Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Dekantáló: Dominium: rövid múlt, biztató jelen, és a szép jövő ígérete!

Dani mutatja az irányt. Ismerve borait, munkáját, az irány jó! Farkasmály. Vannak itt régi – köztük néhány még ma is működő – pincék a soron, egy szálloda, egy panzió, néhány kert, szőlők sokasága és ennyi. Mégis érdekes, izgalmas. Mert itt található az igényesen épített, berendezett Dominium panzió, pincével, kiváló borokkal. A Gyöngyösről Mátrafüred felé „siető” kisvasút is megáll itt. Gyöngyös, Füred, Kékestető, Galyatető, Parád mind a…

Dekantáló: Háromnapnyi bűbáj az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Kiváló tokaji borokkal, különleges gasztrokínálattal, ingyenes koncertekkel és számos egyéb színes programmal érkezik a Tarcali Bűbájos Hétvégék következő állomása augusztus 20-22. között, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében. „Boszorkányok márpedig nincsenek” – iktatta törvénybe Könyves Kálmán 1100-ban az egyik legtündéribb tokaj-hegyaljai faluban, Tarcalon. Szűk ezer esztendővel később is még…

Ínyenc Fenevad: Kivonul Magyarországról az egyik legkedveltebb kávézólánc

Szomorú hír a kávéimádóknak, hogy az egyik közkedvelt márka kivonul Magyarországról, 2021. július 23-án az összes Costa Coffee bezárta kapuját. "Az utca embere számára a Costa Coffee logo látványa egy kellemes kávéházi hangulatot idéz fel. A Costa Coffee kávéházi hangulata, érzékszerveinkre ható jó hatása, a kedvesség, a kávéitalok minősége, mind elég motiváló, hogy aki egyszer betért, visszatérjen.Ezt a hangulatot Magyarországon – 2011-ben –…

Artúr gasztro blogja: Recept: igénytelen krumplifőzelék

Az átlagember a konyhai karrierjét a koleszban kezdi, amikor megtanulja kibontani a sertésmájkrémkonzervet, és rájön, hogy kéne egy kés is még. Aztán jönnek a további evolúciós lépcsőfokok az instant levestől a pizzarendelésen át az első valóban főzött ételig, ami valószínűleg a főtt tojás. Végül az ember a saját ízlésének megfelelően egyre kifinomultabb módszerekkel tökéletesíti a főztjét, hogy az unokák egykor majd csorgó nyállal emlékezzenek…

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban: Végre valami pozitivum - A Szűcs Fogadója

A Szadán található étterem igen közkedvelt, nem csak a környékbelieknek. Ide nem ajánlatos asztalfoglalás nélkül beállítani.Ez felállított egy mércét is, amit - ahogy lentebb olvasható - meg is ugrott az étterem. Már a kihozott somlói is biztató volt: akkora az adag, ami elvárható egy záró fogástól. A csokiöntet sötét és érezhetően étcsokis. Jó pont. A hab tömény, arányos mennyiségű és szintén nem édes, nem látott "hozzáadott cukrot". Bár a…

esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog: Az Egri Rozé aranyérme a világbajnokságon

A franciaországi Cannes-ban idén nyáron nemcsak a filmcsillagok ragyognak, hanem az Ostoros Családi Pincészet Egri Rozéja is. 2004 óta itt rendezik meg ugyanis minden évben a világ legnagyobb, kifejezetten rozéknak szóló világversenyét, a Mondial du Rosét, ahol az Ostoros 2020-as évjáratú Egri Rozé bora arany minősítést szerzett. Kép: Busák Attila Azért is jelentős ez a díj – nemcsak a pincészetnek, de az Egri borvidéknek is –, mert a világ…

