Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

mákvilág: Egy tányér mákos tésztával bevitted a napi ásványianyag szükségleted?

Naponta lehet olvasni olyat, hogyha ezt meg azt eszed, akkor ezzel ezt bevitted, azt bevitted és hú de jó lesz neked. Évszázadok óta fogyasztjuk a mákot, talán nem véletlenül, a mák egy igazi superfood! Eláruljuk miért:) Az elején le is lőjük a poént: igen, ha megeszel egy tányér mákos tésztát vagy 2 mákos rétest, ezzel nagyon jót tettél szervezetednek és egy csomó táplálékkiegészítő felesleges lesz. Sokan esznek mindenféle vitamint és…

FANAN Hummus: Fanan hummuszok: Mindenmentes étrendhez is a legjobb választás

Az elmúlt években egyre többen kezdenek követni valamilyen speciális étrendet életmódjuk javítása érdekében. Az emberek többsége igyekszik tájékozottabbá válni a táplálkozás terén, és tudatosan döntenek növényi alapú, gluténmentes, cukormentes vagy laktózmentes diéta mellett. Ugyanakkor nem mindenki saját elhatározásából választja ezt az utat, rákényszerülve arra, hogy kedvenc ételeinek búcsút intsen. Ételérzékenységek és hummusz A  Clinical…

A Két Cica Konyhája: 10 kulcsszó, amit ismerned kell a japán konyhaművészetről

A japán gasztronómia világszerte elismert precizitásáról, kifinomultságáról és az összetevők iránti mélységes tiszteletről. A hazánkban immár 15 éve jelenlévő NOBU-birodalom helyi képviselője, a NOBU Budapest most betekintést nyújt a japán konyhaművészet 10 legfontosabb fogalmába Schreiner Gábor, a NOBU executive chef-jének segítségével, amelyeknek köszönhetően jobban érthetjük és élvezhetjük ezt a fajta kulináris világot! 1. Umami Az "ötödik…

sörfigyelő: Buckskin Peak IPA

Illat: fenyőgyantás, komlós Hab: cappuccinos, sűrű, lágy, tartós Szín: sötét baracklé   Nagyon kellemes, sűrű kortyérzet, van benne anyag, ám az utóíze ehhez képest ürül ki a vártnál kicsit gyorsabban. Jól meg van pakolva komlókkal, de inkább zamatosnak mondanám, mint nagyon száraznak, ez az utóízében érezhető a leginkább. Ez nem a trópusi gyümölcsös és citrusos ízekkel operáló IPA, hanem a fenyős, gyantás, erre utal a "Peak" név is. Az…

Csabi Konyhája: SAJTOS-MEXIKÓI PIZZALEPÉNY a Don Pepe márciusi kínálatában

Korábban már kóstoltam a pizzalepény ételcsoport bemutatkozó darabját és hát finoman szólva se lettem lenyűgözve, így aztán némi félelemmel párosult kíváncsisággal vágtam bele a legújabb, sajtos-mexikói összeállítás tesztelésébe, amit szokás szerint a Don Pepe békásmegyeri étterméből rendeltem. A dobozt kinyitva ezúttal már a látvány is egy roppant pozitív képet mutatott és ténylegesen sikerült a promo képen is látható rácsozást a valóságban…

Dekantáló: Par Exellence - a borszakma legjobbjai

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente hat kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok  hozzák meg egyhangúlag annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános…

SütiSári: Nyúl Péter kedvence, nem elég ennek egy szelete

Hozzávalók:   300 g liszt 100 g kristálycukor 2 tk. sütőpor 1 tk. fahéj 5 tk. só 5 tk. szódabikarbóna 3 db sárgarépa 4 db tojás 1 dl olaj         A krémhez:   500 g habtejszín 500 g mascarpone 260 g porcukor 2 tk. vanília kivonat tortaforma: 18 cm Rétegek közé: lekvár       Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, sót és a szódabikarbónát. A tojásokat a kristálycukorral habverő gép segítségével…

sörfigyelő: Buckskin Schwarzbier

Illat: kávés pörköltmaláta Hab: cappuccinos, sűrű, lágy, tartós Szín: fekete, kicsit áttetsző   Kb. 12 fokon veri az összes magyar barna és feketesört. El kell találni a fogyasztási hőmérsékletet, mert nagyon más.Telt, kifejezetten krémes kortyérzet, intenzív kávés, étcsokoládés pörköltmalátás ízvilág, az autentikus németes savanysággal, miközben a németeknél megszokott olcsósörös édességet szerencsére nem tartalmazza. Viszont alapanyagot…

