Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Íz dömping: Kókuszos kocka tej - glutén - és cukormentesen. Ünnepi süteményeink 1.

Sok családhoz hasonlóan a hosszú, kényszerű távollét után újból összeült a családunk, hogy együtt tölthessünk egy szép, napos nyári délutánt, ahonan a régi családi kedvenc fogások és sütemények sem hiányozhattak. Egyik nagy ünnepi süteményünk a kókuszos kocka (sok magyar családhoz hasonlóan!). Persze itt is átírva, mert nemcsak a glutén - és tejmentességre kellett figyelnem, hanem édesanyám egy másik ételérzékenységére is; a kakaó pótlására. Így…

Régi és új étkek, mai ízek: Rózsalikőr

Amíg Budapesten laktunk sokat vásároltunk arab árusoknál. Ott mindig volt rózsából készült üdítő és rózsaszirom lekvár is. Ez a 2 dolog biztosan a kosaramban landolt. Most, hogy vidéki városban lakunk van egy kis kertem, tele virággal és persze az illatos rózsákkal.eszembe jutott hogy milyen remek frissítő volt az üdítő, ennek apropóján készült el a likőr is. 3 lépésben készül, de szinte semmi munka nincs vele és máris kész lesz! Én többfajta…

Ínyenc Fenevad: Évek óta a vendéglátásban dolgoztak, de a koronavírus miatt feladták

Az elmúlt időszakban rengeteg hír, cikk, tudósítás, podcast szólt a vírusról különböző megközelítésben. Repkedtek a számok a válsággal és munkájukat elvesztett emberekkel kapcsolatban, de legfőképpen az áldozatokról és fertőzésszámról. Most a járvány által legsúlyosabban érintett szektor két szereplőjének kezébe adjuk a “mikrofont”, és megkérdezzük, ők hogy élték meg az elmúlt időszakot.  Aggódva figyelték a világot 2020 elején. Aztán…

5 hozzávaló: “Áfonyás vanilíás muffin” smoothie

Szeretem a sütiket, bár a lelkiismeretem mindig közbeszól... Ezért próbálok ilyen megoldásokat találni: valami, ami olyan mintha, de azért a reggel mégsem bűntudattal indul. A korábbi "EHETÜNK SÜTIT REGGELIRE?" posztomat is szerettétek, ezért gondoltam megörvendeztetlek benneteket egy újabb sütis recepttel!  Szóval ezt a #sütiízűsmoothie-t egy vaníliás áfonyás muffin ihlette, ami mandulaliszttel és zabpehelyliszttel készült!  “Áfonyás…

5 hozzávaló: CSOKIS CHIA PUDING 5 hozzávalóból

Szeretem az olyan recepteket, amik évszaktól függetlenül használhatak. Ilyen például a csokis chia pudingom, amit nem csak azért szeretek mert bármilyen idénygyümölccsel feldobható, hanem azért is, mert este 10 perc elkészíteni. S reggel már csak a gyümölcsöt kell rátenni és ehetem is. CSOKIS CHIA PUDING Elkészítés idő: 10 perc + egy este pihenés Hozzávalók (2 személyre):- 1 evőkanál kakaópor (!cukrozatlan)- 2 evőkanál stevia- 1…

Szeretem a pulykát: Sült hús vitaminsalátával 

Sült hús vitaminsalátával  Hozzávalók: 50 dkg pulykamell vékony csíkokra vágva olaj só továbbá: 20 dkg zöldborsó 2 sárgarépa 2-4 evőkanál majonéz 2-4 evőkanál tejföl 1 evőkanál mustár pár csepp citromlé a tálaláshoz: friss saláta, frissen őrölt bors A megtisztított sárgarépát kisebb darabokra vágjuk és sós vízben pár perc alatt puhára főzzük. Kiszedjük a vízből, félretesszük. A vízben 5 percig főzzük a zöldborsót, kiszedjük,…

Városi konyha: Corzetti sonkával, sajttal

Magyar-olasz jó barátság a tányéron. Néhány hete vásárolni voltunk és megláttam az egyik polcon egy zacskós tésztaételt. Tudjátok, amit hideg vízzel el kell keverni, felforralni, letakarni, majd 20 perc múlva ehető is. Sonkás-sajtos tészta volt. Mivel persze éhesen indultam útnak (tudom, éhesen sosem vásárolunk, de hát ezt az esetek 90%-ban nem sikerül összehoznom), erős késztetést éreztem arra, hogy az a zacskó a kosaramban landoljon, mert…

Szöszi a konyhában: Babos korianderes csirkeragu

Nálunk azok az ételek, amik kicsit is mexikói ízvilágra hajaznak általában nagy sikert aratnak, így mindig van otthon vörösbab, kaliforniai paprika, megfelelő fűszerek és koriander is. A praktikum jegyében szerencsés, ha nem tart tovább fél-háromnegyed óránál az étel reprezentálása, szerencsére ez is ebbe a kategóriába esik! Köretnek lehet mellé tortillát sütni, de rizzsel vagy zöldésgekkel is tökéletes párosítás. Hozzávalók: - 600 g…

sörfigyelő: Cortes Muscat

Illat: élénk édes fehérboros, nem igazán emlékeztet sörre Hab: nem tudom, mert jegesre hűtöttem Szín: fehérbor színű, teljesen szűrt A Cortes sima és tequilás sörét én egyáltalán nem tartom rossz vételnek, pláne amikor 180 Ft körülre van leakciózva a Pennyben. Még mindig sokkal jobbak, mint a magyar nagyüzemiek alapsörei. Rizs ide, kukorica oda. Pedig ugye, Van Pur. A Cortes a világtrendekre felülve egy teljesen új kategóriával próbálkozik be…

