Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Szeretem a pulykát: Barackos-kakukkfüves sült pulyka

Újraindul, jobban mondva egy picit hosszúra nyúlt szünet után folytatódik a blogunk is, tele-tele sok jó recepttel. Ha már ősz és késői gyümölcsszezon, talán még beszerezhető őszibarack. Van élet az italokon és a desszerteken túl is, ha őszibarackról van szó. Sokan idegenkednek a gyümölcs-főétel párosítástól, de érdemes kísérletezni, új ízeket és íz kombinációkat felfedezni. Ez a receptünk is ilyen, bátraké a szerencse:)  Barackos-kakukkfüves…

SütiSári: Így lesz a kekszek királya, Maltesers csoki a koronája

Hozzávalók: 120 g vaj 140 g kristálycukor 1 db tojás 250 g liszt 12 g sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 csipet só 2 kk. vanília aroma 30 g kakaópor + 1 csomag Maltesers tejcsokoládé   Elkészítése Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót. A vajat keverjük habosra a cukorral. Hozzáadjuk a vanília aromát, a tojást és a száraz alapanyagokat. Finoman összegyúrjuk a masszát. Hűtőbe teszünk a tésztát 1…

Csabi Konyhája: Sütőtökös kevert süti

Hatalmas sütőtök rajongóként szinte folyamatosan jár az agyam, hogy miképpen tudnám újra és újra felhasználni ezt a fantasztikus alapanyagot valamilyen jó kis ételhez. Ezúttal desszert fronton állítottam középpontba, egyik legkedvesebb muffin receptemet alapul véve. HOZZÁVALÓK 200g liszt150g kristálycukor12g vanillin cukor10g sütőporcsipet só4-4g őrölt fahéj, kardamom2g frissen őrölt szerecsendió2 tojás (M)300g sült sütőtök150g…

Dekantáló: Hárslevelű parádé a székesfehérvári Borbárban

Itt van az ősz, itt van újra, eljött a szüret és az új borok készítésének az ideje. az ideje, hogy megkezdjük boros rendezvényeinket. Ideje. Mint a nyarat követő borkóstolók eljövetelének is. El is jött, hiszen a Székesfehérvári Borbár a Kossuth utca 3-ban október 4.-én, 19 órakor Hárslevelű kóstolót rendez. A hárslevelű szőlő a Kárpát-medencében őshonos szőlőfajta. Minőségi szőlő, nálunk a kilencedik, legnagyobb területen található…

The Dram Diary: 143. „Házi kedvenc” avagy Glengoyne vakkóstoló – a Budapest Whisky Társaság 2023 szeptemberi tematikája

Izgatottan vártam a klub e havi tematikus kóstolójának anyagát, nemcsak azért, mert több, mint 6 hónapja nem találkoztam a klubtársaimmal személyesen, hanem azért is, mert a klub egyik alelnökének értő tolmácsolásában hallhattuk, aki a lepárló nagy kedvelője. Többször járt már náluk és személyes tapasztalatokat is megosztott velünk utazásairól, kóstolásairól. A sor öt tételből állt, mindegyiket vakon kóstolta a társaság. Én sajnos a helyszínen…

Régi és új étkek, mai ízek: Túros kölesgombóc málnás öntettel

Egy reform recept, amely feltölt energiával, érdemes kipróbálni. Mi biztosan sokat fogjuk készíteni. Viszont tudni kell, hogy nagyon magas a szénhidrát tartalma és a kalória értéke, így talán a látszólag egészséges étel valóban nem is az, de finom. Egy adag kcal: 739.64, fehérje: 21.4 gr, szénhidrát: 125.52 gr,  zsír: 16.12 gr Hozzávalók: 20 dkg túró 30 dkg köles 2 csipet só 1 tojás 5 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor Fél kezeletlen…