Ínyenc Fenevad: Fúziós konyha Budapesten: kipróbáltuk az új mexikói éttermet

A fúziós konyha fogalma az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált világszerte. A séfek egyre bátrabban lépnek ki a megszokott hagyományos keretek közül, és különböző kultúrák ízeit, technikáit ötvözve új, izgalmas gasztronómiai élményeket teremtenek. Az ázsiai és európai konyha keveredése már régóta trend, de a mexikói ízek fúziója viszonylag újabb irányzatnak számít. Ezt az innovatív vonalat követi Budapest legújabb fúziós étterme, a pár…

Csabi Konyhája: A nagy máltai gasztrotúra

Málta mindössze két óra repülőúttal elérhető, a kis szigetország pedig körülbelül negyedakkora mint Budapest, így aztán ha elég ügyes az ember, néhány nap alatt elég szépen ki lehet vesézni a fontosabb látnivalókat és közben persze a különböző helyi specialitásokba is bele-bele lehet kóstolni. Én most, nyilván a teljesség igénye nélkül igyekszem egy lényegre törő kis bemutatót nyújtani az élményeimből, tapasztalataimból. Még itt a bevezetőben…

The Dram Diary - whiskyblog: 176. Clynelish kóstolgatás - a whisky, amitől féltem

Vannak dolgok, amiktől az ember tart. Mindenkinek vannak ilyenek. Ha nem is a felszínen, hanem nagyon mélyen, de vannak félelmeink. Még akkor is, ha valaki ezeket nem vallja be, vagy sosem jön elő belőle. Lehet egy dolog, amit nem merünk megtenni, meglépni. Vagy valami a múltunkból. Vagy csak simán önmagunk. Na, nekem ilyen a Clynelishről írni. A Clynelishről, ami nemcsak a hazai whiskys körökben lett egyfajta kultwhisky, hanem a nemzetközi,…

FruzsiFitt: Zöldséges Basmati Rizs Tofuval

Néha kicsit sok a husi, ilyenkor kell egy kicsit más irányba eltolni a táplálkozásunkat, hogy felélegezzen és tisztuljon egy kicsit a szervezetünk. Ez a fogás ennek a jegyében született. Hozzávalók 2 adaghoz (nyilván ha több adagot akarunk, duplázzuk): -300g füstölt tofu -400g Frosta toszkán zöldségkeverék (mirelit) -só, bors -tetszőleges zöldfűszerek -125g basmati rizs szárazon  A zöldségkeveréket kevés vízen megpárolom, tetszőleges…

sörfigyelő: Tsingtao Wheat

Illat: citrus, búza Hab: masszív Szín: opál  Egy hónapig kerülgettem, mire rászántam magamat. Akkor meg az első korty után rájöttem, pont egy ilyen búza kellett nekem. Pikáns savanyka, frissítő citrus, és persze óvatos, de egyértelmű búza. Egy picit mintha olajos lenne az állaga, meg kissé tapad a szájpadláson. Ezek ellenére alapvetően tiszta az íze, a gyártási minősége rendben. Persze gyanakodtam rízsre, hivatalosan nincsen benne. Nem egy…

FANAN Hummus: FANAN hummuszok: Tökéletes választás környezet- és egészségtudatos étrendhez

