Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Házisáfrány: Kenderkrémes parmezánkeksz

Mielőtt nagyon beleélnéd magad, szeretném előre leszögezni, hogy ez nem egy marihuánás űrsüti receptje lesz, de ettől függetlenül nem fogod megbánni, ha kipróbálod! Szeretek kekszeket sütni, édeset és sósat egyaránt. Az egyetlen oka annak, hogy nem csinálok gyakrabban az, hogy a házi keksz annyival jobb, mint a bolti, hogy az ember ha akarja, ha nem bizony rájár. A kekszek általában vajjal a legfinomabbak, vannak azonban olyan változatok, ahol a…

Artúr gasztro blogja: Étterem: Essencia (2021)

(kép: welovebudapest.com) Honlap/étlap: https://essenciarestaurant.hu/menuÁrfekvés: kb. 12 000 Ft/főKonyha: vegyes A története: A portugál Sabarigo 2015-től volt a Costes Downtown séfje, 2020-ban valósította meg minden séf álmát azzal, hogy saját éttermet nyitott közösen a magyar feleségével, koncepció szerint portugál-magyar ízvilággal. Persze mivel a járvány közepén nyitottak, be is kellett zárniuk egy időre. Nem tudom, mennyire bevett…

Dekantáló: És a (gasztro)komp csak ment és ment

A megérkezés, a felmérés és a keveredés pillanatai a kompon. Így keződött Egy busznyi csapattal - újságírók, turisztikai szakemberek, vendéglátók, borszakírók - érkeztünk meg Szántódra, a komp kikötőbe, ahol élménydús nap és kiváló gasztro élmények vártak ránk. A regisztráció után, aki akart kávét fogyaszthatott, aki akart egy nyelet borral nyithatta a napot. A szemfülesebbek elsétálhattak a komp végébe, ahol a Fenegyerek standja kiváló…

Blogkocsma: Minek nevezzelek?

Megint úgy jártam. Hát, ahogy szoktam. Belefutottam valamibe, ami nem volt rossz, csak éppen úgy gondoltam, én jobban el tudnám készíteni. Aztán persze belevágtam és végeredmény egészen jó lett, csak éppen még a kedves mamája sem ismert volna rá. Na de kezdjük az elején.Eljött augusztus huszadika. "Elsak, elsnők! Alkotmányunk fordulója. Új kenyér, új élet, ööö... Új csadalom! Ünnepeljük birkával! Új kenyér, új búza. Új búza, termékenység.…

Artúr gasztro blogja: Étterem: Inez Bagel Shop (2021)

(kép: welovebudapest.com) Honlap/étlap: https://www.facebook.com/inezbudapest/Árfekvés: kb. 2 000 Ft/főKonyha: amerikai A története: A bagel egy eredetileg vélhetően nyugat-ázsiai étel, amit végül lengyel zsidók juttattak el Amerikába, itt lett felkapott az 1960-as évektől kezdve. Emlékeim szerint Budapesten a 2010-es évek első felében kezdett begyűrűzni a divat, az Inez a Facebook regisztrációjuk alapján 2014-es. A hely: A belvárosban, de…

A bor meg én: Tűzkő Birtok, 7Frankos 2013

Piero Antinori márki az olasz borélet kiemelkedő alakja, aki az egész világon rendelkezik birtokokkal. A bátaapáti birtokot 2000-ben vásárolta meg Jacopo Mazzei márkival. A 170 hektáros birtok közel kétharmadán fehér szőlőt, harmadán kékszőlőt termesztenek. A tolnai Tűzkő birtok válogatás kékfrankosa. Több terület termése, amely14 hónapot töltött hordóban, majd a legjobb hét hordót házasították. Némi szellőztetést kér a bor, de egyértelműen…

