Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Oliva: Polip zöld mártással, burgonyával

Nem mindennapi alapanyag a magyar konyhákban a polip, és még azok sem gyakran készítik, akik egyébként – nyaraláskor, étteremben – szívesen megeszik. Nálunk sincs ez másként, főként a beszerzés akadályai miatt. Most azonban az egyik szupermarketben jó minőségű, gyorsfagyasztott polipkarokat lehetett kapni (400 grammos kiszerelésben), gondoltam, teszek vele egy próbát. Egy egyszerűen elkészíthető receptet választottam.  Hozzávalók: 40 dkg polip…

Airfryershop.hu: Tonhalas burger -air fryer recept

Hozzávalók1 nagy tojás, enyhén felverve1/2 csésze száraz kenyérmorzsa1/2 csésze finomra vágott zeller1/3 csésze majonéz1/4 csésze finomra vágott hagyma2 evőkanál csiliszósz1 konzerv világos tonhal vízben4 hamburger zsemle, félbevágva és pirítvaOpcionális: Salátalevelek és szeletelt paradicsom ElkészítésMelegítsd elő a légsütőt 175°C-ra. Egy kis tálban keverd össze az első 6 hozzávalót, majd add hozzá a tonhalat. Formázz 4 pogácsát.Adagonként…

Airfryershop.hu: Air Fryer Receptkönyv

Air Fryer Receptek könyv: Már több könyvesboltban is kapható! Az air fryer, vagy más néven forrólevegős sütő, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai eszközévé vált. Nem véletlen, hiszen egészségesebb alternatívát nyújt a hagyományos olajban sütéshez képest, ráadásul gyorsan és kényelmesen használható. Ha már te is felfedezted az air fryer előnyeit, de szeretnéd tovább bővíteni a repertoárod, van egy jó hírünk: megjelent az új Air Fryer…

A Két Cica Konyhája: Haldoklás, de komédia

A mai naptól (október 17.) látható a Cirkóban az új német dráma, melyet a kritikusok máris remekműként említenek: a Berlinalén a legjobb forgatókönyvnek ítélt Ezüst Medvét kapta, emellett a német artmozik céhének díját és a berlini Morgenpost olvasóinak díját is elnyerte. A film rendezője Matthias Glasner, főszereplője pedig Lars Eidinger (Babilon Berlin, Perzsa nyelvleckék).   „Glasner remekműve súlyos és ambiciózus dráma, amely kétségkívül…

Anyukám Főzte: Lebbencsleves

Hozzávalók:10 dkg császárszalonna 1 db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 db sárgarépa 1 db fehérrépa 2 db krumpli 10 dkg lebbencstészta1,5 l vízvegetapirospaprikaborsköményElkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, utána a vöröshagymát és a fokhagymát is felaprítjuk. Ezt követően felkarikázzuk a sárgarépát és a fehérrépát, majd a krumplikat kockákra daraboljuk. A szalonnát egy nagy edénybe tesszük, lepirítjuk, majd kiszedjük az edényből és…

sörfigyelő: Taihu Sakura surge

Illat: cseresznyés, málnás, virágos Hab: kicsit rózsaszínesen piszkosfehér Szín: borostyán rózsaszínes árnyalatokkal, szűrt   Nem igazán sör, inkább egy erős gyümölcsös koktél. Ez pedig felmelegedve egyre nyilvánvalóbb, ugyanis erősödik az alkohol savanykás íze, miközben eléggé malátaszegény majd' 10%-os sör létére. Addig játszottak a licsivel, az eperrel és gránátalmával, amíg nem lett a végeredmény betudható cseresznyefavirágos sörnek. Nem…

KönyvParfé: Makoto Shinkai - Naruki Nagakawa: Ő ​és a macskája

Az Ő és a macskája című történetet először 1999-ben ismerhette meg a nagyközönség, amikor a japán származású Makoto Shinkai egy 5 perces anime rövidfilmet készített. A kisfilmet később Naruki Nagakawa regénnyé dolgozta át, mely 2013-ban bestsellerré vált Japánban. Idén már nálunk is olvasható ez a négy rövid történetből álló kisregény, mely a 21. Század Kiadó gondozásában és Vereckei Andrea fordításában jelent meg. Bátran ajánlom mindazoknak,…

A Két Cica Konyhája: Oscarra nevezett alkotással nyit a Szlovén Filmnapok

Október 17-én, csütörtökön 20 órakor Szlovénia 2025-ös Oscar-nevezettje, a nemzetközi kritika által Bong Joon-ho Élősködők című alkotásához hasonlított Megváltás kezdőknek nyitja a nyolcadik Szlovén Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A vetítés után a közönség találkozhat a film operatőrével, Mitja Ličennel és a rendezőjével, akinek ez már a harmadik, Oscarra nevezett alkotása. Sonja Prosencet 2016-ban a Cineuropa a nyolc legígéretesebb…

sörfigyelő: Oranjeboom 8.5

Illat: erős sör, malátaédesség visszafogottabb Hab: piszkosfehér, eltűnik hamar Szín: világosabb arany   Ezt is 2,8 pont alá pontozzák, pedig sokkal jobb a 12-esnél. Ugyan ebben sem tobzódik a komló, de a maláta olyasmi érzetet nyújt, mint ha egy blonde lenne, amit egy alkeszebb apát főzött. A citrus visszafogottabb, nem annyira intenzív benne a narancshéj és talán pont ezért tudnak kidomborodni olyan pincés jellegű malátaaromák, amik apátsági…

