Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Pasztellbarokk: Teljes kiőrlésű lisztekkel jobb!

Ahogy ígértem, a PlanAll x Csigó Zita planner, az Egyél jót, legyél jól! heti tematikáihoz itt a blogon is kapcsolódok, azaz minden héten továbbgondolom az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 15. hét témája a teljes kiőrésű lisztekkel sütés-főzés. Arra biztatok mindenkit a PlanAll hasábjain (és itt is), hogy bátran próbálja ki ezeket a liszteket, annyira jók, finomak, sokkal ízesebbek, mint a "sima"…

sörfigyelő: Staropramen Praha

Illat: szúrós kénes-pincés Hab: rugalmas, tapadós Szín: arany, átlátszó Bőcsött Konrádosították a Staroprament. Levettek 1%-nyi alkoholt és fémesen megkeserítették. Voilá, kész az új termék. Azért kezdjük már szakmailag a kritikát: ha egy pilseniből lágert akarok csinálni, akkor nem hogy kevesebb malátát rakok alá, hanem többet. A végeredmény egy ugyanolyan semmilyen híg lólé, mint a Staro többi cucca. Már-már kalmopyrinesen bántó a…

Csabi Konyhája: Medvehagymás csigák egyszerűen és gyorsan

Még tart a medvehagyma szezon, úgyhogy ezt kihasználva gondoltam készítek még valami finomat gyorsan. Pont kapóra is jött egy jó kis recept, amiben leveles tésztából készül ez a már első hallásra is ínycsiklandozó krémsajtos-medvehagymás finomság. Kezdésként összeállítottam a tölteléket, amihez 150g krémsajtot elkevertem 2ek tejföllel és 2tk citromlével, sóztam, borsoztam és egy nagy csokor (100g) egészen apróra vágott medvehagymát is…

sörfigyelő: Lidl tavaszi nyitás és szomj-oltakozás belga vakcinával

A következő sörök a Lidl 2021.04.22.-étől érvényes akciós újságjában találhatóak, maga a sörvásár 26.-ától lesz. https://www.lidl.hu/ujsag/akcios-ujsag-16-het-2021/view/jumpmarks/page/1 A Hübris nekem elég savanyű, a büzájuk nem tudom, hogy mi: egy alpesi gyógynövényes cukorka cseppfolyósított változata, a Gösser Naturzitrone luxuskivitelben, egy fűszeres limonádé, esetleg egy megkeseredett mojito alaplé? Az Elixbeer pIPA-t valszeg megveszem…

sörfigyelő: Hedon Winter Charlie

Illat: pörkölt, savanykás, maláta Hab: masszív, cappucinos, extra tartós Szín: éjfekete Minden ízében emlékeztet a "nyári" Charlie-ra, a szándék szerint a rozs is, amit jó ötlet volt belerakni egy stout-ba. Közepesen telt, jól gurul, úgyhogy fekete sör ellenére ivósör. Ezt jelzi a sima Charlié-val megegyező alkoholfok is, amit a téliesítéssel és befeketítéssel emelhettek is volna, dehát valakinek el kell adni a Szergejt és a Katalin cárnőt is.…

gastrotherapy: Sajtos roló

A sajtos roló az egyik legjobb sós vendégváró falat. Frissen az igazi, amikor beleharapva még roppan a tésztája. Füstölt sajtos lágy krémmel készítem, nekünk ez a változat ízlik a legjobban. :) A sajtos roló hozzávalói (18-20 db-hoz) 1 csomag Tante Fanny leveles tészta250g mascarpone100g tömlős füstölt sajtkrém2 ek. tejföl70g füstöltsajtcsipet só, bors 1 db tojás Így készül a sajtos roló A leveles tésztát kivesszük a hűtőből a készítés…

Blogkocsma: Húsvéti szendvics

Eljött ismét a Húsvét. Került, ami szokás, torma a kertből, kemény tojás. Sütöttem egy kacsát a pocakjában almával és rozmaringgal. Sonka helyett csülköt főztem, kicsit szaftosabb. Tervbe volt még véve egy sós kalács, hogy kerek legyen a történet. Aztán rájöttem, hogy a Hegyre kell menni. Az ottani nomád körülmények között meglehetős kihívás ezeket kulturált módon elfogyasztani. Most vegyek valami szendvicsnek valót, miközben itt a temérdek kaja?…

ÍZcsiklandozó: Medvehagymás-sajtos rúd

A medvehagyma időszaka van, a boltokban,piacokon már bőséggel beszerezhető. A kertekben (legalábbis az enyémben) azonban ebben a hideg, szinte télies időszakban viszont még csak most bújik, de legalább lesz utánpótlás!Valljuk be, ez az régi, népi gyógyászatban és gasztronómiában is használatos növény csak az elmúlt pár évben lett népszerű a modern háztartásokban, ám szerencsére manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az erdők…

Gasztrorégész: Ritka képek Törőcsik Mariról a terített asztalnál

fsdfdsfd Címlapkép: Film Színház Muzsika / arcanum.hu 1. A címlapfotó A címlapfotó a Film Színház Muzsika 1959. december 25-én megjelent számához készült. A lapban több művészt is felkértek, értékelje az eltelt évet. Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula friss házasoké így kezdődött: „Ezt a levelet közösen Írjuk. Nem Íróasztalnál, hanem a Nemzeti Étterem egyik megtérített asztalánál." Az akkor már népszerű, sokat foglalkoztatott két színésznek…

sörfigyelő: Ikkona Mars APL

Illat: savanykás-fűszeres Hab: masszív Szín: narancsos óarany  Kicsit száraz, kicsit savanykás és még csak nem is a miénk. Talán van az ízben is az illatban sejlő komlózásból, de megesküdni nem mernék rá. A megjelenése tökéletes, az illatban azért van savanykásság is, ami sosem jó előjel. A kortyérzet, a szénsavasság jó, a lágysága is rendben, erre azért odafigyeltek. Ami hiányzik, hogy valamilyen normális íze is legyen. Ezzel le is…

