Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

AI CHEF: Kókuszos-karibi garnélasaláta

A karibi konyha a szabadság és a napfény íze. Minden falatban ott van a tenger sója, a friss gyümölcsök édessége és a fűszerek lüktető ritmusa. Ez az étel éppen ilyen hangulatot hoz a tányérra: egzotikus, friss és meglepően harmonikus. A kókusz finom édessége, a mangó zamata és a lime frissessége tökéletes egyensúlyt teremt, miközben a garnéla selymes húsa megadja a fogás könnyed eleganciáját. Igazi nyáridéző étel, még akkor is, ha odakint már…

SütiSári: Almaszezon miatt került ide, ez a finom, omlós almáspite

Hozzávalók a tésztához: 225 g liszt 1 csipet só 6 g sütőpor 75 g kristálycukor 125 g vaj 1 db tojás A töltelékhez: 1 kg alma 2 teáskanál fahéj 2 teáskanál citromlé 100 g darált dió 100 g kristálycukor Elkészítés: A lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és a száraz hozzávalókkal elmorzsoljuk. Beleütjük a tojást, majd az egészet tésztává gyúrjuk. A tésztát 30 percre hűtőbe…

Csabi Konyhája: Lisztmentes túrós-szilvás süti

Korábban már próbálkoztam pudingos sütivel, mármint olyan módon, hogy a puding port csak hozzá kellett keverni a masszához, hát maradjunk annyiban, hogy nem sikerült valami túl jól. Persze nem hagyott nyugodni a dolog és tervben volt, hogy majd valamikor újra megpróbálom. Már nem is igazán emlékszem, hogy annak idején mi is volt a metódus, most viszont újra meghozta a kedvemet egy a neten szembejövő recept, amit azért itt-ott megvariáltam és…

The Dram Diary - whiskyblog: 191. Mit tudnak a magyar hordók? – különböző magyar boroshordós érlelések körképe

A skót single maltokat sokféle hordóban érlelik vagy finishelik. A különböző boroshordók is népszerűek, köztük a magyar desszertbor, a Tokaji Aszú hordója is. Nemrég jelent meg a Benromach Hungary Exclusive kiadása a magyar piacra, de mielőtt még kilyukadunk oda, nézzünk meg öt Tokajis / magyar boros érlelést vagy utóérlelést! Bár azt írtam, hogy a boroshordók népszerűek, a Tokaji hordóról ezt azért így nem jelenteném ki. Nehéz vele dolgozni,…

A Két Cica Konyhája: Díjnyertes kortárs olasz filmekkel közeleg a 23. Olasz Filmfesztivál

Vermiglio – A hegy menyasszonya Díjnyertes kortárs olasz filmekkel közeleg a 23. Olasz Filmfesztivál November 7-15. között lesz a MittelCinemaFest 2025 Közeleg a 23. MittelCinemaFest, ahol november 7-15. között 11 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség a budapesti Puskin és Tabán moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényét, a 23. Olasz Filmfesztivált Mario Martone a…

A Két Cica Konyhája: 5 pillér, amelyre Pesti István a Platán Gourmet éttermet felépítette

Hogyan épül fel Magyarország egyetlen vidéki kétcsillagos étterme? 5 pillér, amelyre Pesti István a Platán Gourmet éttermet felépítette, felhelyezve ezzel Tatát a nemzetközi gasztronómia térképére Az elmúlt napokban a Platán Tata csapata újabb mérföldkőhöz érkezett: a Platán Udvarház elnyerte az 1 MICHELIN Key elismerést, így a Platán Tata immár három egysége – a Platán Gourmet Étterem (2 Michelin-csillag), a Platán Bisztró (Bib Gourmand) és az…

A Két Cica Konyhája: „Ezeket a srácokat már nem lehet egy helyben tartani ilyen hosszan”

