A tárkony, a halak, vadak, gombás ételek kísérő fűszere. Most nálunk minden volt itthon, így ünnepi asztalra került ez a fogás. Igazi tartalmas étel akár főfogásként is.
Hozzávalók:
60 dkg harcsasfilé kockázva
harcsa feje és gerince (elhagyható)
1 sárgarépa karikázva
1 gyökérzöldség karikázva
1 kis darab zeller szeletelve
1 fej vöröshagyma kockázva
3 gerezd reszelt fokhagyma
1 kis konzerv borsó
20 dkg szeletelt laska gomba (bármilyen…
Az ünnepekre jellemző az, hogy hajlamosak vagyunk többet enni. Mi is így vagyunk ezzel, ezért egy kicsit szakítottunk a hagyományos ételekkel, de a hal azért itt maradt az ünnepi asztalon. Egy nagyon finom és egyszerű étel volt a főfogás, amelyet most megosztunk veletek. Jó az is, hogy a mérlegre is nyugodtan lehet állni ettől a fogástól.
Hozzávalók:
4 szelet harcsfilé (kb 15 dkg szeletenként)
só, frissen őrölt bors
1 fej kockázott…
A cukorbetegség önmagában komoly probléma tud lenni, de kellő figyelemmel betartva néhány szabályt nem kell lemondani az étkezés adta élvezetekről. Karácsonyra készülve nálunk is szült bejgli, elsőre féltem neki állni a diétás verziónak, most azt gondolom, bármely asztalra fel merném szolgálani, nagyon finom lett. Külön köszönet a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház diabetológiai osztályának a munkájukért, e receptért.
Hozzávalók a…
Finom lett, érdemes még elkészíteni.
Hozzávalók:
2 darab lazacfilé
1 ek vaj (olvasztva)
2 gerezd fokhagyma (összenyomva)
4 ek méz
2 darab lime
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint petrezselyem
Előkészítési idő: 12 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
Béleljük ki a tepsit fóliával, kenjünk el rajta 1 evőkanál vajat, helyezzük rá a lazacot. Mindkét oldalát ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal. Az egyik…
Illat: erősen pincés, élesztős
Hab: sűrű, krémes
Szín: hazy, arany, szép
Ezért szeretem a belga söröket. Az intenzív és komplex ízvilághoz nem kell barnának lennie, sőt ezek tekintetében a legtöbb barna sört veri, de a legtöbbször kell test és anyagtartalom a mélységhez. Ez pedig bőven van neki, 12%-ra lőtték be. Mindeközben az arányokat megtartja. Ott van a pezsgős, belgás, melengetően alkoholos buké, a jóféle savanyság, miközben piszkosul…
Lencse leves
Hozzávalók:
1 db vöröshagyma
2 tk. füstölt fűszerpaprika
200 g füstölt sonka
só, ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
150 g zellergumó
2 ek. olaj
1 tk. fehérbors
2 l zöldség alaplé
1 db marhahúsleves kocka
3 db babérlevél
150 g lencse
+tejföl a tetejére
Elkészítése:
A hagymákat egy kevés vajon lepirítjuk és hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát.
Hozzáadjuk az alaplevet, az előző este…
Hozzávalók (18 darabhoz):
1,5 kg alma200 g dió100 g cukor150 g búzadara450 g rétestészta2 mokkáskanál fahéj1 bio citrom1 db tojás
Elkészítés:
Az almát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, és a darált dióval, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, a cukorral és a búzadarával összekeverjük. A réteslapokat széthajtogatjuk, kenőtollal egyenként vékonyan megkenjük olvasztott zsírral, elterítjük rajta a tölteléket, majd egy konyharuha segítségével…
Nemcsak az ivástól lehetünk másnaposak: a túlevés, pláne késő este ugyanilyen rossz közérzetet hoz magával. Ezért mára ezt a selymes, savanykás pohárkrémet időzítettem az ebéd végére – eredetileg jött volna rá egy réteg csoki, de a tegnapi csokitorta után ezt most nem kívántuk. Érdemes elmenteni – igazi mentő recept hasonló alkalmakra!
Elkészítés: 15 perc + hűtés
Nehézség: 1
Hozzávalók (6 adag):
250 g fagyasztott fekete cseresznye
250 g…
Illat: pörkölt maláta belga apátsági jegyekkel
Hab: cappuccino, selymes, tartós
Szín: mahagóni barna
Ez egy jó sör, precízen beállított arányokkal. Nem túl karakteres, ezért lehet ajánlani nem csak első karácsonyi sörként, de akár első, nem világos belga sörként is. Lehetne fűszeresebb is, ha már karácsonyi, én nagy nehezen a fahéjat, szegfűszeget és koriandert érzek ki egy csipet szerecsendióval az utóízében. Közepesen testes, kifejezetten…
Karácsonyi Zserbógolyó
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc desszertemet, ami egyszerű és nagyon gyorsan elfogy. .
