Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Dekantáló: Az év Pincészete 2025-ben az egri St. Andrea

A Szentek bevonulása(When The Saints Go Marching It). Jól hangzik zenében, szavakban, a valóságban. És nincs ez másképp a borok esetében sem. Mert: az Egri Borvidék egyik kiváló alkotó közössége a St. Andrea Birtok Egerszalók kiérdemelte az Év Pincészete elismerést. A családi birtokon Lőrincz György és ifjabb Lőrincz György és csapatuk nevét jelző termékek szinte minden évben elismeréseket, díjakat nyernek. Mert kiválóak! És a két György…

A Két Cica Konyhája: Itt a Szupermenta nyári vetőmagtesztje: főszerepben a cukkini

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta program legújabb terméktesztjén. A laboratóriumi mérések alapján egy termék csírázóképessége nem érte el a rendeletben meghatározott határértéket.  A végső rangsor a kedveltségi vizsgálat eredménye alapján alakult ki. A teszt folytatódik a növények fejlődésének nyomon követésével a Nébih szarvasi fajtakísérleti állomásán. Sokoldalú…

Ínyenc Fenevad: Esztergomi étterem: minőségi halas ételek, elképesztő választék

Feltörekvőben a kisebb városok, ha minőségi éttermekről van szó: kedvelt nyaralóhelyeinken, gyakran látogatott vidéki városainkban is lehet már nagyon finomakat enni. Nekem most Esztergomba vezetett az utam, és teljesen véletlenül találtam egy olyan szuper éttermet, ahova biztosan visszatérek majd. Ami leginkább megfogott benne, az az egyedi halas kínálata: olyan tengeri fogásokat ehetünk, amilyet egész Magyarországon kevés más helyen, ráadásul…

A Két Cica Konyhája: Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig,…

Kata konyhája: Spenótos zabpelyhes palacsinta Kata konyhájából

Ki ne szeretné a palacsintát? Mi nagyon. Vékonyabb vagy éppen vastagabb tésztával, mikor mihez van kedvünk. Most egy sós és egészséges változatát készítettem el ebédre, és nem csalódtunk.  Hozzávalók: A tésztához:  10 dkg zabpehelyliszt (aprítóban lehet porítani a sima zabpelyhet) 20 dkg finomliszt csapott kávéskanál sütőpor 6 dl tej 2 tojás 2 dl ásványvíz vagy szóda  kb. 1 dl olaj kb. 30 dkg spenót (én fagyasztottat használtam, de…

A Két Cica Konyhája: Budapest külső kerületeibe látogat a Road Movie 2025 kertmozi

A Nagy-Budapest 75 emlékév alkalmából különleges nyári kertmozi-sorozattal várja a főváros a filmrajongókat. A Road Movie 2025 programsorozat keretében hét külső budapesti kerületben tart a főváros ingyenes szabadtéri vetítéseket – méghozzá olyan rendhagyó helyszíneken, ahol korábban még sosem volt kültéri mozizás. A Budapest Film Zrt. és a Budapesti Művelődési Központ együttműködésében megvalósuló eseménysorozat célja, hogy a főváros kevésbé…

Satake: A tökéletes steak előkészítése és sütése otthon

A steak története egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor az ember rájött, hogy a hús sütve sokkal ízletesebb és könnyebben emészthető. Persze, akkor még nem beszélhettünk steak-ről a mai értelemben, de az alapok már megvoltak. Mikor jelent meg valójában a STEAK?    Középkor: Ekkoriban kezdett elterjedni a "steik" szó, ami a skandináv "steikja" szóból ered, jelentése pedig "sütni nyárson". A hús vastag szeleteit nyílt tűzön vagy…

A Két Cica Konyhája: Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek!

Petrányi Borterasz Mutatjuk, hol kérheted az ország legfinomabb túrógombócait Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a nagymama konyháját és a modern éttermek kreatív újragondolásait. Ez pedig nem más, mint a túrógombóc. Puha, lágy, mégis tartalmas; édes, de nem túlzó - a túrógombóc épp azért különleges, mert egyszerűségében rejlik a varázsa. Nem véletlen, hogy ez az ikonikus magyar finomság ma is ott van az éttermek…

Régi és új étkek, mai ízek: Görög töltött paprika karhal steakkel

Az elmúlt napokban a nagy melegben nem nagyon volt kedvünk főzni, de azárt kell enni valamit. Egy könnyű görög ételt készítettem. A paprikát félbevágtam. Feta sajtot elkevertem kockázott paradicsommal, adtam hozzá kevés bazsalikomot, frissen őrölt borsot és betöltöttem. Külön sózni a feta miatt nem kell. Meglocsoltam olívaolajjal és sűtőben megsütöttem. A kardhal pedig szintén kapott görög halfűszert, amelynek összetevőit nem ismerem, de tudom,…

