Indulás 2014.10.11-én, a Jaminai Közösségi Házban Békéscsabán.... A klub fő céljai:
-új ízek keresése, „vadászása”
-más országok ételkülönlegességeinek felfedezése
-alapanyagok, új konyhatechnológiai eljárások megismerése
-főzési fortélyok megtanulása
-recept cserebere
A karibi konyha a szabadság és a napfény íze. Minden falatban ott van a tenger sója, a friss gyümölcsök édessége és a fűszerek lüktető ritmusa. Ez az étel éppen ilyen hangulatot hoz a tányérra: egzotikus, friss és meglepően harmonikus. A kókusz finom édessége, a mangó zamata és a lime frissessége tökéletes egyensúlyt teremt, miközben a garnéla selymes húsa megadja a fogás könnyed eleganciáját. Igazi nyáridéző étel, még akkor is, ha odakint már…
Hozzávalók a tésztához:
225 g liszt
1 csipet só
6 g sütőpor
75 g kristálycukor
125 g vaj
1 db tojás
A töltelékhez:
1 kg alma
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál citromlé
100 g darált dió
100 g kristálycukor
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a sütőport és a cukrot egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a vajat, és a száraz hozzávalókkal elmorzsoljuk.
Beleütjük a tojást, majd az egészet tésztává gyúrjuk. A tésztát 30 percre hűtőbe…
Korábban már próbálkoztam pudingos sütivel, mármint olyan módon, hogy a puding port csak hozzá kellett keverni a masszához, hát maradjunk annyiban, hogy nem sikerült valami túl jól. Persze nem hagyott nyugodni a dolog és tervben volt, hogy majd valamikor újra megpróbálom. Már nem is igazán emlékszem, hogy annak idején mi is volt a metódus, most viszont újra meghozta a kedvemet egy a neten szembejövő recept, amit azért itt-ott megvariáltam és…
A skót single maltokat sokféle hordóban érlelik vagy finishelik. A különböző boroshordók is népszerűek, köztük a magyar desszertbor, a Tokaji Aszú hordója is. Nemrég jelent meg a Benromach Hungary Exclusive kiadása a magyar piacra, de mielőtt még kilyukadunk oda, nézzünk meg öt Tokajis / magyar boros érlelést vagy utóérlelést!
Bár azt írtam, hogy a boroshordók népszerűek, a Tokaji hordóról ezt azért így nem jelenteném ki. Nehéz vele dolgozni,…
Vermiglio – A hegy menyasszonya
Díjnyertes kortárs olasz filmekkel közeleg a 23. Olasz Filmfesztivál
November 7-15. között lesz a MittelCinemaFest 2025
Közeleg a 23. MittelCinemaFest, ahol november 7-15. között 11 kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség a budapesti Puskin és Tabán moziban, eredeti nyelven, magyar felirattal. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényét, a 23. Olasz Filmfesztivált Mario Martone a…
Hogyan épül fel Magyarország egyetlen vidéki kétcsillagos étterme?
5 pillér, amelyre Pesti István a Platán Gourmet éttermet felépítette, felhelyezve ezzel Tatát a nemzetközi gasztronómia térképére
Az elmúlt napokban a Platán Tata csapata újabb mérföldkőhöz érkezett: a Platán Udvarház elnyerte az 1 MICHELIN Key elismerést, így a Platán Tata immár három egysége – a Platán Gourmet Étterem (2 Michelin-csillag), a Platán Bisztró (Bib Gourmand) és az…
Promóció - változtatás nélkül közölve
Dr. Andrejszki Richárd szakértői elemzése az idei fesztiválszezonról
Az idei hazai fesztiválszezon világosan megmutatta: a látogatói szokások és a fogyasztás radikálisan változnak. Andrejszki Richárd, a Chef Market Zrt. vezérigazgatója – aki a fesztiválokon jelen lévő vendéglátóegységek egyik legnagyobb beszállítójaként első kézből látja a trendeket – részletesen értékeli a piac átalakulását, a…
Hozzávalók:2 db kacsacomb1 db nagyobb édesburgonya1 kg lilakáposzta1 fej vöröshagyma1 db almasóegész köménymagecetkacsazsír
Elkészítése: A felaprított hagymát megdinszteljük, a felszeletelt, lesózott, kicsavart káposztát rátesszük, majd fűszerezzük (kömény, bors - ízlés szerint).Hozzátesszük még a reszelt almát, jól összekeverjük, ha szükséges akkor adunk hozzá pici vizet, majd amikor megpuhult ráteszünk az 1-2 evőkanál ecetet. A kacsacombot…
Mi történik, ha egy rozsdás kerti csap hirtelen esőt fakaszt? Jonas Karlsson Erőisten című, új regénye erre a kérdésre keresi a választ, miközben egy gyászoló, nyugdíjas rendező történetén keresztül, a mágikus realizmus eszközeivel mesél nekünk az élet dolgairól. Tartsatok két bloggerünkkel ennek a hangulatos kötetnek a miniturnéjára, válaszoljatok a kérdésekre és nyerjétek meg az Athenaeum Kiadó által felajánlott példányt!
