Regisztráció Blogot indítok
Gasztro

A Két Cica Konyhája: Itt a tokaji kiemelt borászati ellenőrzés eredménye

A tokaji borvidék turisztikailag kiemelt helyszínein a termelői borkimérést végző egységek, valamint vendéglátóhelyek bor- és alkoholos italkínálatának kiemelt ellenőrzését végezték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei májusban. Az idegenforgalmi szezon megkezdése előtt zajló, összesen 18 helyszínt érintő akció során a hatóság emberei többek között arra fókuszáltak, hogy a forgalmazott borászati termékek és alkoholos italok…

sörfigyelő: Hoegaarden Rosée

Illat: Hoegaardenes élesztő, málna Hab: csipkés, felhős, krémes Szín: málnaszörp   Málnás belga búzasör. És ezt egészen ügyesen is hozza, egészen masszív gyümölcsösséggel. Utóbbi még egy kis extra testet is ad neki, hisz' ugye a belga búzák a vizesség határán szoktak táncolni. A málna nem tűnik nagyon mesterségesnek, bár nem is nagyanyám málnalekvárja. Külön pirospont, hogy a málna a magas ízintenzitása ellenére nem uralja le az egész kortyot,…

A Két Cica Konyhája: Önkéntes Vízadás – locsolj te is budapesti fákat!

Önkéntes Vízadó programot hirdet Budapesten a 10 millió Fa, Budapest önkormányzata, a Főkert és a beeco „ökosapplikáció”. Szervezett csoportos locsolásokhoz már most várják cégek és magánszemélyek csatlakozását, míg az egyéni és kiscsoportos locsolók június 1-jétől csatlakozhatnak a programhoz a beeco térképes applikációján, ahol megtalálják, hol lehet vizet vételezni, és merre vannak a locsolandó fák. Kampányt indítunk az 5 évnél fiatalabb…

Teakonyha: Ajánló Benedek Ágota: Akkor inkább már most megdöglök című könyvéhez

Írtam már ajánlót Ágota első és második könyvéhez, amelyek megmutatták, hogy amit az író képvisel, nem csak egyedülálló ma Magyarországon, hanem egyedülállóan jó is. Ezek után adta magát, hogy elolvassam a harmadik, 2023-ban megjelent könyvét is, az Akkor inkább már most megdöglök-et. (Mesés ezt a címet mondatba foglalni, ugye?) Az első két könyvben az a fajta irónikus humor volt az uralkodó motívum, ami önmagunk és a környezet szemlélése…

Satake: Seki City: A Japán Késgyártás Bölcsője – Szamurájok, Mítoszok és a Satake Hagyomány Örök Tűzhelye

Seki városa Japánban, Gifu prefektúrában található, és híres a több mint 700 éves hagyományokkal rendelkező késkészítő iparáról. A városban számos késkészítő műhely és üzlet található, ahol a látogatók megismerkedhetnek a késkészítés művészetével, és vásárolhatnak minőségi késeket. Seki City: A Japán Késgyártás Legendás Bölcsője Képzeld el, hogy a történelem szelét érzed, ahogy pengeként suhan át a konyhán, miközben egy tökéletesen éles…

A Két Cica Konyhája: Piccolo Club: Best Growers Conference

Magyarországon rendezték meg a világ legjobb paradicsomtermesztő kertészeinek találkozóját A francia alapítású Piccolo Klub első magyarországi találkozóján többek között az egészségvédelem, az autonóm klímavezérlés és a legújabb precíziós technológiák kerültek fókuszba. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom tulajdonosa volt a házigazdája a különleges nemzetközi szakmai eseménynek, ami minden félévben új inspirációt és stratégiai iránymutatást nyújt…

sörfigyelő: Švyturys Baltas Hefeweizen

Illat: németes élesztő Hab: lágy, selymes, csipkés Szín: szűretlen búza   Kifejezetten megkapó. A búza üde, frissítően savanyú, valódi élesztős ízkavalkád. Van benne sok citrus, banán, szegfűszeg, narancshéj és igazából egy multivitamin. Külalak: Arany háttéren vagy egy csúnya dámszarvasfej vagy egy elefánt-szarvas mutáns skicce. Pontszám: 8/10 Ár/érték Tajvanon: 8.5/10 Ár/érték Mo.-n: 7/10 Név: Švyturys Baltas Hefeweizen Származási…

