A Szentek bevonulása(When The Saints Go Marching It). Jól hangzik zenében, szavakban, a valóságban. És nincs ez másképp a borok esetében sem. Mert: az Egri Borvidék egyik kiváló alkotó közössége a St. Andrea Birtok Egerszalók kiérdemelte az Év Pincészete elismerést. A családi birtokon Lőrincz György és ifjabb Lőrincz György és csapatuk nevét jelző termékek szinte minden évben elismeréseket, díjakat nyernek. Mert kiválóak! És a két György…
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta program legújabb terméktesztjén. A laboratóriumi mérések alapján egy termék csírázóképessége nem érte el a rendeletben meghatározott határértéket. A végső rangsor a kedveltségi vizsgálat eredménye alapján alakult ki. A teszt folytatódik a növények fejlődésének nyomon követésével a Nébih szarvasi fajtakísérleti állomásán.
Sokoldalú…
Feltörekvőben a kisebb városok, ha minőségi éttermekről van szó: kedvelt nyaralóhelyeinken, gyakran látogatott vidéki városainkban is lehet már nagyon finomakat enni. Nekem most Esztergomba vezetett az utam, és teljesen véletlenül találtam egy olyan szuper éttermet, ahova biztosan visszatérek majd. Ami leginkább megfogott benne, az az egyedi halas kínálata: olyan tengeri fogásokat ehetünk, amilyet egész Magyarországon kevés más helyen, ráadásul…
Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában
A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig,…
Ki ne szeretné a palacsintát? Mi nagyon. Vékonyabb vagy éppen vastagabb tésztával, mikor mihez van kedvünk. Most egy sós és egészséges változatát készítettem el ebédre, és nem csalódtunk.
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg zabpehelyliszt (aprítóban lehet porítani a sima zabpelyhet)
20 dkg finomliszt
csapott kávéskanál sütőpor
6 dl tej
2 tojás
2 dl ásványvíz vagy szóda
kb. 1 dl olaj
kb. 30 dkg spenót (én fagyasztottat használtam, de…
A Nagy-Budapest 75 emlékév alkalmából különleges nyári kertmozi-sorozattal várja a főváros a filmrajongókat. A Road Movie 2025 programsorozat keretében hét külső budapesti kerületben tart a főváros ingyenes szabadtéri vetítéseket – méghozzá olyan rendhagyó helyszíneken, ahol korábban még sosem volt kültéri mozizás.
A Budapest Film Zrt. és a Budapesti Művelődési Központ együttműködésében megvalósuló eseménysorozat célja, hogy a főváros kevésbé…
A steak története egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor az ember rájött, hogy a hús sütve sokkal ízletesebb és könnyebben emészthető. Persze, akkor még nem beszélhettünk steak-ről a mai értelemben, de az alapok már megvoltak.
Mikor jelent meg valójában a STEAK?
Középkor: Ekkoriban kezdett elterjedni a "steik" szó, ami a skandináv "steikja" szóból ered, jelentése pedig "sütni nyárson". A hús vastag szeleteit nyílt tűzön vagy…
Petrányi Borterasz
Mutatjuk, hol kérheted az ország legfinomabb túrógombócait
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a nagymama konyháját és a modern éttermek kreatív újragondolásait. Ez pedig nem más, mint a túrógombóc. Puha, lágy, mégis tartalmas; édes, de nem túlzó - a túrógombóc épp azért különleges, mert egyszerűségében rejlik a varázsa. Nem véletlen, hogy ez az ikonikus magyar finomság ma is ott van az éttermek…
A tésztához:
4 db tojás
100 g cukor
150 g olaj
200 g finomliszt
50 g tej
1 csomag sütőpor
1 teáskanál só
A krémhez:
60 g porcukor
250 g mascarpone
2 ek. citrom lekvár
1 csomag expressz zselatin
350 g habtejszín
2 ek. citromlé
lemon curd-höz:
3 citrom reszelt héja
3db citrom leve
150 g kristálycukor
3 db tojás
150 g vaj
A lemon curd elkészítése:
A citrom héját lereszeljük, és a levét…
Egy egri kirándulás kapcsán tértünk be ebbe az étterembe. Bár ,ár a somlói neve
"Somlói és csoki mousse"
A
A
A
Jó somlóizást!