Régi és új étkek, mai ízek: Harcsa borzaska joghurtos almás salátával

A nyár egyik elengedhetetlen élményforrása részemre a horgászat és közben jönnek a kérdések. Mikor, hol, milyen széljárás,mekkora víz, milyen horog, milyen hal, miért nincs kapás,milyen etetőanyagot rakjak, melyik bot az ideális...stb. Amikor viszont sikerül ponty, harcsa, keszeg, csuka, süllő,bármi jön a kérdés, mi legyen belőle. Most a harcsa mellé kellett recept, találtunk egyet, nagyon bejött, karácsonyi fogásként is merem ajánlani, ezt adjuk…

SzatmáriFeri: Petrezselymes-citromos "finomfőzelék"

Szerintem ezt a főzit mindenkinek be kéne tolnai az arcába! :) Citrom, petrus, borsó. No meg a karalábé! Nagyjából ennyi, a többi csak éppenhogy nem mellékes! :) Peresz a végeredményhez azok is kellenek, de ebben a kosztban nem tetszelegnek reflektorfényben! Aránylag olcsó, semmi pepecs, rutin nélkül is 20 perc előkészíteni, a többi pedig megtörténik magatál, szinte csak kevergetni kell! :) Nem viccelek! :)    Hozzávalók: 1 ek vaj 2 ek…

A Két Cica Konyhája: A luxusétterem, ahol egy házaspár készíti a sushit

A japán konyhaművészet Magyarországon sokáig rejtélyes és távoli világ volt. Azonban két elkötelezett szakember, Vellai Gábor séf és felesége, a japán származású Harumi Nomura már negyed évszázada dolgozik azon, hogy a hiteles japán ízeket közelebb hozza a magyar közönséghez. Közös útjuk egy véletlennel kezdődött, ma pedig már a Spago Budapest by Wolfgang Puck sushi kínálatáért felelnek. Harumi Nomura eredetileg Tokióban volt divattervező, majd…

Ínyenc Fenevad: Tökéletes babfőzelék recept: igazi magyaros egytálétel

Kiváló étel a babfőzelék, ha jól van elkészítve: ám sajnos ez a fogás is áldozatává szokott válni a menzásítás kellemetlen folyamatának, amikor lisztel, tejjel és mindenféle felesleges dologgal sűrítik be az egyébként nagyobb potenciállal bíró főzelékeket. Pedig kiváló fűszerezéssel, kellő odafigyeléssel a babfőzelékből olyan kedvenc fogást lehet varázsolni, amely felejthetetlen ízélményt kínál. Mindehhez csak pár, a magyar konyhában…

A Két Cica Konyhája: HEDONISTÁK, RAJTHOZ – JÖN A WINE RUN MÁD 2025!

Futás, bor, jókedv és jelmezek október első hétvégéjén Tokaj-Hegyalján A Wine Run-szerelmesek örülhetnek: 2025. október 3–4-én újra megrendezésre kerül Mádon az év legszínesebb és legízletesebb futóeseménye, a Wine Run! Egy hétvége, ahol a mozgás öröme találkozik a hegyaljai gasztronómia kincseivel – mindez egy csipet iróniával, nagy adag nevetéssel és kiváló borokkal fűszerezve. A Wine Run nem egy klasszikus futóverseny – hanem egy életérzés.…

A Két Cica Konyhája: Tűz a tengerparton - filmajánló

Az elvált nőnek, Montsénak két gyermeke van, akik már régóta nem törődnek vele. Most rendhagyó összejövetelre készül a Costa Brava-i otthonában, és semmi, de semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy egy utolsó hétvégét a családjával töltsön. A rokoni találkozó azonban káoszba fullad, és hamar előtörnek az indulatok. Spanyol temperamentum, nevetés, dráma és abszurd helyzetek sok váratlan fordulattal!   Tűz a tengerparton Casa en…

Satake: AUS-8A acél: A japán minőség a konyhakések világában

Az AUS-8A Acél: A munkaerő a kések világában – A Satake konyhakések egyik kedvence! Az AUS-8A acél egy igazi „igásló” a késiparban, amelyet világszerte nagyra tartanak a megbízhatósága és kiváló ár-érték aránya miatt. Bár nem ez a legdivatosabb vagy legdrágább acél, amit a piacon találhatunk, a késgyártók és a felhasználók körében egyaránt kedvelt, köszönhetően kiegyensúlyozott tulajdonságainak. Ezért is választja gyakran például a neves Satake…

A Két Cica Konyhája: SZENT GYÖRGY-HEGY MATINÉ 2025 – Kicsiknek és nagyoknak, déltől napnyugtáig

Sokak kedvence lett az elmúlt években a Szent György-hegy HAJNALIG kistestvére, a szeptember eleji Szent György-hegy MATINÉ, ahol déltől napnyugtáig lehet barangolni, finom borokat és falatokat kóstolni, beszélgetni, árnyékban ejtőzni. Szeptember 6-án idén is egész napos laza együttléttel készülnek a Szent György-hegy pincéi, szám szerint 16-an: a kertek és teraszok amolyan nyitott pince jelleggel várnak mindenkit. Lesznek borkóstolók, piknik,…

még több találat...