A Két Cica Konyhája: „Még mindig itt vagyunk és főzünk” - jegyzetek a Budapest Beer Week kerekasztal-beszélgetéséről

Miközben a nemzetközi sajtó előszeretettel temeti a kraft sört, mi inkább leültünk pár hazai és külföldi sörfőzővel a Budapest Beer Week szakmai napján, a Madhouse Budapestben, közvetlenül azelőtt, hogy elindultak volna a BPBW 2025 Budapest Beer Week korlátlan kóstolónapok, hogy megkérdezzük: Tényleg vége a hype-nak? És ha igen, akkor ennyi volt? A rövid válasz? Nem. De azért bonyolultabb a helyzet. Egy őszinte kerekasztal-beszélgetés során…

Régi és új étkek, mai ízek: Részeges tengerész spagetti

Élt 20 évet egy emblematikus étterem, közösségi tér Dunaújvárosban. Nagyon szerettük. Ez a hely volt TOPO pizzéria. Kedves személyzet, tökéletes kiszolgálás és fantasztikus ételek. Ezen ételek közé tartozott az egyik kedvencünk a részeges tengerész. Készítjük rendszeresen, meg is mutatjuk a receptet. Hozzávalók: 60 dkg tenger gyömölcse 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva 40 dkg spagetti 4 ek paradicsomsűrítmény 0,5 dl cherry reszelt…

A Két Cica Konyhája: Friss és ropogós: hónapos retek termékteszt

A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei elvetették a hivatal szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomásán. A magok fejlődését egészen a hónapos retkek betakarításáig figyelemmel kísérték. Valamennyi vetőmag a várakozások szerint fejlődött, a csomagolásuknak megfelelő terméseket hoztak, melyek folsav-, C-vitamin- és káliumtartalmának laboratóriumi vizsgálata is jó…

A Két Cica Konyhája: Fél évszázad a balatoni autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró

Fehérvár Bisztró, Albapark, és most már évek óta M7 Bisztró. Egy ikonikus hely, ahol állandó vendég volt az Omega együttes, gyakori vendég volt Kern András, Somló Tamás, a Pa-Dö-Dő és sokan mások, akik úton a Balaton felé Székesfehérvár mellett álltak meg egy rövid pihenőre. A legendás hely idén nyáron ünnepli 50. születésnapját, ami tökéletes alkalom egy kis nosztalgiázásra és egyben a jövőbe pillantásra is. Egy fél évszázados történet a hazai…

Ínyenc Fenevad: Csúcsszuper magyaros étterem az erdő kellős közepén

Az éttermi élmény egyik fontos része a hangulat, egyáltalán nem mindegy, hogy a kiváló ételeket milyen környezetben fogyaszthatjuk el. Ebben pedig verhetetlen egy olyan étterem, amely egyenesen a fák között található, és ahol tényleg úgy érezzük magunkat, mintha egy erdőben ülnénk. Ha pedig az ételek is kiválóak, az a teljes éttermi élményhez feltétlenül szükséges. Számomra az már csak egy plusz, ha az aktuális étterem még magyaros is, ráadásul…

A Két Cica Konyhája: Drágakövek - filmajánló

Róma a hetvenes években. Luisa és Gabriella testvérek, közös divatházukat vezetik, amelyben filmekhez készítenek jelmezeket. A színek, flitterek és a finomabbnál finomabb anyagok között a varrónők összetartó közösségében folyamatosan zajlik az élet…   Ferzan Özpetek gyengéd és nosztalgikus új filmje a jelmeztervezés művészetét és a múlt színésznőit ünnepli, illetve azokat a nőket, akik a hátterben dolgozva segítik a színház és film csodájának…

A Két Cica Konyhája: Különleges filmnapok a budapesti artmozikban

Az Eiffel-torony árnyékától Meshed városán át egészen Japánig kalauzol a Puskin, Tabán és Toldi mozi válogatott filmfelhozatalukkal a nyáron. A közelmúlt legizgalmasabb koreai és japán alkotásai látogatnak a Puskin moziba június 27-től a Távol-keleti Filmnapok alkalmával, július 10-től közönségkedvenc francia filmeket vetít a Tabán mozi a Franciadrazsé – Francia Filmnapok keretében, míg július 25-én a Toldi mozi a Keleti kényelem különleges…

