Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Régi és új étkek, mai ízek: Fokhagymás sertésragu gombával és újburgonyával

A petrezyelymes krumplin kívűl is nagyon finom köret az újburgonya. Most ehhez mutatok egy nagyon remek egytálétel receptet.   Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, olaj 1 kg sertéslapocka, ízlés szerint só és bors,1 ek. mustár, 50 dkg újburgonya, 30 dkg. csiperkegomba, 1 fej fokhagyma.   Elkészítés: A vöröshagymát finomra vágjuk, Wokban kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, együtt pirítjuk tovább. Amikor elveszti a nyers…

Régi és új étkek, mai ízek: Szezámmagos pirított csirke

Aki ismernek minket, ők nagyon jól tudják, hogy az ázsiai konyha milyen közel áll hozzánk. A szezámmagolaj nem igazán olcsó, de csak pár kanálnyi kell belőle, így roppant gazdaságos.    Hozzávalók:  60 dkg bőr nélküli csirkecombfilé, 2-3 gerezd foghagyma, 3 ek. szezámmagolaj, 1-1 piros és sárga kaliforniai paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. szezámmag, 1 ek. vaj, 2-3- ek. szójaszósz, főtt rizs köretnek.   Elkészítés: A…

Anyukám Főzte: Mézes-szezámmagos csirkefalatok rizzsel

Hozzávalók:6 evőkanál finomliszt 3 evőkanál étkezési keményítő 1 ek napraforgó olaj 1,5 dl víz 1,5 teáskanál sütőpor 1 db tojás 70 dkg csirkemellfilé6 evőkanál szezámmag2 teáskanál chili4 evőkanál méz10 evőkanál ketchup 60 dkg rizs Elkészítése: A csirkemellfilét kockákra vágjuk, majd megsózzuk. A tésztához a lisztet elkeverjük a vízzel, a keményítővel, az olajjal, a tojással és a sütőporral, a palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kell…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #196 - Festín, Barcelona

Nemrégiben volt szerencsém Barcelonában ünnepelni a születésnapomat és persze előzetesen végeztem némi kutatómunkát gasztró fronton, hogy mégis milyen helyeket érdemes meglátogatni. Természetesen lehetőségek végtelen sorával szembesültem, így aztán nem igazán volt könnyű a választás, de végül a szimpatikus étlap mellett az épp aktuális útiterv együttese győzött. De persze volt olyan hely is, ahonnan egy ital után inkább távoztunk, mivel annyira…

A Két Cica Konyhája: Harmincéves lett a Cirko-Gejzír mozi!

Az évfordulót hónapokon át ünneplik retrospektív sorozatokkal, a 30 év alattiakat célzó akciókkal és „a valaha készült legjobb film” bemutatójával.  A harmincéves jubileum ünneplésére inspiráló filmes programokkal készül a Cirko-Gejzír. Tarr Béla-, Ingmar Bergman- és Ruben Östlund-retrospektívet tartanak, bérlet- és jegyakcióval várják a filmrajongókat, és bemutatják a nemrég a „valaha készült legjobb filmnek” kikiáltott Jeanne Dielman, 1080…

Régi és új étkek, mai ízek: Sült káposzta az ideális köret sültek mellé

Itt a nyár és iott vannak a friss könnyű zöldségek. A nyári káposzta is ezek közé sorolható és a most következő recept ötletünk igazából csak ebből finom és ezt igazolja az a tény is, hogy elkészülte előtt tudtam fotózni, utána már nem, mert el is fogyott. KIs fej káposztát szeleteltem fel, mindkét oldalát átkentem olívaolajjal, sóval, fűszerekkel és sütőben 200 fokon készre sütöttem, grilezzett fúsok mellé készült. Probáljátok ki. Jó…

Régi és új étkek, mai ízek: Teljes kiőrlésű vágott zsemle

Péksütemény már rég került az oldalra, így ép itt az ideje. Úghy néz ki sikerült valami finomat alkotni és az alkotás örömét most meg is osztom veletek. Mindenféle plusz adalék nélkül jó állagú könnyű szerkezetű péksütemény készült. A család biztosan inkább ezt fogja kérni, mint a boltit. Hozzávalók: 2 dl langyos víz 30 dkg BL 55 liszt 13 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 15 dkg natúr joghurt 2 tk…

Blogkocsma: Kicsi macska gazdát keres sürgősen!!!

Egy véletlen behozott egy pici macskakölyköt a lakásba. Mivel nekem nagyon szomorú emlékem van az utolsó állatainkról, ezért szeretném jó gazda kezeibe adni. A  féregtelenés megtörtént, az állat egészséges az orvos szerint. Nagyon kedves, barátságos lény, talán 6 hetes lehet. Játékos és még nem szedte szét a garnitúrát. Pontosan tudja a NEM szó jelentését, így könnyű lebeszélni az asztalramászásról is. Fényképem kevés van róla: Csak egy…

Anyukám Főzte: Kapros tökfőzelék fasírtgolyókkal

Hozzávalók:Főzelékhez 60 dkg gyalult tök 1 közepes vöröshagyma 1 csokor kapor1 nagy tejföl2-3 evőkanál teljeskiőrlésű liszt só Fasírthoz 30 dkg darált sertéshús 1 tojás só paprika bors 2-3 gerezd fokhagyma Elkészítése: A hagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, majd egy edényben olajon üvegesre pároljuk. Ezután rátesszük a gyalult tököt, sózzuk és felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Megfőzzük, liszttel-tejföllel behabarjuk, majd megszórjuk…

