Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Anyukám Főzte: Csípős-savanyú leves

Hozzávalók: fél csirkemell2 cm friss gyömbér 2 szál újhagyma 6 evőkanál olaj 2,5 liter alaplé vagy víz+2 leveskocka150g tofu 1/2 üveg befőzött bambuszrügy 2 darab sárgarépa 10 dkg gomba 6 evőkanál szójaszósz 10 evőkanál ecet 6 teáskanál csípőspaprika krém 3 teáskanál só 6 evőkanál cukor 12 evőkanál keményítő 3 tojásElkészítése: Vágjuk vékony csíkokra a csirkemellet, a gyömbért és az újhagymát. Egy lábosba tegyünk olajat, tegyük bele a…

Ínyenc Fenevad: A krumpli a fogyókúra ellensége lenne? Itt az igazság

A fogyni vágyók egyik nagy ellensége a krumpli: sokan, akik belevágnak a diétába, úgy képzelik a fogyókúrát, hogy a natúr húsok mellé csak salátát, esetleg némi rizst fogyaszthatnak. Pedig szó sincs erről: a krumpli kalóriatartalma nem annyira magas, hogy kihúzzuk a fogyasztható ételek listájáról, egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt pedig nem is javasolt így tenni. A krumpli ugyanis kifejezetten egészséges. Amennyire népszerű étel a…

Csabi Konyhája: Fordított almás süti

Korábban már almás és banános verzióban is készítettem tarte tatint, azaz a híres fordított süteményt, aminek az a lényege, hogy a gyümölcs a sütemény elkészítése után a formából kiborítva kerül felülre. Én anno elég megúszósra vettem a figurát és bolti leveles tésztával dolgoztam, most viszont egy elég menő saját tésztát is készítettem hozzá, a végeredmény pedig valami egészen elképesztő lett.  HOZZÁVALÓK  3 alma (gala)220g vaj (82%)300g…

SütiSári: Stanglit gyúrni nagyon jó, sörkorcsolyának ez való

Hozzávalók: 500 g kenyérliszt 25 g élesztő 3 dl tej 1 tk. só 2 kk. kristálycukor 100 g vaj 1 db tojás 100 g reszelt sajt Lekenéshez: 1 db tojás Elkészítése:   A tejet felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 10 percig, hogy felfusson az élesztő. A sót, a liszteket és a vajat összegyúrjuk, végül hozzáadjuk a tojást és a felfutatott élesztőt. Dagasztó géppel kidagasztjuk a tésztát. A tésztát kézzel is…

Fast Food Central: Burger Central #15: ahol a köret a sztár - Simon's Burger

Ugyan a Smashyt övező hype-ot talán sosem érte el a Simon's iránti rajongás, azért elég nagy durral robbant be a köztudatba. Engem viszont többszöri kóstolás után sem a szendvicsük húz vissza időről-időre, hanem a többi termékük. A kínálat nem túl széles, viszont lényegretörő: kapható sima és sajtburger kicsi és normál méretben (utóbbiba két húspogácsa kerül), melyekbe a következő összetevőket válogathatjuk össze: helyi szósz, grillezett…

RozéKacsa: Banános fahéjas zabpalacsinta

Nálunk senki nem szereti az érett banánt magában, ha már sötétebb sárga a héja, akkor már nem igazán fogy el, ha megbarnul, akkor meg pláne az alternatív felhasználás lesz a sorsa. Smoothieba, turmixba tökéletes, a banánkenyér is jó alternatíva, de azért senki sem rajong nálunk. Viszont az amerikai palacsintának álcázott banános zabpalcsinta az nyerő dolog! :) Ha valaki egészséges nasira vágyna, akkor is nagyon tudom ajánlani, gyakorlatilag…