Csabi Konyhája: 4. Csabi Konyhája X Retro Burger Party, Budapest

Halihó Burger Fanok! Tudom jól, hogy sokan vártatok már erre a pillanatra és végre elérkezett! Lényegében majdnem pontosan egy év után újra Csabi Konyhája Burger Party a fővárosban! Ehhez pedig egy régi nagy kedvencem és többszörös CSK PARTY társam, a Retro Büfé biztosítja a helyszínt és Jocival rövid tanakodás után hamar ki is találtuk, hogy milyen extravagáns burgerrel is lepjünk meg Benneteket... Már régebben is felmerült, most pedig meg…

VegaLife: Lecsó télire (vegán, olajmentes)

Gyerekkoromban nem voltam egy nagy lecsó kedvelő, de egyszer csak átkattant valami és elkezdtem enni, nagyon megszerettem. Amikor még Magyarországon éltünk, volt fagyasztó ládánk és minden nyáron befőztem lecsót télire. Néhány év kimaradt ebből, mivel fagyasztó ládánk nincs, viszont most már ha autóval megyünk Magyarországra Angliából, akkor mindig hozok ki magyar paprikát, paradicsomot, hagymát, fokhagymát arra a célra, hogy befőzzek finom…

Winelovers: Mikor áldás és mikor átok a botritisz?

A Tokaji borok különlegességét talán senkinek sem kell bemutatni. Nem csupán hazánkban, de világszerte is ismert és elismert borok kerülnek ki a borászok kezei közül évről évre ebből a régióból, ami egyre nagyobb érdeklődésre ad okot mind a turisták, mind a borkedvelők körében. kép forrása: www.istockphoto.com szerző: Pethő Dóra Ha egy bort szeretnél megérteni, akkor mindig sok tényezőt kell vizsgálni, most azonban elsősorban arra szeretnénk…

Jaj, mit főzzek?: Paradicsomos padlizsángombóc

Most, hogy paradicsom is, padlizsán is van még dögivel a piacon, ideje elkészíteni ezt az igazi olaszos komfortkaját.  Nekem már csak azért is itt volt az ideje, mert anyukám épp nálam időzik, és ez az egyik kedvence. Ha megkérdezem, mit enne, szinte biztos, hogy ezt kéri. Esetleg sütőtöklevest, de arról majd máskor. Ebben az ételben az az időspórolás, hogy egy főzéssel (és egy mosogatással) megvan a másnapi ebéd is, ami bedobozolva akár az…

Lepcsánkparty: Malackaraj

A malackarajról először is a régi, közkedvelt gasztroblog jut az eszembe, legendás vitáival és kommentelőivel - néhányukkal még ma is lehet itt-ott találkozni. Valamikor én is ott kaptam ihletet a gasztrobloggerkedéshez... De ez a mostani malackaraj egy kézzelfogható, valós dolog. Annyira jól sikerült  - immár másodszor készítve, hogy rögtön szeretném megosztani kedves olvasóinkkal az elkészítés módját.  A zsenge egész malackarajt /kb. 80-100…

Artúr gasztro blogja: Étterem: Halkakas (2021)

(kép: lonelyplanet.com) Honlap/étlap: https://www.halkakas.hu/Árfekvés: kb. 7 000 Ft/főKonyha: vegyes A története: Az első halas helyek egyike volt 2012-es nyitásakor nem véletlenül; a marketingesből vendéglátóssá átvedlett tulaj épp a minőségi halas helyek hiánya miatt vágott bele. És nem csupán a minőséget tűzték ki célnak, hanem azt is, hogy csak magyar haltenyésztőktől vásárolnak, szóval épp azt teszik, amit minden vállalkozónak…

Fast Food Central: Sós, édes és savanyú ízek találkoznak a Cruncy-ban!