Csabi Konyhája: Kakukkfüves rozé kacsamell rebarbarás bulgurral

Régen sütöttem már kacsát és ugyan egy ideje kacérkodtam a gondolattal, viszont sehogy se jött az ihlet, hogy milyen köretet csináljak mellé. Aztán egyszer csak bevillant, hogy valami igazán ütős ízvilágú körítést fogok csinálni rebarbarával a főszerepben! Hamar ki is találtam az egész receptet, a végeredményt viszont még én magam is rendkívül izgatottan vártam, hogy vajon a valóságban mennyire fog jól működni ez a nem mindennapi…

Artúr gasztro blogja: NaturAqua Emotion

Nem új a termékcsalád és nem is azért írok róla, mert kiemelkedően jó agy rossz lenne, de van egy pozitív vonása, amit jónak tartok. De előbb kezdjük azzal, hogy a NaturAqua forrása Zalaszentgróton van, ahol az 1990-es évek végén tártak fel forrásvizet. 2002 óta gyártja itt ásványvizét a Coca Cola. Nem tudom mikor indult az Emotion termékcsalád, ami az ásványvizet kombinálja két ízzel. Legutóbbi változat idén nyáron jelent meg, ekkor figyeltem…

A fickó fakanállal: Kamo – a padlizsánok királynője

A kertemben megfordult padlizsánokról szerettem volna írni, de úgy érzem, hogy nem vehetem egy kalap alá a többi padlizsánnal ezt a Japán különlegességet a Kamo-t. Autós hasonlattal úgy lehet elképzelni, ha egy normál jó padlizsán mondjuk a Mercedes akkor a Kamo a Rolls Roys vagy Mclaren - kinek mi tetszik. :D A Kamonasu-t Japánban tradicionálisan Kamigamo-ban Kyoto északi régiójában termelik, nevét a Kamo folyóról kapta. Fő szezonja a…

sörfigyelő: Pardubicky Brigand

Illat: száraz, komlós-malátás Hab: kemény Szín: narancsos óarany  Vártam egy normális telt cseh sört és csalódnom kellett. Van egy érdekesen édeskés, mégis éles komlózása és az alá jön egy édes-sós maláta. A cseh színvonalhoz képest nem lett az igazi. Szerintem a szénsavasságát még túlzásba is vitték, főleg, hogy hozzáadva is van benne. A hazai átlagos prémium lagereknél talán jobb, de főleg kisüvegben ennyiért jobb járna.  Külalak: zöld…

Fast Food Central: Nemmarha Vegán Magyaros Burger

A Don Pepe vegán kínálata folyton változik, sűrűn kapunk valami király újdonságot, a havi akciós kínálatba kerülő húsmentes ételek pedig még egy alapvetően húsevő nézelődő gyomrát is megkorgatják. Jó példa erre a július végéig kapható Nemmarha Vegán Magyaros Burger, melynek összetétele sok marhából készülő szendvicset is megszégyenít. Hiszen ez a már-már toronynak is beillő burgerkülönlegesség ketchuppal, paprikával, lilahagymával,…

esszlessz- a "feneketlen" kóstolóblog: Új arculatot kapott az Egri borvidék

Sokan emlegetik úgy 2021-et, mint a megújulás évét. Az Egri borvidékre ez különösen igaz, hiszen idén új arculattal lép a borkedvelők és a szakma elé. Az egyszerre modern és klasszikus dizájn mostantól egységesen képviseli a borvidék közösségét. Hosszabb előkészítő munka előzte meg az arculatváltást, amelyben az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a helyi pincészetek által delegált borászok döntöttek úgy, hogy ideje egy friss és egységes…

Artúr gasztro blogja: Termék: Pepsi Max Ginger

Szeretek új ízvariánsokat kipróbálni megszokott termékeknél, de ahogy idősödöm, egyre extrémebb ízekre vágyok, az újdonságok egyre egyformábbak, nem különülnek el markánsan. Minap az Ázsia Centerben jártam, aminek az árai mellett a másik nagy előnye, hogy sok import termék van, ami itthon máshol nem kapható. Így sikerült kiszúrnom jelen posztom tárgyát, a gyömbéres kólát. Egyszer majd talán írok egy posztot általában a kóláról is, de most csak…