Környezetbarát hummusz Minden olyan változás az életünkben, ami a szokásaink elhagyásával jár, rengeteg odafigyelést igényel tőlünk. Ha valaki egészség- vagy környezettudatos megfontolásból úgy dönt, hogy újfajta étrendet kezd követni, a kezdeti elhatározás mellett az önuralom fenntartása és a folyamatos odafigyelés is elengedhetetlen. Nemcsak az étel minőségi összetételére kell ügyelni, hanem az élelmiszer elkészítésének és fogyasztásának…

A Két Cica Konyhája: Elegancia, ízek és koktélok egy exkluzív estén

A Nemzetközi Nőnap a szépség, az erő és az inspiráció ünnepe, amikor világszerte a nők szerepét, tehetségét méltatják. E különleges alkalomból a Matild Palota idén egy elegáns gasztronómiai és koktélélménnyel várja vendégeit, ahol az ízek és illatok éppoly kifinomultak, mint az ünnep maga. Március 8-án a Spago Budapest egy exkluzív nőnapi menüvel, míg a palota ikonikus rooftop bárja, a The Duchess különleges koktélkreációkkal és hajnalig tartó DJ…

Régi és új étkek, mai ízek: Hamis tojáskrém

Volt egyszer egy február, az élet úgy hozta, hogy időkényszerbe kerültünk és időszűkébe. Így sajnos karácsony óta nem tudtunk találkozni testvéremmel. Viszont végre adott egy kis idő és a sok finom étel mellé előételnek készült ez a kence, amelynek testesebb tojás színe volt, csak nem tudtam megfelelő fényképet hozni. Mindenesetre ajánlom bárki asztalára. Fogadjátok szeretettel. Hozzávalók: 40 dkg natúr tofu 4 ek majonéz 2 ek mustár 1 ek…

Régi és új étkek, mai ízek: Kínai gombaleves

Az elmúlt napokban volt egy kis szabadság és jutott idő élni úgy, ahogy méltó. Egyik nap a szokásos program volt antikváriumban keresgéltem. Találtam egy kínai szakácskönyvet valamikor még a 80-as években nyomtatták. Meglepetés minden szinten, hisz olyan recepteket találtam, amelyeket szeretünk és még most sem nagyon kapni olyan könyvet, amiből igazán jól sikerül kínai ételt készíteni. Bár nem panaszkodhatom, mert az elmúlt években jól sikerült e…

Csabi Konyhája: Máltai sörmustra

A máltai kiruccanásom előtt jó szokásom szerint rendesen felkészültem nem csak a látnivalókból, hanem megkóstolandó ételekből és italokból egyaránt. El is mentettem pár szimpatikus kocsmát a szállás közelében is, illetve egy ígéretesnek tűnő kézműves sörfőzdét/sörözőt is, amiből azért nincs túlzottan sok Máltán. A landolást követően üdvözlőitalként rögtön le lett tesztelve egy dobozzal a helyi alapsörből, ami a lassan már 100 éves Cisk Lager. Na…

Bűnös élvezetek: Krumplis pogácsa

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz): 800 g burgonya300 g búzaliszt1 db tojás150 g napraforgó olaj50 g tejföl50 g sajt1 evőkanál só Elkészítés: Egy fazékban megfőzzük a meghámozott, kockára vágott krumplit. Ha megfőtt, leszűrjük, átnyomjuk, hagyjuk hűlni. Ráhintjük a lisztet, a sót, hozzáöntjük az olajat, azzal is összekeverjük. A tojást egy kis tálba ütjük, teszünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, összekeverjük, ráöntjük a masszára. Kisodorjuk a…

Dekantáló: Magyarország legszebb szőlőbirtoka 2025

A Bor és Piac szerkesztősége 2025-ben is meghirdeti a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatot, immár 14. alkalommal! A korábbi évek döntős birtokairól itt olvashat. A nevezés előfeltétele, hogy a borespiac weboldalon a „Borászatok” menüpont alatt regisztrálva legyen a birtokuk. A szőlőbirtokok maguk töltik fel a birtok fontosabb adatait és legfeljebb 12 fotót a webes felületre. Ehhez összeállítottunk egy segédanyagot, amely a birtok…

még több találat...