Hiszen itt a magyar csirkés lánc legújabb szendvicse, a Marokkói Citrom Sandwich, ami ezúttal is néhány igencsak kellemes extrával dobja fel a remek panírban sülő csirkehúst! A nem is olyan régóta már két budapesti egységgel büszkélkedhető Crunchy legújabb dobása mindössze négy összetevőből áll, azok azonban mind izgalmasan hangzanak: itt van ugye a ropogós bundában sült csirkecomb vagy mell, amit ezúttal marokkói citromos majonéz támogat…

Városi konyha: Lekváros boller

Zsömle norvég módra lekvárral töltve. Még a korábbi munkahelyemnek köszönhetően jártam Norvégiában. Az ott töltött egy hét alatt azonban egyszer sem találkoztam a bollerrel. Igaz, úgy mentem ki, hogy egy hétig csak halat és tengeri herkentyűket fogok enni, ezért a pékárukra nem fordítottam nagy figyelmet. Mondjuk sem a szálloda, sem az irodaház ételkínálata nem támogatta, hogy a neves északi péksütiket kóstolgassam. A halas tervemhez azonban…

esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog: 1 Bor 1 Vers

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, aminek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban. Idén 6 Szent György-hegyi borra kerültek fel a verses címkék, tételenként 300 darabra – kis tételekről van szó, a választott termelők is igyekeztek valami…

Ínyenc Fenevad: Nem voltunk maradéktalanul elégedettek a Rudas fürdő éttermével

Nyár végén látogattam el az ország egyik legpatinásabb fürdőjébe, és ha már arra jártam, az éttermet is leteszteltem. Az ételekkel kifejezetten elégedett voltam, mégis keserű szájízzel álltam fel az asztaltól.  Gyógyfürdőbe általában nem az étterem miatt megyünk. Ha mégis ott ebédelünk, akkor nem a gasztronómia csúcsát várjuk. Ehhez képest azért valamilyen szinten kivétel a főváros néhány messze földön (európain mindenképpen) ismert fürdője,…

Tejturmix: Sajtos-fokhagymás majomkenyér

Pihe-puha lapos kenyér, lekenve fokhagymás mézzel és sajttal megtömve. Ugyan a majomkenyérben az a jó, hogy könnyen megosztható másokkal, de senki sem fog elítélni ha félrevonulsz az egésszel. Én megértem! 4 főre A tésztához: 1 db tojás 20 g kristálycukor 3 g instant élesztő 200 g liszt 3 g só 80 g langyos tej 30 g puha vaj Egy tálkában habarjuk el a tojást és tegyünk félre belőle két teáskanállal. A többit pedig keverjük össze a…

Szöszi a konyhában: Viszlát nyár: még egy finom lecsó

Simán kijelenthetjük, nálunk nyáron azért majdnem minden héten került az asztalra lecsó, gyorsan megvan, nem kell hozzá sok minden és mindenki szereti. (Már én is, mert 18 éves koromig rá sem bírtam nézni - na jó az se most volt) Nálunk a klasszikus recept jön be leginkább, semmi rizs, tarhonya vagy tojás, hozzáteszem, semmi baj azzal, ha valaki így fogyasztja, mi megmaradtunk azoknál az alapoknál, amiket otthon láttunk. Hozzávalók:  -70-80 dkg…

Gasztrorégész: A most megszűnő Kárpátia étterem első tulaja ült börtönben

6 hónapot kapott Károlyi László és társa 1941-ben egy manapság elképzelhetetlennek tűnő ügy miatt. Címlapkép: Színházi Élet / arcanum.hu Károlyi Lászlót és tulajdonos- valamint tettestársát, Tauszig Ferencet (más források szerint: Taussig, Tausszig) 1941-ben 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A történet maga közvetve jóval korábban, egészen pontosan 1939 szeptemberében, a második világháború előestéjén kezdődött, amikor…

Mit egyek ma egyáltalán? Anti gasztro blog: Tojásos lecsó rösztivel

Ezt még nem csináltam eddig. Már mint a lecsót. Én a tojásosat preferálom, bár mindegyiket szívesen fogyasztom, ha valaki főz nekem. Elhatároztam,  hogy  elkészítem, hiszen ehhez sem kell sok tudás,  szinte elronthatatlan. Kedvenc mentorom Bé is biztatott. Gondolkodtam, hogy mit készítsek mellé, mivel régebben kenyeret ettem hozzá, de most ezt nem akartam. Volt a fagyasztóban röszti , amit csak meg kellett sütnöm sütőben. Gondoltam jó lesz, meg…

még több találat...