Logo Pic
DJP 2024. október 01.

A citrom, a skorbut és a maffia

A C-vitamin hiánya súlyos betegséget okozhat, s néhány évszázaddal ezelőtt, a skorbut még halálos betegségnek számított. A becslések szerint közel kétmillió tengerész halt meg a skorbut következtében, így sokan próbálták megfejteni a kialakulásának az okát.

a_skorbut_a_c-vitamin_hianya_altal_okozott_betegseg_megbetegitette_azokat_a_tengereszeket_akik_nem_fertek_hozza_friss_elelmiszerhez_es_csak_a_16_es_18_szazad_kozott_tobb_mint_2_millio_tengereszt_olt_meg.jpg

1747-ben, James Lind brit orvos, a HMS Salisbury hadihajón szolgált, amikor a Földközi-tengerre indultak egy hosszabb útra, s két hónap múltán, a legénységból már tucatnyi matróz lett skorbutos. Lind ekkor határozta el, hogy elvégzi az orvostudomány első klinikai vizsgálatát, amelyben a skorbut kezelését tesztelte.

A következtetése alapján, a citrusfélékben volt valamilyen anyag, amely a skorbut gyógyításában (pontosabban annak a hiánya, a skorbut kialakulásában) szerepet játszott. Az eredmény nagy ellenállásba ütközött, de voltak akik kedvezően fogadták, ahogyan James Cook kapitány is, aki próbálta a javaslatot a gyakorlatba átültetni. A haditengerészet csak az 1790-es években fogadott el olyan szabályozást, amely szerint minden hajón kellett lennie, meglehetősen nagy mennyiségben citrusfélének és/vagy citromlének, ha bármilyen útra indul.

captain-james-cook.jpg

Ez a módszer teljesen felszámolta a skorbutot a tengerészek között, azonban más, gazdasági hatása is lett.

Megnövekedett a kereslet a citrusfélék iránt, így mindez Szicilia gazdaságában, jelentős fellendüléshez vezetett. A sziget tele volt citrusfákkal, így egyre több citrust és citromlevet tudott exportálni. 1815-ben a citromlé exportja még csak 740 hordónyi volt, míg az 1850-es években már 750.000 hordót tett ki, újabb három évtizeddel később pedig már 2,5 millió hordónyira nőtt.

citrus.jpg

Ez azonban magával hozta, egy nem igazán kívánt szervezet, a Maffia megerősödését is. A Maffia 1861-ben vette át a sziget irányítását a Bourbon-háztól, amikor az új kormány, még nem volt elég erős a törvények betartatásához. Így aztán, a Maffia védte meg az embereket és vagyonukat, természetesen védelmi pénzért.

Egy jelentés, amely az 1880-as évek, majd az 1900-as évek adatait vizsgálta, megállapította, hogy azok a részek, ahol a citrusültetvények voltak, 54%-kal nagyobb eséllyel, a Maffia hatáskörébe tartoztak. Mindez az összefüggés azonban nem volt igaz a szőlő, az olajbogyó vagy a kén esetében, pedig azok is jelentős exportcikkek voltak.

djp

 

 

 

 

Vissza a címlapra
Verocious párpercesei
A történelem, a technika és az élet érdekességei pár percben - képben vagy szóban mindenféléről
Legjobban pörgő posztok
A kreatív adózás ára
Borsi Gergely • 1 nap
Az Iron Maiden duplázik Budapesten
sunthatneversets • 6 nap
Motta megoldást keres a Juve gólaszályára
venember83 • 7 nap
A Genoa elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol39.
sunthatneversets • 4 nap
Cikkek a címlapról
Frankie visszatért
Nem tett le az amerikai álomszezonjáról Frankie Dettori – kürtölte világgá a BloodHorse, Frankie szeptember 19-i vállsérülése után.
Barcelona krízisben – Hansi Flick próbálkozásai és a valóság
Hansi Flick munkáját nézve egyértelműen látszik, mit próbál megvalósítani a Barcelonánál. Mindenki bizalmat kap, mindenkinek megvan a maga szerepe. Még akkor is, ha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak, a csapatnak valahogyan meg kell találnia a kiutat a nehéz helyzetekből. Azonban a futball…
>