Régi és új étkek, mai ízek: Citromos-kapribogyós rája fehér borban párolva

Ennek a receptnek a története nem most kezdődött. Tízen évvel ezelőtt a kedvenc görög városkában láttam a helyi halboltban -ahol visszatérő vásárló vagyok- ráját. Mindig csak 1-2 darab volt vagy az sem, de sosem adták el, így nem jutottam hozzá. Idén Horvátországban járva az egyik nagykereskedelmi lánc halpultján állandó termék volt a rája, így nekem már csak egy jó recept kellett hozzá, így alkottuk meg ezt az ételt. Hozzávalók: 60 dkg…

sörfigyelő: Etyek Lime & Maracuja

Illat: lime, maracuja Hab: sűrű, kemény Szín: narancsos baracklé, nagyon hazy   A cream ale-ben nincs tejszín (laktóz), az állaga sem krémes és kezdetben lager-rel keverték az ale-t, így lett belőle "fűnyírósör". Nos, delikvensünkre egyik sem igaz. Ez egy roppant gyümölcsös sour. Tele van lime-al, annak minden jellegzetessége megjelenik egészen a zamatos, egy pillanatig édes íztől a keserű héjáig, ami igen sokáig velünk marad a hosszú…

Boldogság a konyhában: Sült zöldséges tésztaszósz

Használjuk még ki az utolsó paradicsom és paprika szezont és készítsünk egy isteni finom tésztaszószt, amit akár le is fagyaszthatunk.  Annyira egyszerűen és gyorsan elkészül, hogy akár a rohanós hétköznapokon is be tudjuk iktatni.      Hozzávalók: (tetszőleges) - sárgarépa -paradicsom -paprika -hagyma só, bors   A hozzávalókat szeleteljük és tegyük egy tepsire. Lócsoljuk meg olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal és mehet a sütőbe…

FruzsiFitt: Mexikói karaj basmati rizzsel

Kábé 10 perc előkészület, és fél óra a sütőben - tuti finom étel az asztalon :) Hozzávalók: - 800g sertéskaraj - 1 cs mexikói chilis bab fűszerkeverék - 1 hámozott paradicsom konzerv - 150g kukorica (konzerv) - 1 db vörösbab konzerv - 50 g cheddar sajt - 2 dl víz - só - bors - kevés olívaolaj A karajokat kiklopfoltam, sóztam-borsoztam, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalukra kérget sütöttem, majd egy tepsibe fektettem…

Szöszi a konyhában: Mexikói karaj basmati rizzsel

Ahogy elkezd egyre ősziesebbé fordulni az idő, úgy tendálunk a tartalmasabb, melengetőbb fogások irányába. Mivel tegnap este estünk haza egy kiadós pihenős hétvégéről, nem igazán akartam órákat a konyhában robotolni. Hozzávalók: - 800g sertéskaraj - 1 cs mexikói chilis bab fűszerkeverék - 1 hámozott paradicsom konzerv - 150g kukorica (konzerv) - 1 db vörösbab konzerv - 50 g cheddar sajt - 2 dl víz - só - bors - kevés olívaolaj A…

Csabi Konyhája: Házi tépett húsos szendvics

Nagyon szeretem a különböző BBQ fogásokat, egy jó kis smokerben készült húsnak nincsen párja, a pulled pork, azaz tépett hús pedig egy méltán népszerű fogás a műfajon belül. Már régóta terveztem, hogy egyszer megpróbálom otthon is elkészíteni, még ha azt természetesen érdemes rögtön a legelején elfogadni, hogy nyilván sose lesz olyan sütőben, mintha füstön készülne, én azért bíztam benne, hogy azért így sem lesz okom majd a szégyenkezésre a…

The Dram Diary: 142. Caol Ila Islay óriása - 3. rész: ráadás

Az előző két bejegyzésben körüljártuk a főzdét és kóstoltunk hivatalos kiadásokat, amelyek során megfigyelhettük, milyen a Caol Ila, amikor "mederben van" és milyen a karaktere a jellemző füstösség nélkül. A hivatalos Caol Ila palackozások kóstolása megad egy alaphangot, főleg ha tőzegelt és tőzegmentes változatban is tudjuk kóstolni, ahogyan én is tettem. De mi a helyzet a független palackozók kínálatában megjelenő tételekkel? Az, hogy a Caol…

Csigó Zita gasztroblogja: ChefGomba szeptember: Uzsonnázzunk!