Fast Food Central: Június a Don Pepében

Kis visszatérő Gyulai kolbászos hónap után nyárra kifejezetten ütős újdonságokat villantott a Don Pepe: klasszikus ízek újragondolásától az édes meglepetésekig terjed a paletta, így akár egy igazi gasztronómiai kalandon is részt vehetünk a következő hetekben. Június Akciós Pizzája például egy igazi magyaros feltétezést kapott: pizzaszósz és mozzarella mellett császárszalonna, tojás, lilahagyma és hegyes erős paprika is került rá, úgyhogy a…

sörfigyelő: Herkenrode Abbey Vesper Tripel

Illat: pincés, apátsági, őszibarackos Hab: szép, vad csipkés, selymes, meglepően tartós Szín: szűrt borostyánsárga   Látszik, hogy nők készítik, mert nekem túl édes, hehe. Tudniillik ez az egyetlen apátság, ahol csak nők, azaz apácák élnek. Ráadásul mellékízében kicsit konyakosan savanykás, pedig nem a francia határnál, hanem a holland határnál van a főzde. Viszont ezzel ki is fújt minden negatívum. Remek, telt kortyérzet, kitűnő, tiszta…

A Két Cica Konyhája: Így készül az igazi ecetes hal

Tavaly a Szigetköz-Csallóköz Gasztrotérkép készítése során feleleveníthettem gyerekkori emlékeimet, többek között az egyetlen, tényleg kizárólagosan szigetközi ételspecialitás, az ecetes hal kapcsán. Ezt manapság nagyrészt az éttermek kínálják, de annak idején szinte minden háznál készítették, különösen a nyári hónapokban, mikor gyakran került rántott hal az asztalra: a kisütött adag egyik felét megettük vasárnap ebédre, a másik fele ment a…

Pici Poci: Sült csirke angolai módra

Angolai paleo étel. Hozzávalók: 1 nagy 1.5 kilós egész csirke, vagy ugyanennyi vegyes csirkehús 1-2 nagy fej vöröshagyma 2 nagy padlizsán 4 közepes paradicsom 4 gerezd nagy fokhagyma Tengeri só, ízlés szerint A sütéshez 4-5 deci zsír, vagy amennyit felvesz a folyamat.   Elkészítés: A csirkehúst sóval és összezúzott fokhagymával alaposan megkeverjük. Bő két órahosszat hűtőszekrényben pihentetjük. A csirkehúst nagy lábasba helyezzük,…

A Két Cica Konyhája: Elstartolt a Friss Hús rövidfilmfesztivál

Tegnap kezdődött a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ahol a legjobb magyar és külföldi rövidfilmek százai, valamint filmszakmai workshopok, kerekasztal-beszélgetések és előadások várják a közönséget.  „Jó magyar rövidfilmek mindig készülnek, függetlenül attól, hogy kapnak-e állami támogatást vagy bármifajta segítséget – elképesztő teremtő erő van a filmes tehetségekben, ezt igyekszik megmutatni azóta is minden évben a fesztiválunk. Ez…

Anyukám Főzte: Rakott krumpli

Hozzávalók: 70 dkg krumpli 5 tojás 15 dkg füstölt kolbász 330 g tejföl só olaj Elkészítése: A krumplikat mossuk meg, utána tegyük egy edénybe annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd adjunk hozzá sót és főzzük puhára. Amikor krumplink elkészült, leöntjük róla a forró vizet, engedünk rá hideg vizet, majd meghámozzuk és karikára szeleteljük. Eközben a tojásokat is készítsük el sós vízben, forrástól számított 6 percig főzzük, majd hideg vízbe áztatva…

Ínyenc Fenevad: Legendás kínai étterem Budapesten: végre kipróbáltuk

A Magyarországon tevékenykedő kínai éttermesek egyik legnagyobbika alighanem Wang mester, akinek több étterme is van Budapesten. A mester nem méltatlanul híres: bárkit kérdeztem eddig, mindenki áldotta keze munkáját, és ez nem lehet véletlen. Sajnos eddig csak hallomásból tudtam, hogy Wang mester konyhájában nagyszerű dolgok történnek, kipróbálni szégyenszemre még nem tudtam. Egészen eddig: pár hete végre eljutottam a Wang étterembe, így első…

A Két Cica Konyhája: Híd a magyar borok és a spanyol cavák világa között

Németh Ágnes hosszú ideje az egyik legelismertebb és mind szakmai, mind olvasói körökben legnépszerűbb magyar borszakíró, a Vince magazin alapító főszerkesztője, aki 7 és fél évvel ezelőtt egy másik országot választott otthonául: férjével és három gyerekükkel egy katalán kisvárosba költözött. A távozás okairól és az újraépített életéről kérdeztem. Nagy lépésnek és kicsit érthetetlennek tűnt, mikor ismerősödként a Facebookon értesültem róla, hogy…

Pici Poci: Cassava lisztből készült lepénykenyér

Paleo étel. Adag: 4 főre. Hozzávalók a kenyérhez: 2 csésze (5 deci) cassava liszt 2 csésze (5 deci) nyílgyökér liszt 2 teáskanál paleo tartár mártás. A receptjét lássd lejjebb. 1/2-1 teáskanál szódabikarbóna 1/2-1 teáskanál tengeri só, vagy ízlés szerint Zsír, olívaolaj vagy pálmaolaj, amennyit felvesz a liszt (ez 5-6 evőkanál) + a sütéshez (én zsírban sütöttem ki) 3-4 deci körüli meleg víz, vagy amennyit…

még több találat...