KEDVCSINÁLÓ…
Mostanában nem készült sütemény az oldalunkra, de jelentem ezennel ennek vége. Elmúltak a meleg nyári napok, van kedv újra mozogni, mert ebben az időben könnyebb, így jelentkezünk majd sütikkel. Többynire diabetikus módon készítve, de mellette ott lesznek a hagymányos módon készítés receptjei is.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt vagy 30 dkg BL 50
5 db tojás
4,5 dkg 4:1-ben édesítő vagy 17 dkg kristálycukor
1 dl…
Édes fogás egészségesen, fűszeresen. A füge bele tud passzolni ebbe a felsorolásba, így is tesz ebben az ételben. Sajnoos fügebokrunk, fánk nincs, de mindig akad segítség, most köszönjük mindezt párom kolléganőjének, a füge Tőle érkezett.
Hozzávalók:
12 db csirke felsőcomb
2 ág rozmaring
12 szem füge
só, frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
A húst egy nappal az elkészítést megelőzően pácoljuk sóval, a reszelt…
Októberben mi más is lehetne az egyik főszereplő a Don Pepe havi újdonságainál, mint a sütőtök. Azért túl messzire nem lett engedve az a bizonyos fantázia a sajtos-sütőtökös pizzalepény (3290.-) esetében, azért egy korrekt összeállítást ígért előzetesen. Szokás szerint a békásmegyeri étteremből rendeltem.
A dobozt kinyitva korrekt látvány fogadott, bekukucskálva a két tésztaréteg közé is minden a helyén volt, illetve minden hozzávaló…
A sütőtökkrémleves már önmagában is az ősz egyik legnagyobb kényeztetése, de ha egy csipetnyi pumpkin spice kerül bele, az illata és íze egyenesen ünneppé változtatja a napot. Ez a recept a klasszikus őszi komfortételek új szintje: a selymes, fűszeres levesben a sütőtök természetes édessége találkozik a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió aromáival. A tetejére ropogósra karamellizált pekándió és juharszirup kerül, ami tökéletesen egyensúlyozza a…
Jön a négynapos pihenő és vele a közös étkezések ideje. Kezdjük a jó hírrel: az 500 g-os natúr FANAN hummusz akciósan kapható a SPAR üzletekben október 22–29. között. Ez a családi kiszerelés pont a hosszú hétvégére való: egyetlen doboz, és megvan az alap a reggelikhez, uzsonnákhoz, vendégváráshoz és az útra csomagolt szendvicsekhez. A FANAN hummusz hagyományos recept alapján készül, növényi alapú, mégis mindenki megtalálhatja benne a kedvencét;…
Blogunk és hasonló nevű facebook-csoportunk mottója többek között, hogy a régi ételek receptje ne felejtődjön el, illetve mostani konyatechnikával tartsuk életben ezeket a remek recepteket. Egy régi szakácskönyvben találtam erre a gyöngyszemre. Azoknak szól, akik nem szeretik a majonézt, vagy egy új ízre vágynak. Tökéletes salátákhoz, rántott ételekhez. Legnagyobb előnye, hogy hamar kész van és minden megtalálható otthon hozzá.
Elkészítés:…
Akik ismernek minket, ők jól tudják, hogy az egzotikus konyhát is nagyon szeretjük. A főzőbanán viszonylag nehezen beszerezhető, de érdemes kipróbálni ezt a Kelet-Afrikai ételt, ami felvonultatja a helyben termesztett fúszerek bőségét. A főzőbanánt helyettesíthetjűk éretlen banánnal. Én nem szeretem a koriander zöldjének ízét, viszont ebben az ételben nem passzolna bele a petrezselyem. Az ilyen jellegű ételeket wokban vagy magas falú…
Aki szereti a gasztro ajándékot, annak biztosan remek karácsonyi ötlet lehet, de kitűnő vendégek fogadásakor is. Ha most elkészíted, akkor karácsonyra kész is lesz. Nics sok munka vele, fél liter lesz belőle.
Hozzávalók: 1 nagyobb gránátalma, 1 vaníliarúd. 1 rúd fahéj. 4 szem kardamom, 15 dkg barna kandiscukor, 3,5 dl barna rum.
Elkészítés: A hozzávalókat egy nagyobb befőttes üvegbe tesszük, celofánnal és kupakkal lefedjük. Naponta…
Egyhetes skóciai tartózkodásból szinte beesve érkeztem az idei budapesti Whisky Showra, így különösebben nem voltak nagy terveim. Ami biztosnak látsztott, hogy beülök egy Arran masterclassra - az idei kínálatból ezt választottam a lepárló 30. évfordulója okán, hiszen tudtam, hogy egy 28 éves single caskot is fogunk kóstolni. A másik tervem pedig az volt, hogy üdvözlöm a régi kollegákat és iparági ismerősöket, hiszen nekem a Whisky Show az a…
Sajnos az időjárás rossz. Sokan azt gondolják a szép napos idő jó, de szomjazik a természet és a föld különösen. Ilyenkor már sok gombát szoktunk szedni, most esély sincs, így bolti gombából készült az étel.
Hozzávalók a fasírthoz:
30 dkg gomba
10 dkg főtt rizs
3 dkg zsemlemorzsa
só
frissen őrölt bors
fűszerpaprika
fokhagyma granulátum
1 tojás
7 dkg dió
2 ek olívaolaj
Egy késes betétű robotgépben külön-külön felaprítjuk a gombát…