Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Egy csészényi boldogság: Klasszikus jeges kávé

Ez a bejegyzés mindenkinek szól, aki egy kicsit is szeretne önjelölt barista lenni, a végeredmény egy garantáltan finom kávé! A jó idő közeledtével nincs annál jobb, mint reggel felébredni és hűvös kávét kortyolgatni, és még finomabb íze van annak tudatában, hogy te magad készítetted el!  Ráadásul nem kell különösebb szaktudás vagy speciális gépek az elkészítéséhez, így ha teheted vágj bele akár már most, mutatjuk a…

Gasztrorégész: Üzletláncnak indult, egy ma is működik a Pajtás éttermekből

Milyen egyéb funkciót szántak nekik az étkeztetésen túl? Miért nem árultak alkoholt? Melyikbe mehetünk ma nosztalgiázni? Címlapkép: Pajtás / arcanum.hu „Hamarosan új létesítmény nyílik Budapesten. A Gyermekélelmezési Vállalat május 3-án az I. kerületi Gyorskocsi utca 9-11. szám alatt megnyitja az ország első, diákok részére létesített önkiszolgáló éttermét.” 1970. áprilist írunk, a Népszava tudósításában szereplő étterem pedig nem más, mint a…

The Whisky Curator: Gondolatok a hazai whiskyközösségről, kereskedelemről és kritikáról

Fogalmazzunk úgy, hogy az utóbbi 7 év élményei, tapasztalásai is sarkalltak az alábbi, hosszabb lélegzetvételű írásra, de szűkebben véve az elmúlt majd 3 év, amit mélyebben töltöttem a whiskys közegben, mint előtte. Bár az utolsó posztban azt ígértem, hogy ez a blog nem folytatódik – így is van – de ebben a témában még egyszer utoljára billentyűzetet kellett ragadnom. A hazai whiskyfogyasztó közeg jól elkülöníthető részekre osztható. Van a…

Winelovers: Időgéppel a Balatoni borrégióban

Úgy tartják, hazánk legsokszínűbb és egyben legösszetettebb borrégiója a Balatoni borrégió, mely nemcsak sokoldalú borkínálata, földrajzi helyzete, vagy talaj típusai miatt viselheti méltán ezt a jelzőt, hanem rendkívül változatos történeleme miatt is! Kép: https://wineguide.wein.plus/ Szerző: Májer Hanna Kép: https://bor.hu Virtuális utazásra hívunk benneteket Magyarországon. Az elkövetkezendő hónapokban több borrégiót mutatunk be,…

Szotyi művek: Túrótorta

Régóta készítem ezt a túrótortát, ami tulajdonképpen nem is csak kifejezetten egy túrótorta, sokkal inkább egy DeLux tejberizs torta, ahol a túró és a tejszín adja a krémes textúrát a rizshez   Mi nagyon szeretjük, könnyű, enyhén citromos, és bár tavasszal eperrel az igazi, ínségesebb időkben teljesen jó a tetejére a konzerv őszibarack is. Ha pedig bírod a zselét, akkor akár még azzal is bevonhatod a tetejét. Nekem ez utóbbi annyira nem…

Ínyenc Fenevad: Újranyitás: a Michelin-csillagos éttermek harmada már nyitva

Európa-szerte újra egy optimistább hangulatban vagyunk a vírust illetően, és több országban már élvezhetik az éttermek kínálta örömöket az emberek, még ha (egyelőre) nem is a korábban megszokott módon. Megnéztük, mi a helyzet a csúcsgasztronómia képviselőivel országos és világszinten.  Tavaly júniusban írtam azt, hogy lassacskán éledezik hatalmas pofonjából a vendéglátás, akkor még kevesen sejtették, hogy nem vagyunk túl a vírus nehezén. Egy…

Sörbúvár: Staropramen Praha - régi sör új ruhában

Huszonöt éve, amikor az Amicus-expressz este kilenckor indult a Nyugatiból és másnap hajnali 5 és 6 között érkezett a prágai főpályaudvarra, a hosszú út porát a restiben sebtében felhajtott 10-es csapolt világossal mostuk le, aztán nyakunkba vettük a várost. Nem ez volt a legjobb prágai sör, de aznap az első volt (ennek kiemelt lélektani fontosságáról már Para-Kovács Imre is értekezett), és praktikusan bevált fogmosás helyett is... Új…

Városi konyha: Csirke kukorica bundában

Az egyszerű rántott csirke helyett készítsd fűszeresen, roppanós bundában! Tudom, hogy sokan nem szeretnek rántott ételeket készíteni, mert utána úszik a konyha, az egész lakásban olajszag terjeng, ráadásul nem is a legegészségesebb megoldás. Én azonban nem vagyok ellene a rántott finomságoknak. A titkom, hogy a húsokat és zöldségeket kevés, friss olajon sütöm, így nem érezzük napokig a sült szagot otthon. Mondhatom, hogy a specialitásom a…

Blogkocsma: Egyben sült szűzpecsenye mustármártással és burgonya gratinnal

Ilyen hosszú címe lett egy kicsi fogásnak :) A napokban már egy szűzpecsenyét kivettem a csodahüttőből, de mára is kivettem egy másikat is - hadd fogyjon, kell a hely! Feleségem vásárolni volt. Gyönyörű Osso Bucco húst (marhalábszár keresztbe vágva) hozott! Meg még két sertés szüzpecsenyét ... Mintha nem beszéltük volna meg, hogy most nem kell több egy ideig. Node addigra már elkészült az étel, a hús és a mártása, meg a csőben sült…

Partizan BBQ: Hogyan építsünk hordószmókert?

