Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Csabi Konyhája: A nagy montenegrói gasztrotúra

A blog rendszeres olvasóinak nem lesz újdonság ez a bevezető, amiben azt ecsetelem, hogy montenegrói utam előtt jó szokásom szerint rendkívül alaposan felkészültem nem csak a látványosságokból, hanem a különböző gasztró helyekből is. Fekete öves burek rajongóként már alig vártam, hogy napi szinten tömjem magamba ezt az egyszerű de nagyszerű finomságot, de persze burger és tradicionális fronton is szép számmal voltak kiszemeltjeim, a kraft…

KönyvParfé: Emily J. Taylor: The ​Otherwhere Post – A Világjáró Posta

Emily J. Taylor The Otherwhere Post - A Világjáró Posta című könyve egy izgalmas, varázslatos utazásra invitálja olvasóit, ahol a megszokott világ határvonalai elmosódnak, és egy új, felfedezésre váró világ tárul fel. Az írónő nem csupán egy mesét ad a kezünkbe, hanem egy komplex, több szálon futó narratívát is, amelyben a kaland, a titkok és a barátságok keverednek. A történet olyan tematikákat érint, mint a felfedezés vágy, a kapcsolatok…

X88 How: X88 How – Siêu Nền Tảng Cá Cược Trực Tuyến Đẳng Cấp Quốc Tế

X88 Lạm thi hội nào hội hội đếm tụ đểm trò chơi phong phú cá cược giải trí nhất hội nay: thịo thao, casino live, ức định cá hội tụm, lô hội, slot game , địc hạn định định độc độc. X88 How mang Động cho người kết đến đồng xu trí trí mà, toaan và trí trí. 👉 Đường dẫn ngay https://xx88.how/ Đội tị nạn định nghĩa tải xuống và ứng dụng định cư các quốc gia tuến X88 How! Tuếng Hợp Link Truy Gảp Chính Thức X88 How Hiện nay, có rất nhiều trang web lừa…

FANAN Hummus: Kint hűvös, bent jóízű: 15 perces vendégváró ételek őszre a FANAN-tól

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő, a kerti találkozók a nappaliba költöznek. A hétköznapok viszont ilyenkor sűrűbbek, és ritkán jut idő órákig előkészülni, mégis szeretnél meleg, barátságos hangulatot és finom falatokat az asztalra tenni. Itt jön képbe a FANAN: növényi alapú, mégis bőségesen élvezetes krémek és falatok, amik pillanatok alatt társasági élménnyé alakítják az estét. A legjobb, hogy mindezt kényelmesen beszerezheted: a kifli.hu-n…

Eddi konyhája: Tejberizs

Igazi retro édesség ez, amit bárki össze tud dobni gyorsan, és még jól is néz ki. Mondjuk azzal kezdeném, hogy én nem szerettem gyerekkoromban a tejberizst, én tejbegríz párti voltam (mintha a kettő kizárná egymást...). Persze a 'müllerodervász' tejberizst azért befaltam akkor is. Felnőtt koromra azonban megkedveltem, mint oly sok minden mást is, szóval lássuk, én hogy készítem. Hozzávalók (2 személyre): - 125 ml rizs - 100 ml víz - 400 ml…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #217 - Bura Pub, Budva (Montenegró)

A podgoricai S.M.A.S.H. mellett a másik burgeres kiszemeltem a Bura Pub volt Budvában, ami több ponton is hasonlóságot mutatot az előbbivel, hiszen itt is smashed burgerek kaptak helyet az étlapon, a sörcsapokon pedig helyi kraft sörök. Amúgy nem gondoltam volna pár évvel ezelőtt, hogy gondot fog okozni egy "hagyományos" kraft burgerező keresése, de azért a pozitív külföldi tapasztalatok miatt már annyira nem félek a smashed műfajtól sem. A…

Ínyenc Fenevad: Zadar és környéke: mit érdemes megnézni, hol érdemes enni?

