Logo Pic
nemzetikonyvtar 2024. szeptember 25.

„A hazai gyümölcsészet atyja”

Bereczki Máté Bagyinszki Máté néven 1824. szeptember 22-én a nógrádi Romhányban született kőfaragó mester fiaként. A pesti joghallgató barátaival, Petőfi Sándorral, Vasvári Pállal, Jókai Mórral egyike volt a márciusi ifjaknak. A szabadságharcban tiszti rangot érdemelt ki. 1849-ben üldözötté vált, bujdosnia kellett, csak 1857-ben részesült közkegyelemben. Mezőkovácsházán telepedett le, rövid ideig körjegyző volt, majd tíz évig házitanítóskodott. Munkaadói birtokán kezdett el pomológiával foglalkozni. A lepusztult gyümölcsös újjászületett a keze alatt: több mint ezer, a fajták különböző változataiból álló saját nemesítésű gyümölcsfát ültetett el és nevelt. Sosem részesült hivatalos kertészeti szakképzésben: tudását önképzéssel, könyvek, szakfolyóiratok olvasásával és gyakorlati tapasztalataiból szerezte.

bereczki_mate_mellszobor_opti.jpgBereczki Máté mellszobra. In: Emlékfüzet néhai Bereczki Máté hazánk kiváló pomologus mellszobrának leleplezési ünnepsége alkalmából, Budapest, Emlékbizottság, 1898. – Törzsgyűjtemény

1870-ben nyílt levélben fordult a magyar gyümölcsterelőkhöz:

„Gyümölcsészetünk hajnalodását, bármennyire erőltessem lelki szemeimet, sehol sem látom. Hanem azért él bennem is a remény, hogy gyümölcsészetünk szomoru éjszakája nem tart sokáig. Lehetetlen, hogy ne akadna közülük akárhány, aki képes volna hazánk jó hírét a művelt külföld előtt a gyümölcsészet terén is megvédeni. Csak ismernünk kellene egymást; csak sorakoznunk kellene hazai Pomonánk zászlaja körül ... sorakozzunk!

Lássuk mi is, lássa a kormány is, hogy kik a gyümölcsészet barátai? ... legalább keressük föl egymást magán levélben Ugyekezzünk egymást tanáccsal, utmutatással segíteni. Közöljük egymással eszméinket. Emeljük magasra gyümölcsészetünk lobogóját, s akik e zászló alá összesereglendünk legyünk mind testvérek …”

Kertészgazda, 6. évf. 12. sz. (1870. március 20.), 179–183. – Törzsgyűjtemény

1882-ben összeállította és kiadta Gyümölcsjegyzék, a mező-kovácsházi kísérleti gyümölcstelepen ekkoráig már termésük után is tanulmányozott s valódiakul fölismert gyümölcsfajokról néhány oldalas összeállítását, amely a nagy jelentőségű és alapvető négykötetes művének részletesen ismertetett gyümölcsfajtáit sorolta fel.

„Tisztelt gyümölcsész társaimat, a kiknek módjukban van saját birtokukon állítani kísérleti gyümölcstelepet, hazafiúi kötelességemnek tartom figyelmeztetni és kérni. hogy most, még ideje van, legalább az ezen catalogban felsorolt gyümölcsfajaimat igyekezzenek a hazának megmenteni; mert jövőre már aligha kényszerülve nem leszek megválni kertemtől.

Kelt Mező-Kovácsháza, sept. végén 1882.”

 Bereczki Máté: Figyelmeztetés és kérelem! In: Uő: Gyümölcsjegyzék, a mező-kovácsházi kísérleti gyümölcstelepen ekkoráig már termésük után is tanulmányozott s valódiakul fölismert gyümölcsfajokról, Arad, Szerző, 1882. – Törzsgyűjtemény

Vásárolt egy területet Kunágota pusztán, ahol a német, francia, belga, holland pomológusoktól hozatott gyümölcsfákból kialakította az akkori Magyarország egyetlen hiteles fajtagyűjteményét. Tevékenységének és mintagyümölcsösének híre volt egész Európában de még a tengerentúlon is. Rendszeresen publikált hazai és külföldi szaklapokban. Fő műve egy négykötetes könyv, a Gyümölcsészeti vázlatok (1877–1887), amit a gyümölcstermesztők még ma is bibliaként forgatnak: ebben többek között 472 féle körtét, 423 féle almát, 136 féle szilvát, 27 féle cseresznyét különböztet meg.

Az ő nevéhez fűződik a jonatán alma első hazai ismertetése.
Harminchárom éven keresztül, haláláig gondozta gyümölcsöskertjét, nemesítette fáit. Őt tekintjük a hazai gyümölcsészet atyjának. Hetvenhárom évesen Kunágotán hunyt el 1895. december 9-én.

Mann Jolán (Főigazgatói Kabinet)

Vissza a címlapra
OSZK
Országos Széchényi Könyvtár
Magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség
A kultúra felhasználói. Gyűjtés, feldolgozás, megőrzés, szolgáltatás.

Budapest, Budavári Palota "F" épület
Tel: 224 3700

Nyitvatartás: Kedd–csütörtök: 10.00–18.00
Péntek–szombat: 9.00–19.00
Legjobban pörgő posztok
Brutális turné közeleg 2025 elején
KoaX • 6 nap
Motta megoldást keres a Juve gólaszályára
venember83 • 2 nap
A Napoli elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Elhunyt Totò Schillaci
venember83 • 8 nap
Nagy pizza alap teszt
Linda Morvai • 18 nap
Cikkek a címlapról
Haragos angyalok a benzingőzös pokolból
Mike Connery, a frusztrált és dühös vietnámi háborús veterán visszatér kaliforniai otthonába, egy álomszuszék kisvárosba, és első dolga, hogy benéz a motoros haverjaihoz a sarki késdobáló kocsmába. Mike ugyanis a helyi motoros banda vezére volt a besorozása előtt, és ugyanott szeretné folytatni,…
Bottas így reagált a hírekre miszerint állítólag már aláírta az új szerződését a Sauberrel
Valtteri Bottas szerint egyáltalán nem áll közelebb ahhoz, hogy kiderítse, van-e még jövője a Forma-1-ben. Álhírnek nevezte azt az értesülést, hogy már aláírt a Sauberhez 2025-re.   Hetekig úgy tűnt, hogy Gabriel Bortoleto lehet a Sauber egyik lehetséges pilótája 2025-ben. Ha a Formula 2 éllovasa…
>