Ha az első rész meghozta a kedvetek és szeretnétek egy saját hordószmókert, itt az idő, hogy építsetek egyet. A mai cikkben végigvesszük az építés lépéseit és megpróbálom bemutatni a különböző opciókat. Az eddigi tapasztalataink alapján nem kell kétségbe esni, ha valami esetleg nem áll rendelkezésre vagy nem sikerül beszerezni. Egy kis kreativitással gyorsan túl tudunk lépni a problémákon. Az első részben megnéztük nagy vonalakban milyen…

sörfigyelő: Italian Pale Ale

Illat: citrus, papaja Hab: kemény Szín: narancsos arany  Az üvegen levő IPA felírat persze egy jó nagy átverésféle, mert máshol I.P.A. módon tűnik fel, azaz ez nem igazi IPA, hanem Italian Pale Ale. Ennek ellenére felőlem IPA is lehetne, mert a jó citrusos alap mellé klasszikus papaja íz társul, tehát nem sajnálták belőle a jó komlókat. Viszont az utóíz valamiféle gyógyszeres mocsárízbe fullad bele. A jó kezdéshez képest ez lehangoló. Az…

Fast Food Central: Visszatérő Big Macek, és egy hatalmas csalódás a Mekiben

Elég sűrűn puffogtat mostanában a hazai McDonald's újdonságokat, bár sajnos nem mind szól akkorát. Ez a mostani Big Maces is inkább helykitöltőnek jó, az igazi csalódás viszont a korábban már beharangozott BTS Menü. De vissza a jelenbe, hiszen míg a BTS ajánlat csak május 27-től él majd, addig a speckó Big Macek már ma kérhetőek. Egy baconnel, illetve paradicsommal és baconnel feldobott kivitel került a kínálatba, amik ugye minden évben…

világevő: Terassimo! Keressük az ország legínyencebb teraszait: Budaörs

A teraszos sorozat második állomása elsőre talán meglepő lehet: Budaörs! Icon Buda, a Budapesti úton, ha pár méterrel odébb lenne, akkor a Budaörsi úton lenne (és talán Icon Budaörs lenne a neve? :) A pandémiára reagálva kiköltöztek a beltérből, de megőrizték a családias hangulatot, a miniétteremben ugyanis nagyjából 10 fő tud egyszerre maximum helyet foglalni, azaz szigorúan csak foglalással érdemes érkezni, ez nem egy beesős hely, ahol…

Helló Curry!: TOP 5 szaftos indiai csirke recept

Csirke, csirke, csirke. Nagyon sokan szeretjük, egyszerű feldolgozni, gyorsan elkészíthető, akár hétköznap este is össze tudunk belőle dobni egy vacsorát. Kis rutinnal egyébként az indiai receptek is gyorsan megvannak. Hosszú a leírás, sok a fűszer, de ha már kialakítottuk magunknak, hogy mit és hogy csinálunk, mindent a kezünk ügyébe készítünk, akkor indiai vacsora is készíthető belátható időn belül.  Most pedig egy bejegyzésbe összeszedtem a…

SzatmáriFeri: Spárgás tavaszfőzelék, csirkenyárssal

Fotó: Rácz Tamás Recept: Prímakonyha  Nem is emlékszem, hogy mikor kellett utoljára ennyit várni a spárgaszezonra?! Azt mondják, hogy a természetben most minden két hét csúszással van. Mondjuk mihez képest? Mert például az eszemet sem tudom, hogy mikor volt az ideitől eltekintve orgona anyák napján. Vagy tíz éve? Még szerencse, hogy nincs klímaváltozás....Na mindegy. Én nem tudok várni és elkezdem a szezont, első körben egy klassz…

Elég fél óra a konyhában?: Miért nő a Vendégasztalok népszerűsége napjainkban?

Miért is szeretjük azokat a vásárokat, falusi vendégasztalokat, ahol a házias ételeké a főszerep? Egyre több a vásár, egyre több porta nyitja meg kapuit a vendégek számára.Hagyományos ízek, adalékanyagoktól mentes, minőségi termékek kaphatók a vendégek, érdeklődök számára. A nagyüzemi termeléssel, élelmiszergyártással szemben családias hangulatban, nagymamáink ételeinek ízei felidézésével, kellemes környezetben költhetjük el a finomságokat.…

Tejturmix: Choux au Craquelin

Engem is elért a közösségi médiát végig söprő “choux-őrület”. Arra lettem figyelmes, hogy mindenki ennek a francia finomságnak lett a megszállottja. ...és nem ok nélkül, valami eszméletlenül finom, egyszerre habos és ropogós. Most elhoztam az én verziómat, próbáljátok ki bátran.  14-16 darabhoz A ropogós tésztához: 35 g hideg vaj 40 g kristálycukor 40 g liszt A cukorral elkeverjük a lisztet. Hozzá dobjuk a vajat és határozott, gyors…

KönyvParfé: Stefanie Dahle: Tündéri ​történetek a Szamócáskertből (Szamócka 1.)

Szamóckáról már olvashattál korábban az oldalon, de Stefanie Dahle mesekönyvei annyira bájosak, hogy nem lehet csak egyetlen egy bejegyzést szentelni nekik. Nem beszélve arról, hogy az aranyos történetek és csodás illusztrációk mellett ezek kifejezetten "evős" könyvek, hiszen rengeteg finomság szerepel bennük. De ez csak természetes, hiszen Szamócka a szamócatündér, aki nagyon finom süteményeket készít! Fontos megjegyeznem, hogy a népes…

még több találat...