Már jócskán az őszben járunk, pedig egy hete még a tengerben lubickoltam, élveztem a napsütést az egyik népszerű horvát városban. Ha még most tervezel pár napot a tengerparton tölteni, Zadar szuper választás: lehet vitorlázni, hajózni, várost nézni – még akkor is, ha a tenger már kevésbé alkalmas a fürdésre. Arra viszont számíts, hogy Horvátország ma már jóval drágább, mint sokak emlékeiben él, így a nyaralás költségeit érdemes előre átgondolni.…

A Két Cica Konyhája: A belek csodálatos világa és a jó emésztés - könyvajánló

Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb figyelem övezi a bél-agy kapcsolat és a mikrobiom témakörét – ezért lepett meg, hogy a témát játékos, közérthető formában tárgyaló, kedvenc könyvem 10 éve a polcomon üldögél. Azóta jelent meg belőle aktualizált, bővített kiadás, mely a magyar könyvesboltokban is állandó készleten van – ez a tény szintén arról árulkodik, hogy emésztőrendszerünk működésének titkai lassan a közgondolkodás részévé…

A Két Cica Konyhája: Túlagyalt randevú - filmajánló

A Teljesen idegenek rendezőjének új filmje! Mennyit ismerünk valójában önmagunkból, amikor döntést hozunk? Mi van, ha több „én” létezik bennünk egymás mellett, és mindegyiknek megvan a maga mondanivalója? A film utazás Piero és Lara tudatának mélyére: belső énjük első randevújuk alkalmával összecsap, és feltárulnak azok a rejtett gondolatok és érzések, amelyek döntéseinket alakítják. Aki mindig is tudni akarta, hogy mi zajlik a másik fél…

Csabi Konyhája: Burger Mustra #216 - S.M.A.S.H. Pub Craft & Burger, Podgorica (Montenegró)

Jó szokásom szerint alaposan felkészültem gasztro téren is montenegrói indulásom előtt, a fővárosban pedig igazából egyedül a S.M.A.S.H. volt az, ami felkeltette a figyelmemet burger fronton. Igaz a smashed műfaj nem a kedvencem, de külföldön valahogy rendre pozitív meglepetések érnek, ráadásul a kraft sörös választék is határozottan húzóerőnek számított. Már kívülről is nagyon szimpatikus volt a hely, egy elég tágas kinti, félig…

A Két Cica Konyhája: Családi dinamikák a fókuszban a 14. Szemrevaló Filmfesztiválon

Immár teljes a 14. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL programja. Idén október 9-19. között rendezik meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös eseményét a budapesti Művész moziban. Idén 10 filmet mutatnak be a német nyelvterület legfrissebb alkotásaiból, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.  A filmek mindegyikében a családi dinamikák vannak fókuszban, hol drámai, hol vígjátéki felhanggal. A…

The Dram Diary - whiskyblog: 189. Shizuoka - a jövő Japánból érkezik

A nap melege, bár már szeptember vége felé járt, még mindig simogatta az arcokat a Shizuoka Distillery parkolójában. A hűvös, tiszta levegő, amit a közeli hegyek és a Csendes-óceán közelsége fűszerezett, kontrasztot alkotott a nyár emlékével. Nemcsak a helyi lakosok lepték el a vidéket, hanem a közeli nagyvárosból érkezők is, akik a lepárló körüli túrautakon kerestek kikapcsolódást. A fák még zöldek voltak, de a lassan sárguló lombok jelezték,…

Kedvenc receptjeim: Leveles tészta

Gyors leveles tészta  Hozzávalók 12,5 dkg liszt 14 dkg hideg vaj 1 nagy csipet só 0,6 dl hideg víz Elkészítési idő: 30 perc: kb 30 dkg lesz a tészta   Elkészítés: A lisztet és a tálat, amelyben összeállítjuk majd a tésztát, tegyük a hűtőbe fél órára, mielőtt nekiállunk a tésztának.  Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd kockázzuk bele a hideg vajat. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, vigyázzunk,…

A Két Cica Konyhája: Jön a 15. Mozinet Filmnapok!