Fincsa-nindzsa: Gyümölcsmártás

Napok óta ezen pörgök, hogy én bizony a gyerekkort idéző gyümölcsmártást szeretnék enni. Ez is a rettegős listára került, aztán kiderült, hogy nagyjából 2 perc varázslással kivitelezhető, miután kimagoztuk a meggyet. Ha szerettétek gyerekkorotokban, akár krumplival. és hússal, de csak magában is fogyaszthatjátok, ahogy én is tettem. A biztonság kedvéért teszteltem simán "meggymártásként", de főztem hozzá krumplit is és egy steak sütöttem mellé.…

Blogkocsma: Baconbe tekert szűzérmék zöldborsos sajtmártással

Sürgős húsehetnékünk támadt, ezért kivarázsoltunk a "csodahüttő"-ből egy méretesebb szűzpecsenyét (ebből több darab is bekerült az idők folyamán), mert azt lehet a leggyorsabban elkészíteni. Volt már kaprisan, meg mustárosan is, ezért most egy sajtszószt kreáltam hozzá. Ez a hús bármit elvisz a hátán :) Mielőtt a mártásnak nekiláttam, a szűzpecsenyét készítettem elő: 40 dkg sertés szűz 6 szelet bacon (szép húsos volt) 24 tekerés…

Artúr gasztro blogja: Étterem: Cafe Frei (2017)

Diszklémer: Nem értek a gasztronómiához, nincs ízlésem, nem tekintendő a leírás komolyan vehető véleménynek. Honlap: https://www.cafefrei.comÁrfekvés: kb. 500 Ft/főKonyha: vegyesÉtlap: https://www.cafefrei.com/kinalatunk-kavek Kezdetben fenntartásokkal fogadtam a tévésként híressé vált Frei Tamás kávézóit, amelyek egy könyesbolthálózattal karöltve kezdtek üzemelni. Sőt, nem is jártam kávézókba egyáltalán, hiszen nem kávézom, de a…

Pesztó: Buddha tál elvitelre

A Buddha tálat szerintem majdnem mindenki ismeri, bár én kb 2 éve fedeztem fel..nem is értem..Azóta is imádom és többször készítem el, mindig máshogy.Ez benne a legjobb, hogy úgy lehet variálni az alkotóelemeket, ahogyan csak akarjuk szezonnak megfelelően. Amit most csináltam, ahhoz 4 db cukkinit - a kedvenc zöldségemet -, 1 db patiszont, ami rántva a legjobb, de most nem úgy készült, kb 250 g gombát, 1 db padlizsánt és 3 db vörös és 1 db lila…

SzatmáriFeri: Savanyúuborkás krumplifőzelék, halgolyókkal

Lehet, hogy a krumplifőzelék nem az a tipikus nyári étel, de ez az uborkás, citromos verzió igenis a meleg napokon is állja a sarat és felfrissíti a testet, lelket. Pláne, ha hidegen esszük, mert ezt a verziót úgy is lehet.  Hozzávalók: A főzelékhez: 3 evőkanál étolaj egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva 1 kg krumpli, kb. másfél centisre kockázva 1-2 db babérlevél 2 dl tejszín 2-3 db csemegeuborka, fél centisre kockázva 1…

Ínyenc Fenevad: Megkóstoltuk a 2021-es év fagyiját

A nyári hőségben egyik fő szövetségesünk a fagylalt, amely nem csak hűsít, de ízeivel is kényeztet. Most egy egészen különleges gombóc került terítékre, egy díjnyertes fejlesztés, amely Dunaföldváron kóstolható.  A földváriaknak aligha kell bemutatni a Marcipán Cukrászdát, a fagylaltozó és sütiző eddig is népszerű volt, azonban az Év Fagylaltja 2021-es versenye bizonyára nem ártott a forgalomnak. Nevezett készítményük ugyanis az „erdő-mező…

még több találat...