Logo Pic
Fradista Utazó 2024. augusztus 22.

Az oosterhouti Szent János templom

A történelmi Brabant régió a mai Belgium és Hollandia területén feküdt, az északi része a mai holland Noord-Brabant megye, itt fekszik Oosterhout városa. A XIII. században állt a város közepén egy háromhajós templom, ezt kezdték el el 1473-tól átépíteni gótikusra. 

oosterhout1.jpg

Ebben az időben már jóval gyorsabbban tudtak építkezni, mint szerényebb technikai felszereltséggel két-háromszáz évvel korábban, így alig néhány évtized alatt, a XVI. század közepére el is készültek. A képen a klasszikus 5/8-os gótikus szentélyt látjuk, nagy méretű ablakokkal és meghatározó külső támpillérekkel. 

oosterhout2.jpg

Ahogy a Rajna alsó folyása környékén megszokhattuk, itt is téglából építkeztek, bár a nagy gótikus ablakok lezárása kőből van, ami erősítette az épület stabilitását. A gótikus templom ugyanúgy háromhajós bazilika lett, mint román kori elődje, és ugyanolyan széles is, mint az volt, de sokkal hosszabb. Ahol a gótikus kereszthajó látható, abban a vonalban volt a román kori szentély, és a nyugati oldalon is túllóg a hajó a román kori előd hosszán. A kereszthajó sarkain is megfigyelhetjük a jelentős támpilléreket. 

oosterhout3.jpg

Az épület büszkesége, ezt a fenti képen is megfigyelhették az éles szemű olvasók, a torony. A minta az egy-két évtizeddel előbb épült bredai székesegyház tornya volt, de Bredában sikerült azt be is fejezni, itt elfogyott a pénz, és 1552-ben leállt az építkezés. Különösen látványos ez, ha a legfelső szint gótikusnak indult, de le nem zárt ablakait nézzük, ilyeneket tudatosan a XX. században építettek először, itt egyszerűen nem jutottak el a befejezésig. 

Oosterhout NB Sint-Jansbasiliek, int.5

Machiel Lock, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A belső tér is gótikus, de felismerhetjük a XIX. századi felújítások nyomát, amik miatt az egész a tényleges koránál modernebbnek látszik. 

oosterhout4.jpg

A templomhoz ezután háromszáz évig nem nyúltak, majd jött a XIX. század vége és az ezen a blogon is már többször megénekelt holland építész, Pierre Cuypers. Cuypers az alapos felújításon kívül a bazilikát mindkét oldalon kibővítette, és öthajóssá alakította. Tehát míg a szentély, a kereszthajó és a torony a gótikus korból való, a templom nagyobb része, amit kívülről látunk, valójában az 1880-as évekből származó neogót épületrész. 

A legkülső, neogót mellékhajók a főhajót a tető kivételével teljesen takarják, és a késő középkori belső mellékhajókat is csak a belső térben láthatjuk. 

oosterhout5.jpg

A világos színnel jelölt elemek a román korban épültek, és a gótikus átalakításkor lebontották őket. A sötét színűek a gótikus épületrészek, a pirosakat Cuypers építtette a XIX. század végén. Cuypers munkáinak jellemzői, hogy stílusban igazodnak a középkori elemekhez, igazán itt se lóg ki a lóláb, ha nem tudnánk, nem biztos, hogy észrevennénk a turpisságot. De talán pont emiatt meghamisítja az építészeti emlékeket, mert azt hisszük, mintha az egész gótikus lenne, pedig nem. 

A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templom a történelemben többször is protestáns kézre került, a napóleoni kor óta újra katolikus plébániatemplom. 

Vissza a címlapra
Középkor a Rajna mentén
Pre-román, román és gótikus építészet a rajnai régióban, ma is álló, megtekinthető épületek
Legjobban pörgő posztok
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 2 nap
Bremert ma reggel megműtötték
Apuleius • 8 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 2 nap
Nagy táblás tejcsokoládé teszt
Linda Morvai • 9 nap
Mi lesz veled, Paul Pogba? - FRISSÍTVE
venember83 • 9 nap
Cikkek a címlapról
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
A Repedésnek legalább olyan kalandos, sokszor kesze-kusza története van, mint annak idején a LENT-nek volt, és tökéletes lenyomata az Analog Balaton elmúlt 2-3 évének. A lemezt október 19-én a Barba Negrában mutatják be, ahová a jegyek már elővételben elfogytak.
Rammsteinbe oltott deathcore
Mostanában az önállóan megjelentetett dalokban hisz az orosz, de floridai székhelyű Slaughter To Prevail. Új daluk Behelit címmel jelent meg és egészen olyan, mint ha a Rammsteinnel kollaboráltak volna. A dalhoz van videó is, alább le is csekkolható.
>