Ízvilágom: Papanas avagy erdélyi túrófánk

Ahogy korábban már említettem szeretjük Erdélyt. S az erdélyi konyhát is.  Ez az édesség is oda köthető, amit a kinn tartózkodásunk óta, havonta minimum egyszer hallok kívánságként. Ezért most elkészült, csak mentes verzióban. Hozzávalók: (8 db fánkhoz, s 8 db golyócskához)  250 g túró (nálam laktózmentes) 2 tk folyékony édesítőszer (vagy 3 ek cukor) 1 nagy vagy 2 kicsi tojás 1 csipet só 1 csipet szódabikarbóna 1 tk vanília aroma 7 ek…

Anyukám Főzte: Ketchupos-sajtos csirkemell rizzsel

Hozzávalók: 1 darab csirkemell 5 dkg sajt ketchup só olaj rizs Elkészítése: Vágjuk fel, sózzuk be a csirkemellet. Közben tegyük oda főni a rizsünket. A besózott csirkemellet, süssük elő - kis olajban mindkét oldalát fehérre sütjük, kérget képezve, hogy a sütőben később ne száradjon ki. Egy tálba tegyünk ketchupot, forgassuk meg benne a hússzeleteket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük be úgy, hogy a húsok tetejére helyezünk egy-egy szelet…

Vegetáriánus és vega ételek: Kókuszos csiga

Tészta 40 dkg liszt 25 dkg margarin 4 darab tojássárgája 20 g élesztő (1 csomag szárított élesztő) fél dl víz 1 tk cukor Töltelék 4 darab tojásfehérje 10 dkg kókuszreszelék 30 dkg cukor   Elkészítés: A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.A lisztet összedolgozzuk a puha margarinnal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és az élesztőt is. Jól…

Ízvilágom: Krumpligombóc leves

Ez is egy régi, ma már úgy mondják retró leves, ami könnyen elkészíthető, laktató, finom, és hús nélküli.  Ezt a levest személy szerint igencsak kedvelem, sokszor készítem.  Annyiban más csupán az enyém, attól amit nagyanyáink készítettek, hogy én rakok bele sárgarépát, ők nem feltétlen tették. Ahány ház, annyi szokás.  Hozzávalók: 2-4  főre 3 db közepes krumpli 1 kis gerezd fokhagyma 1 ek disznózsír 1 tk pirospaprika  Só ízlés…

Ízvilágom: Chia puding epres granolával

A chia magot tartják nyilván, az egyik szuper élelmiszerként. Hazánkban kb 10-15 éve van jelen. Eredetileg az aztékok, maják, inkák eledele volt, így tehát több ezer éve ismert, s sok jó tulajdonsága mellett veszélyes is lehet a vízmegkötő tulajdonsága miatt. 2-3 evőkanál chia mag annyi energiát ad ami ellát egész napra. Innen ered a neve is, melynek jelentése:erő.  Ötször annyi kalciumot tartalmaz mint a tej, s a vastartalma meghaladja a…

ÍZcsiklandozó: Édes virágsüti...

Az esztendő egyik legszebb ünnepe, amikor az Édesanyákat köszöntjük. Persze minden nap gyönyörű, amit együtt tölthetünk, minden nap ünnep, amikor Velük lehetünk, de május első vasárnapján mindezek mellett különös figyelmet fordítunk rájuk!Most egy nagyon egyszerű, olcsó receptet hoztam, amit kivételesen nagyon részletesen írtam, figyelve arra, hogy kis olvasóim (remélem, hogy fiatalok és kamasz konyhatündérek is követnek) is el tudják készíteni,…

Freedom of cheese: Bodri, a sajtínyenc - A himalájai jak sajt útja a tradíciótól a jutalomfalatig

Ma már szinte minden valamirevaló kutyás tudja, hogy manapság menő churpit adni a kutyádnak. Sokáig rágható, egészséges és nem utolsó sorban laktózmentes. Itthon kutyasajtnak hívják. Azonban ha rászánt úgy két tucat órát egy himalájai repülőútra és ott sajtoznál hamar rájössz, hogy miért is olyan a jakból készült sajt ,amilyen.  Ha most arra kérlek, hogy idézd fel a legkeményebb sajtemléked (és itt a kemény a szó fizikai értelmében, nem pedig a…

