Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

Anyukám Főzte: Mascarponés-cukkinis tészta

Hozzávalók:50 dkg tészta 2 db cukkini 50 dkg mascarpone 1 dl tej 3 gerezd fokhagyma 4 evőkanál olívaolaj só bors Elkészítés: A megmosott cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kicsit állni hagyjuk. Egy serpenyőben a lereszelt fokhagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lereszelt cukkinit. Miközben a cukkini fő, a mascarponét kikeverjük egy tálban a tejjel, hogy majd könnyebben a zöldséghez…

Minden az oliváról: Az olívaolajok típusai

Csapjunk is bele. Itt az olívaolaj kategóriák vesszük át az IOC besorolása szerint ami az olajtermelők világszervezete. Az extra szűz olívaolaj (EVOO) kizárólag mechanikai vagy egyéb fizikai eljárással készül az olajfa terméséből, meghatározott körülmények között – különösen olyan hőmérsékleten, amely nem okoz változást az olajban. Az olívaolaj nem megy keresztül semmilyen kezelési folyamaton, kivéve a mosást, zúzást,…

F*CK IR: Barackos mákmámor

Van az a sütemény, ami nemcsak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem a lelket is. A barackos mákmámor pontosan ilyen: egy könnyed, nyárias süti, amelyben a szaftos barack, a fanyarkás lime, a földes mák és a rostos zabpehely tökéletes harmóniában olvad össze – és mindezt hozzáadott cukor nélkül! Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik szeretnék élvezni az ízeket anélkül, hogy a vércukorszintjük az egekbe szökne (a barack miatt fog emelkedni, ezért…

Ínyenc Fenevad: Nagyon leromlott a magyar kirándulók egyik kedvenc étterme

Egy kimerítő túra után különösen jól tud esni egy nagy tál magyaros étel, főleg ha azt gyönyörű erdei környezetben, kiváló kilátás mellett tudod elfogyasztani. Ilyen esetben még az sem baj, ha az étel csak kicsit jobb az átlagosnál, valójában sokkal jobban lehet élvezni. Ám ha még kilométereket gyalogolva felfelé, hegyi környezetben is azt érzed, hogy az az étel szar, akkor az valójában nagyon szar lehet. Ez történt velem a méltán híres Nagy…

FANAN Hummus: Nyári grillezés a FANAN hummuszokkal: kreatív összeállítások a kertben és a teraszon

Ahogy beköszönt a nyár, egyre többet töltünk a szabadban – és mi is a grillnél találkozunk. A FANAN hummuszok pedig nemcsak a konyhában, hanem a grill mellett is igazi sztárok! Ha szereted a kreatív, egészséges összeállításokat, akkor ez a cikk neked szól. Megmutatjuk, hogyan tudod a csicseriborsókrémet bevonni a nyári grillezés világába, és milyen új ízélményeket hozhatnak a társasági összejövetelekre. Mihez illik a FANAN hummusz a grillnél? A…

sörfigyelő: Stockholm Fine Festival Beer

Illat: németes lager Hab: lágy, csipkés Szín: szűrt aranysárga   Teljesen jók az arányok. Korrekt a maláta, ami egyébként a németes vonalat viszi, kicsit savanykás és a komlókesernye is visszafogott. Semmi extra, de nem lehet belekötni. Az illata Bitbuergeres. Külalak: Arany háttéren vagy egy csúnya dámszarvasfej vagy egy elefánt-szarvas mutáns skicce. Pontszám: 7/10 Ár/érték Tajvanon: 5/10 Ár/érték Mo.-n: 4,5/10 Név: Stockholm Fine…

Szeretem a pulykát: Receptek a nagyvilágból: Spanyolország

Folytatjuk a tavaly indított kezdeményezésünket, amely keretében pulykás receptek után kutatunk a nagyvilágban és amit találunk, azt bemutatjuk Nektek:) Úgyhogy útra keltünk és a világ egyik legnépszerűbb úticéljaként is ismert Spanyolországba kalauzolunk Benneteket: az egyik legnépszerűbb és gasztro körökben itthon is ismert Cocinar para 2 (Két személyre főzni) című blog szerzőjének, Belén Otero receptjét hoztuk el most Nektek. A hölgy…

Csabi Konyhája: Megnyílt az ország első UFO burgerezője!