SzatmáriFeri: Spenótos-répás vöröslencsefőzelék chilis tofuval

Ebben a furcsa tavasztélben az egyik legjobb dolog egy enyhén keleties ízvilágú, melengető és laktató főzelék lehet. Mondjuk ajánlhatom ezt a répás-lencsés változatot némi tofuval megfejelve? Persze ha valaki nem rajong ezért a megosztó feltétért, simán adhat hozzá akár fasírtot is. Csak semmi kényszer, csak semmi nyomás.  Hozzávalók:  4 ek étolaj 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva 2 gerezd fokhagyma negyed teáskanál őrölt római…

Városi konyha: Márványos kalács

Vaníliás és kakaós rétegek egymásba simulva egy puha, foszlós kalácsban.  Az elmúlt hetek online oktatása alatt lett egy gyerekünk. Hol egy elsős, hol egy ötödikes, ugyanis a tesóm egyszerre nem tudott a három lurkóval foglalkozni/tanulni. Ez feladta nekem a leckét a főzés szempontjából, ugyanis mindkét gyerek kísértetiesen hasonlít rám. Finnyásak. Nagyon. :D Szóval, nem volt mindegy, mit és hogyan készítek. Azt nem akartam, hogy a menü…

Régi és új étkek, mai ízek: Fűszeres csirkecombbal töltött édesburgonya

Most következő receptünk - bár a blogra csak most kerül fel elfoglaltság miatt- nagyszerű étel, gyors, belefér a 160 grammos étrendbe, így ideális cukorbetegeknek.és látványnak sem utolsó, mellesleg laktató is 1 darab édesburgonya töltve bőséges étel egy főnek.  Hozzávalók: Adagonként 1 db édesburgonya (jelen esetben 5 db nagyobb) 4 db csirke felsőcomb filézve 1 nagy fej vöröshagyma kaliforniai paprika több színben só, bors,…

Régi és új étkek, mai ízek: Pentelei gombócleves

Ez a leves a mi számunkra véletlenül készült, igazából találtuk Dunaújvárosiként kevésbé volt ismert. Kevesen tudják, hogy Dunaújváros régi neve Dunapentele, a helyi egyesületek neve többnyire ez miatt Pentele. Kicsit nyomozásba fogtunk, hogy ennek az ételnek van-e helyi gyökere és meg is találtuk, révész gombócleves néven utalva az egykori kompközlekedésre. A recept a húsvéti sonka maradékából készül hagyományosan annak főzőlevéből és lehetőség…

Gasztrorégész: Thatcher Nagycsarnokban tett 1984-es látogatásának utóélete

Piaci kalandjairól többféle verzió keringett a sajtóban, később pedig „visszaadta” Kádárnak Londonban a shoppingolást. Címlapfotó: Fejér Gábor / Népszava / arcanum.hu „Sétával kezdődött Margaret Thatcher szombati programja: a hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó brit kormányfő a reggeli órákban a Tolbuhin körúti Nagyvásárcsarnokba látogatott. A magas rangú vendéget – akit elkísért Esztergályos Ferenc külügyminiszter-helyettes és Bányász…

Winelovers: Évszakváltás a polcon

Egy borkedvelő számára nincs is jobb és pihentetőbb program, mint kinyitni egy üveget a várva várt baráti beszélgetés aláfestéseként. Ha pedig társaság, akkor többnyire a kert, egy hangulatos terasz és a szabadtér jut az eszünkbe. A bor és a jó társaság "pihentető" ereje örökérvényű, felpezsdít, gyógyít, főleg ha azt az évszakhoz illő tételeket jelenti. Amikor a tavaszi kabátok előkerülnek, nagy télikabátjainkat pedig végre elsüllyeszthetjük a…

Fast Food Central: Húsgolyós Pizza Áfonyalekvárral

Folytatódik a Don Pepe olaszokat sodrukból kihozó hadjárata, hiszen áprilisra ismét egy igazán extrém, húsgolyókkal és lekvárral készülő pizzakülönlegesség került az étlapra. Hát naná, hogy megkóstoltam! Mert hogy lehet nemet mondani egy ilyen csodára? A márványsajtos sajkrém alappal készülő, zöldésgeket (brokkoli, cékla, kukorica, borsó, répa), némi BBQ szószt, és persze mozzarellát felvonultató kevésbé érdekes pizzára került egy adag…

sörfigyelő: Tesztandrás Beta.03 West Coast IPA

Illat: citrus, papaja Hab: piszkosfehér Szín: narancsos félbarna  Az első körben még egy igazi vad, kísérleti sör volt. A korty eleje üres, de csak azért, hogy annál nagyobbat üssön az utána jövő papajás kalmopyrines keserűség, ami aztán az utóízre kulturáltabb formára szelídül. Érezhetően nincs úgy lekerekítve az íz, ahogyan ez szokásos. Viszont a következő kóstolásnál az egész összeállt egy folyamatos ízhullámmá. Ami egy west cost IPA…

még több találat...