Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Ízvilágom: Gyümölcsös-mascarponés kölestorta

Ebben az évben mindenki tudja, érzi, átéli, hogy a társas kapcsolatok az év első felére ténylegesen nem adtak lehetőséget. Ezért most, mikor már van rá mód, újra találkozhatunk a barátokkal és ismerősökkel, s újra lehet grillezni, salátázni, no és sütizni. S mert egy icúrka - picurka pocaklakó megkívánta a gyümölcsös sütit, ezért anyukájának eleget téve, most egy viszonylag gyors, finom, könnyű süti készült, természetesen glutén és laktózmentes…

Blogkocsma: Kovászos uborka kovásszal

Indul a kovászosuborka szezon: van már pár szál kapor a kertben és megjelent a boltban az uborka (az enyém még csak palánta nagyságú). Most egy kicsit másképp kezdtem neki, merthogy van rendesen rozskovászom a ritkán készülõ kenyérhez. Viszont egy kis extra savanyúságfûszert is hozzákészítettem egy 4l-es üveghez: 2,6 kg kovászolni való uborka 2 ek kovász 10 dkg kovászos kenyér (ha már az is van épp készen) 1 csokor mirelit kapor 3…

Pasztellbarokk: Ajvárral sült padlizsán

Amíg M. majdmegpusztul a melegtől, nekem továbbra is a nyár a kedvenc évszakom. A maga jó éretelmében vett harsányságával, telítettségével, a rengeteg intenzív színével, ízével, lehetőségével. Sokan tudjátok rólam, hogy bár szívesen fejlesztek és írok húsos recepteket (és nyugi, főzés közben természetesen kóstolom :), máshogy nem is lehet), a privát életemben alig eszem húst. Nem vagyok deklaráltan vegetáriánus, a húsos ételek minimalizálása…

mi-egy-mas: L'Oreal maszkok és radírok

Istagram story-ban kérdeztem, hogy miről olvasnátok szívesen. Elsőként a L’Oreal maszkjait és radírjait mutatom be nektek. Tudom, hogy létezik még több változat is, de én eddig csak ezeket próbáltam. A termékekről általánosságban elmondható, hogy elég jó minőségűek és igényes a csomagolásuk is. Nagyon szép üveg tégelyben van, ami nem általános. Azt hiszem, hogy az összes változatot akciósan szereztem be, mert azért 3000 forintot lehet, hogy nem…

sörfigyelő: Zirci Alevation Rozsos Pale Ale

Illat: gyümölcsös, fűszeres Hab: rugalmas Szín: félbarnába hajló óarany  A rozs nagyon határozott ízt tud adni, de az Alevation sorozat a visszafogottságával sikerült megszelídíteni annyira, hogy éppen csak egy jó telt karaktert adjon neki. Így lesz a masszív alapokra épülő, kellemes gyümölcsös íz megvadítva a rozzsal pont annyira, hogy egy igazán jó sör kerekedjék ki belőle. Külalak: végre ez a fehér szín illik hozzá, még a narancs is elmegy…

FerMentor Blog: FerMentor Akadémia Online - nyári kurzusok

FerMentor Akadémia Online - Nyári órarend A személyes oktatás szeptemberig még biztosan szünetel. Addig is szeretettel várlak Titeket az alábbi online órák bármelyikén (az oktatás élőben, Zoom-on keresztül zajlik majd): Július: � 9-10: Italok, ecetek, gyógynövény-elixírek - https://forms.gle/BiFmm6zBkCccYfZ88 � 17: Hüvelyesek, gabonák és álgabonák erjesztése - https://forms.gle/1x8eBoGb6wRzpoP28 � 21-23: Kezdő vaderjesztés (laktofermentált…

Más Tészta: Mentás, cukorborsókrémes tészta

Lassan – nagyon lassan – az országba visszatér a megszokott élet. Figyeljünk és vigyázzunk egymásra továbbra is, hiszen ez nem jelenti azt, hogy a korábbi korlátozások oka megszűnt volna. Az immunrendszerünk erősítése, az egészséges test és lélek, most mindennél fontosabb, hiszen csak így állhat ellen a „betolakodóknak”. Vagyis táplálkozzunk jól, táplálkozzunk egészségesen továbbra is! Fotó: KockacZukor Hozzávalók: 150 g VitaPasta masni 3-6…

Citromdisznó: Cseresznyés piskóta

Ez az a sütemény, amivel gyermekkorunkban kezdtük a nyári sütést. Ha az iskolaszünet kezdetét kürtszó jelezte volna, akkor az abból kiáramló levegőnek cseresznyés, de minimum meggyes piskóta illatúnak kellett volna lennie. Ez az a finomság, ami a nyár eleji első, igazán forró napnak megadta az ízét. A borsóleves, a kapros tökfőzelék, a fasírt illatával átitatott bőrű, a gázpalack nyomáscsökkentő sziszegésére táncoló, nylon otthonkába csavart,…

A Borrajongó: Marlborough feldarabolva - Yealands Sauvignon Blanc parcella-szelekciók 2018-ból

