 54 fehér, 11 rozé, 27 vörös bort neveztek. A végeredményt tekintve kiváló mérleget mutattak a Hegyközség borászai, mert 3 nagy arany, 30 arany, 42 ezüst, 15 bronzérmet vihettek haza a gazdák magukkal. Ketten oklevéllel kellett, hogy…

SütiSári: Pál, Kata, Péter, jó reggelt! Kisült-e már Kata szeleted?

A tésztához: 500 g finomliszt            150 g vaj          150 g cukor    3 db tojássárgája       1 csom. sütőpor 5 dl tej         A töltelékhez: 3 dl tej         1 csom. vaníliás cukor    5 dl rum       4ek ribizli lekvár        2ek cukrozatlan kakaópor    100 g porcukor             100 g vaj         A habhoz: 4 db tojásfehérje 200 g porcukor A tészta alapanyagait összegyúrjuk és három részre osztjuk, és egyenként…

Blogkocsma: Avokádóval gazdagított tojásrántotta

Reggelire nagyon megkívántam egy friss tojásrántottát, így elindultam a hozzávalókat begyűjteni. Ezek szerencsére a konyha melletti spejzban vannak, így nem fáradtam el a keresésben :) A tojást a solymári gazdaboltban vettem, mert csodaszép XL-es példányokat árulnak és mindig friss. A spejzban találtam két banán között egy avokádót - nyomásra puha, tehát érett. Ekkor döntöttem, hogy hozzáadom a rántottához, csak nem árt meg neki. A…

Kata konyhája: Brokkolifelfújt Kata konyhájából

Nálunk a brokkoli minden mennyiségben és formában elfogy. Igyekszem változatosan elkészíteni, hogy ne unjon rá a család. Nemrég akadtam egy olyan receptre, amit saját ízlésünkre formálva készítettem el ezt a gyerekeim által csak "brokkolikenyér"-nek nevezett finomságot, amit köretként vagy éppen magában, vacsorára is lehet fogyasztani. Hozzávalók: 1/2 kg brokkoli - előfőzve 5 dkg vaj 5 dkg finomliszt 5 dl tej só+bors 1-2 gerezd…

The Dram Diary - whiskyblog: 161. Fenntarthatóság a skót whisky iparban

A blogon általában kóstolójegyzeteket osztok meg a saját whiskys kalandomból, de ne menjünk el amellett sem, hogy ma van a Föld napja, így álljon itt néhány érdekesség a skót whisky és a fenntarthatóság kapcsolatáról. A skót whiskyipar nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Természetközeliségéből adódóan ezt nagyon jól meg tudják valósítani a lepárlók és az újonnan épülő főzdéknél már a tervezés során fontos szempont a környezettudatosság.…

FruzsiFitt: Diétás Székelykáposzta

Hozzávalók: - 3 nagyobb vöröshagyma - 1 kg csirkemellfilé - 1.5 kg savanyú káposzta - 2 dl fehérbor (száraz) - 600 ml víz - só, fekete bors, piros paprika - olívaolaj + LM/vegán tejföl a tálaláshoz. A hagymát apróra kockáztam, majd kevés olajon megpirítottam. Majd sóztam, borsoztam és pirospaprikáztam a hagymát, miközben az edényt lehúztam a tűzről, majd miután összekevertem a pörköltalapot, jött bele a kicsi kockákra vágott csirkemell,…

még több találat...