Előbb Budapest Barbecue Company, majd Rub & Roll Barbecue néven működött Kiss Dávid étterme a Szent István körúton, ami március elsején zárta be kapuit. A folytatás kicsit beljebb költözött és az Oktogonnál nyitott meg  a KissButchery a pünkösdi hétvégén. A kínálat legnagyobb, illetve legérdekesebb újítása az UFO burger, amit hazánkban itt lehet először kipróbálni. Magával a koncepcióval én már találkoztam tavaly Németországban, igaz ott UFO…

sörfigyelő: Höga Kusten

Illat: édeskés maláta Hab: lágy, csipkés Szín: szűrt borostyánsárga   Ez egy érdekes tétel. 70% lager és 30% ale keveréke. És jó. Kicsit hasonlít a szegény megboldogult Lobkowicz ale-hez. az is ilyen színű, ilyen ízű a malátája, az igencsak erős és száraz, már-már fémes komlókeserű is stimmel. Kicsit keserűbb a kelleténél, ledominálja az amúgy jó malátát. Külalak: Nagy híd. Pontszám: 7,5/10 Ár/érték Tajvanon: 6/10 Ár/érték Mo.-n:…

Gastro.hu: Milyen újszerű élelmiszer tartósítási technológiák léteznek?

A fogyasztók igényei az élelmiszerek megfelelő ízén és állományán túlmutatnak, és egyre inkább biztonságos, egészséges valamint kiváló minőségű termékeket keresnek. Ugyanakkor általában úgy érzékelik, minél több feldolgozási lépésen esett át egy élelmiszer, annál gyengébb minőségű. Ennek következményeként a kíméletesen feldolgozott, friss-jellegű élelmiszerek előtérbe kerülnek. Az ilyen termékek frissességet kell, hogy „sugározzanak”, miközben…

SütiSári: Jó kedveden nem esik csorba, így készül ez az epres mini torta

Hozzávalók a piskótához:   5 db tojás 80 g kristálycukor 80 g liszt 20 g kakaópor Hozzávalók a krémhez: 1 csomag Vanília ízű hideg pudingpor 100 porcukor 5 dl habtejszín 3 kk. vanília aroma +lekvár   Elkészítése:   Egy tálban a tojásokat a cukorral habverő gép segítségével fehéredésig habbá verjük. Hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tojásos keverékben. Sütőpapírral bélelt tepsibe…

Régi és új étkek, mai ízek: Meggyes-hagymás pulykaragu

Belecsöppentünk a nyárba, itt a gyümölcs szezon és egyik kedvenc a meggy. Lett is belőle egy finom étel, amely később akár ünnepi fogásként is tálalható. Hozzávalók: 60 dkg  pulykafelcomb filé kockázva 30 dkg magozott meggy  2 fej lilahagyma cikkekre vágva 2 db kápia paprika 4 ek olívaolaj 1,5 dl száraz vörösbor ízlés szerinti balzsamecet (1-4 ek) Egy edényben felforrsítjuk az olajat, a húst megpirítjuk majd sózzuk, a borral…

F*CK IR: Cseresznyés élvezet bűntudat nélkül

Cseresznyeszezon van, és ez nálam azt jelenti: irány a kert, aztán irány a konyha! Szerencsés vagyok, hogy van cseresznyefa a kertemben, aminek "mindig megadom az esélyt", hogy mindenféle kezelés nélkül teremjen. Meghálálja és minden évben bőven terem. A fáról frissen szedett cseresznye már önmagában is egy ajándék, de most egy könnyű, gyorsan elkészíthető, diabetikus pitében landolt – mindenféle bűntudat nélkül. Ha te is IR-es vagy, akkor…

Régi és új étkek, mai ízek: Alma ágyra ültetett grillezett fűszeres csirkemáj sajttal és bulgurral