A recept 4 adagra
Hozzávalók
30 dkg darált háztartási keksz
30 dkg darált dió
30 dkg baracklekvár
4 evőkanál porcukor
A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
1,5 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Az első lépés, hogy egy tálban összekeverjük a kekszet, a baracklekvárt és a diót és a porcukrot. Amikor…
Karácsonyi Sült Kacsamell
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc receptemet, ami egyszerű és nagyon finom étel.
A recept 2 adagra:
A hozzávalók:
2 db ( 40-50dkg) kacsamell, só (és egyéb fűszerek ízlés szerint ), mi csak sóztuk,
3 evőkanál zsiradék
12 dkg barnarizs
1 ek liszt
50 dkg gomba
1 db lilahagyma
1 dl tejszín
Elkészítés:
A két darab kacsamellet megsózom és borsozom.
A kacsa:
A két darab kacsamellet…
Karácsonyi Halászlé
Kedves Látogatók!
A mienk egy tradicionális halászlé recept. Fogadjátok szeretettel.
Valamint ez úton kívánunk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket.
A recept:
Hozzávalók: leveshez
2 kg ponty 40 dkg (3 nagy fej) vöröshagyma
3 ek zsír ,2 liter víz
Só, bors, piros őrölt paprika és egyéb fűszerek ízlés szerint
2 db halászlé kocka
Elkészítés:
A leves:
A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk – a fejét, farkát és a…
Ünnepi Gyümölcskenyér
Kedves Látogatók!
Megosztom veletek az egyik kedvenc desszertemet, ami egyszerű és nagyon finom.
A recept 4 adagra:
Hozzávalók:
18 dkg margarin
4 db tojás
18 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg kandírozott gyümölcsök vegyesen. /pl: ananász, narancs, mandarin, mangó, dió, stb./
5 dkg mazsola / ízlés szerint
Díszítés:
Tejszínhab
Koktél cseresznye vagy egyéb gyümölcs ízlés szerint.
1…
Idén nem néztük meg a Diótörőt. Későn eszméltünk és már nem tudtunk jegyet venni rá.A névnapi herendi teadélutánon bár nagyon finomakat ettünk, de a kiszolgálás messze elmaradt attól amit egy ötcsillagos hoteltől elvárnánk, így kicsit rossz szájízzel indultunk haza.Aztán a héten sehol nem kaptam kacsamellet, így elkeseredetten törni kezdtem a fejem mit készítsek a megálmodott karácsonyi vacsora helyett.Amikor beugrottam a közeli kis pékségbe,…
MINDENKINEK kÍVÁNOK SZERETETTELJES GYÖNYÖRŰ SZÉP
Hozzávalók:
1 csomag ostyalap (5 db 37X28 cm)
250 g cukor
3 dl tej
250 g margarin
500 g darált keksz
2 evőkanál nutella
2 evőkanál kakaópor
A cukrot, a kakaót, a nutellát és a tejet egy nagyobb lábasban összeforraljuk. Mikor 1-2 perce forr, hozzáadjuk a margarint hagyjuk felolvadni és simára keverjük. Levesszük a tűzről.
Beleforgatunk a darált kekszből 200 g-ot. Mivel a keksz a nedvességet magába szívja nem szabad a teljes…
Ez a recept hagyományos feldolgozásban szerepelt már a blogon, de annyira "karácsonyi" és olyan jól illik a forralt borhoz, hogy megsütöttem tej-, tojás-, liszt-, és cukormentes változatban is.
Elkészítés: 70 perc (+ a cékla sütése)
Nehézség: 4
Hozzávalók (12 nagy szelet):
350 g sült cékla (tisztítva)
150 g mandulaliszt
150 g rizsliszt
50 g cukrozatlan kakaópor
50 g méz
150 g étcsoki
150 g kókuszkrém
2 dl forralt vörösbor
1 narancs…
Ha ilyen csodás ételeket akartok enni két vagy három napon keresztül, még foglalhattok helyet a Rosinantéban: megjavíthatjátok a múlt évet és szuperül indíthatjátok a következőt! Náluk 2024. december 29-től 2025. január 2-ig tart a buli (lehet 2 és 3 éjszakára is foglalni) - bármelyik megoldást választjátok, remek ételekkel és emberekkel búcsúztathatjátok az évet.
Szilveszteri csomagjukk tartalma:
2-3 éjszaka szállás fürdőszobás,…
Hozzávalók (8 kiflihez):
340g liszt (fehér kenyérliszt, vagy 50-50 % fehér kenyérliszt és teljes kiőrlésű liszt, én a Garat malom lisztjeit használom)240 ml tej1 mokkáskanál cukor42g friss élesztő (ezek azok a kisebb csomag élesztők, amiket pl a Lidl-ben lehet kapni)1 teáskanál só24g olaj (én olivát használok)+ kis tej (kevesebb, mint fél deci elég) kenéshez
Elkészítés:A tejet a cukorral elkeverve meglangyosítom, belemorzsolom az…