Airfryershop.hu: Légsütőben készült fokhagymás-parmezános csirkenyársak

Hozzávalók 900 g csont nélküli, bőr nélküli csirkecomb, 5 cm-es darabokra vágva 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 evőkanál olasz fűszerkeverék 2 1/2 teáskanál kóser só, elosztva 2 teáskanál fokhagymapor, elosztva 170 g (1 1/2 rúd) sótlan vaj, megolvasztva 1/2 csésze friss olasz petrezselyem, finomra vágva 1/4 csésze finomra reszelt parmezán Szükséges eszközök 8 bambusz nyárs Imádni fogod még: Elkészítés 1. Ha szükséges, vágd méretre a nyársakat,…

KönyvParfé: Bridget Collins: A ​csendgyár

Képzeld el, hogy egy különleges dolog segítségével ki tudod zárni az összes nyugtalanító és idegesítő hangot, amely körbevesz. Nincs autódudálás, nincsenek kiabáló szomszédok, síró csecsemők, sem kutyaugatás, s nem hallasz szirénázást sem az éjszaka közepén. Azoknak, akik képtelenek mélyen aludni és minden neszre felébrednek, ez maga lehet a mennyország. Annak pedig, aki valóban képes egy olyan eszköz előállítására, amely kiszűri a zavaró…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #200 - Quentin's Burger, Budapest

"Három évtizednyi álom és rajongás, egy étterembe tömörítve…2023. december 27-én megnyitottuk kézműves hamburgerezőnket, az ételeket és az enteriőrt is Quentin Tarantino és a 9 mesterműve inspirálta. Akadálymentesített, kutyabarát hely vagyunk!" Ez a bemutatkozó szöveg fogadja a Quentin's Burger facebook oldalára látogatót, ami lényegében a nyitása óta a meglátogatandó helyek listáján szerepelt nálam, most pedig végre sikerült sort kerítenem egy…

5 hozzávaló: Sós cukkinis-sajtos gofri, mert a gofri nem csak édes lehet

A legújabb sós gofri receptem története egyenesen az Instagram storyból ered. Nemrégiben feltettem a kérdést, hogy milyen új gofri receptet szeretnétek látni, és rengetegen szavaztatok a sós verziókra. Így született meg ez a gyors és ízletes cukkinis-sajtos gofri, amelyet most meg is osztok veletek. Sok gofrisütőt kipróbáltam és teszteltem, amikről korábban már olvashattatok itt a blogon, de még mindig kerestem az igazit. Most úgy néz ki,…

Anyukám Főzte: Gnocchileves tejszínnel, zöldséggel

Hozzávalók:1 közepes vöröshagyma4-5 gerezd fokhagyma3 darab répa1 darab gyökérfél zellersófehérbors 2 darab zöldségleveskocka3 közepes gombazsiradék500 gr gnocchi2dl főzőtejszín1 evőkanál lisztsóElkészítése:A hagymát, fokhagymát olajon megdinszteljük, rátesszük a felaprított zöldségeket, átforgatjuk, majd 1 lapos evőkanál liszttel megszórjuk; 1,5 liter alaplével felengedjük, fűszerezzük.Ezt követően, körülbelül 20 perc főzés után, a felszeletelt…

DiliChef: Savanyú káposztás vöröslencse leves

4 személyreElkészítés: 50 perc 500 g savanyú káposzta400 g vöröslencse2 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma3 közepes burgonya4 babérlevélfriss zsálya, kakukkfű, oregánó1 tk őrölt kömény2 tk. pirospaprika2 liter zöldségalapléfolyékony füstsó,borsMivel élethelyzetileg előnyt élvezek vecsési lakosként, így az első mozzanat, hogy hazaviszem a káposztát a piacról.Majd annyira mosom át, amennyire szeretném, hogy savanyú maradjon. Tehát alig, mert…

sörfigyelő: Chang Espresso

Illat: kávés lager Hab: apró lyukú, de rugalmas, hamar eltűnik Szín: sötét félbarna, szűrt   Arabica és robusta kávéval ízesített lager, ami azért eléggé fehér holló. Porter-ekbe, stout-okba és mostanság sour-okba már megszokott kávét rakni, de ivólagerbe nem. A Chang alapsöre nem életem söre, ennél sokkal jobbak vannak még Délkelet-Ázsiában is, azonban a kávé nem túl intenzív, de lekerekített aromatikája feledteti a malátaszegénységet. Utóbbi…

Csabi Konyhája: Sütőtökös rakott krumpli

A rakott krumpli egy igazi örök klasszikus, amit érdemes időről-időre újra elkészíteni, esetleg kicsit néha variálni rajta. Itt a blogon is található számos variáns, legyen szó a klasszikus vonalról (#1, #2), esetleg camembertes-hagymás finomságról, vagy épp medvehagymás-juhtúrós érdekességről, gombás-májas őrületről, netán egy jó kis izgalmas batátás-céklás változatról. Ezúttal mi mást is csempészhettem volna az alapreceptbe, mint az egyik…

Modern háziasszony: Almaleves Argentínából

Szezonja van az almának, főzzünk, süssünk vele! Most egy argentin levest mutatok be, amelynek szokatlan, de nagyon finom ízvilága van. Évekig hezitáltam, hogy megfőzzem-e, mert tojás is kell bele, és gyümölcslevesben ez nekem nagyon különös, de most rászántam magam. Ettem melegében, hidegen hűtőből kivéve, mindenhogy rendkívül finom volt. Hozzávalók: 4-5 alma 2 dl tejszín 2-3 dl tej 2 evőkanál liszt 10 dkg cukor 5-8 dkg mazsola fél…

még több találat...