Külvárosi konyha: Kékülő tinóruk a kosaramban

Visszamentem megnézni a múltkori pufit. Általánosságban elmondható, hogy ha változékony, vagy céklatinórut találok, akkor egy héttel lemaradtam a vargányahullámról. A múlt héten szedtünk is jó néhány vargányát. Ezúttal egyetlen fiatal vargányával és egy pár idősebbel futottam össze. Az egyik kalapja meglepően jó állapotban volt, így azt el lehetett hozni. Tehát a pufi. Egy hét alatt szépen megnőtt, lett is vagy húsz deka. Ki is derült róla,…

Csabi Konyhája: Házi készítésű húsos burek

Egyik legnagyobb kedvenceim közé tartozik a burek és talán kissé meglepő módon, de életem legjobbját körülbelül 20 évvel ezelőtt Békéscsabán ettem egy olyan látványpékségben, ahol ha minden igaz szerb pékek dolgoztak, így aztán nem véletlen, hogy valami egészen fantasztikusan kiváló volt a burek állandó jelleggel. Azóta se ettem hozzá foghatót idehaza, maximum Szerbiában volt szerencsém hasonló élményt átélni. Régi vágyam volt, hogy egyszer én…

Blogkocsma: Ízes, szaftos sültcsirke krumplival

Kicsilyányék jönnek vasárnap ebédre! A sült csirke biztos nyerő, a krumplit rajta kívül mindenki szereti, de neki jó valami saláta is köretnek. Feleségem főzött egy korhelylevest és kavart egy szép coleslaw-t. Én meg a csirke ízesítésével voltam elfoglalva. A csirkének nagyon jót tesz egy sós páclé: még a legiztelenebb baromfit is szaftossá és ízessé tesz, valamint leegyszerűsíti a füszerek bevitelét a madár húsába. Így aztán még szombaton…

Pasztellbarokk: Divina Gasztronapló: Chipsek, salsa, guacamole, tálald babos salátával!

A Divina Gasztronaplóm mai részében ismét a chipseké a főszerep. Talán emlékeztek, hogy volt már egy chipses poszt (katt ide!), amelyben 3 chipset (burgonya, zöldséges ízesítésű burgonya és 100%-ban zöldség) próbáltam ki házi mártogatósokkal. A zöldséges volnal után jöjjön most egy barbecue-mexikói mix újabb 3 chipsszel, egy paradicsomos salsával, egy szuper krémes guacamoléval és egy gyorsan összedobható babos-csicseris…

Pesztó: Antipasto italiano

A férjemmel elhatároztuk, hogy ha a jövőben családi összejöveteleket tartunk, akkor mindig lesz egy témája. Erre engem már korábban a Spotify Cooking & Dining lejátszási listái is megichlettek a Café Cubano, Nordic Bakery, Spanish Tapas Bar, stb listáival. Szeretek ilyenekre főzni.A legutóbb apósom szülinapja volt nálunk ünnepelve és az olasz konyhát választottuk.Volt előétel és két féle főétel. Most az előételnek hoztam el a receptjét, bár…

ÍZcsiklandozó: Paradicsomos húsgombóc és töltött paprika

Ami a téli ételek között a töltött káposzta, az a nyáriak közt minden bizonnyal a paradicsomos húsgombóc és vele együtt a töltött paprika. Szerintem kevés olyan magyar háztartás létezik, ahol ezek az ételek nem jellemzőek az említett évszakokban. Nincs is finomabb egy forró nyári napon a hűvös és selymes paradicsomszósznál, ami lágyan öleli át édeskés-savanykás ízével a húsgombóckákat, vagy épp az illatos paprikába burkolt tölteléket. A kettő…

Pesztó: Dutch Baby Pizza

A Dutch Baby egy a palacsinta tésztához hasonlító, könnyű, légies tészta. Lehet sósan és édesen is készíteni. Én most egy pizzásat hoztam. Nekem nagy mértékben tejfehérje érkényiségem van, így kerülöm a tejtermékeket, tejből általában zabtejet szoktam venni. Sajtokból pedig növényi sajtokat szoktam enni. Szerencsére van már több féle ízű és állagú, az egyik kedvencem a mozzarellás, itt is azt használtam. De bármivel működik. Hozzávalók 2…

sörfigyelő: Stone Go To IPA

Illat: gyümölcsös, session Hab: masszív Szín: narancsos arany  Az eddig kóstolt sessionokhöz képest ez a leggyümölcsösebb. Összeszedve az ízjegyeket az jön ki, hogy ez a 'sima' Stone IPA session verziója, mégpedig a session karakter éppen csak annyira mutatva, hogy az íz valamennyivel frissebb legyen. Tehát a barack és a trópusi koktélhoz a citrom mellé a dinnyét is oda lehet képzelni és itt is előkerül a gyantás íz a végére, azaz az alap…

Külvárosi konyha: Szombati piaci bevásárlás

Igazán örömteli, mikor ismét lehet, és érdemes kilóra venni a hagymát. Nem kell válogatni, nyomogatni meg forgatni, hogy melyik üreges, vagy fonnyadt. Azt hiszem, a mizuna saláták a végüket járják. A sárga virág lebuktatja. Ja, hát van levendula is. Annak, aki szereti. Én szívesen hazahozom, csak ne kelljen szagolgatni. A rókagomba sokkal érdekesebb piaci áru. Elindul még egy tétel kovászos uborka, a fekete cseresznyékkel clafoutis készül.…

még több találat...