Először arra gondoltam, hogy a szeptemberi "sokkot" oldjuk fel comfort foodokkal, de annyira szép, nyárias meleg volt szeptember elején, amikor a recepteket készítettem (még melegrekord is megdőlt :) ), hogy inkább előhúztam az ilyenkor klasszikusnak mondható uzsonna tematikát. Igen-igen, nem kell feltétlenül leragadni a legkézenfekvőbb megoldásoknál, nyugodtan jöhet uzsonnára (vagy akár az étkezés jellegében rokon brunch-ra) gomba! Serpenyős…

Kedvenc receptjeim: Jocóék 2023. szeptember 30-október 1.

Szombat ebéd 2 féle leves: karfiol, répa (kicsi VU)   sütemény: körtés, mogyorós süti vagy grízes görög süti vacsora vegán kence felvágott, sajt paprika, paradicsom, uborka Vasárnap reggeli mint a vacsora + lekvár, műzli, mandula tej ebéd: +1 féle leves: cékla (kicsi VU) tépett hús (hosszan sül, reggel korán be kell tenni) zöldséges tészta: cukkini, gomba, póré, paradicsom, rizstejszín (mélyhűtőből)

SütiSári: Mitől lesz egy fánk izgi? Ha van benne sok ribizli

Hozzávalók: 143 g zabliszt 3 ek. méz 1 csipet só 125 g tej 1 kk. fahéj 1 ek. keményítő 1 tk. vanília kivonat 1 tk. sütőpor      Elkészítése: A fánk sütőt kivajazzuk és kilisztezzük. Egy tálban a lisztet, a keményítőt, a sütőport, a fahéjat és sót összekeverjük. A mézet, a tejet és a maradék hozzávalókat is hozzákeverjük a száraz anyagokhoz. A fánk sütőt megtöltjük a tésztával és előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig…

Mentes Koszt: Gluténmentes, tejmentes, VOK-ban készült tejszínes csirkemelles tészta

Hozzávalók 4 személyre   Csirkemell: 0,5 kg Petrezselyem: kisebb csokor Bacon: 1 csomag Rizstej: 3 dl Mustár: 2 teáskanál Gluténmentes liszt: 2 evőkanál Só: ízlés szerint Bors: ízlés szerint     Elkészítés:    A bacont kockára vágjuk és lepirítjuk. A kész bacont kitesszük egy kis tálba és félre rakjuk.   A kockára vágott csirkemellet a bacon zsírjában kezdjük el pirítani. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Amikor a csirkemell…

Modern háziasszony: Fahéjas fátyolkalács

Aki szereti a fahéjat, az mindenképp süsse meg a fahéjas fátyolkalácsot! Nagyon finom, enyhén foszlós, és természetesen isteni az illata. Mi almaszósszal ettük először, aztán kipróbáltuk lekvárral és aztán vajazva is, mindenhogy nagyon kellemes volt. Nem mondom, hogy könnyű elkészíteni, de ősszel vagy télen egyszer nagyon megéri. A rétegzés miatt kapta a nevét, ugyanis az egymáshoz lapuló rétegek amolyan fátyolszerűen elválnak egymástól. Az…

sörfigyelő: Hoptoberfest 2023

Kilátogattunk a Hoptoberfest-re, szombat kora délutáni beszámolónk következik.                         Az esemény 2023. szeptember 22-24 közt tart. Több helyen mérnek sört és nem ugyanazokat. Érdemes végigbogarászni a méréseket. Maga a hely kicsit furcsa, mert nagyon szép, modern, új az épület belső tere, de azért előtte egy betonozás vagy viacolorozás beleférhetett volna. Merthogy így a felállított sörsátor olyan, mintha egy…

még több találat...