Satake: Shirogami Steel, avagy a „fehér papír acél” – A Japán szénacél titka

Shirogami Steel – A Japán Szénacél Titka: Egy Éles Utazás a Konyhaművészet Szívébe! Amikor a japán konyha és a kések kerülnek szóba, szinte azonnal felragyog a precizitás, az élesség és a kimagasló minőség képe. De mi az a rejtett erő, ami a Satake és más mesterien megmunkált pengéket ennyire különlegessé teszi? A válasz gyakran egy misztikusnak tűnő néven rejlik: Shirogami steel, avagy a „fehér papír acél”. Készülj fel egy szórakoztató…

A Két Cica Konyhája: Itt az éves szamócaellenőrzések eredménye

Szamócaellenőrzéseket tartott a Nébih a jogszerű őstermelői értékesítés védelme érdekében Május második felében fokozott szamócaellenőrzéseket végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Számos fővárosi és vidéki vásárcsarnokban, termelői piacokon és termőföldeken is jártak az ellenőrök. A cél egyértelmű volt: a tisztességes őstermelők támogatása és a fogyasztók védelme. A kéthetes ellenőrzéssorozat rávilágított, hogy bár sok őstermelő…

A Két Cica Konyhája: Kaland a város szívében – programtippek nem csak turistáknak

Itt a nyár, kitört a vakáció. Vannak, akik már tudják, mikor veszik a vízpart vagy valamilyen felfedezésre váró táj felé az irányt, de sokan töltik a nyári hónapokat is Budapesten. Nem kell csüggedni egy percre sem, a város szíve nem csupán a turistáknak kínál élménydús programokat, bármikor össze lehet állítani egy klassz napot akkor is, ha nincs módunk éppen elutazni, hétvégén vagy éppen egy szabaddá váló hétköznapon. Miért is ne lehetnénk…

Satake: A Konyha Kicsi Szíve: A tökéletes hámozókés kiválasztása és a profi szakácsok titkai

A konyha igazi műhely, ahol az alapanyagokból ínycsiklandó fogások születnek. Ebben a kreatív folyamatban a megfelelő eszközök kulcsfontosságúak, és talán nincs is sokoldalúbb és alulértékeltebb segítőtárs, mint a hámozókés, vagy ahogy sokan ismerik, a pucolókés. Ez a kis méretű, ám annál precízebb japán csoda nemcsak a zöldségek és gyümölcsök hámozására alkalmas, hanem a profi séfek kezében igazi varázspálcává válik. Cikkünkben feltárjuk a…

FANAN Hummus: Hummusz az utazótáskában – FANAN a nyári kalandokhoz

A nyár a szabadságról szól: utazás, strand, fesztivál, piknik, kirándulás. Egyvalami azonban mindig kérdéses: mit egyél, ha se időd, se kedved nincs hosszasan csomagolni vagy főzni? Ekkor jönnek a FANAN hummuszok, amik nemcsak finomak, hanem praktikusak is. Kis helyen elférnek, és pillanatok alatt tartalmas nassolnivalóvá válnak. Ha biztosra mennél, pakold őket hűtőtáskába, így végig megtartják frissességüket, akár egy hosszabb nap során is. Mi…

Dekantáló: SomlóAI a Concours Mondial de Bruxelles legjobb fehérbora!

Magyar Borszakírók Körebeli kiváló kollégánk - aki zsűriztt is Brösszelben -, Geönczeöl Attila számolt be  a borvilágbajnokság egyij versenyének nagy magyar sikereiről.A világ egyik legnagyobb, vándor-borversenyének, a Concours Mondial de Bruxelles-nek (CMB) a vörös-fehér szekcióját idén a kínai Yinchuanban rendezték meg. A benevezett 7165 bort 375 nemzetközi szakértő bírálta. A borverseny-sorozatnak ez a legnagyobb állomása, rendkívül látványos…

még több találat...