A 15. Mozinet Filmnapok a legújabb filmek mellett izgalmas kiegészítő programokkal vár   A 15. Mozinet Filmnapok keretében október 3. és 5. között a Puskin moziban nem csak a legjobban várt filmeket láthatják a nézők jóval a premier előtt, de az egyes napokon különböző izgalmas kiegészítő események várják a filmrajongókat.   Az első nap a 35mm bűvöletében telik. A Velencében Ezüst Oroszlánnal díjazott alkotás, a Vermiglio – A hegy…

Régi és új étkek, mai ízek: Almás-áfonyás csirkecomb

Akik rendszeresen olvassák a blogunkat, ők biztosan tudják, hogy az egy edényes ételeket részesítem előnyben. Most is egy ilyen készült. A piacok, boltok roskadoznak a rengeteg féle almáktól, íme egy újabb felhasználása e remek gyümölcsnek. 4 adag lesz belőle. Hozzávalók:  8 csirkefelsőcomb, 2ek. olívaolaj, 1 ek. méz, balzsamecet és mustár, 2 gerezd fokhagyma, 2 alma, 1 marék aszalt vörös áfonya, pár ág rozmaring, só, bors. Elkészítés: A…

Anyukám Főzte: Spenótos gnocchi sült baconnel

Hozzávalók: 1 csomag mirelit spenót (450g)20 dkg gnocchi 2-3 gerezd fokhagyma2 lapos evőkanál liszt5 szelet bacon10 dkg sajtpici tejolajElkészítése:Olajból és lisztből rántást készítünk, beletesszük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a mirelit spenótot  - amit korábban félig felengedtünk.Jól összekeverjük, hozzáadunk 1 dl tejet, majd összeforraljuk. Közben a gnoccit kifőzzük az elkészítési útmutató alapján (újra forrástól 2 perc, amíg feljönnek a sós…

A Két Cica Konyhája: Régiből régit - Gerendai Károly a Kádár újranyitásáról

Neked mi a személyes viszonyod a Kádárhoz? Őszintén megmondom, én nem tartoztam a Kádár Étkezde törzsvendégei közé, bár többször jártam itt korábban. Kifejezetten a sólet miatt jártam ide, ugyanis a baráti társaságomban zajlott egy vita, hogy a Fülemüle vagy a Kádár sóletje a jobb.  Én a „fülemülések” közé tartoztam, emiatt aztán többen is próbáltak meggyőzni, hogy a Kádáré jobb és többször is elvittek megkóstolni. A Kádárnak komoly rajongó…

Régi és új étkek, mai ízek: Csicseriborsós, sült krumplis vega curry

Blogunk is szabadságon volt, mint ahogy tettük azt mi is. Messzi földön kicsit pihentünk, hogy újult erővel kezdjünk bele az őszbe, a főzésbe és a blogunk tartalmainak fejlesztésébe. Most ismét vegán vonalon kezdünk, ennek oka, hogy sok húst ettünk és kell egy kis frissülés. Ez a recept tartalmas ételt hoz, amely bármikor jól esik. Fogadjtáok szeretettel. Hozzávalók: 1 db konzerv csicseriborsó ( kb. 25-30 dkg) 50 dkg felpucolt, kockázott…

Ínyenc Fenevad: Vallottak az éttermi dolgozók: a magyar vendéglátásban mindennapos a drog- és alkoholfogyasztás

A magyar vendéglátóegységeknek épp annyira velejárója a mindennapi alkoholfogyasztás, gyakran a drog is, mint az ételeknek a só. Ha elmész étterembe, jó esély van rá, hogy a Te ételedet is egy enyhén ittas szakács főzte, vagy épp a pincér vert be egy felest két kanyar közt. Nehéz lenne ezért a dolgozókat hibáztatni, hiszen szét vannak hatjva, mint egy csataló. De az étteremtulajdonosok és üzemeltetőknek sincs más választása, minthogy elnézzék a…

Bontott csirke: Mi az a Nobu-style?

Nobuyuki Matsuhisa igen korán kezdte a szakmát, a japán hagyományokhoz híven végig kellett járnia a ranglétrát ahhoz, hogy húsz éves korára sushiszakács lehessen. A mosogatással és kisegítő feladatokkal tarkított út során nem csupán a hagyományos japán kulináriával, hanem az európai konyhákkal is megismerkedett. A francia „nouvelle cuisine” mellett a Peruban eltöltött évek is hozzájárultak ahhoz, hogy a világ egyik legjobb japán alapokon nyugvó,…

még több találat...