Promóció - változtatás nélkül közölve Dr. Andrejszki Richárd szakértői elemzése az idei fesztiválszezonról   Az idei hazai fesztiválszezon világosan megmutatta: a látogatói szokások és a fogyasztás radikálisan változnak. Andrejszki Richárd, a Chef Market Zrt. vezérigazgatója – aki a fesztiválokon jelen lévő vendéglátóegységek egyik legnagyobb beszállítójaként első kézből látja a trendeket – részletesen értékeli a piac átalakulását, a…

Anyukám Főzte: Sült kacsacomb édesburgonyával és dinsztelt lilakáposztával

Hozzávalók:2 db kacsacomb1 db nagyobb édesburgonya1 kg lilakáposzta1 fej vöröshagyma1 db almasóegész köménymagecetkacsazsír Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük, a felszeletelt, lesózott, kicsavart káposztát rátesszük, majd fűszerezzük (kömény, bors - ízlés szerint).Hozzátesszük még a reszelt almát, jól összekeverjük, ha szükséges akkor adunk hozzá pici vizet, majd amikor megpuhult ráteszünk az 1-2 evőkanál ecetet. A kacsacombot…

KönyvParfé: Jonas Karlsson: Esőisten – Kedvcsináló idézetek

Mi történik, ha egy rozsdás kerti csap hirtelen esőt fakaszt? Jonas Karlsson Erőisten című, új regénye erre a kérdésre keresi a választ, miközben egy gyászoló, nyugdíjas rendező történetén keresztül, a mágikus realizmus eszközeivel mesél nekünk az élet dolgairól. Tartsatok két bloggerünkkel ennek a hangulatos kötetnek a miniturnéjára, válaszoljatok a kérdésekre és nyerjétek meg az Athenaeum Kiadó által felajánlott példányt! KEDVCSINÁLÓ…

Régi és új étkek, mai ízek: Anikó szelet

Mostanában nem készült sütemény az oldalunkra, de jelentem ezennel ennek vége. Elmúltak a meleg nyári napok, van kedv újra mozogni, mert ebben az időben könnyebb, így jelentkezünk majd sütikkel. Többynire diabetikus módon készítve, de mellette ott lesznek a hagymányos módon készítés receptjei is. Hozzávalók: Tészta: 30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt vagy 30 dkg BL 50 5 db tojás 4,5 dkg 4:1-ben édesítő vagy 17 dkg kristálycukor 1 dl…

Régi és új étkek, mai ízek: Fügés-rozmaringos csirkecomb

Édes fogás egészségesen, fűszeresen. A füge bele tud passzolni ebbe a felsorolásba, így is tesz ebben az ételben. Sajnoos fügebokrunk, fánk nincs, de mindig akad segítség, most köszönjük mindezt párom kolléganőjének, a füge Tőle érkezett. Hozzávalók: 12 db csirke felsőcomb 2 ág rozmaring 12 szem füge só, frissen őrölt bors 4 gerezd fokhagyma 2 ek olívaolaj A húst egy nappal az elkészítést megelőzően pácoljuk sóval, a reszelt…

Csabi Konyhája: SAJTOS-SÜTŐTÖKÖS PIZZALEPÉNY a Don Pepe októberi újdonsága

Októberben mi más is lehetne az egyik főszereplő a Don Pepe havi újdonságainál, mint a sütőtök. Azért túl messzire nem lett engedve az a bizonyos fantázia a sajtos-sütőtökös pizzalepény (3290.-) esetében, azért egy korrekt összeállítást ígért előzetesen. Szokás szerint a békásmegyeri étteremből rendeltem. A dobozt kinyitva korrekt látvány fogadott, bekukucskálva a két tésztaréteg közé is minden a helyén volt, illetve minden hozzávaló…

AI CHEF: Pumpkin spice sütőtökkrémleves pörkölt pekándióval és juharszirupos karamellel

A sütőtökkrémleves már önmagában is az ősz egyik legnagyobb kényeztetése, de ha egy csipetnyi pumpkin spice kerül bele, az illata és íze egyenesen ünneppé változtatja a napot. Ez a recept a klasszikus őszi komfortételek új szintje: a selymes, fűszeres levesben a sütőtök természetes édessége találkozik a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió aromáival. A tetejére ropogósra karamellizált pekándió és juharszirup kerül, ami tökéletesen egyensúlyozza a…

FANAN Hummus: 4 nap, sok program – Készülj FANAN hummuszokkal a hosszú hétvégére!