Ízvilágom: Áfonya lekvár

Szeretjük Erdélyt. A hangulatot ami ott van, az emberek kedvességét, az életformát ahogyan a havasokban élnek, a finomságokat amiket készítenek. A tájat ami szemet gyönyörködtető. Ezért ehhez a lekvárhoz szükséges áfonyát is Erdélyből hoztuk. Igazi, erdőben szedett áfonya. Ott nagy hagyománya van az áfonya lekvárnak, s persze a pálinkának.  Ezért nem hagyhattuk ki, hogy onnan hozzunk mi is, s ottani alapanyagból készítsük el idehaza a…

Ízvilágom: Gluténmentes extra puha, extra omlós mézeskalács

Talán fura, hogy ilyenkor kerül ki a recept, de ki szerettem volna próbálni meddig marad puha ezekből az összetevőkből a kalács. S jelentem hónapokig. Gluténmentes lisztből, tartósan puha, akár hónapokig puha mézeskalácsot készíteni? Bizony lehetséges. Ez a mézeskalács, még karácsony után hónapokkal is omlós, puha, már - már túl puha is volt. A fém dobozos tárolás kiváló alternatívát jelent a tárolásra.    Hozzávalók: 50 dkg gluténmentes…

Szöszi a konyhában: Canellini főzelék cheddaros csirkefasírttal

A babfőzelék lehet vagy nagyon király kaja, vagy nagyon el is lehet szúrni - vagy lehet ráncfelvarrott verziókat főzni belőle, amik meglepően jók lesznek, mint ez.  Hozzávalók: A főzelékhez: - 5 db konzerv canellini bab (én a Sparban vettem saját márkásat, DM-nek is van amúgy saját canellinije), amúgy ez 1250g fehérbab mennyiségre. - 6 gerezd fokhagyma - 1200 ml víz - 2 db leveskocka - 25g keményítő  - só, bors - 4 db babérlevél - kevés…

Régi és új étkek, mai ízek: Tojásos sonkakrém

Ezt a receptet a húsvéti maradékok felhasználására találtam ki. Szerintem sok háztartásban akad, hogy marad a sűlt húsból, de senki sem kívánja már. Jobbik esetben a család kutyája, rosszabbikban a kuka kapja meg. Egy nagyon finom kencévé át alakítva, garantálom, hogy az utolsó falatig el fog fogyni. Tojás súlya maximum a negyede legyen a maradék húsnak. Újhagyma helyett vöröshagyma, póré, esetleg snidling is kerülhet bele, ami éppen van otthon.…

Régi és új étkek, mai ízek: Rakott lila káposzta

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg darált hús, pirospaprika, 1 ek erős pista, 3 dl passata, 1,5 dl víz, olaj vagy zsír, 20 dkg rizs, 10 dkg kristálycukor, 0,3 dl víz, 1 kg reszelt lila káposzta, 3 db babérlevél, ízlés szerint  őrölt kömény és só, 0,3 dl balzsamecet, 1 nagy pohár tejföl.    A rizst a szokásos módon 2x-es mennyiségű vizzel megpároljuk. A kristálycukrot a vizzel karamelizáljuk. A karamellhez hozzáadjuk a…

Vegetáriánus és vega ételek: Rakott karfiol

·         20 dkg rizs ·         1kg karfiol ·         só ·         fél kávéskanál bors ·         1 evőkanál liszt ·         5 dkg margarin ·         1 kávéskanál szerecsendió ·         4 dl víz, vagy növényi tej ·         olaj ·         1 teáskanál pirospapika  A rizst megfőzzük, a karfiolt is sós vízben megfőzzük fél puhára. Besamel mártást csinálunk: A margarint kis lábasban felolvasztjuk bele tesszük a lisztet, (én réteslisztet…

még több találat...