Facebook csoport tagjaink a képet látták már, de valahogy lemaradt a blogról e finom recept. Van már vagy 10 éve, hogy készítettük, ideje volt leporolni a port e receptről és húsvét után újból lefőztük. Most is megállapítottuk, hogy gyors és nagyon fimom ételről van szó. A vaj és az alma, a fűszerek harmóniája dominál az ételre olvadt sajttal. Csak ajánlani tudom nektek, sok szeretettel. Hozzávalók: 5  dkg vaj 50 dkg felpucolt csirkemáj 2…

A Két Cica Konyhája: A vendéglátóhelyek ma már nemcsak étkező helyek, hanem élet- és közösségi terek is

Fotó, helyszín: Graefl major Június végén jelenik meg a hazai gasztronómia legrégebbi és egyik legfontosabb szakmai kiadványa, a Dining Guide Top 100 Étterem Kalauz, amely évről évre iránytűként szolgál a minőségi vendéglátás iránt érdeklődők számára. A kalauz szerkesztése már a finisben jár, az utolsó ellenőrzések zajlanak – erről számolt be a Dining Guide felelős kiadója és gasztronómiai szakértője, Herczeg Zoltán. „A magyar gasztronómiai…

Régi és új étkek, mai ízek: Sedano Alla Molisana azaz sült zeller hagymával és olívabogyóval

Az egészségtudatosság nem kényszeres, de mégis kényszer egyes betegségek miatt, a most következő recept  pedig bizonyítja, hogy pár alapanyagból hatalmas falatozást lehet nagyszerű ízekkel kombinálva végrehajtani. Magunkis  probálkozunk kitalálni egy-egy ételt, de amikor szembejön velünk egy jó olasz recept ki kell próbálni. Csak kicsit változtattunk rajta, eredetileg fekete olívabogyóval készül, mi a zöldet szeretjük, így vegyesen készült.…

Csabi Konyhája: Bbq tarja burger a Don Pepe kínálatában

Májusban megújult a Don Pepe szezonális étlapja is, ahonnan elsőként a BBQ tarja burgerre csaptam le, ami leegyszerűsítve igazából egy tarjás szendvics. Sajnálatos módon leírást nem sikerült kreálni hozzá, így előzetesen sok minden nem derült ki az összeállításról. Szokás szerint a békásmegyeri étteremből rendeltem. (4490.-) A dobozt kinyitva a becsomagolt szendvicsen kívül a jól megszokott Don Pepe burgonya és BBQ szósz fogadott. A…

Natafuta: Belli di Mamma Ranked #41 in 50 Top Pizza Europe 2025

We’re excited to share that Belli di Mamma, one of Budapest’s favorite pizzerias, has secured the #41 spot on the prestigious 50 Top Pizza Europe 2025 list. This ranking places the cozy eatery among the very best pizza destinations on the continent, and it’s a huge achievement not just for the team behind Belli di Mamma, but for Hungary’s food scene as a whole. Located in the heart of Budapest’s lively Jewish Quarter, Belli di Mamma has gained a…

Ínyenc Fenevad: Ha nem tudod, milyen az igazi eper, most nagyon meg fogsz lepődni

A jól képzettek (és a felesleges dolgokon fennakadni szeretők) gyakran javítanak ki minket, átlagembereket, amikor a piacon, zöldségesnél és a boltokban kapható, húsos, rostoktól és csodás nedvektől duzzadó illatos csodát epernek nevezzük, merthogy az szamóca. Az okostojásoknak kétségkívül igazuk van, az epernek nevezett piros gyümölcs tényleg nem eper. De akkor mi az, amit tényleg epernek nevezhetünk? Ezt fogom most megmutatni. Szamóca vagy…

sörfigyelő: Arboga Mörk

Illat: kávés karamelles Hab: lágy, csipkés Szín: hazy rézbarna   Szerintem ebből meg kell inni egy csomót, hogy elkezdjen átjönni, hogy mire gondolt a költő. Az ízvilága még tán a cseh félbarnáknál is visszafogottabb, alig érzek ki valamit. Meg kell hagyni, a színe nagyon szép, már inkább bronzos. Mivel nem mondanám édesnek, ezért a karamell egyes rétegei beképzelhetők kávés pörkölésnek is. Teltnek telt a korty, de még mindig nem tudom, hogy…

még több találat...