Jön a négynapos pihenő és vele a közös étkezések ideje. Kezdjük a jó hírrel: az 500 g-os natúr FANAN hummusz akciósan kapható a SPAR üzletekben október 22–29. között. Ez a családi kiszerelés pont a hosszú hétvégére való: egyetlen doboz, és megvan az alap a reggelikhez, uzsonnákhoz, vendégváráshoz és az útra csomagolt szendvicsekhez. A FANAN hummusz hagyományos recept alapján készül, növényi alapú, mégis mindenki megtalálhatja benne a kedvencét;…

Régi és új étkek, mai ízek: Mustármártás

Blogunk és hasonló nevű facebook-csoportunk mottója többek között, hogy a régi ételek receptje ne felejtődjön el, illetve mostani konyatechnikával tartsuk életben ezeket a remek recepteket. Egy régi szakácskönyvben találtam erre a gyöngyszemre. Azoknak szól, akik nem szeretik a majonézt, vagy egy új ízre vágynak. Tökéletes salátákhoz, rántott ételekhez. Legnagyobb előnye, hogy hamar kész van és minden megtalálható otthon hozzá.   Elkészítés:…

Régi és új étkek, mai ízek: Tanzániai banános curry

Akik ismernek minket, ők jól tudják, hogy az egzotikus konyhát is nagyon szeretjük. A főzőbanán viszonylag nehezen beszerezhető, de érdemes  kipróbálni ezt a Kelet-Afrikai ételt, ami felvonultatja a helyben termesztett fúszerek bőségét. A főzőbanánt helyettesíthetjűk éretlen banánnal.  Én nem szeretem a koriander zöldjének ízét, viszont ebben az ételben nem passzolna bele a petrezselyem. Az ilyen jellegű ételeket wokban vagy magas falú…

Régi és új étkek, mai ízek: Gránátalmalikőr

Aki szereti a gasztro ajándékot, annak biztosan remek karácsonyi ötlet lehet, de kitűnő vendégek fogadásakor is. Ha most elkészíted, akkor karácsonyra kész is lesz. Nics sok munka vele, fél liter lesz belőle.   Hozzávalók: 1 nagyobb gránátalma, 1 vaníliarúd. 1 rúd fahéj. 4 szem kardamom, 15 dkg barna kandiscukor, 3,5 dl barna rum.   Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, celofánnal és kupakkal lefedjük. Naponta…

The Dram Diary - whiskyblog: 190. Whisky Show Budapest 2025 - privát értékelés

Egyhetes skóciai tartózkodásból szinte beesve érkeztem az idei budapesti Whisky Showra, így különösebben nem voltak nagy terveim. Ami biztosnak látsztott, hogy beülök egy Arran masterclassra - az idei kínálatból ezt választottam a lepárló 30. évfordulója okán, hiszen tudtam, hogy egy 28 éves single caskot is fogunk kóstolni. A másik tervem pedig az volt, hogy üdvözlöm a régi kollegákat és iparági ismerősöket, hiszen nekem a Whisky Show az a…

Régi és új étkek, mai ízek: Vegán gofriburger gombafasírttal

Sajnos az időjárás rossz. Sokan azt gondolják a szép napos idő jó, de szomjazik a természet és a föld különösen. Ilyenkor már sok gombát szoktunk szedni, most esély sincs, így bolti gombából készült az étel. Hozzávalók a fasírthoz: 30 dkg gomba 10 dkg főtt rizs 3 dkg zsemlemorzsa só frissen őrölt bors fűszerpaprika fokhagyma granulátum 1 tojás 7 dkg dió 2 ek olívaolaj Egy késes betétű robotgépben külön-külön felaprítjuk a gombát…

még több találat...