Ár: 2490 Ft
Értékelés: 7/10
Az elmúlt napokban a nagy melegben nem nagyon volt kedvünk főzni, de azárt kell enni valamit. Egy könnyű görög ételt készítettem. A paprikát félbevágtam. Feta sajtot elkevertem kockázott paradicsommal, adtam hozzá kevés bazsalikomot, frissen őrölt borsot és betöltöttem. Külön sózni a feta miatt nem kell. Meglocsoltam olívaolajjal és sűtőben megsütöttem. A kardhal pedig szintén kapott görög halfűszert, amelynek összetevőit nem ismerem, de tudom,…
A nyár egyik elengedhetetlen élményforrása részemre a horgászat és közben jönnek a kérdések. Mikor, hol, milyen széljárás,mekkora víz, milyen horog, milyen hal, miért nincs kapás,milyen etetőanyagot rakjak, melyik bot az ideális...stb. Amikor viszont sikerül ponty, harcsa, keszeg, csuka, süllő,bármi jön a kérdés, mi legyen belőle. Most a harcsa mellé kellett recept, találtunk egyet, nagyon bejött, karácsonyi fogásként is merem ajánlani, ezt adjuk…
Szerintem ezt a főzit mindenkinek be kéne tolnai az arcába! :) Citrom, petrus, borsó. No meg a karalábé! Nagyjából ennyi, a többi csak éppenhogy nem mellékes! :) Peresz a végeredményhez azok is kellenek, de ebben a kosztban nem tetszelegnek reflektorfényben! Aránylag olcsó, semmi pepecs, rutin nélkül is 20 perc előkészíteni, a többi pedig megtörténik magatál, szinte csak kevergetni kell! :) Nem viccelek! :)
Hozzávalók:
1 ek vaj
2 ek…
A japán konyhaművészet Magyarországon sokáig rejtélyes és távoli világ volt. Azonban két elkötelezett szakember, Vellai Gábor séf és felesége, a japán származású Harumi Nomura már negyed évszázada dolgozik azon, hogy a hiteles japán ízeket közelebb hozza a magyar közönséghez. Közös útjuk egy véletlennel kezdődött, ma pedig már a Spago Budapest by Wolfgang Puck sushi kínálatáért felelnek.
Harumi Nomura eredetileg Tokióban volt divattervező, majd…
Kiváló étel a babfőzelék, ha jól van elkészítve: ám sajnos ez a fogás is áldozatává szokott válni a menzásítás kellemetlen folyamatának, amikor lisztel, tejjel és mindenféle felesleges dologgal sűrítik be az egyébként nagyobb potenciállal bíró főzelékeket. Pedig kiváló fűszerezéssel, kellő odafigyeléssel a babfőzelékből olyan kedvenc fogást lehet varázsolni, amely felejthetetlen ízélményt kínál. Mindehhez csak pár, a magyar konyhában…
Futás, bor, jókedv és jelmezek október első hétvégéjén Tokaj-Hegyalján
A Wine Run-szerelmesek örülhetnek: 2025. október 3–4-én újra megrendezésre kerül Mádon az év legszínesebb és legízletesebb futóeseménye, a Wine Run! Egy hétvége, ahol a mozgás öröme találkozik a hegyaljai gasztronómia kincseivel – mindez egy csipet iróniával, nagy adag nevetéssel és kiváló borokkal fűszerezve.
A Wine Run nem egy klasszikus futóverseny – hanem egy életérzés.…
Hozzávalók:15 dkg tészta15 dkg juhtúró15 dkg füstölt, főtt karajolívaolajsótejfölElkészítése:Tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük.A karajszeleteket felkockázzuk, majd egy serpenyőben az olívaolajon lepirítjuk.Ezután a pirított sonkára halmozzuk a tésztát, utána hozzáadjuk a juhtúrót, majd jól összeforgatjuk, tejföllel tálaljuk.Jó étvágyat!
Az elvált nőnek, Montsénak két gyermeke van, akik már régóta nem törődnek vele. Most rendhagyó összejövetelre készül a Costa Brava-i otthonában, és semmi, de semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy egy utolsó hétvégét a családjával töltsön. A rokoni találkozó azonban káoszba fullad, és hamar előtörnek az indulatok.
Spanyol temperamentum, nevetés, dráma és abszurd helyzetek sok váratlan fordulattal!
Tűz a tengerparton
Casa en…
Az AUS-8A Acél: A munkaerő a kések világában – A Satake konyhakések egyik kedvence!
Az AUS-8A acél egy igazi „igásló” a késiparban, amelyet világszerte nagyra tartanak a megbízhatósága és kiváló ár-érték aránya miatt. Bár nem ez a legdivatosabb vagy legdrágább acél, amit a piacon találhatunk, a késgyártók és a felhasználók körében egyaránt kedvelt, köszönhetően kiegyensúlyozott tulajdonságainak. Ezért is választja gyakran például a neves Satake…
Sokak kedvence lett az elmúlt években a Szent György-hegy HAJNALIG kistestvére, a szeptember eleji Szent György-hegy MATINÉ, ahol déltől napnyugtáig lehet barangolni, finom borokat és falatokat kóstolni, beszélgetni, árnyékban ejtőzni. Szeptember 6-án idén is egész napos laza együttléttel készülnek a Szent György-hegy pincéi, szám szerint 16-an: a kertek és teraszok amolyan nyitott pince jelleggel várnak mindenkit. Lesznek borkóstolók, piknik,…