Új-Zéland és azon belül is Marlborough a sauvignon blanc második, vagy mondhatni új hazája lett a franciaországi bölcső után. A kiwi sikertörténet az 1980-as években robbant be, ekkor tarolták le a világot az intenzív, buja, marlborough-i sauvignon blanc-ok. Marlborough-ban találjuk a szigetország szőlőültetvényeinek mintegy 2/3-át, mintegy 26000 hektárt, amelyből közel 21000 ha a sauvignon blanc-nak jut. A sauvignon blanc teszi ki az új-zélandi…

Beers & Books: Ezen behugyozol - Cseh Sörfeszt

Na, lement ez is. A Cseh Sörfeszt idén június végén XIII. Budapesti Cseh Sörnapok néven került megrendezésre a Westend tetőteraszán a Serfőző, és a Westend Shopping Center rendezésében. Karantén után kitódult a sörkedvelő jónép, alig várták már a nyájvédettség adta közös maszk nélküli szittyózás lehetőségét. Sörök tekintetében ez a fesztivál sem hozott sok újat, izgalmat. Elvagyunk a hagyományos lagerekkel, meg az újhullámos alekkel is, de…

sörfigyelő: Rettegett Iván 2020

Illat: kávé, csoki, alkohol Hab: masszív drapp Szín: fekete  Iván visszatért és idén még rettenetesebb, mint tavaly volt. Mostanra már 10% fölé kúszott az alkoholja. Elvileg az anyagtartalom maradt, bár én azt is többnek érzem. Mintha egy sötét, masszív monolit lenne, de ez nem volt még elég és annyi komlót pakoltak hozzá, hogy ne csak a szokásos csokis likőrt lehessen érezni, hanem legyen benne valami izgalmas is, ami átüt még ezen a…

Felelős Gasztrohős: A megbetegedő élelmiszeripar

Sokszor irigykedve nézzük az amerikai filmeket, vágyunk az amerikai álom, vagy épp egy hamburger után. Azonban ne felejtsük; az USA-ban sincs kolbászból a kerítés, sőt! Pár hete az Environmental Working Group az Instagramon szervezett egy beszélgetést a Covid-19 hatásáról az amerikai élelmezési rendszerben. A beszélgetésről önkéntesünk, Simon Eszter írt összefoglalót.  Fotó: pixabay.com A beszélgetés résztvevői:  Ken Cook- a beszélgetés…

Sörbúvár: Sörtörvény? - Hírháttér

A hét legnagyobb sörös híre a Kósa Lajos-féle "sörtörvény", ami a három nagy multinacionális hazai sörgyártó (Heineken - Soproni, Asahi - Dreher, Molson-Coors - Borsodi) és az importőr Carlsberg vendéglátóhelyekkel (kocsmák, sörözők, éttermek, fesztiválok) kötött szerződéseinek felülvizsgálatáról szól, ami helyzetbe hozhatja a kisüzemi főzdéket. Ez önmagában - főleg a kisüzemek szempontjából - elég jól hangzik. De mi lehet a háttérben? Mi a…

KönyvParfé: Laura Madeleine: Egy ​cukrászmester meséje

Nagyon sokat köszönhetünk a francia cukrászoknak. Ha ők nincsenek, talán nem élvezhetjük a Tarte Tatint, avagy a híres fordított almatortát, sem az Éclair fánkot. És akkor a tojáshabos citromtortáról, más néven a Tarte citron meringuée-ról és a Macaronról még nem is ejtettem szót! Laura Madeleine nemrég megjelent regénye, az Egy cukrászmester meséje, egy olyan francia cukrászdába invitálja az olvasókat, ahol a süteménykészítés nemcsak tradíció,…

Más Tészta: Csak 3 hozzávaló: csokis-baconos rudacska

Olvastunk már mogyorókrémes tésztáról, ami elég furán hangzik, mert hát mit keres a cukros-édesség a tésztán, pláne amihez sült zöldség is társul. A gyakorlat aztán azt mutatja, egész jól összeférnek egymással ezek az "enyhe" kontrasztban álló hozzávalók, mint a mostani nasi receptben is. Soha nem szabad megrökönyödni az elsőnek különösnek tűnő recepteken, emlékezzünk csak vissza gyermekkorunkra, amikor a sósnak induló káposztás tésztát is…

Városi konyha: Citrusos-tejszínes lazac cékla gnocchival

Halas finomság olasz módra.  Szerintem a karantén eleje óta vágyok valamilyen halas ételre, de akkor nem indultam el a Metro áruházba halat venni. Most már nem bírtam tovább, elugrottam lazacért. Persze a pultban ott figyeltek a finomabbnál finomabb tengeri herkentyűk, és mivel idén valószínű a tengerparti nyaralás kimarad, legszívesebben felvásároltam volna az egészet. De hős voltam, és visszafogtam magam, így a lazac mellett csak egy kis rákot…

VegaLife: Zöldborsó angolosan

Míg angol iskolákban dolgoztam, gyakran láttam, hogy az önkormányzat által juttatott napi zöldség vagy gyümölcs adagban nem csak banán, mandarin, alma, répa, paradicsom jár az alsós gyerekeknek, hanem zöldborsó héjában. Zsengén vagy akár jól éretten adták a gyerekeknek (mosatlanul), ahogy érkezett, zacskókban. Kevés gyerek ette, ami érthető, hiszen elmarad az íze a banánétól. Küllemre sem volt mindig vonzó. Amikor a borsóhüvelyekben szépen…

még több találat...