Logo Pic
Bartha Tibor 2024. május 11.

9 érdekesség Szent László királyról

sztlaszlokobanya.JPGSok legenda és még több megbecsült emlék maradt fenn Magyarország egyik legnagyobb királyával kapcsolatban.

Ezekből említünk most meg néhány érdekességet.

A maga idejében valószínűleg sok hölgy álmodozott arról, hogy a király felesége legyen. Az erős, izmos testalkatú férfi - a krónikák szerint - még egy fejjel is kimagaslott az emberek közül.

Ám hiába volt impozáns jelenség, szerénysége és vallásossága miatt nem élt kicsapongó életet. Egyes történészek két feleségéről írnak, viszont csak Adelheid német hercegnérőt említik név szerint is..

Ha valaki, akkor Szent László megérdemelte volna, hogy vérvonalát egy fiú továbbvigye, ez azonban nem következett be, miután két lánya született (egyesek szerint három) de közülük csak Piroska neve maradt fenn, aki Komnénosz II. János felesége lett.

Szent László nagyon nem akart király lenni. Amikor bátyja - I. Géza - meghalt, először visszautasította a koronát, amit csak hosszas unszolást követően fogadott csak el.

Királyként tett emberi nagyságát jelzi többek között, hogy 1083-ban azt a Szent István avatta szentté, aki Szent László nagyapjának Vazulnak a megvakítására adott parancsot. Rajta kívül Szent Gellért püspök, és Szent Imre is a szentek közé került ebben az évben.

Nagyvárad alapítása is Szent Lászlóhoz köthető. Akkoriban - ahogy a Képes Krónikában olvasható - „Bihar vármegyében a Sebes-Körös folyó mellett vadászat közben talált egy helyet [Váradot], ahol angyali intelemre elhatározta, hogy monostort épít Szűz Mária tiszteletére.” Ez a város később püspöki székhellyé vált.

Gézán kívül még négy testvére volt. Ilona horvát királyné, Eufémia morva hercegné, Zsófia szász hercegné és Lampert, aki megörökölte Bihart Lászlótól, miután az király lett.

Három törvénykönyvet adott ki uralkodása során, amiknek a számozása fordítva van. A III. jelent meg először, az I. pedig utoljára. Büntető törvénykönyvei egészen szigorúak voltak a ma embere számára. Egy tyúknál kisebb lopást kézlevágással, annál nagyobbat halállal is büntethette.

Olyan tiszteletnek örvendett az európai politikában, hogy 1095-ben Franciaországból, Britanniából, Angliából és Spanyolországból érkezett követek találkoztak vele, és keresztes hadjárat vezetésére kérték. Sajnos erre nem kerülhetett már sor, mert ugyanazon évben egy ismeretlen betegségben Nyitrán hunyt el.

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!

Vissza a címlapra
Szent László öröksége
Legjobban pörgő posztok
HIVATALOS: A Juventus menesztette Allegrit
Apuleius • 5 nap
A Bologna elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
A lapok szerint Motta érkezése számos játékos sorsát befolyásolhatja
venember83 • 4 nap
Nagy déligyümölcs ízű szörp teszt
Linda Morvai • 12 nap
Cikkek a címlapról
Tersánszky Párizsban
Tersánszky Józsi Jenő 1949 elején járt Párizsban, ahol érzékeny megfigyeléseket tett a francia főváros hétköznapi forgatagáról, izgalmas színtereiről, mindeközben pedig őt magát is megörökítették, ahogy bebarangolta a különböző helyeket. A képeket egy honfitársa, Ata Kandó (Görög Etelka, 1913–2017)…
Asztal-kő, Kőszegi-hegység
Miután 4 fős csapatunk 2020-ban teljesítette az Alföldi Kéktúrát, 2021-ben nekivágtunk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának is. Első alkalommal 5 nap során 100 km-t gyalogoltunk le. Az első nap egyik érdekes természetes látnivalója az Asztal-kő volt, melyről méltánytalanul keveset szólnak a…
>